Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2011-09-25 19:06

Är du för eller emot vaccinationsprogram?

På förekommen anledning och angående artiklar om att svenskarna nu är mycket mer skeptiska mot vaccinering sedan svininfluensan och förra veckans panik kring HPV-vaccinationsprogrammets fördröjning så är veckans fråga som följer.

Är du för eller emot vaccinationsprogram?

Naturligtvis är inget så enkelt som ja eller nej och det finns många olika vaccinationsprogram, men nu har ni iaf chansen att säga ja eller nej här.

Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är helt anonymt för mig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Dom kommer köra ett par fakeinfluensor och misslyckade vaccinationsprogram tills ingen litar på det längre, då släpper dom den riktiga influensan.
  /Paranoid

  SvaraRadera
 2. Jag är klart för så länge det är frivilligt, något som den hajpade svininfluensan inte ansågs vara av en alldeles för stor del av befolkningen

  SvaraRadera
 3. Amerikanisering...

  SvaraRadera
 4. Skulle ha tagit säsongsvaccinet mot flunsorna i år också men det är samma vaccin som förra året, Tar gärna vaccin så länge det finns att tillgå.

  SvaraRadera
 5. Massvaccination har historisk räddat många liv och/eller givet bättre hälsa. Polio, exempelvis.

  Tyvärr, som med all medicin er det biverkningar och några av dom allvarliga.

  SvaraRadera
 6. Det är omöjligt att veta något som lekman om vaccinet.

  Om det är så att det inte blev en epidemi så kanske det var på grund av vaccinet?

  Det tolkas ofta av populistisk media som att det aldrig var någor problem.

  Samma som med 2k buggen. Det blev ju inget problem? Varför la vi ner så mycket krut på att programmera om alla system???

  SvaraRadera
 7. Sixten Herrgård2011-09-25 20:51

  Massvaccinering av trettonåringar mot en sexuellt överförbar sjukdom... Vad hände med allt tjat om kondomer? Tröttnade man i Stockholm och Gomorra när det, en så där trettio år in i HIV-epidemin, har visat sig att det inte fungerar att få människor att äta kola med papper på? Skönt att man i alla fall har fått en partiellt erkännande från myndigheterna att kondomer aldrig kommer att stoppa en epidemi av könssjukdomar.

  SvaraRadera
 8. Vaccinationen mot smittkoppor var ju effektiv, man lyckades till och med att utrota sjukdomen.
  Detta vaccin var välkommet trots ibland rätt kraftiga biverkningar. Givetvis var det en del som var osolidariska och tyckte att det räckte att andra vaccinerade sig för att hejda sjukdomen.
  Men vid det sista utbrottet i Tyskland, var det ett par läkare som satte upp ett stånd på Norrmalmstorg i Stockholm och vaccinerade. Kön var lång och de lär ha gjort en mycket god dagsförtjänst.
  Vaccinationen mot barnförlamning var det heller inte så många som protesterade emot.
  En del yrken borde också ha vaccinationskrav.
  Själv åkte jag på ett servicejobb ( cellulosaindustri ) i Kisa i Östergötland där jag i en veckas tid jobbade tillsammans med en montageinspektör som kom direkt från det område i Tyskland, som var drabbat av det ovannämnda smittkoppsutbrottet. En vecka tidigare hade han återvänt från Sydamerika där det var ett utbrott av Black Water Fever.
  Jag anser att det ur smittspridningssynpunkt borde vara krav på vaccinationer inom yrken där långresor förekommer eller där man kommer i kontakt med långresenärer.
  Men så länge det inte finns en omedelbar och påtaglig risk att bli smittad, så tycks intresset för vaccination vara lågt.
  Är det någon fundamentalistisk religiös sekt med gott om pengar i USA, som är drivkraften i propagandan mot vaccinering, mediciner och p-piller?

  SvaraRadera
 9. Kan inte förstå hur man kan vara emot vaccinationer. Man utrotar sjukdomar som tidigare ledde till livslångt lidande eller tom döden. Vi är så jävla bortskämda! /kalle

  SvaraRadera
 10. Vansinne, själv varit kroniskt förkyld i 11 år pga influensavaccin. biverkningar Nejdå det finns såklart inte.

  SvaraRadera
 11. Jag är läkare och nästan klar med min AT-tjänst i Norge.
  Det allmänna vaccinationsprogrammet mot kikhosta, Stelkramp, Polio och andra potentiellt dödliga sjukdommar har gjort att dessa nästan helt raderats ut från Skandinavien.
  Det är inte möjligt att som insatt, vara emot ett vaccinationsprogram för dessa sjukdomar. De påstådda autismfallen i Danmark har visat sig vara rena falsarierna.

  SvaraRadera
 12. Bättre om det sköts av den privata sektorn. Är sjukdomen tillräckligt allvarlig i både effekt och smittrisk går människor med på vaccinationen frivilligt.

  Man slipper situationen att någon regering blir lurade att köpa på sig ett överdrivet lager medicin som de sedan försöker skrämma i medborgarna även efter att bieffekter som är allvarligare än sjukdomen uppdagats.

  SvaraRadera
 13. Problemet är med sjukdomar som HPV-orsakad cancer, som kanske slår till 20 år senare. Någon omedelbar effekt av vaccinationsprogrammet kommer först kunna rapporteras efter decennier och få tar speciellt allvarligt på det hela.

  I övrigt 21:19, what you said.

  SvaraRadera
 14. det är ju helt galet att en stat köper in vaccin för ett helt land utan att ha en aning om någon egentligen vill vaccinera sig. Man köper dessutom in ett vaccin som är nyligt framtaget och inte testat ordentligt för att kunna säkerställa alla de biverkningar som kommer av vaccinet. När man väl köpt in x-antal miljoner doser så måste man ju via media blåsa upp det hela till ofantliga propotioner för att kunna få ut alla dessa doser. i slutändan var ju influensan ett stort skämt och staten stod där med det mesta av vaccinet kvar.
  tänk om man lagt alla pengarna på sjukvården och förebyggande som typ lära folk äta rätt så man har ett fullt fungerande imunförsvar och inte behöver proppa kroppen full med vaccin innehållande främmande ämnen...
  HELT GALET, men visst läkemedelsbolagen blev rikare och folket förlorare än en gång.

  SvaraRadera
 15. Självklart är man för ett vaccinationsprogram, dock ska det inte vara tvingande utan frivilligt. Precis som klamydiatester och tandvård.

  SvaraRadera
 16. Det blev i alla fall 740 SEK från Midvinter som går till Cancerfonden.

  Tack för det och tack för dessa tre dagar på Bokmässan.

  Totalt blev det 2 500 SEK.

  SvaraRadera
 17. Å andra sidan trummas vaccinerna in av en profithungrig läkemedelsindustri med ofattbara ekonomiska muskler. Hur många vetenskapliga studier är egentligen oberoende? Försök att diskutera vaccinationsprogram med en läkarstuderande och deras svar luktar hjärntvätt. Varje ifrågasättande av vaccination ger enormt häftiga reaktioner, bortom all sans. För mig indikerar ett sådant debattklimat att något fundamentalt är fel.

  Personligen hyser jag den största respekt för det mänskliga immunsystemet, såsom något mycket sinnrikt och komplext som vetenskapen är långt ifrån att begripa. Ingen kan säga värdet av en genomgången barnsjukdom jämfört med en vaccinering. Som all annan medicinering tycker jag vaccin ska användas sparsamt, bäst om kroppen själv får göra jobbet.

  Samtidigt som ett av socialstyrelsens viktigaste bevekelsegrunder för det allmänna vaccinationsprogrammet är... samhällsekonomisk lönsamhet i form av minskad sjukfrånvaro. Är det skäl nog för övergrepp på 3-månaders bäbisar?

  SvaraRadera
 18. Vaccination har jag väl inget emot.

  Men jag tycker att i stort sett samtliga de senaste "stora" epidemierna har haft en tendens att sammanfalla med ekonomiska kriser av större dignitet.

  Den som är konspirationsteoretiker kan nog påstå att stora organ, typ WHO, kokar ihop något för att få folk att fundera på annat än pågående kris. Man är ju mer rädd om sitt liv än om sin ekonomi.

  Det viktiga är alltså att diskussionen över köksbordet blir något annat än risken för arbetslöshet m.m. Allt för att hålla den så högt älskade konsumtionen igång.

  SvaraRadera
 19. 20:34, här kan du läsa om hur vaccin räddat oss från Polio:
  http://torbjornsassersson.com/2011/05/poliovaccin-och-polio-industrin-visar-vilseledande-grafer-igen/

  //Peter

  SvaraRadera
 20. Det är en mångbottnad fråga. Solklart är att vaccinationer har räddat många liv och förhindrat svåra epidemier. Samtidigt kommer vaccinationerna tätare och tätare och för allt möjligt. Då undrar i alla fall jag om det är läkemedelsindustrin som lobbat och söker inkomster. Så är det immunförsvaret som måste få byggas upp. Slutligen dör ju människor i de här sjukdomarna. Så det finns en risk. Svårt att svara ja eller nej på en sådan komplex fråga. Tveksam finns inte som alternativ så det får bli "vet ej".

  SvaraRadera
 21. Det här 1.5 minuter långa klippet från Penn&Tellers Bullshit är relevant i sammanhanget.

  Vaccin - bra!

  SvaraRadera
 22. Det var ett märkligt återvändande till det här om att det ska vara frivilligt hos flera. Vad jag vet är inget barn påtvingat vaccinationer, om barn och föräldrar inte vill ha dem.

  Vi har haft ett flertal fall av kikhosta här i den lilla kommun på Vestlandet som jag är, jag har inte hört någon som klagat över att de fått vaccin som barn, och därigenom enbart fått en lindrig variant av långvarig hosta av Pertussis. Har de barn under 15 månader i sin omgivning erbjuds dessa barn att påskynda sin andra och tredje dos. Omgivningen ges antibiotika som profylax.

  SvaraRadera
 23. Man kan inte dra alla vaccinationer över en kam. Tar vi svininfluensan som exempel så hade myndigheterna räknat med ca 40-50 sparade liv i Sverige med hjälp av en massvaccinering som kostade någon/några miljarder. Är det verkligen försvarbart? Jag anser att pengarna kunde använts på ett mycket bättre sätt på andra håll i samhället.

  PIMD

  SvaraRadera
 24. Haha, de som är "för" vaccinationsprogram behöver uppenbarligen googla lite mer på ämnet... :) Lycka till ni som tar den här säsongens flunsavaccin! Det har smugits ner lite svininfluensa vaccin i det den här gången...

  SvaraRadera
 25. Angående 2k problemet så var det till stor del en media grej som gjorde chefer som inte begrep bättre nervösa och så var det igång. Tid lagras ytterst sällan på samma sätt i datorer som vi skriver det. Det riktiga problemet uppstår när antalet sekunder som kan lagras i ett 32 bitars tal från 1a jan 1970 slår i taket...

  SvaraRadera
 26. När vi fick barn nyligen. frågade jag barnmoskan som erbjöd vaccinering om hon viste att det fanns kvicksilver och aluminium i vaccin. Nej sa hon sen sa hon sa de var helt säkra. Då bad jag om bipacksedeln som jag antar ingen läser, tydligen inte barnmorskan i alla fall. Bipacksedeln sa tydligt de innehöll dessa, samt listade all biverkningar. Hon erkände för mig hon hade blivigt tillsagd hon inte fick säga någonting annat än hon blivigt tillsagd. Dessutom tillade hon att hon tagit svin vaccination fast hon inte ville, eftersom arbetsgivaren, staten, pressade henne och hon var orolig för jobbet.
  Jag varnade min mamma för svin vaccinationen och sa om ett år säger de den ger allvarliga biverkningar, ola ett år senare gick de ut med den var farlig.
  Dessutom överdriver de alltid möjliga komplikationer med en sjukdom. Lustigt att hon som stod i tv och rekommenderade vaccin, själv tjänade satt i bolaget för ett bolag som sålde vaccin.
  Men sånt tar inte gärna gammelmedia i med tång.
  Snart vill väl politbyrån innföra tvångsvaccinering.
  Samtidigt arbetar de frenetiskt för att förbjuda och begränsa vitaminer och mineraler.
  Vad gäller skrämselpropaganda, går de hårt åt icke vaccinationer, men nämner inte mycket om socker och all fetma som lätt ger mer sjukdomar och död än allt annat tillsammans.
  Vad säga om att vi själva får bestämma, för staten rekommenderar ju genom åren saker som, kvicksilver i tänderna, nevrosedyn, tvånssteriliseringar mm.
  Hela sjukvården är fokuserad på att lindra symptom, inte att bota sjukdomar. Like lite kan doktorer om kost.

  SvaraRadera
 27. @ 23:51
  2k problemet var att många program var gamla och att programmeringen gjorts för att spara utrymme i en tid när varje byte var värdefull. Lägg till att programmeringen gjorts i assembler och dokumentationen ofta saknades. Lägg dessutom till att det många gånger också var rena spagettiprogram.

  Man hade därför ingen aning om vad som kunde hända vid milleniumskiftet!

  Städningen av gammal programvara, som dessutom kanske inte var användbar i nyare datorer, var nödvändig ur många synpunkter. Antalet sekunder med 32 bitars tal höll också på att ta slut.
  Hotet från milleniumbuggen var en nyttig spark för att få igång denna nödvändiga uppstädning av programmen.

  Du skulle väl, för att ta ett exempel, inte ge dig ut och köra om du misstänkte att det var för lite hydraulolja i bromssystemet?

  SvaraRadera
 28. Svininfluensan var ju egentligen inte en pandemi, utan WHO ändrade helt sonika regelverket för klassningen av en pandemi (på order av vem?). Därav gjordes massvaccination i bl.a. Sverige. I Danmark t.ex. gjordes inte detta och ändock blev utfallet, dvs antal döda av svininfluensan, i stort sett densamma - sett till populationen.

  Jag är personligen för vaccination, i regel, men svininfluensan var ett undantag från reglerna (som man kastade ut genom fönstret).

  SvaraRadera
 29. @ 00:25
  Du klagar över kvicksilver i tänderna. Amalgam var i praktiken ett bra och fungerande reparationsmaterial vid lagningar.
  Alternativet var att gå runt tandlös.
  Jag förnekar inte att amalgamet ger biverkningar, men det är ett fåtal som har drabbats allvarligt.
  Selentabletter är ett gott skydd om man misstänker kvicksilverförgiftning. Själv hade jag ilningar i en tand, som försvann när jag började äta selentabletter.
  De som drabbades mest var tandläkare och tandsköterskor som arbetade med kvicksilver och färsk amalgam. Att amalgam ofta blandades med ett överskott av kvicksilver, som sedan kramades ur i en servett, förvärrade problemet. Lägg till att det dessutom förekom spill av kvicksilver, som kunde hamna på alla möjliga ställen.

  SvaraRadera
 30. Problemet med influensavaccinet som användes i Sverige var att det innehöll adjuvanter, hajolja tror jag. Adjuvanter används i vaccin när man inte har nog i vaccinet av substansen som man egentligen vill träna immunförsvaret mot.
  Adjuvanter överretar immunförsvaret i största allmänhet och ger därför också autoimmuna sjukdomar. Adjuvanter är med andra ord en jävligt dålig idé och orsaken till att jag avstod svininfluensavaccinet när det väl kom til Stockholm.
  Hade det kommit tidigare hade jag tagit det, men hjärnan kickade igång under väntetiden.

  /jörgen

  SvaraRadera
 31. Hahaha, folk som äter skiten livsmedelsindustrin producerar (jag tex) ska nog inte vara rädda för vaccin.

  SvaraRadera
 32. Vaccinationsprogram i all ära.
  Men det är en förb-d skillnad mellan polio, kikhosta, stelkramp och HPV.

  Vad hände med "apelsin mellan knäna"?

  Du kan inte undvika polio-smittan.
  Du kan inte undvika stelkramp-smittan.
  Du KAN undvika HPV - håll ihop benen och stäng stallet!

  SvaraRadera
 33. 21:59 här igen. Nej få ifrågasätter just polio- och stelkrampsvaccin. Men så sent som möjligt med tanke på barnens utveckling. Våra barn fick första sprutan vid 1½.

  SvaraRadera
 34. Tyvärr, detta är ju en sån där kvällstidningsfråga som inte går att svar ja eller nej på.

  Ja, jag vaccinerar mina barn enligt gängse vaccinationsprogram och även mig själv om jag ska resa utomlands.

  Nej, jag vägrar fullständigt att vaccinera mig själv eller mina barn när myndigheterna plötsligt i panik säger att vi genast måste ta fram ett nytt vaccin och spruta in det i 9 miljoner svenskar för att en influensa som inte är särskilt allvarlig plötsligt av medierna framställs som dödlig, och därför att politikerna vill visa sig handlingskraftiga med att kasta miljarder på något fullständigt meningslöst. Och dessutom vill framställa mig som en samhällets fiende om jag inte snällt kavlar upp ärmen och ställer mig på led för att underkasta mig dylika dumheter.

  SvaraRadera
 35. Det finns en del heliga kor:
  http://1.bp.blogspot.com/-RKekqbB88A4/TXmMwPk9DmI/AAAAAAAAAjw/kAhgsCTxTLE/s1600/pol_all.gif

  SvaraRadera
 36. Beträffande svininfluensan hade läkarna i Tyskland en helt annan syn på vaccination av barn än i Sverige. Min svenska vännina som bor i Tyskland var gravid vid tillfället och fylld av oro från svensk media och svenska rekommendationer insisterade hon på att bli vaccinerad.

  Husläkaren vägrade och sa att det inte finns en läkare i hela Tyskland som kommer att vaccinera henne. Anledningen de angav var att vaccinet ej var testat på små barn, ännu mindre på gravida, och att det därför vore ett brott mot läkareden att utföra vaccinationen.

  Det man gjorde i stället var att låta gravida stanna hemma från jobbet och på en del ställen låta små barn vara hemma från dagis med en av föräldrarna.

  SvaraRadera
 37. Jörgen.

  Det är adjuvanter i alla vacciner som har till uppgift att bygga upp ett minne hos immunförsvaret. Till exempel kortvariga koleravaccin behöver ej adjuvanter.

  /Johanneberg

  SvaraRadera
 38. Johanneberg.

  Enligt ABC News, så:

  'No flu vaccine approved for use in the United States has ever contained an adjuvant.'

  och:

  ' But if adjuvants were to be used, they would likely be used in older people, where they have been tested, rather than children.

  "There's not a lot of data on adjuvants in young kids -- even from the Europeans," Fauci said. '

  Så ditt påstående verkar inte korrekt, även om adjuvanter, som är en bred term, ofta används i vissa typer av vacciner.

  /jörgen

  SvaraRadera
 39. Så ska vi sluta hitta nya vaccin då? Kanske ska vi strunta i att forska fram det där HIV-vaccinet. Jag menar, blir man förkyld av vaccinet är det säkert inte värt det.

  Tips angående källkritik: Goggla inte "vaccin" och basera argumentationer på detta. Gräv lite djupare i ämnet eller fråga sakkunniga. Det kan ju vara så att de har en vinklad syn, men de har iallafall några kunskaper i ämnet.

  SvaraRadera