Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-08-07 09:40

Vad blir konsekvenserna av USAA+?

Det kryllar av roliga AA-skämt där ute. USA:s, eller USAAA:s statsskuld och underskott har blivit lite större de senaste åren och är nu USAA+ istället.

Men vad blir konsekvenserna av USAA+? Financial Post har en sammanfattning av olika analytikers gissningar, där de flesta verkar tro att i stort sett ingenting händer på måndag.

Notera gissningar. Vi är ute utanför kartan. Here be monsters. Av alla tusentals gissningar så kommer några få rätt, Fooled by Randomness-style. Men kanske ser vi just nu en svart svan? Vem vet. Jag kan rakt av erkänna att jag inte vet, så jag tänker inte gissa om nu någon hoppades det

Istället kan vi titta på vad som faktiskt hänt. Den saudiska börsen föll drygt 5% i går lördag. Det är en ledtråd på vad som kan hända, men inget facit.

Dessutom har vi fler händelser just nu. Enligt Der Spiegel (ZeroHedge) så är beskedet från tyskt håll att Tyskland inte kommer finansiera köp av italienska statsobligationer. Italien är too big to save. Fast det kan förtsås också röra sig om posturing för att få bättre förhandlingspositioner.

Enda konkreta man kan säga är att en del institutioner och fonder inte får hålla annat än AAA-papper, och därmed kommer sälja av sina amerikanska statsobligationer med start måndag. Då måste de dock köpa andra AAA-papper, t ex svenska statsobligationer. Därmed bör amerikanska räntor stiga och svenska och andra AAA-länders räntor falla. Men det hela kan röra sig om så små rörelser att något annat tar över. Fonder och institutioner kan också välja att inte titta på S&P:s rating, utan på Fitch eller Moodys rating, så kanske händer inget alls.

Kort sagt, meningslöst att gissa. Och oavsett så kan man inte göra något förrän marknaderna öppnar på måndag, och gissningar blir alltså dubbelt meningslösa då man inte kan agera på dem ändå. Annat än möjligen åka till en söndagsöppen Forex och växla sedlar om man sitter fel i kontanter.

Så länge kan vi istället roa oss med bästa möjliga AA- och AAA-skämt...

Tillägg: Börsen i Tel-Aviv stoppades efter ras nu på söndagen. Tel-Aviv handlas söndag till torsdag, och hade alltså stängt i fredags då amerikanska S&P-500 gick back 0.04% och t ex tyska DAX eller brittiska FTSE föll med ca 2.7%. Fallet i Tel-Aviv ser alltså ut att vara större än vad som motiveras av att komma ikapp fredagens utveckling. Men det är inte heller något facit. Stockholm steg ju rent av i fredags då mindre börser kan visa avvikande beteende. Tittar man in hos TASE så är olje- och gassektorn den som drabbats av det största raset, -9.68%, men hur många bolag den sektorn består av på Tel-Avivbörsen låter jag vara osagt. TA-25 faller med 6.02% just nu och TA-100 med 6.45%.

Tillägg 2: Även i Dubai rasar det också idag söndag, i linje med Saudi-Arabien under lördagen. Fortfarande inte facit på vad som händer på måndag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Men kom igen. Saudi var stängt torsdag och fredag och således inte reagerat på nedgången i slutet av veckan. Kan du inte vara nyanserad om du ska vara baissad i alla fall?

  /BB Trader

  SvaraRadera
 2. Alla börser ner men amerikanska börserna upp? (LOL)

  SvaraRadera
 3. Sitter själv på ca 60k guld och 90k sek, är det en rimligt sits eller vore det klokt att byta till sig andra valutor just nu? Hur stark tror ni att kronan är?

  SvaraRadera
 4. BB Trader. "inget facit". Är det att vara onyanserad?

  Tyckte hela inlägget var väldigt nyanserat där jag säger "vet inte" till skillnad mot alla som försöker gissa.

  SvaraRadera
 5. Eftersom effekten endast kommer att ske på marginalen så kommer andra AAA-papper, t.ex. svenska, tyska statsobligationer, supra-nationals samt bostadspapper och tyska pfandbriefs säkert att påverkas mest då den utestående volymen är liten i jämförelse med treasuries. Ironiskt sett kan det därför vara det som gör att den svenska bostadsbubblan fortsätter längre då det blir billigare för svenska banker att låna vilket i sin tur borde innebära lägre bostadsräntor.

  The Economist har som vanligt den bästa analysen;
  http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2011/08/sps-credit-rating-cut

  SvaraRadera
 6. Lägre svenska marknadsräntor bör ju också i teorin trycka upp svensk börs, men å andra sidan får vi även starkare valuta om det flyttar pengar till svenska obligationer och det drabbar exportbolagen etc.

  I slutändan kanske effekterna blir små och istället är det alltjämt fundamenta och försvagad konjunktur som skall sätta riktningen på börsen.

  SvaraRadera
 7. "Den israeliska börsen i Tel Aviv avbröt handeln tillfälligt sedan börsen fallit med 6 procent under söndagens handel, uppger lokala medier enligt AFP."

  http://www.dn.se/ekonomi/israelborsen-panikstoppad

  SvaraRadera
 8. http://www.youtube.com/watch?v=LyePCRkq620

  SvaraRadera
 9. Ett par smärre reflektioner/observationer:

  - Vem utfärdar majoriteten utav alla CDS då långivare vill försäkra sina lån till länder som t.ex. Grekland, UK osv ? Amerikanska institutioner. Vad händer då riskerna realiseras och försäljarna utav dessa CDS måste leva upp till sina åtaganden ? Var hamnar de slutliga förlusterna ? Amerikanska institutioner ...

  -Ekonomin i USA är beroende utav att befolkningen konsumerar. Problemet är att den amerikanska medelklassen är hårt trängd från flere olika håll. Välbetalda jobb försvinner utan att ersättas, lejonparten utav nya jobb är låglönejobb. En stor ( största ? ) del utav medelklassens förmögenhet betår i värdet utav bostadshuset och som känt är så går det lysande för den amerikanska bostadsmarknaden. Nu tar 401(k)s mm stryk då börserna faller... Som lök på laxen kommer federala myndigheter och delstater mfl garanterat att fortsätta avskeda personal ...ca 44 miljoner amerikaner lever på sk food stamps .... Vem skall konsumera så att USAs ekonomi vänder ?

  -2012 den perfekta stormen. Val i USA, Tyskland samt Frankrike. Vi har redan sett några utav följderna utav valet i USA 2012 beträffande långbänken om skuldtaket...

  -Spanien har problem men har ett fungerande politiskt system som hittills varit kapabelt att agera. Italiens politiska system är lika defunktionellt som dess motsvarighet i USA ...

  SvaraRadera
 10. Apropå bristen på sjukdomsinsikt kommer här ett utdrag från en kommentarsdiskussion jag hade för ett par veckor sedan med en "trevlig" amerikansk gentleman:
  Jag:

  "The real reason for USN even considering smaller (than carriers that is) surface-combatants with nuclear propulsion is that you want them to be untouchables on the high seas. Just like your carriers are now. A bit un-sportsmanlike is it not?"


  Han:
  "If by untouchables you mean that all the right thinking nations will deny us entry: you are correct and it doesn't matter. All the right thinking nations are going bankrupt because their right thinking social programs bankrupted the nations. By the time we get any DDGN's built, the formerly right thinking nations will be desperate for our naval tourist trade.

  Of course, the primary problem with visiting socialist nations is the recent changes in Article 134 of the UCMJ. Since the primary output of socialist economies is prostitution, and not just at the senior minister level, our sailors are barred from contributing to the economies that socialism has created."


  Omvärldsanalys GOP-style ;)

  SvaraRadera
 11. läste en artikel om att oljetraders hade väntat på en usa downgrade vilket gör dollarn svagare och därmed höjer oljepriset, kanske vi får se en liten rusning i olja imorgon?

  SvaraRadera
 12. “There are striking similarities between America’s current situation and the factors that brought down Rome, including declining moral values and political civility at home, an over-confident and over-extended military in foreign lands and fiscal irresponsibility by the central government”. -David Walker

  SvaraRadera
 13. En del anser att det som sker nu är början på en utveckling som slutar med att vi kommer tillbaka till ett liv med en bit åker att odla och några grisar och höns och kanske ett växthus.
  Men jag kan inte se den händelsekjedja som medför att det inte längre går att köpa potatis på Willys.
  Nån som vill haka på en sån diskussion?

  SvaraRadera
 14. Those who cannot remember the past are condemned to repeat it

  SvaraRadera
 15. Om börserna faller så innebär det rimligen att än mer cash måste placeras i räntebärande. Att dessutom sälja av USA räntebärande innebär att placering i alternativen skulle driva ”alla” någorlunda vettiga räntealternativ till 0 avkastning eller ännu lägre? Detta är ju inte rimligt och kan innebära en stabilisering av USA marknaden. Men snacka om osäkerhet! På sikt kan detta vara bra för det kan leda till en bättre balans i världen där bl.a. Kina kommer att påverkas negativt i flera olika perspektiv, tror jag.
  Jag vill dock ge mig på en liten gissning också om marknaden och det är ett fall i dollarn men inte nödvändigtvis så mycket fall på aktiemarknaden.

  SvaraRadera
 16. din potatis odlas med hjälp av konstgödning gjord från fossila bränslen. åkrarna skördas av traktorer som drivs med fossila bränslen. potatisen fraktas till affären med lastbilar som drivs med fossila bränslen. folket i affären kommer till affären med fordon som drivs med fossila bränslen.
  tillgången på fossila bränslen minskar för varje år som går. din potatis på willys kommer bli för dyr för dej att handla.

  SvaraRadera
 17. 11:49, allt går ju runt, runt. Flyr alla till CHF som valuta så fortsätter den schweiziska centralbanken att anti-försvara valutan genom att köpa amerikanska statspapper, vilket stärker USD och sänker räntorna i USA osv osv osv. Det är omöjligt att säga hur det hela balanserar ut sig. Just nu ser det ut som att börserna i Mellanöstern överkompenserar att de var stängda i fredags (eller torsdag och fredag). Men det kan vara en överreaktion.

  Osäkerhet är lägets namn. Den som redan är likvid behöver dock inte oroa sig just för stunden.

  SvaraRadera
 18. Det här är till och med en bättre analys och rapportering av läget än Di, DN mfl:

  http://www.youtube.com/watch?v=RZ_MNXCkHSs

  SvaraRadera
 19. En fördubbling av oljepriset kanske skickar upp matpriserna 10-15%. Det lär inte räcka för att Jag ska avstå potatis från Willys.
  Hur mycket ska oljan upp för att det ska bli olönsamt att skicka räkor till Afrika för skalning?
  Tror inte oljepriset har huvudrollen i det som sker nu.

  SvaraRadera
 20. Cornu, Hur ser rimliga scenarion ut vad det gäller svensk ränta respektive inflation/deflation ut på lång och kort sikt?

  /Lars

  SvaraRadera
 21. inte alla har överflöd av pengar. högre oljepris innebär en höjning av precis allt i affären om det så är willys, H&M eller Ikea. kanske inte direkt men över en längre tid. detta innebär att de människor som lever precis på gränsen av vad deras inkomst tillåter dem måste dra igen på annan konsumtion vilket i sin tur leder till mindre vinst åt diverse företag vilket leder till lägre tillväxt i ekonomin. Eftersom vårt ekonomiska system idag är baserat på evig tillväxt som finansieras med lån, (pengar som vi tror kommer finnas i framtiden)blir det problem när oljepriset blir för högt. då tillväxten slutar och vi står där med en massa ofinasierade lån. sen har vi derivat bubblan som förvärrar saken ett gånger

  SvaraRadera
 22. 12:15

  Många matpriser går ju redan nu upp 10-15% per år, nej du får nog gissa bättre.

  SvaraRadera
 23. Finns god anledning till raset i Tel Aviv. USA garanterar Israels upplåning, dvs hittills har Israels upplåning behandlats enligt AAA-nivå, nu när USAs rating faller, blir det dyrare för Israel att låna.

  SvaraRadera
 24. Fattar inte folk att lånen kommer skrivas ner, systemet nollas, skulder som pengar är en död idé samma dag peak oil blir en realitet.

  Vad innebär detta för oss människor? Tja vi kommer vara fattiga som lusar, byteshandeln kommer åter och då gäller det att ha saker som har ett värde i det systemet. Att vara snygg och ha ett stort kontaktnät kommer inte ge mat på bordet.

  Klimatet förändras också, naturligt eller pga av oss vet ingen, klimatet ändrades även innan vi klättrade ner från träden. Skulle golfströmmen ändra kurs är det kört för skandinavien, ett sibiriskt klimat går inte att leva i, inte ens för nationalisten Lars. Hans magra jordar skulle inte ge stor skörd, fåren skulle svälta och frysa.

  SvaraRadera
 25. Tänk på alla omplaceringar för de som inte får ha lägre än AAA.Det kommer bli väldigt rörigt om några timmar.Eu-ledarna försöker hitta en utväg men denna gång finns det inte tillgångar.Går inte att köpa skulder med större skulder längre.långsiktiga och hållbara lösningar fixar de tydligen inte.De har haft sen 2008 på sig men bara skjutit problemen framför sig som en stor plogbil med skulder!!!

  SvaraRadera
 26. anklaga inte polikerna de är bara visa karriärsmän

  SvaraRadera
 27. Oljepriset kommer falla med konjunkturen, peak oil eller ej. Det är bristen, inte priset, som ställer till problem.

  SvaraRadera
 28. Konsekvenser av nedgraderingen i korta drag:

  Från och med måndag, fallande börs med cirka 5 % (som fortsätter falla långsamt).
  Högre räntor för USA ger högre räntor för alla andra.
  Minskad kreditexpansion och QE för USA och alla andra länder ger kreditkontraktion och fallande börser och tillgångspriser överallt. Vilket leder till ökad arbetslöshet i världen och försämrad konjunktur och lägre BNP.
  Den investeringsform som kommer ge bäst avkastning kommer vara ädelmetaller som därför kan skapa en rusning till detta tillgångsslag.
  Vi bör också få något stigande dollar och något stigande SEK (i förhållande till ex Euro).
  Övriga råvaror exklusive ädelmetall kommer falla mer än börsen generellt.
  Högre räntor i Sverige leder till högre räntor för bolånekunder i kombination med kreditkontraktion generellt leder till accelererande fallande bostadspriser i Sverige.
  Fallande bostadspriser i Sverige leder till försvagad krona.

  SvaraRadera
 29. År 2012 närmar sig. Var det dessa scenarion som mayaindianerna menade skulle vara slutet för vår värld?

  SvaraRadera
 30. Nedgraderingen gäller väl bara nya lån, eller gäller den även "gamla" lån, dvs om man sitter på "gamla" lån med AAA så behöver dessa ej säljas?

  Var kan man se övriga länders gradering, tänker mest på Kanada?

  /F

  SvaraRadera
 31. Personligen gissar jag på ganska kraftiga ras, "there be monster" kommer göra att många känner att det är en god ide att bli lite mer likvid. Och försäljningars effekt på börsen är ju inte direkt okända.
  Å andra sidan för det ju ganska mycket förhandlingar just nu och det är ju inte omöjligt att lite pensionsfonder, större banker och dylikt får order att köpa upp det som säljs från sina regeringar.

  SvaraRadera
 32. @2011-08-07 14:04
  Rimligen låntagaren d.v.s. även gamla lån. Det var ju inte så att gamla subprimelånen vart bättre bara för att dom var utfärdade med AAA.

  SvaraRadera
 33. Nej, 2012 är året då mayaindianernas kalender tar slut och behöver bytas. Precis som vi byter kalender varje år.

  Inga konstigheter med det.

  SvaraRadera
 34. Jo, byteshandel lär bli aktuellt. Kolla vad som hände i Argentina under dess kris. Det säger allt. Nu sker det storskaligt i världen. Grattis till ebay etc vilka lär bli hyfsat populära in the age of trade.

  SvaraRadera
 35. Är inte problemet att hela det ekonomiska och politiska systemet håller på att divergera? (Det brukar sluta med krig, men eftersom ingen direkt vill se något krig så blir det inget storskaligt sådant.)

  Ex. på problem som skulle kunna betecknas med
  svanar av lämplig kulör:

  1. Här i Sverige räntan ska tydligen upp eftersom riksbankens mål är att ha en stabil inflation men inflationen i termer av real-löneökningar är ett stort skämt.

  2. De statspapper som USA emitterat under lång tid, och som ansetts vara säkra, har under senare år köpts i allt högre grad av.....USA?

  3. Börsen går ner enormt mycket efter en rapportperiod där många företag redovisat goda vinster. (Peter Malmqvist, som numera är en rikskänd kontraindikator, är inte direkt en nybörjare när det gäller att analysera ett företags kassaflöde m.m. Han kan få ett helt eget svan-epitet.)

  4. När det blev kris 2008 så blev det total krasch. Sedan dess har det vid flera tillfällen förekommit skrämskott i media om skuldkriser utan att marknaderna har kraschat.

  Nu har ett ratinginstitut sänkt USA:s rating. Detta beslut i sig gör ingen skillnad i någon enda balansräkning någonstans, men det skapar en enorm volatilitet på alla marknader där aktörer tar hänsyn till kreditvärdigheten.

  Kom ihåg att det har talats om att marknaderna inte har fungerat som vanligt, vilket delvis har antagits berott på den enorma likviditet som pumpats ut i systemen av FED och ECB.
  Ska marknaderna nu helt plötsligt fungera normalt, efter att S&P har ändrat en parameter som indikerar att slipsnissarna på S&P fattat vad resten av världen rimligen har tagit hänsyn till det senaste året?

  5. Det verkar som om det är svårt att få igång ekonomierna genom att sänka räntorna så då stimuleras ekonomierna genom att mer pengar tillförs. Men var i helvete tar pengarna vägen eftersom inte stimulanserna får någon större effekt? Det är juridiska, sociala och politiska strukturer som kidnappat stora delar av världens resurser. (Finns en återkommande kommentar på di.se som handlar om ett "tärande skikt"...)

  6. Människor som (in)sett hur det fungerar enligt punkt 5. blir ofta så förbannade att de nästan blir vänsterpartister, men det hjälper knappast eftersom den framtida trenden förefaller att snarare vara högerextrem.

  Det finns säkert fler saker att peka på, bara för var och en att tänka själv...

  // Trött

  SvaraRadera
 36. Undrar vilja "Madoff" ponzi företag som kommer att avslöjas under den här fasen av finanskrisen?

  SvaraRadera
 37. Hur aktiebörsen går är fortsatt egalt i sammanhanget men ok. S&P 500 kommer tveklöst leta sig ned igenom förra botten 666, bottnar kring 400. Vi är för övrigt redan nere idag vid 666 omräknat i guld.
  Omx ned mot 250-450.

  Bankerna är sedan tidigare insolventa. Bankerna är insolventa. Smoke and mirrors.

  Ekonomiskt, politiskt och socialt kaos utan dess like är vad som väntar och vad redan startat. Humanistiskt och Själsligt är vi redan förlorade så det kanske kvittar ändå.

  Alla med huvudet på skaft och som är lite sådär normalbegåvat historiepålästa vet vad som väntar.
  Krig Står För Dörren.

  SvaraRadera
 38. Vidsynt, hur kan du förklara att Sovjets totala kollaps utan dess like inte ledde till några fler krig än dem i Jugoslavien?

  SvaraRadera
 39. Hej!
  Du skriver "Annat än möjligen åka till en söndagsöppen Forex och växla sedlar om man sitter fel i kontanter."
  Vill du utveckla resonemanget, sitter jag illa till som just nu håller ett certikat på att dollarn ska stärkas mot kronan?
  Tack PJ

  SvaraRadera
 40. Sovjet kollapsade inte när resten av världen var i kollaps samtidigt.

  Magnus det du borde känna är skuld, din generation av politiker har skapat detta kaos för att vinna röster för stunden. Överbudspolitiken är grundproblemet till allt.

  SvaraRadera
 41. @15:47
  Om hela världen skulle kollapsa som Sovjet skulle ingen klara av att organisera ett krig. Dessutom lär agressionen riktas inåt mot de delarna av de politiska och ekonomiska systemen som har svikit.
  Själv finner jag det helt orimligt med en synkroniserad och total kollaps, människor är innovativa och vill överleva och på många håll kommer man att re ut problemen. Så skedde även inom det kollapsade sovjetimperiet med blandad framgång.

  Detta blir otäckt om utsatta grupper med skuld och opportunister inom länderna lyckas skylla ifrån sig på någon så som Judarna fick skulden för Tysklands alla olyckor. Det finns en tendens att skylla på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet men jag har inte noterat något som är i närheten av 30:talets judehat.

  För egen del känner jag ingen skuld till problemen utöver att jag borde ha försökt göra politisk karriär för att kunna påverka mer och sedan låtit bli att deppa så jag får mera gjort i dag. Vill du ha en kokbok med diverse tankar för att re ordning på de praktiska problemen har jag skrivit en liten bok. Den inehåller inget nytt finansystem, ingen ny filosofi för att göra folk garanterat lyckliga utan bara hopp, uppslag till jobb som gör nytta och en del rädsla.

  Mitt bud som politiker vore lägre löner, mera jobb, mindre konsumtion, mer investeringar och livet blir inte roligare än man gör det, det är inte min uppgift att fixa folks glädje.

  SvaraRadera
 42. ECB kommer köpa Italien, har redan läckt ut. I övrigt kommer oljan gå upp, därmed även börsen vilket innebär att guldet kommer rasa. Sedan kan du ägna dig åt dina spekulationer om att ligga likvid, vara skuldfri, bostadsbubblor och all annan drömtydning (läs TA) bäst du vill. Lycka till!

  /Makro är brus mellan rapporterna

  SvaraRadera
 43. Det ordnar sig. Tro mig. Har varit med förut.

  SvaraRadera
 44. I vårat tvåpersoners hushåll har veckans matkasse kostat 800:- i tio års tid.
  Är själv förvånad att det blir samma peng varena fredag.
  Samtidigt har disponibelinkomsten ökat 50%.
  Ett haveri på Willys synes avlägset.

  SvaraRadera
 45. Magnus Redin, Tjetjenien-krigen, Georgien/Sydossesien-krigen och diverse mer lågintensiva konflikter t ex krigsmonumentkonflikten i Baltikum etc. För att inte tala om de regelrätta strider som skedde kring Sovjetunionens upplösning. Skulle inte hävda att Sovjet föll utan krig. Iaf inte utan interna.

  SvaraRadera
 46. Sant, det var inte helt konfliktfritt och på senare år har det stabiliserade Ryssaland blivit lite så att säga aktivare. Det var dock bara en ytterst liten del av den sovjetiska konventionella krigsapparaten som användes, det var en förbluffande kollaps.

  SvaraRadera
 47. Magnus Redin, judehat, que? Hur är ens en bråkdel av dina kommentarer relevanta?

  SvaraRadera
 48. Anonym 17:07, jag försökte jämföra med Tysklands mellankrigskollaps under depressionen. Det fanns sedan länge en misstänksamhet mot judar, ganska många judar var aktiva i banksektorn och kanske fanns det även en judisk invandring av ännu fattigare judar från det kollapsande Ryssland som irriterade fattiga tyskar. När ekonomin kollapsade fanns det ett behov att hitta syndabockar och då råkade judarna riktigt illa ut.

  Under nästa varv av finanskrisen kommer många att må bättre om de kan skylla på någon och det kommer att finnas politiker, företagsledare osv som är medskyldiga och som vill ha någon annan att skylla på. Jämför man med historien kan detta släppa loss mycket otrevliga krafter.

  Det blir ännu värre när den politiska hatkampanjen kan finansieras genom att stjäla från dem som hatas som nazisterna gjorde när de beslagtog judisk egendom. Om vi antar att nästa depression skylls på muslimerna skulle en brutal politisk rörelse kunna finansiera delar av sin verksamhet genom att beslagta egendom som gulfstater har fått i betalning för levererad olja samt riva skuldsedlarna. På kort sikt kan sådan stöld löna sig för den som stjäl vilket gör det riktigt otäckt.

  SvaraRadera
 49. Tore det handlar om de kommande tio-tjugo åren inte de gångna tio åren

  SvaraRadera
 50. Det har väl aldrig varit annorlunda det är samma släkter som sitter på pengarna. Vad är det som skall konfiskeras som inte redan är gjort hos muslimerna.

  SvaraRadera
 51. Spontan fråga till Redin, är du sionist?

  SvaraRadera
 52. Anynym 18:22, jag är inte sionist. Min syn på sionismen är att den var en olycklig följd av nationalismen men den gav säkerligen livskvalitet till många judar som hade drabbats obegripligt hårt av förföljelse. Nu finns Israel och då skall denna demokratiska nation fortsätta finnas.

  Min önskan är att bosättarna som önskar ett stor-israel tappar sitt politiska infytande och glöms bort, att palestinierna börjar bygga på sina samhällen och att arabstaterna börjar handla med Israel och dra nytta av att de har en teknologiskt superavancerad granne vilket de kan ha nytta av när deras olja sinar och de måste skapa en ny bas för sina samhällen. Tyvärr blockeras det mesta av olika politiska ledare som får sin makt och utkomst från att konflikterna består vilket är ett recept för upprepade politiska katastrofer.

  Hela den stora regionen med arabvärlden och dess grannar är en ca 100 år gammal och pågende politisk kollaps där judar/kristna/muslimer/diverse som har bott granne under mycket lång tid har utfört och drabbats av etniska rensningar. Sionismen förefaller ha en eller flera muslimska motsvarigheter som nog är inspirerade av nationalismen och kanske även socialismen men jag har inte grävt vidare i detta. Kolonialepoken förefaller även ha ställt till mycket. Det kan även hänga ihop med att industrialiseringen möjliggjorde större konflikter här precis som det skedde i europa.

  Israel är f.ö. lite som världens största livespel, en grupp människor kommer överens om att tota ihop ett nytt land inklusive att återuppväcka ett dött talspråk och lyckas med detta. Verkligheten är ofta märkligare än dikten.

  Israel är även speciellt då det heliga landet är en jättemagnet för världens religiösa knäppskallar och konspirationsdårar och alla har en åsikt om det och nu har jag tråkat ut dig med min.

  För att komma tillbaka till tråden tror jag att Israel har försumbar betydelse för den pågående ekonomiska krisen och att den kan drabba dem hårt då de både är exportberoende och får mycket stöd av USA.

  SvaraRadera
 53. Fenomenet Israel borde diskuteras mångfaldigt mer. Min fråga till Redin baserades på att det oftast är just sionister som tar upp händelser från snart 100 år sedan. Dessutom är sionism och judar ofta två skilda saker. Den som vill kan se filmen defamation på youtube, en intressant film om Israel som bland annat följer Israeliska skolungdomar på en resa till Polen, dit de åtföljs av israelisk säkerhetstjänst för att skydda dom mot hela världens nynazister och antisemitism(!).

  SvaraRadera
 54. Apropå sionister är en av de märkligaste knäppgöksrörelser som finns en amerikansk kristen sekt som samlar in pengar för att hjälpa judar att flytta till Israel, för när alla judar är samlade i det heliga landet skall kristus komma tillbaka till jorden.

  Jag blir lindrigt lugnad när amerikanska massböner för bättre ekonomi rapporteras i media. ;-)

  SvaraRadera
 55. Javisst men jag kan inte föreställa mej scenario som medför att det inte går att köpa livsmedel utan det blir självhushåll som gäller.
  Ett kärnvapenkrig då möjligen.

  SvaraRadera
 56. Det bästa med att vara likvid nu, åtminstonde för tillfället, är att man kan njuta av alla market crash jokes.

  SvaraRadera
 57. € / $ går starkt från 1,4300 till 1,4400 fr kl 19:00 till 22:00.
  CHF korr kl 21:00 !!!

  SvaraRadera
 58. Jag tror inte att nedgraderingen kommer orsaka något börsras. Det var ju redan känt att S&P kunde nedgradera.

  Viktigare är ECBs EUQE 1. EUR/USD signalerar uppgång på futures, vi får se om det stämmer när futures market öppnar.

  SvaraRadera
 59. Alright, jag fick fel. SPX futures ner 30 punkter.

  SvaraRadera