Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2011-08-23 15:08

Hur högt kan guldbubblan gå?

Som vi alla känner till har varje bubbla tre faser, där den tredje fasen är den som är kortast i tid och även står för de största uppgångarna nominellt såväl som procentuellt. Det kan utifrån det vara interssant att ställa sig frågan hur högt guldpriset kan gå i fas tre av bubblan.

Skall man nämligen tro Jim Sinclair så har vi nu gått in i just fas tre av uppgången i guldpriset. Se även James Turks intervju med Jim Sinclair strax före fasövergången. Notera att Sinclair fick rätt i att guldets prisökningstakt tog fart när väl 1764 USD bröts.

Fas ett varade fram till 524:90 USD per troy ounce. Vi kan anta att den började år 2000 på 262 USD, dvs halva priset. Andra fasen varade fram till härom veckan och 1764 USD. Nu skall vi alltså vara i den tredje fasen.

Fas ett år 2000 - 2005 262 - 524 USD Uppgång 100% på 5 år.
Fas två år 2005 - 2011 524 - 1764 USD Uppgång 236% på sex år.
Fas tre år 2011 - ?


Eftersom fas tre skall visa på högre procentuella uppgångar än tidigare fas två skall man alltså minst förvänta sig en uppgång på 300%. Det tar oss upp till 7056 USD. Fan trot. Men bubblor utmärker sig genom att vara irrationella även om det alltid finns något rationellt motiverbart fundamentalt argument i botten, t ex banksystemens och valutornas sammanbrott i spåren av överskuldsättning etc.

Samtidigt skall denna uppgång ske på kortare tid än vare sig fas ett eller fas två, dvs som högst säg fyra år.

Vad som är relevant i sammanhanget för den som lever och har sin utkomst i Sverige är vad dollarpriset står i då. I svenska kronor var uppgången år 2000 - 2005 högst måttlig. Ur minnet rör det sig om ca 50% upp till ca 140 :-SEK per gram. Från 2005 till Jim Sinclairs övergång till fas tre så gick vi upp till ca 350:- SEK per gram, eller 150% upp. I svenska kronor kanske vi bara får se 200% i uppgång under fas tre, dvs att vi landar på 1050:- SEK per gram guld. Säg 1000:- SEK per gram för enkelhetens skull och det före år 2015 tar slut. Samtidigt skulle det betyda att USDSEK skall falla till drygt 4:- SEK per USD.

Allt ovanstående skall förstås ta med rejält skepticism. Grundproblemet är dels dollarns utveckling och dels om Jim Sinclair egentligen har något fog för sina faser i uppgången. Men förr eller senare kommer bubblan att spricka, men först behöver fas tre i uppgången göra sitt. När hysterin är fullständig så vet vi att det toppat. Att goldbugs är hysteriska är inget nytt, det har de alltid varit. Det är när Faster Agda är hysterisk och vill köpa guld som man skall sälja. Eller Jan Helin på Aftonbladet...

Men än så länge dimper det ner reklam för att man skall sälja sitt guld i brevlådan. Senast idag här ute hos oss i vår måttliga håla (enligt Svenskt Hålindex). Inte att man skall köpa. Företagen som köper guld ser fortfarande hellre att de skall sätta in marknadsföringen på att köpa in mer guld, inte på att bli av med guldet. Än har inte Aftonbladet dagliga rubriker om att man skall köpa guld. Däremot hade Schibsted istället tvärt om rubriker om att man skall sälja, knappast ett tecken på hysteri i media.

Skall man förresten tro på grafen ovan (som bara är ett principiellt exempel), så faller priset i princip bara ner till den nivå som var när man avslutade fas två, där det till slut stabiliseras igen. Men det är bara ett principiellt exempel. Men i teorin innebär det en relativt begränsad nedsida att köpa precis i inledningen av fas tre. Den som köpte IT-aktier (eller börsen) i årsskiftet 1998-1999 kom in hyfsat väl, undantaget de IT-aktier vars bolag gick i konkurs. Att köpa årsskiftet 1998-1999 innebar att OMXS30 låg på 800, mot 500 som sämst efter kraschen. Säg nu att guld haussas upp till 1000:- SEK per gram och sedan kraschar 40% under 350:- SEK. Då landar guldpriset på runt 210:- SEK någon gång framåt år 2020. Skillnaden mot en börsinvestering är att börsinvesteringen gav utdelning som kompenserade för nedgången, men det gör inte guld.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

104 kommentarer:

 1. Om DI skriver med stora feta rubriker "KÖP" så säljer jag!

  SvaraRadera
 2. Nja. DI var rätt tidiga med köp när det gäller IT-aktier. Du bör vänta till Aftonbladet. Det var korrekt på några års sikt att sälja när DI skrev köp, men man missade nästan hela fas tre.

  SvaraRadera
 3. Det är härligt knäpptyst om silver! Bådar mycket gott för framtiden. När guldrushen väl drar igång, vad gör de människor som inte har råd med den dyra metallen? :-)

  SvaraRadera
 4. Silver är industriellt konjunkturberoende. Dyker konjunkturen dyker silvret, även om det kan ske med eftersläpning. Industriellt bruk av guld är så marginellt att man inte har någon konjunktureffekt.

  SvaraRadera
 5. Det stämmer förvisso, men tror du inte att efterfrågan på investeringssilver kommer att öka i takt med att guld blir dyrare?

  Så vitt jag vet kommer en stor del av silvret som biprodukt när man utvinner basmetaller. Om konjunkturen dyker bör således utbudet på silver minska. Tankar om det?

  SvaraRadera
 6. Men vad blir värdet när guldmyntfoten kommer tillbaka, för det är 100% säkert/ Köper hellre guld

  SvaraRadera
 7. vad ska stoppa guldtjuren denna gång? vem ska höja räntorna till 20%?

  SvaraRadera
 8. Att jämföra denna "guldbubbla" med vad som helst annat tycker jag haltar.
  För varje dag som går ökar världens medvetenhet om att den västerländska ekonomin är ett pyramidspel, att pengar skapas från luft, och att skuldbergen inte kan försvinna på annat sätt än total kollaps, eller via utspädning av alla valutor på alla medborgare.

  Guldpriset har en realitet via detta som inte kan förklaras på samma sätt som andra råvaror.

  SvaraRadera
 9. Nej det är inte bara pengarna som tappar värde utan även guldet stiger. Sedan 2007 har guldet ökat i pris 300% i SEK. Varken min lön eller priset i affären har stigit så mycket.

  Guld håller på att åter träda fram och dammas av som den 5000-åriga tradition den är. Skillnaden denna gång är att guld ska ses i spegeln av den enorma rikedom som oljan tagit fram. Guld kommer stiga dels som en indikator på valutornas tappade värde och dels för att vi behöver en referenspunkt i botten av systemet.

  Ett system som under lång tid har speglat sitt värde i pengar och alla dess derivat. För att inte tala om derivat på derivaten osv. Money from nothing har aldrig fungerat och kommer inte att göra det denna gången heller,

  Guld, vad är det värt? Ingen vet för det har under lång tid manipulerats av en pappers- och leasingmarknad som stötta fiat-valutasystemet. Men dess stigning i valuta har bara börjat. Pappersmarknaden kkommer att fallera när det inte går att få tag i fysiskt guld till papperspriset. Det är endast en tidsfråga

  SvaraRadera
 10. Bubblan spricker väl när regeringar talar om att de alla har guld för de kommande hundra åren och aldrig mer kommer investera i guld. Samtidigt kommer ett guld smycke bettyda dumhuvud och loser. Vem vill se ut som en by hövding från Afrika med guld hängand runt halsen. Civiliserade människor kommer aldrig mera bära guld.

  SvaraRadera
 11. Säg att guldet stiger några hundra procent. Om jag då tänker sälja mitt eller inte beror på ifall det fortfarande går att "få något" för dessa extra procent av fiat. Vart ligger tex landpriserna på då i fiat?

  SvaraRadera
 12. Idag backar mina minlong guld men mina minilong silver stiger.

  Diversifiering :)

  Mina abb och volvo lyser rött sedan inköp, missade dock 20% nedgång av index. Köpte väl för tidigt som vanligt.

  SvaraRadera
 13. Köp guld nu, sälj när guldpriset känns för högt och aktier ser bra ut.

  SvaraRadera
 14. Glömde en klok sak en vän sa till mig, jag bor hellre i en hyresrätt och äger guld för 4 miljoner än bor i en bostadsrätt för 4 miljoner.

  Bostäder är osäkra tillgångar kan ändras snabbt bara genom en trend i samhället. Trenden i Usa är nu att hyra hus, varför betala dyrt för något man kan hyra istället och slippa risken med utmätning.

  SvaraRadera
 15. Kom ihåg att guld alltid varit en bubbla här hos Cornucopia och man fick rekommendationen att INTE köpa vid $1200 (eller vad det "övervärderade" priset var i maj 2010).

  SvaraRadera
 16. Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, säger i en intervju med SR/Ekot följande om den svensk tigerekonomin: "Tigern har blivit som en pålitlig bondkatt."

  Ska bli kul att se henne göra en pudel snart.

  /En svensk tiger om det uppenbara

  SvaraRadera
 17. Gällande ämnet guld:
  Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen i Chavez-historian. Lyckas inte de banker som han har claims på få fram de kvantiteter som begärs (100-tals ton!) kan det bli en spännande jakt på allt det fysiska guld som sägs finnas här och var.
  Många spekulerar ju i att det inte finns fysisk backning för mer än ca 1/100 av allt guld det handlas med. Personligen har jag svårt att bedöma sanningshalten i sådana påståenden men när nu Chavez tvingar de stora aktörerna att spela med öppna kort kan det bli riktigt intressant om det stämmer.

  Ref:
  http://www.thetrader.se/wp-content/uploads/2011/08/Hmmm-August-20-2011.pdf

  och för er som hellre kollar på film:
  http://maxkeiser.com/2011/08/22/hugo-chavez-crash-jp-morgan-gimme-gold/

  SvaraRadera
 18. Allvarligt talat så är redan guld en stor bubbla. Enligt www.cubeofgold.com värderas idag allt guld på jorden till 9 500 miljarder dollar. Alla börsnoterade företag i världen är tillsammans värderade till mindre än 25 000 miljarder dollar.

  Om guld stiger till 7 000 dollar per uns kommer alltså metallkubens värde överstiga alla börsnoterade företag i världen.

  Ganska hög värdering för en gul kub om 20 meter.

  SvaraRadera
 19. Pålitlig bondkatt? snarare än kastrerad hankatt som blivit för fet för att fånga något vidare byte själv.

  SvaraRadera
 20. Cube of Gold: Av världens finansiella tillgångar finns nu bara 1% i guld och guldaktier. 1981 var siffran 26%.

  SvaraRadera
 21. Cube of Gold:
  Jag säger inte att du har fel, men hur kan du veta hur mycket just allt guld (eller "allt av någon annan råvara" för den delen, t ex allt vete) bör, eller inte bör vara värderat till i förhållande till börsnoterade företag.

  Klart att det kan förefalla orimligt, och visst mäter man helst rikedom i kossor hellre än i mjölk, men hur vet du hur stort förhållandet bör vara?

  //DL

  SvaraRadera
 22. Guldkuben: Visst är det kul att rapa upp siffror.

  År 2009 beräknades alla derivat vara värda 615 000 miljarder dollar eller tio gånger högre än världens BNP.

  USA:s monetära bas är 2 700 miljarder dollar.

  Om guld sjunker till 530 dollar per uns kommer alltså enbart deras fysiska pengar vara värt mer än allt guld i hela världen.

  Ganska hög värdering för en hög med papper.

  SvaraRadera
 23. CORNU
  tycker du ska Se det här föredraget. han har en del intressanta synvinklar på vad som påverkar guld och silverpriset och massa annat.

  http://goldsilver.com/video/debt-collapse-20-000-gold-mike-maloney/

  SvaraRadera
 24. För att avgöra om guld är i en bubbla, vilket det är, så måste man jämföra reala priser. Sett ur en 40-års tidsperiod med reala siffror och något högre inflation än den officielt rapporterade har gult långt kvar att stiga.

  SvaraRadera
 25. Guld kommer faaan skyrocketa när regeringarna startar printingpressarna och printar FIAT valutor till regnskogen är slut. Silver kommer outperforma allt annat i världen, minst en miljon dollar per atom är min gissning. Dollarns kollaps kommer gå så fort att ingen hinner se det men det kommer skicka chockvågor i universum. Priset på papper kommer svara accordingly. Regeringarnas sedelpressar kommer att gå så varma att vi för att kyla dom måste börja spänningsmata vindkraftverken för att blåsa kall luft på sedelpressarna så det inte blir härdsmälta i dom. (James Turk tror att det här kan rubba jordens rotation så att hösten varar längre och hösten är en bra säsong för guld vilket är bullish) Guld har varit pengar så länge att ingen minns hur länge men jag tror det är ungefär 14 miljarder år och det måste ju betyda något. Snart blir guld pengar igen när pappret tar slut, missa inte det. Sen ni som säger att man inte kan äta guld det är fel för det finns faktiskt dessär (jag är guldbagge så jag orkar inte stava rätt man behöver inte ha rätt jämt) med guld på. Guld är ingen bubbla det kommer aldrig bli det för när guld är pengar igen då kommer ni önska att ni hade massa guld och inte en FIAT.

  Guld till månen bitchez

  (det betyder kärringar fast med z det e typ en grej man skriver på zerohedge)

  SvaraRadera
 26. Om kina håller fast vid sitt mål finns ingen bubbla! dom vill öka sin reserv med 9000 ton.
  detta gör allt annat ovesäntligt, så länge mannen med världens största valuta resev köper guld gör jag det också! Centralbankerna kommer avgöra hur högt priset på guld kan gå, ingen annan!

  SvaraRadera
 27. Guldet är inte en bara råvara utan främst att betrakta som pengar i dess ursprungliga form. Att nu guldpriset räknat i olika valutor (USD, Euro, SEK osv) går upp speglar bara hur de olika valutorna tappar i förtroende (snabbt ökande penningmängd). Bubbla eller inte kan man kanske avgöra om man tex studerar hur mycket mat, olja eller kW man kan köpa för 1 oz guld sett över lång tid? Tror att det först blir en rejäl spik i guldpriset (då dollarn till slut tappar status som världens reservvaluta) för att sedan på ett eller annat sätt ingå som del i en ny världsvaluta. Den som lever får se...

  SvaraRadera
 28. 17:44 Hehe, tack det var synnerligen befriande att läsa!

  SvaraRadera
 29. För det första, att en bubbla skulle ha "tre" faser är en teori, en modell.

  För det andra, det enda vi med säkerhet vet om framtiden är att vi ingenting vet. Att försöka sia om framtiden är ett sannolikhets-lotteri som med säkerhet kommer att kröna en eller ett par vinnare,...resten kommer att åka rutschkana när guldbubblan brister. Men den kan nog bli det dubbla innan dess. Denna lågkonjunktur kommer att hålla i sig 5-10 år innan vi rett ut nutidens ekonomiska röra...

  mvh

  6a 68

  SvaraRadera
 30. En del saker fungerar fast vi inte vet exakt hur, t.ex. gravitation.

  Med tanke på hur enorm den nuvarande kreditbubblan är och att mängden valuta som finns i nuläget är enorm, och många gånger större än 1980-talet, så är en enorm prisökning i guld inte otänktbart. Sett som att denna enorma bubbla imploderar och värdet på guld och valuta byter plats.

  Så länge Kina och Indien köper guld så finns det en ständig efterfrågan. 20 000 USD/TROY OUNCE låter orimligt nu, när vi väl är där så har vi säkert andra bekymmer att tänka på.

  Uppsidan på guld är för stor för att inte ha något guld.

  Finns det någon PPM-fond som innehar PM eller som är helt likvid?

  SvaraRadera
 31. Likviditetskrisen från 2008 har på institutionell nivå gått från banker till nationer. Skuldkrisen har gått från att vara ett balansräkningsproblem som man löst genom Enron-redovisning till att riskera ta sig monetära uttryck genom en förtroendekris för tidigare säkra kapitalklasser. Det verkar uttjatat och jag förstår att folk är sååååå trötta på det. Men det ändrar inte på det faktum att fysiska värdemetaller per mängdenhet kan representera stora värden och genom att vara fysiska föremål som kan låsas in kan de därigenom eliminera risken som optioner, aktier och valutor, och bankkonton också för den delen, representerar. Det som kallas counterparty risk. Om ni är less på goldbugs redan nu skulle jag tro ni måste iakta strikt mediabojkott om några år för attt inte bli tokiga. Ps, läs FOFOA.

  Den som köpt minst guld brukar vara den som är mest sur... :)

  Den goda nyheten är att det inte är för sent att vara med än!

  SvaraRadera
 32. 18:47, jag vågar mig på att gissa på att jag äger mer guld och silver än de flesta guldbaggar och att jag har ägt det längre än de flesta. Det förhindrar inte att jag inte orkar med fler stöddiga ignoranta guldbaggar eller att jag anser FOFOA vara en skitsnackare av stora mått tillsammans med de flesta andra ultraguldbaggar. Faktum är att jag faktiskt börjar få svårt att stå emot lusten att hoppa till nästa investering. Den här anstormningen av nyblivna svammelpratande religiösa ultraguldbaggar signalerar iallafall att det börjar bli dags att vara mer skeptisk.

  Snälla guldbaggar, torka er bakom öronen och inse att ni är fårket de smarta pengarna väntat på?

  SvaraRadera
 33. När Faster Agda blir hysterisk?
  Faster Agda är väl pseudonym för Nisse på Jordanfonden och han är väl sen några år tillbaka synnerligen positiv till guld.
  Orättvist jämföra Nisse med Jan Helin på Aftonbladet i alla fall. Det måste man ge honom.

  Ingen vet hur framtiden blir, men kraftig ökning av guldet (och silvret) känns som en bra gissning i ljuset av de finansiella "obalanser" som nu finns. Antalet hundra procent potentialen är blir nästan ointressant så länge man tror på plus och alla finansiella alternativ pekar på minus. Så låt drömmarna drömma om astronomiska tal. En dubbling eller två är sannerligen inte fy skam det heller.
  /Morfar

  SvaraRadera
 34. 18:59

  Jag vet inte vilket umgänge av värdemetallnördar du har men jag får fortfarande samma tomma stirrande blickar när jag pratar om värdemetaller som om jag skulle uppmana folk att skydda sina tillgångar genom att investera i gamla sockar.

  SvaraRadera
 35. 19:03 Han på jordanfonden har väl mest gruvaktier och annat pappersguld?

  Alla som ska bli rika snabbt på guld tjatar bara om certifikat och hävstänger, de köper inte riktigt guld utan olika papper på avanza.

  SvaraRadera
 36. Och jag som trodde att Cornucopia hade förstått det här med guld. Det här inlägget är inte vettigt eller rimligt i någon mening. Jag gör alltså helt rätt som tittar in här alltmer sällan.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 37. http://fofoa.blogspot.com/2009/12/gold-ultimate-un-bubble.html

  SvaraRadera
 38. 18:59 kanske kan förklara vad fofoa har fel i och varför? bara fäkta med e-penisen imponerar inte så värst.. större chans att det är ditt Wow-guld du snackar om.

  SvaraRadera
 39. Goldbugs är för söta. Här skriver jag att guldpriset kan trefaldigas och gå till 1000:- SEK per gram, men då "har jag inte förstått det här med guld". Har skrivit hundratals blogginlägg om guld, kreditbubblor, pengasystem, penningmängd, inflation, deflation etc, men så fort jag pratar om att guldpriset kan toppa tids nog så fattar jag tydligen ingenting.

  En topp säg 2015-2020 passar för övrigt bra in i Rogers cykler som är just 15-20 år.

  SvaraRadera
 40. Sluta posta den där profeten fofoa, de som vill kan hitta dit ändå. Kryp tillbaka in i sprickorna i väggen ni kom ifrån och var nöjda med ert guld så kanske bubblan inte spricker fullt så fort?

  Fofoa delade på vattnet och gjorde vatten till vin.

  SvaraRadera
 41. 19:44, det har jag redan gjort, om jag inte har tappat räkningen så har jag nog gjort det 10 gånger. Ursäkta, men jag orkar inte mer. Du får gärna dyrka profeten fofoa men ta det på något annat ställe då, kanske forumet på liberty silver eller något annat av alla religiösa ädelmetallforum som nu dyker upp?

  Det är för övrigt en av sakerna som stör mig med guldbaggarna. De tror per automatik att de kan stövla in var som helst och frälsa alla med sin djupa kunskap som de uppnått via king world news.

  SvaraRadera
 42. Jag tror att i dessa dagar ar inte 10-20% guld en bra balans, snarare 50%. Men man ska vara forsiktig, for ratt vare ar sa kommer bernanke och bara: alla som ager guld kommer at nukas imorrn! Och da blir guldet en stor tung kula fast vid foten.

  SvaraRadera
 43. 19:49, det börjar låta allt mer hysteriskt från guldbaggarna. Analysen att man gått in i tredje fasen stämmer antagligen allt mer. Skillnaden mot t ex IT-bubblan är dock att det inte går att trycka guld (ge ut aktier i nyemission), så uppgången bör ta längre tid än IT-bubblans sista år.

  Men argumentationen är snarlik på många sätt. Nu gäller det dock att följa med bubblan upp, men kliva av i tid.

  Problemet med bubblor är att det ursprungligen alltid finns någon fundamentalt motiverbar anledning till riktningen uppåt, men sedan lämnar man förr eller senare vettiga värderingsnivåer med exponentiell hastighet. En guldbagge blandar så att säga ihop sak och person. De har rätt kring det kreditbaserade pengasystemet, men kommer ha fel i sin tro att guldet bara kan gå upp, upp! UPP!

  SvaraRadera
 44. Bubbla? Ingenting kan växa för evigt säger ni?
  Min morfar köpte sitt hus på 40talet för 14000kr.
  idag är den värd 6 milljoner. Och även med en bokrasch kommer huset vara värt ännumer om 20 år. För evigt är orelevant, en livstid därimot!

  SvaraRadera
 45. Hur många gånger har valutor gått till 0 och guld till ∞ ?

  I alla de fallen, var guld en bubbla? gick ju ner tillslut i reelt pris.

  SvaraRadera
 46. http://goldchat.blogspot.com/2011/08/coming-goldbug-civil-war-and-your-pm.html

  SvaraRadera
 47. Cornu, du har inga planer på att göra så att man måste ha ett riktigt konto när man kommenterar? Ibland är det så förbaskat svårt att följa diskussioner när det bara är massa anonyma som käbblar med varandra.

  SvaraRadera
 48. Nu uppenbarligen en "guldbagge"2011-08-23 20:18

  >>Anonym 19:49

  "Det är för övrigt en av sakerna som stör mig med guldbaggarna. De tror per automatik att de kan stövla in var som helst och frälsa alla med sin djupa kunskap som de uppnått via king world news."

  Detta är ett inlägg på en ekonomiblogg om guldpriset. Ska vi hålla oss på vår kant även där?!?

  Det värsta är väl att aktieprofeterna kan vara ¨så jävla apdumma i huvudet men eftersom de måste tilltala Agda, 89 år och småbarnsmamman Camilla, 32 år så har de en snällare ton... Att alla ni som abskyr oss guldbaggar (som det tydligen heter sedan 72 timmar tillbaka) ger er på "sitta still i båten"-gänget. De säljer ju trots allt bara papper, papper som tappar i värde oavsett hur jävla still man sitter...

  En annan aspekt som jag tycker missas är skillnaden mellan CME eller HKMEX spotpris och priset för fysiskt guld/silver. När "bubblan" står på toppen räcker det med att en bråkdel av deltagarna vill ha faktiskt guld för att premien på fysisk ädelmetall ska sticka iväg. Helt otroligt är det inte heller att det blir så för inte sedan tulpanbubblan har väl folk faktiskt velat ha den underliggande tillgången i handen...

  Då kan ju ni sitta där och skrocka över en siffra på en skärm. I verkligeheten kommer ingen att ge er något för Kitcos hitte-på-priser...

  SvaraRadera
 49. Magnus, nej jag värdesätter möjligheten att för mina läsare kunna kommentera anonymt utåt (jag kan se vem som skriver vad dock, var de bor, skostorlek etc). Det hjälper egentligen inte heller, man kan registrera flera konton etc.

  Men visst blir det svårt att följa, tyvärr.

  SvaraRadera
 50. hur många känner ni som har fysiskt guld?skulle gissa på 1-2% så jag tror inte på någon bubbla än så länge.
  men troligen kommer priset skjuta högre än vad som är motiverat.
  cornu är enormt självgod och rapar ut mycket bisarra saker och har alltid gjort det.givetvis blandat med mycket bra inlägg annars hade han inte haft den läsarbas han har.

  SvaraRadera
 51. Från Goldbug civil war-länken ovan, klockrent:

  "As the gold price increases, you will also start to see a "civil war" developing in the gold internet community on this issue. All gold commentators you read have a view on this issue. It may seem that everyone is in the “End of the Debt Bubble” but a careful reading of many commentators tells me many hold a “Repeat of 1980” view. At the moment all gold advocates are united against conventional economists and investments advisers as they have been proven right with a 10 year bull market.

  But once the gold price starts to get really high, you will see commentators who believe in the “Repeat of 1980” scenario start to recommend selling your gold. This is likely to result in “End of the Debt Bubble” commentators calling them "traitors" or "incompetent" for recommending holding soon-to-be worthless cash. The passion of the current debates in our little gold internet community will be nothing compared to this."

  SvaraRadera
 52. Jag tror väldigt få här är aktieprofeter. De är helt enkelt intresserade av att investera sina pengar i det som för tillfället är bäst. Däri ligger skillnaden mot guldbaggar, de kan inte förstå det här utan måste dra allt till sin spets och förvandla investering till religion. Att göra det är det absolut dummaste man kan göra och man måste väl kanske helt enkelt gå i den fällan en eller två gånger innan man lär sig.

  SvaraRadera
 53. Så vad är motiverat pris? För ett antal år sedan var 10 000 USD ett motiverat M3-justerat pris om man skulle tillbaka till 1980 års kvot guld/M3. Nu ligger det antagligen högre. Var guldet i en bubbla 1980? Ja. Den nivån (10000 USD) är alltså högre än motiverat.

  Kom ihåg att självbedrägeri är utmärkande för den tredje fasen i en bubbla, så det gäller att inte lura sig själv angående hur högt det kan gå.

  SvaraRadera
 54. 20:23, exakt. Man kan gärna investera i guld, men känslorna skall lämnas därhän. Vi som har haft guld i 20+ år kanske ser lite nyktrare på saken.

  SvaraRadera
 55. För övrigt var det ett utmärkt tillfälle att köpa guld 1990-91 när Saddam Hussein dumpade Iraks guldreserv i samband med Kuwait- och Gulfkriget.

  Sådant kan hända igen, speciellt med allt fler nationer på fallrepet statsfinansiellt.

  SvaraRadera
 56. Man är ju precis lika anonym om man har ett google, aim eller twitterkonto som när man är "anonym" men som Magnus säger så blir det ju lättare att följa om man kan ha ett namn och en avatar. Själv gillar jag Disqus skarpt som SVD, Feber och massor med bloggar börjat implementera. Jag kan skriva med mitt facebook-konto om jag vill skriva i mitt eget namn och med mitt "anonyma" twitterkonto om jag vill vara någorlunda incognito.

  SvaraRadera
 57. Investerar i guld för att jag vill köpa ett hus om 5-10 år.

  Hindrar dock inte min tro på att så länge vi inte har nån typ av guldstandard så kommer priset på guld i valutorna gå upp.

  SvaraRadera
 58. Du är aldrig incognito på internet.

  Det som är intressant med Another, Friend Of Another OCH Friend Of Friend Of Another är deras historik. Är en av dem Peter Schiff? Den andra Mike Maloney? Och den tredje Greg Mankiw?

  SvaraRadera
 59. cornu.m3 ökar väldigt snabbt.
  jim sinclair jim rickards bla tror att det hela slutar med en gulduppbackad valuta för att förtroendet för fiatvalutorna tagit slut.
  jag känner mig inte smart nog att säga emot dom killarna.
  hur tror du bubblan kommer sluta?
  1980 höjde volcker räntan till 20% för att stävja inflationen,ett alternativ som inte finns idag.

  SvaraRadera
 60. man kanske skulle fråga vad som skulle sänka guldpriset? Enkelt talat så måste ju efterfrågan minska. I och med att centralbanker köper igen så måste enorma mängder säljas av investerare. Soros sålde allt sitt guld, märktes inte ens! Cornu vem skulle sälja så mycket guld att det skulle bli en krasch? Räntor på över 20% lär vi inte se i usa på många många år?

  SvaraRadera
 61. Cornucopia! du skriver att man skulle köpt när irak dumpade sitt guld? Hur mycket var det??
  Mer än när australien sålde 65% av sin reserv eller när sverige england tyskland norge schweiz sålde? Imf sålde 400 ton 2009 ändå gick priset upp. Att hela tiden tro att historien upprepar sig kanske inte är jätte smart?

  SvaraRadera
 62. 20:41 Soros köpte massvis med guld efter att han påstod att det var en bubbla, och sålde långt senare med en fet vinst.

  SvaraRadera
 63. Man kan spekulera hur mycket man vill om vad det är som får bubblan att spricka. Men man kommer antagligen ha fel ändå, oavsett anledning.

  Tror man på Foss så kraschar guldpriset när hyperdeflationen tar fart och guldägare dumpar sitt guld för att få pengar att fylla igen hålen med.

  Säger inte att det blir så, men det är ett exempel på varför guld skulle kunna krascha.

  SvaraRadera
 64. köp guld, priset går upp 100%, sälj hälften, GRATIS GULD, HAPPY DAYS(sen om bubblan hinner spricka innan priset dubblas...tough shit.)

  SvaraRadera
 65. Guldbaggarna låter som BLT. Priset kommer alltid gå upp. Vägen till rikedom. Det är annorlunda nu.

  Enda skillnaden är vilken sida av toppen de befinner sig. Guld har en bit kvar, men de förtrollade guldbaggarna kommer troligen följa med priset ner kloaken i förnekelse när den dagen kommer.

  SvaraRadera
 66. Kom just pa en grej: Fed kan ju skapa dollar snabbare an priset pa guld gar upp och kopa upp ALLT?! Foss har fel fram tills nu iaf, de som koper guld idag ar inte de som behover pengarna, det ar dem som inte har nagonstans att forvara riktiga pengar undan inflationen. For att Foss ska fa ratt maste lanade/desperata pengar kopa guld. Vilket leder till min forsta tanke! Intresting. Hursom, jag ser mitt guld jag kopte pa 1500 och 1600 som madmax valuta anda. Nar man star dar och taljer i sin lilla 100grams tacka for att betala for ved eller mat sa galler det att hitta pa sin egen kurs! ;D

  SvaraRadera
 67. 21:54 Du yrar uppenbart i nattmössan. De som är på "vägen till rikedom" är aktienissar som nu sitter med certifikat och hävstänger.

  De du kallar för guldbaggar vill skydda sig från det kollapsande ekonomiska systemet.

  SvaraRadera
 68. 21:59 Det hade väl varit smartare att köpa mynt isåfall...

  SvaraRadera
 69. Jag tror att den stora skillnanden är att de som äger fysiskt guld anser att guldets värde inte förändrats utan vad man mäter det i minskar i värde. De som inte äger fysiskt guld anser att priset på guld stiger, utan att inse att deras valuta/pengar urholkas av inflation.

  Massiv skuldavskrivning skulle leda till deflation, dock så tror jag att vi kommer att se BOA räddas av staten och när skulder löses av nya skulder kommer det pågå till värdet på, enligt de som håller i dem, pengar är borta.

  Någon som känner sig manad att göra en OMXS30 / Guld ratio? Från 1970 till idag.

  SvaraRadera
 70. 21:59, tveksamt, även om det kanske finns ett fåtal som tror att de kan skydda sig med sina guldtackor, eller att dom snart kommer att kunna handla på ICA för guldflisor. Jag tror dock att flertalet av dom är ute efter att tjäna pengar precis som alla andra. De köper "fysisk" metall för att det är vad de blir tillsagda av sina ledare.

  SvaraRadera
 71. 21:59

  BS. En viss guldbagge brukar signera sina inlägg här med "ett stort hus för en liten tacka".

  SvaraRadera
 72. Från tråden 20:35:

  "Investerar i guld för att jag vill köpa ett hus om 5-10 år."

  SvaraRadera
 73. Finns inte ett uns av girighet i detta. Endast självbevarelsedrift. Jo, tjena.

  SvaraRadera
 74. 22:05 och vilka ledare skulle det vara? Om man tror att bankerna är solida och att börsen kommer stiga till hösten och allt kommer bli bra så räcker det ju med pappersguld.

  SvaraRadera
 75. 22:28, okej låt oss hämta andan. Jim Sinclair, James Turk, Eric King, Mike Maloney, Max Keiser, Jesus eller jag menar fofoa, silverfuturist, silvergoldsilver, Turd Ferguson, stellaconcepts, Eric Sprott, Jim Rickards, Peter Schiff, Ben Davies, John Embry, Gerald Celente och där får det räcka. Ber om ursäkt till profeterna vars namn jag missade. Visst, vissa av dessa herrar är bättre än andra men tillsammans skapar de en sekt som faktiskt slår det mesta i blind hängivenhet.

  Vad får er att tro att bara guld och silver har pappersmotsvarigheter som handlas i många multiplar av den underliggande varan? Hmm, höst snart, det börjar bli dags för alla rykten om COMEX default också, nåja, it comes with the game.

  SvaraRadera
 76. Jag tror iaf att vi kommer fa se negativa rantor om inte inflationen tar fart! Spannande! Om inte Ben sager nagot kul pa fredag i stil med nu ersatter vi dollarn med kottar sa blir jag besviken!

  SvaraRadera
 77. 22:39 Ingen av de jag läst av de du räknar upp har påstått att man kommer bli rik på guld. James Turk säger att guld är en dålig investering som inte ger mycket avkastning (eftersom guld inte är en investering).

  SvaraRadera
 78. 23:23

  Vad är skillnaden på att bli rik och skydda värdet på sin förmögenhet i en miljö av hyperdeflation?

  SvaraRadera
 79. 23:23, nej just det, guld är ju pengar i sin renaste form, ingen investering. Glömde det. När tror ni förresten jade kommer tillbaka eftersom det också använts som pengar?

  SvaraRadera
 80. mycket hackande på alla guld-bugs här idag.....tror inte att det går att dra några slutsatser om guld/silver utifrån denna lilla krets.....viktigare att analysera är t ex hur kineser och indier agerar. Detta är länder med hög inflation där folk måste investera för att skydda sig mot detta. Hur en miljard kineser agerar kan bli avgörande för guld/silver's framtida utveckling.

  SvaraRadera
 81. 23:37 Jag som trodde att argumentet var att det inte kommer bli hyperdeflation eller hyperinflation, allt kommer vara bra, COMEX har 100 ggr världsproduktionen i silver i lager och alla uppräknade namn är bedragare...

  23:54 Kineserna tömmer lagren på guldtackor: http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=zh-CN&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbiz.cn.yahoo.com%2Fypen%2F20110823%2F544453_2.html

  Bullion-guldmynten har väsentligen varit slutsålda i flera månader.

  SvaraRadera
 82. 23:56

  Ang ditt svar till 23:37. Om vi ska utröna guldbaggarnas syfte är det deras argument vi ska utgå ifrån eller hur? Du undvikar bara att svara på frågan, ganska så genomskinligt.

  Uppenbart så att ett stort hus för en liten tacka är lika mycket hus som ett stort hus för en liten aktie. Huruvida det är inflation, deflation, tillväxt, kontraktion, osv, är irrelevant för sakfrågan.

  SvaraRadera
 83. 23:37, COMEX kan inte defaulta i den bemärkelsen ni menar, läs själv i deras regelverk. Dessutom vill inte alla ha själva metallen utan är bara ute efter att spekulera tro det eller ej.

  Argumentet är att guld inte kommer att vara en bra investering för evigt och att den som blir religiös troligen kommer att råka illa ut.

  SvaraRadera
 84. 23:56 skulle det varit adresserat till.

  SvaraRadera
 85. 23:38 och alla andra innlägg du gör på denna tråden. Du är ju helt besatt av detta. Likt en rabiat chihuahua projicerar du dina upprörda känslor på dina sk "guldbaggar"

  Slappna av för fan. Riktiga sunkargument du använder. Får bilden av enn arg jävel som helt röd i ansiktet misshandlar sitt tangentbord när han försöker producera så många meningslösa inlägg som möjligt på kortast möjlig tid.

  När kommer musslor tillbaka? Talley sticks? Lincoln green backs? Seriöst. Tror du följer alla profiler vars namn du kräks upp mest av alla här.

  Heter du möjligen Claes?

  SvaraRadera
 86. Det är en bra och relevant fråga som Cornu ställer. Varje seriös investerare bör alltid planera för sin "exit". Så även för guld (oavsett om man är "goldbugg" eller ej).

  På frågan om när guld har nått sitt maximala värde anser jag att det är när han eller hon som önskar sälja ex sitt hus helst vill ha betalning i guld (eller silver).

  Då har det nått sitt maximala värde och då kan det vara läge att byta det mot andra reala tillgångar.

  Vad guldet kostar mätt i dollar eller SEK i ett sådant läge är inte så relevant.

  Om man önskar sälja (byta mot FIAT pengar) sitt guld (eller silver) innan detta har skett kan man göra det om man ex behöver pengarna till något annat. Men man kommer troligtvis inte få maximalt betalt för det.

  När detta kan inträffa (att säljare helst vill ha betalt i guld och silver) är en annan fråga som man bara kan spekulera om.

  Förhoppningsvis dröjer det väldigt länge (oavsett hur mycket guld eller silver man har).

  Om inte hela världen plötsligt blir klarsynt på samma gång och inser att vi behöver ett nytt ekonomiskt system (som ex inte längre främjar brist) så är risken ganska stor att en motvillig övergång till ett nytt ekonomiskt system (där guld kanske har en betydelse) kan bli rätt stökig.

  Den viktigaste frågan som några av de som kommenterat har varit inne på tycker jag Cornu har missat att ställa.

  - Vilken är den bästa investeringen just nu?
  Och finns det just nu någon enskild bättre investering än guld?

  För övrigt anser jag att den bästa investeringen är en lätt diversierad "portfölj" med ex fysiskt guld till ett minimum värde av cirka 400 000 SEK, fysiskt silver 100 000 SEK, guldpapper för cirka 200 000 SEK (som man kan köpa och sälja ofta vid upp och nedgångar) samt BULL och BEAR certifikat för cirka 50 000 SEK som man kan köpa och sälja när tillfälle bjuds.

  Det är ganska enkelt att tjäna pengar på ex guldcertikat (så länge man inte använder hävstång) som man köper och säljer ofta så länge som den generella trenden är uppåtgående.
  Även om kursen råkar falla så kan man räkna med att priset kommer återhämta sig och stiga högre inom en snar tidsperiod.

  Den senaste veckan har vi ex sett guld pendla i prisintervallet 38 000 SEK och 39 000 SEK.
  Just nu har det fallit något mer (mot 37 000 SEK). Sannolikt innebär detta ett bra köpläge.
  Guldet har alltid nått sin tidigare prisnivå.

  SvaraRadera
 87. 00:22

  Vi är minst två anonyma som argumenterar emot guldblindhet.

  Det är snarare du som verkar upprörd. Men det brukar bli så när man ifrågasätter troende. Världsbilden måste bevaras.

  SvaraRadera
 88. 00:22, nu tycker jag nog faktiskt att det är du som verkar arg. Följer alla profiler vars namn jag kräks upp mest av alla? Ja, det gör jag, när man investerar sina pengar i något ska man lyssna på vad alla som påstår sig veta något har att säga oavsett om det är positivt eller negativt.

  Vänd inte på det här nu, det är ni som är religiösa och känsloladdade, det slutar aldrig bra att blanda det med pengar. Ta det som ett tips, om du blir arg över något någon skriver om det du investerat i så är det en varningssignal.

  Nej, mitt namn är inte Claes och jag är inte guldhatare som jag redan skrivit. Förresten, är det inte bra om någon balanserar upp baggarnas hysteri så det råder jämnvikt? Det är faktiskt inte bara jag som skriver antiguldbaggeinlägg, det har smittat av sig lite tack och lov.

  SvaraRadera
 89. hur högt kan den gå?

  1/0

  SvaraRadera
 90. 20:18

  Hahahaha klockrent inlägg! Tack, nu slapp jag skriva det själv.

  SvaraRadera
 91. Ska inte glömma att vi handlar guld i kronor. När kronan går i botten, det är då vi vill ha guld. Man ska komma ihåg att vi satte en topp i guldpris(tidigt 2009) i kronor när det rasadt som fan i dollar. Guldet va lägre, men dollarn var högre.

  Det finns fler variabler än dollarpriset för svenska investerare.

  SvaraRadera
 92. TA på antalet besökare på Cornucopia?

  SvaraRadera
 93. 00:51

  Schizofren också som skriver inlagg riktade till dig sjalv?

  SvaraRadera
 94. 7056 dollar/ounce är förstås väldigt högt, men när förra guldbubblan peakade 79/80 så låg guld på c.a. 900 dollar/ounce vilket justerat för inflation blir c.a. 7200 USD. Så helt omöjligt är det nog inte, därmed inte sagt att det är sannolikt. Dessutom tror jag inte att guldet är så farligt ute sålänge som realräntan är negativ. Det som skulle knäcka guldet inom kort vore antingen kraftiga räntehöjningar (á la Paul Volcker) eller mycket tydlig återhämtning i ekonomin, ingendera känns som överhängande risker just nu.

  SvaraRadera
 95. Ett par saker som många verkar bortse ifrån.

  1 Det här med papper vs fysiskt. Jag tror nog att vi redan har en bubbla i pappersguld, den intresanta frågan är om charaden lyckas fortsätta. Behandlas allt guld, dvs både fysiskt och papper utan täckning lika, kommer vi nog inte få se så där oerhört mycket högre priser, 1000 dollar till kanske men inte mer än så innan den ökande mängden papper lyckas mätta marknaden och priset faller. Skulle pappersmarknaden rämna så är det svårt att sätta ett tak på guldpriset, å andra sidan lär vi väl i så fall ha betydligt viktigare problem än guldpriset i det läget kanske.

  2 Många tycks vilja jämföra guld med tulpaner och en del även med bostäder. Det är fundamentalt fel, tulpaner och bostäder är relativt lätt att kraftigt öka utbudet av, det tar visserligen några år men givet tid och politisk vilja så kommer efterfrågan att mötas. Oavsett politisk vilja går det inte att trolla fram mer guld, det går att få fram pappersguld vilket väl räcker för att tillfredsställa spekulanter men det lär knappast tillfredsställa kineser och indier. Visst, centralbankerna kan dumpa ut guld men så länge BRIC köper allt de kommer över så förefaller det vådligt som metod för att spräcka en bubbla..

  Dessutom tycks guld och silverförespråkare ständigt jämföra med tidigare toppar, som bröderna Hunts silverspik och anse det vara någon slags facit på det reella värdet vilket väl av uppenbara skäl torde vara lika begåvat som att anse att Ericson var korrekt värderat på toppen av IT-bubblan. På samma sätt tycks guldbjörnarna ständigt jämföra med historiska lows och anse att ett pris tio dollar över är en uppenbar bubbla.

  Diversifiering är som alltid the name of the game. Har du inget fysiskt guld och/eller silver är du nog en loser på sikt, har du bara ädelmetall är nog även du en loser på sikt. Frågan är bara vem som förlorar först..

  /J

  SvaraRadera
 96. Re J:

  Att säga att det reala värdet är det som gäller vid en topp är förstås dumt, min poäng är att toppen är det, justerat för inflation en bit kvar till vad gäller guldet. Finns det ngt exempel på ngn som sökt ta en corner på guldmarknaden (för att jämföra med bröderna Hunt)?

  SvaraRadera
 97. J: Det är inte antingen eller guldbagge eller guldbjörn. Jag är guldtjur för tillfället men jag har inga illusioner om att guld ska stiga i all evighet och att jag ska kunna köpa ett hus genom min nya riked... jag menar inv... jag menar skydd.. äkta valuta. skydd.

  SvaraRadera
 98. Guldprisras lagom till löning!!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 99. Det är jäkligt ledsamt med den här berg-och-dal-banan som man åstadkommer alldeles avsiktligt. Kul bara för de som har tid och lust att spekulera i snabba svängningar. Om man skall höja marginalkraven så kan man väl för allt i världen göra det så sakteliga, istället för att göra det på ett sådant sätt att man garanterat får en störtdykning i guldpriset. Men det är förstås alldeles avsiktligt man åstadkommer de här våldsamma kasten. Vem kan tro något annat?

  SvaraRadera
 100. Cyniker

  Inte såvitt jag vet, i varje fall inte på samma uppenbara sätt. Det faller ju lite på att riksbanker äger en för stor del. Det närmaste man kommer är kanske USA åren efter WWII. Då satt de på så stor andel av allt guld som brytits att de i stort sett kunde diktera priset samtidigt som ytterligare en stor andel var inlåst hos europeiska banker via Bretton Woods. Guldets bearmarknad i typ 20 år före millenieskiftet var väl Hunt fast tvärtom orkestrerat av västerländska riksbanker kanske..
  /J

  SvaraRadera
 101. 11:18 Fysiskt guld kan man inte spekulera med kortsiktigt. Nar alla valutor krashar sa kommer guldkalle kopa ett fint hus om han har mat och varme under den tid krisen varar. Det _enda_ vi borde fraga oss ar: har FOFOA eller Nicole Foss ratt. dvs. kop guld nu nu nu eller vanta tills priset krashar och kopa da; OM DET FINNS NAGOT FYSISKT GULD KVAR da. Krisen kommer det ar alla overens om men inflation, deflation och guldet det ar den riktiga fragan. Cornu: man kan se senaste kommentarer, men inte vilken artikel de var pa?!

  SvaraRadera
 102. Håller du markören över kommentarslänken ser du vilken artikel det är, eller får iaf en ledtråd. Har inte hittat någon bättre widget tyvärr.

  SvaraRadera
 103. JAså, hur går det med det här då? Över ett år mellan 11000 och 12000 känns inte riktigt som en bubbla....

  SvaraRadera