Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2011-08-03 06:11

Gotland, Karlskrona och F 17 Kallinge får permanent modernt luftvärnsskydd

En stor svaghet hos svenska försvaret är luftvärnet. Men nu kommer det finnas permanent stationerat och bemannat toppmodernt luftvärn som skyddar hela Gotland, örlogsbasen i Karlskrona och flygbasen F 17 Kallinge utanför Ronneby rapporterar bloggaren Observationsplatsen. Även kärnkraftverket i Oskarshamn kommer hamna under luftvärnsskyddet.

Det är mycket glädjande att hälften av vårt stridsflyg i sina oskyddade plåthangarer på Kallinge flygplats får en luftvärnsskärm, liksom den majoritet av våra sjöstridskrafter som baseras i Karlskrona, 1:a ubåtsflottiljen och 3:e sjöstridsflottiljen. Dessutom får nu Gotland sitt välbehövliga luftvärnsskydd så att alla försök att flyga in trupp till ön kan hindras.

Och inte handlar det om några gamla HAWK-system från 70-talet, utan toppmoderna SA-21 Growler som kan manövrera i 30 G och når en hastighet på 12 mach, ca 4 km per sekund och även på kortare avstånd kan upptäcka och bekämpa stealthflygplan.

Läs nu mer hos Observationsplatsen eller bloggrannen Wiseman.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. 4 km / sekund. Är det ens möjlighet att föreställa sig hur snabbt det är? Galet snabbt..

  SvaraRadera
 2. Men vad fan, här hann man ju bli glad för en gångs skull! Men ja, okej, poängen framgick. :(

  SvaraRadera
 3. Japp, tar dock fortfarande nästan två minuter att skjuta ner ett mål över Ronneby.

  SvaraRadera
 4. Ironi är bra. Tur man inte jobbar inom flygvapnet, enligt länk från Observationsplatsen ser det ut som om svenskt flyg inte har så stor chans att klara sig.

  "Fakel claim a single shot kill probability of 70% against a Harpoon class missile, and 90% against a manned aircraft."

  SvaraRadera
 5. Avståndet Gotland- Kaliningrad handlar om 340 km, så vi har hjälp av jordkrökningen.
  Om vi flyger under 4000 m bör vi väl vara säkra, såvida nu inte passiva sensorer placerats ut.
  Pia

  SvaraRadera
 6. Eller aktiva i form av flygstridsledningsplan/radarplan (Mainstay).

  SvaraRadera
 7. Cornu, vet du vad som hände med luftvärnssystemet Bamse? Har för mig att det blev nedlagt men inte säker.

  /Johanneberg

  SvaraRadera
 8. Haha, skickligt skrivet! Din artikel blev lite förvirrande, då jag läste Oplatsen och Wiseman först. Antar att ironin var mer lättbegriplig om man läste Cornucopia innan. Cheers!

  SvaraRadera
 9. Ett system inköptes som industristöd, osäkert hur många, men tillräckligt för ett kompani tror jag. De har sedan dess stått i en lada någonstans, och är inte förbandssatta och saknar utbildad personal (iaf tillräckligt många för att kunna användas i praktiken). Om det nu ens finns tillräckligt ammunition till systemet för meningsfullt nyttjande.

  SvaraRadera
 10. Jag gick nästan på det... Bra skrivet, ironin är ju fantastiskt. Undrar hur länge befolkningen skall matas med att "vi ser ingen hotbild i närområdet". Försvarspolitiken av idag är snudd på landsförräderi.

  SvaraRadera
 11. Åja, vi får se det positivt. Om någon galning kapar ett passagerarplan och siktar in det på Oskarshamns kärnkraftverk så behöver vi bara lyfta på luren så är planet nedskjutet någon minut senare. Fast vi kanske skall samordna sådana mekanismer i förväg, så det inte blir en massa diplomatiskt käbbel och för sen avfyrning...

  Observationsplatsen påpekar ju också att Almedalsveckan nu har luftvärnsskydd. Viktigt, då man ju inte vill att hela den svenska politiker- och lobbyeliten skall slås ut vid ett enda tillfälle.

  SvaraRadera
 12. Broder,
  Du glömde nämna att i det här fallet är det Ryssland, som sköter vårt försvar! Ligger i linje med Tarja Halonen´s kommentar "Sverige har lämnat åt grannarna att sköta sitt försvar".
  Tack för en mycket intressant blogg.
  Anymouse

  SvaraRadera
 13. Heheh, jag tänkte väl.. nato ger ju bara benämningar som "growler" "bear" "frogfoot" etc till ryssar..
  Aldrig i h-v-e att Sverige skulle köpa ryskt, hur bra det än skulle vara..

  Man kan f.ö. lätt se vilken supermakt som är vän / infiltrerat vilket land genom att kolla på vapeninköpen..

  / lemonride

  SvaraRadera
 14. @ Anonym 09:30
  Aldrig förbandsatt. Och om man ska vara ärlig, med bamses räckvidd på cirka 20km är det inte ett sådant system fm bör titta på om det vill köpa luftvärn

  SvaraRadera
 15. Ytterligare gladjande nyheter ar att forsvaret satt av 300 000 kr for tillverkning och distribution av hattar gjorda av aluminiumfolie till Cornu och hans anhangare att anvanda i det fall att ryssen i stallet skulle ta till telepatisk krigforing. Antligen ett forsvar som tar Rikets sakerhet pa storsta allvar!

  SvaraRadera
 16. Alla känner väl till MIT-studien som visade att aluminiumhattar ökar mottagligheten för radiovågor, inte skyddar.

  SvaraRadera
 17. Jo, den kanner vi till, men vi vet ocksa att den utfordes pa uppdrag av Obamas korrupta regering vilket ju bara kan betyda att studien ar felaktig och att farhagorna om Rysslands alternativa invasion av Sverige medelst radiovagor den 19 Januari 2014 ar sanna! Alla som tror nagot annat har huvudet i sanden!

  SvaraRadera
 18. Mycket glädjande att vi ökar vår försvarsförmåga för en gångs skull.

  Kankse det här är ett trendbrott.
  Att vi nu har nått peak-nedrustning och en ny tid med ökande försvarsförmåga väntar?

  SvaraRadera
 19. Henrik E, antingen är du dubbelironisk eller så har du inte klickat på länkarna...

  SvaraRadera
 20. Var det inte en bamse som Svenskarna 'brände av' i Jugoslavien, när dom fick granatkastare på sig?
  Men resultatet vart en utskällning o nästintill eldförbud, även för egenskydd, o påpekande om att dom 'bränt' 1-miljon.
  Granatkastaren tystnade enl. FN-Svenskarna.

  SvaraRadera
 21. Jag klickade inte på länkarna.
  Gör man inte det, ger artikeln sken av att Sverige skaffat ökat luftvärn.

  Jag kan med andra ord inte glädjas över vår ökade försvarförmåga.

  SvaraRadera
 22. Vänta nu... Slog svenskar på balkan ut en granatkastargrupp med en luftvärnsmissil? Antar att någon rusade upp på värnkanten och kastade missilen som en dartpil? :-D

  Du förväxlar kanske med Excalibur eller Bonus? Vad vet jag? ;-)

  För övrigt tycker jag att vi ska köpa S-400 av ryssen och stationera på Gotland.

  /Palle

  SvaraRadera
 23. Nu är de dags för ändring! Tur att vi inte har S, V och MP vid makten för då hade de blivit skrotning av Gripenplan och mer nedläggningar. Det har socialdemokraterna haft planer på.. Visst händer inte mycket nu heller förutom smådetaljer som att Gotland kommer att få 14 stridsvagnar i något förråd etc. Men va hjälper det mot detta robotsystem ryssarna nu sätter upp. Den enda partiledaren som säger rätt ut att de är oroväckande med hur utvecklingen i Ryssland ser ut är Jan Björklund, han vill ha hit (till Gotland) ett luftvärnsystem, och även ett permanent regemente. Plus ett sk Östersjökommando. Man kanske ska rösta på FP nästa gång?

  SvaraRadera
 24. Va faan man kanske inte ska bli så upprörd man kanske ska börja läsa ryska i stället.

  SvaraRadera