Cornucopia?

2011-08-10 08:17

Goda råd är dyra

... men att läsa den här bloggen är gratis. Alltså innehåller den inte goda råd. Den innehåller information och synvinklar som kan vara en del av ditt beslutsunderlag i frågorna som behandlas. Men det jag skriver skall aldrig vara ditt totala beslutsunderlag, även om jag lyckats ha rätt om nedgången på börsen.

Jag får många frågor i kommentarer och speciellt privat via mail kring "skall jag göra si eller så". Det är förstås trevligt med ett sådant förtroende, men jag kan vare sig ta ansvar för råd eller garantera att jag har rätt. Jag förtjänar inte förtroende, som alla andra som tycker sig ha något att säga förtjänar jag misstänksamhet.

Generellt gäller att det jag skriver är ungefär hur jag själv gör, även om detaljer i tillämpningen oftast inte nämns. Jag är inte neutral. Jag lägger inte tid på att låsa på eller skriva om investeringar jag inte tror på. Som jag skrivit tidigare, så är det inte mycket aktietips på bloggen längre. Det är rent av inga aktietips. Helt enkelt därför att jag inte tror på aktier längre.

Istället är antagligen det vanligaste jag skriver "likvid", "bankkonto" eller "amortering". Och där ligger svaret på de flesta frågor om hur man skall placera sina pengar idag. Speciellt om du måste fråga om det. Känner du att du saknar kunskapen eller självförtroendet att kunna ta egna beslut så är bankboken det självklara alternativet när du blivit skuldfri (undantaget en buffert på några månadslöner inför t ex arbetslöshet, buffert först, amortering sedan). Det kanske inte är det bästa, men det passar antagligen din riskprofil och din kunskapsnivå perfekt om du måste fråga mig om hur man skall göra.

Vad gäller intressekonflikter så skriver Zero Hedge mycket bra om det.

"We've always wondered this: Why would you want to read about a position so uncompelling that the author doesn't have the stones to put their money where their keyboard is? Even if you elected to read such material for entertainment value (what else is there anymore?) why on earth would you ever consider it "more credible.""

Vill ni läsa någon som är saklig, oberoende och neutral och inte tror och agerar på det h*n själv säger så finns gammelmedia. T ex Peter Malmqvist...

Det betyder dock inte att jag har rätt. Bara att jag förlorar pengar eller "missar vinster" (finns inte, en missad vinst är inte en förlust) när jag har fel. Och jag tjänar inte ett öre på om ni gör det ena eller andra via courtage, kickbacks, bonusar etc, och vet att inget jag skriver har någon marknadspåverkan.

Lyssna för övrigt på Leif GW Perssons slakt av Peter Malmqvist i Sveriges Radios P1 Morgon. Tack, P1.

"-21% i sig är inget speciellt allvarligt", säger Peter Malmqvist. Så nu vet ni det. Småsaker. Det är sådant man får räkna med om man lyssnar på Peter Malmqvist när han säger köp.

"De enda som lever det där riskfria livet är [de som ger råden]", säger Leif GW Persson. "[Peter Malmqvist] pratar ungefär lika mycket strunt som alla andra."

Varpå den käre Peter går i taket över hur rätt han haft, hur duktiga analytikerkåren är och att Leif GW Persson är en nobody. Ridå.

Goda råd är dyra. I Peter Malmqvists fall så kostar de 21% av dina tillgångar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Jag lyssnade också till P1 imorse och det var ett 'icke-inslag' som gav nada. Varför överhuvudtaget bjuda in Peter och Leffe till en diskussion som är ovidkommande? Ta inga råd från Peter, men definitivt inte från Leif heller.

  SvaraRadera
 2. Jag gillade när du inför öppen blogg erkände en felinvestering i PARE.
  Efter det har jag lyssnat på dig. Alla felar men fåren skiljs från bockarna i hur man tar på sig ansvar och erkänner misstag.

  Peter Malmqvist verkar ju inte direkt ta på sig ansvar eller erkänna missta. Ej heller Obama " we’ve always been and always will be a AAA country,”..

  mm.. Världen är full av förnekare och ansvarsduckare.

  Själv har jag sålt allt... utom PARE.. hahaha... vafan lixom. Det är ju en lotteribiljett.

  /Villafarsan

  SvaraRadera
 3. Det tycker inte jag. Tycker speciellt Malmqvist kommentar om att 21% i förlust "är inget speciellt allvarligt" var mycket givande om mentaliteten.

  SvaraRadera
 4. 09:01, Villafarsan, det finns de som påstår att jag inte medger misstag.

  SvaraRadera
 5. Med hänsyn till börsens olika derivatinstrument och dylikt, blixtsnabb datorbaserad handel etc. etc. anser jag följande. Lyft ut allt kring börsen från tidningarnas ekonomidel och flytta till sportens avdelning spel och dobbel

  SvaraRadera
 6. Mycket bra inlägg. Särskilt det där att du i princip har sluta leka Peter Malmqvist (dvs. ge aktietips). Din mission är viktigare än så.

  SvaraRadera
 7. Vad tycker du om (V):s debattartikel i GP i dag?

  SvaraRadera
 8. För övrigt är Peter Malmqvist med i Plånboken i P1 atm.

  SvaraRadera
 9. När vi nu är inne på Cornucopia som rådgivare kanske vi ska dra upp hans vetespekulation häromåret. Där var förlusterna så stora att Cornucopia fick leva på knäckebröd och vatten i flera månader!

  Hans nuvarande råd om att inte ha några skulder och att ha pengar på banken innebär förvisso låg risk att förlora mycket pengar, men garanterar att man förlorar lite. Har man inkomst så är det mycket bättre att ha lån än att vara skuldfri, eftersom guldprisets uppgång är så mycket större än räntan.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 10. Att trissa upp guldpriset med lånade pengar låter som en dålig idé...

  SvaraRadera
 11. Med tanke på den seneste tidens kommentarer i pressen: Blue Line Jumps 11 Percent

  SvaraRadera
 12. Bra blogginlägg om samma ämne http://www.ihm.se/blogg/henningrobach/2011/alla-dessa-banktanter

  SvaraRadera
 13. Sommarens hitlåt nr 1?!

  "Vi blåser ut köket - Claes Phil"

  *S*

  SvaraRadera
 14. Peter Malmqvist blåljuger.

  Första träffen på Peter Malmqvist 2007 ger denna:
  http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx?pl=110663__ArticlePageProvider

  "Peter Malmqvist tror på börsen igen
  Uppdaterad 2007-08-21" Oj oj oj vad han varnat varje dag under den perioden...

  SvaraRadera
 15. Hehe,han lät lite upprörd

  Ps. Inte för att märka ord men märke ni att intervjuaren kallade det "kärnkraftkatastrofen i japan" (efter att han kallade den kärnvapenolyckan). Jag har dock något svagt minne att det kom en massa vatten farande och drog med sig ett par städer. Fast jag missminner mig nog :)

  SvaraRadera