Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2011-08-03 13:14

CDS:er för Sverige upp 141% sedan maj, 49% på tre dagar

Kostnaden för att försäkra sig mot svensk statsbankrutt via sk credit default swaps (CDS) har stigit med 141% sedan botten i maj, då kostnaden var ca 21 040 USD för att försäkra 10 000 000 USD. Enligt Bloomberg har priset nu stigit till 50 620 USD.

Mest intressant är att på fyra dagar har kostnaden stigit från 34 060 USD till dagens nivå. Större delen av uppgången har alltså skett de senaste dagarna. Se Bloomberg för charts. I skrivande stund har kostnaden för att försäkra sig mot en svensk betalningsinställelse stigit med 13.25% under förmiddagen.

Jag har inte tillgång till eget data, så jag kan inte lägga ut några charts här på bloggen.

Nu är förstås den här kostnaden fortfarande en av de lägsta i världen och priset var uppe över 157 000 USD som värst 2009. Men nivån är nu den högsta sedan början av 2010. Och uppgången har skett på mycket kort tid. Rimligtvis beror detta på en allmän uppgång i kostnaden för att försäkra sig mot nationella betalningsinställelser. Före 2008 var priset 1 750 USD.

Vår väldelige Borg, de svenska statsfinanserna och den svenska tigerekonomin har alltså inte återtagit det förtroende som fanns före den akuta finanskrisen 2008.

Någon som har bättre koll på orsaken till att CDS:er för Sverige stigit så pass mycket i pris de senaste dagarna? Kanske finns det en koppling till svagare makrodata och med det fallande börser? Det går iaf inte att tolka denna indikator som något positivt. En annan möjlighet handlar om när svensk nyupplåning sker och att marknadsaktörer nyligen köpt svenska statsobligationer och vill försäkra sig. En möjlig förklaring är att de europeiska pengamarknaderna håller på att frysa ihop över oron kring Italien och Spanien, samma beteende som man såg inför den akuta finanskrisen 2008. Ur det perspektivet är det bara naturligt att svenska CDS-priser stiger likt de gjorde då.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. får intrycket av ZH att världen går under om nån stats CDS triggas.. lust att skriva en CDS för dummies? ;-)

  SvaraRadera
 2. Joakim Persson2011-08-03 14:25

  I 99 av 100 ZH-inlägg är världen på väg att gå under. Nå, förr eller senare får de rätt på ren viljestyrka.

  Sverige drabbas av "flyttkedjan":

  1. PIIGS blir mindre och mindre kreditvärdiga
  2. Länder inom eurosamarbetet smittas av (1).
  3. Länder med mycket handel/kontakt med euroländer smittas av (2).

  Lägg därtill Sveriges ganska höga totala skuldnivå (stat + hushåll) och stora banksektor, så är det klart att risken har ökat sista månaderna.

  Bankkris om ett par år är väl inte helt otroligt, om vi nu får en ny skarp lågkonjunktur. Därav dyrare att försäkra sig mot betalningsinställelse.

  Det är väl ganska givet att den trygga tiden före 2008 inte kommer tillbaka på länge, nu när illusionen om västvärldens staters trygghet har krossats. Det räcker att titta på "unfunded liabilities" och trenden för den faktiska statsskulden för att inse att detta inte kommer att sluta bra.

  SvaraRadera
 3. Hur ser det ut för andra länder ex Tyskland

  SvaraRadera
 4. Island kommer att klara sig bra, de har redan tagit sin default och de har en efterfrågad exportvara (mat).

  Men de får stänga ner sin EU-ansökan......

  SvaraRadera
 5. Alla ni som tjötar om att investera i fysiskt guld, hur förvarar ni det? Bankfack? Kan ju inte kännas bra att gömma det i madrassen.

  SvaraRadera
 6. Undrar vad som händer vid en rejäl bankkris med många statliga bankräddningar?

  Månne det leder till att vi får en statlig jättebank som bara sköter transfereringar och nedläggning av redundans i systemen för att spara driftsutgifter och försäljning av övriga bankfunktioner och lånesäkerheterna på den privata marknad som finns kvar efter krisen?

  Det vore lite ironiskt med en borgerlig regering som förstatligar stora delar av bankväsendet men vad annat är vettigt att göra vid konkurser av systemviktiga företag?

  SvaraRadera
 7. Guld är den största bubblan sedan tiden då investeringar i konstverk "var det säkraste som finns". Som gammal i gården kan jag meddela alla läsare att det kommer att ordna sig. Visst, det svänger en hel del, men att allt skulle totalhaverera och vi alla skulle dra oss ut på landet med pumphagel och vattenreningstabletter kommer inte att ske. Bara för att man ser exempelvis en flytbrygga behöver det inte betyda att det är en rysk ubåt fylld med spetznas - även om en del bloggare tror det.

  SvaraRadera
 8. 15:28 :
  Diversifierat mellan
  - Bankfack
  - Goldmoneykonto
  - Värdeskåp placerat på egendom kontrollerad av mig (som inte är min dagliga bostad)

  SvaraRadera
 9. Anonym 15:28

  Hälften i bankfack, hälften i bitigt kassaskåp. Hem skyddat av bra lås, larm, gallergrindar, rottweiler och personlig utrustning för att bekämpa det som mot förmodan tar sig förbi hunden och skalskyddet.

  SvaraRadera
 10. guld behöver bara vara hemligt och bra gömt.. vet ingen att du har det är risken minimal.

  Sen bygg in det i väggen eller gräv ner det.

  SvaraRadera
 11. Det snackas mycket om guld men hur är det med guld i USA där kan inte privat personer köpa guld hur skall det då kunna bli en handelsvara. Jag tror att det bästa är att spara pengarna i länder som man i framtiden kommer att finnas kvar.

  SvaraRadera
 12. 20:01

  Vad snackar du för goja? Privatpersoner kan i allra högsta grad köpa guld i USA.

  SvaraRadera
 13. Varför tolkar du i så mycket i eländets tecken!
  Läs Reuters:

  Debt crises in the United States and the euro zone have highlighted the fiscal stability of Sweden and Norway which, along with traditional safe haven Switzerland, rank among the lowest countries in terms of costs to insure against sovereign default.

  The Swiss franc and the yen, also considered a safe-haven currency, have gained sharply versus the dollar.

  http://www.reuters.com/article/2011/08/03/us-markets-forex-nordics-idUSTRE7723OB20110803

  /ByggNytt

  SvaraRadera
 14. Du har rätt i din sista mening. Marknaden som helhet är orolig just nu och det är få som vill ställa ut CDS:er generellt och då drabbas naturligtvis även Sverige. Den är snarare så att utbudet på CDS:er generellt har minskat än att det specifikt skulle handla om Sverige. Det finns även andra faktorer som påverkar men för att förklara dem räcker inte en bloggkommentar långt.

  SvaraRadera
 15. http://www.cnbc.com/id/38451750/

  Lite sökbart om CDS och förändringar

  /ByggNytt

  SvaraRadera
 16. Borgarna micklar med en tusenlapp hit och dit i skattesänkningar till lättlurade Svenskar, de stora siffrorna håller på att totalhaverera och den där tusenlappen är för länge sedan uppäten av inflationen, ökad KPI samt uteblivna löneökningar som en direkt följd av ökad köpkraft hos vanligt folk.

  Kul och intressant dock att se hur många som verkligen var så lättlurade att de röstade fram samma tokar igen år 2010.

  Vart skall det sluta ? det enda vi vet är vilka som kommer att få betala - Vi.

  SvaraRadera
 17. Marcus Likvid (100:- på fickan?) Vänster:

  Läs på vad sossarna sysslade med mellan 60-90 talet och vem som tog bort amorteringen 2005. Sverige gick åt pipan när alla rika svenskar och entreprenörer/företagare flyttade från Sverige och då Astrid Lindgren betalade 102% skatt. IKEA var det senaste svenska storföretaget som skapats, borde ringa lite alarmklockor. Sverige var i en unik situation efter 2:a världskriget som vi gjorde pannkaka av. Vi har inte sett i närheten av de fulla effekterna av 60-90-tals vansinnespolitiken med kunskaps- och arbetsförakt (som för övrigt lever kvar hos vänstern), dessa trender är otroligt långsamma och du kan förbereda dig på värre framöver.

  Förövrigt är det mkt lustigt med vänsterfolk som hatar USA men är för mångkultur, Sverige är på väg att bli som USA tack vare mångkulturen och globaliseringen. Skaffa bra utbildning och pengar är mitt tips, åren då Svenne kunde åtnjuta en oerhört hög levnadsstandard på ett monkeyjobb är definitivt över.

  // Hårt arbetande entreprenör

  SvaraRadera
 18. Marcus , Likvid Vänster - du kan ju solidariskt ge mig dom tusenlappar du så föraktfullt fnyser åt istället för att gnälla! Det är INGENTING som hindrar dig att ge mig dina pengar, du som har råd att vara kommunist.

  SvaraRadera