Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2011-08-27 18:21

75% av amerikanska ungdomar uppnår inte amerikanska försvarets krav

Tre av fyra amerikanska ungdomar i åldern 17 - 24 år uppnår inte mönstringskraven för det amerikanska försvaret framkommer i en rapport sponsrad av ett 50-tal amerikanska generaler och amiraler.

Det amerikanska försvarets krav för att kunna ta värvning är att man skall gått ur det amerikanska gymnasiet (eng high school), vara ostraffad och klara de fysiska kraven. Men detta uppnår alltså bara en av fyra amerikanska ungdomar i målgruppsåldern. Nästa fråga är hur många av dessa 25% som är intresserade av att ta värvning.

Enda räddningen för USA:s försvarsmakt är det dåliga ekonomiska läget som gör att speciellt ungdomar från underklassen söker sig till försvaret som arbetsgivare och finansiär av vidare civil högre utbildning. Ett citat ur själva rapporten som heter Ready, Willing and Unable to Serve: "We cannot rely on a continuation of what may be the worst recession since the Great Depression to ensure that America has enough qualified men and women to defend our country." Det finns även en relaterad rapport som heter Too Fat to F**k Fight.

Börjar man med utbildningen så faller 25% av ungdomarna bort direkt, då de inte går ur high school. Värt att notera är att amerikansk high school ter sig tämligen enkel att klara av. Åtminstone på 80-talet var det relativt populärt bland bättre bemedlade svenskar att skicka sina barn till USA ett år på gymnasiet, oftast mellan andra och tredje svenska året. Amerikansk high school sträcker sig från 15 års ålder till 18 års ålder, och motsvarar alltså 9:an och 1:a och 2:a ring på gymnasiet, även om det säkert varierar från delstat till delstat. Samtliga jag känner i min åldersgrupp som på 80-talet gjorde ett år i USA fick högsta betyg i samtliga ämnen, inklusive engelska och amerikansk historia. Det framgår alltså inte direkt som svårt om utlänningar kan få högsta betyg.

I USA:s största städer ser det ännu värre ut än 25%.

Men det slutar inte där. Av de 75% som tar high school-examen, så faller ytterligare 30% bort för att de inte uppnår det amerikanska försvarets krav på att kunna de fyra räknesätten och att kunna läsa och skriva ordentligt (vilket säger något om hur enkel amerikansk high school är...). Totalt sett går alltså nästan 50% av amerikanska ungdomar i åldern 17 - 24 år bort för att de inte har någon utbildning att tala om. Motsvarande 2-årigt svenskt gymnasium...

Det bådar knappast gott för USA som helhet, och inte bara det amerikanska försvaret.

10% av alla amerikanska ungdomar är fällda för brott, och går alltså bort av den anledningen. En imponerande hög siffra, som pekar på ett mycket effektivt rättsväsende vad det gäller att ta emot anmälningar, utreda brott, lagföra och döma. Speciellt jämfört med Sverige, där inte ens 10% av anmälda brott alls utreds. Men det hjälper alltså inte det amerikanska försvaret.

Till sist var det där med fysiken. 27% av amerikanska ungdomar är för feta för försvaret (FFFF - För Fet För Försvaret). Dessutom har 32% av alla ungdomar andra hälsoproblem som diskvalificerar dem som astma, för dålig syn eller hörsel, mentalsjukdomar eller ADHD.

Generalerna och amiralerna vill för att åtminstone förbättra grundkunskaper i räkning och läs- och skrivförmåga satsa på förskola. Man ser att barn som går i förskola presterar bättre i skolan och också i avsevärt färre fall hamnar i kriminalitet. Detta gäller för riskgrupperna, dvs de som har dåliga hemförhållanden. De gynnas av dagis, medan bra hemförhållanden alltså kan vara lika bra som dagis. Kort sagt behöver man välja den svenska vägen med i princip obligatorisk förskola för att rädda det amerikanska försvarets rekrytering på 15 års sikt.

Man kan fundera på om en väg för USA här är att chockhöja löneskatterna så att det behövs två arbetande föräldrar för att försörja en barnfamilj, och därmed likt i Sverige göra förskolan i princip obligatorisk. Ett annat sätt är förstås fortsatt ekonomiskt dåliga tider, som på så sätt maximerar antalet personer som inte har någon annan karriärmöjlighet än försvaret.

Det här väcker en del tankar om det svenska försvaret, nu när rekrytering skall vara frivillig. Man skall ju inte bara vilja ta värvning, man skall ju även kunna. Värt att tänka på när allt fler svenska barn stämplas för livet med ADD, ADHD, Aspbergers eller andra kategoriseringar som skall förenkla för myndigheter att facksortera dem. Men vi får trösta oss med att väldigt få svenska ungdomar någonsin blivit fällda för något brott. Fast nackdelen med det är att desto fler kriminella kan slinka in i försvaret när de glidit mellan polisens väldigt smala fingrar. För att inte tala om den svenska grundskolan och gymnasiet, men det kanske inte ställs några krav på kunskaper för att ta värvning i Sverige?

Tillägg: De amerikanska delstater där både utbildning, hälsostatus och kriminalitet är sämre än medel är huvudstaden District of Columbia, Delaware, Georgia, Louisiana och Texas. En viss tyngd på de amerikanska sydstaterna eller östkusten (Delaware och DC) här alltså. Bättre än medel på samtliga punkter visar sig uteslutande hittas bland de nordligaste staterna, inklusive svenskbygder i norra mellanvästern (eller vad det nu heter). Obygden som Montana, Nebraska, Vermont, Wisconsin, Wyoming, Conneticut, Iowa, Kansas etc. Men även sk New England, med New Hampshire, Maine, New Jersey. Och Hawaii.

Tillägg: Från Too Fat to Fight får man följande karta över fetmaepidemin bland amerikanska ungdomar.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Lite mindre fredagsmys och lite mer manuellt lantbruk efterfrågas!
  Dagens medborgare är inte anpassade för manuellt arbete, det räknas inte att springa på löpande band på gymmet, sorry BLT. En bra start kan vara att skippa RUT och städa själv, se där en sparad gymavgift!

  SvaraRadera
 2. vad ska man vänta sej när det finns ett mc donalds i varje gathörn och en läkarkår som blivit så skicklig att klassificera varje oönskat mänskligt beteende med en bokstavskombination.

  det bästa hade varit om inte ens en enda soldat hade rekryterats.... det gäller för alla länder. sen är det tråkigt att människor i framförallt usa är så dåligt utbildade. känns onödigt! men vems krig utkämpar alla världens alla soldater egentligen?
  inte sitt eget är min uppfattning.

  lagbas

  SvaraRadera
 3. Jag tror mig ha läst någonstans att svenska försvaret har motsvarande problem. (Eller om det möjligen handlade om det nyss avskaffade värnpliktsförsvaret, där mönstringen under de sista åren uppvisade en beaktlig försämring av "råmaterialet" jämfört med några decennier tidigare.) Men på klassiskt svenskt vis löste man den gordiska knuten med ett enkelt hugg - man sänkte helt enkelt kraven.

  Jag ids inte försöka gräva rätt på var jag kan ha läst detta (i någon kommentar på Wiseman möjligen?), men det kanske kan vara något för den mer intresserade och energiske att nysta vidare i, som en komplettering till denna artikel.

  SvaraRadera
 4. Även i den svenska Försvarsmakten finns tilltagande problem med den fysiska statusen bland såväl soldater/sjömän och övrig redan anställd personal.

  Andra dilemman som säkerligen blir mer tilltagande med tiden är vana att vistas i skog (grundläggande friluftslivskunskaper mao) samt kartläsningsförmåga.

  Nu är ju detta inte detta ett problem isolerat för försvarsmakten utan i högsta grad "samhällsproblem".

  SvaraRadera
 5. Hur många svenskar är idag villiga att offra sitt liv för kollektivet? Ytterst få skulle jag tro.
  Varför i hela världen offra sitt liv för ett sjukt samhälle? Det är bättre att hjälpa till att välta roten anser jag.

  Sverige är så dekadent och så övermoget så det finns inget att försvara.

  Jag välkomnar vilken angripare som helst som kan göra slut på detta sk*tsamhälle!

  Det är bättre att äta sig fet och avlida av hjärtproblem än att rädda Göran Perssons herrgård!

  SvaraRadera
 6. Amerikanskt för mig är att sätta sig i en jättestor och jättetörstig Hummertruck och köra några hundra meter till närmaste McDrive och där beställa en Big Mac & C:o Super Size med en och en halv liter läsk och två chokladdoppade munkar på det, och att försörja sig på att vinna ättävlingar!

  SvaraRadera
 7. Man kan aldrig vara för fet för att strida.
  Däremot kan man vara för intelligent(smart) för detsamma.

  "Military men are just dumb stupid animals to be used as pawns in foreign policy" - Henry Kissinger

  SvaraRadera
 8. 20:40
  Precis, vad finns det att strida för idag? Goldman Sucks oljederivat? Haliburtons utdelning?

  1939 fanns det ett legitimt skäl att bli soldat, idag ska skuldslavarna förutom att sitta i livslång skuld offra blod för sina herrar i konflikter som berikar dessa herrar.

  Vad ska svensk ungdom slåss för? Det könsneutrala samhället? Vad finns det för kall att bli soldat? Vi styrs ju redan politiskt och monetärt av fascisterna..

  SvaraRadera
 9. 20.49, du glömmer falafel och allah! Alla gillar allah! Vi får helt enkelt strida för Multi-Kulti!!

  SvaraRadera
 10. Säger bara "low carb-high fat".....Sluta äta hamburgare med chips...Värdelös mat / Pelle

  SvaraRadera
 11. Det amerikanska försvaret? Menar du inte det amerikanska anfallet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockren träff...

   Emil

   Radera
 12. Hur kan man bli så fet på SNAP?!

  SvaraRadera
 13. Så vad har vi för låtar om detta? Jag kan bidra med åtminstone en: The Kids Aren't Alright.

  SvaraRadera
 14. "Aspbergers" ???

  Så dumma dom andra är.

  SvaraRadera
 15. "Amerikanskt för mig är att sätta sig i en jättestor och jättetörstig Hummertruck och köra några hundra meter..."

  Svenskt för mig kan vara fördomar och självgodhet.

  SvaraRadera
 16. 21:25

  Samt övertro på det svenska samhället. Lars är en nationalist, men det är det degenererade Sverige han är så stolt över.

  EU sämsta grundskola! Grattis Lasse! Det är alltid lättare att klaga på andra än att se sin egna skit..

  Dina barn har inga bokstavssjukdomar eller fetma då?

  SvaraRadera
 17. På sikt kommer den Amerikanska Fetmaepidemin bli den största fredsrörelsen någonsin.

  SvaraRadera
 18. Amerikanerna borde sadla om och lära sig spela gitarr istället för att möpa med vapen.

  SvaraRadera
 19. Redan för 30 ar sedan sa man att repsoldaterna hade bâttre fysik ân de värnpliktig, och att allt var pa väg mot katastrof... det var stolllerier redan da
  Det som Cornu skriver om High School är dumheter, ser man i statistiken sa är amerikansk skola av samma standard som svensk.

  SvaraRadera
 20. De amerikanska generalernas påstående att daghem och förskolor minskar diverse samhällsproblem är trams.

  Man kan inte som de har gjort dra slutsatser av statistisk på individnivå. De med hög inkomst och som är intelligenta och mest etablerade har nämligen råd med relativt dyr barnservice. Svarta ensamstående kvinnor utan arbete lämnar knappast bort sina ungar och driver närmast en plantskola i kriminalitet och ungarna blir också fetare och får problem inom utbildning.

  Studerar man staterna i de bifogade tabellerna så ser man något helt annat. Exempelvis är New Hampshire den delstat som har minst förskolor (10 % vid 4 års ålder). Samtidigt är delstaten i klar ledning i kategorin vuxna i fängelse och den ligger också bra till inom tonåringar med fetma och avhopp från utbildning. Jag har inte analyserat saken närmare med alla delstaterna. Förmodligen är detta ett mönster och en anledning till att de svenska ungdomarna är så otroligt dumma i de jämförelser som görs.

  Det är föga förvånande att generalerna vill börja drilla tidigt eftersom de är miltärer och tänker som militärer.

  SvaraRadera
 21. Läget med proppmätta jänkaryngel kommer förmodligen inte leda till något annat än att USA's ekonomi fortsätter nedåt.

  Det finns gott om "säkerhetsföretag" (Blackwater t.ex) som kan fortsätta härja i världen å Uncle Sam's vägnar i vanlig ordning. Det blir bara lite dyrare men det blir ju allt annat också.

  SvaraRadera
 22. 01:22, notera att jag redovisar vad generalerna tror. Inte min egen åsikt. Vad jag tycker om dagis har jag redovisat många gånger förr, t ex här

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/03/barnen-forst.html

  Men vad som är viktigt är att förbättringarna gäller riskgrupperna. Om riskgrupper att misslyckas med utbildning eller hamna i kriminalitet är små i New Hampshire, så behövs inte heller förskola. Generalerna menar i princip att ghetto- och WT-barnen skulle lyckas bättre i livet om de fick gå i förskola. Inte att det gäller alla.

  SvaraRadera
 23. Jag tror Jorden skulle vara en bättre plats om vi inte hade några soldater alls och i synnerhet inga Amerikanska.

  /Farfar

  SvaraRadera
 24. Men dagens USA behöver ingen armé, man utkämpar ju sina krig med lokala rebeller :)

  SvaraRadera
 25. "Totalt sett går alltså nästan 50% av amerikanska ungdomar i åldern 17 - 24 år bort för att de inte har någon utbildning att tala om. Motsvarande 2-årigt svenskt gymnasium..."

  Visst slutar amerikaner i regel skolan när de är 18, men de börjar vid sex års ålder. Det handlar alltså, precis som i Sverige, om tolv års skolgång. Motsvarande grundskolan + 3-årigt gymnasium.

  (Vad gäller den amerikanska skolans kvalitet har jag inga egna erfarenheter eller kunskaper).

  SvaraRadera
 26. 99% av alla svenska barn börjar skolan vid sex års ålder numera. Grundskolan är 10 år nu för tiden.

  SvaraRadera
 27. Jämför man Sverige med Finland i skolresultat är det svårt att vara stolt över (S)verige. Jämför man vad man får för försvarsbudgeten likaså.

  Svensken har blivit en dum, lat och bortklemad latterobot, medan finländare fortfarande tror på sitt samhälle.

  Vi bor i Sverige därför intresserar jag mig inte för om Usas barn är feta och dumma, bodde jag där skulle jag bry mig.

  KTH fick sänka mattekraven, det säger allt anser jag.

  SvaraRadera
 28. New Hampshire har extremt få svarta, bara 1 procent av befolkningen. Och det är uppenbart en viktig förklaring till delstatens få problem. Makthavarna med sin massinvandring gör att det här landet kommer att få liknande problem som USA har av den gamla slavimporten. Och den gör även att importen och utlandsberoendet ökar. I USA är läget här mycket bättre. När kraschen kommer om 10-20 år så blir det något nytt ganska snabbt. Få länder kommer att krascha som det här. Men fetman minskar nog när tillförseln stryps. Man kan även se fetman som en civil reserv i systemet.

  SvaraRadera
 29. Barn med vettig barndom och vettiga föräldrar blir vettiga vuxna. Vettiga vuxna låter sig inte rekryteras. Därför har den breda majoriteten av US armed forces bestått av Trash. Därför gör de bort sig på alla punkter utom de rent destruktiva (de kan ge eld som inget annat land)

  Och därför måste Sverige återinföra värnplikten. För vi vill inte ha en försvarsmakt av trash vars största merit är att de skjuter först och aldrig frågar.


  /Villafarsan (värnpliktigt gruppbefäl från förra århundradet)

  SvaraRadera
 30. Villafarsan, du är bara en feminiserad fjolla, vem tar dig på allvar? Tag av kjolen och räta på ryggen!

  Gruppbefäl över syjuntan?

  SvaraRadera
 31. Shit, amerikanarna är ett helt land av Juholtare. Ingen verkar ju klara skolan.

  Här hemma håller vi ju på och nominera en av dem till statsminister så vi skall väl inte peka finger på amerikanerna heller.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 32. Visserligen har jag inga barn i skolåldern, men är inte första året så kallad förskoleklass (som väl finns i USA också)? Den obligatoriska skolan + gymnasiet är ju fortfarande 12 år.

  SvaraRadera
 33. Anonym 12:04 : Hahahaha... Du e för skön

  / villafarsan

  SvaraRadera
 34. Du får inte glömma att man har drakoniska lagar i USA på vissa punkter, speciellt när det gäller narkotika och alkohol. Det skulle inte förvåna mig om det är en duktig del av de straffade som åkt dit på saker som inte borde vara olagliga, eller i alla fall inte ge ett "record".

  SvaraRadera
 35. Studera gärna de internationella rankingarna i PISA och TIMSS. Inte direkt så att man som svensk blir stolt över vår skola. USA och Sverige ligger rätt långt ner i alla tre fält i PISA (Maths, Reading och Science)...USA är högre rankat än Sverige i 2 av 3. Toppeleverna i USA (om man tittar på fördelningen) är klart bättre än i Sverige. Tittar du på TIMSS ser det klart bättre ut för USA, och då är även de lägst presterande eleverna i USA klart bättre än svenska lågpresterande elever.

  Men bäst är det i en del östasiatiska länder och Finland...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment

  SvaraRadera
 36. Såvitt jag såg nu, var det bar en enda kommenterare som ens hade nämnt att RASASPEKTEN.

  Jag såg direkt att det är uppenbart att ju mer vita stater desto bättre. Wahsting DC, lol, det är ju exremt mycket negrer där. Har läst i SvD tidigare att det är 40 % svart där.

  Inget konstigare att skolan försämras med införsel av non whites.


  Idag är ju årskullarna faktiskt inte av samma material som för 40 år år sedan, ja det är helt korrekt, jag håller med militärerna där.
  Men däremot anser jag att dom är dumskallar om dom inte ens har noterat att det är ju minst 20 % som inte ens är etniska svenskar i årskullarna nu.

  Att dom nordliga staterna har bättre skola har bara att göra med en sak, DOM VITA ÄR AVSEVÄRT FLER DÄR PROCENTUELLT SÄTT ÄN I DOM ANDRA STORA DELSTATERNA.


  För övrigt tror jag man ska allting med en nypa salt, att folk inte kan skriva och räkna idag, det tror jag inte ett skvatt på.
  Jag kan däremot tänka mig att allt hysteri om diagnoser för allting som verkar udda gör en stor skillnad

  ADGD och asperger exempelvis...........vem som är född på 40 talet hade hade ens hört talas om det när dom mönstrade?

  SvaraRadera
 37. 03:03
  Sitt inte och skriv massa rasistisk skit.

  Ingen vill ha dig här, iaf inte så länge du beter dig som ett as.

  SvaraRadera
 38. Rasist, vad vet du om det, jag umgicks med en eritrean senast igår, däremot är jag inte helt från vettet. Jag kan se klarsynt på saker.

  Självklart finns det duktiga svarta, duktiga latinos på samma sätt som det finns vita idioter.

  Men kom igen, det är ju samma sak här, rosengård, rinkeby etc, dom får faktiskt dubbelt så mycket skolepeng i dom områdena i förhållande till svenska områden, ändå klarar dom inte ens godkänt i alla ämnen.
  Visst dom har mycket nyanlända, sociala problem o s v. Men iaf

  Vem är blåst, jag som umgås med en neger senast igår, eller ni som idiotförklarar min analys till varför militärerna klagar på materialet

  SvaraRadera