Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2011-08-11 11:05

Investera med konjunkturen

De flesta av oss känner förhoppningsvis till konjunkturcykeln (eng business cycle) och de vändningar i ekonomin som leder till överhettning, följt av konjunkturnedgång, återhämtning när kostnaderna blir lägre och uppgång, överhettning osv.

En bra mätare på konjunkturcykeln är den konjunkturbarometer som Konjunkturinstiutet tar fram via månatliga enkäter och som jag nämnde igår. Jag nämnde också att den antagligen är tradingbar, att det går att agera på börsen utifrån dess utveckling. Och det gör det.

Eller åtminstone långsiktigt investera med konjunkturbarometern.

Det finns en tydlig korrelation mellan börsen och de förväntningar på den ekonomiska utvecklingen som konjunkturbarometern indikerar. Det är i princip samma förväntningar som sedan marknaden har på börsbolagens framtida utveckling, den framtida utveckling som skall ligga till grund för rådande värderingar av bolagen. Det kanske inte ens kan kallas teknisk analys, då konjunkturbarometern är ekonomiska fundamenta.

Värden över 100 innebär en positiv syn på ekonomin, värden under 100 en negativ. En läsare föreslog att man går ur börsmarknaden när barometerindikatorn legat över 110 i tre månader. I praktiken innebär det att man säljer fyra månader efter indikatorn passerar 110. Sedan köper man in sig på börsen igen när barometerindikatorn legat under 90 i tre månader, alltså efter fyra månader. Fyra månader pga eftersläpningen i statistiken.

Detta fungerar mycket bra. Speciellt på säljsidan. Det fungerar så bra att man rent av kan ta negativa positioner mot börsen på säljsidan. Alla politikers och utopikers dröm är drömmen om superkonjunkturen, konjunkturen som aldrig dör ut. Men verkligheten är aldrig sådan. Åtminstone inte längre.

För att titta på hur det sett ut sedan 1997 klickar man lämpligen på charten nedan. Konjunkturbarometer i grönt, OMXS30 i rött.

Den enda för tidiga signalen är köpsignalen i september 2001. I övrigt är alla signaler korrekta och fångar börsens toppar och bottnar ganska väl. Den som kört 1:1 mot börsen både i negativa som positiva positioner har sedan april 2001 fått en avkastning på otäcka 6.66x, 566%. Samtidigt har börsindex OMXS30 fallit 34%, ej räknat utdelningar. 100 000 kronor i september 2001 har blivit 666 000 kronor enligt denna investeringsmetod, ej räknat utdelningar. Den som haft sina 100 000 kronor och suttit still i båten har istället bara 66 000:- kronor kvar. Det är en skillnad på 10x.

Men väntar man sig en långdragen lågkonjunktur, rent av depression, så är det kanske lite tidigt att gå in redan tre månader (fyra i praktiken) efter att barometern dyker ner genom 90. 2008 fick vi en mycket snabb vändning pga statlig intervention världen över, men de flesta av de stimulansvapnen är nu förbrukade. Sannolikt får vi ett antal år med dåliga tider den här vändan.

Tror man att nedgången i barometern går lika fort nu som 2008 och vänder upp lika fort igen, så är det ändå tio månader till det blir en köpsignal enligt denna investeringsmetodik. Tidigast i maj 2012 blir det dags att ta positiva positioner på börsen igen. Och börsen följer konjunkturbarometern mycket väl. Frågan blir hur lågt börsen står i maj 2011 vid en så pass snabb nedgång? OMXS30 på 700 är inte orimligt. Nedgången kan dock bli långsammare och mer utdragen, men detta var ifall 2008 - 2009 upprepas igen.

Lade även in en sluttande trendlinje sedan börstoppen år 2000. Man ser hur börsens återhämtningar blivit allt mer blodfattiga och man aldrig nått tidigare höjder igen. Jag upprepar återigen att parantesen 1980-2000 är över. Det är inte längre självklart att börsen är en bra investering, även om banknissar och andra som tjänar pengar på din aktiehandel fortfarande repeterar att börsen alltid stiger, sitt still i båten. Rent av så illa att det i Aktuellt skall ha sagts att det är en naturlag att börsen alltid stiger. Vän av ordning påtalar att det finns utdelningar på börsen också. Visst finns det det. Men det finns även ränta på bankboken eller på statsobligationer. Speciellt de senare har klått börsen sedan år 2000. Fast bäst har guld gått av de tre tillgångarna aktier, räntebärande och guld.

Men en sak är säker. Högkonjunkturer kommer och högkonjunkturer går. Och just nu håller den på att ta på sig skorna och överrocken och skall tacka för festen. Det händer i princip aldrig att den går med på ytterligare en efterfest.

Den som inte följer med högkonjunkturen ut genom dörren får stanna kvar och städa upp.

Tillägg: Läsaren tipsade om sajten Tradingeconomics, som har en hoper med intressanta indikatorer för 194 länder. Även utan att köpa den mycket dyra betaltjänsten så finns det mycket data att titta på och visualisera även utan att registrera sig.

Tillägg 2: Inflationstakten för KPI var 3.3% i juli, mot 3.1% för juni enligt SCB:s pressmeddelande. Det gör det mindre sannolikt att Riksbanken sänker sin tänkta räntebana, då de i princip enbart skall styra på KPI och KPI-förväntningarna. Nu sänks prognoserna för svensk ekonomi av bland annat Svenskt Näringsliv. Även Konjunkturinstitutet talar om nedrevideringar av utsikterna. Anders Borg pratar nu om "påtagliga nedrevideringar" under regeringens sommarfika. Enligt Direkt sade han "Det är tydligt att vi får göra påtaglig nedrevideing av tillväxtprognosen 2012, det är mer osäkert för 2013. Det är också uppenbart att det finns nedåtrisker även efter den nedrevideringen." Vill någon fortsätta tjata om hur stora vinster börsföretagen gjorde i våras kan de förstås göra det, men man investerar inte på hur det såg ut, utan på hur det kommer se ut.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Cornu du menar maj 2012 eller hur?

  SvaraRadera
 2. Från SCB pressmedelande: "Inflationstakten rensad för effekten av räntesatsförändringar (KPIF) var i juli 1,6 procent, vilket är en uppgång från juni då den var 1,5 procent."

  Detta mått er også viktig, dock nämnas sällant av dom som predikerar (hyper-)inflation med mera.

  Har man en sparränta högre enn 2,29% er man "break-even" efter skatt, och det er flere kreditmarknadsbolag som har högre ränte enn så.

  SvaraRadera
 3. "Högkonjunkturer kommer och högkonjunkturer går. Och just nu håller den på att ta på sig skorna och överrocken och skall tacka för festen. Det händer i princip aldrig att den går med på ytterligare en efterfest."

  En reflektion: Om man har hinkat i sig massa sprit tills sent på natten så är det lika bra att fortsätta då man ändå kommer att vara bakfull som ett troll. Party all night long...

  SvaraRadera
 4. Kommer att ge ett gott stöd till magkänslan.

  SvaraRadera
 5. Kul att du tog upp min tanke i ett inlægg. En øverkursvariant av samma tanke skulle kunna vara att blanda in konjunkturtåget i det hela genom att børja køpa råvaruaktier føljt av verkstad, konsumtion, sællankøp, bygg, IT-konsulter. Givetvis sæljer man av i omvænd ordning. Ett exempel; Volvo børjade falla stadigt mitten 2007 medan tex KnowIT høll emot hyfsat enda fram till høsten 2008. Någon slags omviktingsmodell mellan branscherna borde kunna gøra timingen ytterligare bættre.
  Frågan ær bara om konjunkturtåget ff gæller i dessa snabba dagar?

  Johan F

  SvaraRadera
 6. Första gången på länge som jag tyckt att ett TA-chart var intressant och inte bara voodoo. Du får gärna fortsätta med månatliga rapporter om konjunkturbarometern :)

  SvaraRadera
 7. cornu

  Jag måste vara blind, men vilken rådata fil är det du har använd dig utav på deras hemsida ?

  http://www.konj.se/128.html?overviewid=5.53675f99130aa5ca5068000299

  SvaraRadera
 8. Cornu:
  Om man får önska sig något så skulle vilja se den här charten, kanske månadsvis uppdaterad, på en egen och evig plats i högermarginalen!
  Du går ständigt mot nya höjder -- är det ruccolagräset eller?

  SvaraRadera
 9. Jag hör din önskan. Bra tänkt. Uppdateras skall den. Ut i högermarginalen? Varför inte?

  SvaraRadera
 10. Cornu.

  Hittade länken hos konj.se

  http://www.konj.se/download/18.17f61104130b69a66e6800012980/bar_indikator.XLS

  Den har data från och med månad 7 1996.

  SvaraRadera
 11. En uppdaterad ute i högermarginalen vore kalas Lars. :-)

  mvh/MUST

  SvaraRadera
 12. Fast du Cornu, är inte detta att anpassa sig lite väl mycket till historien? Varför är det just 90 och 110 samt en eftersläpning på tre månader som är "rätt"? Att ha 5 mätpunkter ger dig ingen som helst möjlighet att på ett säkert sätt prediktera vad som komma skall. Jag önskar att du vore lite mer ödmjuk när du nästa gång kritiserar andras predikteringar för lika säkert som de har haft fel så vågar jag påstå att din teori ej kommer att hålla när du om 20 år tittar tillbaka på resultatet. Som en anekdot så skrev jag en gång en algoritm som med teknisk analys gjorde valutaaffärer i realtid. På de 10 åren jag back-testade så gick det jättebra, men varför gick det då åt skogen när jag väl forward-testade? Jo, jag övertygade mig själv om att det mönster jag trodde mig se var ett evigt återkommande. DET VAR FEL! (fast jag hade lätt kunnat visa några grafer med köp/sälj-signaler på historisk data, så som du nu gör, som hade stött min tes)

  SvaraRadera
 13. "Fyra månader pga eftersläpningen i statistiken".

  Jag fattar inte. Statistiken rapporteras i slutet av innevarande månad. Exempelvis vid köp:
  juli: 89, augusti 85, september 80..och då köper man i slutet av september. Tre månader efter, inte fyra. Eller?

  SvaraRadera