Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2011-08-24

Försvarsmakten börjar blogga!

Det har som bekant startats några officiella svenska försvarsbloggar, specifikt Flygvapenbloggen och Armébloggen som körs via externa tjänster. Detta är väl att se som ett led i att åtminstone delvis svara upp mot Öppenhet i värdegrunden ÖRA och kanske försöka ta tillbaka initativet från uppenbarligen försvarsanställda försvarsbloggare som Wiseman, Observationsplatsen, Skipper mfl och fd försvarsanställda som Chefsingenjören.

Man kan gissa att försöken med Armébloggen och Flygvapenbloggen slagit så väl ut att Försvarsmakten nu vill ta nästa steg. För nu lanseras blogg.forsvarsmakten.se läser vi hos bloggrannen Chefsingenjören. Skärmdump från resultatet av terminalprogrammet dig nedan visar på blogg.forsvarsmakten.se:s existens.

Finns ingen tjänst på addressen än, men det kommer alltså snart och skall köra Wordpress. Intressant om det finns säkerhetsläckor i programvaran... Man lär väl försöka fånga in Armébloggen och Flygvapenbloggen och kanske försöka locka över försvarsbloggare till att blogga hos Försvarsmaktens officiella blogg istället. Om inte annat så att man kan styra upp i kritiken mot arbetsgivaren och få lite rättning i ledet och kontroll över kommentarerna.

Men frågan är hur intresserade försvarsmaktens anställda kommer vara av att kommentera bloggar som drivs på försvarets servrar, där man därmed kan spåra besökares IP:nr, och lägga ihop ett och två om vem som skriver vad för kritiska kommentarer. Personer som Wiseman lär väl dock knappast flytta hem om han är mån om fortsatt anställning, och Observationsplatsen bevakning av Ryssland är nog alldeles för politiskt inkorrekt för att få publiceras under Försvarsmaktens paraply.

Oavsett så har vi många läsvärda försvarsbloggare utanför försvaret, t ex författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal, som vars omvärldsbevakande blogg jag refererar till ibland. Gyllenhaal har även nyligen skrivit en serie artiklar på militart.nu. Än så länge handlar det om svenska soldater i utlandet, amerikanska Navy Seals i Sverige inklusive verklighetens motsvarigheter till Guillous Carl Hamilton, de ryska luftlandsättningförbanden VDV:s moderna utveckling, tyska stridsvagnar i Sverige och svenska frivilliga i Irak, där det visar sig finnas eller funnits svenskar på bägge sidor i konflikten.

Naturligtvis är artiklarna en inkörsport till erbjudanden som Svenskt Militärhistorisk Bibliotek har, men de är inte mindre läsvärda för det. Tvärt om står SMB för en kvalitetsstämpel och i det här fallet råkar det även vara gratis.

Återstår att se hur det blir med eventuella försök att få hem försvarsbloggarna till Försvarsmakten. Det intressantaste kommer man nog även fortsättningsvis läsa utanför försvarets egna kontrollerade kanaler, t ex om försvarsmaktens katastrofala organisationskultur hos Wiseman. Och hur är det med A i ÖRA? Om man lägger 60 MSEK på en rekryteringskampanj och bara visar sig lyckas anställa 300 soldater istället för 2700, borde då inte lite ansvar avkrävas ansvariga chefer? Att skicka dem i förtidspension vore billigare för svenska skattebetalare, men då skulle förstås reklambyrån gnälla.

5 kommentarer:

 1. Jag undrar över ditt försvarsintresse, du var ju bara vanlig lumpare, varför detta enorma MÖPande?

  Känner du dig manlig genom att titta på CV90 bilder?

  Vårt obefintliga försvar är väl totalt ointressant, som att titta på ett paket smör i solen typ.

  SvaraRadera
 2. Det är säkert någon ny försvarsdoktrin, någon ny skrivbordsgeneral planerar att blogga ihjäl lede fi i händelse av krig.

  SvaraRadera
 3. Känns inte som en blogg jag kommer följa dagligen direkt..

  SvaraRadera
 4. Jag är numera totalt omodern. Har länge tyckt att vi ska ha ett värnpliktbaserat försvar (inte det gamla invasionsförsvaret dock) och att det kan få kosta 5% av BNP.

  Efter att ha följt ett antal initierade bloggare och fått skrämmande insikter i kultur- system- och kompetens-problem i de nuvarande militära strukturerna kan man lätt få känslan att det vore kasta pengar i ett svart hål.

  Kanske vore det bättre att rensa stukturerna först och tillsätta pengarna sedan. Att inrätta en blogg kan ju verka modernt och bra, men det känns lite som att måla läpparna på ett lik. Blir vackrare men föga mer livfullt.

  Försvaret förefaller behöva något helt annat än en ny blogg eller mer pengar. Även om en blogg inte är hela världen. Bara den inte tar fokus från det som verkligen behövs. I den bästa av världar kan den leda till något konstruktivt, men i den bästa av världar så är ju även kommunismen den ideala ideologin. Verkligheten tenderar oftast att bli något annorlunda än teorin och en del goda föresatser.

  /Morfar

  SvaraRadera