Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2011-09-21 10:12

Ännu en husbyggare på fallrepet

Finndomo AB, svenskt dotterbolag till Nordens största småhustillverkare Finndomo Group, med varumärken som Hjältevad och Modulent hänger liksom Myresjöhus, Smålandsvillan, Götenehus mfl på fallrepet. Bolaget har nu precis undgått konkurs genom en ackordsuppgörelse med fordringsägarna.


Uppgörelsen kring skulderna på 200 MSEK är att fordringsägarna får 10 000:- kronor var, plus 25% på överskjutande belopp. Finndomos kvarvarande tillgångar håller på att säljas, så det är väl tveksamt om bolaget överlever i praktiken. Kvarvarande verksamhet skall tydligen koncentreras till Hjältevad enligt pressmeddelandet.

Att gå med på att få 10 000:- + 25% av skulderna säger i sig något om hur desperata underleverantörerna är.

Som bekant har småhustillverkarna gråtit ut i media över att Riksbanken inte sänker räntorna, men de gnällde ju inte under de goda åren när de massivt kunde höja priserna, avsevärt snabbare än inflationen. Antagligen trodde de naivt att de upplevde en sk superkonjunktur.

Dock ser det inte ut som att Finndomo AB visat upp några vinster sedan 2008, så brottet kom antagligen redan med finanskrisen.

Återstår nu att se hur det blir med byggarantin för de som köpt nya hus från Hjältevad eller Modulent. Speciellt inom funkishusbyggen finns det ju en tickande konkursbomb för husbyggarna, då hustypen kan vara högst olämplig i svenskt fuktigt klimat om man tagit genvägar i konstruktionsarbetet (=designen, inte själva byggandet, genvägar i byggandet kallas byggfusk). Smällen kommer antagligen inom några år, och hur hårt den slår beror på hur hustillverkarna återförsäkrat sig mot sitt eget konstruktions- och byggfusk.

Se även tidigare inlägg om Götenehus och om BWG Homes och Myresjöhus / Smålandsvillan.

Frågan är om det finns någon husbyggare som går så pass bra att kunderna skall våga köpa hus av dem?

Tillägg: Notera ett färskt debattinlägg från branschen som gråter ut över att folk inte skuldsätter sig för livet för att köpa felkonstruerade fuskbyggen till överpriser längre. En industri som växt på den svenska skuldbubblan börjar nu gnälla allt högre över att de inte levde i en superkonjunktur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Eksjöhus har mig veterligen aldrig haft några ekonomiska bekymmer, även om deras omsättning gick ner under de "svåra" åren.

  Ser fortsatt stabilt ut.

  http://allabolag.se/5560401597/bokslut

  SvaraRadera
 2. Älvsbyhus och Fiskarheden villan är 2 stora bolag som jag kommer på direkt men finns många byggare som går bra. Annars kan man göra som en bekant och bygga med Villa Varm http://www.allabolag.se/5561766915/bokslut Den balansräkningen går inte av för hackor och ett företag som verkligen inte tar några genvägar.

  SvaraRadera
 3. Vad var det för företag som byggde ett nytt hus för precis under miljonen? Minns inte namnet, men deras hemsida var mycket enkel.

  SvaraRadera
 4. Finndomo, smart start, men de har tagit bort dem nu.

  SvaraRadera
 5. Gemensamt for de flesta av dessa bolag ar att de inte har den kritiska resursmassan for att hantera den relativt antalet anstallda valdigt hoga omsattningen. De behover mer kompetenta budgeterare som kan satta upp effektiva kalkyler och planera langsiktigt. I uppgang ar det inga problem, de tjanar pengar anda, men i nedgang sitter de med alldeles for hoga kostnader och system som ar allt annat an flexibla.

  SvaraRadera
 6. En bekant fick följande beskrivning från Skanska kring slutbesiktning av deras nya hus:

  "Besiktningsman deltar för att säkerställa att felen är fackmannamässigt utförda"

  Vad säger man? Det kan ju knappast vara byggfusk om de öppet medger att de gör fel - då är man ju bara en korkad kund....

  SvaraRadera
 7. Vad är det som är fel med funkishusen? Taklutningen?

  SvaraRadera
 8. Jag lät bygga ett Modulenthus för ca 10 år sedan. Jag bor fortfarande i det, ett bra hus som inte krånglat under tiden. Det var tur att det inte var några allvarligare fel på det då det saknades garanti. Modulenthus/Finndomo gjode sig av med garantiproblematiken genom att lägga alla garantier i ett bolag och låta det gå omkull och driva den övriga verksamheten vidare i ett annat bolag. Usch och fy, vilka skojare! Jag har svårt att tycka synd om dom nu.

  SvaraRadera
 9. Säkrast är att bygga i betong och cellplast samt plåt. Än hur pundiga byggbolag vi har kan de knappast lyckas sabba ett sånt hus.

  Helt oorganiska hus är en försäkring mot klåpare. Samt att en tung stomme har andra trevliga egenskaper. Livslängden väger upp att cement är energikrävande vid framställning.

  Sen är putsade stenhus vackra anser jag.

  SvaraRadera
 10. Robusta stenhus är ett av företagen som redan har gjort sitt, vet att de hade några spektakulära projekt i Göteborgs västra delar som inte blev så lyckligt för köparna....

  Fler exempel kommer längs resans väg

  SvaraRadera
 11. Anonym 20:29 , Sådär är det massor av företag som gör ! Därför man är så jävla trött på alla näringslivskramare som okritiskt köper all skit borg och reino serverar i sina "egna" borgerliga tidningar. Helt okritiskt verkar många tro att näringslivet är här för att osjälviskt frälsa oss och ge oss alla en bättre värld... vakna !

  SvaraRadera
 12. Om husbyggena blir färre borde det ha en dämpande effekt på boprisraset.

  SvaraRadera
 13. Nej. Eftersom det inte är någon brist som drivit upp priserna, vilket jag visat igen och igen och igen, så har det inte någon dämpande effekt på bopriset.

  Priserna har drivits upp av tillgång till billiga krediter, noll kontantinsats och noll amortering. Detta gäller inte längre, och då kommer priserna falla, samtidigt som svenskarnas smärtgräns för hur mycket man är beredda att skuldsätta sig som kollektiv har nåtts.

  SvaraRadera