Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2011-08-17 10:29

En iskall på Riksbanken

Riksbankens ordförande Stefan Ingves satte alla hysteriska överbelånade journalister och tyckare på plats så det står härliga till i ett uttalande igår.

"Det har inte skett något dramatiskt under sommaren, som ingen kände till. Det är välkänt sen länge att det funnits bekymmer i USA och att ett antal länder i Europa har stora bekymmer med statsfinanserna. "

Ja, så är det. Inget har egentligen hänt annat än att högbelånade journalister och skribenter upptäckt att skuldkriserna är på riktigt, samt att ekonomin viker. Detta är alltså inget nytt för Riksbanken, och vi kan antagligen förvänta oss fortsatta räntehöjningar ett tag till. Riksbanken skall styra på KPI-inflationen och förväntningarna på denna. Inte på domedagsrubriker i tidningarna eller börskrascher.

Att sedan speciellt Stockholmsjournalister har tagit lån upp över öronen och nu darrar som asplöv över ränteläget är en annan fråga. Och det är inte Riksbankens problem. Inte än iaf. Många högbelånade blev väldigt hoppfulla över de senaste veckornas börskrasch, då man därmed började skönja att räntorna kanske skulle ner. Men så ser det inte ut än, annat än för marknadsräntorna när kapital flyr från risken på börsen.

Ingves är en iskall på Riksbanken. Han ser och är fullt medveten om vad som sker i omvärlden. Analysen kvarstår för svensk ekonomi, även om den nu börjar kännas hos andra lite mer hysteriska makthavare. Å andra sidan används skuldkriserna och börsrasen antagligen bara som ursäkt uppskjutandet av ytterligare ett jobbskatteavdrag. Verkligheten är att man inte ville se förslaget röstas ner i Riksdagen.

Men uppskjutandet av ytterligare avdrag är rätt och riktigt. Mer jobbskatteavdrag skulle bara gå till att ta ännu större lån och betala räntan på dessa lån. Det är inte vad svenska privatpersoner behöver just nu. Däremot vore ett byte av ränteavdraget mot ett amorteringsavdrag mer välbehövligt. Amortering med obeskattade pengar istället för räntebetalning med obeskattade pengar. Men med makten och tyckarståndet koncentrerat till Stockholm och därmed med lån de ändå aldrig kan betala av under sin livstid, så blir det nog ingen förändring där tyvärr.

Ser man som Rogoff att KPI-inflationen kommer sticka iväg, och även smitta Sverige, så gör Riksbanken helt rätt att inte sluta med sina räntehöjningar.

Oavsett vad högbelånade journalister tycker om saken. Det pratas en hel del om objektivitet, neutralitet och intressekonflikter. Journalister som uttalar sig om räntan borde redovisa sin egen skuldsättning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Pågående budgivning

  :: OBJEKT - THORILDSPLAN 2 2011-08-17 10:58
  Objekttyp: Bostadsrätt Utgångspris: 1.650.000 kr
  Län: Stockholm Månadsavgift: 1.467 kr
  Kommun: Stockholm Taxeringsvärde: -
  Område: -
  Adress: Thorildsplan 2 Status: Pågår
  Antal rum: - Typ av budgivning: Öppen
  Boyta: 27 kvm Nästa visning: -
  Biyta: - Länk till objektbeskrivning
  Tomtyta: -
  Mäklarföretag: Diplomat Fastighetsmäkleri
  Ansvarig mäklare: Erika Mutschler
  Telefon mäklare: 08-203205
  0707-203208
  E-post mäklare: [email protected] Till bolånekalkyl »»


  :: BUDHISTORIK
  :: LÄGG BUD

  Datum Användar-ID Bud
  2011-08-17 10:44 NG4693 1.560.000
  2011-08-17 10:41 NG4693 1.550.000
  2011-08-17 10:21 AK8517 1.540.000
  2011-08-17 09:55 NG4693 1.530.000
  2011-08-17 09:45 AK8517 1.520.000
  2011-08-16 19:15 NG4693 1.510.000
  2011-08-16 19:14 AK8517 1.500.000
  Du kan endast lägga bud via
  mäklaren på detta objekt.

  SvaraRadera
 2. Ingves har rätt, givetvis, men om det blir en brutal recession i USA så kommer deflationen att slå till snabbt och då kommer Ingves att få sänka räntan till 0% och sen börja med Quantitative Easing som alla andra centralbanker.

  Om det blir en stagflationsperiod så kan dock styrräntorna fortsätta stiga men bara om inflationen stiger.

  Det hela hänger på oljeproduktionen i världen.

  Jag gissar att ekonomin kommer att pendla mellan stagflation och recession-deflation framöver med oerhört nedtryckta räntor (av centralbankerna).

  /LV

  SvaraRadera
 3. Cornu..
  mycket bra förslag om avdrag för amorteringar, i vissa andra EU-länder kan man inte dra av för räntor om man inte samtidigt amorterar av lånet.
  Borde vara lag på detta i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Cornu, du skriver som om du glömt vad som hände senast ''den iskalla'' höjde räntan när ekonomin vek. Dina högbelånade journalister fick snabbt ner räntan till 0 och det kommer säkerligen ske igen.

  SvaraRadera
 5. Kolla hur fint vi skulle kunna bo för ingenting i Göteborg! Skit att det är så jäkla dyrt att bo fint här!

  Olivedalsgatan 15 A - 3 rum bostadsrätt i Göteborgs kommun/Linnéstaden | Hemnet
  www.hemnet.se
  Ett naturligt ljust och luftigt boende med generös takhöjd och höga fönsterpartier. Balkongen ligger i soligt söderläge. Bevarade originaldetaljer såsom stuc... http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-linn-staden-goteborgs-kommun-olivedalsgatan-15-a-2388315

  Tar man sig för pannan eller?

  SvaraRadera
 6. Finanskrisen 2007 är finanskrisen 2007, finanskrisen 2011/2012 har knappt börjat och mycket talar för att denna kris är flera gånger värre. All monetär och fiskal policy är använd, Kina har enorma obalanser sedan 2007 och kan inte rädda omvärlden. Europa och USA är konkursfärdiga och när förtroendet för dollarn eller euron ryker så är vi på väg neråt.

  Att hoppas så sänkta räntor via riksbanken eftersom man lever över sina tillgångar och måste använda en hävstång för att bo är ogenomtänkt. Reporäntan är i nuläget en referensränta och det sker i därför inte längre några repor. Bostadslån styrs av bankernas marginaler, de lånar i nuläget billigt i USA och i Europa och lånar ut dyrt på hemmaplan.

  Ingves har fortsatt mandat och med 6 år på Riksbanken så kommer Ingves att agera långsiktigt, vilket är bra.

  Förbered er på er kreditkontraktion orsakad av betalningsinställelser som får 2007 att se ut en solig dag på Fuji. Detta kommer orsaka en ny period av hög inflation.

  Kreditkontraktion -> Rädsla -> QE -> Hög inflation alt. stagflation alt. biflation.

  Priset på aktier, obligationer ner, priset på fastigheter ner, priset på livsmedel upp.

  Föregående kris gick Sverige bra igenom eftersom vi gick in i krisen med hög tillväxt och med höga räntor, denna gång har vi knappt återhämtat oss till 2008 års nivåer och vi har en referensränta som är alldeles för låg för att motverka vad som komma skall. Riksbanken reporänta ger dessutom en lägre realränta än vad de avser eftersom de, enligt mig, inte tar hänsyn till ränteavdragets effekt på realräntan.

  SvaraRadera
 7. Ang. fixeringen vid reporäntan.

  Titta på Ingves presentation i finansutskottet
  http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=50407

  2/3 av bankernas finansiering sker i utländsk valuta. Det finns många andra effekter än reporäntan som påverkar slutkund. När hela havet börjar storma kan det nog bli lite volatilt.

  //Snurresprätt

  SvaraRadera
 8. 11:41 - min vän har köpt en av lägenheterna i det huset. Åtminstone var det på Olivedalsgatan, i ett nyrenoverat gammalt hus. På toppen av bubblan, skulle jag tro, då de haft (mycket) svårt att sälja övriga lägenheter till det pris de satt först. Nu står flera lägenheter tomma inför inflyttningen och det talas om att några kanske kommer att hyras ut tillsvidare.

  / Linus

  SvaraRadera
 9. Ja och Sverige är helt isolerad från omvärlden och absolut inget exportland som kommer dras ner i djupet av den finansiella kollapsen som vi står inför i världen. I sådant läge kommer ju räntan bara höjas och höjas... NOT. 2012 here we come.

  Jag gissar på att bopriserna med depressionen som kommer lär sjunka med 10-15% mot 30-50% eller mer som merparten tror här, då är jag optimist. Men vem bryr sig om priser när valutorna kommer kollapsa. Köp dig en bit mark och tänk på att överleva.

  SvaraRadera
 10. Synd bara att vi har ett uselt klimat att odla i, blir det kris och nöd får man söka sig söderut.

  9.3 miljoner svenskar kan inte överleva i Sverige, det var svält redan på 1800-talet.

  En bit mark är sålunda en piss i Nilen.

  SvaraRadera
 11. Det går väl inte att "rösta ner" en budget? Enligt svensk lag är det väl den budget som har majoritet i riksdagen som ska gälla.
  Jag har svårt att se att oppositionen ska komma överens om en budget, speciellt V och Sd...
  Krävs det lagändring för en skattesänkning?

  SvaraRadera
 12. Anonym 12.08

  Det går utmärkt att odla i Sverige och en bit mark räcker att försörja en familj. Gäller bara att odla rätt grödor och komplettera med höns, kanin och gris.

  /Jonas

  SvaraRadera
 13. Hur stor bit mark för två vuxna, tre barn och en hund? :)

  SvaraRadera
 14. Allt är relativt...
  Är barnen överviktiga, behöver hunden hundgård, lider kvinnan av fibrimyialgi?... mm mm

  SvaraRadera
 15. Vinst varje gång2011-08-17 12:58

  Men Annika Winsth (ms Profit på utrikiska) på Nordea har ju "talat med riksbanken" efter Ingves uttalande.
  "...det är jätterörig" säger Ms Profit

  SvaraRadera
 16. Jag gjorde en beräkning på en bankhemsida över boendekostnad per månad på det objekt som anonym 11:41 länkade till:

  Ränta 10529kr (antagen kontantinsats 500000)
  Amortering 5932kr (50 års amortering)
  Driftkostnad 600kr
  Månadsavgift 4345kr
  Bostadsutgifter = 21406kr
  Skattereduktion -2961kr

  Ungefärlig boendekostnad = 18445kr/mån för 3rok!

  /Som hittat!

  SvaraRadera
 17. Äh, 3,45 millar för 102 kvadrat är väl inget skräckexempel ens i Göteborg?

  Det var vad jag höll på att köpa 104 kvdrat för på Vanadisplan i Sthlm mitt under brinnande finanskris när knappt några lägenheter såldes.

  Den såldes igen för ca 1 år sedan för 5,5 miljoner... 2 millar upp på 2-3 år, den resan skulle man gjort...

  SvaraRadera
 18. 14:19, du glömde 700:- i reparation och underhåll utslaget per månad.

  SvaraRadera
 19. 12.58: Fan, jag tänkte inte på det. Barnen är dock normalviktiga tonåringar och någon kvinna finns det inte i hushållet. Dock har en av oss två män sökt läkarhjälp för misstänkt testikelcancer. Inget svar på det ännu men vi håller tummarna för att det inte ska vara något. Hunden behöver ingen hundgård så där förlorar vi ingen yta.

  SvaraRadera
 20. Hmm, hur belanad ar du cornu? Lev som du lar! ;)

  SvaraRadera
 21. Oroa dig inte. Jag lever som jag lär. Hugger min egen ved, odlar min egen potatis, slaktar mina egna lamm och har betalt mina egna skulder.

  SvaraRadera
 22. Anonym 12.46

  Om du är seriöst intresserad... Ett tunnland räcker väldigt långt. Med två tunnland går det att hålla mer djur. Dock inte ko och får.

  /Jonas

  SvaraRadera
 23. Word!

  Fattar inte att alla journalister har så svårt att förstå Ingves. Han säger tydligt att inget som RB inte visste i våras har tillkommit. Journalisterna har bara blundat tidigare och NU fått upp ögonen och då är det Ingves som är helt galen i bollen, påstår de... suck.

  SvaraRadera
 24. Angående det femte jobbskatteavdraget skriver professor Lars Calmfors ett läsvärt inlägg i debatten på DN. http://www.dn.se/debatt/regeringen-bor-vanta-med-ett-femte-jobbskatteavdrag

  // Erik

  SvaraRadera