Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-08-10 17:04

Konjunkturindikatorer och redan börsrekyl?

Det blev inte mycket till upprekyl. Den varade knappt en dag, sedan fortsätter det återigen i huvudriktningen med konjunkturen nedåt. Nu kan man visserligen skylla på diverse nyheter om man vill. Eller så läser man konjunkturindikatorer.

En trevlig sådan finns hos Ekonomifakta och visar svenska Konjunkturinstitutets barometer. Den är fortfarande över 100, men det är riktningen som är intressant. Den bör även Peter Malmqvist kunna se, även om det inte är säkert.

Och den riktningen pekar ganska tydligt på en försvagning av konjunkturen även i Sverige. Att då sitta och tala om hur lönsamma börsbolagen har varit baserat på tidigare bättre konjunkturläge är lite normalbegåvat. Tillägg: Skulle gissa att det går att köpa och sälja aktier rätt väl på den där grafen. Får föra in datat i TA-programmet och lägga över börsindex så blir det nog rätt tydligt.

En annan trevlig indikator som man helst bör titta på själv är Eurostats konjunkturcykelklocka (eng business cycle clock). Detta då den är animerad.

Så här såg diverse indikatorer ut några godtyckliga månader i kronologisk ordning. Grönt är bra, rött är dåligt och indikatorerna roterar motsols runt mitten. Ju längre bort från mitten desto kraftigare är de.

Efter mars 2011 finns inte alla indikatorer eftersom de uppdateras med eftersläpning. Men de som finns har rasat, speciellt Economic Sentiment Indicator som ligger nere på rött. Också intressant är hur blodfattig återhämtningen har varit, då indikatorerna är klustrade nära centrum även om de varit positiva en bit in i 2011. Jämför första bilden från 2007 med 2011.

Även om många indikatorer saknas så har vi juni 2011 nedan. Den enda som är i grönt, dvs är hög därmed positivt indikerar bra konjunkturläge är inflationen. Anyone for stagflation?

Men nu viker alltså konjunkturen allt mer. Titta gärna förbi konjunkturklockan hos Eurostat, och kör hela animationen.

Tillägg: Vad vi såg i uppgången i USA igår och i Sverige idag kallas på finspråk för bulltrap, tjurfälla. De som är börsoptimister luras in i sin girighet att inte missa uppgången, och blir sedan sittande med snabba förluster när verkligheten knackar på och smarta pengar har sålt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Att sitta still i båten var precis det 852 personer gjorde på Estonia 1994. 137 satt inte still i båten. Vilka av dessa tror ni är gladast idag?

  Att föreställa sig att det kan krascha ordentligt, att det är ganska bra att vara förberedd och veta var livvästarna är och att använda dessa.

  10 m höga vågor och 25m/s är kanske lättare att upptäcka än nu aktuella indikatorer på marknaderna.

  Om börsen vore en hund skulle du ha hört den morra sedan juli, är du van vid att hantera hundar hade du sett tecken på att den skulle börja morra redan tidigt i somras. Nu är hunden över dig, har bitit dig i benet och siktar på din strupe, men den är inte framme där - än.

  SvaraRadera
 2. guldgraf = mjukporr

  SvaraRadera
 3. Grymt, tackar för konjunkturklockan!

  * Uppdatera gärna börsen med konjukturbarometern. De borde följa varandra, dock torde konjukturbarometern lagga.

  * Är det verkligen rätt att kalla gårdagens rekyl för tjurfälla? Är det inte bara just en rekyl? En tjurfälla är väl ändå mer än endast variation, dvs en tillfällig trend.

  * OT: Dags att bli vaksam på guldet nu, det börjar osa parabolisk stegring.

  SvaraRadera
 4. 18:01, det finns bulltraps i det lilla och i det stora.

  SvaraRadera
 5. Hur mycket av bolagens "rekord vinster" ar egentligen inflation fran de enorma mangder pengar skapade efter 2007?

  SvaraRadera
 6. @Cornu 18:08

  Är inte det lite som horoskop, för att låna från Nassim Taleb? Överanpassa förklaringsmodellen på brus.

  SvaraRadera
 7. De flesta av oss förväntade sig en nedgång i år jmf med förra året. Men lokalblaskan där du bor kanske är mer upptagen med att prata om färska vargspår på åkern etc?

  SvaraRadera
 8. Cornucopia,

  Vad har du för fonder i PPM?

  mvh
  / Nyfiken

  SvaraRadera
 9. Öhman Penningmarknadsfond om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 10. @18:33

  Om det där var riktat mot föregående inlägg så vet jag inte vad du dillar om. Jag har också väntat mig en nedgång (och investerat därefter). Det är skillnad på trend och variation. På mönster och brus. Det var min enda poäng. Om det tolkas som ett angrepp på bloggaren så är det ganska tragiskt..

  SvaraRadera
 11. Förlåt en fråga som inte berör ämnet, men som kanske kan vara av intresse för andra: Hur i helsike gör man för att få till de snygga knapparna som du har överst på sidan? Om bloggen, kontakt, annonsera osv. Kan du tipsa om var jag kan läsa om hur man gör? Bloggers egna hjälpsidor har jag inte lyckats tyda/förstå.....

  SvaraRadera
 12. Det är widgeten "Sidor", som finns att välja bland widgets. Sedan dragen till den platsen, och horisontell presentation vald.

  SvaraRadera
 13. Även denna Onion-länk passar Cornucopia:
  http://www.theonion.com/articles/area-man-constantly-mentioning-he-doesnt-own-a-tel,429/?mobile=false

  SvaraRadera
 14. Leif är en idiot - man skämtar inte om sånt där!

  SvaraRadera
 15. på tal om bulltrap kolla in artikeln spararna kastar sig in på börsen på di.se (gick inte att länka
  läste den vid 2 tiden när börsen låg på ungefär +1% ,kolla börsen vid 4 tiden då den låg på ca
  -3% fick mig ett regält sarkistiskt hånskratt

  SvaraRadera
 16. Jag instämmer till fullo, otroligt smaklöst.

  SvaraRadera
 17. Cornu, nu vet jag att du inte har gammel TV,
  Men snälla kolla in SVT´s Eknomi korre i USA.

  Nämligen Kiki Bek.
  Maken till kass koll på läget och rapportering har.

  Kvinnan har verkligen noll koll och hittar på förklaringar till vad som nu händer i usa och världen.

  Finns att se på svtplay.

  Någon borde ta upp hur urbota j*vla kass hon är.

  SvaraRadera
 18. anon @ 21:50 "Men snälla kolla in SVT´s Eknomi korre i USA.

  Nämligen Kiki Bek.
  Maken till kass koll på läget och rapportering har."


  Håller med det jag såg på Aktuellt ikväll: inget vidare.

  Tyvärr gjorde in Reinfeldt nogåt större intrykk heller då inte riktig verkade ha koll på läget och stort sätt yttrade floskler utan substans. Det gjorde meg rent av orolig.

  SvaraRadera
 19. Eh, typo ovanfor: "Tyvärr gjorde inte Reinfeldt nogåt bra inntrykk då ..."

  SvaraRadera
 20. Angående Konjunkturinstitutets barometer har du tagit upp en väldigt intressant tråd. Jag läste en teori om att använde denna som en indikator på när det är dags att gå ur resp. in på börsen. Tror det var på Zed's blogg. Kort går den ut på att när barometern visat 3 mån i följd med värde över 110 (medel 100 som du skrev)är det dags att börja sälja av då nedgång kan väntas inom 3-6 mån. Tvärtom stämmer även det riktigt bra. Kommer 3 på varandra följande månader med värde under 90 är det dags att börja gå in.
  Har backtradat detta som snabbast på OMX och det ser riktigt lovande ut.
  Finns en sida med makro för alla världens länder där man kan se konjunkturindikatorer och allt annat man kan tänka sig, www.tradingeconomics.com.
  Denna metod kräver väl ungefär samma tydliga trender i marknaden som MA50/MA200 gissar jag för att vara lyckad. Men för att handla enligt konjunkturvändningarna kombinerat med MA50/MA200 har jag stora förhoppningar. Blir det Japanbörs får det bli utdelningsaktier istället:)
  Tack för en kanonblogg!
  Johan F

  SvaraRadera
 21. Min magkänsla säger att vi står inför en period med kraftig deflation, vad säger er?

  SvaraRadera
 22. @18.54 Vad är det som är tragiskt?

  SvaraRadera
 23. Mina franska bankaktier föll rejält idag med 14%. Vet inte säkert varför men undrar försiktigt om världen möjligtvis hâller pâ att gâ sönder, eller Europakakan. Hur är det möjligt !

  Gammelmor

  SvaraRadera
 24. Jag köpte lite guld i början av juni, och igen i början av juli, när priset var "lågt". Just nu, med ett spotpris per gram på 383 kr, skulle jag om jag sålde få 20 procent mer än jag köpte för! (Alltså trots att jag räknar bort spreaden.) Inte för att jag klagar, men så här kan det väl rimligen inte fortsätta?

  Jag var mer ute efter en trygg, inflationssäkrad placering än en investering, så planen är egentligen inte att pricka in toppen och sälja där, men när det går så här onaturligt snabbt uppåt blir man ju rädd att det när som helst kan dyka ner lika långt, och kanske ännu längre. Borde man vara orolig? Vad kan man förvänta sig för guldpris på längre sikt?

  SvaraRadera
 25. Guldpris är svårt att sia om, beroende på om du mäter uppgången i guld som i att guld ökar i värde eller som att förtroendet för valutan som guld är nominerat, och flera andra valutor, i faller i värde.

  På lång sikt så är guld långt ifrån ett tänkt jämnviktspris och uppgången sedan år 2000 är kraftig. Dock så tror jag att det är korrekt att säga att ingen vet exakt hur guldpriset kommer att utveckla sig framöver.

  1) Guld rör sig mot oanade höjder och värdet på USD urholkas.

  2) Guld rör sig på kort sikt mot höga höjder, värdet på USD urholkas.

  3) Guld rör sig på kort sikt mot höga höjder och återgår sedan till någon nivå innan en stor ökning, en bit över något längre glidande medelvärde.

  4) Guld rör sig på kort sikt uppåt, värdet på USD ökar och guld krashar mot mycket lägre nivåer än dagens.

  5) Osv. Möjligheterna är många.

  Om du köpt lite guld och inte behöver pengarna under den närmaste tiden, behåll det i din portfölj och se det som en långsiktig investering. Imorgon så skriver tidningarna om Frankrike, Spanien och Tyskland återstår att skriva om ännu inga av de problem som finns lösts.

  Alternativt, sätt upp en vinsthemtagningsnivå där guld stigit till en nivå över ditt inköpspris minus spread som du är nöjd med. Det är tänkbart att guld kan korrigeras neråt men i nuläget så pekar väldigt mycket på en kraftigt stigande trend.

  SvaraRadera
 26. Stort tack för det utförliga svaret!

  SvaraRadera