Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2011-08-08 06:45

Marknadsreaktioner

Nu har vi klart och tydligt facit på huruvida marknaden reagerar på S&P:s första nedgradering av USA:s kreditbetyg. Man har också bekräftat att det kan komma ytterligare nedgraderingar om inte USA får sin budget i balans, dvs slutar öka statsskulden.

Tittar vi på Asien så ser vi klart och tydligt fortsatta börsras i den pågående börskraschen. Notera att de asiatiska börserna gick avsevärt sämre i fredags än t ex USA som slutade i stort sett oförändrat. De fortsätter alltså falla från en redan relativt USA låg nivå.

Kurserna i chartsen nedan avser ca klockan 06:30 svensk tid och är inte slutkurser.

Australiens All Ordinaries.

Hong-Kongs Hang Seng.

Japans Nikkei-225.

S&P 500-terminen pekar på fortsatt nedgång, om än måttligt. Inga volymstaplar för morgonens Asien-handel ovan, men värt att notera är de höga volymerna i fredags. I svensk media säger man att det är "småsparare" som säljer i panik. Alltid en bra ursäkt, då det inte finns någon representant för "småsparare" att fråga.

Dollarn faller, men inte mot kronan, guldpriset tangerar 1700 USD per troy ounce. 354:- SEK per gram. Politiker och makthavare säger stora ord i stil med att de skall fortsätta stimulera ekonomin och lösa problem orsakade av låga räntor och för stora skulder med fortsatt låga räntor och ännu större skulder.

Mike Shedlock påtalar att det egentligen inte är S&P:s nedgradering av USA:s kreditbetyg som orsakar rasen, utan att vi är på väg in i lågkonjunktur och recession. Citat:

"Analysts worded all these reports as if the S&P downgrade was to blame or partially to blame. The facts of the matter are these.

1. The global economy is slowing
2. European debt crisis has escalated
3. A global currency war is underway
4. The US is headed for recession if not in recession now
5. Europe is already in a recession in my estimation

The downgrade itself is not the problem. Rather the S&P downgrade (long overdue) is one of many symptom of a much larger global financial crisis. Nonetheless, expect many demagogues to make S&P the scapegoat if the decline escalates this week."


Men man skjuter budbäraren Standard & Poor som vågat sticka ut hakan och svart på vitt säga som det är när det gäller USA:s offentliga ekonomi. Vi hade kraftiga börsnedgångar redan innan ens ryktena om S&P:s nedgradering kom, och de fortsätter bara nu.

Makro-Pekka på förlorapengar.nu är inne på samma linje. Det är konjunkturen, inte S&P. Citat:

"Det som är betydligt mer oroande än den amerikanska nedgraderingen är tecken på en allt svagare amerikansk konjunktur. Det är detta som kommer att vara i betydligt större fokus under veckan som kommer."

Tillägg: Media är i full panik nu. Man kallar nedgångar på 2-3% i Asien för lugnade marknader.

24 kommentarer:

 1. Jim Sinclairs syn på situationen:

  http://www.goldmoney.com/video/sinclair-turk-interview.html

  SvaraRadera
 2. Men ratinginstituten har väl ingen trovärdighet ? De var ju i högsta grad medspelare i uppbyggandet av den amerikanska bobubblan och lurandet av omvärlden. Den här nedgraderingen kan ju lika gärna handla om att de spelar med i att motivera kraftfulla nedskärningar i sociala skyddnäten. Vilket förstås öppnar upp nya marknader för Wall Street att exploatera.

  /Freddy

  SvaraRadera
 3. Nej, S&P berättar för USA att man kan inte fortsätta ha massiva underskott och över 100% av BNP i statsskuld utan att få betala högre räntor. Lösningen är att både höja skatterna och sänka utgifterna, men S&P påtalar också att det politiska systemet i USA är oförmöget att klara av det.

  SvaraRadera
 4. Guldet gar upp och inflationen ater upp mina sparpengar i ungefar samma takt som jag hinner lagga undan dem. Vad gora?

  Ser inte fram emot den dagen vi har 22% (vilket Vietnam, en inte alltfor liten ekonomi idag, nu ser ut att avnjuta http://www.bloomberg.com/news/2011-07-23/vietnam-s-inflation-accelerates-to-22-highest-level-among-asia-economies.html )

  SvaraRadera
 5. Dags att alla låneslavarna lär sig Fångarnas Kör ur Nabucco av Giuseppe Verdi nu när världen går in i en recessson.

  http://www.com/watch?v=D6JN0I7A_mE&NR=1

  SvaraRadera
 6. 666 stödet i S&P 500 är redan nu brutet, omräknat i guld.

  SvaraRadera
 7. Har köpt lite guld, när är det dags att öppna bankfack? 100g 1000g ?

  vilka banker har billigast/säkrast fack?

  SvaraRadera
 8. Det är dags att öppna bankfack när du vill ha en brandsäkrare förvaring av foton, avtal odyl än du får i ett skåp i hemmet.

  Det är lite lustigt att bankerna drar ner på bankfacksverksamheten när folk samlar prylar som illrar och nojar med installation av larm osv. Det borde vara en pålitlig liten inkomst.

  SvaraRadera
 9. 08:17

  Du svarar ju på frågan samtidigt som du ställer den...

  SvaraRadera
 10. Snygg reklam, "vill du vara optrogen"..

  Börsen är ett riggat spel, folk vill inte förstå detta, dessa ras och rallyn går ut på att berika eliten på oss små löss bekostnad. Vi har inte en chans mot deras algoritmer eller förhands information.

  Att folk fortfarande leker på börsen är sorgligt, när har ni blivit överbevisade om att det är falskt hela skiten?

  Minns ni leken på gymnastiken i grundskolan när man skulle hitta en stol att sitta på, varje omgång drogs ännu en stol bort, det är börsen för er idag. Vill ni förlora pengar så spela på casinot.

  Den moderna människan har alla informationskanaler som folk förr drömde om, ändå vägrar de börja tänka fritt och se hur fubar samhället fungerar. Har av min egna familj kallats domedagsprofet, negtiv och kommunist när jag försökt förklara varför ekonomin inte går så bra.

  Människor är allt för dumma för att vara värda att räddas inser jag, även min egna familj är förlorade. Respekten för pöbeln existerar inte hos mig längre, dumma får kommer bli vargföda.

  Det är ingen enskild grupp jag ser ner på utan jag ser ner på majoriteten av medborgarna, korkade puckon som tjänar sina slavägare tacksamt. Aldrig får de nog av förnedring eller smärta.

  Förr hade man gjort revolt för länge sedan, korrumperade makthavare slutade i lyktstolpen. Eliten, både den ekonomiska och politiska är inte värda det lägsta av förrakt, det är parasiter som förtjänar sitt egna öde. Har tappat hoppet om den moderna människan, välutbildad men totalt oförmögen till egna tankar.

  SvaraRadera
 11. 10:26, angående reklamen så styr jag inte över Google-reklamen. Den är även i viss mån anpassad till dina normala surfvanor, så ser du annonser om "vill du vara otrogen" kan det bero på vad du normalt är inne och besöker för sajter.

  SvaraRadera
 12. Banker och Bankfack skall du givetvis undvika i möjligaste mån. Bankfack är det sista och sämsta alternativet.
  Bankerna är juridiska personer som genom historisk korruption köpt sig straffsrättslig immunitet. Brottslingar är de sista du vill skall handha ditt guld, andra valutor eller värdesaker.

  SvaraRadera
 13. JP Morgan vill sälja av sitt guld nu verkar det som..

  SvaraRadera
 14. Dessutom är guldpriset nu sånär förbi platinapriset, har det hänt någonsin förut? Jag lutar i alla fall åt att köpa platina nu, det är ändå ungefär tre gånger så ovanligt som guld.

  Vidsynt, du börjar låta mer och mer som en galning.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 15. We face recession without shock absorbers as Berlin loses patience with the eurozone
  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8687496/We-face-recession-without-shock-absorbers-as-Berlin-loses-patience-with-the-eurozone.html

  SvaraRadera
 16. JPM vill göra sig av med sitt pappersguld..

  SvaraRadera
 17. Vill bara tillägga att makro-Pekka Kääntä är en av dom som hårdnackat förnekat existensen av en bostadsbubbla i Sverige.

  Slut på meddelandet.

  SvaraRadera
 18. Här är makro-Pekkas bostadsprismanifest. Vad jag vet har han inte ändrat sig.

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2578476.ece?page=2

  SvaraRadera
 19. Till Cornucopia 7:36 :
  Staten skall ha ett underskott, det är så man sätter pengar och därmed ekonomin i rotation. Om man inte gör på det sättet så blir det istället bankerna som utför samma operation, fast med sitt tillägg av ränta.
  Skuldtakssnacket och nedgraderandet är bara spel för gallerierna för att skapa krisstämning och kunna göra nedskärningar.
  Fel om att politiska systemet inte klarar sänka utgifter och höja skatter, det är bara höja skatter de inte klarar.

  /Freddy

  SvaraRadera
 20. 12:59, den var från 2005. I sig korrekt, då priserna steg till 2007, föll sedan tillbaka något 2008-2009 och steg sedan till 2011. Relevant är väl vad han tror nu, sex år senare.

  SvaraRadera
 21. 13:06

  Argumenten är desamma som nu. Disponibel inkomst mot ränteutgifter, inte höga priser jmf med utland, folk vill bo i attraktiva områden. Pekka pekade då på att det inte spruckit några bubblor USA och Storbritannien.

  Alltså, "i sig" en inkorrekt analys. Att tex påstå att IT-bubblan inte var någon bubbla bara för att den fortgick två-tre år längre än vad en del trodde, är inte detsamma som att värdet på aktierna var baserade på korrekta antaganden.

  SvaraRadera
 22. Fick nu ytterligare vatten på min kvarn av Per Lindvall:
  http://www.e24.se/business/sps-sankning-ett-magplask_2974646.e24

  /Freddy

  SvaraRadera
 23. Ska bli intressant att se om torsdagens stöd på 901.01 kommer att hålla idag.

  SvaraRadera