Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2011-07-10 15:52

Konsumtion eller investering?

Jag brukar upprepa mantrat att det är sparande och investeringar som bygger framtiden och en bärkraftig ekonomisk utveckling, inte lån och konsumtion.

När man applicerar detta på privatpersoner så kan det ju vara intressant att titta på vad som är investering och vad som är konsumtion?

I grunden är en investering något som ger en intäkt eller minskar kostnaderna. Ett exempel på en investering är alltså att tilläggsisolera huset. Det minskar kostnaderna för uppvärmning och kylning. Att däremot byta ut sitt kök är konsumtion. En del påstår att detta är en investering då det höjer värdet på huset, men feltänket ligger i att man missar att det gamla köket förföll värdelöst. Precis som det nya köket kommer vara en dag. I en normal marknad utan bubbelhysteri så ökar dessutom värdet på huset inte mer än vad köket kostade, och det blir inte alls en investering. Att för att göra en vinst vid försäljning renovera köket eller badrummet kallas snarare för spekulation i en hysterisk bostadsbubbla.

Att köpa en platt-TV eller en soffa är konsumtion, då det inte ger några intäkter eller kostnadsminskningar (minskad strömförbrukning för platt-TV:n går aldrig i vinst nog för att motivera köpet, samma sak med en ny bränslesnålare bil). Att köpa en solcellspanel är en investering, då den ger en vinst över sin livscykel om än låg.

Vilket för oss in på varför sparande är nödvändigt för att göra investeringar. För om man lånar till investeringar så måste investeringen först tjäna in räntan till bankens vinst och bankpersonalens bonusar innan den blir lönsam för dig som köpare. Och då går de där solcellspanelerna bort.

En del investeringar är dock så lönsamma att de går att låna pengar till, men lönsamheten hade varit rejält mycket större om man hade sparat pengar istället för att lånat pengar till investeringen.

En ny bil är aldrig en investering, oavsett hur lite bränsle den drar. Värdeminskningen är garanterat alltid större än vad man sparar in på bränslet, och det är alltså bättre att hålla fast vid en gammal bil. Att köpa en ny bil är alltså konsumtion.

I grunden kostar alltså konsumtion bara pengar, medan investeringar ger avkastning och betalar tillbaka sig själva över sin livscykel. Sparar man och gör investeringar kommer man därmed successivt att öka sin möjlighet att spara och göra investeringar, medan den som lånar och konsumerar till slut bara betalar räntor till banken.

Vill man vara raljant (javisst), så är att låna och konsumera som att kissa i blöjan. Det blir varmt och gott i några sekunder, sedan blir det blött och kallt. Att spara och investera är snarare att vänja av sig med blöjor helt. Och att i verkligheten lägga tid på att vänja av småbarn från blöjor är i allra högsta grad en investering, som betalar sig mångfaldigt i både uteblivna blöjkostnader och insparad tid.

Frågan är dock om vi någonsin kan avvänja den moderna människan från blöjberoendet (konsumtionen och lånen)? Snarare kommer avvänjningen först när det inte finns några blöjor längre, dvs vi drabbas av resursbrist. Och den avvänjningen blir kladdigt otrevlig med många som håller sig för näsan...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Fast nu har väl du snöat in lite för mycket på peak oil och energi, klart att en ny bil kan vara in investering? Säkerhet, utrymme, underhåll...

  SvaraRadera
 2. Nej, en ny bil innebär bara ökade kostnader. Du konsumerar utrymme, säkerhet etc. Underhållskostnaden minskar knappast med mer än värdeminskningen och räntan på det lån som 95% av befolkningen måste ta för att köpa en ny bil.

  Däremot finns det de som för att motivera sin konsumtion intalar sig att det är en investering. Men det är deras problem. En del kallar sin platt-TV för en investering, helt allvarligt.

  SvaraRadera
 3. Däremot kan ett nytt fordon vara en investering för ett företag, som får betalt för att använda fordonet. Och då gör bränslesnålare fordon att vinsten förhoppningsvis blir större.

  SvaraRadera
 4. Den som har något är rädd att förlora det den har. Därimot den som inget har har heller inget att förlora. Så man skulle kunna säga att det är de som lånat ut pengar som sitter i skiten.
  Ser ut som att det är fel människor som helt enkelt spenderar. Som någon sa banken har inte råd att försätta mig i konkurs. Det verkar inte heller som om regeringar är intresserade av att människor skall investera de vill att folk skall konsumera.

  SvaraRadera
 5. Jag tror platt-TV har spelat ut sin roll som konsumtionsmätare. Man kan få en TV för mindre än vad Radiotjänst vill ha per år. En 50" kostar från 5-6 K, mindre än vad många lägger på att ha en iPhone.

  Det som kostar mest för "vanligt" folk är väl boende och bilar?

  SvaraRadera
 6. Att köpa blöjor kan vara en investering. Vi köpte tygblöjor för 2500 kr och sparade 40000 kr. Tygblöjorna räckte till fem barn som numera jobbar för att föda de ensamstående pensionärer som betalade deras utbildning. Oxå en investering.

  SvaraRadera
 7. @ Anonym 18:31

  Haha, men tänk på all tid ni fick lägga ned på att hantera och tvätta plus torka de där tygblöjorna! Måste ha dragit mängder med extra tvättmedel och el till tvättmaskinen. Sammantaget "sparade" ni kanske ingenting alls?
  I synnerhet som en slit och släng blöja kostar typ 2 kr.

  SvaraRadera
 8. Puppetmaster2011-07-10 18:36

  En ny LCD-tv är en investering i mitt personliga välbefinnande.

  SvaraRadera
 9. Bil kan ge avkastning för privatperson, tex följande scenario: Innehar jobb A ligger på gångavstånd 5 km från hemmet, hemmet ligger på landsbygden. Innehar ingen bil. Lön från jobb A 15 000:-/mån
  Kan få jobb B med 100% säkerhet, men ligger 8 mil från hemmet. Inga allmänna kommunikationer finns. Lön från jobb B 25 000:-/mån. Kan inte samåka då ingen av de blivande arbetskamraterna bor i samma by eller åt samma håll.
  Här är alltså bil en investering då med hjälp av den ökar bruttoinkomsten med 10 000:-/mån.

  Men det är ingen som säger att denna bil ska vara en NY bil, och man med ny menar: ingen tidigare ägare, senaste årsmodell och under 10 mil på mätaren.
  Bilen kan vara ny för mig, men begagnad eller av tidigare årsmodell. Det viktiga här är naturligtvis om du faktiskt har mer pengar över efter jobbbytet till jobb B jämfört med innan, jobb A.

  Sedan kan man alltid invända och säga att du inte behöver köpa bilen, du kan ha den på leasing, låna, stjäla eller hur du nu vill lösa transportfrågan. Totalkostnad för transportbehovet jämfört med skillnad i på inkomstsidan är det som gäller.

  SvaraRadera
 10. Många människor sätter likhetstecken mellan "spara" och "tjäna" det ser vi i princip varje dag i vanliga media.
  Ordet "investera" och "investering" är kanske i samma kategori som "unna" i vardagsspråk. Nåt du gör för att du tycker att du mår bättre av det.

  SvaraRadera
 11. Dick,
  arbete och kostnader för tvätt är inkluderat i kalkylen. 6 blöjbyten per dag i tre till fyra år blir 17520 kr. Totalt 87600 kr i vårt fall. Tygblöjebarn blir torra på två år,
  superblöjebarn har det så skönt att de inte blir torra förrän efter tre-fyra år.

  SvaraRadera
 12. En ny bil är absolut en miljöinvestering - nya bilar släpper ut 1/10 så mycket NOx och 1/30 så mycket partiklar och - beroende på sort - använder 10-90% mindre fossil olja. Det går förvisso åt olja att tillverka bilar - men i de flesta fall är detta intjänat på ett par år.

  Det som är sjukt är att denna investering inte lönar sig privatekonomiskt. Framför allt för att ägaren till den gamla häcken inte betalar för att han skitar ned. Men det är ingen naturlag att det ska vara så.

  SvaraRadera
 13. Mycket bra inlägg, som vanligt. Många har fått investering och konsumtion helt om bakfoten i dessa bubbeltider. En ny bil är aldrig en investering för en privatperson, ens en miljöbil. Inte heller kök och badrum eller något som ökar välbefinnandet, TV eller annat. En mer strikt definition är att investering är något som genererar intäkter, som aktier med utdelning, hyresfastigheter etc. Allt annat är konsumtion.
  Ami

  SvaraRadera
 14. En "veteranbil" kan vara en bra investering en del bilar har 10:o dubblats mot vad de kostade nya sen är förståss frågan hur mycket prisökningen på bilen är inflationsjusterat?

  Bättre än pengar på banken och förmodligen inte sämre än ett hus.

  SvaraRadera
 15. En investering behöver inte generera intäkter, det kan även gälla minskning av kostnader.

  Jag har köpt en luft/luft värmepump. Innevarande vinter fyller den 4 år. Betalade sig efter 3:e året.

  Industriföretag gör motsvarande investeringar fast i mycket större omfattning.

  SvaraRadera
 16. Nu slog det mig plötsligt varför unga tjejer får allt sämre (högre) siffror i ungdomskriminalitets-statistiken.

  SvaraRadera
 17. Re 2131 - veteran bilar är ingen investering om du köper dem för du tror de ska stiga i värde så är det spekulation ej investering. Investering skulle kunna vara om du ska ha dem i musuem och känna pengar på folk betalar för det. Men är nog dålig investering.

  SvaraRadera
 18. Re 2133 - i allt finns en risk vilket man kan väga in och även om det är större summor eller visa typer av risk (brand, saker går sönder) försäkra sig. Sedan kan saker gå helt fel också. Så investering är när man förväntar sig mer inkomster eller minskade utgifter.

  SvaraRadera
 19. Von Spöktimmen2011-07-11 00:24

  Jag förstår att du inte har någon platt tv cornu, eftersom du bär glasögon och förmodar jag inte kan se den härligt höga upplösning av bilder som visas. Är det okej att spara till konsumtion? Vad händer om din tjock-tv pajar som du har ärvt av din mormor? Konsumerar du en ny eller slutar du att se på tv? Hur mycket pengar skall man ha sparade? En sak är säker. Det finns många olika världar och ingen gemensam värdegrund

  SvaraRadera
 20. Ett annat exempel på en mycket bra investering är värphöns!

  Mina Bruna Lohman klämer ut en jävla massa ägg varje dag.

  Härliga näringsrika ägg! Äggvitan är en av de bästa proteinkällorna och innehåller alla essentiella aminosyror man behöver. Äggulan är fullproppad med vitaminer, mineraler, antioxidanten kolin mm. Ägg höjer också det goda HDL-kolesterolet. Ägg gör mig mätt och glad! Hurra för ägg! En av mina bästa investeringar.

  / Äggätaren :-)

  SvaraRadera
 21. Äggätaren=Äggfjärtaren

  SvaraRadera
 22. Jag sparar en del av mina pengar, guld etc., lägger andra delen på skojiga saker. Nyss blev jag delägare i en segelbåt. kommer ha skoj hela denna sommarn och flera sommrar framöver. Kanske en platt-tv i höst. Skönt att kunna göra både och.

  Och jag är ändå en undergångsprofet i mina kretsar.

  SvaraRadera
 23. Von Spöktimmen, jag har inte sett på TV på snart fem år. Däremot har vi en platt skärm på vilken vi ser på film ibland.

  SvaraRadera
 24. Och ja, vi betalar vår TV-avgift eftersom skärmen har en TV-mottagare. Vi saknar dock antenn.

  SvaraRadera
 25. att betala tvavgift är som att bli mobbad av skolans svagaste kille

  SvaraRadera
 26. När jag slutade vara anonym så kontaktade kära läsare till mig Radiotjänst i Kiruna AB och påstod sig vara mig och sade att "jag ville betala TV-avgift". Fast det gjorde jag redan, så det trakasseriet föll till föga.

  SvaraRadera
 27. Bra skrivet, som vanligt Cornu. Ganska självklart men svårt för många att begripa verkar det som.

  SvaraRadera
 28. Härliga takter! Anonyma anmälningar är det fegaste jag vet. Man undrar om anmälaren själv betalade tv-avgift?

  /ännu en licensbetalare

  SvaraRadera
 29. I mitt jobb får jag ca 27kr efter skatt per körd mil i bilersättning då jag kör i tjänsten(ca 2000mil/år). Åker jag buss betalar arbetsgivaren endast för busskortet. Bilen jag köpt(visserligen begagnad) har hittills kostat ca 18kr/mil inkl allt(försäkring, reparationer/övrig bilvård, bensin och värdeminskning).

  Dessutom bor jag mitt i stan så jag kan åka ut utanför stan och handla på stormarknader istället för närmaste Coop Konsum i stan och därigenom sänka mina matkostnader ganska ordentligt.

  Är detta bilköp att betrakta som en investering?


  Men i sak håller jag med, det finns inga bra bilaffärer bara olika grader av dåliga!

  SvaraRadera
 30. hhahahahahaahahahahahahaha stor humor cornu!

  SvaraRadera
 31. Cornucopia

  Ditt eviga mantra är en anomali i vårt ekonomiska system. Det finns inget sparande utan en motsvarande skuld hos någon annan. Eftersom det inte finns skuldfria pengar (OK då, sedlar och mynt är i viss mån skuldfria men de motsvarar bara några % av penningmängden) så kan det heller inte finnas något nettosparande. Systemet är byggt så att en självutnämnd elit är skuldfri och den stora massan tvingas/luras/lockas in i evigt skuldslaveri till denna elit. Politik och media ägs av samma elit och dansar med. Ditt mantra förblir en utopi tills parasitsystemet raseras.

  /Edward

  SvaraRadera
 32. Edward, sparande innebär inte att du sparar i pengar på bankkonto. Du kan spara i guld, silver, aktier, mark etc. Och då äger du faktiskt något, aktier är ju andelar i verkliga företag.

  Att sedan detta sparande denomineras i fiatvalutor är en annan sak, men du kan ju lika gärna värdera sparandet i exempelvis aktier utifrån hur många gram guld det motsvarar.

  SvaraRadera
 33. Radiotjänst förefaller bestå av en hög enorma idioter.

  Jag blev i princip tvingad att betala in TV-avgift för att undgå att hamna i onåd i kreditupplysnings-sammanhang. När Radiotjänst till slut lyckades fatta att jag inte har någon TV så fick jag tillbaks pengarna som de hade tvingat mig att betala in men de slutade inte ringa och fråga mig om TV-innehav för det. Varje gång de ringer så är jag redo att skälla ut dem för deras förbannade fasoner.

  (Helt skuldfri, ifall någon undrade....)

  SvaraRadera
 34. Von Soffpotatis2011-07-11 17:44

  Jag blir bekymrad över dig courno. Varför har du övergivit tv tittandet sedan fem år tillbaka i tiden. Finns det verkligen inget som skulle falla dig i smaken, eller späkar du dig själv för att du är principfast av någon anledning. Finns tid till att plocka dina morötter också om du planerar lite.

  SvaraRadera
 35. En annan aspekt av att all konsumtion kallas investering är att en del politiker anser att alla utgifter som det offentliga har är "investeringar". Vissa vill "investera" i att generellt höja lärarlöner. Andra vill "investera" i att höja sjukersättning och arbetslöshetsersättning. Några vill "investera" genom att höja anslagen till HBT-forskning. En populär "investering" är att sänka skatten.
  I jämförelse med det offentliga språkbruket tycker till och med jag att det kan vara en investering att köpa en platt-tv.

  SvaraRadera
 36. Cornu 12.26

  Det där tolkar jag som ett slags ickesvar. Vi kan, som du säger "spara i guld, silver, aktier, mark etc", men problemet är att dessa sparanden måste än så länge betalas via privatbankernas kreditsystem. Bankerna styr kreditmängden och därmed också priset på mina investeringar. Alltså kan inte fler än en minoritet börja nettospara i dessa saker utan att någon annan är satt i skuld. Ditt mantra är alltså en utopi för flertalet och för folket som helhet. Endast en bråkdel kan ägna sig åt det, inte pga bristande begåvning utan pga systemets inbyggda funktion av att suga ut värdet ur allt arbete i samhället.

  /Edward

  SvaraRadera
 37. Låt oss nu inte frestas till ideologiproduktion cornu. Att renovera ett 'fungerande plastmattebadrum' samt ett 'fungerande fururent kök', är idag i medel-stora städer en uppenbar investering, som för större objekt får fårket att bjuda 500' mer när man själv investerat hälften. Människor är inte rationella utan till flertalet styrda av drömmar, illusioner, projektioner. För dem blir det konsumtion av drömmar, för oss investeringar...

  SvaraRadera
 38. Först och främst tack för en mycket läsvärd blogg. I några månader har jag nu lusläst - om möjligt i den digitala världen - dina inlägg.

  Jag har tidigare i år tagit studenten och mina ekonomiska kunskaper är än så länge knappa. Har den senaste tiden tagit mig tiden att börja läsa en del böcker rörande ekonomi. Vad som slagit mig är att många ekonomer vilka skriver längre verk ofta är socialister. Mina antaganden är att de ofta värdesätter det faktum att avkastning bör stå i relation till vad de bidrar med till samhället. Vilken i mån och mycket är en klok slutsats. För att vidga mina vyer vill jag därför fråga dig om du vet om det finns några böcker, av de enklare slaget, skriva med influenser och tankar av den borgerliga typen?

  återigen tack för mycket intressant och underhållande läsning. Du är en bidragande faktor till mitt allt mer drivna intresse för ekonomi.

  SvaraRadera
 39. Gustav - läs economics in one lesson av henry hazlitt.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1433272466

  /Peter

  SvaraRadera