Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2011-08-31 11:08

Sammanställning BNP-gissningar

Idag anslöt sig Konjunkturinstitutet och Nordea till alla de som gissar om den ekonomiska utvecklingen framöver.

Gissningarna för i år sträcker sig från 4.1% ökning av BNP till 4.4% och för 2011 från 0.8% till 2.2%. Jag har sammanställt gissningarna från staten i kronologisk ordning Riksbanken, Regeringen och Konjunkturinstitutet, respektive från bankerna i kronologisk ordning Swedbank, SEB och Nordea nedan.

BNP-gissningar augusti 2011

Generellt finns en tendens att ju senare gissningen gjordes i augusti, desto sämre utveckling tror man på inom stat respektive bankväsende. Bankerna är negativare än staten.

Om utfallet blir 4.3% för 2011 så har hela tre av de som leker gissningsleken rätt. Men i övrigt så kan högst en av sex grupper av högutbildade och högavlönade ekonomiska experter få rätt per år. Att någon grupp prickar rätt samtliga tre år ter sig extremt osannolikt, i princip en på 6^3, dvs mindre än en halv procents chans. I praktiken lägre, eftersom det förutsätter att någon grupp alls gissar rätt varje år.

Riktningen för 2012 stämmer antagligen överens, men samtliga tror faktiskt på någon form av återhämtning för 2013.

Jag gissar att ingen kommer få rätt för vare sig 2012 eller 2013. Jag gissar på att det kommer bli sämre än man tror och att gissningarna revideras ner. Och det är bara att konstatera att samtliga gissningsgrupper har reviderat ner sina gissningar för 2011 och 2012 och medgett att de har haft fel. Är det då någon som faktiskt tror att de kommer få rätt den här gången? Inte de själva iaf, då de alla gissar olika, undantaget 2011.

Sedan kan man konstatera att börsen inte bryr sig det minsta om de här gissningarna. Börsens aktörer såg ju varthän det var på väg långt innan de högavlönade expertgrupperna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Har du sett lasse kongos uppdatering? Fortsatt obefintlig omsättning och prisnedgång på 10% i stockholms innerstad

  http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Fortsätter på föregående talares spår och går off topic genom att tipsa om omröstningen i Aftonbladets artikel om SEB's gissning om 10% nedgång på bostadsmarknaden:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13549650.ab

  SvaraRadera
 3. Vem är förvånad att Cornu är än mer negativ än dom andra spågubbarna/kärringarna ??

  SvaraRadera
 4. Ekonomiska analytiker är nog den enda yrkeskategori ska "analysa" fel gång efter annan men ändå fortsätter att betraktas som experter.

  SvaraRadera
 5. Du skriver så otroligt härligt syrligt att jag sitter med ett stort flin här på jobbet "BNP-gissningar" Underbart!

  SvaraRadera
 6. Är du lika kritisk mot SMHI-som inte heller har alla rätt!
  Varför anstränger sig bankerna att göra dessa prognoser?
  Kan det vara för att se om det är vettigt köpa regnkläder till morgondagens utflykt?

  SvaraRadera
 7. Krisartade besked och nyheter portioneras alltid i små portioner i media, trots beskedsgivarnas vetskap att det blir värre. Så brukar media agera och jag blir inte förvånad om BNP-gissningarna ändras varje månad framöver. Vi får se i december hur läget ligger då.

  Tack för en bra och intressant blogg.

  SvaraRadera
 8. Hmm...om nu de högavlönade "expertgrupperna" gissar så tokigt och är de som ska "veta" men som ändå inte vet, då blir det än mer intressant när börsen och dess ännu högre avlönade "expertis" är de vi ska förlita oss på.

  2012 blir ett intressant år...

  SvaraRadera
 9. Konstigt att inget spelbolag startar ett odds när det gäller de s k experternas gissningar. Man satsar t ex x antal aktier på att de s k experterna fel är x antal % + eller - från det verkliga utfallet. Närmast vinner potten.

  SvaraRadera
 10. Jag arbetade i några omgångar med treåriga försäljningsprognoser under förra årtusendet. Lade märke till att även om år ett och två var dåliga så prognosticerade försäljarna alltid en ökning för tredje året. Verkar vara samma här. Varför? Kanske för att om tre år är det här glömt och man har gjort nya prognoser (som fortsätter att visa en uppgång för år tre).

  SvaraRadera
 11. ...från 4.1% ökning av BNP till 4.4% och för 2011 från 0.8% till 2.2%...

  Ska väl stå 2012. Pet, pet...

  /Erik W

  SvaraRadera