Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2011-07-21 22:40

Så ställde Grekland slutligen in betalningarna

Så skedde det som sades inte skulle ske, nämligen att Grekland ställde in betalningarna på sin statsskuld. Avbetalningstiden förlängs med upp till 30 år.

Privata banker förväntas ställa upp med 37 miljarder euro, pengar de kommer ta från sina övriga kunder i form av högre marknadsräntor och avgifter. Hjälpen om 109 miljarder från EU och IMF tas förstås också från EU:s medborgare och skattebetalare, inklusive Sverige via Sveriges finansiering av IMF.

Som alltid landar bollen hos den som inte kan skicka vidare sina kostnader till någon annan, dvs privatpersoner.

Vilket räddningspaket, eller snarare förslag till räddningspaket, i ordningen för Grekland detta är låter jag vara osagt. Har tappat räkningen. Återstår att se om några privata banker faktiskt ställer upp med 37 miljarder. De ser säkert inte 37 miljarder som en kreditförlust utan som en investering.

Under tiden kommer Greklands statsskuld fortsätta att öka, och rimligtvis blir det ett nytt räddningspaket nästa år samt ytterligare uppskjutning av avbetalningstiden, dvs en statsfinansiell konkurs.

Så nästa gång banken vill ha tillbaka pengar som du lånat så är det bara att säga "jag väljer det grekiska alternativet", vilket innebär att du får sänkta räntor och ytterligare upp till 30 år på dig att betala tillbaka pengarna. (Att jämföra med svensk skuldsanering för privatpersoner som ger dig chansen att betala tillbaka på 5 år under existensminimum om jag minns rätt.) Banken kommer säkert se din oförmåga att betala enligt plan som en investering när det gäller dig också.

Lustigt nog sägs det i marknadskommentarer att de amerikanska börserna steg på beskedet, men som det ser ut så reagerade knappt börserna i samband med att nyheten om Greklands betalningsinställelse (konkurs) släpptes. Juncker säger själv att det kanske är en selektiv konkurs men anser att det inte enligt experter är en sk "credit event" som utlöser horder med CDS:er, försäkringar mot betalningsinställelse. Men sista ordet är inte sagt där, det är nämligen inte EU som bestämmer vad som är en "credit event"...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Vilken fars... och detta är bara Grekland, vänta tills vi kommer till de andra bjässarna.

  SvaraRadera
 2. - En fars var det, sa Bull.

  SvaraRadera
 3. Vi kan kalla det jordgubbstårta eller Vaniljflufffluff. Det funkar kanske ett tag. Att ingen reagerar över att man inrättar en PERMANENT RÄDDNINGSFOND???? Det kanske egentligen säger allt.

  Det korrupta systemet är slut och kommer rämna och skapa kaos och åter kaos. Sedan bygger man igen. Nya byggklossar samma korruption.

  SvaraRadera
 4. Jag kan rekommendera Hayeks "The Road to Serfdom"... Verkar vara väldigt likt det som händer med EU just nu...

  Eller varför inte Peter Englunds "Brev från nollpunkten" när han beskriver utvecklingen i efter revolutionen.

  Utvecklingen är skrämmande lik :(

  Micke

  SvaraRadera
 5. Det var väntat att de skulle kunna hantera Greklandskrisen på något diffust sätt. Greklands ekonomi utgör ju trots allt bara några procent av Euro-området.

  Irland och Portugal kommer nog att hanteras på liknande sätt.

  Men när det är det dags för Italien och Spanien så tar det stopp. Där rör det sig om betydligt större belopp. Det finns i dagsläget ingen lösning på deras finansiering.

  SvaraRadera
 6. De ekonomer och politiker som hyllar den globala finansmarknaden borde studera skeppsbyggnadskonst.

  En världsekonomi med nationellt reglerade finansmarknader kan liknas vid ett skepp uppbyggt med vattentäta skott. När skeppet springer läck vid ett skott har skeppet tillräcklig flytkraft från de andra skotten och skeppet (världsekonomin) håller sig flytande.

  En världsekonomi med en oreglerad global finansmarknad – finanskrisen hösten 2008 – kan liknas vid färjan Estonia där det stora bildäcket från för till akter och bogvisirsfästet får symbolisera den globala finansmarknaden respektive den amerikanska bostadsbubblan. Då bogvisirsfästet (bostadsbubblan) sprack vattenfylldes bildäcket och Estonia (världsekonomin) sjönk.

  SvaraRadera
 7. tillägg till förra...
  revolutionen i ryssland

  micke

  SvaraRadera
 8. Jag kan rekommendera "Road to hell" / Chris Rea...  Sokrates

  SvaraRadera
 9. Allt går alltså i den riktning som FOFOA beskrivit. För den som vill veta hur detta med största sannolikhet slutar:

  http://fofoa.blogspot.com/2011/04/deflation-or-hyperinflation.html

  SvaraRadera
 10. Och på detta besked så sjönk guld/silver...hur är detta möjligt?

  SvaraRadera
 11. Financial Times skrev att marknaden inte skulle räkna detta som default även om det är partial sådan. De skrev också att vid en credit event för Grekland skulle utbetalningarna iom CDS endast uppgå till 5 miljarder dollar (eller var det euro minns inte), en liten summa. Så den grekiska statskonkursen är hanterlig, men sprider det sig sen till Italien och Spanien då rasar luftslottet EU. Att den volativa marknaden rusar betyder att det blir mer pengar i omlopp att fortsätta bonusfesta för, klart de blir glada. Imorgon är de bakis igen.

  SvaraRadera
 12. Cornucopia,
  vad sägs om att, som ett förslag på en lösning av nuvarande Greklandskris, både slänga ut Tyskland och Grekland samtidigt ur EMU/euro?

  Dessa länder kan då återgå till Deutschmark respektive Drachma samt euron kan då höja sin styrränta.

  SvaraRadera
 13. Politikerna kommer alltid att radda "tillvaxten" och om de gor det far vi hyperinflation. Men om de av ngn anledning inte gor det, t.ex. om det gar upp ett ljus i nagon politikers hjarna att folk uppskattar arlighet och hart arbete, sa far vi deflation. Jag satsar min helt skuldfria ekonomi som att det blir hyperinflation. Blir det deflation finns det anda inget nagon kan gora for att skydda sig, forutom spekulation saklart: Spekulation ar som ironi, den anvands bara av dem som inte har nagot riktigt att komma med.

  SvaraRadera
 14. Fråga från en okunnig, ställer Grekland in alla betalningar såsom ränta och amortering? Jag förstår vad återbetalningstid är, men när de skjuter upp återbetalningen i 30 år, fortsätter räntan ticka på? Låter som en orimlig situation. Det kommer gå bra för grekerna sålänge vi låter skulden öka, sitt ner i båten och håll käften så ska allt gå bra lille vän.

  Intressanta tider, kanske lika bra att det händer för att rösta sig ut ur EU verkar svårt då "konsensus" verkar vara att EU är gräddtårta.

  SvaraRadera
 15. * Business
  * European debt crisis

  European debt crisis: As it happened

  • Europe's leaders have agreed a new bailout plan for Greece, including contributions from the private sector

  *
  o
  o Share
  o reddit this
  * Comments (161)

  * Graeme Wearden
  * guardian.co.uk, Thursday 21 July 2011 08.29 BST
  * Article history

  This page will update automatically every minute: On | Off
  Nicolas Sarkozy Angela Merkel
  After long talks in Brussels, Angela Merkel and Nicolas Sarkozy have hammered out a deal with their fellow European leaders. But will it lead to a Greek default? Photograph: Yves Herman/Reuters

  9.12pm: One last important point - Jean-Claude Trichet, president of the European Central Bank, has told reporters that Greece's banks will be recapitalised to the tune of €20bn.

  A further €35bn has been set aside to enhance Greek collateral, if/when need.

  But, here's the big question -- Is Greece in selective default? Trichet's answers that he doesn't know!

  SvaraRadera
 16. @polaco,

  Räntan fortsätter att ticka på med 4,5% eller vad det var man nu kommit överens om. Däremot så skjuter man upp förfallen med 30 år. Tyvärr blandar många ihop marknadsräntorna på grekiska obligationer (ca 40%) med kupongräntorna (ca 4-8%). Att marknadsräntorna går upp påverkar bara nya obligationer, inte redan utgivna. Det finns många som verkar tro att Grekland betalar 40% räntor på sina skulder.

  Angående credit event så får vi väl se vad ISDA säger men enligt detta Q&A så verkar det onekligen som en restructuring.
  http://www2.isda.org/news/greek-sovereign-debt-qampa

  SvaraRadera
 17. Sarkozy goes on to say that the plan for Greece involves extending the maturity of its debts, and lowering interest rates (as stated in the draft plan). He also says that if there is a "reaction" from the rating agencies then EU nation states will offer guarantees to commercial banks and the European Central Bank.

  At first glance, that sounds like Europe will try to ensure that Greek debt can still be used as collateral even if S&P, Moody's and Fitch declare a "credit event" - as all three have threatened.

  SvaraRadera
 18. Ja, nu när Tyskland ställt upp med ett borgensåtagande motsvarande 36% (i bästa fall) till 56% (i sämsta fall) av sin BNP, och enda resultatet är att grekland nu lånar ännu mer pengar de inte kan betala tillbaka så är ju konsekvenserna ofrånkomliga.

  Högre räntor för tyskarna...

  Kan vi tippa att detta paketet funkar en månad?

  SvaraRadera
 19. Dags att restaurera Colosseum. EU:s statschefer och parlament vs. USA:s federala regering. En tvåveckors festival med blod som tema. Folket vill se blod. Låt dem få se blod.

  SvaraRadera
 20. Den nuvarande generationen skuldsätter de kommande generationerna av barn och barnbarn och barnbarnsbarn för skulder som inte kan betalas. Det är så det monetära skuldsystemet fungerar.

  SvaraRadera
 21. Titta så nöjda EU-ledarna är.
  Allt går enligt planen.

  SvaraRadera
 22. Cornu missar en detalj som t.ex. The Telegraph berör, dvs att topppmötets beslut också innebär mer långt gående integration inom Euroland, vilket är den verkligt stora saken, något som fick bla Osbourne i England att dementera att regeringen i London är skräckslagen att bli ännu mer lämnad ute i kylan utanför Europa ....

  SvaraRadera
 23. Micke, tack för tipset om Hayeks bok. Har nu beställt den.

  SvaraRadera
 24. Jaha, nu har alltså Grekland defaultat, varför rasar inte börsen? Världen skulle ju gå under och guld stiga till månen. Ser inte ens stridsvagnar eller bankruns på tv.

  SvaraRadera
 25. Även organisationen ISDA som faktiskt i slutändan definierar en credit event meddelar att det är väldigt osannolikt att det klassas som en sådan händelse då deltagande från obligationsinnehavarna är uttryckligen frivilligt. Inte heller här Grekland ställt in några betalningar.

  SvaraRadera
 26. Alla kommentarer är skrivna som om vi skall skuldbelägga hela befolkningen i Grekland. Det är det vanliga socialistiska greppet av en korrupt journalistkår. I stället är det en socialistisk grupp politiker som har köpt sig röster av en befolkning som nu bevisligen blivit grundlurade men dock anser sig kunna kräva vad dessa politiker lovat och journalisterna smörjer sensationerna! Vedervärdigt taskspel!

  SvaraRadera
 27. Jag lever i ett land som haft defakto deflation sedan manga ar tillbaka. Kan bara meddela de okunniga massorna i Euland att deflation ar extremt mycket bekvamare an inflation. Tillvaxt pa pappar kan vi klara oss utan. Deflation FTW!

  SvaraRadera