Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2011-08-30 16:55

Jag inför omedelbart stopp för anonyma kommentarer och kommentarscensur

Nej, jag bara skojade.

Förlåt.

Det går alldeles utmärkt att fortsätta skriva anonyma kommentarer och jag kommer bara som förut radera olagligheter, dvs hets mot folkgrupp, hot, personuppgifter etc, samt reklam, pr0n-länkar etc.

Tillägg: Jag använde fula ord i det här inlägget. Det innebär att Google-reklamen försvann och med det bloggens intäkter och med det min lust att skriva. Därför måste man klicka på läs mer nedan för att läsa resten, så inte förstasidans reklam försvinner, utan bara inläggets reklam. Japp, jag lever på det här. Get over it.

Tillägg 2: Aftonbladet.se:s tekniska implementering av kommentarsbegränsningen är genialisk i sin enkelhet. Man har helt enkelt stängt ner hela sajten. Inga artiklar - inga anonyma kommentarer. Samtidigt har världen blivit en bättre plats, vilket alltså visar att det finns positiva sidor med hårdare kommentarsregler. Enligt en källa så misstog Aftonbladets hatfilter allt redaktionellt material på Aftonbladet för hets och hat och stängde ner hela sajten.


Däremot så är debatten mellan mig och mina läsare obalanserad, eftersom läsarna vet vem jag är, men jag inte vet exakt vilka de är även om jag kan se var ni sitter när ni skriver, undantaget den promille av besökarna som gömmer sig bakom anonymiseringstjänster.

Generellt så sköter ni, kära läsare, kommentarsfälten väldigt bra. Det är förhållandevis få förvirrade hatande personer numera efter att jag förtydligat att jag inte håller med er. Enda vägen framåt är tillsammans, och den som skriker om att andra skall upp mot väggen kanske själva blir de första som drabbas. Kom ihåg att bara för att ni ibland tycker att jag skriver vettigt, så delar jag inte nödvändigtvis era åsikter i frågor jag inte skriver om. Om du har en fetisch för röda trädgårdstomtar och gillar det jag skriver om ekonomin, så innebär det inte att jag också har en fetisch för röda trädgårdstomtar. Sorry.

Däremot är det underhållande att se hur gammelmedia sluter leden. De kommer öppna upp framöver när de ser att deras trafik faller något när antalet kommentarer faller och man måste vänta på efterhandsmoderering innan kommentarer syns. Dessutom kostar efterhandsmoderering rätt mycket pengar i jämförelse med Det är vi som bestämmer på Internetz (Censur AB i Varberg som verkar ägas av någon med samma efternamn som DN:s tidigare kulturchef, Maria Schottenius) normala tjänster. Så minskade reklamintäkter och ökade kostnader är nog något som man i nedskärningarnas tid ganska snart överger.

Fast övergivandet av de hårdare kommentarsreglerna hos gammelmedia kommer antagligen ske i tysthet och inte med de fanfarer som Bonnier/Expressen, Schibsted/LO/Aftonbladet (som gillar olika!, men inte olika kommentarer), Bonnier/DN, och Schibsted/SvD inför.

Fast jag kan förstå regelförändringen. På Internet är alla muppar. Men oftast inte i kommentarerna på den här bloggen.

Men vad nyttan är vet jag inte. Hatarna kommer väl bara sluta sig för sig själva på Politiskt Inkorrekt och Flashback, och kunna självförstärka sina egna åsikter utan att någon säger emot. Med lite martyrkänsla över det hela så kan de känna sig ännu mer rättfärdigade i sitt hat. Och hatet uppmuntrar psykotiska nötter.

Sedan har en sajtägare rätt att göra vad de vill på sin sajt. De kan censurera alla kommentarer utom de som håller med, det är inte någon inskränkning i yttrandefriheten. Yttrandefrihet innebär inte rätt att yttra sig om vad som helst var som helst. Yttrandefrihet innebär att vem som helst får starta en tidning (eller en websajt) och där säga vad de vill så länge de inte bryter mot några lagar. Vem som helst får dock inte starta en TV-kanal eller en radiokanal, för sådant krävs licens. Yttrandefrihet är också rätten att hålla tyst och inte svara eller kommentera.

Efter regeländringarna för kommentarer så ser jag nu fram emot att framför allt Aftonbladet och Expressen börjar respektera de de själva skriver negativa artiklar om. Fast det lär inte hända. Personliga detaljer om kändisar med utlämnande bilder, eller veckans drev mot godtyckligt offer lär fortsätta i sedvanlig ordning. Men utan hatfulla kommentarer. De hamnar hos Flashback istället.

Censur AB (Interaktiv Säkerhet i Norden AB) hade 2008 en omsättning på 6.9 MSEK, 2009 12.5 MSEK med ett resultat på 635 000:- SEK. 2010 hade omsättningen stigit till 17 MSEK och resultatet till 1 MSEK. Antalet anställda censorer moderatorer har ökat från 15 st 2008 till 28 st 2010. Bland svenska kunder finns exempelvis listat Aftonbladet, DI, DN, Expressen, GP och TV4.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Gillar du verkligen inte röda trädgårdstomtar? Eller var det bara ett exempel?

  SvaraRadera
 2. Din världsbild kanske krossas nu, men nej, jag gillar inte röda trädgårdstomtar. Men det är OK, du får tycka om dem. Men tro inte att jag gör det.

  SvaraRadera
 3. Kanske inte röda trädgårdstomtar.

  Men tomtar verkar du gilla.
  http://cornucopia.cornubot.se/2009/12/lite-julstamning.html

  SvaraRadera
 4. Det finns många tomtar på den här bloggen.

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte att "hatkommentarerna" är det egentliga skälet till detta agerande. Tvärtom tror jag att många politiskt korrekta personer och tidningar anser att dessa anonyma hatare motarbetar sitt eget syfte genom att måla upp en bild av t.ex. Sverigedemokrater som puckon. Nej, jag tror att det som gör att man nu tar till dessa metoder är att fler och fler väl underbyggda kommentarer som lyfter fram t.ex. det negativa inom islam kommer fram i kommentarsfälten. Dessa vältaliga, pålästa och artiga skribenter är ju långt farligare att släppa fram eftersom de då motverkar bilden av Sverigedemokrater som lågutbildade white thrash Y-barn, och så kan vi ju inte ha det.

  SvaraRadera
 6. Btw, enligt rättsfall så kan du bli "liable" (kan fan inte svenska ordet för det) vad dina läsare skriver i kommentars fältet OM du modererar..

  Och ja.. helt pantat av tidningarna osv o stänga eller efterhandsgranska kommentarerna.

  Ska du ha en kommentarbar artikel äre fan inte mer än rätt att artikelförfattaren kollar till kommentarerna en 3-4 gånger under veckan o svarar kanske på några intressanta kommentarer. Alla kommentarer ska förståss vara ratingsbara och kanske alltid lägga de 3-4 kommentarerna högst upp i kommentarsfältet särskiljt från resten typ.. heck.. bygg upp kommentars funktionen som ett forum.. smidigare o lättare o följa sammanhang.. men tidningarna har ju inte tänkt igenom skiten så.. ;)

  SvaraRadera
 7. liable = juridiskt ansvarig

  SvaraRadera
 8. Conny, förlåt Cornu.
  Kan du tala om mitt nuvarande läge?

  SvaraRadera
 9. Ja. Ca 35 km fågelvägen från mig. Dock kör du via mobiloperatören Tre, så det är väl mindre relevant för mig, det kan vara så att deras brygga ut mot Da Internetz är beläget på den orten, så du kan i själva verket vara någon annanstans. Svårt med de som surfar trådlöst via iPhone och 3G-nätet.

  SvaraRadera
 10. För min del skulle den idealiska kommentarsfunktionen funka så att man får vara anonym, men att man måste registera sig med ett visst alias och en (för andra användare dold) mailadress. Då kan man känna igen kommenterarna från gång till gång, och även med ett klick få en överblick över andra kommentarer de skrivit, och man slipper detta förvirrande myller av "Anonym" som pratar med varandra. Dessutom slipper man (åtminstone majoriteten av) folk som kommenterar med flera olika signaturer samtidigt. Men man är fortfarande anonym (för en ickepersonknuten mailadress kan ju vem som helst skaffa sig).

  Disqus kommer m a o ganska nära idealet. (Dock funkar den plattformen rätt dåligt rent tekniskt, där finns det stort utrymme för förbättringar.) Svenskan använder ju Disqus, och de har generellt bättre kommentarsdiskussioner än andra tidningar, skulle jag vilja påstå. Det rensas lite fler kommentarer än motiverat även på SvD, men i mindre grad än hos de andra.

  Trädgårdstomtar kan f ö kvitta. Trädgårdsorcher är däremot grejer det!

  SvaraRadera
 11. Cornu 18.44
  Jag finns i Uppsala.
  Antar att det är med än en promille som surfar trådlöst.

  SvaraRadera
 12. Dagens Industris börssnack med underavdelningen FG (filosofiska grublerier) är bland dom värsta. Här sitter dagarna i ända ett antal signaturer, som exempelvis "Eone" och "Voltaires Ande", och hetsar dagligen mot invandring och islam. Nåt jobb verkar dom inte ha när dom är inloggade 18/7 ungefär...

  Verkar inte som att Dagens Industri är intresserade av att stoppa dom.

  SvaraRadera
 13. 19:00, tänkte inte på mobilläsarna. Helt rätt av dig, fel av mig.

  Det rör sig faktiskt om några procent.

  Samtidigt är det lite bökigt att kommentera via iPhone. Iaf de värre utläggningarna. Dock kan man förstås koppla datorn till telefonen om man vill göra längre utläggningar.

  SvaraRadera
 14. Intressant att all kritik av islam och invandringspolitik nu klassas som hets. Undrar vad nästa modeord blir nu, nådens år 1984.

  SvaraRadera
 15. Hej,
  Jättekul att du kan leva på detta! Du har ju vidgat dig och måste ha fått en större publik sedan vcw-tiden.

  Sedan vill vi se lite bilder från gården annars tror vi inte på det där om trädgårdstomtarna...
  /CK

  SvaraRadera
 16. Att stoppa anonyma kommentarer är som att ta bort människors verkliga åsikter. Men det strider ju mot det korrekta samhället och vänstermedias hyckleri särskilt P1:s.
  Det är en sätt att släppa ut den stora frustration som den urskiljningslösa invandringen lett till och fortsätter att bygga upp.
  Kanske får vi vår egen "breivikare"?
  Att stoppa anonyma kommentarer leder bara till att andra kanaler kommer att utnyttjas. Människor, vi fega svenskar iaf, måste ha en säkerhetsventil tror jag!

  SvaraRadera
 17. Jag tycker man ska avskaffa yttrandefrihet, det kan ju missbrukas och snart kommer alla områden ingå i PK. Gillar du fel färg blir du censurerad.

  Avskaffa all frihet så lyder folket!

  SvaraRadera
 18. Det finns tack och lov några platser där man fortfarande kan läsa kritiska och analyserande synpunkter: detta är en sådan. Flute, Lesserfool och Kvantitativt är några andra svenska. Zerohedge är såklart en annan.

  Gammalmedia är så styrt så styrt. Möjligtvis med Cervenka (SvD) undantaget - ett under att han inte blivit stoppad. Jämför med sopan Schück i DN...stöön.

  Vill man gå ännu längre i sökandet efter alternativa teorier finns det såklart en hel uppsjö forum och bloggar: vissa bra andra mindre bra - men fler borde nog söka sig utanför Aftonbladets löp för att få en dos verklighet (eller "konspirationsteorier" som gammalmedia föredrar att kalla det)

  SvaraRadera
 19. 21:21: Word.

  SvaraRadera
 20. Heder åt dig, Cornu. Det är underhållande att se hur "gammelmedia" (jag gillar fortfarande inte det ordet) slår in spikar i sin egen kista. Vi som för länge sedan förstått hur illa det är ställt med den s.k. journalistiken i Sverige idag är väl inte direkt förvånade, men man häpnar trots allt ändå. Vissa menar att man sköter sig bättre om man måste uppge sitt namn, så att man inte kan vara anonym med sina åsikter. Följer man det tänket är inte steget långt bort till att vilja plocka bort rätten att vara hemlig med vad man röstar på - lägg in det i en offentlig sökbar databas på nätet och tvinga folk att till vardags bära en nål med det parti man lagt sin röst på.

  För övrigt är jag helt med på din analys av det här kommer att leda till. Hoppas (och tror) dock också att det kommer att leda till att sådana som du får större uppmärksamhet då media tappar sina besökare.

  SvaraRadera
 21. Det är alltså ingen slump att jag gillar din blogg...

  Censuren i MSM är värre än man någonsin kan föreställa sig.

  För er som vill se ert eget calling card, gå in på anonymouse.org (till exempel).

  För er som vill se andras calling cards, öppna en blogg.

  SvaraRadera
 22. Cornucopia.

  Kan man även se vilka sidor man besöker innan och efter man varit inne på din blogg? Alltså, jag menar; om jag direkt efter att ha varit hos dig och klickar på ex. www.aftonbladet.se, ser du då att jag gick dit?

  BB

  SvaraRadera
 23. Detta är en bra blogg. Och för att visa dig och din blogg respekt så tar vi det lite lugnt med kommentarerna i vissa ämnen.

  SvaraRadera
 24. Jag kan bara se vart du tar vägen om du klickar på en länk, bild eller reklam på bloggen. Skriver eller klistrar du in något manuellt, eller via dina bokmärken kan jag inte se det.

  Det samma gäller de flesta andra sajter med någon självkänsla. Det kräver dock lite handpåläggning för att se exits. Varifrån du kom, HTTP-Referrer, ingår dock i HTTP-protokollet och är standard i loggfiler. "Bättre" webläsare (Firefox?) kan ge dig möjlighet att stänga av sådant. Finns även plugins som kan blockera möjligheten att via Javascript se exits. Sådana plugins blockerar även Google Analytics etc.

  Finns många sätt att höja din osynlighet, men själva HTTP-anropen går inte att komma ifrån. Då ser man varifrån du kom, vad du kör för operativsystem och webläsare och allt du tittar på på aktuell sajt. Via cookies kan man även hålla koll på en del annat om dig, t ex att du är återkommande besökare. Via Javascript kan man också luska ut saker som upplösningen på din skärm.

  SvaraRadera
 25. Ett av flera steg i ansträngningarna att släcka ner nätet och yttrandefrihet. Vem skriver denna agenda?

  SvaraRadera
 26. Jag tror de passar på begränsa flödet av information då jag upplever det blir allt tydligare propagandaministären vill all information skall formas efter sunda Fox-News.

  Det ljugs och vinklas i allt snabbare takt detta är framtidsbranchen. De behöver inte förbjuda andras åsikter bara se till de får begränsat utrymme.

  Läste intressant artikel på redeye angående gardell och banker har för mig skribenten hette kjellin? Kanske studera banker närmare kunde vara ett komplement till bostadssektorn?

  Blå tomtar heter väl smurfar?

  SvaraRadera
 27. Det är ganska läskigt egentligen. Paranoid som jag är. Fy fan hade inte klart för mig det där med varifrån man kommer och vart man går. Inte alls kul. Det lär väl ligga i nån fet databas nånstans och bara vänta till man blir statsminister eller på annat sätt blir användbar.
  /tydligen inte så anonym

  SvaraRadera
 28. Ibland är du bra, det måste jag ge dig – Tillägg 2 –haha! Ibland, tex på Di/DN kan ju kommentarerna vara intressantare än artikeln, så anledningen att söka sig till Bloggosfären lär ju öka lite till. Ni som är oroliga att stasi ska dyka upp och berätta att de vet vilka sidor ni har varit på – hys ingen oro – skyll på spriten, det är därför sprit finns. Hacerse el sueco – Att göra sig svensk, betydelse: Att inte förstå eller att låtsas inte förstå

  SvaraRadera
 29. Hmm... fick förklaringen "typ om någon blir misshandlad på gatan så gör man "el sueco" och låtsas inte se och går förbi"

  Lite liknande men mindre smickrande.

  SvaraRadera
 30. Gammelmedia är ett helt ok ord, men Censurmedia vore bättre och mer talande. Internet är och kommer att förbli mycket besvärande för makthavare och deras politiskt styrda media världen över, som inte längre helt kan kontrollera vad folk ska läsa, se och tänka. Jag själv är ett utmärkt exempel på denna utveckling, för 15 år sedan trodde jag verkligen att allt som visades på nyheterna i TV och allt som skrevs i tidningarna var trovärdigt, väl underbyggt och opartiskt. Tänk så underbart naiv man var på den tiden, ha ha
  Till Marcus vill jag säga att du har helt rätt i det att censurmedias närmast panikartade kampanj att utmåla kritiker till invandringspolitiken i Sverige som hatiska rasister nu börjar att rejält spricka i sömmarna, och när t o m kändisar som Peter Stormare går ut i media och säger sådant här: http://www.expressen.se/noje/1.2539761/stormare-bra-att-sd-kommit-in-i-riksdagen , då är det ett tecken på att det börjar bli politiskt korrekt att ha kritiska synpunkter även på invandrarpolitik. För bara några få år sedan så skrek nästan alla, ivrigt påhejade av censurmedia, att man var rasist så fort man nämnde minsta lilla konstruktiva kritik mot invandringspolitiken. Det är förstås inte värdigt en öppen demokratis som Sverige, men det har inte hindrat våra makthavare från att skapa ett sådant politiskt klimat här, eftersom de inte är demokrater i sann anda. Hemma vid mitt köksbord vill jag att sann demokrati ska råda, för utan en öppen debatt där alla åsikter kan vädras, ges ingen möjlighet att få sina argument synade och prövade av andra, vilket heller inte leder till någon utveckling i människors tankesätt.
  Det som är så fascinerande i hela denna invandrardebatt är hur man tidigare har lyckats göra synonymt kritik mot invandrarpolitik och kritik mot invandrare. Det är som om jag kritiserade sjukvården och någon vänder det till att jag kritiserar patienterna.

  SvaraRadera
 31. Och kan vi vara snälla och sluta tjata om invandring och framställa invandringskritiker som offer. Starta en egen blogg och tjata om invandring där istället.

  Frågan är större än så.

  Vad jag vet har jag inte skrivit ett ord om invandring i mitt blogginlägg. Och ändå gör ni er själva till martyrer.

  SvaraRadera
 32. Eftersom ditt blogginlägg handlade om just censur, där samtidigt censuren inom Sverige vad gäller invandrarpolitiken är den mest graverande just nu, så kanske du får räkna med ett och annat inlägg om just det. Dessutom förbehåller jag mig rätten att göra vilka kopplingar som jag vill när jag kommenterar oavsett om du som bloggare råkar gilla just den vinklingen eller ej. Vill du exkludera kommentarer inom ett visst område så föreslår jag att du påpekar det redan i blogginlägget.
  Inga frågor är för övrigt för stora för att diskutera enligt min mening. Vem har gjort sig till martyr? Gör man det om man påpekar att det varit svårt att föra en argumentation inom ett visst område under många år, så gör du det också genom att ideligen påpeka hur svårt det varit att föra en peak oil-debatt i Sverige fram till nu. Ta gärna bort min kommentar om det känns bättre, men i sådana fall så kunde du lika gärna ta jobb på aftonhoran :)

  SvaraRadera
 33. "Yttrandefrihet är också rätten att hålla tyst och inte svara eller kommentera."

  Känns det igen? Någon som vet vem som skrivit detta? :)

  SvaraRadera
 34. Jocke, jag modererar som du ser inte. Däremot håller jag inte med i invandringsfrågan, så skriv inte om det här om du förväntar dig medhåll.

  Det här är ingen invandringsblogg, det är en ekonomi- och miljöblogg, med lite politik (allt är politik). Respektera det och förvandla den inte till något annat.

  Mvh

  SvaraRadera
 35. Re: Jocke

  Vem är så naiv så att den personen tror att "allt som visades på nyheterna i TV och allt som skrevs i tidningarna var trovärdigt, väl underbyggt och opartiskt"?
  Inte ens mina barn tror på allt som sägs, från det att de var 5 år gamla

  SvaraRadera
 36. 2011-08-31 11:10: Alldeles för många tror det, men jag får väl skylla på att jag var rätt naiv och godtrogen som ung, och ville tro alla om gott. Nu vet jag bättre. Jag blir glad att höra att dina barn är så upplysta.

  Cornu, detta är som jag ser det en politikblogg i allra högsta grad eftersom du skriver om ekonomi, censur, marknadskrafter, miljö, energi, valet 2010, politiska partier och dess företrädare bara för att nämna några. Om du tycker att den ska handla enbart om ekonomi och miljö så sluta skriv om annat och tydliggör att det är tillåtet att kommentera endast inom dessa områden. Eller acceptera att folk som kommenterar gör egna kopplingar till områden som du kanske inte direkt avsåg med blogginlägget, men som kan ge upphov till nya diskussioner och framtida blogginlägg.

  SvaraRadera
 37. Sen blir jag extremt förvånad över din kommentar att jag inte ska skriva om ett ämne här om jag förväntar mig medhåll. Jag har vid flera tillfällen både gett dig medhåll i olika ämnen, men också kritiserat det du skriver ibland, och har aldrig någonsin antytt att jag fiskar efter medhåll från någon annan. Det var helt och hållet din egen felaktiga tolkning.

  SvaraRadera
 38. Bra jocke, du är en av få som klarar att argumentera övertygande mot Cornucopia!

  Skogsägare

  SvaraRadera