Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2011-09-19 16:24

Bröd och skådespel är inte det viktigaste för svensken

Det brukar sägas att vad som behövs för att hålla fårket under kontroll och stoppa en samhällsomstörning är bröd och skådespel. Mat och underhållning. En härligt flottig pizza framför senaste avsnittet av Robinsson eller Idol är allt som behövs.

Men det är inte sant när det gäller Sverige.

För svensken kräver nämligen något annat och Sverige balanserar ständigt på gränsen till uppror på grund av detta.

Det som är det vanligaste samtalsämnet runt fikaborden på arbetsplatserna land och rike runt är nämligen inte senaste avsnittet av Robinsson eller vad man skall äta till kvällen. Inte ens hur stora lån och hur fint hus man har är det viktigaste. Nej, det viktigaste är när, hur mycket och vad för alkohol man har druckit eller skall dricka ikväll, i morgon eller till helgen.

Sverige balanserar hela tiden på knivsudden till revolutionen. Vi är ständigt bara ett besök till Systembolaget från revolution. Allvarligt alltså, varför tror ni att spritvänstern i kpml(r) eller gamla (v)pk aldrig gjorde revlution? De hade ju sprit ändå, så varför revoltera?

Svensken ser sin rättighet att supa sönder skallen och uppföra sig därefter som så helig att många till och med röstade för att avskaffa själva Sverige genom att rösta ja till EU. EU-lobbyn var ju inte dummare än att påtala för svensken att spriten fritt skulle flöda över gränsen om vi gick med i EU. Och så blev det också.

Detta är inte heller något nytt, utan har väl varit på det här viset sedan urminnes tider. Får svensken bara sin alkohol så håller h*n sig lugn och sävlig.

Här ställer dock peak oil till ett mycket allvarligt problem. Antalet Systembolag är litet, och många har långa sträckor till närmsta butik eller utlämningsställe och när vi får problem med drivmedel de kommande 5-15 åren så kan därmed revolutionen ligga farligt nära.

Lyckligtvis skall nu Systembolaget börja med hemkört, leverans från bil, en nygammal stolt svensk tradition som speciellt sedan EU-medlemskapets vidgade importregler idkas från varje större parkeringsplats redan idag medan polisen är fullt upptagna med att avskriva alla anmälningar med vittnen, fotobevis etc pga brist på spaningsunderlag eller för att brott ej kan styrkas. Aldrig förr har så många poliser skrivit av så många anmälningar så fort. Tack alliansen för att vi har fått fler poliser, annars kunde ju anmälningar börjat samlas på hög och alla brottsoffer är evigt tacksamma över att snabbt få besked om att anmälan är avskriven.

Att kunna få sin alkohol hemkört direkt till dörren är förstås ett enormt steg framåt hållbarhetsmässigt. Istället för att 5-6 miljoner svenskar skall ta bilen till Systembolaget så är det naturligtvis mycket mer hållbart att Systembolaget tar bilen till kunderna och därmed samordnar transporterna och minskar behovet av fossila bränslen för att hålla borta revolutionen från Sverige.

Men man borde även ansluta sig till den stolta traditionen att sälja direkt ur bakluckan. En affärsmodell som svensken är familjär med och omedelbart skulle känna igen och ta till sig. Så jag föreslår Systemetbilen, eller Hemsprit eller vad man nu kan kalla det hela. Inte bara på beställning, utan en gång i veckan bör Systemetbilen komma och spela sin glada trudelutt i grannskapet så man kan gå ut och köpa de drycker man behöver för att hålla revolutionen borta. 

Vi har ju redan glassbilen som säljer glass, frysta pizzor och annat nödvändigt. Bokbussen kan vi låna böcker och bli kulturella av och nu har det även dykt upp en fiskbil som kör ända fram till dörren och säljer fisk till oss en gång i kvartalet här på landet. Fixar sig nu bara Systemetbilen så är det egentligen bara Mjölkbilen kvar så behöver man aldrig åka och handla. Billys pizza, glass, fisk och ett glas rödtjut till en god bok. Vad mer behöver man här i livet?

Jag känner mig nu mycket lugnare över att vi även kan hålla revolutionen stången trots peak oil. 

Naturligtvis står (fp) bakom det hela. Får svensken tillräckligt mycket sprit hoppas Carl B Hamilton att de av rent dåligt omdöme skall rösta ja till införandet av euron. Det fungerade ju med EU-medlemskapet, nu är det bara euron kvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. och jag som utgick från att du redan hadde en egen hembränningsapparat som stog och puttrade i någon vedbod, cornu.

  SvaraRadera
 2. Betalbart roligt inlägg.

  SvaraRadera
 3. Fnys. Intetsagande inlagg. Avfolkningsbygden som star utan systembolag inom nara rackhall ar sa fa manniskor att amnet blir direkt ointressant. En liten brakdel av befolkningen som bor ute i obygden - vad ska de gora, ta sina spadar och grepar och taga mot Rosenbad? "Storstaderna" fortsatter vaxa och Norrland forblir en trevlig aventyrsgetaway. Och bil behovs inte om man bor i tatort. Av mina kompisar i Sthlm ar det max 20% som kor bil, och det gor de av ren lattja - inte for att de maste. Peak oil ar bara intressant for de som kor 4x4 tio mil om dagen och de ar som sagt valdigt fa.

  SvaraRadera
 4. 16:48, du köper uppenbarligen inte normala mängder öl, vin och sprit. Svenskens normalkonsumtion är inget du bär hem. Nej, då krävs det bil.

  alatheiaton 16:41, nej, jag dricker inte sprit. Osötad sprit kan man dock med fördel använda för hygieniskt bruk, t ex för att torka granitskivorna i fönstren, men det går inte åt så mycket då.

  SvaraRadera
 5. Den här gången slog du huvudet på spiken, dagens sanning en bra artikel. Många har svåert för att vara sociala när dom är nyktra, antar att många röstade ja för EU-medlemskapet för att införseln av alkohol blev obegränsad.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att idén med Hemsprit är bra. Följande YouTube-klipp visar hur det skulle kunna se ut.

  Tratten och Finkel hemkört.

  SvaraRadera
 7. Granitskivorna i fönstren???

  SvaraRadera
 8. Hembränt ska det va, särskilt i Norrland. Det är det normala och folkliga. Den som köper ett helrör Explorer på systemet anses kultiverad i jämförelse...

  SvaraRadera
 9. I denna fråga är faktiskt Bangladesh ett föredöme. Där krävs licens, ett slags körkört, för att få handla och inneha spritdrycker. Den sökande vandelprövas, och missköter man sig i fyllan och villan blir licensen indragen.

  SvaraRadera
 10. Dålig analys av dig Cornucopia, det Carl B Hamilton är ute efter är att bourgeoisien skall slippa stå och skämmas i kön på systembolaget bland kreti och pleti när dom är törstiga.

  SvaraRadera
 11. Kanske inte bakluckan, bättre att ta hela pubinredningen med sig:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article95877.ab

  Och vad gäller transport per bil - det är inte särskilt svårt att ta åtminstone en fjärdedel av sin kroppsvikt på en cykelkärra, betydligt mer än vad man behöver få i sig på en dag för att aldrig supa mer...

  SvaraRadera
 12. Förstår naturligtvis att det var ett tillspetsat inlägg, men jag måste säga att det ligger en hel del i det. Människan är inte särsklit rationell i sitt beslutsfattande.

  SvaraRadera
 13. Du slår huvudet på spiken! Spelar ingen roll hur gamla och "mogna" människor blir eller hur seriöst jobb de har..får de vid fikabordet på jobbet sitta o berätta om hur mkt de drack eller hur fulla de blev så är det höjden av bra historia och alla ler igenkännande och tkr att wow va busig han/hon va.
  Det händer att jag tar ett glas men har aldrig förstått varför alla svenskar enats om att dessa historier är häftiga. Själv tkr jag bara det berättar om dålig självdiciplin och ett ologiskt leverne som inte kan motiveras på något plan

  SvaraRadera
 14. Tycker att gårdsförsäljning av öl är klockrent. Eftersom svenskt klimat inte passar för vin är det ju öl vi ska satsa på.

  Man kan ha samma skattesatser fast boden själv säljer sitt ekologiskt lokalproducerade öl.

  Rött vin är dock ganska nyttigt, vissa druvor mer än andra, antioxidanter är bara bra för kroppen, så något glas rött vin per vecka skadar inte.

  Men svenskar måste bli kultiverade, det borde ses som skamligt att bli berusad!

  SvaraRadera
 15. Det kanske ar bra att manniskor i Sverige super skallen i bitar. Farre pensionarer att finansiera nar demografibalansen tippar over at fel hall. Mitt inlagg 16:48 ar naturligtvis baserat pa det faktum att jag har ett systembolag 200 m fran ytterdorren och att jag konsumerar hogst moderata mangder. Ganska representativt i mina kretsar tror jag.

  Det svenska svarmodet som bedovas medelst sprit, nagot att kasera ytterligare om Cornu! Kan du inte askadliggora statistiken med lite grafer - hur illa stallt ar det egentligen ute i landet?

  Minns nagra harresande besok pa Harrys i Linkoping for tio ar sedan. Efter kl 23 fick man sicksacka mellan spyorna. Hade nastan fortrangt detta sorgliga fenomen.

  SvaraRadera
 16. Jo det var ett ganska träffande inlägg

  Så har det ju sett ut rätt länge nu i detta land

  Men jag hoppas vår ungdom börjar lära sig av våra avskräckande exempel

  Det är ju iaf vad den senaste statistiken säger

  http://www.forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/minskadalkoholkonsumtionisverigevisarnystatistik.5.468876f412e262f9f0c8000713.html

  Tyvärr kanske det finns andra anledningar till att alkoholkonsumtionen hos våra ungdomar minskar...

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=4216743

  Du kanske ska komplettera utbudet i din "Spritbil"?

  SvaraRadera
 17. Jag säger som det insomnade Framstegspartiet sa på 1980-talet:

  Fri sprit och bredare trottoarer !

  SvaraRadera
 18. Jag har mycket svårt att förstå varför svenskar är så oansvariga att de inte kan få köpa alkohol som resten av världen.

  Är det neanderthalgenerna eller är det för att svenskar är mer korkade?

  Personligen tror jag inte det är något fel på folket - det är bara en vanföreställning politikerna har om folket.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 19. Humor på en Måndag..... det lättar...

  SvaraRadera
 20. Relaterat så blev det ingen höjning av alkoholskatten i årets budget.

  Det skulle tydligen, i dessa kristider, tynga Folket för mycket med 3 kr mer för en flaska vin resp. 9 kr mer för en flaska sprit, enl. vår Folkhälsominister i Ekot idag.

  SvaraRadera
 21. Känner faktiskt inte igen diskussion fran fikabordet pa jobbet...
  Cornu, du jobbar hemma, va?

  SvaraRadera
 22. Lite väl svepande generaliseringar om svenskens alkoholbruk. Tror det är några individer/grupper/åldersklasser som håller uppe snittmängden. De flesta jag känner pimplar inte alkohol i sån mängd.

  SvaraRadera
 23. Anonym 17:35

  Har Bangladesh körkort på alkohol? När jag jobbade där var det enklare än, Bangladeshier - totalförbud, utlänning - ett par speciella butiker med höga priser, diplomat - stora mängder till taxfreepriser.
  /Johan

  Lokalbefolkningen höll sig mest till banglawhiskey, en hemsk hembränd sprit, eller var helt enkelt nyktra.

  SvaraRadera
 24. Och vad skall denna nya samhällsbärande institution spela för trudelutt?

  Stort tack förresten till Carl B Hamilton som får oss att fokusera på viktiga saker i dessa annars händelselösa tider.

  SvaraRadera
 25. Svensken gör allt för sprit, helst whisky.
  Jag reste mycket i jobbet för en del år sedan, och köpte alltid hem 1-liters whiskyflaskor, den billigaste sorten, gav 80-90:-. När jag rörde mig i samhället hade jag alltid ett par flaskor liggande i bilen. En gång kom jag till en byggarbetsplats, där dom högg ner skogen. Jag frågade om jag fick ta lite ved, men det gick absolut inte. Jag körde hem och hämtade släpvagnen, körde dit igen, räckte ut en liter genom fönstret och frågade igen. Ta så mycket du vill sa han, och tog flaskan. Jag räckte fram en flaska till, och frågade om dom kunde såga upp veden i 30cm-längder. Han tog flaskan, avdelade en gubbe till att såga upp veden, och jag körde i skytteltrafik resten av dagen. Hade ved för hela vintern. För ca 170:-.....
  Otaliga är också de gånger då jag haft någon hantverkare hemma som gjort småjobb för kanske en tusenlapp. Jag brukade sätta fram 3 liter whisky, och frågade om det dög som betalning. Det dög ALLTID.
  Min erfarenhet säger att en liter billig whisky öppnar alla dörrar. Så är det bara. In Sweden.

  SvaraRadera
 26. Inget kan få svensken i gång som något med alkohol i. Bara tanken på det får humöret att bli lite muntrare. Varför äter svensken helgmiddag tillsammans? Jo, för att under legitima former få bli lite lullig. Varför är det så bra med afterwork? Jo, för då får man äntligen umgås med sina arbetskamrater under omständigheter som man står ut med; bli varanderas legitima skäl till att bli lullig. Detta skulle en Livspussel-Norén kunna skapa stor dramatik av, eller åtminstone en tv-serie,kanske. /Storugglan

  SvaraRadera
 27. När von Fersen lychades i Stockholm var folket (eller pöbeln om man så vill) väldigt välförsett med rusdrycker! Du ska inte tro att det blir lugnt med mindre sprit. Det ligger i vikingaandan att supa.

  SvaraRadera
 28. 19:19, min tes att den som tror på en dramatisk undergång för samhället lämpligen preppar med ett stort spritförråd är alltså inte helt fel. Hårdvaluta, som dessutom står sig väl över tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara något att tänka på i Sverige och Finland
   Torde fungera sämre i Belgien och Frankrike...
   60% löst, med andra ord-
   Isola Regina

   Radera
 29. Ett annat klassiskt exempel är ju att för den som har en dyrbar vinkällare ha några liter billig sprit stående framme i vinkällaren, i händelse av inbrott. Då blir spriten stulen och det dyrbara vinet får vara ifred.

  SvaraRadera
 30. Redan för länge sedan var mjödet en prioritet på gårdarna, det höll gårdsfolket nöjda över vintern att i mellanåt bjöda till grisfest.

  Systembolaget känns skabbigt och sovjetiskt, svensken kommer alltid supa för mycket.

  Jag tror på lokalprod av alkohol, ja iaf öl och sprit. Spendrups och Pernod blir väl inte glada.

  En levande landsbyggd snackar de om, vad vore mer lämpligt än gårdar som säljer livsmedel och alkohol. Bara vetskapen att det är producerat där man handlar gör att det smakar bättre!

  SvaraRadera
 31. Kan vi inte förse alla deltagare med en rejäl dunk innan nästa stora partiledardebatt, då kanske vi får fram lite verkliga åsikter och lite mer handlingskaftiga ideer än nån fastighetsskatt hit eller dit. Om inte annat skulle tittarsiffrorna för första och enda gången bli högre än Idol.

  Underbart inlägg, kapa öresundsbron så blir det revolution framåt helgen :)

  SvaraRadera
 32. Vem vill leva i DDR-Sverige? egentligen?
  Finns betydligt trevligare länder att välja på.
  Det är drömmen om att kunna emigrera lätt med arbetstillstånd, pension och sjukvård etc som lockade med EU.

  SvaraRadera
 33. Jag skulle vilja totalförbjuda alkohol och tobaksvaror.

  SvaraRadera
 34. Systembolaget har dock den fördelen att vara en stor aktör på vinmarknaden. Försvinner bolaget kan vi räkna med sämre kvalitet och högre pris. Varför skulle en avreglering av bolaget lyckas när ALLA avregleringar gått åt h-vete?

  Gaylord

  SvaraRadera
 35. Det här är en bättre text än allt jag läste i DN idag.

  SvaraRadera
 36. Faktum är att Sverige idag är ett av världens mest liberala länder när det gäller alkohol. Och tobak. Vi har dessutom tillgång till ett enastående sortiment på Systemet.

  Är det någon här som någon gång inte kunnat köpa den alkohol den behöver? Den som inte kan tillfredsställa sitt behov av alkohol på grund av Systemets generösa öppettider har nog inte problem med Systemet utan med alkoholen.

  SvaraRadera
 37. Angående diverse kommentarer om att Systembolaget skulle ha "hög kvalitet":

  Jag beställde ett stort gäng flaskor från ett Bordeaux-vin från årgång 2005. Jag var tidigt ute för att få tag på detta (väldigt generöst prissatta) varunummer. Min vän hade däremot inte lika mycket tur - han hade beställt samma sak, men fick istället 2006:or (skillnaden i detta sammanhang är _helt_enorm_ faktiskt). Tror ni att ett konkurrensutsatt företag skulle kunna göra så här mot kunderna? Sen det här med "mångfalden": ja, de har en satans massa olika meningslösa Sauvignon Blancs från Nya Zeeland. Men knappast mer kvalitetsviner än vad man har nere på kontinenten. Stort varuutbud är inte samma sak som ett bra varuutbud. För att komma med i det ordinarie sortimentet behöver leverantören nämligen kunna leverera stora _mängder_, annars får de hållas gömda i beställningssortimentet. Tror ni att det gynnar bra hantverk?

  SvaraRadera
 38. Trudelutten ..
  "Helan går....tjuhoppfallerallera....". Ur trafiksäkerhetssynpunkt = färre onyktra bilförare till/från bolaget, färre (eller inga alls?) poliskontroller vid bolagets tillfardsvägar = frigörs polisresurser för andra viktigare insatser. Finns även genusfördelar = uppnås jämlikhet för körkortlösa damer som behöver köpa sin veckoranson bag-i-box. Iden borde tiltala nästan alla politiska partier (undantag (kd)kanske, fast (sd)kommer väl att kräva att ruterna även skall gå genom vissa förorter för bli en genuin svensk kulturbärare och därmed kommer det hela gå i stöpet....

  SvaraRadera
 39. @23:01
  Skräp är skräp, oavsett förpackning.
  Om man jämför motsvarande viner "på kontinenten" har det varit betydligt dyrare än motsv på bolaget.
  De som suger i sig "Kicki Danielsson festisar" (BiB) kan ändå inte skilja på kvalitet. (Synd på din kompis, du delade väl med dig?)
  Systembolaget har till uppgift att motverka överkonsumtion, en uppgift som inte nått ända fram!
  Gaylord

  SvaraRadera
 40. 23:13:
  Ja, det ÄR faktiskt billigare med bra viner i Sverige. Men jag ser inte detta enbart som positivt. Det minskar utbudet av riktig kvalitet här (varför ska producenterna sälja till skampris här på den svenska marknaden?)

  Sen är även vinodlarna förstås värda att försvara. De flesta ser det som "dåligt" att Arla har ett inköpsmonopol. Ja, det är bra för konsumenten, men kanske inte direkt lysande för det utdöende släktet av mjölkbönder. Jag tror heller inte att inköpsmonopol är speciellt gynnsamt för de mindre vinproducenterna som försöker hålla uppe någon slags nivå. Det funkar så länge bara VI gör det dock...

  SvaraRadera
 41. Alkohol o företagsfester har för mej varit en dålig erfarenhet, de har ofta slutat med slagsmål och gifta som gökat med sina arbetskamrater eller chefer på fyllan.
  Inga mer företagsfester för mej.
  Före detta kärnkraftarbetare.

  SvaraRadera
 42. Hemkört är bäst.

  Nästan on topic, Peak Oil är för öldrickare:http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3269905.ece

  SvaraRadera
 43. Till helgen funderar jag på att bjuda hem några vänner på en "granitskiva i fönstren" och som tilltugg till det - surströmming.

  SvaraRadera
 44. Haha, fint inlägg, fick mig ett par garv. Tummen upp!

  SvaraRadera
 45. Granitskivor... fönsterbrädor av sten, jag gissar marmor men kanske funkar granit också. Sådant finns i lite äldre hus förstår ni, ni där ute som sätter upp frågetecken för detta fenomen :)

  SvaraRadera
 46. Svensk uranhaltig granit, Cornu gillar visst strålning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är ju rätt " strålande " ävenledes
   Annars voro vi ju ej här.
   T.o.m efter ett 1/2 år....

   Isola Regina

   Radera
  2. Ja - gav förklaringen till hur vi ska få euro också. Helt strålande.

   Nanotec

   Radera