Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2011-08-08 10:57

SEB:s boprisindikator negativ - sämsta sedan 2009

SEB/Demoskop släppte idag sin senaste boprisindikator (pressmeddelande) som sonderar hur svenskarna uppfattar utsikterna på bostadsmarknaden. Indikatorn är nu negativ för första gången sedan 2009, vilket alltså innebär att svenska folket tror på fallande bostadspriser i större utsträckning än stigande.

Graf från SEB/Demoskop nedan. Svart linje är själva indikatorn.

Jämför detta med Valueguards prisindex för bostadsrätter i Sverige nedan.

Dessa följer varandra extremt väl. Läget är därmed inte som 2009, utan som 2007, när bostadsmarknaden började vika. Detta bekräftar därmed tidigare säljsignaler i bostadsmarknaden. Får återkomma med de två i samma graf kanske?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Ett stort hus för en liten tacka, ja tack!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 2. Var är Oppti nu när allt verkar gå ner? Vågar han inte vara positiv längre? Blev han utmätt av fogden?

  SvaraRadera
 3. Varför använder ekonomijounralister/ekonomer namn som "indikator", när det ju handlar om en ren opinionsundersökning? Skriver man det istället så förstår man ju att det är vad folk anser, inte nödvändigtvis vad verkligheten återspeglar.

  SvaraRadera
 4. Det är väl just det en indikator är, något som indikerar något, inte verkligheten.

  SvaraRadera
 5. Cornucopia - skulle du ha lust att skriva om hur omvärldsfaktorer påverkar riksbankens styrränta och bankernas boräntor? Det skulle vara hyperintressant! Är det möjligt att boräntorna stiger trots att RB och banker gör allt för att hålla dom nere?

  SvaraRadera
 6. Cornu jobbar inte med mjuka värden. Han jobbar med de grafer som bäst passar hans agenda. M a o, forvänta dig inte alltfor mycket!

  SvaraRadera
 7. Ingenjören2011-08-08 13:00

  @Anonym 12:20:

  Mmm, och vad är då denna 'agenda' som du antyder?

  SvaraRadera
 8. Lite svårt att köra TA på ngt som saknar dagspriser.

  SvaraRadera
 9. Vilket TA/FA program använder du för att ta fram graferna? PS, bra placeringsråd för någon vecka sedan. Fattade inte ett smack men tjänade pengar ändå :/

  Kan du berätta lite mer om hur man ska tänka via MINIlong minishort osv? Hur ska man hitta stoplopps? Vad är kursen då? En liten guide, törs man be om det?

  SvaraRadera
 10. Det är mycket svårt att se att BR i Stockholms innerstad skulle kunna öka i pris när börsen gått ner med 20% eller mer i år.
  Det är en indikator som har hög korrelation i uppgångar.

  Det blir intressant att höra när de första prognoserna om att arbetslösheten faktiskt kommer att öka, och inte minska som nuvarande prognoser ligger.

  SvaraRadera
 11. http://sixtyminutes.ninemsn.com.au/stories/8281823/the-big-squeeze

  Sverige om 1½ år?

  SvaraRadera
 12. Avdelning alla borde köra Skoda: ingen borde köpa bostad av Erik Olsson.

  http://www.erikolsson.se/BAST-BETALT

  I dagens GP-Bostad kör de en helsidesreklam där de klart proklamerar att de står på säljarens sida, kan inte vara ok.

  /Johanneberg

  SvaraRadera
 13. http://www.nytimes.com/2008/03/26/business/26leonhardt.html

  SvaraRadera
 14. Det är ett väldigt fokus på bostadsrätter, speciellt i storstäderna, då folk pratar om nedgången på marknaden. Nej, själv tror jag att nedgången kommer märkas först då det gäller fritidshus och villor i mindre kommuner, som sällan nämns i media. Förra veckan tog jag och familjen bilen mellan Skanör och Ystad i södra Skåne och slogs av alla hus som var till salu. Många fastigheter måste varit tänkta att säljas som sommarhus innan sommaren, men nu är ju sommaren snart över.

  Går man in på Hemnet och kollar antalet villor till salu ser man en dramatisk ökning på olika håll jämfört med tidigare år. I Kalmar är det 50% fler jämfört med förra året. Blekinge och Skåne ligger inte mycket bättre till.

  SvaraRadera
 15. Mårten, rätt och riktigt. Nedgången kommer först utanför storstäderna (undantaget Malmö, där den redan dragit igång rejält). Men förlusterna i MSEK blir störst i städerna. 50% ner på villan för 2 MSEK är bara 1 MSEK. Men 30% ner på villan för 5 MSEK är 1.5 MSEK.

  SvaraRadera
 16. Men om vi får en finanskris igen och börsen faller som den gör nu! Då kommer väl centralbankerna ECB, Sverige att sänka räntorna igen och lånefesten/kalaset drar igång igen. Vad tror ni?

  SvaraRadera
 17. 01:11,

  Visst, om man kunde sänka räntorna. Sverige har 2 %, Euroländerna har 1,5 %, Japan har 1 %, USA har 0 %. Det går inte sänka nog för att få effekt, vi har redan mycket låga räntor och har haft det länge,

  SvaraRadera