Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2011-09-16 09:11

6000 bankjobb bort - mest i Stockholm

Schibsted/SvD skriver att det jobbslakt på gång i banksektorn. Förväntningarna ligger på 6000 arbetstillfällen som skall bort i de svenska bankerna, mestadels bonusdiare på huvudkontoren i Stockholm.


Runt om i landet är redan bankkontoren hårdbantade. Mer neddragningar och man får lägga ner kontoren, vilket naturligtvis kommer ske lokalt. Men de flesta avskeden förväntas ske i Stockholm. Exempelvis skall SEB spara 3 miljarder SEK (Bonnier/DN/TT).

"Jag tror de flesta bankjobb som nu kommer försvinna finns i Stockholm. Det är här de stora avdelningarna för företagsaffärer och rådgivning finns" säger bankanalytikern Mats Andersson.

Jag får lite vibbar från IT-kraschen här. Speciellt om det rör sig om högavlönade tjänstemän inom företagsaffärer och rådgivning. Och så kallade analytiker, alla de som helt låg fel sedan minst i våras.

Kommer ni ihåg hur svettigt det var på IT-arbetsmarknaden i Stockholm 2001-2004? En väsentlig skillnad är att inom IT var det främst unga som fick gå. Nu sätter man sitt hopp till att avgångarna skall ske naturligt i banksektorn genom att äldre, visare och erfarnare banktjänstemän som t ex var med under krisen i början av 90-talet går i pension. Kvar blir yngre som bara varit med under de senaste euforiåren där svenska banker egentligen inte farit speciellt illa.

Men annars kan man fundera på vad 5-6000 arbetslösa fd högavlönade bonusdiare får för effekt på Stockholms bostadsmarknad. Känner man att bankjobbet sitter löst idag så kan det nog vara läge att se över sin belåning. Men banktjänstemän är förstås ansvarsfulla. De har inte belånat sig utifrån tillfälligt kassaflöde för att se ut att vara rika med lånta fjädrar, utan har skaffat måttliga bostäder med måttliga lån och begagnad bil. Så de behöver inte oroa sig över att ha levt över sina tillgångar för att sedan bli av med jobbet i en fallande bostadsmarknad. Tillägg: Bankanställda har personalrabatt på bolåneräntorna, så arbetslöshet kan slå ännu hårdare för de som inte har måttliga lån. För övrigt anser Swedbanks VD Michael Wolf att svenska hushåll är för hårt belånade enligt Dagens Industri.

För det är ju inte så att det är 5-6000 personer som sitter med högbelånade skrytlägenheter i centrala Stockholm eller villor på Solsidan som blir av med jobben.

Så vad skall en sparkad bankanställd söka för jobb när det inte finns några banker som vill ha personal? Det livslånga lärandet är väl det som gäller? Annars råder det ju stor efterfrågan på RUT-tjänster, och med sänkt restaurangmoms finns det antagligen gott om jobb inom restauranger som t ex diskare. Fast helst anställer man ju ungdomar med lägre arbetsgivaravgifter. Och hur det går med efterfrågan på RUT-tjänster när sparkade banktjänstemän har tid att städa sin egen toalett låter jag vara osagt.

Så tillbaka till skolbänken. Några rekommendationer om vad man som bankanställd bör vidareutbilda sig till?

One more thing. Den alldeles egna svenska finanskrisen i spåren av en sprucken bostadsbubbla har inte börjat än. 6000 avsked är under rådande relativt välmående banker. När krisen slår till på allvar så räcker det nog inte med 6000 personer..
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Läst dagens G Soros om Euron? http://j.mp/ptQlQ5

  SvaraRadera
 2. Intressant frågeställning. Vad gör en arbetslös 50-årig fd banktjänsteman ?
  Alla kan inte starta egna firmor och bli konsulter inom bank, försäkring, mäkleri etc.
  Dom är för gamla för att slåss om finjobben på kontoren i city, arbetsgivarna vill hellre ha ungdomar från Handels; och dom passar inte in på den nya arbetsmarknaden med bemanningsföretag.

  Dom får väl mata duvor i parken.

  SvaraRadera
 3. panta burkar!

  SvaraRadera
 4. Det är som jag tjatat om länge, jobben i Stockholm som kommer knäcka nacken på heliumballongen.

  Vi har så illa på jobbet att det är ca 20 arbetsplatser färre än antalet anställda. Snåla jäkla företag! Men vi sitter ju centralt om man hittar en plats! Se upp med HR folk, deras smarta idéer drabbar alla i slutändan.
  Hur blir vi mer sociala utan fasta arbetsplatser och av att sitta hemma?

  SvaraRadera
 5. De kan väl kärna smör?

  SvaraRadera
 6. Är det bara jag som tycker att domedagsrapporteringen ökar exponentiellt i takt med att vi kommer närmare undergången?

  SvaraRadera
 7. @09:48 ... LOL
  Tack och lov verkar folk kärna smör för fullt i Göteborg, ingen smörbrist här inte, inte än iaf...

  SvaraRadera
 8. Donken!
  De får flippa burgare.

  Sett att många restauranger nu smyghöjt priserna inför momssänkningen. Detta görs för att sedan kunna uppvisa sänkta priser när momsen väl sänks.

  SvaraRadera
 9. Är man glad över att man arbetar på kommun nu och är den enda som kan hantera programmeringen rörande redovisnings-programmet mot rapporterna.. Nu känns det extra bra att man läste ekonomi + programmering under sin tid på universitetet..

  SvaraRadera
 10. Vänta bara till sleven kommer till det offantliga, då blir det åka av./Krasch

  SvaraRadera
 11. 09:53
  Vi behöver några extrajobbar till julhandeln i min butik. Passa på att ansök nu.

  SvaraRadera
 12. Dagens system är självdestruktiva, ett par goda år sedan ett par dåliga. Dom kommer allt oftare och är allt värre.
  Vad blir framtidens arbete? Vilken bransch? Vi kanske måste bli fattiga först o sedan konkurrera med vår egen billiga arbetskraft.

  SvaraRadera
 13. De kanske kan sno med sig några miljoner var innan de lämnar, som den där snubben på SHB, så kan de fortsätta spela golf och köra Mercedes även när de inte har banklön.

  Bankerna har ju inte gjort någonting för att förtjäna de pengar de sitter på, så om de anställda snor med sig några miljoner var så är det väl snarast en välgärning.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 14. Vill man följa stegen nedför så kan Orlovs kollapstrappa vara en bra vägvisare.

  Frågan om personalen som nu får gå från finansmarknaden bidragit till real tillväxt i ekonomin? En del kanske - de som är kvar? Att hänga på restaurangspåret blir att gå ur askan i elden, eftersom:
  "Att vända hamburgare inte skapar värde". Däremot ger det tillfälligt lite ersättning på arbetsgivarens villkor.
  Vad kännetecknar restaurangranchen som nu ska gödas med dina och mina surt förvärvade beskattade pengar? Osäkra anställningsförhållanden, en stor svart ekonomisk sektor med allt vad det innebär, etc Att kalla detta för en framtidsbransch att satsa på och stödja ekonomiskt är i sig ett svek mot våra ungdomar.

  SvaraRadera
 15. Marcus Linder2011-09-16 11:27

  Jag undrar om det verkligen blir så svårt för dem? De av mina gamla kursare som valde finansspåret efter Chalmers (förvisso stack nog fler till London än till Stockholm) var ofta ganska duktiga och dessutom sociala studenter med välfyllda CVn. Jag skulle bli förvånad om de inte ganska enkelt hittar nya jobb, förvisso möjligen med lägre total årsinkomst. Personer med hög allmänbegåvning, träning inom statistiska metoder och ekonomi, och dessutom vid det här laget välutvecklade nätverk - nä, jag tror nog att en stor andel kommer att ha flera erbjudanden att välja på redan från första veckan.

  Om det å andra sidan är lite mer "vanliga" banktjänstemän som får gå, och de dessutom är "gamla" (i en omordern bemärkelse, dvs 50+), då kan det bli kämpigt. Men de personerna hade nog inte så mycket bonusar att tala om heller...

  SvaraRadera
 16. Bostadsrätter -10 % enligt tidningen Metro. Tillfällig svacka?

  SvaraRadera
 17. Cornu, skulle du kunna skriva lite mer i framtida inlägg här på bloggen, om vilka branscher du anser vara framtiden?

  Var tror du jobben kommer finnas de närmaste 5-10 åren?

  SvaraRadera
 18. Charles-Ingvar Jönsson2011-09-16 12:26

  "Några rekommendationer om vad man som bankanställd bör vidareutbilda sig till?"´

  Lantmätare.

  SvaraRadera
 19. Riskbanken söker vice chef.
  "Brukar inte vara någon som säger nej till det"
  Tacka för det-160 (nytryckta) tusenlappar i månaden!

  Resten kan nog finna kapital till egna verksamheter. De som sitter närmst pengaflödet brukar förse sig!

  SvaraRadera
 20. 12:12, det givna svaret fran Cornu ar att du ska halla dig till sjalvhushall och byteshandel. Industri- och finansbranschen kommer att kollapsa och forsvinna undan for undan enligt honom. Ha!

  Nej, sa kommer det naturligtvis inte att bli om du fragar mig, men Cornu ar installd pa att utvecklingen kommer att stanna av och eftersom hans framtid ar baserad pa hur saker och ting fungerar idag, 2011, samt en valdigt naiv installning till oljeberoendet 2030, sa ar hans sjalvklara slutsats att allt gar at h-ete.

  SvaraRadera
 21. Cornucopia, nu börjar du bli pinsam.
  Först sloagan "evig tillväxt i ändlig värld" som är helt fel. Och nu har du inte ens satt dig in i att det faktiskt är administrativ personal som ska dras ner, ex inom IT och kontor då färre bostadsaffärer görs..

  SvaraRadera
 22. Framtidsjobben kan du finna inom; Alkoholrådgivning,Psykologi,Indrivare,Pantbanker mm.mm... Men så värst roligt vet jag inte om det är..

  SvaraRadera
 23. Det här är vad ekonomer brukar kalla "kreativ destruktion", kontor och människor blir tillgängliga för nya verksamheter när bank och finansbranschen rationaliserar.

  Jag skulle gissa att en stor andel via sina nätverk och sparade tillgångar kan bli nyföretagare i diverse branscher eller ganska kvalificerade tjänstemän om än med lägre lön.

  Det var mycket värre när textilindustrier odyl lades ner, det drabbade en mycket större andel svaga människor.

  SvaraRadera
 24. Jag tycker att din ton mot banker och bankanställda är MYCKET hård. Jag gillar det.

  SvaraRadera
 25. De kan ju alltid börja blogga. Det tycks ju vilken idiot som helst klara av.

  SvaraRadera
 26. 1338
  Försöker du vara ironisk eller har du ba ra läst ett inlägg på bloggen

  Notera frågetecknet efter sloganen, samt hur ofta cornu påpekar att det är just är en omöjlig ekvation. Liksom det som är syftet med bloggen...

  SvaraRadera
 27. Det skrivs på flera sajter att SEB dragit ner personal. 1600 för att vara exakt senaste året/en. Det stämmer då man sålt av tyska kontorsrörelsen till Santander. 2200 pers försvann då om jag inte minns fel. Nu får någon ta o räkna o komma fram till slutsatsen själv...

  SEB ska istället bibehålla kostnaderna och för att klara av ökade löner med ett par procent så drar man ner på inköpen och IT satsningar. Ingen personal berörs.

  Skulle inte bli förvånad om SEB har fler anställda efter denna period är slut ceteris paribus med tanke på outsourcingen man gör till baltikum där en normallön är en bråkdel av de i Sthlm. Hellre då anställa en för mkt so to speak...

  SvaraRadera
 28. Swedbanks personalränta är ca 1%, gissa hur många som nyttjat det...

  SvaraRadera
 29. Touche! Bästa träffen på länge!
  "Så vad skall en sparkad bankanställd söka för jobb när det inte finns några banker som vill ha personal? Det livslånga lärandet är väl det som gäller?"
  Hoppas de (och andra) lärt sig något under resans gång, men ställer mig ytterst tveksam till det. Man har haft fullt upp med att köpa nya fjädrar för lånade pengar helt enkelt..

  SvaraRadera
 30. Nu när det blir skarpt läge för "rådgivarna" har de alla möjligheter att utnyttja sina "kunskaper" och ge sig själva goda råd.

  Själv är bäste dräng.

  SvaraRadera
 31. till anonym 2011-09-16 09:57: att läst IT (programmering) och ekonomi är inget speciellet idag. Utlandet i Indien, China och andra länder i Asien kan jag få tag i personer med 2 års erfarenhet som har dubbel master examen för ca 1kUSD/månad.
  Ska bankerna sparka nu så kommer du få konkurrera med massor med IT folk i från deras trading, investment banking IT avdelningar och då har du inte mycket komma med.

  SvaraRadera
 32. Cornu i gammal fin form: välformulerad, välresearchad skadeglädje.

  SvaraRadera
 33. Anonym 20:51 skrev:

  "De kan ju alltid börja blogga. Det tycks ju vilken idiot som helst klara av."

  Börja blogga själv då och trumma ihop 300 dagliga läsare (eller vad du nu siktar på) om det nu är så enkelt.

  SvaraRadera
 34. 11:13> Det är nog ganska olönsamt med tanke på tiden man lägger ned. Blir för tröttsamt att ha en hel drös "Ja-sägare" och "ryggdunkare" efter sig också. Du själv verkar ju onekligen vara en sådan.

  SvaraRadera