Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2011-08-11 13:34

Humortidningen Aktiespararen juli/augusti 2011

Lobbyorganisationen Aktiespararnas tidning Aktiespararen har tydligen landat i brevlådan hos en och annan läsare, som delat med sig av innehållet för vilket jag är tacksam. Aktiespararna är en organisation som helt religöst alltid, i alla lägen och under alla omständigheter rekommenderar köp av aktier. Och gärna ser fler medlemmar som betalar medlemsavgiften tills de blir ruinerade på aktiemarknaden.

Det nya numret innehåller förstås artiklar skrivna före de senaste två veckorna, vilket ger upphov till mycket stor humor. Det här är roligt, väldigt roligt. Men samtidigt tragiskt, väldigt tragiskt.

Exemplen är flera. Vi börjar med allas vår älskade Peter Malmqvist, mannen som i P1 slog sig för bröstet med att han minsann rekade sälj 2007. Läs t ex den här artikeln hos DI från 2007 (varning, utskriftsversion). Artikeln hos Aktiespararen heter iaf "Uppstuds i Japan grund för uppgång". Ett sammanfattande citat kanske:

"Slutsatsen av ovanstående blir att aktier är fortsatt attraktiva. Fakta är att tillväxten är relativt god och börsens värdering låg."

Tja den är lägre nu än när det skrevs... Och hur vad det nu med att KI och Borg tidigare idag slog på trumman att tillväxtprognoserna skall skruvas ner?

En annan artikel heter "Proffsen ser köpläge efter sommarturbulensen" för sin proffsportfölj som föll 6.3% från den 17:e maj fram till den 26:e juli när tidningen antagligen gick i tryck. Sedan dess har portföljen gissningsvis tappat ytterligare 20%.

Anders Haskel skriver en artikel med rubriken "God chans till bättre börs". Ett citat: "Några positiva nyheter kan snabbt förändra det negativa stämningsläget på börsen." För att inte tala om dåliga nyheter, fast de är bäst att tala tyst om. Fast Haskel menar att nedgången fram till och med juli redan tagit höjd för dåliga nyheter. Blev lite fel där tror jag.

Numrets stackars gästplacerare Daniel Lindqvist från Tangent säger i rubriken på sin artikel att "Faran för börsfall redan intecknad". Citat från artikeln: "Min erfarenhet är att investerarna i allmänhet är oförberedda för de riktiga nedgångarna. Nu är de oroliga och vet mer vad faran handlar om, och därmed är den troligen till stor del redan intecknad." Kom ihåg att det här var i juli. Daniel har dock rätt. Investerarna är i allmänhet oförberedda för de riktiga nedgångarna. Inklusive Daniel själv tydligen.

Värst är dock Peter Benson som slår ett hårt slag för "sitt still i båten" med rubriken "Köp och behåll bäst för brända sparare". Köp och behåll, sälj aldrig, oavsett hur dåligt det går är summeringen.

Detta exemplar av tidningen måste bli en klassiker. Det kräver skicklighet att gräva fram samstämmiga experter som trots att konjunkturläget hela våren ritat dem på näsan kan vara 100% fel ute.

Det finns 70 000 läsare av den tidningen. Tyck synd om dem. Kom dessutom ihåg att de betalar för Aktiespararen.

Lägger in tidigare graf över konjunkturbarometern och OMXS30 ovan igen.

Finns det en Bankkontospararnas Förening?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Ibland verkar du lite hånfullt bitter i dina blogginlägg. Synd, för du skriver mycket läsvärt emellanåt.

  SvaraRadera
 2. Är det mest synd om de dumma som tror att de är smarta eller om oss andra som måste höra på deras skryt och dravel?

  SvaraRadera
 3. Vad kommer efter "starkt köp"?

  "Adcore. Strongest buy in the history of strong buys!"

  Handelsbanken 27/10 2000

  SvaraRadera
 4. "Finns det en Bankkontospararnas Förening?"

  Nej, men vi kanske skulle starta en?
  Vi kunde börja med att lobba för att ta bort ränteavdraget på lån och motsvarande "skatt på inflationen".

  SvaraRadera
 5. Jag är en av läsarna. Det är synd om mig, men inte som aktieägare. Tidningen har bra analyser av bolag. Är man intresserad av "stock picking" ger det goda möjligheter till infomation. Utbombade kvalitetsbolag på botten av en konjunktur kan vara trevliga att köpa och äga.

  Sen finns det bra möjligheter att gå på föreläsningar som inbjudna bolag håller.

  Man ska dock tänka själv, annars går det galet. De som uttalar sig i tidningen har ofta en egen agenda. Man måste se igenom budskapet, vem tjänar på det de säger? Oftast banker och mäklare. Inte nog med det, de annonserar också i tidningen.

  SvaraRadera
 6. Ja, lobba för borttagning av ränteavdraget!

  SvaraRadera
 7. "Aktiespararen har tydligen landat i brevlådan hos en och annan läsare"

  Du är tydligen en av dem, eftersom du redan vet så mycket om innehållet.

  SvaraRadera
 8. "... som delat med sig av innehållet för vilket jag är tacksam" står det också.

  SvaraRadera
 9. Men du, Crescent Point Energy Corp ger ju med nuvarande kurs 7 % i utdelning. Kanske inte helt riskfritt men nästan. Balder pref ger 8 % med en liten risk. Det är väl ändå bättre än 1,5 % på banken.

  Ulf

  SvaraRadera
 10. Så usel är inte tidningen. Bra analyser av företag och man kan få kött på benen inför sitt eget beslutstagande. Finns dessutom många bra artikelserier publicerade i Aktiespararen. För de som funderar kring sitt PPM-sparande finns det artiklar och portföljer som kan ge vägledning när man ska ta sina beslut.

  Jag betalar och fortsätter gärna att betala för tidningen Aktiespararen.

  Ibland är du inte lite självgod, Lars. Låt inte dina femton minuter i rampljuset stiga dig åt huvudet nu.

  /Palle

  SvaraRadera
 11. Ulf 14:25 Visst, men om man väntar kanske ett halvår kan man få CPG med kanske 10-12% i utdelning istället. Petrobakken ger redan ca 10%. Väntar man där kanske man får 15% osv.

  14:27, jag har alltid skrivit så här. I tre år. Jag låter inte några femton minuter i rampljuset påverka mig till att ändra vad jag skriver.

  SvaraRadera
 12. Nej, så usel är inte tidningen. Bevakningen av enskilda bolag är antagligen väldigt bra, men man skall skilja på ett bolag och dess aktie. Nu lider alla aktier av aktiemarknaden i stort och därför bör man vänta oavsett hur köpvärt det verkar.

  SvaraRadera
 13. Lätt att hånfull när man tittar i backspegeln.Enl C ska man köpa guld,spara på bankkonto,amortera,hyra sitt boende,odla sina egna grönsaker och lägga upp ett matförråd för några månader (om ryssen kommer).Hur gick det med din satsning i Pare förresten?

  SvaraRadera
 14. Skrev i morse att jag övervägde att sälja guld. Men visst, blir du lyckligare av att hitta på så är du välkommen.

  SvaraRadera
 15. Folk fattar inte att det är slut, ekonomin är död sedan 2007 och likaså börsen. Det vi ser nu är de sista dödsryckningarna i det socialistiska FRB systemet.

  Att tjäna pengar utan att arbeta är en utopi som är falsk, den leder bara till allmän missär.

  2007 tog sosseekonomin sitt sista andetag.

  SvaraRadera
 16. Kan hålla med om att det känns lite uråldrigt att en tryckt tidning försöker ge börsråd. Kurserna stämmer ju aldrig den dag man får hem tidningen i brevlådan. Däremot tycker jag att det är viktigt att ngn representerar oss småsparare i den offentliga debatten och på årsstämmor för vem gör annars detta??
  Stolt medlem i Unga aktiesparare

  SvaraRadera
 17. Tack för en intressant blogg. Diagrammen som du ofta visar vilket program kommer dom ifrån? Och var hämtar du t ex info om t ex konjukturbarometern?

  SvaraRadera
 18. Har läst aktiespar-tidningen i tjugo år. Den är värdelös. Nästan oseriös.

  SvaraRadera
 19. Per!

  han fick länken av mig :http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Konjunkturen---Barometerindikatorn/?from3925=&to3925=2011

  /Fredde

  SvaraRadera
 20. Grymt inlägga Lars! Vilka clowner. Tack för en hyperaktuell blogg. /B

  SvaraRadera
 21. "Det är en naturlag att man som investerare måste få mer betalt för att man tar risk på aktiemarknaden. En aktieägare ska över tid tjäna mer pengar än en som har pengarna på bankboken."

  Gösta Carlberg, chefredaktör för Aktiespararen
  i en intervju i Aktuellt 9 aug

  SvaraRadera
 22. Haha, vad är det här? VM i självgodhet?

  SvaraRadera
 23. Vem vet Aktiespararna kanske får rätt till slut?
  Skrattar bäst som skrattar sist!

  SvaraRadera
 24. Sett i backspegeln finns det fler humortidningar.
  År 2000 hade Privata Affärer en stor rubrik på framsidan: "Ericsson har mer att ge".

  Detta var när aktien stod på topp och sedan rasade kraftigt, och fortfarande är väl kursen bara en tiondel av vad den var då.

  Skogsägare

  SvaraRadera
 25. ->13:40

  Om man haft rätt, rätt och rätt sedan allt började, och alla andra har haft fel, fel och fel, ja då får man allt triumfera lite. Ungefär som han norske skidåkaren som åkte i mål baklänges - är man först har man vissa privilegier. Synd bara att en meter bakom mållinjen låg en avgrund som vi missade för att vi var för upptagna av att njuta av synen i backspeglarna...

  SvaraRadera
 26. ->13:43 Hör gärna av dig!

  SvaraRadera
 27. 2007 startskottet för kristna högerns enfaldiga ekonomiska tänk?

  Mutte-ekonomernas tänk vet jag inte hur många gånger sprungit in i väggen de senaste x 1000 åren såg ut som digerdöden skulle rädda oss från idiotin speciellt på 1300-talet började det se lovande ut men tji.

  När skall vi sluta KONSERV-era försöka utvecklas ni vet evolution? Kanske kan bryta centralbanker(+fed) kättingar administrerat av politiker är en väg?

  SvaraRadera
 28. Helt rätt Cornu. Dessa så kallade "experter" har länge förtjänta att löpa gatlopp i media. Det borde vara kriminellt att vara så inkompetent som dessa personer är!
  /J

  SvaraRadera
 29. @ NiklasT 23:24
  Om jag bara kunde lista ut hur så skulle jag höra av mig direkt till dig, brukar läsa dig här i kommentarerna, på Flute och Oljegruppen.
  För att försöka svara på min egen fråga, och ge något kort om min grundsyn så är det inte synd om de dumma, naturligt urval är nödvändigt, en aning synd om de dummas omgivning, men mycket synd om de dumma och själviskas barn.
  Vi har ett stort problem i att vi har ett samhälle där det naturliga urvalet är satt ur spel av energislavar och de riskbenägna och själviska gynnas på bekostnad av de "saktmodiga" de som är försiktiga och värderar relationer och inte armbågar sig fram.
  Detta ser dock ut att komma till en brytpunkt i.o.m. peak energy, och det kommer inte bli kul för någon av oss då de gynnade = de med makt inte kommer att anpassa sig utan stånga huvudet mot begränsningarna.
  Mig når du på tunuddensnabelasverigepunktnu
  /13:43

  SvaraRadera
 30. Jag gillar tidningen Aktiespararen. Dock blev det lite komiskt i det här fallet.

  SvaraRadera
 31. Naturligtvis så är det nu, just nu, som man ska börja köpa aktier igen. Många bittra människor här som missade 2009 års köplägen, som trodde att nedgången skulle fortsätta ända tills vi alla bodde i lerhyddor igen så att man äntligen fick någon användning för sina guldmynt, sin pilbåge och sitt eldstål. Nedgången kommer inte heller denna gång fortsätta för evigt....sorry.

  Säger som "aktiestinsen"; "Det är egentligen inte priset på aktier som är viktigt, det är antalet aktier". Man ska stegvis köpa i nedgång och sälja (eller ligga still)i uppgång, om man nu överhuvudtaget ska sälja. Som småsparare utlöser det bara courtage samt en beskattning av vinsten som staten sedan ger i bidrag till europeiska bönder och bankirer. Men det är klart..om man nu (som kanske dom flesta här) köper och säljer ju för miljontals kronor varje gång så väljer man en annan stragegi.

  Mvh....../sjodan

  SvaraRadera