Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2011-07-02 08:39

Nedlagd värnplikt och invasionsförsvar bidrar till ungdomsarbetslösheten

Det är nu ett år sedan den allmänna värnplikten i praktiken lades ner. Ersättningen är det yrkesförsvar som vi håller på att bygger upp nu. Värnplikten finns i princip kvar i grundlagen, även om den inte utnyttjas.

Svensk ungdomsarbetslöshet är idag minst sagt hög. Enligt Ekonomifakta ligger ungdomsarbetslösheten idag på 25.9%. 164 000 ungdomar i åldern 15 - 24 år. Gruppen i åldern 15-19 år kan rimligtvis räknas bort då de är i gymnasieåldern. Om åldersfördelningen är jämn så går alltså hälften bort. Kvar är 82 000.

När vi fortfarande hade det gamla invasionsförsvaret fram till 90-talets mitt gjorde en stor del av manliga ungdomar lumpen under värnpliktssystemet. Med årskullar runt 100 000 personer, så är 50 000 av dessa män. Om 40 000 av dessa gjorde lumpen varje år så hade ungdomsarbetslösheten i åldern 20-24 varit halverad till 42 000 personer, mestadels unga kvinnor.

Nu kan man diskutera nyttan av ett bibehållet invasionsförsvar i stil med Finland, men helt klart har de nedskärningar som skett i takt med inflationen de senaste 20 åren lett till högre ungdomsarbetslöshet. Även om man tycker att ett militärt försvar är mindre nödvändigt, så skall man komma ihåg att tusentals unga män gjorde sin värnplikt vapenfritt inom det fd civilförsvaret, t ex som brandmän på flygplatser etc. Visserligen kanske det klassades som grå arbetskraft, men det var åtminstone samhällsnyttigt.

Ungdomar fick även en form av arbetslivserfarenhet och en möjlighet att komma bort från föräldrar. Kanske inte något som en annan arbetsgivare hade brytt sig om, men det var bra för den personliga utvecklingen.

Istället har vi alliansregimens fas-3 eller socialdemokraternas tidigare agan. Vad var bäst? Värnplikt eller slaveri via fas-3?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Häpp! Du glömmer kostnaden. Sånt där invationsförsvar kostar pengar och de pengarna taxerar staten ut från medborgare och företag. Sk "skatt" om du hört det ordet. Skatter sänker numera industrins konkurrenskraft och medborgarnas köpkraft. Genom att ge människor och pengar en liten gnutta mer frihet får vi det alla bättre i slutändan. Tror du nåt annat rekommenderar jag ett studiebesök i Nordkorea.

  SvaraRadera
 2. I ärlighetens namn bör väl värnplikt också klassas som slaveri?

  SvaraRadera
 3. Om FAS3 tycker jag inte. Värnplikt enligt mig är FAS3 deluxe. Ett jävla slöseri med skattepengar helt enkelt. Kontraproduktivt så det förslår och som inte gynnar någon annan än de som tillverkar krigsmatriel.

  Om nu ungdomar inte får plats i samhället pga av mördande konkurrens så skulle de istället för att vara grönklädda och panga i skogen vara ute i skolorna, bland gamla, med barn etc. Samhällstjänst om du så vill. Om det nu var meningen att de skulle skaffa sig erfarenhet och att det är bra för den personliga utvecklingen osv. Billigare och bättre för alla inblandade...

  SvaraRadera
 4. personligen tycker jag det ligger mycket i det gamla uttrycket att " i lumpen blev pojkar män"
  jobbar som läkare och ser hur väldigt många människor i dagens samhälle har väldigt svårt att tackla motgångar. hur bortskämda småpojkar växer upp utan disciplin och slutar som missbrukare och kriminella. eller bara lata arbetslösa dataspelare som lever på föräldrarna som ej har hjärta att sparka ut dem.

  Vad kostar alla dessa personer?

  har man gått igenom en värnplikt har man fått uppleva och ta sig igenom svårigheter. något som jag tror är väldigt nyttigt för en under resten av livet. man får ett perspektiv på när det verkligen är jobbigt och när det bara går lite motigt.
  ("hmm det är tungt nu med, ekonmin jobbet familjen etc.... men fast det är klart,,inte lika tungt som under baskermarschen i lumpen.. ja man kanske inte ska klaga.. det kunde varit värre.."

  Militär värnplikt kanske inte är lösningen men någon form av liknande "plikt" tror jag på. för såväl kvinnor som män.

  och eftersom vi befinner oss på en neosurvivalistisk peakoil blogg så varför inte "jordbruksplikt" hemma hos cornu ylven nisse o de andra ? ;)

  SvaraRadera
 5. Förstår inte bloggarens fascination för att andra skall arbeta så mycket som möjligt, medan bloggarn själv skall uppbära en halv miljon i samhällsbidrag netto per år.

  Gällande värnplikt var det inget jobb, timlön om 7 kr i timmen. Då är det bättre att dessa 40 000 män får komma ut i det riktiga arbetslivet 1 år tidigare. De ungdomar som får jobb tjänar kring 200 000 på att inte göra värnplikt.

  SvaraRadera
 6. Läkare saknar empati märker man, det är ju de äldres fel som inte går i pension. Förr fanns jobb för alla, idag är det de etablerade som har jobb.

  Att unga är arbetslösa är inte lathet, det är otur att födas i fel tid. Jobben skickade vi äldre till asien för att tjäna mer på börsen.

  Ger man folk som dig läkarlegitimation? Du har en skada i frontalloben människa, vanliga människor har förmågan till empati, du har endast empati med din egna höga läkarlön.

  Tänk på att de feta grisarna slaktas först i nöd..

  SvaraRadera
 7. Lumpen gjorde män av pojkar, basta!

  De som tycker annorlunda är antingen vegansillar, pacifistvänstertomtar, ena lata j*vlar eller folk med social fobi, alternativt arbetsskygghet.

  Som någon sa ovan, när det känns motigt i livet är det bara att tänka på när man hade det som jävligast ute i skogen. Då är man tacksam och glad över det lilla man har och får i det vardagliga livet.

  Svensken överlag är en trygghetsknarkande, bortskämd liten pilt som skäller högt till höger och vänster om solidaritet och medmänsklighet, men när det brann som värst i världen omkring oss för sisådär 70 år sedan satt våra far- och morföräldrar här och gömde sig bakom neutraliteten. Skämmes tammefan som han norrlänningen i Robinson sa för några år sedan...

  Nä, ut med sillstryparna och ålarenset i skogen och gör lite karlar av dem. Inte konstigt att det ser ut som det gör i samhället med gråtande, blekfeta farsor som knarkar WoW och stressade cupcakebakande lattemorsor som knarkar smink-, mode- och kändisbloggar.

  Sen när kriget äntligen kommer så kanske vi även har något att sätta emot den lede fi, vem vet...

  /Palle

  SvaraRadera
 8. Anonym 09:50:

  VAd är det för "halvmiljon i samhällsbidrag" du tjatar om i kommentarerna på denna blogg hela tiden? Tala ur skägget, människa! Såvitt jag kan bedöma är det få som belastar samhället lika lite som Cornucopia. Men du kanske sitter inne med något "scoop" som i ett trollslag skulle sänka denna bloggs trovärdighet för all framtid. Kom igen! Fram med lite häpnadsväckande fakta!

  Kom till saken eller sluta med ditt insinuanta tjat.

  SvaraRadera
 9. Anonym 10:10:

  Det är skillnad på riktig empati och sjukligt destruktiv medömkan, björntjänstskapande dumsnällhet och ren vekryggad mesighet. Både du och resten av det offentliga svenska samhället borde kanske fundera över det en stund...

  SvaraRadera
 10. Nu tycker jag inte man ska se det som att de som på de ungdomar som gjorde värnplikten var i sysselsättning. De var arbetslösa men tvångsinkallade, olaga frihetsberövade kanske är en ännu rättvisare benämning, i försvaret. Flera av mina kompisar missade anställningar för att de inte fick uppskov från lumpen. Samma var på väg att hända min bror och pliktverket ändrade inställning först när han kontaktade en advokat. Att städa unnan arbetslöshetssiffrorna genom värnplikt är inget annorlunda än att gömma dem i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

  Angående att lumpen gjorde pojkar till män som Anonym 09:49 skrev så kan jag till viss del hålla med. Personligen hade jag fått lära mig ta ansvar och sköta mig själv trots att jag bodde hemma hos föräldrarna och fann det riktigt förolämpande att bli behandlad som ett barn av vuxna män i gröna kläder som trodde jag förstod ordern bättre om de skrek den i ansiktet på mig än bara gav mig den. Pratade dock med min löjtnant en dag och han berättade att 19-20 åriga killar ibland inte ens kunde bädda sängen, så visst kanske en del av den militäriska uppfostran hade en samhällsnyttig effekt :)

  SvaraRadera
 11. Hoppas du sätter skalpellen i kroppspulsådern en vacker dag, läkare som dig vill vi inte ha, du är bara en utgift för oss skattebetalare!

  SvaraRadera
 12. 10:26, du har någon typ av problem. Förhoppningsvis endast relaterat till läsförståelse.

  SvaraRadera
 13. Jag avskyr dryga högavlönade offentligt anställda personer som klagar på våra ungdomar. När du växte upp hade man inte outsourcat alla enkla jobb som ungdomar kan starta med.

  Att du kallar dem lata visar bara hur korkad du är och om du nu är läkare inser man att Sverige släpper igenom undermånliga individer till läkaryrket.

  Sitt du där i Bromma och jäs, hoppas inte kolesterolen tar dig ifrån oss i förtid..

  SvaraRadera
 14. I slutet på 50-talet jobbade jag på en bruksort ( massaindustri ) i Värmland.
  En sommar hade vi en tjej från Israel som praktikant ( någon typ av internationellt praktikantutbyte ).
  Hon hade gjort ca ett års värnplikt i Israel.
  Frånsett att tjejen var mycket klipsk och hade ett genuint trevligt sätt, så kunde man märka mycket tydliga positiva resultat från militärtjänsten.
  Var hon närmast en stängd dörr, var det hon som öppnade dörren. Var det något som skulle flyttas grabbade hon tag i det som var närmast. Aldrig något snack om vem som skulle göra vad, för att nämna några exempel.
  Vi skulle inte avskaffat värnplikten, vi skulle ha infört kvinnlig värnplikt. Men värnplikten i Israel på den tiden var nog ganska tuff.

  / Åke M

  SvaraRadera
 15. Samhällsnyttan gick ner från mitten av 90-talet då kullarna blev mindre osv..
  Visst fanns det många som missade anställning, men dom fick oftast en ny anställning direkt efter muck!
  Det var mycket "svart" arbetskraft. Med relativt små medel så gick det att höja deras "merit" till att vara civilt gångbar ifall viljan fanns, exempelvis vaktsoldat.

  Åkerier, lokaltrafik, brandkår mfl.. Dom fick ett väldigt stort problem. Då mängden nästan färdigutbildade unga människor drastiskt sjönk.

  Och det syns säkert i statestiken....

  Jag tror däremot det inte skulle göra så mycket skillnad, åkarna, brandkår osv får utbilda direkt eller så går det via AMU/komvux eller vilka namn dom har på utbildning efter gymnasiet nuförtiden.

  Möjligtvis har arbetslivets start förskjutits från 1år efter skolavslut (pga vpl) till 2-4år då dom måste gå via civila resurser och dom är ofta mycket trögare.

  Då det gäller fostran och arbetsmoral, fungera i grupp mm som vpl blev duktiga på så får väl arbetsgivarna kämpa för återtagande av lärlingssystem, så dom kan "stöpa" om den jobbiga "ungen" till en flitig arbetare.

  /Tinhead

  SvaraRadera
 16. En positv sida av lumpen var att människor med olika bakgrund och utbildning levde nära varandra och lärde känna varandra samt var tvugna att anpassa sig till andra då åt, sov och gjorde annat gemensamt

  SvaraRadera
 17. Dags att börja packa för att åka till Almedalen på Gotland.
  Så, har du filat på manuset och övat inför publik, dvs familj, släkt och vänner?

  SvaraRadera
 18. Inställt för min del. Får uppdatera kalendariumet.

  SvaraRadera
 19. Per Carlsson2011-07-02 16:30

  #Palle (10:10)
  Du har en sån klockren kommentar så inget behöver tilläggas!
  Hurra!

  SvaraRadera
 20. Fortfarande är det så att det ofentliga är alldeles för stort och tydligen växer vidare. Det måste, och kommer att, krympa. Folk måste försörja sig själva. Man skall inte kunna gå hela livet inom universitätens väggar och i det närmaste inte göra någonting vettigt.
  Sen finns det massor av likartade institutioner som kräver höjda anslag för varje år.
  De som jobbar betalar utan något som helst eget utbyte av detta. Osv. EU kräver, Alla kräver
  men ingen som kräver, bidrar själva med en enda sekin !

  SvaraRadera
 21. Lumpen ses fortfarande som meriterande. Var på en anställningsintervju och de sa: Det är få saker vi ser meriterande, men om man har gjort värnplikt så är det meriterande. och ja, jag fick jobbet:)

  SvaraRadera
 22. Varför kan inte föräldrarna (pappa), som ju i allmänhet har gjort värnplikten uppfostra sina barn? Att vurma för värnplikt som en institution för uppfostran är vansinne. Jag tycker vi i Sverige ska verka för ökat individuellt ansvarstagande, inte tvärtom.
  Vilka beskylls för problem med ungdomar idag? Jo, skolan!
  Är det skolans fel att kidsen spårar ur?
  Nej, det är en ryggmärgsreflex efterson vi är indoktrinerade att pappa och mamma "staten" skall ordna våra liv.

  SvaraRadera
 23. "lumpen gjorde män av pojkar"

  Ni har sett på tok för mycket amerikanska militärfilmer för av detta sk ordspråk förstår jag att ni inte gjort lumpen. Vad var så manligt med lumpen? Hade 2 tjejer som gjorde lumpen i samma grupp som mig och inte var det ofta dom inte pallade med något pga deras fysik.

  SvaraRadera
 24. 20:35:

  1) Din värnplikt innefattade grupper med män och kvinnor i samma kompani.

  2) Din värnplikt innehöll således inte några fysiskt ansträngande aktiviteter.

  SvaraRadera
 25. Nu lät du som en politiker som inte vet vad han svamlar om eller bara kommer med bullshit för att förleda folket... ta dig i kragen för fan. Vi vet att du kan bättre.

  SvaraRadera
 26. @sofliggaren

  Klart det är svårare att säga åt den lilla skiten som låg och drägglade på ens mage på BB att skärpa sig och få ordning på sitt liv som man fram till den dagen mer eller mindre sköt åt honom/henne för att undvika att ungen trillat dit på droger, äldre generationer kände sällan någon som trillat dit på skiten personligen kan inte riktigt se problemet i sin helhet.

  Nu har jag ingen unge i den åldern men förstår problemet.

  SvaraRadera
 27. Hur kan man kalla sig libertarian och samtidigt vara för värnplikt?

  SvaraRadera
 28. Det finns säkerligen mycket man kan förbättra med den klassiska värnplikten så att soldaterna skulle känt sig mer nyttiga och därigenom kunnat känna större stolthet över att ha gjort sin militärtjänstgöring.

  Jag tycker att tanken på arbetstjänst/värnplikt är närmast vacker att man osjälviskt ställer upp och bidrar till det allmänna. Visst är tvånget ett problem men det medför också om alla tvingas att man träffas som mer jämlika människor istället för att iklä sig de olika tagna roller vi har i samhället. Rik blandas med fattig och kanske kan lära sig något och bygga broar, ett starkare kit i samhället.

  Det känns som att vi är på väg mot ett samhälle utan någon som helst sammanhållning där pengar är enda måttstocken och någon tro på att våra myndigheter, som går på knäna, ska fixa våra problem. Går det in i folks skalle att det är vi alla som är samhället får vi kanske ta och lära känna varandra och hjälpas åt.

  SvaraRadera
 29. Ingen här som stör sig på att man tvingade män att ge upp 1 år av sitt liv för att någon ska skrika på dom?

  Att det byggde karaktär, säkerligen.
  Men det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen blir vettiga, inte skolan eller armens.

  //
  Ung bortskämd pojkspoling

  SvaraRadera
 30. Jo, jag störde mig på det. Men eftersom alternativet var att byta samhällssystem från någorlunda fria "DDR light" till Sovjetunionens diktatur och dödsläger offrade vi oss.

  Någon som aldrig förstått vad det hotet innebar kan förstås inte föreställa sig hur det var.

  Som det är nu finns det väl knappast något sämre alternativ än den svenska förtryckande demokraturen med fimp-poliser, flytvästlag och annat trams, vilket gör att du har rätt i att saken tappat sin aktualitet.

  Det är nästan så man ber om att vi ska bli invaderade numera. Så vi får lite vett och sans inbankat i skallen på det svenska folket så vi slutar använda demokratin för att reglera folks privatliv.

  SvaraRadera
 31. Man skulle också kunna se värnplikten som en skatt, som betalas i form av dagsverken.
  En skatt, lika för alla, lika många dagsverken.
  Att kvinnor var undantagna får väl anses vara historiskt betingat, men ändring är ju på väg, nu kan de tjejer som vill söka sig till militären.

  Värnplikten fungerade också som en skola, där man fick lära sig folkvett, samarbeta mm. Några fick också körkort och ibland utbildningar som var värdefulla senare.

  / Åke M

  SvaraRadera
 32. Grundproblemet är att vi är fler svenskar än det finns jobb. Det går inte att snacka bort ens för den mest rabiata nymoderaten.

  Enes vinst blir den andres förlust, någon måste ha det dåligt för en annan ska ha det bra. Så fungerar verkligheten och det har inte ändrats någonsin.

  För att vi äldre ska ha det bra måste de yngre offras, vår trygghet på arbetsmarknaden betyder att de stängs ute.

  Men att sen som äldre slänga ur sig att unga idag är lata, det är att sparka på den som ligger. Ingen vill känna skuld, men vi har alla en skuld i detta.

  Kommer de yngre visa oss nåd när vi är gamla och svaga sen? Jag tror det blir som förr, man tar ut gamlingen på ladugärdet och slår ihjäl den. Bidrar man inte är man bara en belastning. Att tänka efter före kan vara smart, du må vara på toppen idag, men imorgon kanske du har blöja i långvården..

  SvaraRadera
 33. @Anonym 2011-07-02 20:35 ....
  Uttrycket "lumpen gjorde män av pojkar" syftar främst till att deras mognad ökade. Både privat men framförallt i arbetslivet.

  Den fysiska biten var en sekundär bieffekt.

  /Tinhead
  (som föredrar en mixad grupp)

  SvaraRadera
 34. Israelerna har ju en hel del erfarenhet av att ha mixade förband i strid... var ju inte så lyckat när folk började fånga bly kan vi säga. Borde inte ha kvinnor och män i samma stridande förband. De har ju sen oxå ALLMÄN VÄRNPLIKT och inte bara för ena könet.

  Se till att rekrytera så pass många kvinnor att de har ett eget förband eller sätt dem på icke stridande befattningar som jänkarna.

  SvaraRadera
 35. Om det finns ett land som är värt att försvara så kommer det inte att saknas försvarsvilja. Då kan kan man ha en FRIVILLIG militärtjänstgöring under begränsad period.

  Tvång och slaveri hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.

  SvaraRadera
 36. Cornucopia, det kan vara läge att kvantifiera resonemanget. Dock måste man ”hålla huvudet kallt”.

  Antag att en återinförd värnplikt plockade bort 40000 ungdomar ur gruppen arbetslösa för (15-24 år). Med SCB:s siffror för maj 2011, skulle vi enligt nedanstående beräkning sänka arbetslösheten från 25,9 % till 20,9 % medan sysselsättningsgraden 37,6 % skulle vara oförändrad, ty:

  För (15 – 24 år) utan värnplikt har vi:
  B = 1244000 (befolkningen )
  A = 163600 (arbetslösa)
  E = 613200 (ej i arbetskraft)
  S = 467200 (sysselsatta)

  Vilket ger:
  Arbetslöshet = A/(B-E)*100 = 25,9 %
  Sysselsättningsgrad = S/B*100 = 37,6 %.


  Antag nu att vi har en värnplikt med 40000 färre arbetslösa, vilket ger följande indata:
  B = 1244000 (befolkningen )
  A’ = 123600 (arbetslösa)
  E’ = 653200 (ej i arbetskraft)
  S = 467200 (sysselsatta)

  Då fås:
  Arbetslöshet’ = A’/(B-E’)*100 = 20,9 %
  Sysselsättningsgrad = S/B*100 = 37,6 %

  SvaraRadera
 37. Att värnplikten skulle ha gjort män av pojkar och att dagens ungdoms eventuella förfall skulle bero på brist på värnplikt är naturligtvis bullshit. Det kanske gynnade en och annan att göra lumpen, men om vi istället uppfostrade våra pojkar (för det har ju aldrig varit problem för flickor att bli kvinnor utan värnplikt) ordentligt från början och lät dem ta ansvar tidigt i livet så hade vi knappast haft problem med bortklemade pojkar. Att det krävs värnplikt för att pojkarna ska växa upp är så idiotiskt att man häpnar... Tack och lov är värnplikten avskaffad och min son slipper tramset. Är övertygad att det blir man av honom ändå.

  SvaraRadera
 38. Många kommentarer här från ryggradslösa fegisar som skulle 1. vända andra kinden till alt. böja sig framåt, eller 2. sticka från landet och lämna resten i sticket om Ivan eller någon annan skulle komma hit och jävlas. Att kalla värnplikten för trams är snudd på landsförräderi. Det är mycket snack och sittande på höga hästar i nuläget, men när soldaten är den ende ni kan sätta ert hopp till blir ni j-vligt ödmjuka, det kan jag lova.

  För övrigt anser jag att vi bör basera RBS-15 och Bamse alt. S-400 (vi får lura hem ett gäng på något sätt) på Gotland. Gärna en pansarbrigad också. Och när vi ändå är igång kan vi stänga Fårö för utlänningar igen. Och ståckhålmare. Skulle bli lugnt och skönt då.

  /Palle

  SvaraRadera
 39. Förr var "Fullgjord värnplikt" ofta ett anställningskrav.
  Att ha gjort lumpen var ett intyg på någorlunda hygglig fysisk och psykisk hälsa.
  Alla blev ju inte godkända vid mönstringen och det var de som fick skickas hem i förtid, ofta på grund av psykiska problem.
  Dessutom blev man betygsatt i lumpen.

  / Åke M

  SvaraRadera
 40. 2011-07-03 11:02

  Huvudet på spiken. Exakt så är det. Min generation är den förlorade generationen, inte pga av depravation eller dylikt, utan helt enkelt för att vi har inget framtidshopp längre. Vi har inga jobb att försörja oss med, det finns inga bostäder åt oss om man då inte vill skuldsätta sig upp över öronen.

  Allt tjafs om att man skall visa "respekt" för dem äldre ger jag fingret åt. Varför? Jo, helt enkelt för att majoriteten skiter blanka fan i oss yngre, och istället skeppar alla jobb och Sveriges industri utomlands för att föda sina feta bukar. Ett land är ingenting värt om inte landet PRODUCERAR någonting av värde, tillgång och efterfrågan. Vad producerar Sverige idag?...

  Ni fick som ni ville, ingen industri, en massiv invandring från länder som inte har samma altruistiska syn som Sverige och en välfärd som bara håller ett par år till.

  Fuck you 40 talister.

  SvaraRadera
 41. Vi missar mycket med att ha avskaffat värnplikten. Rekryteringsbasen till yoff är nu smalare och en hel del dugliga individer går försvaret miste om. Säkert är det också så att många bra ledare som gör civil karriär kommer säkert inte att bli reservare i samma utsträckning som förr.

  Sedan är försvaret av landet för viktigt att överlåtas till en liten klick. Om "alla" är med, så får man den där viktiga känslan av sammanhållning. Dessutom, i vilket sammanhang idag placeras rikemanssöner och arbetare i en krävande miljö under ett år där de tvingas leva ihop, samarbeta och lita på varandra?

  Det är ett rikigt dåligt beslut att leka USA. Efter att ha konfronterats med deras soldater i olika sammanhang ser man nyttan av att ett försvar baserar sin personalförsörjning på annat än en biljett ur ghettot.

  SvaraRadera
 42. Väl talat Sune!

  /Palle

  SvaraRadera
 43. Domen över dem som outsourcat och girigt försett sig själva kommer bli hård. När de unga inser att hela deras framtid är upplånad och förbrukad lär det bli inbördeskrig.

  40 och 50-talister ligger pyrt till.

  SvaraRadera
 44. Det är ingen tvekan att lumpen var bra för unga män av flera olika skäl väl nämnda ovan. Ngn ovan försökte ironisera över att kvinnor inte behövde göra lumpen för att bli kvinnor. Kom igen nu, det är klart att det varit utvecklande även för unga kvinnor att göra lumpen. Ni som gjort lumpen - tycker ni inte att det är en j-a skillnad på folk som gjort och inte gjort det? Man märker det direkt – inget snack om att hjälpa till, behöver inre få detaljerade instruktioner utan fattar själv var man bäst behövs, kan en massa bra saker (läsa karta, reparera trasiga saker, fixa käk var som helst, sätta upp ett tält, göra upp led, skjuta med automatvapen, fattar väderstreck med hjälp av solen, öppna konservburkar med knivar osv). Men det bästa var nog ändå att blandas upp med folk från alla socioekonomiska och geografiska bakgrunder. Det spelade ingen roll var man kom från, ekonomsikt, socialt, etniskt, religiöst eller geografiskt, alla bodde i samma rum och tält och var tvungna att fungera ihop. Det spelade tom ingen roll om man gillade varandra – man var tvungen att jobba ihop ändå. I dagens hårdsegregerade värld kan man gå igenom ett helt liv och aldrig behöva ta sig utanför sin egna lilla klick.

  Wendesartillerist

  SvaraRadera
 45. Tänk så smidigt det vore om man bara kunde få arbetslösheten att försvinna genom att helt enkelt låta staten anställa dem. Problemet är att det inte fungerar i praktiken, se på Grekland, de försökte sig på detta.

  Sedan är det många som inte förstår hur global handel fungerar ser jag. Import från Kina och andra länder innebär inte att arbetstillfällen försvinner i Sverige. Ja, Sverige importerar idag betydligt mer från "tigerekonomierna" än vad man gjorde förr i tiden, men ökningen av export till dessa länder har ökat ännu kraftigare.

  SvaraRadera
 46. Låter som han läst din bok nyligen
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2491051/bjorklund-vill-sakra-gotland-mot-ryssen

  SvaraRadera