Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2011-07-22 16:53

Krigen nådde den norska hemmafronten


Tillägg 23:31. För tillfället ser bägge dåden ut att vara en ensam galnings verk, och kan väl därmed varken klassificeras som terrorism eller krigshandling, utan är enbart tragiskt. Eventuellt har målet varit det norska arbeiderpartiet, både som regering och ungdomsförbund. Samtidigt lär det som vanligt dröja en tid innan vad som egentligen hände blir klarlagt eller ens officiellt.

Tillägg: Dåden på Utöya kan inte klassas som något annat än terrorism om det är en organisation och inte en ensam galning som ligger bakom. Fruktansvärt oavsett, och alla tankar går till våra norska grannar och bröder.


Det är naturligtvis tragiskt för alla inblandade, dödade och sårade och skrämmande att krigen vårt västra broderland är inblandade i har nått hemmafronten med dagens explosion(er?) i anslutning till det norska regeringskansliet och oljeministeriet.

Det finns gråzoner mellan krig och t-ism (skriver jag ut t-ordet försvinner min Google-reklam), men vid en första anblick så rör det här sig om en någorlunda legitim krigshandling mot Norge och inte om t-ism. Norge är för tillfället inblandad i två krig, dels ett inbördeskrig i Afghanistan där man bistår regimen med inbördeskriget mot talibanerna. Norge har skickat F-16 plan som deltagit i bombningar av landet och anfall mot då sittande talibanregim som störtades och Norge deltar liksom Sverige med marktrupper i Afghanistan, ca 500 man.

Norge deltar också i ett regelrätt krig mot Libyens sittande Khadaffi-regim, där man satt in sex st F-16 som tillsammans med våra danska grannar bombar mål i landet, kanske mål som svenska flygplan tagit spaningsfoton på. Vi deltar i allra högsta grad också i kriget mot Libyen.

Vad vi här ser är möjligen hur någon part slår tillbaka mot ett någorlunda legitimt mål, nämligen mot Norges regering och regeringskansli. Tyvärr såras och dödas även civila i denna attack, precis som när man bombat legitima mål i Afghanistan eller Libyen. Statsministern och regeringskansliet är ett legitimt mål i krig, och anfall mot dessa skiljer sig inte mot att t ex bomba Khadaffis statsledningsbunkrar i Libyen. Andra legitima mål kan vara försvarsministeriet mm. På så vis var t ex inte anfallet mot Pentagon 2001 ett t-dåd i sig, försvarsdepartementet hos ett land som tidigare bombat al-Qaida i Afghanistan under Clinton-regimen är antagligen ett legitimt mål. T-ismen bestod i att anfallet skedde med ett kapat civilt plan med oskyldiga civila ombord.

Hade målet varit t-ism, hade man inte kört upp en bilbomb till regeringskvarteren i Norge mitt under lågbemannad semester. Man hade kört samma bil till folkmassorna på Karl Johan, motsvarande det misslyckade attentaten på Drottninggatan i Stockholm i julas. Att spränga bomber på tunnelbanor i London eller ombord på tåg i Madrid är t-ism. Att ett land i krig spränger motståndarens regeringskansli är inte t-ism, det är krig.

Nej, jag ser det här som en krigshandling mot den norska hemmafronten. Man kan sympatisera och beklaga att det hela inträffat och stödja våra norska bröder, men det är inte att anse som t-ism. Iaf inte om det är talibaner, al-Qaida eller Khadaffi-regimen som slår tillbaka. Vilket vi inte vet något om än.

För övrigt så ser man här att Norges hårdare invandringspolitik relativt Sverige inte alls skyddat landet mot sådana här angrepp.

Nu är Sverige inblandat i samma krig som Norge. Återstår att se när även vi anfalls på hemmafronten. Låt oss iaf hoppas att om det tyvärr sker så sker det mot legitima mål och inte mot oskyldig civilbefolkning. Man kanske skall ta omvägar förbi såväl Rosenbad som försvarsdepartementet eller direkt militära svenska anläggningar. Sverige är trots allt i krig och anfallen kan komma när vi minst anar det.

Nu hoppas vi att Sverige erbjuder vår vapenbroder och granne hjälp, även om det förmodligen inte behövs.

Via bloggrannen Musik @ Centrifugens:s twitter-feed (som alla bör följa) så tipsas vi en ett år gammal artikel om varför Norge skulle vara ett prioriterat mål, medan Sverige inte skulle vara det. Detta var dock innan Sverige, Norge mfl gick i krig mot Libyen.

Tillägg: Likt i Stockholm så slås man av alla som tar fram sina mobilkameror och söker sig mot explosionen för att filma eller fotografera istället för att hjälpa eller sätta sig i säkerhet.

Tillägg 2: Enligt uppgift finns det fler bomber. Om de används mot rent civila mål är det t-handlingar.

Tillägg 3: Enligt norska VG har en beväpnad person utklädd till polis börjat skjuta mot ungdomar på ungdomslägret på ön Utøya. Om det är kopplat till angreppet i Oslo är det ett solklart fall av t-ism att angripa barn och ungdomar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

101 kommentarer:

 1. Cornu, det er vel rätt tidigt å si noe om vem som står bak?

  SvaraRadera
 2. En onekligen intressant vinkel, och en som inte är helt orimlig. Kan det måhända röra sig om någon T-ist som fått exceptionell stor respekt för de internationella konventioner om krigföring som finns?

  SvaraRadera
 3. Tråkigt så klart men är inne på samma spår som dig. Önskar att våra länder kunde inrikta sig på att hålla ställningarna här i Norden och lämna resten av världen ifred.

  Norges invandringspolitik är, i likhet med de allra flesta västländers, alldeles för slapp. Man måste komma ihåg att Sverige är ett extremfall.

  SvaraRadera
 4. 17:26, ja, och jag skriver "Vilket vi inte vet något om än" angående det. Men är det Khadaffi eller al-Qaida/talibaner som slår tillbaka så är det någorlunda legitimt. Tyvärr.

  Rör det sig dock om något annat är det t-ism.

  SvaraRadera
 5. Vad mycket väsen för ingenting. Norge bombar ju libyerna varje dag med sina F16 flygplan.
  Jag kan tyvärr inte tycka mer synd om en bombad norsk politiker än en bombad civil libyer.

  SvaraRadera
 6. payback sucks...

  SvaraRadera
 7. Det kan lika gärna vara en norsk Timothy McVeigh.

  SvaraRadera
 8. Från Aftenposten: Ifølge Dagbladet sier at politiet forteller at angrepet trolig var rettet mot Olje-og energidepartementet, OED.

  SvaraRadera
 9. kolla upp mullah krekar
  /mikael r

  SvaraRadera
 10. Mulla Krekar är en högljudd rackare men inte mer. Han står knappast bakom detta om än att han hetsat lite.

  Om det är muslimer så bör det snart komma ut och då lär SITE eller IntelTweet fånga upp det. Förövrigt har det på de stora Al-Queda forumen hetsats mot framförallt Sverige och Finland senaste halvåret, inte Norge. Speciellt av Abu Suleiman al-Nasser.

  /Tillsats

  SvaraRadera
 11. Bra och balanserat inlägg Cornu.

  Från Irak låter de första kommentarerna: "Looks like a sunday picnic in the park"

  SvaraRadera
 12. SITE bevakar nämnda forum precis som IntelTweet (Evan Kohlmann)
  http://news.siteintelgroup.com/
  http://twitter.com/#!/inteltweet

  Förutsatt att det nu är jihadister som utfört det hela.

  /Tillsats

  SvaraRadera
 13. Låter mer som ETA eller IRA typ a T-handling än Al Q. Att samtidigt maximera materiell förstörelse och minimera civila förluster.

  SvaraRadera
 14. Kommentaren "Det kan lika gärna vara en norsk Timothy McVeigh." ovanför er värdt at notera. Amerikansk massmedia direkt pekade ut muslimer som sannolika terrorister bak Oklahomabombningen, men det var en kristen höger extremist som stod bak.

  SvaraRadera
 15. Även flygplanskraschen in i Pentagon elfte september var definitivt en terrorhandling genom att vapnet var ett civilt flygplan med civila passagerare och besättning. Dessutom var angriparna del av en erkänd terrororganisation som hade gjort många andra dåd och inte del av en erkänd stats militär.

  Hade en erkänd stats militär hyrt flygplanet och enbart bemannat det med egen självmordspersonal som kraschat det i fiendens militärhögkvarter hade det kunnat räknas som en mycket exakt militär bombning.

  Var bomben i Oslo ett motanfall från Gadaffi så gäller det att deltagandet i kriget är tillräckligt välmotiverat, man skall inte delta i sådant utan att ta det på fullt allvar.

  SvaraRadera
 16. Som jag skrev ang Pentagon, Magnus, "T-ismen bestod i att anfallet skedde med ett kapat civilt plan med oskyldiga civila ombord."

  SvaraRadera
 17. Norge och Sverige deltar idag i angreppskrig i fjärran länder. Vi är därmed stridande part. Det C skriver har jag hävdat ganska länge. Vi är legitima mål, vilket naturligtvis kan drabba även civila, vilket det gjort i åratal i Irak och Afghanistan, och under några månader i Libyen. Effekten av detta torde bli att gammelmedias ledarsidor kommer att fyllas av krutstinn revanchism och aggressiv krigsromantik. Vi har idag både en bombhöger och en bombvänster.
  1900-Talet såg två Världskrig dra fram över Europa. Kanske 2000-Talet kommer att överträffa det föregående seklet i krigshänseende.
  Det skulle vara en poäng i att förvandla dagens moderna produktionsmedel till grus. Det skulle öppna för en lukerativ återuppbyggnad och kanske få fart på hjulen igen. Kreativ förstörelse alltås.

  SvaraRadera
 18. "För övrigt så ser man här att Norges hårdare invandringspolitik relativt Sverige inte alls skyddat landet mot sådana här angrepp."

  När de hade en generös invandring tog de emot många pakistanier medan vi tog många kristna från Mellanöstern. Norges pakistanier försvinner inte för att de för en restriktiv invandringspolitik idag.

  SvaraRadera
 19. Jag ser en liten brand i ett av fönstren. När kollapsar byggnaden? Cornu, det går bra att skriva TERRORIST, reklamen försvinner INTE.

  SvaraRadera
 20. Varför skulle en betongbyggnad kollapsa av en liten brand? Kan du inget om byggnadskonstruktion och hållfasthet?

  Det går bra att skriva i t-ordet i kommentarer, men skriver jag det i inläggstexten brukar reklamen försvinna.

  SvaraRadera
 21. Du är inte så bra på att lyssna va, det är många som påpekat det för dig nu, reklamen försvinner INTE av att skriva terrorist ÄVEN om du skriver det i inlägget.

  Ja, hur var det nu med wtc 7?

  SvaraRadera
 22. Suck, jag läste tydligen som en kratta. Nå det är fredag och lika bra att stänga webläsarna, dricka en öl och se hur eländet sammanfattas i morgon.

  SvaraRadera
 23. Anders, kreativ förstörelse är när resurser kan användas till nya syften i stället för att de förintas eller förblir inlåsta i olönsamma verksamheter.

  SvaraRadera
 24. Ja Magnus Redin, stäng dina webläsare och ta en öl.

  SvaraRadera
 25. 18:38, WTC7 skadades allvarligt av fallande torn och fallande bråte och hade kraftiga bränder på den sida som konspirationshaveristerna vägrar visa foton av. En rejäl skillnad.

  Men eftersom du uppenbarligen saknar kunskap kring byggnaders konstruktion, bärighet, hållfasthet och svagheter så är det meningslöst att diskutera med dig. Hänvisar alla som fortfarande bryr sig och besitter engelskakunskaper och läsförståelse till

  http://debunking911.com/pull.htm

  SvaraRadera
 26. Just ja, det var Cornucopia som förutspådde tornens fall...?

  SvaraRadera
 27. Cornu, får jag fråga dig, var har du insamlat information om min kunskap kring byggnaders konstruktion, bärighet, hållfasthet och svagheter samt engelskakunskaper och läsförståelse?

  SvaraRadera
 28. Från Aftenposten Fire personer skal være skutt på Utøya på et ungdomsläager for socialdemokratisk ungdom.

  SvaraRadera
 29. Känns mer som en rättshaverist detta.

  SvaraRadera
 30. Jihadica har mer frekvent postande angående forumen.
  http://twitter.com/#!/will_mccants

  /Tillsats

  SvaraRadera
 31. Helt rätt. Tycker som du att det är tragiskt och att man inte kan förvänta sig som krigsnation att inget kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 32. Alla som är pålästa VET att detta är Semiterna´s verk, och för er som inte är det finns det hur mycket information som helst att hitta på nätet, fast det e klart, tar ju förstås mer än några timmar, så det är inget man sätter sig in i på en fredagskväll...

  SvaraRadera
 33. Krigshandling eller t-rism. Som att det ena skulle vara ok och det andra inte, vad gäller oslo-fallet. Mina tankar till de som väntade förgäves.

  SvaraRadera
 34. Media (och vilka äger och kontrollerar den?) skriker i högan sky att ”muslimska fundamentalister” som utförde bombningen i Oslo men det finns en hel del som pekar på att det snarast var ett Mossad. Varför skulle muslimer spränga i Oslo när:

  * Norge håller på att dra tillbaka nästan alla stridsflyg från Libyen
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/norge-tar-hem-stridsflyg-fran-libyen
  * Norge stöder en en FN omröstning för en Palestinsk stat
  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229906
  * Norge skyr Israeliska aktier:
  http://www.jta.org/news/article/2010/08/23/2740582/norway-divests-from-two-israeli-companies

  Allt ovan gör ju det troligare att Mossad är de skyldiga än muslimer. Om man därtill lägger att Mossad har ertappats med byxorna nere förut när de försökte spränga Mexikanska Parlamentet så borde åtminstone någon i media börja undra.
  Men i Oslo är det så klart muslimska terrorister som sprängt. Vad som hände i Mexikanska Parlamentet ska vi glömma. Det mentala suddgummit går bärsärkagång som vanligt och vi vet ju alla vilka som håller i suddgummit:
  Two Israelis arrested with bombs in the Mexican Congress

  http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/mex.html

  Seså, Cornu, sudda nu!

  SvaraRadera
 35. Lincoln, agreed. Corny, värm upp musen för suddattack!

  SvaraRadera
 36. Polisen som talar just nu på presskonferensen (de har gripit en person) säger att motivet är högst oklart så vem vet, kanske en ensam galning/rättshaverist. Brukar väl inte ta så här lång tid innan någon grupp tar på sig ansvaret om det så är höger, vänster, mitt eller religös?
  /Tillsats

  SvaraRadera
 37. @Lincoln Så rätt så!

  Förslag på fredagsnöje, mycket sevärd:

  Defamation: The Movie (Complete - U.K. Blocked)
  http://www.youtube.com/watch?v=utVkVQnAY64

  SvaraRadera
 38. Motivet är inte speciellt oklart alls om man letar efter gärningsmännen på rätt ställe. Då blir det snarare glasklart.

  SvaraRadera
 39. Det är givetvis ett terrorangrepp, vad är det för sluddrande om krig?
  Kriget mot Islam måste starta genast, på alla fronter. Massrepatriering av främst muslimer men även andra utlänningar är nu ett måste.

  SvaraRadera
 40. Så länge ni inte hetsar mot folkgrupp, skriver olaga hot etc eller skriver ut personuppgifter om icke-offentlig person ser jag ingen anledning att radera.

  SvaraRadera
 41. Corny, man kan radera utan att radera, det kan du vara ganska bra på.

  SvaraRadera
 42. Som jag har sagt tidigare: det är dags att på allvar diskutera en nordisk union. Det finns ingen som helst anledningen att ha något att göra med övriga EU, USA eller Asien. Glöm den globala hysterin.

  Släpp hybrisen om ekonomisk tillväxt och ta till vara på resurserna och kompetensen som finns tillgängliga i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Skapa försvar, energiutvinning och matproduktion med den senaste teknologin, involvera befolkningen och tänk: location, location and location. Nej, det är ingen kommunistisk tanke bakom. Glöm kommentarer om höger- och vänsterpolitik - det handlar inte om sådana förlegade tankar och begrepp.

  SvaraRadera
 43. Anonym 20:52
  Ingen grupp har tagit på sig dåden.
  Polisen har gripit en person och utifrån att de vet vem han är etc säger de att motivet är högst oklart.
  Kan mycket väl vara en ensam galning i form av extrem rättshaverist.
  /Tillsats

  SvaraRadera
 44. Intressant spekulation om att Mossad är inblandad.

  Har aldrig tidigare tänkt i dom banorna. Men idag ser man först ett klipp om att det är Israel som ligger bakom 9/11.
  http://vidsynt.wordpress.com/2011/07/21/ockhams-rakkniv/

  Sen detta i Norge där folk spekulerar om att det kan vara Mossad.

  Som Lincoln en bit upp skriver, Mossad blev ju faktiskt tagna med byxorna nere när dom skulle spränga Mexikanska kongressen i luften. Troligen för att också dra in Mexiko i kriget mot terroristerna. Varför skulle dom då inte kunna varit inblandade i 9/11 som videoklippet på vidsynts blogg påstår.. eller Norge för den delen?

  Känns som man ibland måste tänka tänka konspiratoriskt och "out of the box", även om det ofta visar sig att man har fel.

  Man kan ju fråga sig varför Isreal isf. så desperat vill ha hela västvärlden inblandade i kriget mot terroristerna? Känner man sig möjligen väldigt utsatt?

  Undra vad som händer när USA inte längre har råd att hålla Israel i handen...

  SvaraRadera
 45. 30 döda ungdomar! Hur det än är är det fördjävligt!

  SvaraRadera
 46. Kriget mot Kadafi har gått i stå. Vem utom Israel och USA har intresse att få snurr på det? Att al-Quaida eller andra islamistiska organisationer ligger bakom vill nog de 2 judefästena att vi skall tro. Det brukar alltid vara så här att när något till 100 % tycks peka mot ett håll så skall man alltid spana mot motsatt håll.

  SvaraRadera
 47. "Always watch the other hand"

  SvaraRadera
 48. Intressant att dom tog mannen som sköt på ön. Bör väl ganska snart kunna visa sig om dåden har koppling eller inte?

  SvaraRadera
 49. För 2 minuter sen tystnade programledaren i SVT av att han fick info i öronsnäckan. Han säger sedan at TT nu säger att en islamistisk grupp tagit på sig ansvaret, Ansar al-Jihad al-Alami (Helpers of the Global Jihad). Problemet är bara att för en timme sen skrevs
  will_mccants Will McCants
  "Helpers of Global Jihad" now says its claim is not the official claim and it had nothing to do w/ operation. Says wait for official claim.
  1 hour ago
  Varför tittar jag på SVT...

  /Tillsats

  SvaraRadera
 50. http://www.dn.se/nyheter/varlden/islamistisk-grupp-tar-ansvaret

  Islamistisk grupp tar ansvaret

  Publicerad i dag 21:28

  Den islamistiska terrorgruppen Ansar al-jihad al-alami – ungefär ”Det heliga krigets hjälpare” – har tagit på sig ansvaret för bombdådet i Oslo, skriver New York Times.

  Tidningen citerar terroristforskaren Will McCants som har översatt ett uttalande där gruppen säger att motivet är Norges närvaro i Afghanistan och ospecificerade förolämpningar av profeten Muhammed.

  ”Vi har varnat för fler operationer sedan Stockholmsbombningen” skriver gruppen.


  Hur kan vi veta att gruppen "Ansar al-jihad al-alami" ens existerar på riktigt?

  SvaraRadera
 51. @Nocab Tips på intressant läsning: Sion vises protocol.

  SvaraRadera
 52. Nocab, se min kommentar 21:39. Gammelmedia är hopplösa.

  Det där är dementerat på forumen. Will McCants släppte sen en uppdatering från forumen där de förnekade inblandning.
  http://twitter.com/#!/will_mccants

  Tycker det börjar lukta ensam galning.

  /Tillsats

  SvaraRadera
 53. Det är inte utan att man blir en smula förbannad. Alla dessa terrorexperter som intervjuas av media... Suck. Ja, VARFÖR se på svt? Varför ens se på tv? Stäng av hypnosmaskinen och bilda er istället en uppfattning själva. Ni kanske blir förvånade över hur mycket den kommer att skilja sig från det media matar er med?

  SvaraRadera
 54. Så du påstår att civila regeringstjänstemän och ungdomar på politiskt sommarläger går under definitionen kombattanter och därmed ett legitimt mål?

  En av de få idiotiska saker jag läst från dig.

  SvaraRadera
 55. Läs en gång till. Attacker mot barn och ungdomar är terrorism, inget annat. Regeringskansliet är ngt annat.

  SvaraRadera
 56. En ensam galning utsänd av.......?

  SvaraRadera
 57. Du förvånar mig ibland Corny, tycker du att dödsskjutningarna i skolor i Finland är terrorism? Håll igen lite med dina förutfattade kommentarer.

  SvaraRadera
 58. Den här bloggen är en inkomstkälla för corny, inte en plats att presentera sanningar. Kan ni fans vakna upp och inse det någon gång?

  SvaraRadera
 59. @21:49 Till mitt försvar så ser jag normalt inte på SVT men tyckte livesändningen från NRK var bra. Sen att SVTs personal fick utrymme var ju tråkigt. Ranstorp var väldigt skeptisk till TT:s uppgifter förövrigt.
  Imorgon borde det ha klarnat lite. Känns dock inte direkt solklart som att det är ett terrordåd av islamister.

  Förövrigt är det fantastiskt att se, ursäkta ordvalet, idioter komma dragande med sion vises protokoll. Något som fastställdes vara en förfalskning redan för 90 år sedan... Så nej, inte speciellt intressant läsning.
  /Tillsats

  SvaraRadera
 60. Dagens industri / Bonniers har STÄNGT sina kommentarsfält till dessa nyheter om Oslo och dödsskjutningarna av ungdomarna.

  kan det bero på :

  1. Att Bonniers inte gillar att folk öppet vädrar sina konspirationsteorier om mossad ?

  2. Att Bonniers inte gillar alla dårar som nu jublar och applåderar över att ungdomar som inte delar deras politiska åsikter vart dödade ?

  Vi konstaterar att forumet, börssnack , på Di redan har full fräs med dårar, allt från islamhatare till rena rasister och vanliga liberaler.

  SvaraRadera
 61. @22 22:03 Ursäkta mitt dolda leende, men snacka om indoktrinerad...

  Frågan är INTE : vem som har skrivet "Protokollerna"

  utan: vem som tillämpar dem!

  Läs själv, jämför med verkligheten och gör en egen bedömning!

  Israels strategi stämmer med Protokollernas politiska filosofi

  SvaraRadera
 62. Det står ingenstans att cornu påstår att allt spektakulärt våld är terrorism, han gjorde en skillnad på våldet organisationer gör för att terrorisera och då främst slå till mot spektakulära mål som turistfällor, shoppingställen och andra civila tilldragelser.
  Att föra krig mot en stat och attackera dess civilia förvaltning är då mer att anse som krig och inte terrorism då syftet är att få staten att vika sig och inte nödvändigtvis straffa random civilia på gatan för att de är medborgare allena utan de måste iaf ha en roll i staten som enligt teorin ev för krig mot bombarna.
  Skolskjutningar må vara spektakulära men tills antingen militär personal eller någon organisation ligger bakom dem passar de inte in i resonemanget.
  Bra inlägg, bra att man får en bitchslap och inte okritiskt bara tycker synd norrmännen. Det är synd om dem men det finns en anledning till att det hände.

  SvaraRadera
 63. Polaco, och den anledningen är...?

  SvaraRadera
 64. Gärningsmannen gripen, 1,83 och blond enligt senaste uppgifter.
  Al-Qaida hursomhelst.

  SvaraRadera
 65. De dog och skadades för en god sak världsfred.

  SvaraRadera
 66. Vidsynt, det här är inte bra. De har nu alltså börjat operera sig innan dåden också? Det här betyder att man inte längre bara kan misstänka människor med "arabiskt" utseende. Den här utvecklingen är skrämmande.

  SvaraRadera
 67. Visst blir man upprörd - men denna gång tog känslorna över tangentbordet Cornu....
  Bättre att vänta lite för att få kött på benen....spekulationer skapar inte trovärdighet.
  Men för det mesta är du briljant.

  SvaraRadera
 68. En legitim krigshandling kan endast utföras av en soldat i uniform. Enligt genevekonventionen "En legal kombattant måste bära uniform, armbindel eller liknande för att påvisa vilken tillhörighet han eller hon har." (citat från Wikipedia). Den som utan att vara en legal kombattant spränger en bomb är per definition brottsling (terrorist).

  Jag har svårt att tro att detta gjorts av någon som ingår i till exempel Libysiska armen. Den gripne mannens polisuniform får vi anta är norsk och då kan han omöjligt vara i krig med Norge.

  Bara för att komma med en ny konspirationsteori. Eftersom det var oljeministeriet som sprängdes så kan vi ju misstänka att det handlar om en miljöaktivist som blivit galen.

  SvaraRadera
 69. Von Snackpåse2011-07-22 23:27

  Han är ju norsk, är det inbördeskrig du syftar på?

  SvaraRadera
 70. Ett par timmars paus från nyhetsflödets intensiva spekulationer var ingen förlust, tittade nu lite i flashback och där var spekulationerna givetvis ännu vildare.

  Massakern på utöya var sällsynt vidrig, tur att en gärningsman greps, det underlättar polisarbetet.

  SvaraRadera
 71. Bor själv i Oslo. Tycker det är jäkligt osmakligt av dig cornu att börja ta upp storpolitik och spekulera samtidigt som man ff hör ambulanser och helikoptrar på väg till ullevål. Har följt din blog ett bra tag, men detta inlägg känns framkrystat. Du MÅSTE inte bevisa din smarthet vid alla tänkbara tillfällen. Hoppas själv att det handlar om en McVeigh typ (verkar så nu) så att inte alla duktiga och vänliga muslimer i Oslo blir svartmålade. Håller med dig i princip, men allt går inte ut på att chockera från torpet. Ute i verkligheten handlar det också om att välja sina tillfällen och visa lite respekt.
  Johan

  SvaraRadera
 72. Igen: Den här bloggen handlar om att tjäna pengar. Tjänar pengar på en blogg gör man inte nödvändigtvis genom sanningen utan just genom att skriva saker som leder till intensiva debatter och därmed många sidvyer.

  Kommer någon ihåg det som hände i Göteborg och Cornys raljerande om det?

  SvaraRadera
 73. Von Snackpåse2011-07-22 23:44

  Föreslår att du ändrar rubrik till: "kriget kan nå norska hemmafronten"
  I sak har du rätt, men akta dig för att spekulera innan fakta finns på bordet.

  SvaraRadera
 74. Ja för faktan media ger är "ALLTID" sanning... eller?
  Intressant inlägg: http://vidsynt.wordpress.com/2011/07/22/de-verkliga-terroristerna-2/

  SvaraRadera
 75. Om folk fick mer uppskattning och kärlek från början skulle de troligtvis inte handla såhär. Svårare än så är det inte..

  SvaraRadera
 76. Jaså. Reptilhjärnan kickade igång här också och ville tro att det var pga krigen.

  Blev du besviken när det bara var en "vanlig galning"?

  SvaraRadera
 77. Observera nu också att en ensam galning tydligen inte kan vara terrorist enligt tillägget?

  SvaraRadera
 78. För klargöra; inlägg 00:04 är ju givetvis riktat mot inlägg 23:44

  SvaraRadera
 79. Bara ett tips, det är inte bara muslimer som kan bygga bomber. Att enkelspårigt rikta sina tankar mot vad som kan anses som default gör att man blir blind för andra möjligheter och missar helheten och drar fel slutsatser.

  SvaraRadera
 80. Alla som gnäller på C och hans inlägg:

  Erkänn, ni vände er alla hit efter att ni snabbt kikat igenom gammelmedia då det alltid bara är "experter" som yttrar sig. Här får vi iaf ett intressant inlägg och massa intressanta kommentarer.

  SvaraRadera
 81. Hur som helst. Är det en människa med muslimsk bakgrund så var det ett muslimskt dåd. Är det en person utan muslimsk bakgrund så var det "en ensam galning". Ska vi slå vad?

  SvaraRadera
 82. "Norsk krigsveteran"

  Kommer ni ihåg skandalen i vintras (?) när det kom fram hur psykliskt sjuka många norska soldater blivit i Afghanistan? De pratade öppet med journalister om hur fantastiskt tillfredställande det var att i kokarsiktet se huvudet explodera så att hjärnsubstans och blodslamsor bildade ett så kallat rött moln ("red mist").

  Hur har den norska staten jobbat för att återanpassa dessa pykiskt sjuka unga män till samhället? Kanske den blonda mannen som sköt på på ön bara är vanlig enkel Blowback och inget mer? Bomben/bomberna däremot krävde nog att han hade hjälp av några vapenbröder.

  SvaraRadera
 83. Anders Behring Breivik (32) pågrepet etter angrepene i Oslo og på Utøya:

  "Tilhører ytterste høyrefløy

  Behring Breivik er etter det Aftenposten.no kjenner til ikke tidligere kjent for politiet. Han meldte nylig flytting fra Oslo vest til Rena, der han er registrert som innehaver og daglig leder av et firma som driver med dyrking av grønnsaker.

  På internettfora har han kommet med kontroversielle innlegg hvor han uttrykker seg kritisk til islam. Han beskriver seg selv som en «nasjonalist».

  På sin Facebook-side skriver Breivik at han er kristen og konservativ. Han er, etter det Aftenposten.no erfarer, medlem av Frimurerordenen."

  SvaraRadera
 84. Otroligt hemsk för de drabbade och deras anhöriga och vidrigt att någon, oavsett ursprung, kan göra något sådant!

  SvaraRadera
 85. Bilden börjar framträda.
  GM verkar vara en;
  en 32 år gammal norman av etnisk börd, flitig bloggare och skribent med ett narcissistiskt personlighetsdrag, frimurare, aktie-analytiker, självlärd historiker, företagare, islamofob, marxist, konservatist, kristen, sionist som spelar WoW och ogillar (s)ombier.

  SvaraRadera
 86. Ingen terrorism bara en missförstådd och utfrusen Norgedemokrat.

  SvaraRadera
 87. Re: Vidsynt.

  Nej, en norsk prepper.
  En grönsaksodlare med tillgång till stora mängder gödselmedel och lite bunkrat diesel från gården.

  SvaraRadera
 88. @ Cornu: "För tillfället ser bägge dåden ut att vara en ensam galnings verk, och kan väl därmed varken klassificeras som terrorism eller krigshandling, utan är enbart tragiskt"

  Politiskt motiverat våld av den här omfattningen brukar väl klassas som terrorism, även om det utförs av en 'lone wolf'? Annars så var självmordsbombaren i Stockholm inte heller terrorist, och det är absurt.

  SvaraRadera
 89. Nästa steg i Norgedemokraternas maktövertagande blir väl att sätta fyr på riksdagshuset och skylla det på Arbeiderpartiet.

  SvaraRadera
 90. Kan vi nu börja betrakta alla grönsaksodlare som blivande.......? Ja ni vet.

  SvaraRadera
 91. 17:48 här. Verkar som jag hade rätt. Islamofober och krigsraljerare som fällde ogenomtänkta kommentarer igår får idag byta ut foliehatten mot dumstruten.

  SvaraRadera
 92. Verkar vara en ensam människa som har något otalt med sossarna. Vad lär vi väl få veta så småningom...

  SvaraRadera
 93. Sossarna var bara en proxy för hans hat mot det mångkulturella samhället.

  SvaraRadera
 94. Varför har du slagit av att man kan kommentera på det senare inlägget?
  Klarar du inte av att folk tycker olika?

  SvaraRadera
 95. Börjar alltmer misstänka att huvudsponsorn till denna sensationsblogg är ingen mindre än -
  Rupert Murdock.

  SvaraRadera
 96. Vidsynt - du är en obehaglig människa.

  Anonym 01:07 som skrev om intervju med Norska soldater. Försök läsa intervjuerna igen, lägg till grundläggande kunskaper om hur människan fungerar psykologiskt, så kanske du kan dra en eller två trovärdiga slutsatser. Än så länge misslyckades du kapitalt.

  /E

  SvaraRadera
 97. @ E 15:54, du får gärna delge oss andra läsare några trovärdiga slutsatser och kortfattat förklara bakgrunden till dem. Det skulle jag gärna läsa.

  SvaraRadera
 98. Cornucopia, vad jag väntar mig att finna och i regel också finner på din blogg är analys. Men för att göra en analys krävs fakta och en känd situation. Här var du lite väl tidigt ute med kommentarer, vilket tilläggen tyder på att du håller med om.
  Annars, fortsätt analysera, gärna i motsättning till mina egna åsikter, det är bara nyttigt för mig.

  SvaraRadera
 99. http://www.youtube.com/watch?v=lLh78qiHl_M&feature=youtube_gdata_player

  SvaraRadera