Cornucopia?

2011-08-19 15:55

Stadskampen: Vilken stad är Sveriges värsta håla?

Efter att jag i sedvanlig stil lade ut ett helt osakligt och irrelevant sidospår om skithålan Eskilstuna i ett inlägg tidigare i veckan, så känner jag att det finns ett uppdämt behov hos en del läsare att lätta på trycket. T ex fick Örebro många negativa tillmälen, och ser alltså därmed ut att leda stadskampen om värsta håla i Sverige.

Antagligen slutar det inte där.

Innan det hela eskalerar till handgripligheter så föreslår jag istället en öppen diskussionstråd kring vilken skithåla som är värst i Sverige. Jag har inte så mycket att tillägga annat än Eskilstuna, som dock är förlåtet nu och inte längre är en skithåla. Det skulle krävas en thrillerartad novell för att förklara varför och hur svårt det är att hitta uttagsautomat (även Minuten hade gått bra) i Eskilstuna, med klara paralleller till filmer som Oliver Stones U-turn eller för den delen Den Sista Färden (komplett med banjo och allt). Men det skulle antagligen tråka ut läsarna. Får återkomma på den punkten.

Annars kan jag inte ens komma fram till något negativt om Skövde, där jag gjorde värnpliktsutbildningen. Inte ens om Trollhättan finner jag något negativt att säga. Skulle väl vara något om Vänersborg, men det är ingen skithåla, bara Sveriges Tråkigaste Stad (tm) efter ett ungdomligt (<21 år gamla) försök med "vi åker till Vänersborg" (en lördag kväll). Det gjorde vi aldrig mer.

Nej, ordet är alltså fritt. Fredag eftermiddag och allt. Infantilt? Javisst!

Vilka städer hyser ni speciell avsmak för, gärna med osakliga och godtyckliga motivationer. Undvik personuppgifter om identifierbara personer, hets mot folkgrupp eller andra olyckliga formuleringar. Tänk brittiska förolämpningar, artigt, begåvad och genialiskt. I övrigt bättre att göra upp i text än fysiskt.

Jag nominerar till en början Vänersborg (har förlåtit Eskilstuna efter Hjältes utmärkta ledare). Men ni kan antagligen värre än Vänersborg. Örebro var det många som hyste agg mot.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

121 kommentarer:

 1. Hofors (I Gästrikland) - Sveriges rödaste kommun. Man skjuter sina gamla lärare och när en 9-månaders bebis gråter på nätterna ringer grannarna störningsjouren så barnfamiljen kommer få betala utryckningen och ev. bli vräkta av värden.

  En riktig kvarleva av gamla DDR-sverige.

  SvaraRadera
 2. Sveriges skithåla är nog Stockholm. Ser eller förstår inte varför folk vill flytta hit. Kissdofter, svettlukter och ett extremt litet utbud av allt i internationell jämförelse.

  SvaraRadera
 3. Jag nominerar Uppsala, staden som lyckas med konststycket att vara stor befolkningsmässigt och samtidigt vara en riktig skithåla att bo i. Att befolkningen utgörs till 50% av töntiga akademiker med utstående tänder, stora adamsäpplen och svullna läppar gör ju inte saken bättre. Urrk! Jag klarar det snart inte längre...

  SvaraRadera
 4. Motala. Motivering överflödig.

  SvaraRadera
 5. Min flickvän och jag åkte av ren nyfikenhet förbi Sjöbo på vägen hem från Simrishamn i somras. Fick ångest så fort vi kom in i "stan".

  SvaraRadera
 6. Måste vara Göteborg. Det är inte mycket till stad.

  SvaraRadera
 7. Enköping, "Sveriges närmaste stad" men det är lika nära därifrån.

  SvaraRadera
 8. http://di.se/Default.aspx?pid=242964__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

  "Att tömma pensionskontot nu är som att sälja skidorna mitt i sommaren"
  Kul

  SvaraRadera
 9. Utanför ämnet, men.

  Jag är nyfiken på vad det är för människor som kommenterar och läser bloggen.

  Skulle du kunna ha en undersökning angående tex utbildning? Ålder? Kön?

  SvaraRadera
 10. Nu har jag inte rest omkring så förfärligt mycket i det här landet, men jag skulle nominera Gällivare. Säger ingenting om människorna där, men en mer livlös plats har jag nog aldrig skådat.

  Möjligt att det delvis beror på sommar- och semestertider, men bortsett från alkisarna så kändes det nästan som en kinesisk spökstad (http://www.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM).

  Finns förvisso vissa fördelar gentemot storstaden och dess problem, men i längden kan det inte vara särskilt skonsamt för den mentala hälsan.

  SvaraRadera
 11. Skene, Kinna är ju rätt så heta på listan...

  SvaraRadera
 12. Sveavägen, Stockholm, utanför färgaffären Kreatima (fd Dekorima)

  SvaraRadera
 13. Röstar på Karlstad. Det är väl egentligen inget skithål, staden är bara så... onödig. När Bryan Adams, kanske världens onödigaste artist, var i Sverige sist (förutom Gröna Lund-besöket nyligen) gjorde han två spelningar. En i Stockholm, och en i Löfbergs Lila Arena. Säger inte det allt?

  SvaraRadera
 14. Skövde, stan som ingen behövde...

  SvaraRadera
 15. Eskilstuna ... Du märker ingen skillnad om du befinner dig på Parken Zoo eller krogen/puben en fredagkväll. Det kan te sig märkligt att Västerås känner Sthlm-komplex (ser upp till "storebror") ... då är det ännu lägre att ha Västerås-komplex som e-borna verkar ha.

  SvaraRadera
 16. Mjölby, det mest lagoma stället i riket.
  Här händer ingenting,varken bra el. dåligt.
  Uppå detta har vi förärats med Sveriges fånigaste dialekt.
  Dessutom har L.Åberg förevigt satt ortsnamnet i samband med "dumnaivitet" iom familjen storch i filmen sällskapsresan.
  Men ingen baksida utan framsida.
  Det är bra att bo i Mjölby för det är så lätt att ta sej härifrån,både E4 och stambanan(när tågen går) går genom stan.

  SvaraRadera
 17. Nässjö, stan som gud glömde djävulen inte ville ha och SJ intog.

  Läste härom året en artikel om två amerikanska globetrotter-damer 65+ som besökt en herrans massa hålor jorden runt och då för tillfället var ute på en liten nätt 2års-tur. Eksjö tyckte de var en mkt mysig och fin liten pärla men Nässjö däremot. "Den näst tråkigaste hålan som vi någonsin besökt world-wide".

  /Johanneberg

  /Johanneberg

  SvaraRadera
 18. Hofors vill jag även nämna. Farsan jobbar där och även om han verkar trivas var det tydligen stort påslag för något år sedan när stadens andra resturang (sushi) öppnade så att den första (sunkpizza) äntligen fick lite ombyte. Snackar vi hälsingland bör även Gävle och byn Hedesunda nämnas. Gävle är stationen där man går av och upptäcker att alla är lite fulare. Ingen beskrivning av Hedesunda blir komplett utan omnämnaden av den muskelsjukdom, "Hedesundasjukan", som ska bero på inavel och har blivit uppkallad efter orten. Tydligen räddades genpolen litegran av att cykeln uppfans samt "ön" där trash från olika delar av gästrikland träffas, super och förökar sig.

  SvaraRadera
 19. Växjö !

  Enligt skenheliga politiker "Europas grönaste stad", dvs allt som rullar på 4 hjul skall utrotas från stadskärnan. Att det sedan finns ett stort köpcentrum med massa bilar och avgaser i samma kommun 2km från centrumkärnan det låsas de inte om...

  Ett universitet som är lika integrerat i staden som Djursholm och Rinkeby med varandra. Det enda som studenterna använder staden till är dess tågstation, att resa därifrån...

  /Benke

  SvaraRadera
 20. Kristianstad är en given vinnare. En mentalitet präglad av militärer och statsförvaltning och byggd på i ett träsk. Av Hjalmar Söderberg beskriven med orden:

  "Denna stad är en ganska sorglig företeelse: en liten dum och smutsig rektangel med kyrkan i den ena änden och läroverket i den andra"

  SvaraRadera
 21. Måste hålla med om Hofors, är själv nöjd Gästrike bo, det finns massor av fin natur och tvärt emot vad personen ovan säger så är Gävle helt OK. Men Hofors....de som är skyltdiga till att ha skapat detta samhälle borde fått något form av komunistiskt stadsbyggnadspris. "Sovjetiska Statens Arkitektpris till Stalins ära".

  SvaraRadera
 22. Bollnäs = Twin Peaks korsad med norrlänskt jante

  SvaraRadera
 23. Falun. En stad alla unga tjejer flyttar ifrån, har man varit där förstår man varför.

  SvaraRadera
 24. Eftersom alla städer i Sverige är skithålor så ska man förstås bo på landet, där har man aldrig tråkigt !

  SvaraRadera
 25. slöddertälje

  SvaraRadera
 26. Röstar också för Hofors. Man borde öppna en "Commieland" theme park där.

  SvaraRadera
 27. HÄSSLEHOLM är definitivt Sveriges skithåla.
  Wannabe storstad... 30% Pundare, 30% Gäng från Balkanhalvön som nackar en Svenne som Lördagsnöje, 30% fula och underbart korkade socialbidragstagande. Resterande 10% är av varierande Kvalitet.

  Har spenderat alldeles för många år i denna hålan.

  Trevlig helg på er.

  SvaraRadera
 28. Kungälv tar fram suicidala tankar hos vem helst. Stendött, splittrat centrum, inga restauranger värda namnet. Värre än alla andra ovan, garanterat.

  SvaraRadera
 29. Röstar på Mariehamn (Åland) även om det inte är äkta svenskt.
  Staden eller hålan är riktigt kuslig, det finns inga människor som promenerar på gatorna eller syns alls. Ungefär som om en dödlig farsot har härjat.

  SvaraRadera
 30. Har rest i hela sverige i ca 35 år, har varit överallt (nästan). Det finns ingen riktig skithåla i Sverige. Det finns en massa egendomliga människor men dom är ganska jämt fördelade över landet.

  SvaraRadera
 31. När jag läser ovanstående drar jag slutsatsen att alla svenska städer är trista
  Vill man ha kul får man emigrera eller flytta ut till en bondgård.

  SvaraRadera
 32. Kungsbacka, stad utan själ med överbelånade låtsasborgare vid rodret. Alternativt kristinehamn, minns inte varför men nog sög det. Staffanstorp glöm inte staffanstorp, eller jo glöm staffanstorp, skitstad.

  SvaraRadera
 33. Byn Sätila kanske

  SvaraRadera
 34. Degerfors. Om man anländer med tåg inses snabbt att här är något fel. Av någon outgrundlig anledning är tågstationen plasserad långt från centrum, på "fel" sida älven i en i det närmaste övergiven del av samhället, "Bruket" kallat. Migrationsverket, eller vad det nu hette på 90-talet, hade tidigare verksamhet här men är nu sedan länge borta. Borta är också ICA-butiken och därmed enda anledningen att någonsin behöva konfronteras med övriga i området boende.
  Som så många andra brukssamhällen snurrade hela livet i Degerfors kring en enda industri, i detta fallet Degerfors Järnverk. Tidigare arbetsplats för tusentals, numera några hundra som vid varje skiftbyte sprids ut över ett gigantiskt industriområde. Ungdomsarbetslösheten är naturligtvis skyhög och framtidsutsikterna är allt annat än ljusa.
  Avfolkningen är påtaglig med tomma lägenheter, stängda butiker, minskad service, stängda skolor, ett minskande nöjesutbud och ständigt ökande medelålder som följd. Brandstation finns fortfarande kvar, men på byn pratas det om att enda anledningen till detta är att en utav byns många avdankade fotbollsspelare, mittbenan Ulf Ottosson, ska ha något att syssla med.
  Fotbollen är det endaste som befolkningen har att glädjas åt - och i vanlig ordning hyllas ortens fotbollsspelare som om de var halvgudar där de lufsar runt i träningsbyxor och badtofflor ständigt fixandes med sina frisyrer. Laget är numera ett stabilt superettalag med goda möjligheter att nästa år spela i allsvenska med därtill hörande storhetsvansinne. Enorma resurser både från kommunalt håll och näringslivet pumpas in i föreningen - valet mellan vård/skola/omsorg och fotbollslaget är inte svårt.
  Fotbollens viktighet utnyttjade vänsterpartiet i senaste valet och som enda lokalfråga körde man att det nu var av högsta vikt att fotbollslaget, trots stora underskott i kommunkassan, nu fick en konstgräsbana, givetvis en uppvärmd sådan. Resultatet lät inte vänta på sig, 48.6% valde fotbollen framför äldrevård och snart kunde så Peter Pedersén (mannen med vindkraftverk på elbilar) ta det första spadtaget.
  Det ska sägas att många stora fotbollsspelare fått delar eller hela sin fostran i Degerfors, namn som Ralf Edström, Olof Mellberg, Andreas Andersson, Gunnar Nordahl, Ola Toivonen, Tord Grip är kända för de flesta.
  På underhållningssidan ser det dock inte så bra ut. The Pinks och Hasse "Kvinnaböske" Andersson är några som lämnat högst tvivelaktiga bidrag till den svenska kulturskatten och som på intet vis uppvägs av trombonisten Nisse Landgrens gärning.
  Befolkningen är av sällsynt tragisk brukstyp med en dialekt som är i det närmaste omöjlig att beskriva i skrift. Uttryck som "Tjenörö" - Tjenare, "Kjejja schötta å" - Kedjan hoppade av, "Skaru se pöjkörra ikväll?" - Ska du se Degerfors IF spela fotboll ikväll? är de jag kommer på så här på rak arm.
  Utelivet är inte mycket att skryta med, en och annan pensionärsdans i Folkets Hus anses vara ett fullgott komplement till hålans många pizzerior, och det stora glädjeämnet de sensaste åren (förutom fotbollen såklart!) är att några "röljus" numera ersatts av rondeller.
  Betänk att stora delar av degerforsungdomen har som mål att flytta till Karlskoga - då inses enkelt vilken tragiknivå Degerfors befinner sig på. Fast möjligen är Hällefors strået vassare, den platsen känns som ett Degerfors fast utan fotbollslag...

  SvaraRadera
 35. Mellan skithal 1 och 2 finns en liten by som heter vingaker, den vinner alla pris!

  SvaraRadera
 36. Nässjö. Motivering känns överflödig.

  SvaraRadera
 37. Håller med om Växjö, dit flyttar jag aldrig tillbaka.

  SvaraRadera
 38. Oj, det finns många av dom värsta när man tänker efter. Avesta, som jag själv ursprungligen kommer ifrån, befolkat av feta rasister i träningsoverall försörjda av a-kassan. Värmland har ovanligt många hålor som skulle passa som kuliss till nyinspelningen av "den sista färden". Kristinehamn är bara ett exempel...Grums är ett annat, bara namnet, låter som en ovanlig sjukdom i tandköttet "ursäkta att jag smaskar när jag äter, jag kan inte hjälpa det... jag lider av Grums".

  I min ungdoms punkband så hade vi på det tidiga 80-talet en spelning i en ort som heter Kolsva, tror det ligger utanför Västerås. 250 testosteronraggare i publiken, inte en enda tjej utan mustach. Enda arbetsplatsen där var en fabrik som svarvade handgranater, kommer ihåg att någon skrek att "enda anledningen till att vi inte slår ihjäl er är att ni faktiskt ser ut som tjejer".

  Avesta, Kristinehamn, Grums och Kolsva är mina nomineringar, gemensamt för dessa orter är även att arkitekturen förefaller vara uppbyggda efter ett Albanskt 70-talsideal.

  Må gott....../sjodan

  SvaraRadera
 39. Rotebro, Upplands-Vasbys efterblivne kusin, Sollentunas blindtarm. 85% white trash, resten ar det bara synd om. Jastfabrik som slapper ut slagg direkt i badvattnet vid sjon Norrviken, och ett grustag dar diverse brottslingar branner upp sina flyktbilar. Pa ena sidan stolta lantisar och pa andra sidan stolta stockholmare. Mitt emellan bara ostolta rotebroare. Christer Pettersson ar den ende celebriteten fran stan och han var inte ens fodd dar. Det brukar annars refereras till att Henrik Schyffert och Helena af Sandeberg har bott dar under nagra ar. Wow. Nej, Rotebro har inte gjort nagon glad.

  SvaraRadera
 40. Visby sommartid är hemsk. Kan knappt röra sig för alla ungar som blåser i tutor och grabbar som går bredbent. Krogmaten är urusel med skyhöga priser och fullt av fulla gäster. Jag flyr till landet när jag siktar stan i min kikare. Ska förresten på semester till örebro i tre dagar. Ska bli trevligt.

  SvaraRadera
 41. Definitivt Tomelilla...

  Åker ni till USA så ta en titt på bl.a. Dolan Springs, AZ eller Pahrump, NV, eller Niagara Falls, NY. Då får ni se vad en skithåla är.

  SvaraRadera
 42. Trodde alla skulle vara överens om Borås. Hålan som Gud ständigt urinerar över.

  SvaraRadera
 43. Är det ingen som studerat Svenskt Hålindex?
  http://www-markinventeringen.slu.se/pdf/SHI04.pdf

  Iofs är det viss skillnad på håla och skithål men här finns ändock ett och annat kriterium.

  SvaraRadera
 44. Filipstad. Say no more...

  SvaraRadera
 45. Hedemora är min kandidat. Där lever innevånarna verkligen i historien. Frågar du efter vägen till något får du alltid till svar att platsen ligger bredvid före detta Apoteket, brandstationen, Domus eller vad det nu kan vara. Inte till mycket hjälp. När du har irrat runt ett tag och letat kan du alltid slå dig ner på en vinglig stol i en av stadens otaliga pizzerior och avnjuta din måltid i ensamhet.

  SvaraRadera
 46. http://www.youtube.com/watch?v=g9dJtGUvtcE

  SvaraRadera
 47. Vad är det här för trams?

  SvaraRadera
 48. Nordstan i Göteborg är Sveriges skamvrå, som får Södermalm i Stockholm att se flådigt ut.

  SvaraRadera
 49. se dokumentärerna collapse och Zeitgeist.väldigt sevärda dokumentärer som får dig att öppna ögonen till hur samhället är uppbyggt och även vad de här händelserna som äger rum nu igentligen handlar om.
  Allt är sammankopplat och världen är inte byggd av enskilda händelser så som media får det att framstå.

  SvaraRadera
 50. Genialiskt ämne, vilken fredagstrafik...

  SvaraRadera
 51. Kramfors måste endå ta priset, eller annan håla i Ådalen.

  SvaraRadera
 52. Härnösand!

  http://www.youtube.com/watch?v=lM8BPm-l-dU

  SvaraRadera
 53. Svenskt Hålindex, som Christoffer hänvisade till ovan, var ju förträffligt! Ett genomarbetat och logiskt sätt att klassificera hålor, ett praktverk som hedrar sina upphovsmän (Institutionen för Rikshålsindexering). Sidan förtjänar en riktig länk!

  Själv vill jag nominera Dals Ed, som jag hade det tveksamma nöjet att besöka härom veckan. Stället borde ha förutsättningar, naturskönt som det ligger mellan två sjöar, men visade sig i praktiken ha - ingenting. Fula hus, inga nöjeslokaler (som jag såg i alla fall), två till synes sunkiga livsmedelsaffärer, nån pizzeria och nån korvmoj, inte en människa syntes till på lördagskvällen, nån enstaka raggarbil körde fram och tillbaka... En vinnare, helt enkelt!

  SvaraRadera
 54. Hålor var temat...

  Den första hålan ligger på Sveriges baksida, dvs Dalsland... Var i området av släktforskningsskäl, men missade avfarten till dit jag skulle, så jag åkte vidare till socknens centrum. Aj! När jag såg Frändefors city insåg jag att Sollebrunn var ett samhälle att räkna med. Det är nog inte bara korna som har två hôven där...

  Nästa håla skulle inte funnits om inte Västra stambanan dragits fram där. Hålan är nog mest känd för Doggy, en husfabrikant och ???. Klungan av hus heter Vårgårda... Att köra runt på småvägarna i kommunen är att bli förpassad till ett annat århundrade...

  Nästa håla ligger i allt för långt från den sistnämnda. Det är grannkommunen Herrljunga... Samma gäller för den, ingen järnväg, ingen håla... Det enda jag kan komma på som agglomerationen möjligen kan förknippas med är Herrljunga Cider... En person som jag hämtade vid stationen där undrade när de små gossarna i knäbyxor, lekandes med tunnband skulle dyka upp....

  SvaraRadera
 55. Internationellt sett är hela Sverige en skithåla anser jag.

  Otrevligt och obildat folk som röstat rött i mer än 70 år. Bönder som flyttat till stan, det märks varje dag i Stockholm, ouppfostrade bönder har invaderat staden.

  SvaraRadera
 56. Sundsvall. Ohotad etta på den listan. Nuff said.

  SvaraRadera
 57. 20:04:
  Bönder brukar vara relativt uppfostrade, det är statarna du tänker på. Och dessa senare har hyllats av finkulturen lika länge som det röstats rött. Med de senaste femtio årens skolpolitik, är vi dessutom snart alla lika obildade.

  Stockholm förresten, tunnelbanan? gör folk bleka och glåmigs.

  SvaraRadera
 58. Jag slår ett slag för Älmhult! Trots Kamprads tappra försök att rusta upp stället.

  Jag var där för cirka 8 år sedan och det var nog det värsta jag varit med om. Den "positiva" biten var att jag fick klamydia trots att jag inte ens ville ligga utan låg och vred mig av ångest efter 80% strårom kvällen innan när en flicka hoppade upp och satte sig på mig. I en stad där den positiva biten är klamydia kan man fråga sig vad den negativa var men det blev mycket värre. ALLA "män" under 28 år - verkligen alla - försökte se ut som han i limp bizquit (sp?) och den som lyckades bäst stod i fronten för att slåss med oss utomstående.

  En håla där man blir våldtagen av klamydiakvinnor och hotad av limp bizquit(sp?)-kopior står högst upp på min lista över sveriges värsta hålor!

  SvaraRadera
 59. Sveg ligger långt från allting, mitt ute i ingenstans. För att "sätta orten på kartan" så har man byggt en enorm björn av trä som mest av allt är enorm ful, men den fungerade utmärkt för min hund att kissa på.

  Ortens ända förtjänst är macken, som tillhandahåller hyfsat fikabröd (glöm fiket) och vägarna som leder därifrån.

  SvaraRadera
 60. Jag misstänker att hålan valfri person vuxit upp i är sveriges tråkigaste om du frågar h*n

  SvaraRadera
 61. @Börjesson: Tack för länken, missade själv kodningen. Svenskt Hålindex är ett praktverk, skapat av folk inom skogsforskningen, vilket antagligen borgar för ett gediget empiriskt material för metodologins uppbyggnad.

  Dals Ed är antagligen en bra kandidat (liksom övriga Dalsland), tyvärr finns ju en (operativ) järnvägsstation, vilket ju drar ner betyget...

  SvaraRadera
 62. Utan inbördes ordning:
  Lidköping en pensionärshåla samt muppar som kör omkring med EPA-traktorer runt runt kring det pitoreska torget.
  Göteborg en kriminell arbetarhåla där det regnar 363 dagar om året
  Skövde jag blir spyfärdig

  SvaraRadera
 63. Jag skulle vilja nominera Borås och Stockholm. Den ena hålan tror sig vara en stad, den andra en storstad. Bägge misslyckas kapitalt.

  SvaraRadera
 64. Det finns en plats på jorden,
  där solen aldrig ler.
  Den platsen heter Boden,
  dit vill jag aldrig mer.

  Men nog är väl Kalix ännu jävligare än Boden...

  /Norrbottning.

  SvaraRadera
 65. Förstår till fullo att både SÄPO o MUST följer Cornus blogg. Maken till populism har inte skådats sen Hitler kom till makten.

  Skämtar förstås. Men bara lite...

  Mvh

  Sten

  Leg.psykolog

  SvaraRadera
 66. Någon som vet var Skövde ligger?.....Nej, var glad för det!

  SvaraRadera
 67. Någon som åkt genom (eller tom besökt) Lesjöfors?
  Torde väl ligga i poängtoppen enligt Svenskt hålindex.
  //Daniel

  SvaraRadera
 68. Det är inte alla som hängt med i namnbytena men har ni märkt hur "Op(P)ti(m)i""sten" hela tiden har en positiv syn på samhället ;)

  SvaraRadera
 69. Är Sundsvall, Motala osv. hålor??? Ja, då har ni inte sett mycket av världen.

  Min barndoms Hälleforsnäs är (som påpekas längst ned i Hålindexet) "värt" ett besök i sådana fall.

  Typ 2000 invånare, djupt (s)&(v)-indoktrinerade eftersom alla arbetade på bruket, en Konsumbutik, Osmans pizzeria (grymt god pizza för övrigt), i praktiken inget nöjesliv, osv... Det enda som hindrar max hål-score är att det inte ligger i Småland, faktiskt har en högstadieskola samt saknar torg.

  För övrigt är, det av Cornu halvsågade, Ångesttuna den enda större orten i närheten.

  När Bruket konkade under 90-talskrisen så var arbetslösheten uppe och sniffade på 60%-gränsen i Hälleforsnär. Nattsvart var ordet.

  Nu är det mest pensionärer som bor kvar och det kommunala bostadsbolaget Flens Bostad river det ena hyreshuset efter det andra. Detta är en av de få "säkra" arbetsplaterna på orten.

  Man får hoppas att kineserna inflaterar sönder sin egen ekonomi så att dessa små orter/hålor kan vakna till liv när vi får börja tillverka saker själva igen.

  /Enskede

  SvaraRadera
 70. Så jävla roligt!

  SvaraRadera
 71. Noteras att min kontakt bröts ner. Intressant....

  Mvh

  Sten

  Leg.psykolog

  Btw så handlade inlägget om att Cornus populism har stora likheter med Hitlers.

  SvaraRadera
 72. Jag har några förslag (i fallande ordning):

  1. Smedjebacken i Dalarna...uppfyller det mesta enligt SHI, dock är det huvudort och egen kommun (hur nu det gick till...)
  2. Bollnäs
  3. Sveg
  4. Kalix
  5. Härnösand (har visst redan vunnit pris som Sveriges tråkigaste stad)
  6. Iggesund
  7. Tibro
  8. Dalby
  9. Jokkmokk
  10. Borensberg

  C: Kanske lägga upp en liten röstning med de mest nominerade hålorna så det blir lite mer statistiskt rättvisande? :)

  /EXC

  SvaraRadera
 73. Härlig fredagsläsning. Och imponerande vad många som verkar så stolta över sina hålor, för det tror jag att många av skribenterna ovan egentligen är.

  SvaraRadera
 74. Malmö är en stad som ur ett estetiskt perspektiv har mycket att erbjuda om en föredrar silhuetter i grå betong. Det är utan tvekan den fulaste staden i Sverige och jag tror inte ens Örebro kan mäta sig med Malmö i det avseendet. Dock har Malmö ett rikt kulturliv och jag upplever att Malmö som stad har ganska "skön stämning".

  Sen har vi ju Askersund. Blott namnet antyder att detta är en metropol som är lite lätt extravagans i förehållande till tämligen mycket. Jag läste en tidningsartikel från området som var dedikerad till det faktum att man fick använda rullgardiner(eller var det persienner) vid en lokal filmvisning då det var ljust ute. Jag har en viss känsla om att det är överflödigt att fortsätta.

  SvaraRadera
 75. 2011-08-19 21:31

  Ha, jag tänkte precis på samma sak. Trivdes faktiskt så länge han var borta. Mata aldrig trollen.

  SvaraRadera
 76. Kul! Gillade mest att att motiveringarna skall vara brittiskt fyndiga och intelligenta! Och många bra kommentarer är det! Jag har rest mycket i Sverige, men tänker inte föreslå någon skithåla. Jag lyckas alltid se något charmigt.

  Jag vill föreslå att du gör om samma sak, men lite omvänt, med "Sveriges mest underskattade förort!" Vilka dolda pärlor det finns!

  SvaraRadera
 77. Någon som åkt tåg från Jörn? ca 10 mil från Arvidsjaur. Om det finns några Norrlands Dragoner här inne så borde ni veta

  SvaraRadera
 78. Att ingen nämnt Tierp är mycket förvånande, kan inte komma på en mer deprimerande plats... Som Hofors men sju resor värre och utan den vackra naturen i sin närhet.

  SvaraRadera
 79. Bosse från Skinnskatteberg2011-08-19 23:32

  Fulaste stad: Västerås
  Mest överbefolkning: Stockholm, Göteborg, Malmö, samt kanske 40 till
  Flest motherfuckers och hiphopare: valfri förort
  Mest förhatliga stad: Karlstad
  Flest raggare: Karlstad
  Hoppas alla får cancer: Karlstad

  SvaraRadera
 80. EKSJÖ!
  Hur man än räknar, en stor arbetsgivare, JANTELAG, Småland??!! Torpare, när det är som sämst.....

  SvaraRadera
 81. Ingen sån här diskussion är komplett utan alla hålors egen sång!

  Detta är en håla
  I hålor bor det sork
  Jag är ingen sork, så jag reser nu
  Detta är en flaskhals
  I flaskor sitter kork
  Jag är ingen kork, adjö!

  SvaraRadera
 82. Från Möllan i Malmö, måste erkänna att det är en rätt fet stad. ^^

  SvaraRadera
 83. "Sten leg psykolog", jag är jättenyfiken på vad du får ut av att sitta och skriva spydiga kommentarer på den här sidan om läsare och skribenten.

  Jätteroliga (eller inte) spydigheter, men jag undrar om de inte skulle kanske passa bättre på vissa höger- eller vänsterextrema sidor/bloggar. Vill man retas med extremister finns det väl mycket värre än den här skribenten?

  Som sagt, jag är jättenyfiken på dina åsikter och din värdsbild. Kommer cornucopia försöka göra en statskupp? Är han Hitler? Är läsarna hans lojala trupper? Spänningen är olidlig, snälla berätta...

  SvaraRadera
 84. Arboga.
  Bara det faktum att hålans bästa restaurant, McDonald's, ligger utanför hålan vid motorvägen - säger ju ALLT.

  Eksjö har möjligen Sveriges mest inavlade och jantelagsdrabbade befolkning.

  ;-)

  SvaraRadera
 85. http://www.youtube.com/watch?v=B5KNZ4mAThg

  SvaraRadera
 86. Laxå är inte så jävla roligt heller ...
  http://www.youtube.com/watch?v=O6lXctxVyWo

  SvaraRadera
 87. Angående Göteborg och Nordstan, because Pär Holmgren says so...

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13496266.ab

  SvaraRadera
 88. Tankeväckande tråd. Ja, inte själva ämnet som sådant även om det tycks engagera rejält. Utan fastmer det faktum att inlägget frågar om vilken STAD som kan anses vara den värsta hålan. De flesta kommentarer anger orter som inte är städer.

  Om läsarna läser alla inlägg lika slarvigt och svarar lika "fel" så kanske värdet på kommentarerna på andra inlägg ska läsas därefter. Kanske är det det faktum att det är fredag kväll och natt som orsakar detta, kanske är det något annat.

  Det är tydligen inte bara aktie- ekonomi- eller marknadsanalyser som kräver skärpa och kritiskt läsande. Fast det kanske å andra sidan är allvarligare ämnen än just den aktuella frågeställningen.

  /Oskar, fortfarande bakfull och dags att sova.

  SvaraRadera
 89. Ort, stad - ingen större skillnad...

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stad#Sverige

  SvaraRadera
 90. Jag kan instämma i att Lesjöfors är en avgrundsdjup håla, men det finns faktiskt ett ställe som är betydligt värre och som spelar i en helt egen division. Alla era andra förslag bleknar i jämförelse och alla som varit där vet att det är sant. Degerfors är hålornas håla, orten som gud glömde, hell hole och ett dussin andra epitet ytterligare. Det är en håla som framkallar svettningar och ångest och när man kör in där så känner man plötsligt bara hur kroppens instinkter tar över, foten pressas ner i gaspedalen och hjärnan fylls av en enda tanke; Hur tar jag mig fortast härifrån?

  SvaraRadera
 91. från "trams" till allvar varför brist på läkemedel i USA?? mmm
  //P

  SvaraRadera
 92. Bakfulle Oskar: I och med att begreppet stad är avskaffat i Sverige, åtminstone finns ingen skillnad mellan städer och andra kommuner längre, så tycker jag nog att ordet numera bör tolkas relativt fritt. För att ta några orter i Stockholmsområdet som exempel, så är Täby och Sollentuna, som var köpingar, numera större än Vaxholm, Sundbyberg och Lidingö, som alla var städer 1971. Det är ju inte helt otroligt att Täby och Sollentuna varit städer idag, om vi behållit städernas särskilda ställning.

  SvaraRadera
 93. Frändefors, Dals Ed och Mellerud?
  Skulle någon av dessa dalsländska orter vara en stad?
  Åmål är ju dalslands ens stad och det är väl den störta hålan, men det är klart de har ju enda rödljuset i landskapet...
  Jag säger som min far alltid brukar säga:
  Alltid nått sa han som fick se Åmål.

  /Dalslänningen

  SvaraRadera
 94. Med den utveckling som råder, kommer hela Sverige snart att vara ett riktigt skithål.
  Med ansamlingen av klotets alla slödder på en och samma plats är utvecklingen ofrånkomlig !

  SvaraRadera
 95. F*cking j*vla k*k-Åmål. :D

  /Palle

  SvaraRadera
 96. 1. Västerås. Bitterstad nr. 1.
  2. Alla byhålor i Dalarna. Mora, Borlänge, Tällberg o.s.v.
  3. Stockholm. Är själv infödd stockholmare, men trött på likriktningen, mentaliteten och låtsasmänniskorna i stan.

  SvaraRadera
 97. Älandsbro är riktigt ful grop i E4:an. På sibyllan Matvraket serveras "tradartuttar" vilket är hamburgare med en massa tillbehör och två stekta ägg (sunny side up) strategiskt placerade.

  Hoppets stjärna har en secondhandbutik. Där är böckerna ordnade där böckerna är ordnade efter författarnas förnamn. Jag fattar inte hur det kommit på iden, men jag skulle tro att det beror på att den normala Älandsbro-invånaren har aldrig rest längre än till Iggesund. Och hans fula uppsyn, svettiga doft och oljiga truckerkeps gör att du snabbt tappar aptiten på tradartuttar oavsett hur hungrig du är.

  När du närmar dig Älandsbro - öka farten oavsett vad som står på hastighetsskyltarna.

  SvaraRadera
 98. Hässleholm! Har varit i de flesta städer men H får solklart min röst!

  SvaraRadera
 99. Gustavsberg,
  vars enda kännetecken är att göra porslinet till skithålen.

  SvaraRadera
 100. Min lista:
  1.Stockholm(saknar 90-talet)
  2.Örebro(Det riktiga gnällbältet)
  3.Boden(Straffet för stockholmare)
  4.Södertälje(saknar 60-talet)

  Trevligaste hålor
  De ligger alla utomlands..

  SvaraRadera
 101. Alingsås. Staden befolkas av inskränkta människor som aldrig vågat/velat flytta därifrån, och därmed fått en världsbild som inte sträcker sig utanför kommungränsen. Den typiske alingsåsaren umgås med samma människor som under gymnasieåren, och träffade sin partner i samma stad.

  Nyinflyttade (om sådana existerar) betraktas som främlingar och göre sig icke besvär, om man inte har turen att redan känna någon som bor i Alingsås.

  Utelivet i stan är väldigt begränsat, och går man ut för att roa sig så gör man det i syfte att träffa folk man alltid umgås med i vanliga fall. Vill man träffa nya människor kan man åka till Göteborg i stället...

  Grand Hotell (dit alla alingsåsare går för att dricka sig fulla och ragga på gamla bekanta) har dessutom Stureplanskomplex och galet höga priser, dålig musik och otrevliga vakter.

  Det som talar till stadens fördel är vacker omgivande miljö.

  SvaraRadera
 102. Jag glömde nämna att alla som bor i Alingsås med omnejd känner till en kiosk/gatukök där långtradarchaufförer brukar stanna och äta. Den kallas för "Bögens kiosk" och namnet har enligt egen erfarenhet nått ända bort till Skövde :)

  SvaraRadera
 103. Onekligen Göteborg.
  Eller Malmö för den delen.
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.702378--om-hundra-ar-vill-ingen-bo-i-goteborg-

  SvaraRadera
 104. Ang. hålindex.

  Haha, jo, den texten ingår även som lite extra bredvidläsning på en kurs för Jägmästarporgrammet. Viktig kunskap för skogsfolket. ;)

  "Institutionen för Rikshålsindexering" är närmast en referens till "Riksskogstaxeringen" vilken årligen inventerar de svenska skogarna.

  SvaraRadera
 105. @Anonym 23.04

  Jag satt precis och tänkte på Jörn när din kommentar dök upp på skärmen. Den mest skrämmande jag någonsin varit i. Man kunde vänta där i timmar på tåget hem ändå inte se fler människor än man kan räkna på ena handens fingrar(inklusive personalen på Ica eller Konsumm, kommer inte ihåg vilket).

  SvaraRadera
 106. Vidsel !

  Har någon varit i Vidsel... ? Hört om någon som turistat där & rekommenderat ett besök !?? Någon som har några bekanta som dragit upp bopålarna och stolt deklarerat att de tänker flytta till Vidsel ?

  PS - Riktigt genialt (glädje)ämne när allt annat verkar vara mest elände... :-)
  Tänkte väl det - Vidsel alltså !

  SvaraRadera
 107. Om jag var 25 år och hyfsat välutbildad skulle jag lämna Europa. Europa går oundvikligen mot enorma etniska konflikter, kaos och inbördeskrig ! Alternativt stenhård diktatur !

  SvaraRadera
 108. Hässleholm håla numero UNO!!

  Det enda bra med den staden är att den är lätt at lämna bakom sig för att aldrig återvända.

  SvaraRadera
 109. hmm läser Malmö men tycker inte det stämmer för staden är OK däremot är den fullproppad av Malmöiter vilket är en katastrof.

  SvaraRadera
 110. Lägg ihop antalet discjockeys och lastbilschaufförer i varje kommun och dela med invånarantalet.

  Resultat: skabbindex.

  SvaraRadera
 111. Ser ut som att de halländska och sydsvenska städerna klarar sig bäst.

  SvaraRadera
 112. Någon som har varit i Laholm? Åk dit ...

  SvaraRadera
 113. Stockholm utan minsta tvekan. Största antalet idioter samlade på ett ställe i landet. Riktig skithåla som man tyvärr tvingats leva i många år.

  SvaraRadera
 114. Stockhom var faktiskt trevligt förr, ungefär fram till år 2000, sen började plebsen invadera denna stad.

  Det är bara tattare numera, nervösa överbelånade isklumpar.

  Hoppas tiden kommer ikapp staden så råttorna flyr tillbaka till sina skithålor de kom ifrån. Är less på att höra norrländska och skånska dagligen, åk hem bönder!

  SvaraRadera
 115. Man behöver inte bara sitta och tycka om vilken stad som är håligast - det finns faktiskt ett Svenskt Hålindex - "ett system för att objektivt bestämma hålors kvalitet och få slut på
  det diffusa och ovetenskapliga snacket om att "det här är en djävla trist håla"."


  http://www-markinventeringen.slu.se/pdf/SHI04.pdf

  SvaraRadera
 116. Malmö är så fult, intetsägande och i stort utan historisk pietet att man får gåshud på de flesta av dess dess gator.
  Här berövade sossarna invånarna sin arkitektur och historia i så pass hög grad att de ansvariga borde straffas.Det värsta är att väldigt många malmöbor tror tvärtom, att de bor i världens centrum och att inget går upp mot denna skithåla.Jag tycker väldigt synd om alla som måste tillbringa sina liv i en illusion som inte riktigt stämmer.Malmö var en stad full av historia, nu finns bara spridda rester kvar som små öar folk desperat klänger sig fast vid.
  Malmö=Världens fulaste stad

  SvaraRadera
 117. Känner spontant att ingen här riktigt har lyckats lyfta fram överflödigheten och den avgrundsdjupa tristessen i Borås. Arkitekturen verkar vara ett exakt plagiat av valfri rumänsk småstad under Sovjetregimen och mentaliteten hos folket präglas av någon typ av falsk stolthet över deras "stad". I likhet med degerfors kretsar allt kring ortens fotbollslag och hur en stad som Borås lyckas föda ett allsvenskt topplag som faktiskt av någon okänd anledning har råd att värva spelare är ett mysterium i loch ness klassen. Sist men absolut inte minst ska poängteras att vädret i Borås är under all tänkbar kritik och trots de många gånger jag har satt min fot i denna gudsförgätna stad så har Borås aldrig misslyckats med göra mig dyngsur in på bara kläderna. Skulle vara intressant att studera någon typ av nederbördsstatistik över det stället....

  SvaraRadera
 118. Enköping och dess inavlade byar måste vara den största skithåla i hela Sverige och gissa vad man ångrar att man flyttade hit!

  SvaraRadera