Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2011-08-04 19:03

Börskraschen: Öppen tråd

Med börsen ner ca 20% från toppen i våras och ner 13-14% på några dagar så är det i mitt tycke att ta ordet börskrasch i sin mun. Börsen stängde dessutom idag på dagslägsta med ett ras på 4.27%. Småbolag som Swedbank föll 7.63%.

Alla med lite vett i skallen har haft gott om tid att sälja under våren, medan förnekelsen har duggat tätt i media och från högbetalda experter som Peter Malmqvist, David Myslinski mfl hos Dagens Industri. En ledtråd: "If they didn't see it coming, they won't know what to do when it gets here."

Fundera på vems ärenden de som rekat att börsen skall gå upp, sitt still i båten mm under de accelererande kriserna går? För varje som köpt aktier finns det någon som sålt...

Då jag är upptagen i övrigt lämnar jag ordet fritt och diskussionen öppen kring börsens utveckling. Mer omfattande och visa ord kommer i morgon.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. Tack för tipsen under våren från mig.

  SvaraRadera
 2. Jobbrapporten imorgon kan dra ner byxorna för många experter (mer än idag LOL)

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja se lite statistik på vem som "spår" närmast sanningen av alla dessa analytiker. Det skulle vara en sida som många skulle läsa! Stefan

  SvaraRadera
 4. Efter regn kommer solsken.

  SvaraRadera
 5. jag är en dålig fondsparare, borde ha sålt av för länge sedan medan jag låg på plus :(

  SvaraRadera
 6. Jag sålde av det mesta innan raset kom denna veckan, men med facit i hand så borde jag sålt av precis allt.
  Har dock lyckats med reparera skadan något med att ta negativa positioner.

  SvaraRadera
 7. Det blir förlust först när man säljer.... ;-)

  SvaraRadera
 8. Cornu, vilken bank har du? Jag delar 'a'ggen mellan SEB och Swedbank. Men Nordea och Handelsbanken kanns antagligen battre? Ar det nagon som vet? Har pratar jag om vilken bank som faller sist nar MadMax kommer!

  SvaraRadera
 9. intressant att på Aftonbladet så har "Var placerar du dina pengar nu?"

  4.9% svarat Guld. lite hoppfullt, fast det kan iofs vara GLD

  SvaraRadera
 10. Det är väl så här en Elliott Wave 3.3 ser ut, lodrät med gap i mitten och högsta prisförändrings hastighet.

  SvaraRadera
 11. Skit vad glad jag är att jag sålde i maj innan raset började. Magkänslan sa att det skulle gå åt h-vetet under sommaren.

  Tack för tipset magkänslan!

  SvaraRadera
 12. Satt likvid och trodde att börsen skulle stiga när skuldtaket i USA höjdes...tji fick jag.. Sedan har jag inte vågat gå in när det bara fortsätter ner. Någon som tror det är läge att ta positiva positioner på kort sikt nu i OMX eller S&P500?

  Är det förresten någon som vet om det finns någon handelsapp där man kan handla med råvaror dygnet runt likt "Plus500" som man kan se reklam för lite varstans på ekonomiinriktade internetsidor? Jag har laddat ner och installerat denna på datorn, men skulle vilja ha den som app i min androidtelefon så man "alltid" kan köpa och sälja eftersom man kan ge sig tusan på att man inte sittter vid datorn när de gyllene tillfällena uppenbarar sig =)

  SvaraRadera
 13. Det här med att säga det är föst när man säljer det blir förlust,är ju bara idiotiskt! Karl

  SvaraRadera
 14. Efter en sådan här snabb nedgång så är det mycket vanligt att det kommer en fin rekyl. Där finns enkla pengar att plocka

  SvaraRadera
 15. Innan Ni begår Harakiri - betänk att det nu är billigt att köpa....

  SvaraRadera
 16. Hoppas alla ni som sålt och är likvida hinner köpa innan den stundande uppgången. Den kommer oftast snabbare än man tror...

  SvaraRadera
 17. Sell in may and go away...

  Det där med sill och kräftorna är väl inget vidare i denna globaliserade marknad. Det funkade bättre när Sverige hade valutajärnridån runt hela landet

  SvaraRadera
 18. Då är det köpläge nu/snart antar jag...

  SvaraRadera
 19. Jag sålde veckan före midsommar på grund av läget i omvärlden och för att få lite lugn och ro på semestern.

  Börsuppgångar brukar pågå 3-4 år följd av en lika lång nedgång. Det känns som om det är lite tidigt med en långvarig nedgång nu. Det är ju bara 2 år sedan börsen vände upp. Jag hade istället gissat på 2012 som året när raset börjar, men med tanke på hur det ser ut i omvärlden så argumenterar jag inte emot.

  Nu ligger besparingarna på sparkonton, korta räntefonder (SEK) och så kryddade jag med lite pappersguld (GULD H) idag. Inget av det känns helt hundra.

  Sparkonto = dålig ränta. Räntefonder är ju inte direkt lysande eftersom räntan är på väg upp och guldet känns dyrt och svajigt.

  Någon som har några idéer?

  /CJA

  SvaraRadera
 20. Mest intressant idag är förstås the Evil Empire, Globalisterna, The to big to fails etc raid mot guld och silver idag. Detta kan ha varit deras sista ryck på det området. Oavsett, i morn köpes mer guld.

  SvaraRadera
 21. Be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy!

  Time to buy...

  Domedagen är här verkar ju det som enligt tidningarna och vissa bloggar.... Jag köper.

  SvaraRadera
 22. 20:23

  Kolla in dessa nischbanker som ger helt ok ränta. Alla de jag listar har insättningsgaranti samt fria uttag med få undantag, men läs villkoren för att vara säker.

  www.sevenday.se 3.20%
  www.hoistspar.se 3.25%
  www.timefinans.se 3.35%
  www.nordaxfinans.se 3.55% (Ett fritt uttag per år)

  SvaraRadera
 23. Det kan finnas orsaker till nedgången som vi inte förstått. I en sammansatt portfölj hos en förvaltare där den totala risken måste tas hänsyn till, kan skuldkriserna medföra att vissa värdepapper måste säljas antingen för att stabilisera den totala risken (sälj aktier & köp obligationer, men välj rätt sort...) eller för att risken automatiskt ökar när marknaden blir mer volatil. Många som säljer i detta sammanhang tar hem vinster som är avsedda att investeras med lägre riskprofil.

  SvaraRadera
 24. Hoist har 3,15% och hos Nordax måste man skicka in papper för att ta ut pengar...

  20:49

  Du skulle köpt i morse istället, då var det -70 SEK/oz nu är det +32 och går stadigt uppåt.

  SvaraRadera
 25. Sålde lite för sent men bättre timeat än förra lågkonjunkturen i alla fall. Hade också trott det var ett år kvar innan stordippen men måste också tacka Cornu att han varnade så tidigt.

  Jag kommer nog stanna ute ur börsen minst ett halvår om inget mirakel sker.

  Kanske skulle man casha av bolånet men då har man ju ingen portfölj att leka med sen. ;)

  Shit vilken resa denna vecka! ;)

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 26. 20:58

  Sorry, 3.15% skulle det vara. Inte mycket jobb att behöva fylla i en A4:a för att få 3.55% i ränta om du frågar mig.

  SvaraRadera
 27. QE2 slutar=domedagen är här
  QE3 börjar=happy days och alla springer runder som små glada höns igen

  SvaraRadera
 28. med all manipulerad statistik i USA så är det nästan som att någon vill ha ner S&p 500 25% så att QE3 kan föras in

  SvaraRadera
 29. Hade hoppats på börsintroduktion av Nordic Iron Ore senare i höst men nu har jag givit upp o sålt mina KopparBerg Mineral.Verkar som domedagen är nära

  SvaraRadera
 30. BTFD gäller väl ännu?

  SvaraRadera
 31. Tror inte riktigt att vi fått en kapitulationsdag än, men det är nära nu. Kanske imorgon innan 14.30 få NFP kommer? Rapporten är ju bakåtblickande och därför egentligen ointressant, men just därför kan det vara OK och motivera en motiverad men kortvarig rekyl som bör säljas (precis som Cornu skrivit).

  SvaraRadera
 32. Dow Jones - 3,7% just nu. Antar det blir rött imrg med då.

  SvaraRadera
 33. Och alla med vett i skallen gick väl kort guldet i våras...?

  SvaraRadera
 34. Hallå.
  citerat från aftonbladet "Annars är råden de klassiska, ska du spara länge och inte känner något större behov att plocka ut pengarna de närmaste åren kan man ha is i magen och ha kvar pengarna på börsen. Det är däremot bra att hålla koll på vad som händer."
  I rubriken skriver man "full panik bland småspararna" Vad är en småsparare? kan någon förklara?

  SvaraRadera
 35. Blir väl att samla på sig en del kontanter under hösten och sen köpa in sig vid årsskiftet igen. Bara att fylla på. Innehav: Arise, Eolus Vind, chanspost i Taurus. Energipriserna kommer att gå upp. Vintern kommer att bli kall i år igen. titta bara på alla rönnbär

  SvaraRadera
 36. Börsen kan studsa upp från dessa nivåer konstgt vore annat. Men trenden är nu klart ner och det är alldeles för tidigt att köpa. Jag tror detta fortsätter året ut med korta studsar upp. Mest förvånande är alla sk experter som inte sett detta komma. Skuldtaket i USA och fonderna för att rädda pigs i eu är ju ingen lösning. Tvärtom. Man kör ju bara ännu djupare i diket.

  SvaraRadera
 37. Finns det något som talar för svarta siffror imorgon? Kan rapporten från USA hjälpa måntro? Ser att Dow Jones är ner 3,7% just nu. Kan vi bryta 900 imorgon?

  SvaraRadera
 38. Har investrat kvartalsvis ett antal år. Försöker aldrig "hoppa ur och in". När det ser som mörkast ut brukar jag lägga in lite extra och ibland köpa in mig i ngt nytt bolag som det är rea på. Stora feta bolag med utdelningar. Har funkat bra hittills. Är kvar nu med - nästa investering sker i oktober.

  Trevlig sommar.

  SvaraRadera
 39. Många anonyma som hävdar att börsen kommer att stiga.

  SvaraRadera
 40. Cornucopia är läsvärt, Jag har länge följt oraklets krönikor samt diskuterat med författaren (Börstjänaren) och kan varmt rekommendera hans krönikor.

  För övrigt har Cornucopias bloggande om bobubblan värmt när jag de senaste åren häcklats en del då jag redan för flera år sedan använde statistik för att påtala den svenska bubblan.

  Statistikern

  SvaraRadera
 41. Har hedgat guld och OMXS30 (50/50, dock hävstång på guldet) ett tag nu och det har gått riktigt bra! Gick ur indexet när den långa trenden visade nedåt enligt Cornus TA. Mycket bra timing skulle jag säga. Ska gå ur guldet nu innan ev. rekyl för att sedan gå in igen.

  Ivf, tack för en enkel och fungerande modell!

  SvaraRadera
 42. @ 22.06

  Ja eller påstår du att den kommer falla i all evighet?

  SvaraRadera
 43. Ett tips är ju att shoppa aktier som är relativt oberoende av konjunktur eller rent av mår bra av att folk får det sämre.
  Betsson har rasat dom sista dagarna trots att folk söker enkel lycka när tiderna är svårare.
  Cloetta borde kunna vara en annan vinnare eftersom socker och choklad ger kortvarig lika.

  Kort och gott alla företag som säljer billig och snabb lycka. Sprit, tobak, lotteri, choklad/godis och snabbmat är dom saker jag kommer på.

  SvaraRadera
 44. Ställde mig precis frågan för en timme sen när börssiffrorna presenterades i Aktuellt. Är det inte en börskrasch??? Nähä, det är "oro" på marknaden!? OK!?

  SvaraRadera
 45. Har mest haft fonder som gått sisådär senaste åren. Gick helt likvid med alla egna besparingar, tjänstepension och PPM sista Maj. Har under sommaren tagit till mig lite kunskap och köpte i förrgår på mig lite negativa positioner på börsen. Känns skoj, och rätt vältajmat. Hoppas man inte spelar bort för mycket pengar på dessa vanskliga instrument när det vänder.

  SvaraRadera
 46. Bajs på börsen, det händer ibland, har jag hört.

  Jag tycker det är helt ok att vänta med krigsrubrikerna om börskrasch till dagar med tvåsiffriga nedgångar. Långa malande nedgångar får sina namn i efterhand.

  På Cornus blogg var det dock precis det jag förväntade mig, det hör till konceptet att vara tidig med de dåliga nyheterna. Konsten är nog att inte vara för tidig för ofta.

  Jag har ingen aning om när det blir "hus på börsen".

  SvaraRadera
 47. Sedan februari (arabiska våren eskalerade) lade om besparingarna successivt till korta räntefonder med minsta möjliga avgift. Efter katastrofen i Japan i mars gick jag 100% likvid och har legat så fram till 7 dagar sedan. Då köpte jag XACT Bear och jag är skapligt nöjd över tajmingen.

  Kanske var jag lite tidigt ute i februari men jag försöker alltid att se så långt fram i horisonten som möjligt och då fanns det allt för många och mörka moln för att ha pengarna på börsen.

  Till er som överraskats av börsnedgången: Spekulera aldrig med era besparingar. Då kommer ni att förlora dom. Amortera istället ned era lån och spara pengar varje månad på ett vanligt bankkonto.

  Det har funnits gott om tid att gå ur börsen och har man inte sett tecknen eller blivit blind av att jag den sista procentens uppgång - följ rådet ovan.

  /Eric

  SvaraRadera
 48. Spring! Sälj så fort ni kan, detta tror jag endast är starten på en rejäl nedgång för hela världsekonomin.

  Köp Bear! :)

  SvaraRadera
 49. Ni som kommenterar verkar vara grymma på att tajma era köp och sälj. Jag antar att ni alla är skuldfria, har (minst) en årslön på banken (gärna säkrar än fiatpengar), tjänat miljoner på den tajmade nedgången samt gnider händerna nu när alla som häcklat er för att ni "bara hyr ert boende" börjar svettas...

  SvaraRadera
 50. Sålde av det mesta nästan på topp. Sitter nu med lite guld och en "massa" kontanter. Men jag känner mig långt ifrån komfortabel för det. Till slut kanske även jag sitter med svartepetter.

  SvaraRadera
 51. Hmm..

  Väldigt osannolikt att Malmqvist har helt fel denna gång alltså …

  Sådana här rörelser följs med förkrossande sannolikhet av en rekyl.

  Så visst, antingen vänder det nu eller så dyker börsen vidare.

  Högavlönad börskrönikör, det låter lockande :-)

  /Xperienced

  SvaraRadera
 52. Stockholmsbörsen öppnar nog på -2% imorgon, good times!

  SvaraRadera
 53. Jag brukar inte lita blint på någon men denna gång gjorde jag detta och du räddande mig från - 7,36% swedbank..
  thx cornu!!!

  SvaraRadera
 54. Jag har 5 % av min förmögenhet i aktier (H&M och Fortum). Dom brukar gå upp och ner i pris har jag märkt. Nu har dom gått ner.

  SvaraRadera
 55. 5% behöver du nog inte oroa dig så mycket om.

  SvaraRadera
 56. Thomas Larsson2011-08-05 07:13

  Sålde 85% av aktierna pga Cornucopias dödskorsinlägg. Nu väntar jag på att läsa om ett himmelskors innan jag köper tillbaka.

  SvaraRadera
 57. Det är rätt ointressant att diskutera vem som säljer eftersom "alla" säljer nu och man är dum i huvudet om man inte säljer. Jag tycker det är mer intressant att diskutera vem som köper och varför dom köper. Är alla köpare nu rent utsagt stenkorkade? För det går väl inte att tjäna pengar nu, när hela ankdammen har bestämt sig för att sälja är rätt? Kan man gå emot ankdammen?

  SvaraRadera
 58. Sålde också av för någon månad sedan, tack vare info i diverse bloggar ihop med de kortsiktiga ekonomiska lösningarna politikerna använder sig av; tror med på att ekonomin behöver ner i botten så det sker någon form av sanering innan det vänder "på riktigt". Tack, Cornu! /S

  SvaraRadera
 59. JCSuperstar2011-08-05 11:05

  Ekonomi är ingen vetenskap utan mycket är drivet av politik och makt genom makropåverkningar. Vissa tvivlar på ytterligare interventioner av FED och andra riksbanker men jag är helt övertygad om att sedelpressarna kommer att fortsätta att gå trots inflationshot. Än kraftigare pengatryckande blir det när länder tävlar mot varandra, för det skall ju sägas att pengatryckar teorin funkar för ett land men göra alla samma så står man på ruta ett med skillnaden att pänningvärdet sjunkit. Alltså mer likviditet kommer att spruta ut på marknaden med högre vinster i fiatpengar räknat (inte producerade varor) det ger högre börskurser från en nivå som redan är låg..trixet är att det kan ta några månader frågan är bara när man skall hoppa på tåget ?
  Dessutom bankers är bankers närmst och det är väl ändå ingen som tror att dom kommer att stå för skuldkalsen i världen...nej nej det är bara naiva som tror på

  SvaraRadera
 60. farbror Frej2011-08-05 12:11

  "Efter regn kommer solsken"

  Verkligheten är oftast mer komplicerad än vad som ryms i en kliché. Det kan man konstatera om man intresserar sig för historien. Youtube-sök "The collapse of complex societies" på din smartphone. Lägg dig i din hängmatta eller soffa och begrunda vad Professor Joseph A. Tainter har att förtälja.

  SvaraRadera
 61. Birger Schlaug talar klarspråk precis som Cornu. Kan inte mer än hålla med efter att lyssnat på radio och TV de senaste dagarna.
  http://schlaug.blogspot.com/2011/08/daliga-rad.html

  SvaraRadera
 62. >>Anonym 01.13

  "Så visst, antingen vänder det nu eller så dyker börsen vidare."

  Du glömde att hedgea med sidledes rörelse... Var du tvungen att tänka länge innan du kläckte den här pärlan?

  SvaraRadera