Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2011-08-17 14:48

Vargfakta

Apropå dagens "nyhet" att tjuvjakt på oönskade vargar har hållit nere vargstammen i Sverige, exempelvis norr om Dalälven där det inte finns en enda varg trots stora mängder bytesdjur och relativt glest på mänsklig närvaro, så kan jag rekommendera sajten Vargfakta. Det är en oberoende sajt som tittar på siffror och fakta kring vargen, till skillnad mot de informationssajter som får statlig finansiering och är ren osaklig propaganda.

Istället finansieras sajten av frivilliga bidrag från privatpersoner och är alltså oberoende.

Exempel på ämnen är ekonomiska konsekvenser av närvaron av varg, vargangrepp (varning för starka bilder för känsliga magar) mot tamdjur och människor.

Eller för den delen allmän fakta om vargen, där man också hittar nedanstående illustrativa grafik.

All gråvarg är inte lika, utan regionalt så skiljer de sig åt rätt rejält storleksmässigt. Viktigt att tänka på när det pratas om att vargen är ett litet problem i Italien. Inte bara ett litet problem, utan också liten i storleken, långt mindre än det vi har här i Norden.

Vargfakta har även räknat fram att vi om 10 år kommer ha 2000 vargar i Sverige med nuvarande antal föryngringar. Man punkterar även myten att trafiken är farligare för jakthundar än vargen. Trafikskador till vänster, vådaskott och vargföda till höger.

Per varg är det 1400x så hög risk för en hund att bli dödad av en varg jämfört med en bil.

Väl värt att följa för den som har intresse i ämnet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Jo så är det men denna fråga är så infekterad och fylld av känslor ( enbart) att alla fakta trillar bort på vägen. Du kan ju ta nästa argument att det "bara" är att sätta upp vargsäkert stängsel. Jomenvisst pyttsan jag skulle vilja se den ekonomiska kalkylen och även utförd i praktiken av alla de som hejar på varg i södra Sverige. Nu beslutade länstyrelsen om skyddsjakt på den eller de vargar som finns strax utanför Norrköping. Man kan undra varför, om de kom för nära stadsborna eller vad som egentligen föranledde beslutet.

  SvaraRadera
 2. Vargfakta har en kalkyl för får och rovdjursstängsel. Enbart underhållet (reparationer, röjning av undervegetation etc) kostar mer per får än vad nettot på ett får är. Till det kommer kostnaden för uppförande av stängslet (och länsstyrelsernas pengar är bara en droppe i havet och räcker inte ens till akuta behov).

  SvaraRadera
 3. Inte ens nu, när våra riksdagsmän och EU ökat mångfalden genom introduktionen av rävens dvärgbandmask, kan varglobbyn nyansera sej. Ofattbart för oss som ser följderna för vårt svenska friluftsliv framgent.
  Cornu, dags att uppdatera din skrivning om dvärgbandmasken.

  Big D.

  SvaraRadera
 4. Varför illustreras bilden av en man som ser ut som "Sven-Bertil, 42-år, tvångsonanist, hemmaboendes hos föräldrarna" och en sportig, vältränad kvinna som ser ut att kunna spöa en italiensk varg med tårna bara hon fick chansen?

  Eller framförallt, varför är bilden illustrativ?

  SvaraRadera
 5. Vargen i "Norrköping" sprang omkring på Vikbolandet och rev får, var väl runt 60-100 tamdjur på kort tid.

  SvaraRadera
 6. Det är väl feminister som ligger bakom Vargfakta?

  SvaraRadera
 7. Eller tvångsonanister.

  SvaraRadera
 8. Eller norrländskt gubbslem, om även jag får vara fördomsfull.

  SvaraRadera
 9. När det gäller grafiken undrar jag mest varför man har valt att visa den svenska vargen från sidan medan dom andra två vargarna är framifrån. Effekten blir ju att den svenska vargen ser dubbelt så stor ut.

  SvaraRadera
 10. Har du sett skador på barn, vuxna och andra hundar som orsakats av kamphundar?

  Det finns gott om farliga tamdjur i samhället och risken att få senor avbitna är större i en stad än i skogen.

  Denna fråga borde lösas innan vargfrågan tar plats anser jag. Ser dagligen dessa mördarhundar i händerna på våra kulturberikare. Dessa hundar fostras till att bli farliga vapen. Och jag kan erkänna att jag känner rädsla för dessa.

  När sådana hundar låser käkarna kring din vad får man bryta nacken på hunden och slita loss käkarna från smalbenet.

  Vad kostar alla dessa skador samhället? Ska vi förbjuda dessa hundar eller ska vi avrätta deras ägare?

  SvaraRadera
 11. Kulturberikare, är det ett nytt ord för "25-årig svensk man som bygger muskler"?
  Det är i alla fall till 90% dessa som vallar de kamphundar jag sett.

  SvaraRadera
 12. Det här är roligt. Att ropa "vargen kommer" är ju poppis här.

  Skjut/gräv/tig

  SvaraRadera
 13. 15:45, och varför skall den svenska vargen sträcka ut sig så att den blir ytterligare en tredjedel så stor?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 14. Är det bara jag som inte kan läsa graferna?
  400 hundar dödade i trafiken.
  30 hundar dödade av vårdaskott och varg tillsammans?

  Eller menar du att trafiken är farligare för hundarna än vargen?

  SvaraRadera
 15. Jo dvärgbandmasken.. Hur många rävar har vi, 150.000? hur många mårdhundar andra djur som sprider masken har vi?

  Vargarna är en piss i mississippi, plus att de förmodligen kan avmaskas när de får sändare.

  SvaraRadera
 16. Hur många bilar finns det? Hur många vargar finns det? Vad är farligast för en hund? En bil eller en varg?

  SvaraRadera
 17. 16:02 Vilken trend är stadigt fallande och vilken trend är stigande?

  16:04, vargen rör sig över stora revir och ger sig även ut på vandring. Den kommer sprida dvärgbandmasken regionalt, medan räven bara verkar lokalt.

  SvaraRadera
 18. Vi borde öka vargstammen för att få ner fästingstammen:-) som sprids med rådjur etc. Där har vi många som blir sjuka.

  SvaraRadera
 19. Den där jämförelsen mellan trafiken och vargen känns väldigt konstig. Enligt graferna då dör de facto ca 400 hundar per år pga trafiken, och ca 25 pga vargar. Om man som i artikeln antar att en tredjedel av trafikoffren finns i varglänen, så är det alltså 126 st hundar. 126 är 5 gånger mer än 25. Alltså ÄR trafiken en större fara för en hund som bor i ett varglän. Det spelar ingen roll hur många bilar eller vargar det går per död hund - fler hundar dör av trafiken än av vargangrepp. Sen kan man vrida och vända på allt tills man blir helt yr, men antalet dödsfall kvarstår. Inte för att jag gillar vargar, bort med dem bara.

  SvaraRadera
 20. Så opartisk är ju inte Vargfakta.se, snarare ensidigt negativ till varg.

  SvaraRadera
 21. En kraftledning dödade två hästar i Halmstad häromåret. Kraftledningen blev därmed grovt överrepresenterad i dödsstatistiken för hästar jämfört med det betydligt mindre batteriet. Dags att såga ner kraftledningarna!

  SvaraRadera
 22. Jag håller med. Naturen är alldeles för farlig för att få vara kvar. Tänk vad det kostar med alla som stukar fötterna i skogen, nä hugg ner och asfaltera. Sen har vi alla drunkningsolyckor som kunde undvikits om vi bara tömt alla sjöar och hav på vatten. När ska våra politiker ta sitt ansvar och våga agera i dessa frågor?

  SvaraRadera
 23. Undrar om en vall/vakthund är billigare än stängsel? Kaukasisk ovtjarka, det är vad alla fårägare behöver kanske. Förbjudna i Danmark, riktigt otäcka hundar anser jag och troligen vargen..

  Fåren blir fredade men ens ungar kanske blir uppätna av hunden? Svårt val, de gröna kommer öka vargstammen i Sätila läste jag. 500 vindkraftverk och 20 vargar ska in i Sätilaområdet. Sen ska där byggas en flyktingförläggning för 800 pers.

  SvaraRadera
 24. "Det är en oberoende sajt som tittar på siffror och fakta kring vargen"

  Herregud människa, den hemsdian är ju lika oberoende och en lika stor leverantör av "fakta" som SDs hemsida är det när det kommer till frågan om invandring:o)

  SvaraRadera
 25. Oberoende betyder att den inte är finansierad av miljölobbyn, staten, Jägarförbundet, Naturskyddsföreningen, LRF mfl, utan av privatpersoner.

  De statligt finansierade rovdjursprojekten döljer all negativ statistik och viftar bort alla negativa konsekvenser. De är helt enkelt osakliga.

  SvaraRadera
 26. Två vargrevir, lika stora till areal och helt lika på alla andra punkter med undantag för antal vargar.
  I revir A finns det 2 vargar medan det i revir B finns 20 vargar.
  I både revir dödas det två jakthundar under samma tidsperiod och det betyder ju enligt Vargfakta att vargarna i revir B är 10 gångar mindre farliga för hundarna än vargarna i revir A!

  Alla friska människor förstår ju att det inte stämmer, att Vargfakta kommer med ren trams och inget annat!

  SvaraRadera
 27. http://sv.wikipedia.org/wiki/Boskapsvaktare

  Molosser och sennenhundar skulle passa dig bäst.

  Dessa brukshundar kräver arbete och det har ju du iom att du har får. Mycket gammal kunskap verkar ha försvunnit, inte behövdes stängsel förr, man skaffade sig rätt hund istället.

  Visst kostar de i mat och försäkring, men nyttan de gör går nog inte att värdesätta. De vaktar, vallar, är goa sällskapshundar samt avfallskvarn för matrester.

  Man kan tom lära en valp att äta grönsaker. Visst kräver de en fast hand, men det borde alla som har lite hjärna klara av, samt finns det valp och fostringskurser. En trogen tjänare, jag tror inte folk inser hur goa djur detta är, det enda negativa är den tunga sorg man känner när det är dags att somna in, mycket tungt.

  Du som kände besvär av snokare i bilar, det finns inget effektivare än en större hund som skäller bredvid bilen, det brukar sitta hårt i minnet på löst folk var det finns hund.

  SvaraRadera
 28. Hehe...för att vara en förespråkare av en intimare relation till naturen verkar du inte ha mycket till övers för de delar av naturen som inte passar in i din mall.

  SvaraRadera
 29. Jag brukar ha överseende med en del konstigheter som Cornu tar upp ibland, men den där illustrationen från vargfakta gör att jag nu inser att jag ska läsa den här bloggen mer kritiskt i fortsättningen. Eller är det någon konstig form humor jag har missat?

  SvaraRadera
 30. 18:44, bra, mycket bra!

  Just sådant jag är ute efter. När det blir för mycket ryggdunkande, medhåll, groupthink, sykofanter etc, och alldeles för lite debatt och mothugg, så är det bra att slänga in inlägg som får en majoritet av läsarna att sätta i halsen och inte hålla med.

  Att skriva om varg är en klassiker för att få de flesta stadsbor (=majoritet) och inte så få landsbygdsbor att bli upprörda på mig. Så ni skärper till er och inte läser allt jag skriver helt okritiskt.

  Att vara okritisk mot mig är både dåligt för mig och för er och groupthink försämrar kvaliteten på bloggen då jag inte får utveckla mina egna åsikter, resonemang och argument om jag ständigt får medhåll. Allt jag skriver förtjänar att nagelfaras.

  Så det är bra om du läser bloggen mer kritiskt i fortsättningen. Tack!

  SvaraRadera
 31. Stadsbor som du själv? Du använder det som något negativt, mycket patetiskt.

  Du vill förmedla en bild av dig som inte stämmer får jag känslan av. Är det dåligt självförtroende? Du blir inte mer lantis för att du ser ner på stadsbor, folk kommer nog acceptera dig för den du är ändå, du behöver inte spela över i rollen.

  Att du har familj och kvinna visar ju även att småväxta män kan attrahera kvinnor, stor i orden är nog under din värdighet Lars..

  SvaraRadera
 32. Beklagar att du uppfattar ordet stadsbo som något negativt. Dock är en majoritet av alla stadsbor positiva till varg, liksom många landsbygdsbor.

  Att vara statsbo är fakta, värdeneutralt. Det finns en lång rad rationella anledningar till att vara stadsbo, finns inget negativt i sig med begreppet. Det är lite synd att du tror att det är något negativt. Jag vet dock inget om dig, så jag kan inte ens teoretisera om varför du finner stadsbo negativt värdeladdat.

  SvaraRadera
 33. Jag bor utanför Stockholm, precis vid Rialareviret, med höns och katter.
  Jag upplever det väldigt positivt att kunan få leva nära våra svenska rovdju på det här viset.
  Det berikar att gå i naturen och se såväl älg, som vildsvin och samtidigt veta att det bor varg runtikring.
  Det enda djur jag har haft problem med är grävling som en gång bröt sig in i hönshuset och ställde till en massaker.
  Men flet var ju mitt så det var ju bara att bygga ett nytt och säkrare hönshus.
  Tolkningaen att det är farligare med varg än trafik anser jag är en väldigt konstuerat tolkning.
  Du kan bättre än så Cornu!

  SvaraRadera
 34. Som vanligt haglar adjektiven när en sådan här debatt kommer upp.

  Det finns annat förutom storleken på vargen som skiljer syd och norr åt. I sydeuropa har dom fortfarande kvar herdesystemet vilket innebär att man på morgonen tar med sin flock ut på bete och sedan hem igen på kvällen till stallet/lilla hagen. Det skulle gå utmärkt att införa i Sverige också men då medelstorleken på en fårbesättning är 25 tackor, kommer det är blir extremt oekonomiskt och dyrt för staten. Nu är ju vargfrågan redan dyr med alla "forskning" och personal på länstyrelsen osv. men men varför synkar vi inte detta med Norge som det pratades om bara för en vecka sedan. Nu ska jakten utebli 1 år minst.

  SvaraRadera
 35. Klart sakliga argument bör föras fram osv.. Är själv inte överförtjust i tanken på att svensk skog förvandlas från den turistvänliga lekparken det än så länge är till något med otrevliga djur i.

  Men. Med vargfaktas argumentationsteknik:
  Om jag hamrar till mig ett spjut med GB-flagga bakpå och clownnäsa fram och kallar detta t.ex. "Gungner" (tämligen unikt tillhygge). Glider upp till Dalarna och klubbar ihjäl närmsta hundkrake jag ser så är ju detta unika vapen skyldig till en hunds död och därmed långt farligare än både varg och trafik. Eller för att använda "vargfaktas" retorik:
  "Risken för en hund att bli dödad av galning med en pinne med clownnäsa på är 1 260 000 gånger högre än att bli dödad i trafiken."

  Eller missade jag något i deras beräkning?

  SvaraRadera
 36. Det är ju inte så konstigt att det blir så hett när sånt här kommer upp. Det är väldigt få som har att göra med naturen idag. Inte ens de som bor på landet (Det gör även jag, inte en granne så långt jag kan se). Att visa bilder på dödade djur ser otäckt ut för alla som inte är vana. Kruxet är att det är inte många människor som dödar de djur de äter. Ser inte roligt ut när "fabrikerna" dödar höns eller gris heller, men vi slipper se det.

  Att vargen river många djur beror ju på att vi satt det hela ur spel, vi hängnar in djuren så de inte kan fly. Självklart slår den de djur som den kan, det är den ju programmerad till, det är ett rovdjur.

  Vi har minst en varg i närheten och jag ser inget konstigt med det, jag få anpassa mig efter naturen. Krocken kommer ju upp när vi blandar ekonomi och naturen, här vill jag ha 50 köttdjur inhägnnade för att klara mitt levebröd, men det är ju inte direkt naturligt... Klart jag förstår den arga bonden. Men jag förstår också vargen som blir till sig i trasorna när han kommer och får syn på ett helt smörgåsbord, dessutom inhängnat.

  Tror att vi får anpassa oss.

  SvaraRadera
 37. Jag tyckte själv att vargfakta var oerhört ensidig och partisk för att vara en s.k. "opartisk" hemsida.

  Det här är däremot fakta:
  * Vi människor blir allt fler
  * Vi människor bosätter oss på allt fler platser i Sverige
  * Vargens revir inkräktas av mer och mer människor
  * Vargens naturliga föda skjuts och tjuvskjuts av oss människor i allt större utsträckning
  * Fler hundar och boskap befinner sig i vargars naturliga revir och natur
  * Vargar är inte mer farliga än andra asätare/rovdjur på denna planet.
  * Vargar är ett naturligt redskap för moder jord att kontrollera älg/rådjur/ren och dylikt.
  * Vargar tillhör den Svenska miljön på ett naturligt sett. Det gör inte boskapsdjur och sällskapsdjur (åtminstone inte i viss mån)

  SvaraRadera
 38. Lite missvisande att den svenska vargen ses från sidan samtidigt som den ylar... bara för att verka vara betydligt mycket större ;)
  /Hofer

  SvaraRadera
 39. Alla arter behövs. Människan har inte förstånd nog att leka gud över livet. Den syn som Cornucopia ger uttryck för i vargfrågan kommer i slutändan att straffa den civiliserade människan.

  SvaraRadera
 40. Det finns mycket missvisande från andra sidan av vargdebatten. Det sägs att vargen är ofarlig och inte angriper människor, men bara i Alaska har det dödats flera vuxna människor av fullt friska vargar de senaste åren. Ryssland ändå fler osv osv.

  Att förtiga sådant gör bara folk med en agenda.

  SvaraRadera
 41. Alla har en agenda.

  Även de som fokuserar på mankhöjd.

  Faktum är dock att en förbannad pitbull inte är speciellt trevlig att fajtas med, trots deras ringa mankhöjd.

  Men vissa tar tydligen till vilka fula knep som helst för att föra fram sina unkna värderingar.

  SvaraRadera
 42. Enligt undersökningen som Vargfakta hänvisar till har det inte dödats några människor av vargar de senaste åren i Alaska...inte i hela Nordamerika faktiskt. 2005 dödades Kenton Carnegie av vargar. Det var det första dödsfallet orsakat av vargar i Nordamerika på över hundra år....

  Jag tror jag väljer att lyssna mer på dina funderingar om ekonomi istället...


  Ha det bra


  Peter

  SvaraRadera
 43. "Det finns mycket missvisande från andra sidan av vargdebatten. Det sägs att vargen är ofarlig och inte angriper människor, men bara i Alaska har det dödats flera vuxna människor av fullt friska vargar de senaste åren. Ryssland ändå fler osv osv."

  Siffror pa det? Mig veterligen har ett vargangrepp mot en vaken manniska aldrig dokumenterats i Alaska. En person "sags" ha dodats av varg i Alaska sedan 1492, och det tamligen nyligen, i mars 2010. Huruvida den personen ens var vid medvetande fore attacken gar dock ej att faststalla.

  Mvh. Robert, som varken ar svensk eller har en asikt i vargfragan (sa att ingen kan kalla mig opartisk)

  SvaraRadera
 44. Missade den...konstigt att Vargfakta inte hade med den....
  Kenton Carnegie var inte i Alaska glömde jag säga innan...det var i Canada....

  Är det nån som har statistik på björnangrepp förresten? Jag tror att jag är mer rädd för björnar....

  Efter älgar givetvis....klart farligaste djuret I sverige. En kompis sitter i rullstol sen han krockade med en...

  Peter

  SvaraRadera
 45. Joggande lärare dödad av vargar i glesbefolkade Alaska: http://cornucopia.cornubot.se/2010/03/vargen-ar-helt-ofarlig.html

  Varför tiger vargkramarna om sådant och fortsätter sprida myten att vargen inte angriper människor?

  Men det stämmer, Kenton var inte i Alaska, det var Canada.

  I övrigt dödades 19 st människor i glesbefolkade Ryssland, Uzbekistan mfl tidigare Sovjetrepubliker under 2000-talet.

  Och så har vi t ex den svenska kvinnan med barnvagn som angreps http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/ofarlig-varg-angrep-kvinna-med-barnvagn.html

  Sverige är inte glesbefolkat. Regeringen har bestämt att vargen skall etableras där Sverige är tätbefolkat, dvs söder om Dalälven. All statistik om antal vargar i Sverige blir därmed rejält missvisande då regeringen godkänner tjuvjakt på varg i större delen av Sverige, nämligen norr om Dalälven. Där finns det inte en enda varg. Trots att det är där den hör hemma, dvs där det bor väldigt lite människor.

  SvaraRadera
 46. "Joggande lärare dödad av vargar i glesbefolkade Alaska: http://cornucopia.cornubot.se/2010/03/vargen-ar-helt-ofarlig.html"

  Det stammer fortfarande inte med ditt tidigare pastaende om att "bara i Alaska har det dödats flera vuxna människor av fullt friska vargar de senaste åren". Inte ens i fallet med den 32-ariga Candice Berner dar det inte finns nagra vittnen som kan beratta om kvinnan var vid medvetande eller inte, eller dessa vargars ev. halsotillstand. Enligt amerikanska siffror ar det det enda dokumenterade fallet av en vargattack med dodlig utgang. OM det nu var vargar (det finns en mojlighet att det var vildhundar eller hybrider, vilka ju som bekant ar mer farliga for manniskor).

  Ryssarna har det inte helt och hallet latt med statistiken kan jag ocksa papeka. Det ryms nog manga olyckor och alkoholtragik bakom de 19 du namner (och som jag inte ids undersoka just nu), vilket jag frackt vagar mig pasta efter cirka 10 resor till Ryssland och Mongoliet (som ju ocksa har mycket gott om vargar och dar jag sjalv deltog i en resultatlos vargjakt).

  For ovrigt vill jag tillagga att kvinnan i Stockholm inte attackerades av varg. Det var hennes hund som attackerades. Vargar har som du tidigare aven korrekt papekat absolut inget emot att ga till angrepp mot vare sig andra vargar eller hunddjur av olika slag.

  I en fraga sa infekterad som den svenska vargdebatten kan det vara vart att vara extra petnoga med siffror och kallor for att undivka att ge ammunition till den andra sidan.

  Mvh, Robert (som annu en gang vill papeka sin opartiskhet som icke-svensk)

  SvaraRadera
 47. Medan jag har farten igang kan jag papeka att fallet Kenton Joel Carnegie (en ung student som forsvann i Canada och hittades dod med skador som stammer in pa ett rovdjursangrepp) finns det inga bevis pa att det rort sig om vargar. Med allra storsta sakerhet ror det sig om ett bjornangrepp. Att hanfora Carnegies dod till ett vargangrepp ar att ta sig valdigt stora friheter med sanningen.

  Vargar, nar dom attackerar djur, angriper framst med bett. Detta ar val dokumenterat runt om i varlden. Bjornar, nar dom attackerar manniskor och djur, angriper framst med klor. Detta ar ocksa val dokumenterat runt om i varlden. Carnegies skador var framst fran klor och i mindre grad fran bett. I omradet han forsvann finns det gott om bjorn men mycket fa vargar.

  Ergo, zoologer menar att det var en bjorn som bragte honom av livet aven om The Coroners Report menade annorlunda. Fallet blir extra problematiskt i det att det ar fullt mojligt, och mycket troligare att ev. skador fran varg ror sig om djur som attackerade efter hans dod.

  Bara for att rata ut en del fragetecken och att for att boja till en del utropstecken.

  Mvh, Robert

  SvaraRadera
 48. Asgarv, jag medgav att det var korrekt att en av attackerna var i Kanada.

  Hälsostatus spelar ingen roll för den som blir attackerad. Ju fler vargar, desto fler utsvultna eller skadade vargar.

  Det finns inga vittnen till björndödade människor i Sverige heller. Förändrar inte ett dugg. Finns sällan vittnen till mord heller, förändrar inget där heller. Du visar ett förakt för offren när du kräver att attacker måste ske med korrekt upprättad dokumentation för att de skall gälla.

  Det finns hundratals försvunna människor i Sverige. Men eftersom det inte är dokumenterat vad som hänt dem så har det aldrig hänt, vad det nu än var, enligt ditt sätt att resonera.

  Vargen är farlig. Vi måste som människor lära oss att respektera vargen och inte vistas ute i vargrevir utan beväpning.

  SvaraRadera
 49. Hur många svamp och bärplockare "utan beväpning" dödas av varg i Sverige varje år? Ni beter er som fjollor.. även jag är markägare..

  SvaraRadera
 50. Ursakta mig for att jag forsokte halla en artig och vanligt hovlig ton pa din blogg, som gast forvantas man det men du tar dig tydligen friheten att bemota dina kommentatorer efter ditt eget maner.

  Jag visar inget forakt mot offren, jag menar bara att i de tva fallen som har tagits upp har (Canada och Alaska) som du tidigare beskrev som "bara i Alaska har det dödats flera vuxna människor av fullt friska vargar de senaste åren", inte ar faststallt att det ror sig om en vargattack eller hur denna attack har gatt till. Att du medger att ett av fallen inte var i Alaska utan i Canada ar ju en mindre detalj i sammanhanget, da jag anser att "flera vuxna" syftar pa hogre siffror an ett eller tva fall.

  Att dra paralleller med mord (manniska vs. manniska) ar ju befangt.

  Jag menar heller inte att manniskor kan forsvinna utan att det ar dokumenterat vad som har hant, det ar ett pahitt du far sta for sjalv.

  For ovrigt vill jag bara papeka att jag ar besviken att du hoppar pa mig nar jag bara papekar felaktigheter.

  Ga garna pa mina faktauppgifter, om du vill/orkar/har tid, men angrepp pa min person eller absurda reduktioner av icke existerande argumentatinstekniker har du ingenting for.

  Med detta sagt drar jag mig ur debatten da det inte verkar vara lont att spendera min tid har.

  Mvh, Robert

  SvaraRadera
 51. Men Cornu, den som är död är död. Det som gäller är att hantera hur den personen dödades av respekt för de efterlevande. Du hänför att en människa som med största sannolikhet blev riven av björn i stället blev riven av Varg. Tycker du att du bemöter Robert korrekt när du talar om hans "Förakt för offren"? Det som är säkert är att studenten i Kanada föll offer för rovdjur och om vi tillämpar occhams rakkniv så skulle vi kunna säga att studenten blev riven av björn men det finns tecken som också tyder på att varg skulle kunna ha varit skyldig.

  Vargen är farlig på samma sätt som björnen, hunden, tjuren, m.fl. är farliga. Det är riktiga djur vi talar om, inte Disneypersonligheter.

  Jag hävdar inte att björnen är något större hot, jag hävdar att vargen inte är något större hot. Det rovdjur är ett hot mot är det sätt att tillbringa fritiden på, nämligen jakt och promenader med lösa hundar som är långt ifrån en förare. Dessutom kan man se sig om om jagar i ett björnrevir så man inte trampar på en björn som man sedan skadeskjuter.

  Raljerande? Javisst men jag får inte utöva mina intressen och fritidissysselsättningar fullt ut oavsett om vi har rovdjur i Sverige eller inte. Jag måste anpassa mig till min omgivning i alla lägen. Jag måste dessutom finna mig i att köra slalom och riskera nacken när jag kör bil på vintern därför att något ljushuvud har bestämt att vi skall ha halvvilda renar i en omfattning i Sverige. Ge mig hellre en flock vargar.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 52. Hej igen..

  Lite björnfakta... I Sverige var det under åren 1995-2007 var det 18 björnattacker, varav 2 med dödlig utgång. 2007 och framåt var det 3 attacker till, ingen med dödlig utgång. Infon hämtad från http://www.de5stora.com/omrovdjuren/bjorn/farlig/

  Älgfakta....20 stycken dödade i krock med älg 2006-2011 hittils. 161 stycken svårt skadade under samma period. infon hämtad hos trafikverket på http://www.trafikverket.se/Privat/Trafiksakerhet/Olycksstatistik/Vag/Nationell-statistik/Aktuell--olyckstyp/

  Ha det

  Peter

  SvaraRadera
 53. Statistik kan ge de mest underliga resulat.
  T ex är risken att dö drunkningsdöden störst i Sahara!
  Förklaringen är att befolkningen brukar slå läger i uttorkade floddalar. Där är marken jämnast. Dessutom är simkunnigheten obefintlig. När det inträffar kraftiga regn i Atlasbergen, kan det komma en störtflod av vatten i den sedan många år torra flodfåran.
  Med ett litet antal människor i området blir den procentuella risken att drunkna hög.

  / Åke M

  SvaraRadera
 54. Älgar kan döda genom att sparka eller meja ner en människa, vissa av dem är aggressiva dessutom.

  Var det inte en man som blev oskyldigt dömd för att ha dödat sin fru, det kom fram att det var en älg som sprakat ihjäl tanten i skogen?

  Alla djur är potentiellt farliga, människan är dock allra farligast i Sverige, vi har ett inneboende våld som många andra arter saknar.

  SvaraRadera
 55. Intressant att det är olika vargraser i olika länder. Ett av varghatarnas argument brukar ju vara att den svenska vargen finns i hundratusentals exemplar i andra länder och därför kan vi skjuta av våra utan att riskera artens fortlevnad. Så är alltså inte fallet.

  SvaraRadera
 56. Skilj på ras och art. Det är samma art, canis lupus. På samma sätt är grizzlybjörn och svensk brunbjörn samma, det är bara skillnader i lokal genetik. På samma sätt som vi i Sverige traditionellt var blonda och blåögda, så är vi fortfarande samma art, homo sapiens, som mörkhåriga och mörkögda italienare eller som den mörkaste mörkhyade ifrån Afrika.

  Svårt det där med skillnad på art och ras. Det finns 200 000 canis lupus. Majoriteten tillhör den ryska rasen, dvs samma som i Sverige och Kanada. Evolutionärt gynnas större djur där det är kallare, då de håller värmen bättre.

  SvaraRadera
 57. Vad hände med Vallhjonsförslaget?

  SvaraRadera
 58. Är inte vargen ett i-lands problem i detta land? Lars säljer villan i förorten och köper en sunkig gård med några får, nu ska vargstammen utrotas för att passa honom.

  Tänk de som verkligen lider i världen! Men vänstern är alltid mest solidariska med sig själva, Lars inkluderad.

  Samhället står och faller inte med om Lars inte kan ha några hobby får..

  Han kan ju odla cannabis som snart kommer säljas på apoteket istället..

  SvaraRadera
 59. Herregud det här måste vara det mest korkade jag läst någonsin på din sajt:

  "Istället finansieras sajten av frivilliga bidrag från privatpersoner och är alltså oberoende. "

  Slutsatsen är fullständigt felaktig. Det kan hända att den är oberoende men den är inte oberoende (om det nu är så) på grund av att bidragen är från privatpersoner. Det kan hända att det är ett syftningsfel men det är i alla fall felaktigt.

  SvaraRadera
 60. "Vargen är farlig. Vi måste som människor lära oss att respektera vargen och inte vistas ute i vargrevir utan beväpning."

  Nu har jag inte läst alla kommentarer så jättenoga men du måste skoja?
  Skrev du det bara för att elda på debatten lite, eller är du seriös?

  MVH,
  Henrik

  SvaraRadera