Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2011-08-15 15:20

Den praktiska alternativrörelsen

En viktig del i den andra gröna vågen är de gräsrotsrörelser som växer upp för att bevara, vidareutveckla eller återupptäcka gamla kunskaper som annars allt mer försvinner i det allt mer stressade moderna samhällets ständiga jakt på effektivitet och produktivitet. Fenomenet kanske inte är så stort, liksom antalet andra gröna vågare inte heller är speciellt många.

Vad som själva kallar sig den praktiska alternativrörelsens husorgan, tidningen Åter, har bara lite drygt 6000 prenumeranter och försvinner förstås i numerär bakom diverse intresserorganisationers husorgan. Tänk Jägarförbundets 100 000-tals prenumeranter på Svensk Jakt, Brukshundsklubben, Bioodlarföreningen mfl mfl organisationer som upprätthåller för människan väldigt grundläggande kunskaper. Kunskaper som förhoppningsvis bevaras för en framtid där vi förhoppningsvis inte kommer behöva dem. Som jag hörde en tant säga; "Jag har slutat odla potatis och lägga in gurka. Det är mycket billigare och enklare att köpa den i affären."

Men ändå härdar idealisterna i den i grunden anarkistiska praktiska alternativrörelsen ut i det lilla. För det är en föredömligt anarkistisk rörelse. Det finns ingen styrelse, det finns inga medlemsavgifter. Visserligen finns det förgrundsfigurer i form av chefsredaktören Petter på sitt lilla men imponerande självhushåll på historisk mark i Gudhem. Det finns också webplatsen Alternativ på alternativ.nu - Praktisk kunskap för självhushållning. Men det saknas ledare. Alla engagerar sig efter egen vilja och egen förmåga, av egna orsaker och med egna mål.

Tillsammans utgör dock den praktiska alternativrörelsen en tredelad kunskapsbank. Dels digital och online i form av alternativ.nu, dels analogt och offline i form av tidningen Åter, och dels väldigt mänskligt i form av alla engagerade och deras individuella kunskaper. Allt detta är viktigt som kunskaps- och kulturbärare i en allt mer sårbar och digitaliserad värld. Jag har försökt slå några slag för att bevara kunskap och information utanför Internet, och en prenumeration på tidningen Åter är en sådan väg. Det kostar bara 120:- per år för fyra nummer.

I det senaste numret som kom i dagarna får vi bland annat lära känna kaveldun, träskmarkernas snabbköp, och allt vad denna numera ignorerade växt kan ge, inklusive mänsklig föda; hur man gör lädersmorning av grävlingsfett; grillrökning och hur man kan bygga om sin grill till en rök; hur man gör korv av tarmar från får och gris; hur man brygger egen cider; hur man tillvaratar svamp; hur man tovar sulor av fårull; diverse recept, inklusive hemmagjort godis på årstidens skörd; samt de obligatoriska utflyttarbreven från individer som försöker realisera sin dröm om att delvis kunna leva självhushållande på landet.

Mycket kunskaper kring framför allt tillvaratagande av mat kan man hitta på banala platser som kokböcker från 80-talet. Själv har jag ett exemplar av Bonniers Stora Kokbok från 1988. På den tiden var det tydligen aktuellt att köpa hel- eller halvfall direkt från slakteriet som privatperson, så där hittar man styckesscheman för kor, hur man tar ur både hare/kanin och fågel etc. Långt ifrån dagens glättiga matporrkokböcker. Värt att hålla fast vid.

Så är den praktiska alternativrörelsen en meningslös parantes? Jag tror inte det. När jag stod på marknad i lördags så var åtminstone ytterligare fyra till av utställarna människor som hänger på alternativ.nu i varierande omfattning och som försökte sälja det överskott de producerade. Samtliga från Sjuhärad, och inte från det lokalare Varberg eller Kungsbacka. Av någon anledning är rörelsen ganska stark i just Sjuhäradsbygden, även om den hittas över hela landet. Kanske för att smågårdar är billigare när man kommer några mil bort från kusten eller storstan?

Nu bevaras och utvecklas mycket gammal kunskap även på annat håll, men det är glädjande att det också kan ske i egen regi och utan vare sig ledning eller för den delen riktade statliga stöd. Statligt stöd i form av tillgång till samhällets välfärdstjänster finns likväl.

Samtidigt har de flesta normala jobb och har självhushållandet som fritidssysselsättning, även om heltidsundantag som Petter med familj existerar. Fler än man kan tro.

Skall man använda Claes Hembergs retorik här så är den praktiska alternativrörelsen konsumtionssamhällets huliganer. Tänk dessa huliganer som kan tänkas vilja klara sig utan industriellt processad mat, sy egna kläder av egna råvaror, bygga sina egna hus från egna råvaror och producera sin egen energi. Så kan man ju inte ha det...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Hörru Cornu, en grundbult i ekonomisk utveckling och en förutsättning för ett drägligt liv är arbetsspecialisering. Om alla ska sy sina egna kläder och odla sin egen mat så kan vi alla ganska snart glömma utlandsresor och offentligt finansierad sjukvård.

  Men det kanske du kalkylerar med..

  SvaraRadera
 2. Cornu, jag undrar vad som skulle hända om något "farligare" än fanatiker enl hemberg som sparar i guld skulle dyka upp. De sabbar ju avanzas vinst om de blir för många, katastrof...
  Med farligare menar jag nåt som slog direkt mot banken, en avancerad form av JAK kanske? Eller vad händer den dan nåt snille kommer på en finurlig metod att återinföra säljarreverser som vi använde så flitigt långt in på 70/80-talet? Tänk vilket ramaskri det skulle bli, säljaren tog lite risk och fick lite ränta, när amorteringen var klar lade man pantbrevet på posten och skickade det till köparen, busenkelt. Kan du inte sy ihop en webb-app som fixar det?? Lol.

  SvaraRadera
 3. "Om alla ska sy sina egna kläder och odla sin egen mat så kan vi alla ganska snart glömma utlandsresor och offentligt finansierad sjukvård."

  Spara i guld och sy egna kläder, vilken katastrof för fårket!

  SvaraRadera
 4. 16:26: Ja, att kanske *högt* räknat i storleksordningen 50.000 personer (baserat på 6.000 prenumerationer och hushåll om kanske 4 personer, samt att det helt säkert finns folk som inte prenumererar på Åter men har liknande inställning) gör ett val att på ett eller annat sätt, och i större eller mindre utsträckning, ställa sig vid sidan av konsumtionshetsen, kommer ju helt klart att göra att vårt moderna samhälle med ca 9.000.000 människor bara här i Sverige fullständigt brakar ihop.

  Eller?

  Säger det inte mer om hur sårbart vårt moderna samhälle är, om något dylikt ens finns på kartan?

  De flesta svenskar av idag är nog nöjda med att vara helt beroende av andra för sitt grundläggande uppehälle - mat, värme, vatten, osv. Så finns det de som inser att det är bättre att åtminstone ha möjligheten att ta saken i egna händer.

  Har själv inte haft någon egentlig chans att sätta mig ner med senaste Åter, som kom till mig i slutet av förra veckan (min helg har varit helt fullbokad), men ser sannerligen fram emot det.

  /MK

  SvaraRadera
 5. Kul alternativnyhet, en svensk GD skall leda Japans alternativa energiomställning!

  SvaraRadera
 6. "Skall man använda Claes Hembergs retorik här så är den praktiska alternativrörelsen konsumtionssamhällets huliganer. Tänk dessa huliganer som kan tänkas vilja klara sig utan industriellt processad mat, sy egna kläder av egna råvaror, bygga sina egna hus från egna råvaror och producera sin egen energi. Så kan man ju inte ha det..."

  Ovanstående resonemang slog även mig efter gårdagens häxjakt, först på guldbaggarna, sedan på Avanzas "mediaplåster".

  Jag börjar tro att "guldfrågan" - håna eller hylla, visar på två människotyper.

  Biofober och biofiler.

  Biofoberna med finansvalparna i spetsen hatar helt enkelt allt som på någotvis påminner om mänsklighetens underkastelse gentemot naturen. Så till den grad att de får mentala utslag (hjärnsläpp) av blotta tanken på guld o ädelmetaller i allmänhet. Inte kan väl något så naturligt och okomplicerat ha ett värde? Nä, kulörta papperslappar eller allra helst nollor o ettor i en dataserver, det kan vi kalla tillgångar det... SUCK!!!

  Biofilerna det är vi (ja, jag bekänner färg) som har lite svårt med abstraktioner. Att system ihopsnickrade av människan, som i sin planering o exploatering av naturen, skulle fungera bättre att mäta och bevara värde än en produkt av jorden själv, nämligen ädelmetaller. Vi biofiler har helt enkelt lite svårt att acceptera en så befängd idé. Det är inte nödvändigtvis så att abstrakta system är särskilt svåra att förstå sig på, utan snarare att det är lite svårt att förstå hur så pass enkla system skulle kunna fungera som värde-, mätare o bevarare av ett så komplex system som vår värld och dess resurser vilar på. Ett system som ingen människa, i sin helhet, begriper sig på "so far".

  Det är helt enkelt så att har man svårt att förstå varför en ändlig värld inte kan innehålla oändliga resurser, så blir det också svårt att förstå varför en ekonomi inte kan ha evig tillväxt, varför börsen inte alltid går upp eller varför priset på mat, olja och GULD bara stiger(bortsett från kortsiktig spek-/manipulation).

  Ge istället för att ta, och har du inget att ge, ta från de rika och ge till de fattiga. Känner du ingen fattig då är det nog dags att börja låsa dörren om natten.

  / Sir Väs

  SvaraRadera
 7. Ahhh, jag bara VISSTE att du var prenumerant på Åter! Klockrent. Själv hänger jag i forumet och beundrar andras kycklingar. Hur går det med gurksyrningen (det är ju högsäsong nu)?

  SvaraRadera
 8. Prenumererat på Åter sen 2002, hänger på forumet...Läser och lär och är självhushållare;)
  Säger bara "tumme upp" för detta inlägg.

  SvaraRadera
 9. Det märks i lingonskogen att färre plockar...
  För var det ofta ett äldre par på samma ställe, men inga "yngre" plockare har dykt upp
  //P

  SvaraRadera
 10. För mig är det naturligt att göra saker & ting själv om man är kapabel vilket man är oftare än man tror. Alternativ är ett kul forum, inte minst för att det uppmuntrar folk till att släppa fjärrkontrollen och faktiskt göra något på riktigt.

  Tummen upp!

  SvaraRadera
 11. Alternativrörelsen gör ett bra jobb genom att motverka monokulturen. I Sverige odlas 129 olika äpplesorter har jag hört. Hur många hittar du i din matbutik? 129 oliks sorters smågodis kan du nog hitta. Samma sak med djur som raser av höns osv.

  Jag har igår lagt upp min egna första app för Android som jag mest gjorde för att lära mig java. Den heter alternativ.nu och är en inofficiell forumläsare för just detta forum. Så det var lustigt att du skrev om detta idag.

  Skall förövrigt stå och sälja min honung på marknaden i förorten med här snart...

  SvaraRadera
 12. Finns massor gratis runt omrking en min favve är pepparrot som verkar växa överallt, varför är en tub sådan så extremt dyr?

  Min gamle mor gör fortfarande en massa inlägg och safter etc smakar busgott speciellt fläderbärssaft och Gin med is i mmm mmm mmm Man ser aldrig yngre plocka något använda vet inte varför tänker på föräldrar som ändå är ute går med sina telningar de kunde gjort det mer spännande äventyr plocka t ex fläder göra saft etc.. (utan gin till barn förståss)

  SvaraRadera
 13. Ett komplement till alternativ.nu är John Seymour, Självhushållning.

  "För er som inte vet: John Seymour (1914-2004) var en riktigt mångsysslande snubbe; författare, miljöaktivist, radio- och tvproducent och bonde. En miljökämpe som avskydde moderniteter som kommersialism, bilar, flygplan och modifierad mat. Han var övertygad om att alla borde kunna sätta alla moderniteter åt sidan och istället vända oss till naturen och som bonus bli friskare och gladare människor.

  ..."John Seymour har skrivit flera böcker om självhushållning, klimatsmart leverne och personligt ansvar för miljön. Mamma och pappa hade boken "Självhushållning" hemma när jag var liten - en babblig handbok i hur man helt enkelt blir självförsörjande med en liten gård på 1-5 tunnland. Pappa använde den ofta när han skulle göra saker i trädgården - typ stentrappor, kompostgrund och staket. För någon vecka sedan såg jag att just den här boken fanns på en boksajt och jag fick sådana köpcravings att jag skulle göra Seymour själv förkrossad."...

  SvaraRadera
 14. Är inte detta redan förbjudet i USA, eller på väg att bli? S510 food safety modernisation act. Dessa individer som odlar till höger o vänster utgör ett hot livsmedelsindustrin, flåt vår hälsa. Så kan vi ju inte ha det.

  SvaraRadera
 15. Jag blev glad (men inte särskilt förvånad) över detta inlägg på bloggen, som kontrast mot allt "dystopiskt". Min Åter som kom före helgen ska läsas med början ikväll hade jag tänkt.

  SvaraRadera
 16. Hehe, vi verkar vara en hel del här som prenumererar på Åter. Jag själv sedan ett år.
  Anekdot i Åters anda: Hittade en rostfri saftmaja på Coop för 350/400 kr och kan i år rekommendera: ca 3 liter (ca 2,5 kg) krusbär, 100gr socker, 100gr vaniljsocker. Stånka i majjan i 60 min. Tappa på flaska. (Atamon är valfritt). Låt stå ca 2-3 veckor och en suverän saft uppenbarar sig! (Blir lite syrligare-inte sur- av lagring)

  (Har hittills stånkat ca 10 liter saft ur majjan. Min kommentar; "Var det så lätt att koka saft!? Saftbolagen blåser mig ju!")

  SvaraRadera
 17. Att Åter bara har 6000 prenumeranter gör inte så mycket. "A few good men" är bättre än likgiltig massa sa ju redan Cromwell.

  Det gläder mig att detta fenomen finns, "den nya gröna vågen". Det är en tyst revolution, ett fenomen som gör stor så kallad marginalnytta. Att vi utspritt över landet har folk som driver självförsörjande jordbruk kommer att vara av stor betydelse de följande åren. De kan bli brohuvuden för en ny fas i civilisationen, en fas inriktad på enkla värden och mindre fokuserad på vinst till varje pris och tillväxt för dess egen skull.

  Det blir inte en återgång till 1800-talet, inte obetingat. Det blir ett steg bakåt och två steg fram = jordbruk och internet.

  SvaraRadera
 18. Svensson 15:16: Internet kräver tyvärr en väl fungerande högteknologi, stora mängder energi och därutöver en god stabilitet i elförsörjningen, både för infrastruktur och tjänster. Detta kan bli problematiskt i ett peak-oil-scenario.

  Jag är inte dystopiker i detta utan realist. Värdesätter man Internet så går det nog att få fram både el, hårdvara och annat - men då kanske man får göra avkall på annat istället, och vi kanske får vänja oss vid ett Internet mer av typen "store and forward", att skicka en förfrågan och sen vänta en (kortare eller längre) stund på svar, istället för att som idag omedelbart få svar på allt. Tänk också på att många tjänster som folk använder dagligen är utspridda över halva jordklotet; kommer infrastrukturen som möjliggör denna blixtsnabba kommunikation med stor bandbredd vara prioriterad i ett scenario där det råder brist på resurser?

  Cornus inlägg "En titt på decenniet som gått" från början av 2010 belyser en del av detta. http://cornucopia.cornubot.se/2010/01/en-titt-pa-decenniet-som-gatt.html

  /MK

  SvaraRadera