Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2011-08-09 08:06

Börsen efter börskraschen

Jag fortsätter att kalla en ros för en ros, Obama för Bagdad Bob och en börskrasch för en börskrasch. Tänker inte kommentera den aktuella utvecklingen under morgonen i Asien annat än att det ser fortsatt mörkt ut för de europeiska börserna och att S&P 500-terminen pekar på fortsatt stor nedgång i USA. (Tillägg: S&P 500-terminen pekar inte längre på stor nedgång, utan på beskedlig nedgång.)

Att döma av enkäten här ute har många av läsarna redan helt eller delvis gått ur börsen och ligger alltså rätt positionerade. Jag känner ingen glädje över en börskrasch, inte ens för att jag haft rätt. Enda glädjen kommer av att jag åtminstone har lyckats varna mina läsare och att jag därmed varit en liten del av deras beslutsunderlag och därmed bidragit till att en del läsare inte förlorat pengar. Men annars är det förstås inte någon rolig situation här.

Men livet och börsen går vidare efter börskraschen. Kraschen är fundamentalt motiverad av vikande konjunktur, men har gått lite väl snabbt. Det kommer en upprekyl, men börsen vänder aldrig, aldrig, aldrig, med en spik. För att vi skall återhämta raset måste börsen först lugna ner sig, volatiliteten sjunka och först när vi börjar få en långsam återhämtning kan vi tala om en ny varaktig börsuppgång. En sådan kan ligga månader, kvartal, år eller decennier framåt. Det är alltså ingen panik i att kasta sig in med sina likvider än.

Tvärt om innebär den kommande upprekylen en möjlighet för förnyade negativa positioner eller att sälja av de man missade att sälja i tid. Men upprekylen kan komma från betydligt lägre nivåer än idag, och kanske i sig inte ens når upp till nuvarande nivåer.

För lite perspektiv på hur lite vi har rasat tittar vi på veckocharter för OMXS30 och S&P-500 nedan.


Det är omöjligt för mig att spekulera i var vi får upprekylen. Kanske på de här nivåerna, kanske på 1000 för S&P-500, kanske lägre. För OMXS30 är de inritade stödnivåerna möjliga punkter för en upprekyl, men om det blir vid nästa stöd på 860 eller på 800 eller ännu lägre går inte att säga idag. Det vore att gissa. Reaktionen på marknaderna är väldigt stark. Om börskrascher idag blir förstärkta av all robothandel som förekommer låter jag vara osagt, men det är inte orimligt.

Likvid är noll risk idag, bankerna går inte omkull riktigt än, iaf inte de svenska.

Om någon läsare vill gissa på när och från vilken nivå rekylen kommer så är det fritt fram att göra det. Men jag upprepar att rekylen bara blir en tillfällig uppgång.

Tillägg: En titt på det amerikanska volatilitetsindexet, VIX, kan vara på sin plats.

Skall vi få någon stabil vändning måste VIX försvagas.

Tillägg 2: Bloggrannen Flute ställer sig frågan om hur man skall investera i en global depression. Det är en viktig och mycket svår fråga. Men den är i sig egentligen oväsentlig för de flesta. För de flesta skall inte investera i en depression. De skall ta sina pengar och amortera av sina skulder, undantaget en lämplig buffert. De som är skuldfria kan dock fundera på den svåra nöten. Ber att få återkomma med blogginlägg om det.

Tillägg 3: QE3 kommer inte lösa några som helst problem. Endast en idiot försöker sig på samma sak igen och förväntar sig något annat resultat. Men om den amerikanska centralbanken går ut med QE3 så skall man naturligtvis stänga negativa positioner mot de amerikanska börserna på kort sikt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Lurigt det där med upprekylen. Har trott med en dåres envishet att den skulle kommit de senaste dagarna så jag kunde tagit de där mindre negativa positionerna jag hittills missat. Men inte då, fortsatt ner hela tiden. Jaja, ligger åtminstone likvid.

  SvaraRadera
 2. Angående att investera i under en global depression: Så länge banken inte går omkull är bankkontot en mycket bra lösning. Även om räntan ser blygsam ut så ska man komma ihåg att den stora förtjänsten fås genom att priser på övriga tillgångar sjunker. Samma pengar som idag kan ge dig 10 aktier i ett kvalitetsbolag kan om ett år kanske ge dig 20 aktier i samma bolag.

  SvaraRadera
 3. Ja, du bidrog till att jag fick sålt alla mina innehav. Mina fd. aktier har sedan dess dalat med 30% så jag är väldigt tacksam.

  SvaraRadera
 4. Thomas Larsson2011-08-09 09:41

  Din och Flutes dödskorsartiklar fick mig att sälja av större delen av mitt (iofs mycket måttliga) aktieinnehav. Stort tack.

  SvaraRadera
 5. Instämmer i övriga. Pklanen i våras var att sälja under sommaren - din artiklar bidrog dock till att revidera planen och sälja redan under tidig vår. Tack.

  SvaraRadera
 6. Älskar en av kampanjerna på Avanza: "Nu kan du tjäna på utvecklingen i USA till begränsad risk med Nordeas aktieobligation USA"!

  SvaraRadera
 7. Att betala av ett helt huslån är en dålig idé, även om man har pengar till det. Det är mycket bättre att ha lån och (lånade) pengar i guld. När guldet har gått upp väldigt mycket kan man sälja en liten del av det och betala av hela lånet.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 8. Guldkalle, hur gör man med lånet när guldet sjunker i värde?

  SvaraRadera
 9. Hej alla ni! Vad skönt för er att ni sålt i tid. Det har tyvärr inte jag... Vad tror ni? Ska man vänta på en upprekyl? Jag kommer inte behöva pengarna förrän om ett år. Eller ska jag vänta ett år, eller..? Att sälja nu känns som totalt vansinne tycker jag. Advise anyone?

  SvaraRadera
 10. Sålde av hälften av mina säljoptioner idag. Blev en fyrdubbling - en av mina bästa affärer någonsin. Tackar så mycket!

  Tror visserligen det fortsätter ner, men snart måste väl en upprekyl komma och när man sitter på jobbet och kollar optionspriser stup i kvarten är det dags att säkra.

  SvaraRadera
 11. Sålde allt i juli när jag inte längre hade nerver att ligga kvar i aktier när man började snacka om att Spanien var i gungning. Din bloggs bedömning bidrog till mitt beslut tillsammans med andra röster samt självständigt tänkande. Har satt allt på ett bankkonto och får fundera på hur det ska investeras. Gäller bankgarantin för varje bank man har konto hos eller är det totalt per person? Någon som vet?

  SvaraRadera
 12. "Det kommer en upprekyl, men börsen vänder aldrig, aldrig, aldrig, med en spik."

  Ser det inte ut som om S&P vände med en spik efter finanskrisen (i ditt chart ovan)?

  SvaraRadera
 13. När väl du kommer behöva insättningsgaranti kommer pengarna ej räcka.
  Kontentan: Insättningsgarantin är en chimär.
  / lemonride

  SvaraRadera