Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2011-09-08 17:32

BWG: Fortsatt fall i försäljningen av Myresjöhus och Smålandsvillan

Jag har tidigare rapporterat om hur beställningarna av nya hus har kollapsat, specifikt för BWG Homes (OSE:BWG) som äger svenska Myresjöhus och Smålandsvillan. Idag släppte man sitt pressmeddelande om hur orderingången var för augusti månad. Bolaget har även en föredömlig websida med all historisk orderingång. Mycket bra information från det bolaget, även om slutsatserna kanske inte är positiva finansiellt.

BWG Homes orderingång Sverige augusti månad
Detta är högintressant för alla som är intresserade av bostadsmarknaden i Sverige, eftersom min tidigare rapport om juli månad kan varit missvisande då juli är den månad man har minst beställningar på året normalt. Då var det 50% ner som gällde mot 2010.

Augusti ser bättre ut än juli.

BWG:s nya ordrar i Sverige föll bara 33%.

I kontrast så steg orderingången i Norge, men det berör alltså inte Myresjöhus och Smålandsvillan.

Orderingång i Sverige,
årsjämförelser 2009 - 2011
En läsare har gjort en väldigt bra sammanställning på förändringen i orderingång år till år tillbaka till 2007, som jag publicerar nedan. Den visar med all tydlighet hur efterfrågan på nya villor började halta betänkligt under 2008 och från den akuta finanskrisen med Lehmankraschen i september 2008 visade enbart månader med fallande försäljning på över 10% mot året innan fram till februari 2009. Sedan visade augusti 2009 till april 2011 på bättre försäljning år till år. 10% är en lämplig gräns för viss normal variation.

Men sedan har det tagit stopp. Maj till augusti i år har nya ordrar fallit med mellan 33% och 50%. Inte lika illa som hösten 2008 där t ex november visade upp en fallande orderingång på hela 89%!
BWG Homes orderingång Sverige per månad jämfört med samma månad året innan (Year over Year - YoY)
Inför 2008 fick man några varningar med svaga månader i augusti och november. Inför raset över sommaren i år visade även februari och mars på fallande försäljning om 10% respektive månad.
Dagschart för BWG Homes (OSE:BWG)

BWG-aktien reagerar måttligt på dagens siffror. Antagligen är den redan rätt pressad och försäljningen i Norge steg trots allt. 

Men som indikator på en havererande svensk bostadsmarknad fortsätter orderingången för Myresjöhus och Smålandsvillan talar sitt tydliga språk.


Nedgången i nya ordrar under 2008 - 2009 stämmer väldigt bra överens med perioden av fallande villapriser enligt Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade index för svenska villapriser, HOXHOUSESWE.

HOXHOUSESWE t o m aug 2011
Därmed är fortsatt fallande orderingång för BWG Homes i Sverige ganska talande för vad som sker på villamarknaden i den svenska bostadbubblan just nu. Trots snack om bostadsbrist fortsätter nybyggnationen av villor att falla. Med det bör även priserna på befintliga hus fortsätta nedåt då det är samma mekanismer som driver priserna både på nytt som gammalt.

Jag är ganska övertygad om att HOXHOUSESWE kommer visa fortsatt negativt när nya siffror släpps nästa vecka. BWG Homes nyordersiffror kan här ses som en ledande indikator åt varthän priserna är på väg.

Se även tidigare inlägg om börsnoterade svenska Götenehus varsel i samma bransch.

Tillägg: Värt att notera är att orderingången avser pengar i NOK. Priset på nybyggnation stiger snabbare än KPI-inflationen i Sverige och har gjort det de senaste 10 åren. Situationen har bara förvärrats av ROT-avdragen som dragit upp priserna på hantverkstjänster. Så även om försäljningen av antalet hus är exakt lika bör omsättningen stiga enbart pga prishöjningarna. Antalet nya villor har alltså fallit mer än de 33% som augusti månad antyder, om nu inte Myresjöhus sänkt priserna...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. End of suburbia ?

  Herr o fru Svenne får fortsätta att tränga ihop sig i förortslägenheten.

  SvaraRadera
 2. Apropå detta med NOK och Norge. Det är fräckt att be om gratis ekonomisk rådgivning men om du redan skulle ha en uppfattning som du vill dela med dig av - vad tror du om lägenhetsmarknaden i Norge? Vågar man låna 90%? (Inte för att det ser ut att finnas något alternativ, hyreslägenheter existerar ju i princip inte.)

  SvaraRadera
 3. Ingen aning. Kan du inte hyra i andrahand?

  SvaraRadera
 4. Skulle det vara så dyrt att bygga villor av prefab betong-Sw och tak av cellplast och plåt? Inga organiska material och bra u-värden, samt lång livslängd.

  SvaraRadera
 5. Orolig förstagångsköpare2011-09-08 18:17

  Endast tre års 2-handsuthyrning, och det får räcka med flyttande nu då jag har två ungar.

  Får hoppas på att det faktum att folk MÅSTE köpa kommer att hålla efterfrågan och därmed priser rimligt höga även efter köp.

  Tack för svar iallafall! :)

  SvaraRadera
 6. "Situationen har bara förvärrats av ROT-avdragen som dragit upp priserna på hantverkstjänster." Que? Har egen byggfirma sedan 2008, inte en krona har priset ökat sedan dess (alltså e.g fallande priser). Trött på dessa gamla floskler om hantverkare. Känner inga hantverkare som är rika.

  SvaraRadera
 7. Beror väl på var du bor får man förmoda. Hantverkarna kanske inte är rika, deras arbetsgivare är det däremot (inte du tydligen). Har sett snickare med 740. BMW 740. Ser bra ut när man kommer till kunden i en sådan, då känns det prisvärt som kund och att man inte betalar för mycket.

  Jag har skrivit mycket om hantverkare förr. Har dina priser stått stilla sedan 2008 hoppas jag att jag kan anlita dig någon gång, för övriga har höjt priserna.

  SvaraRadera
 8. Har egentligen inget med detta ämne att göra, men såg precis att Greklands tvååring står på över 55 - http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB2YR:IND Finns det en kritisk gräns och var går denna i så fall? Kan man göra något för att få ner räntan igen och hur drabbar de det grekiska bankerna i den dagliga handeln?

  /EDK

  SvaraRadera
 9. I ljuset av RB's beslut att låta repan ligga och justera ner räntebanan menar en del att det kan komma fler revideringar och rent av sänkt ränta. T.ex wolodarski på dn och diverse tyckare i ekonomkåren på e24

  Om det blir på det viset så lär det utgöra en rejäl airbag för bopriserna. Trots allt stor skillnad på boräntor runt 4% vs 6-7%.

  Om sverige går mot att bli en medlem av "Zero Interest Rate Policy" klubben som kvantitativt skriver om, vad blir det då av bopriserna ? Blir det i stil med japans "lost decade" eller får vi se en näst intill platt graf ?

  2.2 millar för en skokartong i Stockholm är ju fullt hanterbart för Ica bengt om boräntan pendlar mellan 2-4% det närmsta deceniet....

  Och hur i h-vete skall man som obelånad sparare skydda sitt kapital och undvika att bli blåst än en gång av lånekollektivet och dess politiska beskyddare ? Högräntekonto skyddar knappt mot KPI inflationen. Ädelmetaller ?

  /Darius

  SvaraRadera
 10. 19:18, låna upp 75% på huset och lägg allt i PM!

  SvaraRadera
 11. Finns det någon bra data för kommersiella fastigheter som lagerlokaler, kontorshotell etc att tillgå?

  SvaraRadera
 12. OT: Det här var rätt kul, tyckte jag! :)
  (Det fortsätter betydligt längre än snutten nedan. Klicka på länken!)

  Reporter: What is your answer to German people and economists who want the return of the DM?
  Trichet: You want answers?
  Reporter: I think the Germans are entitled.
  Trichet: You want answers? (SHOUTING)
  Reporter: Germans want the truth! (SHOUTING)
  Trichet: *You can’t handle the truth!* (SHOUTING)
  [pauses]…
  Trichet: Son, we live in a world that has prices, and those prices have to be guarded by men with bonds. Who’s gonna do it? You?

  SvaraRadera
 13. Bara det faktum att Riksbanken INTE höjde räntan nu i veckan har inneburit att många köpsugna känner sig "Home Safe" och fortsätter buda som om inget hänt. Jävligt farlig utveckling, särskilt nu när priserna på allt som inkluderar drift och ägande av småhus tagit ordentlig fart de senaste åren, Särskilt El-priserna. Det som i praktiken stoppar upp lite är det lagstadgade kravet på 15% kontantinsats vilket gör det omöjligt att köpa för vanligt folk som inte varit inne i bolånepyramiden några år och kommer ut med friska pengar ur någon affär. De andra kan helt enkelt inte få fram 15% av 4 miljoner för att köpa ett begagnat hus såvida min inte lånar blanco till kontantinsatsen eller låter pappa 40-talist lägga ut slantarna.

  SvaraRadera
 14. Det är dessutom bara inkompetenta människor som tror att en BMW740 skulle vara speciellt dyr, inte ett dugg dyrare än en ny Volvo som inte alls sticker ut.

  Finns tusentals BMW740 till salu i Sverige i dag, samtliga stora och samtliga med mycket gott rostskydd från fabrik så dessa bilar ser ofta nya ut fast de är några år gamla.

  http://www.blocket.se/alvsborg/BMW_740_V8_D_Steptronic__Navi__Fullutrutad_35520443.htm?ca=10&w=3

  Bara som ett exempel på att en bil kan kosta hälften av en ny Volvo men se mer ut för världen, Och det lär bli fler av dessa till salu nu när den överbelånade medelklassen tvingas leva i verkligheten där skattesänkningarna endast visade sig vara en omflyttning av kapital uppåt i näringskedjan då vanligt folk för längesedan fått sin ökade köpkraft urholkad av inflation och oligopolföretagens prishöjningar.

  Så varför inte fynda en BMW740 ? Snart till salu i ett villakvarter nära dig !

  Nästan så man skulle börja kalla vissa för "normalbegåvade" men.... jag ser inte behovet då mycket sköter sig självt. ;-)

  SvaraRadera
 15. var hittade du dessa siffror, jag är till att bygga hus inom kort och jag vill ju inte ha leverantören gå i konkurs på mig.

  Företaget är Mamutti Hirsi och är dock finskt, deras svenska filial-bolag startade de i år så det finns inget ekonomiskt att hämta från någon årsredovisning.

  SvaraRadera
 16. Nu har jag lite mer info om villan jag skrev om i en kommentar till ett tidigare inlägg. Fantastisk villa nära mig, i normal medelklassförort till Sthlm. "Accepterat pris" 6,5 mille. Visning var på söndagen och måndag kväll.

  Tre familjer är intresserade, men budgivningen började 300 000 under accepterat pris, alltså på 6,2. På tre dagar har budgivningen höjt priset cirka 50 000, alltså fortfarande långt under accepterat pris. Mäklaren kommer nu att visa huset för fler spekulanter, efter överenskommelse. Hur säljaren ställer sig till denna utveckling vet jag inte ännu.

  Och jag vill upprepa att i våras bjöd familjer upp priset på en mycket sämre villa i närheten nästan en miljon på ett par dagar. Och förrförra vintern steg priset på en bra, men sämre, villa i samma område 800 000 på bara en dags budgivning. Budgivningar i området har tidigare oftast varit avslutade på mindre än en vecka.

  Jag säger ingenting om framtiden. Jag bara berättar de fakta jag vet.

  SvaraRadera
 17. 23:26 , 1 mille på en dag, i Stockholm. hehe.

  Jag har sett villor i Linköping öka mer än 1 mille på en dag samtidigt som budgivarna står och kramar händerna så att knogarna vitnar när de diskuterar huruvida de kan HYRA UT hästboxarna för att klara amorteringen. Många av hästfolket är tamigfan inte kloka i huvudet.

  resonemanget går ungefär såhär :

  "Amen om vi får 6 boxar nu men bara 2 hästar så hyr vi ut 4 stycken för 1500:- spänn styck svart i månaden så får vi in extra dels till vårt foder och sen till lånet som råkade bli 10 000:- dyrare i månaden än vad vi räknade med för att vi är hästfolk"

  ;-)

  SvaraRadera
 18. Var på visning på Lidingö "for fun" på ett radhus/kedjehus och "blev tvungen" att skriva upp mitt telefonnummer. Har inte ringt själv och mäklaren har försökt ringa mig varje dag denna vecka. Har aldrig hänt förut för mig och jag har varit på flera hundra visningar senaste åren. Vi var själva på visningen och det var nog trevligaste mäklaren jag träffat. Råttboet är dock alldeles för högt prissatt och föreningen en annalkande katastrof, jag skulle knappt hyra radhuset för avgiften.

  SvaraRadera
 19. JÄVLAR!! ERIKSSONAKTIEN GÅR DÅLIGT!! NU KOMMER FOLK ATT SLUTA RINGA!! NEEEEJJ!! TELEFONBUBBLAN 2011!!

  SvaraRadera
 20. Ja, det är säkert som Cornu påpekar att husförsäljningen i stort har minskat i Sverige, men min magkänsla (utan att kunna bevisa i siffror) att folk har blivit mer försiktiga att bygga trähus (typ Myresjö mm) på grund av skandaler med puts på frigolit och fuktskador som följd.
  Verkar som folk satsar mer på "stenhus" typ lättbetong mm.
  Har du någon tillgänglig statistik på om fördelningen mellan "trä" och "sten" hus är ändrats de senaste åren?
  Det kan isåfall vara en del av raset för "trä" hus.

  SvaraRadera
 21. Det argumentet faller på att det var i våras som försäljningen allt hastigare började vika av. Så det rör sig inte om "de senaset åren".

  Istället korrelerar det med fallande HOXHOUSESWE-priser.

  Gissningsvis 98% av alla nybyggda villor jag sett är fortfarande trähus. Kan rent av bara dra mig till minens att jag sett ett enda hus byggt i lättbetong de senaste 7 åren.

  SvaraRadera
 22. Ja,det beror nog på vilken landsända man bor i. Till vissa kommer ljuset senare och i vissa blir det mörkare snabbare...

  SvaraRadera
 23. Påpekandet om "trä" relaterat till "sten" hus var inte avsett som den STORA förklaringen till raset, men det kan vara en av faktorerna till flykten från "trä" hus försäljningen.
  Många bäckar små....

  SvaraRadera
 24. Lättbetong är som en svamp med fukt. Vi ska bygga betong med sandwich teknik. Betonghus är tröga och har lång livslängd samt brinner sällan ner.
  Numera kan man bygga tak utan takstolar, kallas plustak.

  Ta bort allt organiskt ur stommen så har vi hus som står i mer än en mansålder, kanske behöver ny puts var 30e år..

  SvaraRadera
 25. 07.10 Lols. Touché! Instämmer i ironin. Ännu en artikel på den här bloggen där helt intetsägande fakta vävs ihop till en ny "sanning".

  SvaraRadera