Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2011-08-08 13:00

Värdet av att gå i land istället för att sitta still i båten

Nedanstående graf över depåutvecklingen hos Avanza visar fint skillnaden mellan att lyda råden att sitta still i båten och att aktiemarknaden alltid stiger på sikt, respektive att ta på sig regnkläder och flytväst och sedan hoppa ur båten för att gå iland när väderprognosen säger att det är kulingvarning och på väg att blåsa upp till först storm, och sedan orkan.

Det gäller alltså att hålla koll på väderprognoserna och inte bara titta på den skinande solen och att de som äger båten säger att "ovan molnen lyser alltid solen". När det är kulingvarning så är det dumt att bara sitta kvar. Nu blåser det rätt friskt, men orkanen är inte här än, det är knappt storm. Lite "oroligt" kallas det nog.

Sedan måste man titta på väderprognosen och vara beredd att hoppa i båten igen när det är dags för vackert väder. Ovan molnen lyser alltid solen. Utom på natten...

Kanske kan man se 1980-2000 som ljusan dag, där solen alltid lyser ovan molnen. 2000 - 2010 blev det skymning. Och nu är det natt. Därmed kommer inte solen fram ens när det slutat blåsa och molnen skingras. Bättre då att dra något gammalt över sig och somna om inne i värmen och vänta till morgonen gryr.

Min poäng här är förutom att man skall kliva av börsen i god tid, eventuellt enligt ovan ta negativa positioner, när allt annat än banker och media pekar i den riktningen. Och att metaforer om att "sitta still i båten" etc är kassa. Vem sitter stilla i en båt som håller på att förlisa i en storm? Utan att ens ta på sig flytväst? Vem sitter och väntar på att solen skall börja lysa mitt i natten?

Bättre att säga som det är. Börsen kan gå upp, börsen kan gå ner. Men om du säljer dina aktiefonder så är en sak säker: Bankens intäkter går ner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Men om man somnade i livbåten och vaknade nu, mitt bland vågorna?

  SvaraRadera
 2. Ta på dig flytväst. Skjut upp nödbloss. Är du simkunnig?

  SvaraRadera
 3. Midvintermörker i brevlådan just nu, lite trevlig sista dagarna på semesternläsning.
  Tavex hemsida verkar ligga nere nu, paniken sprider sig.

  SvaraRadera
 4. Var är nu alla optimister som brukar idiotförklara oss andra? Märkligt tyst från strutsgänget anser jag. Svenskar verkar ha svårt för att erkänna när man hade fel, speciellt moderna BLTs på nätet.

  SvaraRadera
 5. Det är fördel med att vara anonym kommentator på nätet. T ex oppti, om någon minns honom. Bara att försvinna in i kulisserna när man gjort bort sig.

  SvaraRadera
 6. Simma iland alltså, trots att man blir blöt om fötterna?

  SvaraRadera
 7. Bra jobbat! Vilka negativa positioner intog du? De verkar ha fungerat väldigt bra! /SvenJ

  SvaraRadera
 8. 13:10 Gissar att de inte kan ta emot fler ordrar just nu... Deras hemsidor i alla länder är nere.

  SvaraRadera
 9. http://en.wikipedia.org/wiki/Elliott_Wave_Principle

  SvaraRadera
 10. Cornu, hur har hela portföljen gått i år? Hur mycket är du upp?

  SvaraRadera
 11. Kl. 8:57 i dag rekomenderade jag att låneslavarna skulle gå in på youtube och lära sig sjunga Slavarnas kör av Giuseppe Verdi. Ca 200 har gått in och lärt sig melodin på ca 4 1/2 timmat.

  SvaraRadera
 12. Det tog mig över 3 timmar att simma iland denna gång. Nordeas internetbank är inte bra idag.

  Nåja, jag är iland men många kallsupar blev det.
  /Pep

  SvaraRadera
 13. Undrar också vilka positioner du intagit, utöver Minishort OMX R som du nämnt tidigare.

  När man ser din graf blir det rätt uppenbart att man bör följa råden. Hade varit trevligt om du ville dela med dig vad du gör så snabbt det bara går efter att du tryckt på köp/sälj. Finns nog en del som vill backtrade'a efter dig!

  SvaraRadera
 14. Shit, bra jobbat!

  Själv kom jag i alla fall ur med hedern i behåll. ;)

  Utdelningarna är inte med i den grafen vad jag förstått.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 15. Gott jobbat! men bör det inte komma en tillfällig rekyl upp nu snart. Kan vara läge att byta sina bear till bull kortsiktigt givetvis.

  SvaraRadera
 16. Med facit i hand är det lätt att vara efterklok.

  Men visst håller jag med dig. Väntade själv till i dag med att gå ur till 2/3 delar. Har på förhand bestämt en nivå på ytan. Jag tänker inte göra om samma sak som tidigare och dyka under ytan så att säga.

  Tror i och för sig att börsen kommer att få en rejäl rekyl innom kort då bolagen tjänar grymma pengar men så länge psykologi styr och marknaderna är koko så kan vad som helst hända.

  SvaraRadera
 17. Tja, lätt att vara efterklok. Man vad göra i nuläget? Minskat exponeringen mot börsen successivt under 2011 då jag tyckte att det mesta var dyrt. Nu slängde jag faktiskt in några kronor till i STL: >5% direktavkastning och P/E strax över 5 i nuläget. Kursen nära 6-årslägsta. Men den kan ju iofs alltid sjunka mer. Är dock inte solklart att man skall ligga på säljknappen.

  /Witold

  SvaraRadera
 18. Tror du blandar ihop begreppen lite.

  SvaraRadera
 19. Jävlar, nu är det ju panikras iaf. Många har nog senaste finanskrisen i färskt minne och säljer av i panik istället för att sitta i båten. Vilket mycket väl kan vara det smartaste att göra, paniksälja alltså. Jag sitter och björnar iaf, får se hur det går.

  Jonte

  SvaraRadera
 20. Varfor sager folk "bra jobbat"? Cornu har knappt lyft fingret och klickat pa musen nagra ganger! Att man kan tjana pa andras otur ar helt skamligt, att man sen skryter om det ar nog bland det ackligaste jag sett. Jag ar inte en bitter looser an, BT snart (botorsk = ej belanad) men jag tycker den svenska skadegladjen ar hemsk!

  SvaraRadera
 21. Sjukt bra jobbat! Imponerande!

  SvaraRadera
 22. Snyggt Cornu! Jag undrade tidigare vad du menade med små negativa positioner och blev något förvånad över den där utvecklingen. Kan inte ha varit väldigt små positioner ändå med minishrt omx r som du nämnde att du hade?

  SvaraRadera
 23. 17:15:
  Han har ju varnat allt vad han orkar, vad mer begär du? Att han skall gå hem till folk, hjälpa dom logga på Nordeas internetbank och sälja av sina aktier?

  SvaraRadera
 24. Glöm inte bort att säga till när man ska gå in igen. :-) började följa denna bloggen förra veckan och det var nog tur. :-)

  SvaraRadera
 25. Hej, väljer att ställa en öppen fråga eftersom jag inte hittar information på skatteverket.

  Hur fungerar det när jag har utländska aktier och har reavinster och reavinstförluster i olika aktier i olika länder? Är det bara att kvitta vinster mot förluster även på aktieslag mellan olika länder? Tex i mitt fall har jag både Kanadensiska och Amerikanska som Svenska papper.

  Mvh
  Ts

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Banker, finansmän och rikisar ger ALLTID råden "sitt still i båten, ha is i magen" när det vänder neråt. Det är för att de själva ska ha tid att ta hem sina vinster. Sedan står småspararna där som förlorare med världelösa aktier. Så mycket för is i magen.

  SvaraRadera
 28. Varför anser somliga att det är "finare" att tjäna pengar på värdepapper i en bull market, men inte i en bear market? Vad är skillanden?
  Jobbet med musen och några tryck är detsamma!
  Men det är väl ni som inte vågar spekka i nedgång, som gnäller nu!
  - UffeTrader, inte lika bra utveckling som Couru, men nöjd ändå med mina BEAR 2 ETF.
  Hade man inte litat på TA hade man suttit där med skääget i brevlådan!

  SvaraRadera
 29. Men frågan är - när borde man börja köpa på sig? Man hör ju ofta sägas att man ska köpa på nedgångar i portioner eftersom man inte kan veta var bottnen finns. Det var säkert många som inte gick in 2008-2009 utan tänkte att börsen ska ner ännu mer och hade därmed svårt att komma in på bra nivåer...
  Samtidigt så hör man uttryck som "the trend is your friend", och "försök inte fånga en fallande kniv"

  Hur tänker ni andra? Vad måste hända innan ni börjar köpa aktier i större omfattning igen?

  Mvh

  Likvid och lånefri

  SvaraRadera
 30. Man går väl in helt när MA50 bryter MA200 underifrån. Också stänger man negativa positioner lite tidigare, som när MA50 blir flat eller bryts underifrån av MA20 eller nåt sånt.

  Obama talar -> VIX och guld upp, index ner :) Jag hoppades hans telepromter skulle haka upp sig så han aldrig slutade :)

  SvaraRadera
 31. 17:32 Jag tror inte ni inser att lathet, spekulation, konsumtion, girighet och allt alla pa denna blogg sysslar med ar ursprunget till problemen.

  Cornu lever precis som jag i tva varldar: ena foten i ett oproduktivt post-it bubble "sitta pa stolen hela dagen och gro mossa under fotterna" idiot liv och andra gar han utanfor huset och gor RIKTIGT jobb.

  Han far garna vara stolt over det riktiga jobbet, men att hjalpa ett gang snorvalpar bli rika pa pengar som de inte fortjanar sa de kan kopa bensin som det inte forstar for att bygga en egen karriar sa att han kan fortsatta sitta framfor dumburken (datorn) och klicka pa musen sa sma magnetiska nollor och ettor andras nagonstans ar bara trakigt.

  SvaraRadera
 32. Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning. Winston Churchill

  SvaraRadera
 33. MAO take a stand och gor valden battre! Dvs. flytta ut i skogen och borja odla. Om du har pengar kop fysiskt guld och grav ner det eller ge bort det till valgorenhet. Du blir inte lyckligare av teknisk analys!

  SvaraRadera
 34. 17:50 TS, kort svar ja. Du måste justera för valutakurser etc, men annars, ja. Kolla med din mäklare, så kan de ofta bistå i någon form.

  SvaraRadera
 35. Har varit borta och varit social under eftermiddag och kväll. Känns så här efteråt rätt skönt att ha varit mestadels likvid.

  Grafen ovan är kanske inte helt rättvisande, då pengar flyttats från depå till bankkonto. Ser man till pengar på bankkonto som förut var på depån så skall uppgången mer vara 1:1 mot nedgången, inte 2:1.

  SvaraRadera
 36. Cornucopia!
  Då undrar jag såhär: jag har mycket pengar på israelska börsen, närmare bestämt 1164000 kronor i flera olika aktier (gas, medicin, bank, och matkedja). Min far rådde mig att köpa i slutet av mars och tycker nu att jag ska "sitta lugnt i båten" i ett år ungefär. Är det intelligent? Han tror att jag kan gå 10% plus om jag väntar. Är det realistiskt? Speciellt med tanke på en förestående recession i USA? Jag vet att Israel inte reagerar så starkt på Europas förehavanden, men däremot USA:s. Jag skulle i nuläget förlora 200 000 kronor cirkus, dock skuttade aktierna upp lite grann i dag på Tel Avivs börs, så jag tänker att jag möjligtvis ska sälja nu snart med förlust, men ändå mindre än igår då snittet låg på minus 6 % cirka. Är det den bästa lösningen att sälja nu? Vad anser du?

  SvaraRadera
 37. Kan inte uttala mig om israeliska börsen, då jag inte känner till detaljer. Går vi in i global recession igen så skall du inte sitta med ner på börsen. Världen är dock inte svart-vit. Du kan gå ut med hälften eller någon annan andel.

  SvaraRadera
 38. Ja, det kanske är bra. Generellt har mina aktier gått ner med cirka 10% över en veckas tid. Jag har frågat min far upprepade gånger om jag verkligen inte ska sälja och han har sagt nej. Tror du att jag kan återfå mina pengar om ett år, förutsatt att Israel främst reagerar på USA:s börs? Finns det tror du möjlighet att det skuttar upp med lika mycket det gått ned tillfälligt nu i dagarna, på grund av någon god nyhet från USA? Hur brukar det se ut? Alltså, när börsen går nedåt, brukar den fortsätta rätt ner, eller blir det ett par uppåtskutt på vägen? Jag är som du märker helt ny på detta område...

  SvaraRadera
 39. Ano 23:00

  Jag finner det helt obegripligt att du kan låta någon annan bestämma vad och hur du ska göra, speciellt då du själv tycker att det är mycket pengar.

  Såvida det inte är någon annans pengar, eller att det bara verkar vara dina pengar men i realiteten egentligen är "familjens" pengar, pengar som är arv, eller förskott på arv, av skattetekniska skäl el dyl? Då är det helt förståeligt. Att någon annan bestämmer

  Nåväl, alla gör som dom själva vill. Men att du vänder dig till någon för dig helt okänd person och som du egentligen inte vet något om och ber om råd?

  SvaraRadera
 40. Det var precis denna typen av fars snorvalp jag syftade pa. Eller sa ar det bara cornu som jaklas! Hihi

  SvaraRadera
 41. Tack du anonym! Vad menar du med ett sånt påhopp? Ja det är mina pengar och ja, jag har lytt min fars råd, eftersom han vet mycket mer om börsaffärer än jag. So what?? Det är alla pengar jag har och det gör mig supernervös.

  SvaraRadera