Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2011-08-09 10:52

Dystopiska finansbloggar

"För inte alltför länge sedan var det ett otänkbart scenario som bäst platsat i undergångsfilmer eller på dystopiska finansbloggar. Nu är det verklighet." - Andreas Cervenka, Schibsted/SvD

Det visar sig alltså att vi "dystopiska finansbloggar" inte alls är dystopiska. Vi är och förblir realistiska. Vi har nämligen inga redaktioner, ägare eller kompisar inom maktkretsar som vill att vi tonar ner vår realism och byter ut den mot utopisk optimism.

Cervenka skriver dock bra när han tillåts göra detta. T ex

"De grundläggande problemen – låg tillväxt, för hög skuldsättning och ett sjukt banksystem – är kvar. Sedan hösten 2008 har politiker och centralbanker genom alla extraordinära åtgärder för länge sedan övertagit marknadens funktion. De kan inte längre skylla på ondsinta banker eller giriga hedgefonder."

Fast sedan snöar han in på att enda vägen framåt är en ännu värre konstruktion, en världsvaluta och ekonomisk global världsregering. Alla andra alternativ leder till tandagnisslan och varnagel.

Men efter att i åtminstone 20 år levt i sus och dus på kreditgödd ekonomisk tillväxt krävs tandagnisslan och varnagel för att ställa saker i ordning igen. Att sedan populisterna bland politikerna inte kan se längre bort än nästa val och hellre blir omvalda än att de löser några problem, det är realism. Inte dystopi.

Andra realister hittar vi t ex hos RBS, Royal Bank of Scotland, iaf Olof Manner:

"Det vi nu upplever är slutet på den kreditledda tillväxten som västvärlden haft i över 20 års tid. Kreditexpansionen ska nu vändas till en kreditkontraktion i kombination med höjda skatter i stora delar av västvärlden. Det gör att jag har svårt att se några lysande utsikter för börsen tio år framöver"

Deflationsscenariot och med det ett scenario för global depression är i allra högsta grad realistiskt. Ingen dystopi. En kreditkontraktion, avbelåning (eng deleveraging) är enda vägen ur problemen. Skuldbergen måste bort på ett eller annat sätt. Och den enda snabba fixen där är massiva betalningsinställelser, konkurser. Men även att reda upp det kaos dessa orsakar kommer lätt ta ett decennium.

Jag upprepar att det är dags att kasta ut tron på börsen som ett snabbt sätt att tjäna pengar. Det var då. Vi lever idag. Glöm snabba pengar. Nu är det hårt arbete och allt mer hårt åtdragen svångrem som gäller. Och läsande av realistiska finansbloggar.

Det kommer inte bli vackert att torka upp efter den svenska privata skuldbubblan och bostadsbubblan. Oavsett hur mycket Anders Borg slår med hästsvansen på bröstet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hej!

  Hur ser du på upploppen i London och deras möjligheter att sprida sig till Sverige i den närmaste framtiden mtp vad som nu sker på börsen?
  värt ett inlägg?
  mvh björn

  SvaraRadera
 2. Cornu, vilken bank anser du vara den "säkraste" i Sverige? Själv tror jag Avanza.

  SvaraRadera
 3. ja de som följde de dystopiska bloggarna har sedan länge rätt positioner..

  SvaraRadera
 4. @11:21

  De som upploppar är inte förbannade svenssons som torskat på börsen utan arbetslösa invandrarungdomar. Om vi får upplopp i Sverige som kommer det ske till följd av ökad arbetslöshet, ej pga börsen.

  SvaraRadera
 5. Krugman har sedan länge varnad för at deflation och inte inflation er den större faran.

  SvaraRadera
 6. Upplopp i Sverige har förekommit under ganska lång tid i tex Göteborgsstadsdelen Backa. Polisen står och tittar på...

  /Jonas

  SvaraRadera
 7. @11.43 - ja för det är ju fruktansvärt om inte mat och energi blir dyrare, eller hur.

  Och ang deflation. Få se nu, vi har QE1 QE2 QE3? + ECBs motsvarighet... Hur många gånger har pennngmängden dubblats? Men det är klart, lite deflation i dom artificiella inflationsmåtten skakar säkert om keynesianerna.

  SvaraRadera
 8. Ang den "kreditledda tillväxten" så är ett helt korrekt påstående. Profitkvotens fallande tendens, dvs. att produktion av varor (nyttigheter) sedan länge inte räcker för att vidmakthålla kapitalackumulationen (kapitalismens grundbult), har gjort att kapitalet tvingats expandera marknaden för finansiella instrument och aktiviteter. Redan på 80-talet inleddes liberaliseringen av denna verksamhet, när inte det räckte implementerades en globalisering och sista steget blev den slutgiltiga finansialiseringen av ekonomin. Vad som blir nästa steg i denna utveckling återstår att se. Walden Bello har skrivit utmärkt om detta.

  SvaraRadera
 9. Hur ser du på utvecklingen av räntan, hur tror du riksbanken kommer göra framöver? Är det sänkta räntor som räddar oss eller är det sänkta räntor som ställde oss i den situation vi befinner oss i nu?

  Bra blogg, fortsätt så

  /Amir

  SvaraRadera
 10. Hur det än bli kan inte RB sänka räntan lägre än till noll. Ekonomin (och bostadsmarknaden) går knaggligt redan på en reporänta på 2%. Skulderna måste ner. Och skulderna får man inte ner genom att sänka räntan.

  Det behövs ett stålbad.

  SvaraRadera
 11. Däremot skall RB, oavsett om det är rätt eller fel, enbart styra på KPI och förväntingarna på KPI:s utveckling. Det är det mandat de har. Punkt. Så avgörande blir prisbilden enligt KPI.

  SvaraRadera
 12. Upploppande invandrarungdomar i Paris, London, Rosengård, Göteborg, Italien m.fl pga hög arbetslöshet. Finanskrisen 2.0 är precis inledd och vad gör politikerna i Sverige? Anklagar SD för att föra en oansvarig politik medan man själv medverkar till nya invandringsrekord år efter år. Man kan säga att vår invandringspolitik får en hävstångseffekt på kommande problem i finans-, peak oil- och tillväxtkrisens spår.

  Fredrik Reinfeldt

  SvaraRadera
 13. Det finns ju ett val till. Och det är att inflatera bort skulderna. Det görs vanligen i efterskedet av stora krig.

  Nutida exempel är slutet på andra världskriget då brittiska imperiet var skuldsatt upp över öronen. Man lät inflationen skena i 10 år och sedan var det "löst"

  /Realisten

  SvaraRadera
 14. Dystopiska bloggar.. sannerligen!

  SvaraRadera
 15. Hmm, rak stålring 290kr är nästan samma kostnad som för ett liberty silver mynt. Annonsör med koll på klientel.

  SvaraRadera
 16. Hoppades på att man hade lärt sig något från förra finnanskrisen 1992 och kreditexpantionen på 80-talet som ledde till bankkrisen på 90-talet. Men i helvete heller fortsatte låna på som vanligt till en galen konsumtion.
  Västvärlden verkar vara inne i en period fördummande, det finns ett gamalt talesätt som säger, första generationen börjar jobba upp sig med 2 tomma händer, andra generationen förvaltar förgående, tredje generationen lever loppan tills pengarna är slut & ekonomin körd i botten.

  SvaraRadera
 17. Lars, kan du inte göra ett inlägg om feltolkningen av att "värdet har ökat på bostaden" när det i själva verket handlar om att "värderingen har ökat på bostaden". Jag är så jävla trött på alla fucktards som snackar om att "värdeökning på bostaden" - så länge den är orealiserad så är det bara en värderingsökning. Det borde en sköldpadda förstå!

  SvaraRadera
 18. 12:48: Han har nämnt det i säkert hundra inlägg redan.

  SvaraRadera
 19. Har du helt räknat bort möjligheten att FED, ECB och politikerna ser till att valutorna faller snabbare än de uppblåsta aktiepriserna? Det är vad guld hintar är på väg att hända...

  SvaraRadera
 20. Cervenka för ett intressant resonemang. Han framhåller att det inte är något huvudalternativ som han tar upp i förslag 1, nämligen mer pengatryckande och lån. Men i nästa andetag kallar han en världsvaluta och en gemensam ekonomisk politik i världen för "det minst dåliga", trots att själva grunden till problemet just är avsaknad av separata ekonomiska styrmedel (räntenivå, valutapressar) inom eurosamarbetet. Man undrar hur han tänkt då? /MK

  SvaraRadera
 21. Allt det som pågår nu känns som en seg händelse som bara strävar efter ett mål. Att guldet kommer bli en global valuta. Guldet lär även bli den nya standarden för handel på internet, hur det nu kommer att ske är en bra fråga. Även det känns segt. Allt annat har en otrolig volatilitet så man måste konstant hålla koll på läget om man sysslar med valutor. Tick tack...

  SvaraRadera
 22. @ 13:06

  Problemen i EU är ju att det är en gemensam valuta med individuell penningpolitik i de olika länderna.

  Antingen har man individuell politik och individuell valuta ELLER gemensam valuta och gemensam politik.

  SvaraRadera
 23. Filmtips "Rosalie Goes Shopping", igen avancerad dokumentär utan en ironisk komedi om en fifflande hemmafru, som gör allt för sin familj. Underbar handling, kanske inte bästa skådespelar-prestationer, men tänkvärd handling. Passar nu, när hösten kommer och ekonomin ser ut som den gör.

  SvaraRadera
 24. 11:52, du har nog inte riktigt förstått. När folk slutar att låna pengar slutar systemet att fungera, ränta och amorteringar på existerande krediter suger ut "pengar" ur systemet och depressionen(minskad kreditmängd i omlopp) slår mot alla. Dessa krediter/pengar måste ersättas för att allt inte ska gå sönder, därför tvångsmatar man systemet med nya krediter/pengar.

  SvaraRadera
 25. Bosse, måste du skriva så in i helvete krystat?

  SvaraRadera
 26. 12:48,

  Det är skillnad på värde och pris!

  Värdet på en bostad förändras inte ens när bostaden säljs. Priset en bostad säljs för behöver inte vara detsamma som värdet. Priset kan vara för högt eller lågt relativt värdet, egentligen är det sällan de stämmer överens. Om priset är högre än värdet så är det oftast en dålig affär man gör. Men ifall man säljer bostaden för ett ännu högre pris så har man ju gjort en bra affär. Men observera att om värdet inte ökat, utan bara priset ökat, så har du tjänat pengar och nästa köpare gjort en ännu sämre affär. Eller annorlunda uttryckt, nästa köpare tar en större risk än du gjorde.

  Det är detta som är kärnan i en bubbla. Man blandar ihop värde och pris och det är då det kan gå riktigt galet.

  SvaraRadera
 27. 12:48 Håller med dig. Vill dock påpeka att inte heller "värdet" av en bostad är någon fix konstant. När jag var liten var ex. värdet på bostäder i den (då tämligen sunkiga) del av Sthlms innerstad där jag bodde rimligen betydligt lägre än idag, när "hipfaktorn" blivit högre.

  SvaraRadera
 28. Mama (inte 12:48) var det förstås jag avsåg med mitt föregående inlägg...

  SvaraRadera
 29. 14:10, hanvisar dig till Nationalekonomi A. Kop garna en bok med mycket fargglada bilder a la amerikansk undervisningsmodell sa kanske du ocksa forstar hur saker och ting hanger ihop till slut.

  12:48, ditt inlagg osar av okunskap. Lagg ner ar du snall. Det ar du som ar fucktarden har och att ditt intellekt understiger en skoldpaddas har du sjalv bevisat. Bravo!

  SvaraRadera
 30. 16:46

  Ännu en lättirriterad och nervös bolånetorsk. Antar att du känner paniken växa i magen nu i takt med att verkligheten kommer ikapp alla er strutsar.

  Du är och förblir en loser, tills du löst din överbelåning och tar in fakta.

  Ingen kommer ha sympati med er när ni hamnar i rännstenen snart :)

  SvaraRadera
 31. På tal om de låga räntorna som alla(BLT) tror kommer. Nu har affarsvärlden skrivit en artikel om Norge och om en ev ränteuppgång. Detta borde väl även kunna ske i Sverige: http://www.affarsvarlden.se/hem/bank_finans/article3229111.ece

  Räntorna torde börja klättra uppåt snart.

  SvaraRadera
 32. En annan sak som irriterar mig, alla muppar som lånat till aktier och bidrar till tvångsförsäljning. Aktielånemuppar!

  Lån lån lån, när ska ni sluta förstöra för alla andra vettiga?

  SvaraRadera
 33. En helt annan sak att tänka på oavsett om man simmar i stim eller är skuldfri är att snart är vintern här och med den behovet av energi till uppvärmning för att slippa frysa. Flera av er som på samma sätt som jag inte för tillfället har en exponering mot börsen och vad som händer där har säkert huggit och staplat er ved för länge sedan. Till er som inte gjort det så tipsar jag om att se till att ha energi till uppvärmningen för det lär behövas även i år oavsett hur det går på börsen. Jag blir så trött av att höra allt gnället om hur dyr elen är när räkningarna kommer framåt vintern.För er som har oljetank kvar i villan så kanske det snart blir bra läge att fylla den när oljepriset nu dyker:-)

  SvaraRadera
 34. Winter is coming
  /Lord Stark

  SvaraRadera
 35. winter is coming, ord på den
  (å så dödde han sen också lord stark)

  SvaraRadera
 36. Jag tittar på http://www.e-bud.nu/allm/index.html för att försöka se pågående budgivningar (de som finns reggade). Det finns en massa "pågående" i stockholms kommun, BR, som saknar siffra. Betyder detta att inget bud kommit in? På vissa står också "förhandling"?

  Skumt är det i alla fall.

  SvaraRadera
 37. 16:58, bra forsok. Jag klarar mig fint tack. Kravs mer an Cornus 50-60% (arets skamt for ovrigt) i ras for att jag ska hamna under ytan. Men vilken orgie i bitterhet som florerar har inne. Fick du inte lan hos banken? Eller har frugan varit otrogen med en stilig maklare? Jag gissar pa det senare. Maggropskansla, he he.

  SvaraRadera