Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2011-08-27 07:21

Vad skall man kalla rika utan smak?

White trash, WT, har blivit en allt mer etablerad term i Sverige. Begreppet finns rent av beskrivet på svenska Wikipedia. Ett citat kan vara på sin plats:

"Stereotypiska kännetecken för white trash innefattar bland annat kort utbildning (högst en praktisk gymnasieutbildning), begränsad allmänbildning och ett ointresse för samhällsfrågor. Livsstilen kan inkludera tidigt föräldraskap, barn med olika partner, långvarigt bidragsberoende, rökning samt alkohol- och ibland annat drogmissbruk. White trash är förknippat med en viss typ av klädsel (exempelvis crocs, urtvättade och illasittande träningskläder, gärna kamouflagemönster), hemblekt eller hemfärgat hår, tatueringar, ofta föreställande ylande vargar eller tribalmönster, och piercingar, samt bland kvinnor antingen överdriven eller ingen make-up."

Men jag har personligen inget emot människor som faller in i WT-fållan. Husvagnssemester kan säkert vara trevligt, och med tanke på vad husbil eller husvagn kostar så är det kanske inte så konstigt att man inte har råd med riktiga kläder. Kamouflagekläder är inte fräckt. Det antyder att man köper billigt militärt överskott. (Vänta, stryk det. Att köpa billigt militärt överskott betyder att man tar ett miljöansvar och tar avstånd från konsumism, och är alltså pluspoäng. Nästa gång du ser någon i kamouflagkläder så kan du kalla dem miljöpartist. Ansikte mot ansikte. Blir nog kul.) Inte sällan har WT inget större ekonomiskt val, även om man kan tycka att sluta röka och supa borde förbättrat den ekonomiska situationen rejält.

Nej, vad som är extra illa är när människor med mycket pengar har dålig smak. Det gavs ett gott exempel på ett nybyggt hus i Danderyd som nu är till salu för 24 MSEK (bland indikatorer är osmakliga mattor, Mercedes och vita skinnsoffor). Vi behöver akut ett begrepp som beskriver rika med dålig smak. Det här inlägget är förhoppningsvis en början.

2008 fastställde vi att avbelåning skulle vara den svenska översättningen av deleveraging via tre blogginlägg. (Ett, två, tre). Tyvärr vann inte skuldavhävning, men man kan ju inte få allt här i världen.

Nu är det dags att föreslå en benämning för rika människor utan smak. Inte sällan kan dessa gjort en klassresa, för smak är något som man bör få med sig med modersmjölken. Nyrika kan dock ha smak, så "nyrik" är inte rätt term. Jag börjar med att bolla fram tre egna förslag, så hoppas jag att ni kan komma på något bättre. Ordet bör förmedla både smaklöshet och mycket pengar. Ett stort problem är att många svenska relevanta adjektiv börjar med o, t ex "osmakligt". "Osmakrika" låter lite konstigt.

Nej, Kungsbackapensionär är inte rätt benämning, även om dessa gillar att ha synliga Burberrymönster på sina kläder. Kungsbackapensionär är dessutom för specifikt. Burberry är stil, men bara om mönstret är på insidan och inte syns.

Ett typiskt utfall av nyrik osmak är t ex att bära ovanstående påse bland folk (Innan alla nyrika svenskar med osmak bland läsekretsen börjar fråga var man får tag på en sådan påse, så nej, påsen kom med ett köp i butiken på New Bond Street i London för 10+ år sedan. Så ni får boka flygbiljett om ni vill ha en egen.). Påsen används till förvaring i ladan sedan många år tillbaka och har aldrig vistats bland folk. För att inte tala om att köpa en Canadian Goose-jacka där det står märkets namn i stora bokstäver. Eller alls. Smak är att köpa kläder där märket inte står utskrivet, så att endast invigna förstår, t ex Barbour. Och Canadian Goose kan aldrig bli vare sig smak eller stil. Bara det adjektiv vi söker här.

Mina tre förslag följer:

Nysmakrika / Nysmakrik
Brackborgerligt / Brackborgare
Skräprikt / Skräprika


Med rikedom kommer plikter. En av dem är att spendera och konsumera med smak. Har man ingen smak kan man köpa smak via trädgårdsarkitekter, inredningsarkitekter, arkitekter, personal shoppers, stylister mm. Det finns alltså ingen ursäkt.

Ordet är fritt. Låt förslagen hagla.

Tillägg: Jag letar efter ett svenska adjektiv som går att substantivera. Engelska uttryck blir begränsade i användningen i Sverige.

Tillägg 2: Citerar en gammal gymnasielärare till mig, tillika arkitekt med 20+ års erfarenhet från verkligheten. Det är var 80-talet, så det fanns sådana lärare: "Om jag får blindtarmsinflammation så lägger jag mig inte på köksbordet och försöker operera mig själv. Det finns utbildade experter för de som inte vet vad de håller på med."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

123 kommentarer:

 1. Jag brukar bland mina vänner kalla dessa typer för White Trash Delux. Använder även uttrycket Svenne Bannan Delux för människor som gärna vill vara nåt på hippa nattklubbar, Båstad på sommaren etc.

  SvaraRadera
 2. Rich Trash (RT)

  SvaraRadera
 3. Alltid lite lillfascistiskt när smakpolisen rycker ut.

  För övrigt kan ditt språkbruk här på bloggen tidvis vara lite smaklöst.

  SvaraRadera
 4. Mishklass

  Som i mishmash. Ordet täcker in alla kombinationer av att stil och levnadsätt inte passar ihop med personens kapitaltillgång. Alltså är även de värsta BLT en typ av mishklass.

  SvaraRadera
 5. Ryssar kanske?

  SvaraRadera
 6. "Skräprik" är bra, det tar vi.

  Men jag skiter fullständigt i vad folk tycker om att det är den sjätte? vintern som jag kommer överleva i min chilliwack.

  SvaraRadera
 7. ( en ) Bräcka, ( flera ) Bräckor

  SvaraRadera
 8. Ett mer passande ord är wannabes, dom försöker vara något dom inte är.

  SvaraRadera
 9. White Trash Delux gillar jag. Varför inte Snobbotrash, som har en ljuvlig klang med svengelska och vilket ger dess betydelse en djup mening. Till er ordgestapos säger jag bara tur att alla inte är som er, då skulle lingvistisken varit kvar på stenåldern. Oga boga på er.

  SvaraRadera
 10. Vidrik variant på vidrigt

  SvaraRadera
 11. Danderydhuset och den smak som visas där är typiskt rik Assyr/Syrian eller dylikt. Cornucopia, det blir lite rasistiskt att tala högt om sånt här.

  SvaraRadera
 12. Ryssar är klockrent!

  SvaraRadera
 13. Sparat en Burberrypåse i 10 år.. Jag vet inte vilket som är mest tragiskt att man faktiskt gjort det eller att man väljer att skriva det i ett blogginlägg som ska handla om smak och stil.

  SvaraRadera
 14. Tänk va skönt att det finns folk som köper det de själva tycker om och inte bara sådant som andra tycker är "stil".

  SvaraRadera
 15. Rich Trash (RT) är väl närmast vedertaget för dessa..

  Sedan finns ju även en avart av WT som kallas Glamour Trash (GT).. Typiska trademarks är silicon, Ed Hardy kläder, djurintresse (pitbulls) och modelldrömmar...De kan ju se hyfsade ut i retuscherade bildserier, men likväl förtappade WT-själar..

  SvaraRadera
 16. Har aldrig påstått att jag har stil. Burberrypåsen används till att förvara grejer i, närmare bestämt gamla pensionerade gosedjur.

  SvaraRadera
 17. Flitige Fredrik2011-08-27 09:06

  Vad skall man kalla de rika som bara vill visa upp sin rikedom för "de invigda"? De som vill ha Burberry-mönster på INSIDAN av sina kläder?

  Mina förslag:

  Fisförnäma
  Vonobens
  Liteförmerare

  Andra förslag?

  SvaraRadera
 18. Ser helst svenska uttryck. Att bara låna RT är lite för enkelt. Det bör också vara ett adjektiv, så man kan formulera ett substantiverat adjektiv också.

  Rich Trash går inte att göra adjektiv av på ett snyggt sätt.

  SvaraRadera
 19. pengastinkare

  SvaraRadera
 20. Vad skall vi kalla dem som är rika och har vad de flesta kallar stil men trots allt är bidragsberoende......kungahuset var ordet!

  SvaraRadera
 21. Jag uppfattar det som att du beskriver en US-medborgare, som i normalfallet verkar vara gränslöst vulgär.
  Så mitt adjektivförslag är vulgär,kanske inte så lätt att böja till substantiv...vulgärer kanske?

  SvaraRadera
 22. 09:36, bra. Vulgär betyder ursprungligen "vanlig, alldaglig". Numer motsvarar vulgär utanför vetenskapliga sammanhang osmaklig. Vulgärrik borde vara ordet.

  SvaraRadera
 23. Varför inte recykla ordet "blaffa"? Lite märkligt dock eftersom det bör heta likadant i verbform.

  (Testar ordet här: Jag såg en blaffa med hemsk silikonmun. Det vimlade av blaffor i nattklubbskön så jag valde att gå hem igen. Att vara blaffig är att ha mycket pengar och dålig smak. Att blaffa är att köpa dyrt krimskramsigigt pynt eller på annat sätt bete sig så att ens pengar skrytskriker ut att de är pengar man kan kasta på sånt skräp)

  SvaraRadera
 24. Nu gick du lite för långt! Att anlita en yrkesman med utbildning och erfarenhet kan inte vara fel, syftet kan variera men ökad kvalité är en viktig parameter. Hur tror du att byggnader skulle se ut och vilket resursslöseri om varje individ ska rita själv? Erfarenhet ringaktas av okunniga endast. Yrkesmän-kvinnor av alla kategorier är förutsättningen till ett effektivt samhälle!!

  SvaraRadera
 25. Vem gick för långt? Jag skrev i fetstil att om man inte har någon smak kan man köpa den via en lång rad yrkesmän. Problemet med nyrika utan smak är ju just att de inte gör det. Uppenbarligen.

  SvaraRadera
 26. Flitige Fredrik2011-08-27 09:59

  Kl 09:33

  1. Carl XIV Johan kom med en stor pengapåse när Bernadotterna blev kung. Enbart räntan på detta bidrag till statskassan torde betala för kungahuset.

  2. Vår riksdag och regering kostar 100-falt mer än kungahuset i bidrag. Och se vad de åstadkommer.

  SvaraRadera
 27. Med vulgärrik närmar vi oss lösningen, men det ligger inte bra i munnen. Speciellt inte som adjektiv (vulgärrika typer).

  Föreslår i stället vulgorik. Även om det låter som namnet på en forngotisk hövding är det betydligt mer slagkraftigt.

  Vulgorik byggde denna smaklösa villa.

  SvaraRadera
 28. Röstar för Rich Trash, även om det är engelskt. White Trash är ju redan väletablerat, därför förstår man omedelbart vad som menas vilket inte är säkert med dom andra förslagen.

  SvaraRadera
 29. Ang danderydsvillan så tar jag lätt den typen av 80 tals-inredning, hellre än 2000 talets spotlights, osittbara soffor med låg rygg, utslagna väggar och hiskeliga köksöar.

  80-tals hemmet känns iaf som ett hem, om än ett smaklöst sådant.

  Mitt förslag till namn blir "WT++". Alltid glädjer det någon datalog.

  /Darius

  SvaraRadera
 30. Din nedlåtande attityd över dessa yrkesgrupper bör du nog fundera över, men låt det sjunka in och agera inte i vredesmod. Du skriver väldigt bra artiklar i övrigt och ingen är perfekt.

  SvaraRadera
 31. Blingpatrask, som någorlunda rimmar på white/rich trash.

  SvaraRadera
 32. Det är lätt att skjuta budbäraren men beställaren är ofta den skyldige. Byggen ska gå fortare vara billigare etc med låg kvalité som följd. Finanssektorn består ju inte enbart av dårar men det verkar finnas fler ledande med den egenskapen bland dessa förnekare.

  SvaraRadera
 33. *rofl*

  Man undrar hur de alls lyckades få bygglov för den pastelltårtan. Valet av fasadmaterial (mexitegel?) och färg (grisrosa?), kombinerat med staketet i någon slags nybarock stil, skär sig på ett helt unikt vis.

  Det finns bara två alternativ här: Riva eller K-märka och öppna museum.

  SvaraRadera
 34. Käre läsare, att du tyvärr läser in något förakt för dessa yrkesgrupper är inte mitt fel. Jag hyser inget förakt för dem, tvärt om hög respekt. Bland övriga utbildningar jag har i bagaget så är jag byggnadsingenjör (gamla sorten, dvs gymnasieingenjör). I ett av ämnena (hette inte kurser på den tiden) hade jag en arkitekt som lärare. Han uttryckte det hela väldigt fint:

  "Om jag får blindtarmen så lägger jag mig inte på köksbordet och försöker operera mig själv. Det finns utbildade experter för den som inte vet vad de håller på med."

  SvaraRadera
 35. Tycker det "fula" huset var fint. smak kan inte defineras. Tycker detta inlägget va ganska rötet.
  själv bor jag i hipsterkvarter i göteborg och är jävligt trött på alla som tror att de är något bara för att de ha samma kläder som alla andra (gäller även burbourjackor från stora london). Såg fem data-lajv-nördar på bussen herromdagen, de hade vad jag brukar kalla uteliggarstilen dvs alla kläder de bar var av sådan kvalitet att de endast köpte nya när de kläder de bar gick sönder(ett klädvalens naturliga urval). det kallar jag stil. De va säkert täta oxå inget som syntes för varken invigda eller andra.

  Jag hajar att ditt inlägg är ironisk, men det lämnar en risig känsla efter sig.

  SvaraRadera
 36. Fiskmåsar kallas den yngre generationen av dessa när dom är i Åre och Visby.

  SvaraRadera
 37. Hej

  Vi kallar dom för 08 or eller att de kommer från Fjollträsk - det räcker alla begriper att de kan lika gärna komma från en annan planet.

  SvaraRadera
 38. Cornu, kul att huset i Stocksund föll dig i smaken... Visade huset för min åldrige far och han blev helt matt...

  # Annonym 08:49. Huset är inte en representant för "orientaliskt pärlemobling". Det är mer en variant på "lantisestetik", här på steroider.(Obs! Jag är inte en "tyken", lantishatande stockholmare, utan har bara lite svårt för "Carpatimöbler", skinnsoffor och dylika saker...)

  Hittade ett hus i Tyresö utanför Stockholm som får representera "lantisestetiken"...

  http://www.husmanhagberg.se/Objekt/?objectid=OBJ22924_1140119122#allimages

  SvaraRadera
 39. Mina förslag:

  1. Förortsrik - Eftersom förorten är sammankopplad med dålig smak.

  2. Märkesbög - Ickepolitisk korrekt benämning på person som visar upp sin dyra livsstil.

  SvaraRadera
 40. Minns du när Roger Akelius hus i Hovås låg ute till försäljning? Ja, precis - det med vallgrav, "vintempel", madrasserat rum och toalett helt klädd i koppar... Jag drömmer fortfarande mardrömmar om hur fantastiskt osmakligt det var.

  SvaraRadera
 41. Självklart skall det normala vara att folk får bygga my-little-pony stylade hus i rosa mexitegel, dålig smak är sitt eget straff när man säljer huset. Att ögonen blöder när man tittar på grannens hus är att mindre problem än om grannen inte bryr sig om sitt boende, folk som vågar vara annorlunda har drivkraft och det är bra.

  F.ö. anser jag att den största svenska arkitektoniska fiaskot under 1900 talet var modet med platta tak men de husen försvinner vartefter av naturliga orsaker... För sådant kan det finnas anledning att med lag reglera byggkvalitet och deklaration av kvaliteten så uselt byggda hus inte säljs med påståenden om att de är fullgoda.

  Även om jag skrattar åt en del hus gillar jag inte att mobba folk för dålig smak. Det som är värt att kritisera är alla dessa osäkra människor som kontinuerligt byter kläder, bil, kök osv och bränner sig igenom pengar och resurser utan att de egentligen får ut något av det, hitta en dröm och lev den i stället!

  SvaraRadera
 42. Varför inte BLT, det är white trash med höga lån.

  Nästan ingen av dem som idag lever high life på lånade pengar växte upp som medelklass.

  Därav deras tacky smak på det mesta, de tror att man kan tvätta bort sina rötter med yta. Men ränderna går aldrig ur arbetarklassfolk.

  SvaraRadera
 43. Varför skall man skämmas för sina rötter?

  SvaraRadera
 44. Problemet med termer som "nyrika", "förortsrika" och dylikt i sammanhanget är att även den samtida avkomman till gamla pengar i hög utsträckning uppvisar en frapperande brist på stil, klass och värdighet.

  SvaraRadera
 45. Stopp och belägg jag tycker det spårar ur!

  Vi behöver inte fler ord för folk med dålig smak, den är ju ändå delad. "Vad som är sanning i Berlin och Jena är endast dåligt skämt i Heidelberg".

  Det vi behöver är ett ord för är rikt white trash. De som bränner föräldrarnas pengar och leksaker bortskämda, skaffar sig för lite utbildning och får för mycket gratis. Sedan har de lagt sig till med en attityd som om de vore något även sedan föräldrarnas förmögenhet/företag/bidrag är slut.

  Sedan behöver vi ett ord för alla de som gått och blivit lurade att plugga fem år av världsfrånvänd rappakalja, som internationella relationer, på s.k univeristet eller högskola och skaffat sig studieskulder som skulle räcka till ett hus i en mindre svensk stad. Tala om att börja på minus när man bränt bort sina kreativaste år på att lära sig referenser.

  Annars tyckte jag osmakrik var fyndigast.

  /Platt skatt

  SvaraRadera
 46. Cornu...Jag köpte härförleden ett par Dahlin skor, priset var 700 :-, nypriset var 1400:- och kvaliteten superb. Problemet är bara att jag fick en svart fin bärkasse till med fet text..DAHLIN..Vägrar bära påsen men den är för fin för att slänga tycker jag..Mitt problem är att jag inte vill slänga den bara, känns som slöseri att slänga den. Har du något bra tips på vad man skall göra med dylika påsar..Funderar på att ha den till att bära in tändved ifrån vedförrådet..men riskerar ju samtidigt att bli sedd med påsen av grannar eller andra förbipasserade..HJÄLP !

  SvaraRadera
 47. Cornu, "Burberry är stil, men bara om mönstret är på insidan och inte syns."

  Det citatet tycker jag är lite lustigt. Att du pekar ut ett specifikt märke som stil visar att du inte har någon. Det är så att säga självmål att säga på det viset. Stil är ett luddigt och högst subjektivt begrepp, men en gångbar definition drar nog åt det mer individualistiska, kreativa eller kombinationssäkra hållet. Att förkasta inredning och övriga attribut i/utanför det där (även i mitt tycke förkastliga) huset i Stocksund i samma andetag som du säger att Burberrymönster på insidan av en jacka är "stil", det rimmar illa.

  Skriv gärna om oljan, kreditbubblorna och Försvaret, men min rekommendation är att överlåta modet till se som kan mode.

  SvaraRadera
 48. 11:52, det var en konservativ kommentar tycker jag. Gissar att du är 50+ och tycker att det mesta var bättre förr.

  11:55, släng påsen i soporna. Och skorna.

  SvaraRadera
 49. Ett gammalt svenskt ord är Bracka som använts åtminstone sedan 1600-talet. Strindberg var väl bekant med ordet.

  Det står för en person med god ekonomi men utan kultur, som drunknat i det konventionella, har svårt att förstå skämt och är naiv på ett pösande sätt, en uppkomling.

  Det finns olika klasser av Brackor - Jubelbrackor, Pösbrackor, Skinnbrackor, Vardagsbrackor.

  Verbet att börja bli bracka heter att Brackna.
  Adjektivet är Brackaktig.
  En variant är Brackvräkig.
  Man kan visa Brackfasoner.

  Bracktidningar har en huvudsakligen borgerlig läsekrets.

  En kraftig förstärkning är ordet Brackiot, som naturligtvis anspelar på Idiot.

  Slutligen den gamla metoden för tillrättavisning inom pedagogiken - Brackstut, som innebär stryk utanpå byxorna.

  Pia

  SvaraRadera
 50. Nu behöver vi ju nyrika för att få lite business i Sverige. Risktagare som lyckas är det ont om i det trygghetsknarkande Sverige.

  Men om man vill göra en studie i white trash så rekommenderar jag ett besök på Rusta. Jag tycker det är jätteintressant att göra en social studie samtidigt som man köper lite halvtaskiga varor.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 51. Vad sägs om brackigt? Gammalt uttryck men står sig. En bracka, flera brackor, att vara brackig... I närheten där jag bor finns det gott om damer på ICA med reklam för Odd Molly över hela koftryggen t ex. Att de inte själva tycks inse detta är patetiskt och ja - det är brackigt! Eller att gå på den enkla kvarterspuben nertyngda av allt sitt blingbling på armar,fingrar och kring hals och ja - det är brackigt! Motsatsen som signalerar stil är "less is more". Skulle behöva något svenskt uttryck för det. Och då menar jag inte "lagom" även om det enligt min uppfattning är ett felaktigt förhånat och underskattat begrepp...

  Tova

  SvaraRadera
 52. Cornucopia, håll dig till diagram och teknisk analys. Det här är bara pinsamt.

  SvaraRadera
 53. "Nyrik" eller "Bratt" är väl de etablerade benämningarna, för någon som försöker se eller verka "rik". T.ex. bär burberrymönster, backslick, kör dyr bil, vaskar champagne.

  Detta i motsats till de som tillhör verkliga överklassen, där sådana beteenden av tradition ansetts olämpliga, och en mer diskret framtoning varit kutym.

  SvaraRadera
 54. Det handlar i mångt och mycket att de vill bevisa sin rikedom dvs få ett alibi på att de har pengar. Så alibrika ringar in det rätt bra....

  SvaraRadera
 55. Hoppsan! Ser att Pia redan skrivit om det. Pösbracka är bra när man vill ta i! Kanske behövs inte något verb... Antingen är man brackig eller så är man det inte... Handlar inte om "gamla" pengar eller att vara "nyrik" utan om en attityd till sig själv och en distans till det materiella

  Tova

  SvaraRadera
 56. TWC - Trash With Cash

  /Johan

  SvaraRadera
 57. Fulrik, som någon sa, eller skräprik är de bästa alternativen än så länge!

  SvaraRadera
 58. Canada Goose använder jag i jobbet. På fjället... Ofta i -40 eller värre. Inte på Kungsgatan i oktober... ;)

  Mvh.

  SvaraRadera
 59. http://www.hemnet.se/bostad/villa-9rum-viby-sollentuna-kommun-hemfridsvagen-12-1888456

  Om vi snackar smaklös inredning undrar om inte det här objektet är ett strå vassare än kåken i Danderyd
  knappast lika dyr men ändå 7 miljoner

  SvaraRadera
 60. Man kommer att tänka på Jan Stenbecks favorit mos a la Stenbeck.

  potatismos, huvudsakligen tillagat på smör, vispgrädde, äggula och så lite potatis. Sen rörde Jan ner ett kilo rysk kaviar i smeten. Äts med sked.

  SvaraRadera
 61. White trash sitter numera i innerstan med barnvagnar och sippar latte, solariebruna och tandblekta.

  White trash =BLT

  Alla ängsliga 08or som bara måste motionera är white trash. De som köper vin efter prisklass är white trash, de som köper SUV är white trash.

  De som härstammar från förorten och arbetarklass är white trash. :)

  Så nu har jag garanterat ökat trafiken till din blogg :)

  SvaraRadera
 62. Glömde en sak, alla som ändrar sitt efternamn till mer adelklingande är white trash. Jag känner flera som ändrat efternamn från sson till mer överklassbetonat namn.

  Ränderna går dock aldrig ur tigern.

  SvaraRadera
 63. Cornucopia,

  det finns faktiskt ett vedertaget uttryck som beskriver det du eftersöker - "nouveau riche". Men jag förstår att du vill kittla läsekretsens kreativitet.

  SvaraRadera
 64. Brackor-men varför hitta på diminutiva tillmälen?
  Vi är människor och det är vår rädsla som styr.
  Rädslan skapas av omgivningen.
  Varför skall vi göra folk rädda?
  Visa med val av bil mm vad du står för-detta framförallt i den typ av samhällen som riskerar att bli för vulgära.
  Gott om pengar behöver inte visas!

  SvaraRadera
 65. Rikemansdrägg är något som vi har använt flitigt i ett antal år.

  SvaraRadera
 66. 13:08

  Tagna namn är ju en helt briljant vinkel utifrån vilken man kan raljera över nouveau riche wt, då de i sina sorgliga försök i att vara liter finare flyr sitt förflutna. En gång wt alltid wt.

  Mina förslag blir:

  Gyllentofs(ar),
  Engelfjehrt(ar),
  Von Hvitslödder (funkar både i singularis som pluralis)
  Swinrööf(ar)

  SvaraRadera
 67. Låneslödder, slöshösare

  SvaraRadera
 68. Man behöver inte uppfinna ord, fenomenet beskrivs exakt och tydligt av de gamla fina orden bracka och brackig.

  SvaraRadera
 69. 14:15 ja just det, inskränkt person

  SvaraRadera
 70. Ha ha ha du börjar med att beskriva borgare och i synnerhet moderater men verkar senare uppenbarligen undermedvetet komma på lite du sett på tv från företrädesvis US när det gäller trailertrasch...

  Tullat på groggen redan kanske?

  Ja du och ahlmark är det säkert ni inte är samma person?

  SvaraRadera
 71. Tja, det kan ju vara lite kul att leka med ord så här på lördagen, och då kan man ju hitta på något som tex osmakrika eller vulgorika för dessa människor i sammhällets bottenträsk, jag menar toppenträsk (hoppsan där kom ett annat nytt ord).

  Ska man ta det seriöst så är lite krystat att försöka klämma in för många betydelser i ett enda ord. Det blir sällan något bra ord.
  Att skapa sammansatta nya ord kan vara befogat om ordet används mycket frekvent i samhället för en avgränsad betydelse, annars ger separata ord större flexibilitet. Pratar själv inte ofta om de aktuella människorna. Det bästa som alla förstår tror jag är att skriva "Nyrika med dålig smak". - Keep it simple.

  SvaraRadera
 72. Hävstångssmak är mitt förslag, det ser inte bra ut, men det är dyrt och det är köpt med lånade pengar.

  SvaraRadera
 73. Blingblingmiljonär kanske?

  SvaraRadera
 74. Och en eventuell fortsättning är att dessa människor är häviga och gör sig skyldiga till häv.

  Att häva är att utan skam använda enkla pengar för att förbättra sin köpkraft, utan att inse att konsumtion idag minskar möjligheten till konsumtion imorgon.

  Människor med hävstångssmak är således hävor. Utmärkande för hävor är klubbmedlemsskap i bostadsrättsförening med medföljande fäbless för nuvarande lågräntepardigm. Hävor syns ofta i Stockholms innerstad, iklädda dyra och fula kläder köpta på kredit. Hävor är högutbildade och saknar insikt i att tillväxt genom enkla pengar, läs kredit, inte är hållbart i längden.

  Hävor syns mest och det är tänkbart att dessa skriver långa inlägg på Lasse Kongo om varför priset på bostäder bara kan få uppåt.

  SvaraRadera
 75. Cash Trash (CT) måste ju vara rätt tillmäle.

  SvaraRadera
 76. Kitschrik funkar också

  SvaraRadera
 77. Kärt barn har många namn... parveny, uppkomling, "arriviste" (fr.).

  Annars är väl bracka bra. Som ovan nämnt.

  Under l'ancièn régime hade vi också anmärkningen "sans nobilité" på folk som saknade adelsskap men som ändå rörde sig i de fina salongerna. Detta förkortades "s. nob" och blev med tiden SNOBB.

  SvaraRadera
 78. WT eller inte, de värsta människorna är de som ständigt gnäller över sin situation. Om det sen är WT som gnäller över ekonomin när man bränner tusenlappar på cigg och Ullared, eller 'öfvre' medelklassen som gnäller över räntorna på 4-miljonerslånet kvittar mig.

  Till WTs försvar så lånar de sällan 4 miljoner.

  Ärliga människor som jobbar hårt och inte gnäller är att föredra för mig. Deras ekonomi har inte jag med att göra.

  SvaraRadera
 79. Hej,

  jag vill bara ventilera min åsikt runt hela resonemanget runt 'god smak' / 'dålig smak'.

  Det svindyra huset i Stocksund representerar en stil som är väldigt personlig. Det är ett svenskt par som bor där i 60-årsåldern, och de har säkert byggt sitt drömhus och tycker att det är urtjusigt!

  Jag tycker att det är fantastiskt att folk vågar ta ut svängarna och faktiskt ha en personlig stil/smak.

  Det tråkigaste som finns iallafall här i Stockholmstrakten är alla Stockholmsvita lägenheter där allt är avskalat, minimalistiskt och vitt, vitt, vitt. Helt opersonligt, även om det säkert enligt många är ett tecken på 'God Smak'.

  Fram för mer personlig smak! Och en personlig smak går inte hem hos alla, men det är iallafall personligt!

  SvaraRadera
 80. 16:41, det är sant. Bättre att göra som man vill än att göra som andra vill.

  13:23, precis. Gott om pengar behöver inte visas. Har en hel del erfarenheter av att de sämst klädda kan vara de rikaste i församlingen, medan de som är uppklädda bara är hävstångskonsumenter och alltså häver sig. (Bra där 15:32)

  Skall skriva något mer inlägg om det där. Har t ex en fastighetsgranne som är miljardär. Han kör en Mini-Cooper. Har även två ICA-handlare (Kvantum/Maxi) boende eller med skog/gård i närområdet. Går inte heller att peka ut i en folkmassa.

  SvaraRadera
 81. Det som syns på långt håll att det är nya, rika pengar:

  Odörrika

  Det faller in i samma ordklass som 'Normalbegåvade' genom möjligheten till mångtolkning samtidigt som det är exakt beskrivande.

  Odörrikt, Odörrik, Odörrika,

  SvaraRadera
 82. Som påtalats i kommentarer ovan, och som jag även skrev i inlägget så har jag inget emot WT-människor. De lever inom sina tillgångar, istället för att häva sig.

  SvaraRadera
 83. De lämnar en odör av obehag efter sig, de rika utan smak

  SvaraRadera
 84. Kvinnor födda på 60 och 70-talet boende i sthlms innerstad är ofta WT i mina ögon.

  Det är denna grupp som tror allra hårdast på det fiktiva FRB och kreditsamhället. Självständiga men ack så samhällsberoende lattekossor.

  De är livrädda att deras ursprung i flemingsberg ska komma fram, hypernervösa och ängsliga samt dömande kring andra.

  Synd bara att så många knähundar till män går på detta för att få komma till. Jag ska fråga regeringen..yuck!

  Högmod går före fall!

  SvaraRadera
 85. Gillar när rika är kaxiga och stöddiga. Det finns inget som triggar den svenska avundsjukan som när en rik inte ber om ursäkt för sin rikedom.

  SvaraRadera
 86. Vad gäller stil och att man kan välja att vara den man är med enkla medel.

  Två aktuella namn. Steve Jobs. Ständigt svart polotröja, blåjeans och vita gympaskor. Svårare än så är det inte. För övrigt en klädstil som även är min egen favorit, men jag föredrar svarta skor av ej träningssort.

  SvaraRadera
 87. En kandidat till vräkigt, smaklöst och dyrt på liten tomt: http://bjurfors.se/Bostad/Skane/Trelleborg/Gislovs-lage---Gislovs-Strandvag-15/

  SvaraRadera
 88. Svenne Banan Deluxare och Fulrika är de två jag gillar bäst.

  SvaraRadera
 89. Solsidan folk :) "jävla odd molly f*ttor" :)

  Min kompis och hans tjej, mest hans tjej, bytte efternamn när de gifte sig.

  Tjejer som måste iiiiia kräks jag över, det är lowlife WT om något. Ursprunget döljs bakom iiiiandet. Tyvärr vimlar det av dessa fruntimmer i 08. Trash och framtida katastrofer, mentalt och kroppsligt.

  SvaraRadera
 90. Allt går att härleda till Wallenbergarna som satte stilen för sveriges förmönga för länge sedan. Större hus, större bil, större segelbår, mer tennis istället för kulturell förkovring. Märk att de svenska förmögna har ett förhållandevis svalt intresse för kultur, konst och musik jämfört med tex tyskland, italien, frankrike etc där intresset och kunskapen är djup hos allmänheten och verkligt djup hos den förmögna eliten.

  Nyrika har bara denna modell att följa. Vad man ska kalla den vet jag ej men den känns väldigt andefattig. Som att köpa en riktigt jättestor bigmac i brist på visioner.

  SvaraRadera
 91. Huset i Trelleborg, helt fantastiskt! Passar verkligen in i närområdet, kolla bilden från terassen. Väl valda material inredningsmässigt. Ungefär så ser de vräkigaste husen ut i Skopje, FRYOM där knarksmugglarna bygger sig hus för 1 mn €. Hur stor balle måste man visa att man har, egentligen?

  SvaraRadera
 92. Den rikaste jag känner, god för ca 50-100miljoner, han klär sig som en bondlurk. Varför, för att han inte bryr sig överhuvudtaget om pengar, status och rikedom. En riktigt trevlig prick :)

  SvaraRadera
 93. Sådär ska fan ett hus se ut. Jag är så trött på strama linjer och nordisk design att jag kan spy.

  SvaraRadera
 94. Konstigt att ingen postat detta än, men kolla in "Lina" utanför Södertälje, det är (As)syriernas Beverly Hills, alla hus ser ut som i Scarface och har marmorpelare, lejon etc. Platt-tv i varje rum och inte en bok...

  SvaraRadera
 95. Fulrik eller Blingare tycker jag passar bäst...

  SvaraRadera
 96. Gudars skymning... Huset i Sollentuna och det i Trelleborg. Jag blir knäsvag och kallsvettas.

  SvaraRadera
 97. Som en liten avslutning på lördagen får ni Adam Curtis Bbc-serie Pandoras Box...avsnittet om englands ekonomi förskräcker...dom andra 5 är litka illa titta och njut såhär funkar ekonomi http://www.archive.org/details/AdamCurtis_PandorasBox?start=1559.5

  SvaraRadera
 98. Lattekossor var ett fint ord som beskriver den nyinflyttade ängsliga, trend nojjiga och ytliga medelklassen i storstäderna som igentligen är arbetarklass från början innan dom flyttade innanför tullarna.

  Latte Thrash

  Danderyd Thrash

  Burberry Thrash

  SvaraRadera
 99. 23:57, du menar 'trash' va?

  Hur har ni det annars i Ockelbo idag? Huvudet upp och fötterna ner?

  SvaraRadera
 100. Nyfisförnäma

  SvaraRadera
 101. Försöker förgäves skapa ett berättande, kort och slagkraftigt nyord. Så det får väl bli en akronym. Mer Pengar Än Smak - MPÄS. Äsch, det går ju inte att uttala!

  Mitt förslag får bli sprättrik/sprättrika.

  Alt smakarm/smakarma (Underförstått att personen är rik på kosing. Man ger ju inga nedsättande omdömen om en som ligger i rännstenen.)

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 102. Ps

  Juppkommen/juppkomling

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 103. Blingbracka.

  SvaraRadera
 104. White trash verkar vara ett rasistiskt begrepp som används av självhatande vita. Det bidrar till att skapa osämja i samhället. Detta är något som välbeställda inte har någon nytta av. I värsta fall kan klasshat skapa en upprorsstämning.

  Jag tycker det verkligen är tråkigt att det finns rika människor som har behov av att använda ovärdiga begrepp som white trash.

  SvaraRadera
 105. Faktum är att användandet av begreppet white trash är ytterligt smaklöst.

  SvaraRadera
 106. Kommentar till 2011-08-27 10:25

  Tittade på din länk till villan i Tyresö, mycket 80-tal men väldigt snyggt och gediget.
  Tycker att det är brackigt med folk som till varje pris måste hänga med i trenderna och är tvungna att anlita stylister etc.
  De som går sin egen väg gör rätt även om det kan se konstigt ut.
  Nej, Cornu jag håller inte med dig i din analys.

  SvaraRadera
 107. Blingstekare/Blingstekig
  Blingbrats/Blingbratigt
  Blingyupi/Blingyupigt (för att återuppliva ett gammalt smaklöst ord)

  Eller i kombination med något annat kanske:

  Förorts_
  Lotto-
  Triss-
  Ullareds-

  SvaraRadera
 108. Nyrik/Nouveau riche

  "Bracka" uppfattar jag som mer kopplat till värderingar än till yttre stil.

  /Jens

  SvaraRadera
 109. Underbar diskussion. Sammanställ alla vettiga förslag och genomför en omröstning när alla har sagt sitt Cornu, så röstar vi fram det bästa nya ordet. Sen lovar jag att använda det flitigt, oavsett vilket som vinner.

  SvaraRadera
 110. Dandyrik/dandyrika

  Med anspelning på Danderyd. Jag känner några hyggliga människor sombor där, men tävlingsinstinkten hindrar mig från att avstå från detta förslag.

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 111. vad gäller namngivandet duger det gamla namnet nyrika utmärkt.

  Vad gäller arkitekter har du helt fel cornu. Det är endast, endast, endast människor med smak, kunskap och ansvarskänsla som förstår att som privatpersoner anlita arkitekter mfl. yrkeskategorier. Övriga, i alla inkomstnivåer 'kan bäst själv', och låter sin egen och den normalbegåvade hantverkarens/firmans totala brist på smak och kunskap leda vägen till det monstruösa tillstånd som svensk småhusbebyggelse idag blivit.

  SvaraRadera
 112. Jag tycker min frus förslag "gulaschbaron/gulaschbaronism" var sjukt bra.

  SvaraRadera
 113. I England har jag hört uttrycket "philistine middle class", man skulle kunna använda philistine upper class t ex. http://en.wikipedia.org/wiki/Philistinism. Enligt Google översätts det till filisteisk/filiströs/kälborgerlig/brackig. Filiströs medelklass eller överklass, FM och FÖ.

  SvaraRadera
 114. Varför är det så viktigt att förakta andra?
  Föraktet har ju lite att göra med den som är utsatt för det utan finns ju i den som känner det.

  Föga uppbygglig känsla förövrigt. Odla annat istället.

  SvaraRadera
 115. Smak är att köpa Barbourkläder.

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA - du är dum i huvudet.

  SvaraRadera