Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2011-08-31 06:09

Kommer ni ihåg guldet?

I skrivande stund kostar guldet ca 375:- SEK per gram. Diverse förståsigpåare, som Nouriel Roubini skrattade länge och gott åt guldets enorma ras för några dagar sedan, och var väldigt snabba med att påtala att guldbubblan nu skulle spricka etc. Tänker inte citera något av Roubinis 100+ twittrar om det kraschande guldpriset. Det räcker med en graf, så Roubini-kraschen blir tydlig.

Allt som hände var att guldet föll hårt i två dagar på samlat ökade marginalkrav i terminshandeln världen över. Sedan återhämtade sig större delen av nedgången. Tekniskt har guldet som sämst varit i sälj/neutral de senaste dagarna och ligger kvar där, medan vecko- och månadstrenden ligger kvar i hårt köp.

Den som handlar fysisk metall skall förstås inte stirra sig blind på någon dagschart.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Nouriel Roubini framstår mer och mer som en oseriös efter att ha jämfört guld med både spam och kattbajs. Önskar han lycka till. Synd att man inte kan hacka på han efter att han bannat mig på Twitter.

  SvaraRadera
 2. Stryk kattbajs, kaninbajs var det tydligen...

  http://twitter.com/#!/Nouriel/status/106788666692734976

  SvaraRadera
 3. Men... men... guld... det kan man ju inte äta, och inte betalar det någon ränta heller! Bättre att köpa sig en rejäl lägenhet i Stockholms innerstad istället, så man är garanterad vinst.

  /MK (aningen ironisk)

  SvaraRadera
 4. Jag köpte mig en guldpeng. Den är fin att titta på och roligare att läsa om guldet nu. Om det blir ett ras köper jag nog mer guldpengar och lägger i en kappsäck :)

  SvaraRadera
 5. Guldet bubblan som spricker en gång i veckan...

  Jag gissar på att guldet ser $2000 innan sista september. Sedan spricker bubblan igen när den går ned mot $1850 en vecka eller två. För att sedan ta sikte på $2500.

  Guldbubblan är den en Matrjosjka....inverterad? För varje guldbubbla som spricker finner man än en större guldbubbla inuti den =). Vad kan man göra annat än köpa mer guld och skratta?

  SvaraRadera
 6. Jag har ingen kappsäck att lägga guldpengarna i. Är jag en dålig människa? /MK

  SvaraRadera
 7. Ni som köpt fysiskt, hur tänkter ni sälja om/när ni säljer för att casha hem vinsten?

  Själv håller jag Central Fund of Canada, Goldcorp och Silver Wheaton. Lika delar silver/guld.

  /Corleone.

  SvaraRadera
 8. Corleone 11:16: Inga problem att sälja om/när man vill det. Lägg en säljorder med något av de företag som handlar med guld (Tavex och Liberty Silver verkar tävla lite om att ha bäst priser, och så finns åtminstone Guldcentralen och Norsk Svenskt Guld som andra alternativ), skicka guldet med posten eller lämna det personligen, och få pengarna på kontot. Tar inte längre tid än att sälja av fondandelar i många fall, dvs 1-2 vardagar plus möjligen någon dag till innan pengarna är disponibla.

  Sen är det stor skillnad på fysisk ädelmetall, ädelmetallscertifikat och aktier i bolag inom ädelmetallsutvinning. Pappersprodukter kan man ju i princip sälja omgående med några musklick, fysiska varor krävs lite mer för att bli av med. Men det är ingalunda något som helst problem, guld och silver är i allra högsta grad likvida tillgångar.

  /MK

  SvaraRadera
 9. Ska tillägga att jag personligen handlat med Guldcentralen samt Liberty Silver. Har ingen egen erfarenhet av vare sig Tavex eller Norsk Svenskt Guld. Caveat emptor. /MK

  SvaraRadera
 10. Jag inser bara att den dagen det är dags att sälja, så måste det gå fort, för då är tid pengar :) Central fund of Canada är visserligen ett ägarcertifikat, men det är ägande 1:1 som gäller, så betalar man en premie eller discount beroende på spot och efterfrågan på deras lager som jag förstått det. Därför korrelerar inte kursen direkt mot spot i guld/silver. Är efterfrågan stor kan man få betala 10% premie. Men just nu är det ca 0,5% discount.

  http://www.centralfund.com/Nav%20Form.htm

  /Corleone

  SvaraRadera
 11. Tyvärr lider man av höga courtage för att köpa Central Fund of Canada.

  Men det finns ett problem här, om man skall sälja fort så kanske handeln i CFoC inte är tillräckligt likvid och man får sälja med rabatt.

  SvaraRadera
 12. När du lägger en säljorder mot en seriös aktör så låser du priset (även) för fysisk ädelmetall, och likadant med köp. Så argumentet "det måste gå fort" köper jag inte riktigt. Då är faktiskt fysisk metall bättre än certifikat, just för att priset låses i orderögonblicket och bara det praktiska genomförandet återstår, istället för att priset kan avgöras efter ordertillfället (jämför "bäst möjlig" kurs). /MK

  SvaraRadera
 13. Cornu, courtaget är väl som en vanlig Kanada-aktie?
  Avanza: Kanadensiska värdepapper
  Courtage 0,20 %
  Minimicourtage 29 CAD


  12:49...
  Courtaget för att handla fysiskt är mycket dyrare med sin spread.
  Liberty Silver: Prisinformation
  Pris/gram: 396,80 kr
  Spread: 3,87 %

  Jag skulle vilja se den seriösa aktör som är beredd att ta emot order på 1 ton återköp och 0 gram försäljning till fast pris om fallet sker från 5000 USD till 4000 USD på en dag.

  Med det sagt är jag inte emot fysiskt, utan bara lite undrande över hur man ska kunna sälja det via ett fåtal aktörer. Libery Silver är ju typ tvåmansbolag. Ägaren och frugan möjligen. Dom har ju inte oändligt med pengar att köpa ditt guld för om det inte finns köpare och säljare samtidigt. När Michael Maloney signalerar att det är dags att sälja, då kommer det hända mycket och väldigt fort. Därav min skepsis. Tror BullionVault.com borde vara bättre att äga det fysiskt genom i så fall, för att garantera handeln, men det är ju så nära Central Fund of Canada att man lika gärna kan köra CEF genom Avanza. Jag vet inte, men just nu finns mycket fysiskt ute på marknaden som en dag ska säljas, samtidigt. Jag vill äga fysiskt nu, men jag vill på ett enkelt och bra sätt säja det utan att behöva gå 20% under spotpris för att bli av med det.

  /Corleone

  SvaraRadera
 14. Vore intressant med en djupare analys av guldprisets utveckling framöver givet olika scenarion i världsekonomin. Cornu, please?

  SvaraRadera
 15. Ska vara Cornu behjälplig och ge dig en gedigen analys:
  http://youtu.be/tj2s6vzErqY

  Svårt att gå djupare än så. Det är bara om världsekonomin vänder upp och skulder betalas av utan finurliga QE-lösningar som guld är bra.

  Vid inflation? Mer pengar i omlopp = guld upp. Den är undervärderad relativt mängden pengar (M3) som finns på marknaden.

  Vid deflation? Deflation kan bara ske pga av rädsla för att köpa något alls och folk börjar spara i ren förskräckelse för att köpa något annat än basvaror. Den som är rädd misstror ekonomin, sin regering och sin valuta. Bra för guld.

  Regeringar och guld? Höjda marginalkrav leder till att guld går ner tillfälligt. Men samtidigt leder ökade marginalkrav till att bygga upp en starkare bas av färre spekulanter och mer sparare. Sedan kan regeringar som bekant förbjuda ägandet av guld, leder till tillfällig sättning. Man byter bara sätt att äga guld på. (Får jag inte äga det i Sverige säljer jag av det och köper det i Schweiz.)

  SvaraRadera
 16. Ehrrm.. menade såklart tvärt om:
  Svårt att gå djupare än så. Det är bara om världsekonomin vänder upp och skulder betalas av utan finurliga QE-lösningar som guld INTE är bra. :)

  SvaraRadera
 17. 13:44 Samma seriösa aktör som även har guld för 375 miljoner kronor i lager...

  Om poängen är att-bli-rik-snabbt så duger säkert pappersguld hos avanza.

  SvaraRadera
 18. S&P500/Guld ration har inte varit så stort på över tjugo år, kvällstidningar skriker ut att "småspararna flyr börsen till guldet", tolka det som ni vill...jag som "contrarian" tolkar och agerar på mitt eget lilla sätt. Bara så ni vet.

  MVH/Sjodan

  SvaraRadera
 19. Småspararna sitter still i båten eller flyr till bankkonton, till fysiskt guld flyr de då inte.

  SvaraRadera
 20. Klart att guldet är i en bubbla, det är inte ökad efterfrågan på smycken och hifi-produkter som drivit prisökningen. Dock tror jag inte bubblan kommer spricka än på ett tag. Så länge som qe3 och recessionvarningar varvar varandra på förstasidorna.

  SvaraRadera
 21. Ja, varför skulle det inte kunna vara en bull trap?

  /Erik W

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Blev fel i förra inlägget, men här är en värderingsmodell för guld sammanställd av BullionVault:

  http://bit.ly/oM6HKK

  SvaraRadera
 24. Listen up kära vänner.
  Guld är en puckad bit skrot. Den har inte sitt pris pga att den t.ex ger avkastning eller används i stor industriell omfattning.
  Guldets pris kommer av ett globalt koncensus att det bevarar värde i koncentrerad form DÅ ANDRA ALTERNATIV BRISTER. Med andra ord, det är inte helt vettigt att döma guldets utveckling i sig. Det gör varken M&A eller släpper nya produkter. Det man måste döma är alternativens dålighet, dvs hur dåligt det går för världen. DET är kritiskt för guldets (reella) utveckling. På motsvarande sätt är det *nominella* priset en fråga om den angivna valutans svaghet. En stor del av guldets utveckling har givetvis varit pga dollarns fall (vilket f.ö öppnar för spekulation mot båda dessa investeringsslag genom t.ex futures).

  /Matias

  SvaraRadera