Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2011-08-09 12:35

Spread mellan köp och sälj av 100g guld

Med ett guldpris på ca 370:- SEK per gram och mild panik så finns det kanske en del som vill köpa respektive sälja guld idag.

Det som traditionellt varit det vanligaste sättet att handla fysiskt guld i Sverige har varit 100-grams tackor. Priset vi ser idag kanske innebär att det blir vanligare med guldmynt på ett troy ounce (31.1g), men cirkulerade 100g-tackor är ett bra referensobjekt för priserna.

Nedanstående är priser hos Norsk Svensk Guld, Guldcentralen, Liberty Silver och Tavex.

Nedre priset är vad de köper din tacka för, övre priset är vad de säljer för. Priserna är inhämtade ca klockan 12:20 från Liberty Silvers och Tavex hemsidor, där priserna uppdateras hela tiden. För Guldcentralen och Norsk Svensk Guld har jag använt telefonen runt samma tidpunkt för att ta reda på priset.

Priserna ovan gäller antagligen inte längre. Beskedet generellt verkar vara att det fortfarande kan vara problem med tillgången till fysiskt guld, speciellt om man vill ha det fort och man vill ha mycket.

Ingen aktör i detta inlägg är i skrivande stund annonsör på bloggen, och ingen form av ersättning har utgått vare sig till mig eller till någon till mig anhöring för att skriva detta inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Spreaden ar hard, men guld ar mycket battre an luft. Och allt som inte ar guld ar luft vart fr.o.m. idag. Dvs. guldets uppgang ar inte en bubbla, det ar det enda som har ett finansiellt reellt varde. Hus har ett reellt varde men inte finansiellt da markned kommer att frysa till is. Det enda som kommer att handlas inom den narmsta tiden ar mat!

  SvaraRadera
 2. 1764 passerat, inte for att en manlig tunnharig glasogon Wasp inte haft fel forut, men jag tror rushen blir langsam for att guldet tar slut. Och jag kommer INTE att salja innan bankerna i transitions landerna kollapsat och var kara stat tagit over vara banker.

  SvaraRadera
 3. Mycket prat om guld men vad säger ni kunniga om silver? Kan det också vara ett alternativ?

  SvaraRadera
 4. Börsen vände när Lars Ohly avgick.

  SvaraRadera
 5. Cornu, vad menas med att du är moderator på libertysilver?

  SvaraRadera
 6. Oj va spreaden har ökat. 100g på Tavex har haft en spread på runt 4,5% ganska länge men är nu uppe i 7,6%!

  SvaraRadera
 7. 13:57, att jag har fått ett oavlönat förtroendeuppdrag att kunna bistå med moderering av LS forum om jag upptäcker något olämpligt inlägg före LS personal.

  SvaraRadera
 8. Det tycks bättre att köpa ett guldproducerande (start nu i Aug) bolag som Nordic Mines. Vi talar om ett värdering på pe 2-3 på kommande års vinster! De är lönsamma även om guldpriserna skulle sjunka 60-70% från dagens nivåer, så räkna på saken! Senast idag kom besked om utökade guldfyndigheter, och lägg därtill att de prospekterar på flera intressanta områden i Norden. Skulle tro att aktien kan gå upp några hundra kr från dagens nivåer, på lite sikt (få år).

  SvaraRadera
 9. Vore det inte logiskt med en krasch även i oljepriset (likt 2008)? För jag menar det har lyfts kraftigt av all ökad handel i ETF, råvarufonder mm. Vad tros om en speck i olje bear, brent verkar ligga farligt till rent tekniskt?

  SvaraRadera
 10. Tror inte oljan går ner lika mycket som 2008. Men 50 USD är inte orimligt.

  SvaraRadera
 11. Dom flesta vet det säkert sedan tidigare men LibertySilver under lång tid var annonsör på bloggen. Jag tror inte det påverkat artikeln men kan vara värt för nya läsare att veta

  Pris just nu LibertySilver
  Köper 36617kr
  Säljer 39059kr (mindre än 10st annars lägre pris)

  Tavex
  Köper 36372kr
  Säljer 39147kr

  SvaraRadera
 12. Har bear olja x3 sedan en vecka innan krashen, hjälpt till att hålla portföljen på +- noll :) planerar behålla den till brent oljan hamnar under $100 fatet. Tror sedan på att köpa nedgången i olja och sälja av nästa gång den träffar $130 fatet.

  SvaraRadera
 13. Antagligen är väl tackan från Tavex ej cirkulerad? Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
 14. Varför inte köpa från tyska leverantörer där kan man alltid köpa guld/silver billigare än i Sverige. 100g guld får just nu får 37.000 kr

  SvaraRadera
 15. Guldkuben ger=>
  (20mx20mx20mx20tonx1000kgx1000g)/
  antal människor = 26,6 alltså 26,6g guld per capita

  M a o finns det lagom med guld åt alla:), men vill du iaf i teorin känna dig dubbelt så rik som din granne ska du idag växla 26,6 x 2 x 375kr = 19 684 kr till guld.

  (jag vet att det är en röten uträkning å allt det där men det va iaf kul..)

  SvaraRadera
 16. Fast en kubikmeter guld väger förtsås 19300 kg, så du var lite väl optimistisk.

  Sedan finns det en lång rad fel med "guldkuben"-tugget.

  SvaraRadera
 17. Haha, vet men orkade inte wikipedia exakt densitet, och sen varierar ju volymen med omgivande temperarur och temperaturutvidgningskoefficient och börsklimatet är ju just nu extremt kallt, (kanske där tavex har slut på guld?)

  Tack iaf cornu för att du räddat min ekonomi. (Obs sant)

  SvaraRadera
 18. Tavex har alltid varit billigast så det känns märkligt att bara för att Liberty Silver sänkt priset för dagen så skall denna jämförelse göras just nu. Av erfarenhet vet jag också att Tavex alltid har mycket bättre priser på större volymer men som de inte skyltar med på hemsidan. Inget fel med att försöka leva på sitt bloggande men för din trovärdighets skull borde du vara tydligare med vart dina intressen ligger.
  /Manne

  SvaraRadera
 19. En helt oberoende undersökning av mig visar att CoinInvestDirect har följande priser och spread på en 100 grams tacka.

  Säljer för: 37134:-
  Köper för: 35579:-

  Slutsats, det är inte bara silver som man ska handla i Tyskland. Det är nästan så det går att arba mot LS t o m.

  SvaraRadera
 20. Någon som vet de riktig spreadarna när man köper för säg 100k+? Själv har jag handlat till ca 2,5% över spot på nypräglade tackor från guldcentralen när spreaden var 7,5%.. men nu är det väl en bristvara, hoppas spreaden är fast på iaf 5%+ :)

  SvaraRadera
 21. Hur blir prisskilnaderna med frakterna inräknade?

  SvaraRadera
 22. Dom 2 frågor som kommer upp är följande.

  Varför ska man köpa en 100 gramstacka i Sverige överhuvudtaget?

  Varför är det så dyrt med guld hos våra Svenska leverantörer?

  Angående fraktkostnader.....inga Svenska leverantörer slår det här.

  "On orders totaling more than USD/GBP/EUR 2.500,- there is no charge for shipping and handling."

  SvaraRadera
 23. Struntprat, Manne. Sedan Liberty Silver började med guld så har de varit billigast. Ett tag hade de rent av prisgaranti, om det var billigare någon annanstans så matchade de det plus 10% av spreaden.

  Jag skriver exakt som det är, jag har inte fått ett öre i ersättning.

  Däremot är du inte transparent med vilka dina syften och dina uppdragsgivare är.

  Liberty Silver är fortfarande billigast/betalar bäst när jag skriver detta inlägg.

  SvaraRadera
 24. MrLibertad: Värdelöst och krångligt med kurirföretag för oss som jobbar på dagarna. Och nej, jag tänker inte ta emot guldtackor på jobbet.

  Sen går det inte att beställa några 100g-tackor från varken LS eller Tavex så detta är bara torrsim ändå.

  SvaraRadera
 25. Hehe 17.44, det låter som att du kommer att få guldtackorna direkt i handen.

  Lugn, dom är faktiskt packade och inslagna.

  Då kanske du ska köpa tackor av mig i framtiden :), jag beställer hem dom och levererar personligen F2F.

  Trots den servicen kan jag nog mäkta med att komma under i pris.

  SvaraRadera
 26. MrLibertad: Men jag kommer ändå få kurirpaket från nån skum brittisk firma.

  Om man istället för att jämföra sånt som inte finns att köpa kollar på det billigaste guldmyntet LS faktiskt har i lager så är det en knapp hundring dyrare där än på Tavex:

  Mexikansk 50 pesos:

  Tavex: 14 798 kr
  LS: 14 885 kr

  SvaraRadera
 27. Ja, eller köpa ett för 14131:- av CID som nog är ANINGEN större än någon av våra Svenska leverantörer eller förmodligen större än alla våra leverantörer ihop.

  Finns ingenting som är skumt där inte.

  Var och en får naturligtvis köpa sitt guld var dom vill, men varför betala för mycket?

  SvaraRadera
 28. Tradera saknar spread, utöver transaktionskostnaden.

  SvaraRadera
 29. MrLibertad: Blir nog ingen större vinst efter fraktavgift, wiretransferavgift och valutaväxlingsavgift.

  18:37 Tradera saknar även garanti för att du får något för dina pengar över huvud taget.

  SvaraRadera
 30. @18.42

  Frakten = likvärdigt Svenskt REK brev.
  Wiretransfer avgift = 0 kronor då det handlar om EU betalning.
  Växlingsavgift = fraktionsavgift, märks knappt, handlar om typ 0,02 per Euro.

  Så, det blir en skvätt över även på en Mexikansk 50 Peso, överskottet kan man köpa lite silver för istället.

  SvaraRadera
 31. Struntprat Cornu, jag är representerar ett investeringssällskap som har köpt stora mängder guld av samtliga handlare i Sverige och det du säger stämmer helt enkelt inte. Har du någonsin pratat med Tavex och förhandlat pris med dem? Det har jag gjort många ggr och kan kort konstatera att de har i samtliga fall varit billigast. Och prisgaranti? Så du menar att jag kan ringa upp Liberty Silver och säga att jag blivit erbjuden vilket pris som helst och sedan bli garanterad ett bättre? Det låter inte direkt affärsmässigt.
  Jag brukar även roa mig med att jämföra priserna på hemsidorna och i 90 % av fallen är Tavex billigast utan att du har skrivit en rad om det.
  /Manne

  SvaraRadera
 32. Jaha, Manne. Har du någonsin pratat med Liberty Silver och förhandlat pris med dem?

  Min jämförelse gäller 100g tackor, enskilda exemplar. Om du tänker efter lite så går det inte att jämföra på något annat sätt. Man kan antagligen förhandla till sig betydligt bättre priser även hos Norsk Svensk Guld och Guldcentralen om det gäller större volymer. Skall jag sitta och fejkförhandla med alla aktörer för att få fram ett relevant pris?

  Tror inte att LS har kvar sin prisgaranti, det får du läsa på deras hemsida.

  För övrigt kommer LS nog tillbaka inom kort som annonsör, men det gällde inte igår vid lunchtid när jag skrev artikeln ovan. Bara så du har något mer att irritera dig på. Det betyder å andra sidan att jag inte kan skriva någon sådan artikel som igår, då jag direkt skulle anklagas för att vara partisk.

  När det gäller Tavex 100g-inköpspris så gäller det bara för tackor köpta från Tavex, andra tackor kan de rent av sätta lägre pris på, så det kan också faktiskt se sämre ut än enligt grafen.

  Och ja, jag har tidigare pratat flera gånger i telefon med Tavex, som kontaktat mig. Om vad är en sak mellan mig och dem. Det har dock sedan dess varit personalförändringar och jag har alltså inte pratat med dem på ett tag. Vill de ge sin syn på något så är de välkomna att ta kontakt.

  Vad gäller att inte vara neutral, så säger jag som Zero Hedge i frågan. Att vara neutral är för fjantar.

  SvaraRadera
 33. ZH:

  "We've always wondered this: Why would you want to read about a position so uncompelling that the author doesn't have the stones to put their money where their keyboard is? Even if you elected to read such material for entertainment value (what else is there anymore?) why on earth would you ever consider it "more credible.""

  SvaraRadera
 34. Jag tycker det räcker med att du moddar på LS för att en partiskhet kan komma upp till diskussion eller ifrågasättande.

  SvaraRadera