Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2011-08-19 06:01

Lite funderingar under spektakulär börskrasch

Efter gårdagens krasch på Stockholmsbörsen, som slutade nära dagslägsta med -6.73% på en enda dag samtidigt som man även knäckte bägge stöden på 925 och 900, samt en rejäl nedgång i USA, så faller förstås de asiatiska börserna under morgonen. Man har ju lite indextapp att ta igen. Samtidigt är inte fallen där lika brutala som i Norden, utan mer i linje med kontinentala Europa eller USA.

Australiens All Ordinaries-index nedan, i skrivande stund, ej slutkurser.

Amerikanska S&P-500 nedan.

Det ligger ett stöd för S&P-500 på 1125, och det är inte alls säkert att det stödet faller idag. I skrivande stund klockan 06:05 pekar i själva verket S&P 500-terminen på en svag uppgång, vilket också ligger i linje med lite beskedligare ras i de asiatiska tidzonerna, iaf för de index jag följer.

Nordiska index föll i princip värst under gårdagen. Kanske därför att det funnits en övertro på att svensk och nordisk ekonomi inte skulle vika med omvärlden. Börsen är som bekant en ledande indikator och har uppenbarligen inte prisat in tillräckligt med nedgång i ekonomin, därav rasen. Bakom det hela ligger delvis Morgan Stanleys varning för att världsekonomin är på väg in i recession, men också usel amerikansk makrostatistik under gårdagen.

Men nu kan man misstänka att S&P-500 pausar lite kring 1125, alternativt rent av upprekylerar redan här. Naturligtvis bara kortsiktigt, det är nedåt som gäller. Men för svensk del kan knäckandet av två stöd, tillsammans med förnyad säljsignal skicka vidare börsen nedåt. Det finns potential för att Stockholmsbörsen kan vara västvärldens sämsta börs just nu. Att utradera i princip hela den blodfattiga upprekylen på pågående krasch på en enda dag kan man se som en förlängd variant av en teknisk tre-tick, vilket aldrig är ett bra tecken.

Min fundering om utvecklingen under dagen är att det blir lite lugnare, åtminstone initialt. Personligen vill jag helst se en upprekyl, då jag inte utökade mina negativa positioner innan kraschen utan dumt nog inväntade att rekylen skulle ta upp index till 1000-1050. Men man skall aldrig gråta över uteblivna vinster, bara över förluster. En ej genomfört affär är aldrig en förlust. Ofarligt små negativa positioner i OMXS30, S&P-500 och Swedbank (som kraschade värst bland storbolagen igår) är mina innehav just nu, och realiserade vinster ackumuleras billigt i Fortum.

Ett alternativ är att vi får Black Friday eller Black Monday. Helger kan vara känsliga. Läsarna av bloggen är till huvudsak redan likvida, iaf de som svarat på enkäter, och behöver inte ligga sömnlösa.

Om man nu är anhängare av Nicole Foss teorier (eller för den delen Dr Doom, Nouriel Roubini) så är visar börsnedgångarna att vi är på väg mot Den Stora Depressionen och börsen ger hjärtecken om kommande deflation. Inget bra läge att vare sig vara skuldsatt eller desperat hålla fast vid annat än likvida tillgångar. Som Foss sade, Finanskrisen 2008 var en mild västanfläkt mot vad som kommer.

Däremot finns ingen människa, inte ens Foss, som kan ha rätt i allt. Ser man guld som en valuta och inte som en råvara så blir det även deflation i guld, dvs guldet ökar i köpkraft. Just nu har guldet återigen stigit till 378:- SEK per gram, och ökade sin köpkraft rejält under gårdagen, speciellt relativt börsen. Däremot bör råvaror rasa med ner, även om de är det sista som rasar. Återstår därmed att se om guld är en råvara eller en valuta. 2008 var det en valuta.

En del påstår att jag skulle vara skadeglad. Jag finner ingen som helst glädje i att ha haft rätt, möjligen en viss tillfredsställelse och förbättrat självförtroende. Men jag är fullt medveten om att ingen av oss kan undvika effekterna av en ekonomisk nedgång, om inte annat via kraftigt försämrad välfärd, arbetslöshet mm. Värst utsatta är förstås som alltid de som har störst behov av värlfärd, inklusive barnfamiljer, som ofta dessutom är högbelånade i den krackelerande bostadsbubblans spår. Tvärt om försöker jag dra mitt strå till stacken med att hjälpa folk genom att varna för vad som varit på väg att ske. Men man måste inte hela tiden tjata om att det är så synd om de stackars barnen i varje blogginlägg, även om jag gör det nu. Allt jag kan göra är informera och varna. Andra kan gnälla, men gnäll räddar inga familjers ekonomi.

Samtidigt finns det en grupp i samhället som på sikt blir vinnare på deflation, nämligen ungdomar. Dessa har inte med sig ett skuldberg eller har tagit på sig stora kostnader, och kan därför enklare prisa sig in på arbetsmarknaden om de bara kan strunta i facket. Bostadsbubblans krasch gör också att de får förbättrade möjligheter till ett drägligt boende.

Angående bostadsbubblan så skall mäklarna hålla Stora Visningsdagen i helgen, eller något. Börskraschen igår utraderade potentiellt åtminstone 60 miljarder kronor i kontantinsatser för bostäder hos svenska privatpersoner. Kommer knappast stöda bostadsmarknaden. Blir det dessutom en Black Friday idag, så får vi se hur många som kommer på visningarna.

Bloggrannen Kvantitativt skriver om att USA faktiskt har samma problem som EU, dvs vitt skilda ekonomiska förutsättningar över unionen, men en valuta, en ränta och de individuella staterna kan inte trycka pengar själva. S&P har nedgraderat kreditvärderingen för tre kommuner (eng municipalities och deras obligationer munies) i konkursmässiga Kalifornien, en av världens tio största ekonomier om det hade varit en suverän nation. En av dessa är Los Angeles. Det är helt rätt av S&P, men de nedgraderade kommunerna vägrar nu att befatta sig med S&P. Det är precis samma retorik som Grekland fört, sedan USA:s president och nu alltså även kommuner. Man vägrar acceptera att ekonomin är helt rökt och skjuter budbäraren S&P. Sjukdomsinsikten är obefintlig.

Nu under förmiddagen kommer jag sitta i en webradiointervju hos Göran Pettersson (m) och Den politiska talradion. Via telefon bör tilläggas. Ämnet blir väl bostadsbubblan och det ekonomiska läget. Lägger ut länk när han har publicerat intervjun. Sedan skall jag prata med E24 vid lunchtid någon gång. Mycket telefon blir det.

Över till det viktiga. Vad skall Victorias och Daniels barn heta? Jag gillar gamla kunganamn som Bröt-Anund.

Tillägg: Trenden att börskrascher och ekonomisk oro ökar bloggens trafik håller i sig.

Nu på plats 39 bland Sveriges proffsbloggar och passerat både Macfeber och Spelfeber. Så har också börsen och ekonomin feber. Men man botar inte underliggande sjukdom med febernedsättande likt man försöker med ekonomin. Att behandla symptomen botar inte sjukdomen. Att t ex via QE2+/QE3 försöka pressa upp börsen råder inte bot på något annat än symptomet fallande börs. Alla underliggande problem finns kvar ändå, och så fort man slutar med paracetamolen så kommer febern tillbaka. Men värre än tidigare. Sjukdomen behöver få läka ut, och det tar tid och är inte trevligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Intressant hur man skyller på "robotar" denna gången. Förra gången var det blankarna.

  SvaraRadera
 2. Ja, blankingsförbudet hjälpte ju Frankrike. Inte.

  SvaraRadera
 3. Hembergs blogg i Juni iår:

  Spara med Hemberg
  Dela
  För sent att sälja
  17 juni 2011, kl. 10.19
  Sälj INTE när det känns som värst. Under helgen kommer Greklandskrisens politiska knut att lösas, väntar jag mig. Redan på måndag  kan vi få se marknaderna pusta ut, tänker jag.

  Spararen Efti frågar mig om hon ska ta ut sina sparpengar från den grekiska bank som hon anlitar i Aten. Ja, det skulle jag göra. De grekiska bankerna kondition är svår att avgöra härifrån. Hon förlorar inte något på att ta hem pengarna. 

  Annars tror jag svenska sparares oro för Grekland är mest överdriven. Och då är det inte läge att sälja. Utan då är det is i magen som är bästa medicinen. Att sälja när det redan är riktigt oroligt är ofta för sent.

  Det är tvärt om, när ingen är orolig, som det finns anledning att dra öronen åt sig. För då kan snabbt synen på framtiden bli väl optimstisk och vi får fantasivärderingar på bolag och börser.

  Men när det mesta i tidningen nämns som kris, elände och oro, så finns det anledning att tänka efter. När alla är oroliga, blir priserna överdrivet låga. Att sälja då innebär ett dåligt pris på både aktier och fonder. Den som sålde i när det var som värst: i september 2002 eller oktober 2008 gjorde bägge en dålig affär.

  Nu är det Grekland som är oroshärden. Med en ny regering och hela den grekiska riksdagens stöd siktar de nu på att lägga grunden till en rejäl skuldsanering. Självklart låter detta jobbigt och svårt, för grekerna. Men det innebär inte att vi ska sälja ut våra aktier och fonder. Istället finns det anledning att tro att den värsta nedgången är förbi. 
  Kan det bli mörkare? frågar sig den vise. Att grekerna vadar i ekonomiska och politiska bekymmer råder det ingen tvekan om. Men närmaste dagarna så väntar jag mig att avtalen med omvärlden blir klara, och då kommer Greklandskrisen isoleras till demokratins vagga. Och vi kan se fram mot rapporterna från världens bolag om bara 20 dagar.

  Och återgår greklan d till sin gamla valuta drachmer, så kan vi vara säkra på en sak. Det kommer bli mycket billigt att semestra i Grekland./claes hemberg 

  SvaraRadera
 4. Ang bopriserna så körde jag samma hemnet budgivnings sökning för större 2or, som jag tidigare gjorde för små lgh.

  Orkar inte länka allt men de flesta budgivningar hade mellan 0-2 budgivare. Majoriteten hade ingen budgivning alls.

  Så enligt mina helt ovetenskapliga, men rigorösa sökningar så är det enda som säljer hyfsat bra i sthlms innerstad just nu små centrala ettor.

  Kända bolånehaussare på jobbet bekräftar den bilden med.(visningar står tomma) Än så länge så sänker inte säljarna priset dock.

  /Darius

  SvaraRadera
 5. Redovisningsekonomen2011-08-19 07:28

  Som jag förstått har du även en långsiktig del av portföljen där du för närvarande tar in billiga Fortum. Är intresserad av att höra mer om den delen samt hur din totala portfölj är fördelad i nuläget. Har ju förstått att det går bra för din spekulationsdel som du gärna skyltar med och många verkar ju tro att du är helt likvid totalt sett plus de lyckosamma negativa positionerna. Obs. Jag har endast följt bloggen senaste tiden och möjligtvis missat sådan info.

  SvaraRadera
 6. Börser hit och börser dit, nu fokuserar ni på fel saker igen, jag tycker att kronprinsessans onge ska heta..hmmm..Kronblom (om det blir en pojk)! Precis som seriefiguren med samma namn så kommer han att tillbringa livet liggandes på ett sofflock och låta andra bidra till hans försörjning. Blir det en flicka kan hon heta Kronblomman.

  SvaraRadera
 7. Ahh, jag som blev glad för ett ögonblick där och tänkte försöka boka indig på en lunch, jag jobbar ju in Göran Petterssons Norrtälje. Men, men...

  SvaraRadera
 8. re: "Tvärt om försöker jag dra mitt strå till stacken med att hjälpa folk genom att varna för vad som varit på väg att ske."
  Du (och andra bloggers) varnade mej, jag sålde en BR precis innan de började falla i våras, ungefär samtidigt sålde jag av aktier+aktiefonder och placerade på högräntekonton och i korta räntefonder. Ska ev ur de korta räntefonderna med. Var för sen för att gå in i guld. Anyhoo, jag undvek förluster på säkerligen hundratusentals kr vilket som sjukpensionär är en lifesaver för mej plus de i min närhet som jag stöder ekonomiskt.
  You've done some good work here. Sen står vi till 85% i olika ändar politiskt, men det är en världslig sak...

  SvaraRadera
 9. Hur går det med genomgången av Valueguard-KTH:s siffror? Väntar med stor spänning!

  SvaraRadera
 10. Marie Sernholt har precis köpt ny lägenhet, enligt Aftonbladet.
  Bostadsbubbla? Tror inte det.
  Det är ju köpläge i helgen!

  SvaraRadera
 11. Vet inte om det allvarliga läget slagit igenom hos gemene man. Det blir spännande att se hur det går vid den stora visningshelgen nu. Där jag bor, mellanstor ort i norra Sverige, verkar det fortfarande vara god fart på budgivningarna.

  SvaraRadera
 12. Cornu om vi nu får en stor mega ”peakoil” depression, anser du att det finns någon risk för inbördeskrig? Finns det någon fara i att vi tar emot 5-10 ggr fler nybyggare än Tyskland (per inv)? Eller är det en icke fråga som inte har någon betydelse?

  SvaraRadera
 13. Bröt-Anund var ett bra förslag. Tycker att det gamla kunganamnet Blot-Sven kan funka också.

  SvaraRadera
 14. Stödet vid 900 är inte knäckt (det finns massa småstöd hit och dit, men får längre tidsperioder som du tittar på är de inte relevanta). Stöden är som gummiband och inte exakta nivåer. Nästa större stöd är vid 600, även om visst stöd finns vid 780. Och sen får man beakta att börsen prisätts nominellt, så priserna kan visst gå upp även om realvärdena kraftigt går ner. Som trader bryr jag mig inte om realvärden.

  SvaraRadera
 15. Om det blir en grabb anser jag att Robert är rätt namn, eftersom grabbens far ser ut som Boxer-Robert..

  Var kommer man kunna plocka in HM denna gång då? Om jag minns rätt var HM nere på 240 och sniffade sist det begav sig :)

  SvaraRadera
 16. Stockholmsbörsen hittills idag -3,9% (varav -1% omedelbart kring öppning och -2,4% kl 09:20). Följ Nordeas rekommendation (se MFC) - köp köp köp, det kan bara gå upp härifrån!

  Eller hur var det nu igen?

  För egen del är nog de mest högrisk-papprena jag har en "högriskräntefond" i PPM, lite som krydda då jag inte riktigt kunde låta bli. Specifikt i mitt fall har jag kapitalet delat mellan den berömda 294918 Öhman Penningmarknadsfond, och 513556 Capinordic Funds Sverige Obligation som någon tipsade om i kommentarsfältet här på bloggen. Att svenska staten skulle ställa in betalningarna känns i dagsläget inte realistiskt, och gör den det så har vi större problem än mitt lilla PPM-kapital...

  /MK

  SvaraRadera
 17. Och nu 09:50 är börsen -4,6%. Jag tror att vi officiellt kan säga att nästa steg i börskraschen har börjat. /MK

  SvaraRadera
 18. Jag är inget vidare på detta med börsplacerignar så jag har börjat lyssna på dom som kan, t ex dig, Lars. Detta har ledit till att min portfölj lyser klarblå i dessa dagar. Tack så mycket för dina initierade, förnuftiga och insiktsfulla skriverier, de har hjälpt ett placeringsblåbär som mig själv att ta igen alla korkade förluster. Jag står i skuld till dig.

  Ps. Lyssna inte på idioterna. De är avundssjuka, trångsynta och sitter förmodligen still i båten, om de ens har någon. Ds

  SvaraRadera
 19. Alla vet att finansbranschen tjänar pengar på att låna billigt från Riksbanken och låna ut dyrt.

  Anledningen till dagens börsras är att finansbranschen vill tvinga fram styrräntesänkningar genom att slakta tredje parts tillgångar, dvs aktierna på börsen som man lurat på folk genom årtionden av manipulationer ("aktier stiger med 7% årligen i genomsnitt").

  Småspararna blir oroliga och då måste politikerna göra något och då tvingas Riksbanken sänka styrräntan trots att inflationen är för hög.

  När Riksbanken väl kommer med beskedet om att styrräntan måste sänkas kommer börsen att stiga igen, som genom ett mirakel.

  /LV

  SvaraRadera
 20. "Läsarna är likvida" :(( tyvärr inte alla. sitter med 500 000 kr back som jag har så svårt för att ta. Jag förstår att jag gör fel men ändå så hoppas man på uppstuttsen. Jag var berädd på att hoppa av en hel del om vi kom tillbaka upp till 1025-1050. Men nu sket det ju sig.
  Finns det hopp om fler upprekyler i nergången tro?
  Varför skall man vara så rädd för att missa en vinst så att man inte säljer när man är på pluss

  SvaraRadera
 21. "...så faller förstås de asiatiska börserna under morgonen. Man har ju lite indextapp att ta igen."

  Mycket bra formulerat!

  Hoppas att alla ekonomireportrar tar till sig detta så att de inte onödigtvis, i detta avseende, ökar på dramatiken genom att basunera ut "gårdagens börsfall i väst fortsatte idag på morgonen på asienbörserna".

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 22. @2011-08-19 10:05

  Jag tror det finns chans till upprekyl här, om det blir en dubbelbotten kring 860. Vi har både att starkt motstånd och tremånaderstrend som säger runt 1040 isf. Börjar dyka upp lite divergenser i vissa aktier så nog ingen omöjlighet. Tror vi kan lita på att Ben kommer blidka marknaden med lite mer stimulanser så något uppåtryck kommer säkert. Vi måste bara skaka ur alla tvångsförsäljningar.

  SvaraRadera
 23. Tänk att ett s.k hippiekollektiv nere i Skåne förklarat hur allt ligger till för flera år sedan. Måste vara en liten tagg i rumpan på alla snorvalpskapitalister som mest hänger här.

  http://www.youtube.com/watch?v=CyaDlGeTejs&feature=youtube_gdata_player

  SvaraRadera
 24. 10:38

  Av tusentals kommentarer på internet på bloggar och dagstidningar är din kommentar den dummaste jag sett, din länk är medioker och deras lyrik saknar förklaringskraft avseende vad som pågår just nu.

  Hippiekollektiv som inte kan göra anspråk på att vara avantgarde är dessutom tröttsamma och ges bäst ingen uppmärksamhet. Så tillbaks till den stenen där du i vanliga fall gömmer dig och denna gång borde du ta med dig en bok eller något annat som gör anspråk på att öka din bildning.

  SvaraRadera
 25. http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000040051
  Ha tålamod. Klippet blir extra intressant =)

  SvaraRadera
 26. Janne "Robinsson Jan" Dinkelspiel från nordnet rekar att sitta still i båten.

  " Har man en bra portfölj utan belåning är det bättre att rida ut stormen"

  Kanske dags att stänga ner nordnet kontot när en sån pajsare sitter som högsta höna

  /Darius

  SvaraRadera
 27. "...ackumuleras billigt i Fortum."

  Tepco anyone?

  SvaraRadera
 28. Snart får inte de svenska bankerna tag i dollar. Fed ruvar på reglering i USA för de europeiska bankernas filialer som man misstänker tankar hem dollar pengar upplånade på den amerikanska marknaden till sina huvudkontor hemmavid för att de behövs skriande där. Storbankerna föll och det är ingen "slump". Deras enorma lånebehov pga 1500 miljarder i dollarupplåning som ska betalas av i dollar kan snabbt bli ett megaproblem när likviditeten stryps.

  SvaraRadera
 29. Skuldfria pengar som staten skapar, lösningen på dagens missär är egentligen mycket enkel, men allt för många med makt skulle vara förlorare på detta och således lär det inte ske.

  Vi måste bort från att banker skapar skulder ur tomma intet via FRB systemet, skulder som aldrig får betalas tillbaka men ändå krävs in.

  Staten ska vara den enda med rätt att skapa pengar, skulder ska aldrig kunna vara pengar. Bankernas enda sätt att låna ut borde vara att de gör vinst på riktiga pengar, inte via fiktiva krediter.

  Visst räntan skulle bli hög och den sk tillväxten mycket lägre, dock skulle man återgå till sparande och investerande. Spekulation skulle inte vara lönsamt, ej heller överbelåning och spekulation.

  När en makt bestämmer över alla pengar är det lätt att styra ekonomin. Skapar staten mycket pengar sjunker räntorna, skapar de lite stiger de, samtidigt skulle vi aldrig med vettiga vid styret riskera kollaps eller överhettning.

  SvaraRadera
 30. Hej!
  Som novis skulle jag bli tacksam för info om negativa positioner. Vilka instrument använder man och hur fungerar det, i stora drag.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 31. Cornu! Nu är jag inte ekonom men det talas vad jag sett ofta på denna blog om farliga aktier kontra trygga likvida medel, sparkonton etc. På vilket sätt är det säkert med reda pengar i ekonomiska kriser, politiska kriser, krig mm. om vi t.ex. tar 1900-talet som utgångspunkt?
  Jag förstår att det är en säker position att odla egen sparris (i den mån man kan försvara sina plantager när det hettar till), men detta med sitta med reda pengar förstår jag sämre...

  SvaraRadera
 32. 12.39

  Problemet är att vi ständigt bara är ett val från att få in såna som Ohlyckan och Juholt. Inte ens en borgerlig regering är en garanti för vett även om nu vår väldige Borg tycks ha i varje fall några rätt så kunde det ju i teorin ha blivit Maud och då hade i varje fall jag sovit sämre om natten även om jag kanske är fördomsfull..

  SvaraRadera
 33. Hm, börjar luta mer och mer mot att det blir stagflation.

  Eilertrules

  SvaraRadera
 34. 12:39 Vettiga vid styret? Den som skapar mest pengar ur tomma intet för röstköp kommer bli omvald, alltså löser det inga problem.

  SvaraRadera
 35. Jag har en fundering kring om inte förbudet av blankning i syd- och västeuropa kan ha drabbat våra banker lite extra?

  För den som låg kort i banker som är djupt inne i skuldkrisen och lång i exempelvis våra banker ledde ju förbudet till att de fick gå ur sina korta positioner vilket höjde priset på skräp och sedan som följd av det även gå ur sina långa positioner här vilket sänkte priset på relativ kvalite.

  Bara en tanke.

  SvaraRadera
 36. Dinkelspiel borde skämmas, killen är inte torr bakom öronen och ger råd som har kostat skjortan för de stackare som följde.

  SvaraRadera
 37. kan väl tycka att ett lämpligt namn på kunga gosse kan vara : Sam Lage

  SvaraRadera
 38. Nu har vi nått botten, för jag har köpt Björnar med hävstång och då jävlar ska ni se att det vänder uppåt med besked.

  // Inge Vidar Erik (90% felsatsningar)

  SvaraRadera
 39. Intressant att följa alla tankar och teorier. Det mest troliga scenariot för OMXS30 på 1-3 månaders sikt är, tror jag, en tillfällig botten i detta härad följt av en upprekyl i nedtrend om ca 15-20%. Ju högre, desto bättre för alla som vill sälja alt gå negativa. Sedan en ny lång och kraftfull utförslöpa.

  Funderar kring att stoppa de likvida fingrarna i burken på den här nivån för tillfällig uppspeck. Det är dock väldigt risky i dagsläget, men det behöver knappast påpekas mer. Säkrast är att invänta en djupare botten (krävs verkligen tålamod) och förhoppningsvis följa med upp i samband med nästa konjunkturuppgång. /Janos

  SvaraRadera
 40. Hallå!

  Har du någon analys på Forum som du vill dela med dig av?

  //Olle

  SvaraRadera
 41. Skulle stå Fortum såklart

  //Olle

  SvaraRadera
 42. Vill bara tacka för en bra blogg, med skarpa analyser och råd. Sålde av mina fonder (samtliga) i somras efter ha läst dina inlägg och lade hälften på ett sparkonto,ingen av storbankerna så räntan är därmed hyfsad, och den andra hälften betalade jag av bilen med. Så tack för det - hade jag suttit kvar i den berömda båten så hade jag förlorat mycket pengar vid det här laget.

  SvaraRadera
 43. När det gäller det kungliga namnet. Jag tycker namnet ska spegla arvet efter bägge föräldrarna.

  Om det blir en son: Carl-Kevin

  Om det blir en dotter: Nova-Louise

  SvaraRadera
 44. Järtecken (utan h)
  //HPD (petig)

  SvaraRadera
 45. Kursen faller inte som ett stuuuuup,
  utan som en trappa-pa-pa-pa-pa ....

  SvaraRadera