Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2011-08-17 12:06

Engelska sjukan och tillväxtpolemik i Eskilstuna

Den socialdemokratiska tidningen Folket, som ges ut i Kents hemstad, skithålan Eskilstuna (alltså lyssna bara på Jocke Bergs texter, ångest för livet... Samt att jag har erfarenhet av att försöka hitta en uttagsautomat i den staden, så jag anser att tillordet är befogat här. Ja, baserat på en erfarenhet kan jag såga en hel stad, den friheten tar jag mig.) har publicerat en mycket intressant och relevant ledare angående situationen i England och Storbritannien, med titeln Engelska sjukan.

Vinklingen här är inte att skylla på de sedvanliga syndabockarna, utan analysen bygger snarare på att vi ser effekterna av att Storbritannien har gått från oljeexportör av billig olja till importör av dyr olja, vilket om inte annat på marginalen hänger som en våt filt över den brittiska ekonomin. Både högern och vänstern i England får sig en känga, min fetstil:

"Varken Margaret Thatcher eller Tony Blairs New Labour, som tog över regeringsmakten 1997, lyckades i grunden bota den engelska sjukan. Det politikerna lyckades med under 20 års tid vara att lindra symptomen. Och det gjorde man tack vare upptäckten av stora oljefält under Nordsjöns vatten.
Produktionen av brittisk Nordsjöolja startade vid mitten av 1970-talet, men först 1980 började exporten av olja överstiga den inhemska konsumtionen. Sedan dess har med några års förskjutning den brittiska ekonomins utveckling följt landets förmåga att pumpa upp och sälja olja på världsmarknaden."


Här är det läge att infoga en graf över Storbritanniens oljeproduktion och -konsumtion, samt ett framtida estimat baserat på 2010 års utveckling med nedgångar på 2.4% för konsumtionen och 7.2% för produktionen.

Folket och ledarskribenten Hans Hjäle fortsätter, min fetstil.

"De grundläggande problemen, med svag internationell konkurrenskraft, stora klassklyftor och ett ihåligt socialt skyddsnät som inte bygger på generella socialförsäkringar utan istället bidrag till de sämst ställda, har nu åter blivit synlig. Den oljedopade brittiska ekonomin var enbart en parentes.
Det gamla ordspråket ”att man har sålt smöret och tappat pengarna” stämmer väl på Storbritannien. Man pumpade upp sina oljereservera under en tid då oljepriset var lågt. Man ökade sin konsumtion och försummade framtidsinvesteringar. Nu är det mesta av den brittiska Nordsjöoljan slut samtidigt som oljepriset har mångdubblats
Engelska sjukan har åter blommat ut. Statens finanser är i kris. Skulderna växer. Den redan svaga välfärdssektorn tvingas till neddragningar. Arbetslösheten växer. Och den sociala oron ökar. Den engelska sjukan är dessutom självförvållad, man kan i vart fall inte skylla på euron."


I all bedrövelse är det iaf glädjande att se en hjälte som Hjälte ta bladet från munnen och problematisera effekterna av sinande oljeproduktion i spåren av nationell peak oil, och inte bara kasta stenar åt höger och vänster. Sverige är och förblir ett importland när det gäller olja, så effekterna av fallande oljeproduktion slår inte lika brutalt mot oss som mot ett fd exportland.

Det förekommer faktiskt en tillväxtkritisk debatt mellan socialdemokratiska Folket och den större borgerliga Eskilstuna-Kuriren. Hans Hjälte skrev två ledare, "Inget krismedveteande" och "Evig tillväxt är omöjlig", varefter Eskilstuna-Kuriren gick i taket i en tekniknaivistisk replik där evig tillväxt i en ändlig värld inte är omöjligt. Folket kontrade med ytterligare tre ledare "Evig tillväxt får orimliga följder", "Utan olja - ingen tillväxt" och slutligen "Tre stora utmaningar". Läsvärt.

Intressant nog så ignorerar tydligen Eskilstuna-Kuriren normalt alla ledare i Folket, t ex kritik mot alliansregimen. Men kritiserade man den eviga tillväxtmytologin så började kulorna vina. I en ledare som inte finns på nätet så stoppade EK även huvudet i sanden kring Sveriges ökande oljeberoende och menade att det inte alls finns något samband mellan olja till transporter och ekonomisk tillväxt eftersom Sverige minsann slutat med oljedrivna kraftverk och minskat uppvärmningen med olja. Det tomma påståendet finns dock inte online. Men det finns min graf över Sveriges oljekonsumtion för transportbehov och BNP.

Intressant iaf att frågan bollas på ledarsidor som tyvärr alldeles för få läser, ens lokalt. Men det är bättre än ingenting.

Med klarsynta personer som Hans Hjälte, som också kan uttrycka sina åsikter i media, så skall jag nog sudda ut benämningen skithåla för Eskilstunas del. Förlåt.

Läs nu alla länkarna ovan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. :-)
  Efter hjältarna i Knivsta, finns det nu alltså också Hjälte(n) i Eskilstuna att hylla!

  Polemiken mellan lokalbladen som den återberättas här ovan är i all sin enkelhet en lysande och ack så talande historia från Sverige år 2011; som maskrosor dyker det upp strimmor av hopp, motståndsfickor av klarsyn, här och var i den annars jämnsvarta åsiktsasfalten.

  Tack för att du uppmärksammade oss på detta.

  /fredrik b

  SvaraRadera
 2. Bra artikel tack cornu. Även såsse blaskor kan tänka utanför fyrkanten.

  Thatchers tragedi är populärt att kalla fenomenet för i peakist kretsar.

  Storbritannien pumpade upp sin olja så fort det bara gick i tron om att intäkterna kunde investeras i finansiella medel som skulle växa snabbare än värdet på oljan.

  Sett i bakspegeln sålde man som mest när priset var som lägst...

  Hallå Norge?

  SvaraRadera
 3. Måhända är Eskilstuna en skithåla med svårtillgängliga uttagsautomater, men de har de absolut vackraste kvinnorna i hela Sverige

  SvaraRadera
 4. Förstår förstås att du måste skriva det för att inte få sova på soffan, så vi kan väl nöja oss med att du enligt din erfarenhet har den uppfattningen, vilket får respekteras.

  SvaraRadera
 5. Hejja hejja Sovjet!

  SvaraRadera
 6. Dito toffeln

  SvaraRadera
 7. Eskilstuna har en del kvaliteter, inte minst med läget vid den breda ån, mellan Mälaren och Hjälmaren i det vackra sörmländska landskapet.

  Men det är sedan många år tillbaka populärt att prata skit om stan. Kanske ett sätt att försöka höja sig själv en bit över arbetarstaden Eskilstuna. Kanske har Eskilstunaborna lite dålig självkänsla för att grannen Västerås tack vare ABB gått bättre.

  SvaraRadera
 8. Appropå tillväxt.

  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=208692

  SvaraRadera
 9. Bolinder Munktells fina traktor museeum återfinns i Eskilstuna, bara det gör staden värd att besöka.

  SvaraRadera
 10. Eskilstuna-Kuriren är förstås en skittidning när den styrs av folk som kallar sig liberaler. Man skall inte förvänta sig att de har grepp om verkligheten. Bara orealistiskt önsketänk.

  SvaraRadera
 11. Jag har flera gånger i ASPO Sveriges nyhetsbrev påpekat att Norge, som idag har ett stort handelsöverskott, punpar upp olja som de säljer för papperspengar. Norska "statens pensjonsfon utland", populärt kallat "oljefonden" är nu världens största sovereign wealth fund. Ca hälften av fonden ligger i utlänska statsobligationer, ca hälften i aktiebörser runt om världen. Vad är det framtida värdet av papperstillgångar i jämförelse med olja i marken? Sålt smöret och tappat pengarna... Mellanöstern-exportörerna runt Persiska viken gör ungefär samma sak. Men de kanske å andra sidan skulle riskera att bli invaderade om de inte accepterade att samla papperspengar på hög, som betalning för deras olja... USA har två grannländer, Mexiko och Kanada. De har världens största krigsmakt, världens största oljeimport, och världens största handelsunderskott. Coincidence? I think not.
  Mats L / ASPO Sverige

  SvaraRadera
 12. Hoppas att Hjältes synsätt kan få inflytande över Socialdemokratisk politik, som även med den nya partiledningen tycks djupt nedsjunken i förnekelsen. Om inte är partiets trovärdighet snart förbrukad och dess ideologiska relevans kommer dö sotdöden. Att föra en progressiv fördelningspolitik i en krympande ekonomi kommer att kräva ett politiskt mod som vi inte varit i närheten av sedan Branting...

  SvaraRadera
 13. Man undrar hur svensk oljekonsumtion hade sett ut utan kärnkraften som startades på 80-talet.

  Nu tycker många att vi ersatta oljeberoende med uranberoende iofs. Svenskar är så rädda för att dö så man har hellre opålitlig vindkraft än kärnkraft som kan få problem och spridning av strålning.

  Det finns även rökare jag känner som klagar på avgaser.

  Livet är farligt, vi riskerar alla att dö varje dag, men är inte döden en befrielse egentligen, är man död slipper man ha ångest över alla våra i-landsproblem.

  Under 60-talet var strålningen mycket högre från alla atomsprängningar, men då klagade ingen. Folk som är rädda för strålning dricker frivilligt aspartam, äter tillsatser i sin mat och dricker vatten som innehåller hormoner och gifter..

  Det är dags att skaffa ryggrad för alla kärringar i detta land. Ska vi ha en civilisation eller ska vi leva med vedspis och valoljelapmpor?

  När oljan blir allt för dyr står alla frågande, ingen beredskap finns allra minst hos majoriteten av nyttiga idioter. Vinboxar och idolkollektivet sover vidare, låt hoppas på sjunkande räntor!

  SvaraRadera
 14. Anonym 14:06: Det där monumentala föraktet du visar upp för alla som inte är precis som du själv är tyvärr alltför vanligt hos den lilla minoritet som diskuterar den här typen av frågor. Det gör möjligheten att väcka en större del av allmänheten till medvetenhet om nutidens allvar oändligt mycket svårare, då vettigt folk instinktivt tar avstånd från det föraktfulla och intoleranta tonfallet, oavsett relevansen i de sakfrågor som förs fram.

  SvaraRadera
 15. Göran:

  Ja du, vem styr vem och vad. Vem äger Eskilstuna Kuriren respektive Folket? Jo, det gör Eskilstuna Kuriren AB . EK äger även Sörmlands Nyheter AB samt Katrineholms Kuriren. Ledarsidorna lever dock i princip sina egna liv utan inblandning från ägaren.

  /Murveln

  SvaraRadera
 16. Jag har inte använt en uttagsautomat på fem år. Man kan ta ut pengar på ICA och Konsum. Så det är lite billigt att dissa en stad för att man inte hittar en uttagsautomat. Det brukar ju gå att betala med kort också.

  SvaraRadera
 17. RE: Mats L
  Arabstaterna kan ju i alla plocka ner sina skrytbyggen och bygga något vettigt. De norska papperstillgångarna kan inte ens användas som toapapper.

  Q

  SvaraRadera
 18. För övrigt brukar väl du Cornu ha med dig något slags överlevnadskit. Du kanske kan lägga ner en 500-lapp i det överlevnadskitet så kanske du klarar dig bättre om det händer något oförutsett!

  SvaraRadera
 19. Nu var det 2004 tror jag. Återvände aldrig mer till den staden.

  SvaraRadera
 20. Du vinner i alla fall knappast nya läsare på att prata skit om städerna de bor i. Än mindre om det handlar om hur det var för sju år sedan. Det vore lite mer relevant om dina erfarenheter vore från i somras.

  Det är tur att du normalt har en massa bra saker att säga (även den här gången) för i annat fall skulle jag ruttna ganska snabbt på någon som med otydliga syften sprider en dålig stämning bland folk som bor där de bor vare sig det är bra eller ej.

  SvaraRadera
 21. Jag försöker fördela negativa omdömen om fler städer än Stockholm, så det är bara ett försök att vara någorlunda rättvis. Men som jag avslutade med så har jag nu förlåtit Eskilstuna då det finns rättskaffens människor där, uppenbarligen.

  SvaraRadera
 22. Anonym 14:06, Cornu har skrivit om den totala oljekonsumtionen här: http://cornucopia.cornubot.se/2010/04/lagt-hangande-frukter-den-svenska.html

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 23. När vi ändå pratar skit så vill jag passa på att framföra Örebro som en s**tstad. Detta baserar jag på att vi i somras fick åka långa omvägar för att få i oss en hamburgare - McDonaldsskylten visade sig ligga mitt i ett industriområde, ingen hänvisning om vart McDonalds låg eller hur lång tid det var kvar dit. Max-skylten som hängde över motorvägen sade "Max nästa avfart", men i själva verket var det avfarten precis där den hängde som avsågs. Och sist men inte minst fick vi köra en jätteomväg runt hela köpcentret eftersom "Utfart"-skylten pekade dit - när det egentligen bara var 20m till utfarten om man körde mot skylten...

  SvaraRadera
 24. Magnus, det heter inte Gnällbältet för inget. Örebro och Eskilstuna.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gnällbältet

  "Gnällbältet är en skämtsam eller nedsättande benämning på det område i mellansverige där dialekterna, som främst tillhör sveamålen men även götamålen, har en gnäll-liknande ton. Det förekommer att eskilstunabor och örebroare hävdar att den andra staden har en betydligt gnälligare dialekt än den egna. Detta tyder på att fenomenet är starkast runt detta område."

  SvaraRadera
 25. De som gnällde mest när vi väl kommit till fram hamburgerrestaurangen var jag och min reskamrat! På att fungerande vägskyltning ännu ej nått till Örebro...

  SvaraRadera
 26. Och på finska sidan föreslår man att börja beskatta fritid för att öka tillväxten... http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=223033

  SvaraRadera
 27. Örebroare är gnälliga och sossigt negativa. Har levt i staden så jag har rätt att klaga på dem. De avskyr 08or, varför vet jag inte men de verkligen avskyr ALLA 08or.
  Den vanligaste meningen i Örebro är : det går aldrig..

  Sen har de en förmåga att glo på folk, man tror att man har gylfen öppen eller så, väldigt oartigt och irriterande beteende.

  Sveriges största skithål är såklart Örebro, Esklistuna är fasiken så mycket trevligare.

  SvaraRadera
 28. Lysande inlägg, men framförallt lysande att en sosse skrev detta. (Vad säger Juholt? Får Hjälte(n) avsked på grått papper snart?)

  Kanske något mindre lysande att skriva negativt om E-tuna, men många av kommentatorerna har tagit fasta på just detta isf att kommentera sakinnehållet vilket jag kan tycka är en smula normalbegåvat.

  En liten detalj ang första bilden. Den tvära nedgången 88-89 berodde på en enda enskild händelse och hade inte så mycket med politik och oljetillgång att göra:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Piper_Alpha

  SvaraRadera
 29. oj - här nämndes VEDSPIS i negativt sammanhang.
  Det är orättvist - inget i världen kan ersätta vedspisen som värmekomplement, matlagare (långkok) och skräpvedsomvandlare.
  papagai

  SvaraRadera
 30. Då kanske det i framtiden kan bli slut på mycket av idiot-n som förekommer i vissa branscher. Varför ska tex svenska räkor skickas till Afrika för skalning, och sedan tillbaks (och kallas färska räkor)? Dvs transporter är för billigt idag.

  SvaraRadera
 31. Folkets artikel "Utan olja ingen tillväxt" har ett par skräckexempel på hur mycket vindkraft och kärnkraft det krävs för att "ersätta olja". Tyvärr ha de okritiskt tittat på "Cubic mile of oil", som felaktigt jämför oljans energi-innehåll med den nyttoenergi man får ut från alternativen.

  Icke desto mindre är deras artikel relevant, men synd att de försöker skrämmas med felaktiga siffror.

  SvaraRadera
 32. För att ersätta oljan krävs helt ny teknik. Vi måste kunna billigt och effektivt omvandla värme till vätgas, det är ena byggstenen i kolväte.

  Kol och väte, det är vad framtiden handlar om. Kol kan vi lätt framställa, det är bara elda organiska saker. Vätgas har hittills aldrig varit lönsamt att framställa och hittills sker det miljöovänligt via naturgas.

  Det finns dock metoder och processer för att termokemiskt framställa vätgas. 850C och uppåt krävs. Frågan är var vi hittar 850C som är billigt och överflödigt. Island har det under marken, men SVerige kan bara drömma om detta.

  SvaraRadera