Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2011-07-01 11:56

Första resultaten av försvarets nya rekryteringssystem

De första resultaten av Försvarsmaktens rekryteringssystem, där intresserade kan tas ut att genomföra GMU, grundläggande militär utbildning, för att sedan söka anställning och vidare utbildning inom försvaret, är nu inne. Avhoppen är betydligt högre än väntat, mestadels av medicinska eller fysiska orsaker. Problem med motivationen finns det antagligen inte, vilket existerade i det gamla invasionsförsvarets värnpliktssystem. Men när inte alla (unga män) genomgår en mönstring så har man inte längre halva gräddan av svenska ungdomar att välja bland (=unga män), utan bara de som faktiskt är intresserade. Och vill tjänstgöra i ett av Sveriges farligaste yrken för 17000:- i månaden.

Och då blir det si och så med fysiken. Samtidigt innebär tydligen GMU lägre krav på rekryterna än det var på de värnpliktiga. GMU skall vara standardiserad över hela landet, men föga överraskande så har amfibieregementet på Berga hela 30% bortfall under GMU. Om utbildningen är den samma så måste skillnaden mot snittet på 20% i bortfall över landet bero på att befälen är tuffare på Berga. Genomförd GMU på Berga innebär dock att man lika gärna kan söka sig till luftvärnet i Halmstad som radaroperatör, eller för den delen stabssoldat hos P4 Skövde, inte att man måste gå vidare som amfibiesoldat.

Min egen grundutbildning skedde sommaren 1991 på P4 i Skövde, som en av ett 30-tal KB/PB befälselever på Skånings kompani. Vi hade rejält bortfall den sommaren. Antalet värnpliktiga KB/PB var det dubbla mot vad kompaniet behövde, och det pressades hårt. En fjärdedel föll bort, men vi hade fortfarande en övertalighet under resten av värnplikten, vilket ledde till att befälen kunde pressa oss i konkurrens mot varandra för att de bästa till våren skulle väljas ut till krigsplacering.

Men det var bland värnpliktiga plutons- och kompanibefälen som rimligtvis hade högre krav på sig. Bland de värnpliktiga soldaterna rörde sig avhoppen om enstaka procent. I min pluton tappade vi inte en enda gruppchef eller soldat. Kanske var det tur, då övertaligheten där bara rörde sig om några få nyckelpersoner som dubbelutbildades, t ex ABC-gruppchef eller stabsgruppchef.

Jag tror inte att "dagens ungdom" är klenare än vad vi var på vår tid. Kunde jag klara mig genom KB/PB-sommaren, inklusive 8 mil baskerprov i Tivedens kuperade landskap under 30-gradig sommarvärme, med mina 183.5 cm och dåvarande 61 kg (ryckte ut på 67 kg, idag är jag på 77kg, tack vare skogsarbete) så lär dagens ungdom också ha vad som krävs fysiskt.

Problemet lär istället vara att man inte längre kan rekrytera bland alla svenska ungdomar, utan bara bland de som har lust att jobba i ett livsfarligt jobb för 17000:- i månaden.

Det kan dock finnas många och goda skäl att trots den dåliga lönen göra detta, speciellt på Livgardet eller Berga, då det skall ges möjlighet till "enkelt boende", att dela en lucka med tre andra soldater under tjänsteåren, för någon tusenlapp i månaden. Billigare boende än så går inte att hitta i Stockholmsområdet, om man som ung 80-talist alls kan få tag på en bostad utan att behöva bli bolånetorsk. Förr i tiden var man 16-20 man på en lucka. Fyra är nog helt OK om man vill komma hemifrån.

De låga utgifterna kan tillsammans med påslagen för utlandstjänst göra att den ansvarsfulle ungdomen kan komma ur sin militärtjänstgöring med några 100 000 på banken, om man inte som så ofta faller i köpa-bort-tristessen-på-utlandstjänsten-fällan-aka-combat-kalle och köpa 26 st knivar från Fällkniven, tre klockor från MTM (finns ej i Sverige vad jag vet) och fem ryggsäckar från Maxpedition eller något annat varumärke avsett för att pimpa våra krigare.

Willhelm Agrell anser att Sverige blir mer sårbart utan värnplikt, och det stämmer förstås helt och hållet. En annan risk är att försvaret drabbas av en kåranda och vi-och-dom, och distanserar sig från det civila samhället. Vilket inte är en önskvärd utveckling.,

Bloggrannen Wiseman är iaf inte ett dugg överraskad.

I övrigt framgår det i Schibsted/SvD:s artiklar att intagningskraven redan har sänkts, precis som i Midvintermörker. Vi får se om Jenni i artikeln från Berga går samma väg som Elin i boken. Likheter finns iaf, t ex sportintresset, och intagningskraven till amfibiekåren skall ha sänkts så att kvinnor skall klara av kraven.

Det är väldigt svårt att återinföra värnpliktssystemet när det avskaffats. Politikerna är inte ens intresserade av att påbörja återtagningen av försvaret, trots att vi har grannar som rustar offensivt i vår omedelbara närhet.

29 kommentarer:

 1. NATO är vårt försvar. Det trodde jag ingen hade missat vi det här laget.

  SvaraRadera
 2. NATO har slut på ammunition bara pga Libyen.

  SvaraRadera
 3. Med ett BMI på 18 kvalade du klart in i gruppen underviktiga. Det kan inte ha varit vare sig mycket protein i kosten eller fysisk aktivitet när du växte upp

  SvaraRadera
 4. När jag läser om sänkta fysiska krav och om folk som får utbilda sig i försvaret iförd slöja samt får hjälp med att bada bakom skynke funderar jag på om försvaret egentligen införstått med vad krig egentligen är. Det finns ju ingen plats för finkänslighet i en skarp situation så varför inte öva under de förutsättningarna istället för under fredliga dito?

  SvaraRadera
 5. BMI-skalan är ett skämt. du kan vara 160 cm lång, väga över 100 kg och inte ha en gnutta fett på kroppen.

  SvaraRadera
 6. BMI: kroppsbyggaren och gladiatorn Atlas fick en gång i tiden tjänstgöringsförbud på sin ubåt då han enligt BMI-måttet var överviktig och otränad...

  Enligt pliktverkets statistik så är "dagens ungdom" i sämre fysisk status än oss som mönstrade före 90-talet. Tydligt trendbrott kring mitten av 90-talet. De lär möjligen vara i bättre fysisk status än många av oss "gamlingar" är idag ;-)

  SvaraRadera
 7. jo, 61 kg och 183 cm, då talar vi bara muskler, eller hur...skulle nog vinna alla kroppsbyggartävligar rakt av, eller hur...jo just det...

  SvaraRadera
 8. Poängen där var att jag trots den kroppsformen i den unga åldern kunde klara av det som krävdes av mig. Klarar inte dagens ungdomar av det så är det illa ställt.

  Fortfarande knappt ett uns fett än idag.

  SvaraRadera
 9. Vad jag minns av lumpen så var kondition avgörande, inte hur man var byggd. Vi hade ett muskelberg som alltid släpade längs bak när vi hade långa marscher, för att inte säga dom gånger vi var ute med vita blixten.

  SvaraRadera
 10. Jag har just hittat till denna eminienta blogg.

  Wilhelm Agrell blev publicerad i SVD i morse, och kritiserar nedläggningen av värnplikten mm. Hur skulle Du vilja att landets försvar såg ut?

  I kommentarerna skrev "Engelbrekt Engelbrektsson" ett vettigt inlägg, kl.9:

  "Sverige behöver fortfarande ett starkt försvar baserat på allmänna värnplikt
  för män och kvinnor under 47 år. Sverige behöver 17 mekaniserade
  brigader plus specialistförband såsom 1 art regemente, 1 ing regemente 1
  sig regemente osv. Sverige behöver 5 amf brig. Sverige behöver 7
  flygflottiljer i fred varav 1 flottilj på Gotland. Sverige behöver 24 korvetter av Visbyklassen fullt utrustade. Ev 8 fregatter samt 12 ubåtar av klassen Västergötland varav hälften större med lodräta rakettuber.
  24 lokalförvarsbataljoner och 24 hemvärnsbataljoner."

  Vad anser Du om den nivån? Förslag på ändringar/förbättringar? Kostnader, tre procent av BNP? /Hjalmar

  SvaraRadera
 11. Jag ser det mest som ett av räknenissarnas krumbukter frissa sin fejkstatistik i traditionell borgerlig anda.

  Valet för de unga i misärsverige blir att välja mellan fas 3 och prova bli militär såvitt man inte struntar i allt fixar en egen försörjning i någon ljusskygg aktivitet vilket allt fler verkar välja klokt nog för varför träla för en spottstyver sedan bli puttad utför ättestupan när man kan leva som en kung under sina bästa år skita i ifall man bränner ljus från båda ändar?

  Modellen är beprövar så facit är kännt vilket är en av de få fördelar som finns med alliansen som är oförmögna tänka konstruktivt.

  Länge leve koppa/klistra regeringen

  SvaraRadera
 12. Man lobbar hårt för att värva ex.vis kvinnor, oavsett om man har många dugliga män som söker. Läs: svenska män. Är man invandrare är det dock bra.

  Ideologi som löpt amok, HBT som ideal för försvaret... I rest my case.

  SvaraRadera
 13. Manfallet beror troligtvis på för mycket stillasittande framför datorn.

  SvaraRadera
 14. @ anonym 15:48
  ??? Vad skriver du egentligen?

  "ett av räknenissarnas krumbukter frissa sin fejkstatistik"

  Vad betyder det?

  Hur ska man läsa och förstå rappakaljan i mitten? Vad betyder "kännt" eller vad menas med "koppa/klistra regeringen"?

  Tro f-n att svenska unga har svårt att få jobb. Ingen förstår väl ens vad som står i ansökan?

  Kan någon visa dem var herr toaletten är. Skit förutsättningar är vad de får höra. Alternativ till militär kan vara att bli sjuk sköterska eller att stanna hemma, leva som kung och köpa en gift orm. Ett jobb där man inte behöver skriva så mycket kan vara dörrförsäljare av skum släckare.

  Nu tar jag semester och lägger mig i hängmattan för att dricka öl och softa under äppelträdet så att i höst kan man ta nya tag och hitta något mer väsentligt att bli upprörd över för sånt här kan man ju inte slösa energi på när man behöver energi för att jaga bort gubbfläsket så att man orkar skriva upprörda kommentarer över dagens slappa ungdom jag menar den visan har man ju själv aldrig hört på den tiden man själv var en slapp ungdom menar jag liksom faktiskt så det så fast så har det väl alltid varit eller men lite trött blir man ju liksom ba fast då var det mera va som gamfolket retade sig på när man sa va i varannan mening liksom alltså va ba...

  Trevlig semester alla bloggare och kommentatorer!

  SvaraRadera
 15. Jag tror definitivt dagens ungdom i allmänhet är klenare än på "vår" tid och att det speglar sig i en allmän förklening av fysiken. Själv lumpade jag som jägare 1991 och det finns en stor skillnad om man jämför då och idag.

  Då fanns inte dator, tv-spel, internet, mobil, etc etc som det finns idag. Rörligheten bland ungdomar har minskat kraftigt till följd av mer stillasittande aktiviteter.

  Så försvaret har sänkt ribban och börjar ta hänsyn till andra saker. "Krigets krav" pratade man om på den gamla (goda?) tiden. Vilka krav är det idag? Genderkrav? Mångfaldskrav? Värdegrundskrav? Knappast krigets...

  Jag såg förresten ett inslag om Finlands försvar där befälen idag var bekymrade över den allmänna försvagningen bland dagens värnpliktiga. Det har resulterat i att idag börjar man med en mer individanpassad nivå som kan innebära stavgång bland vissa grupper för att bygga upp fysiken, istället som förr, att köra på i förvissningen om att alla hänger med.

  Deras fördel är att alla unga män, och en del kvinnor, gör militärtjänst, vilket medför fördelar i fortsatt rekrytering. Sådana som alls inte hade varit intresserade, men visar sig vara väldigt lämpliga och intresserade kan gå vidare till yoff. En bredare grund, helt enkelt. Jag tror vi missar mycket med att ha avskaffat värnplikten.

  SvaraRadera
 16. Sverige har nu fått en legoknekt armé som numera kan anvendas mot den inhemska befolkningen.

  SvaraRadera
 17. Jag saknar också värnplikten.
  Den hade en del nackdelar, men oerhört många
  fördelar. Tyvärr har några bestämt att
  Sverige ska avvecklas, och det går ju lättare
  om vi inte kan försvara oss.

  SvaraRadera
 18. Jag brukar gilla vad du skriver Cornu, men det här omhuldandet av krigsmakten, eller förlåt, försvarsmakten som det numera heter (Orwell lever), luktar lite unket. Ömsesidiga militära rustningar är aldrig, och har aldrig varit en orsak till varaktig stabil fred, utan det förhåller sig precis tvärt om. Rustningar, och i synnerhet ständigt övande militärers katt-och-råtta lek är en orsak till misstänksamhet och misstro.
  /Masse

  SvaraRadera
 19. Masse, rustningar? Sverige har konsekvent avrustat med 2-5% om året (inflationen) de senaste 15 åren. Ryssland upprustar däremot extremt just nu, 60%-iga ökade anlag och total modernisering, offensiv kapacitet i Östersjön mm mm.

  Resultatet tillsammans med att Europa framöver blir allt mer, till slut totalt, beroende av Ryssland för sin energitillförsel kommer innebära att Östersjön kommer bli ett ryskt innanhav, så tillvida att Ryssland helt kommer diktera vad som gäller, då vi utan trovärdigt försvar inte kan göra något annat än acceptera vad som än sägs. Vi blir så att säga ockuperade utan ett skott fälls, helt enkelt därför att vi är försvarslösa och alltså måste ge upp vår suveränitet i lokal utrikespolitik.

  Trilskas vi kan Ryssland t ex göra en överflygning rakt över Gotland med ett dussin strategiska bombplan + eskort utan att vi kan göra ett skit åt det, bara som en markering om vem det är som bestämmer. "Felnavigering" blir det förstås officiellt.

  SvaraRadera
 20. Kul! Det ante mig när jag läste boken. - Livkompaniet ,men inryckning två månader senare. Jag kanske olovandes gett dig tillstånd att tola, eller var det stridsvagnarna? Länge sedan nu.

  Var du med vid tältbranden? Robotmassakern på Revingehed?

  /176cm, ca60kg

  SvaraRadera
 21. WW1 berodde kanske delvis på kapprustning. Vis av detta svarade man inte när Tyskland återigen började rusta. Med känt resultat.

  SvaraRadera
 22. @Cornucopia

  Du behöver ju inte sprida propaganda direkt om dom "elaka" Ryssarna i öst som vill komma & attackera oss imorgon. Det är förvisso sant att Ryssland har moderniserat sitt försvar gentemot Sverige & har en väldigt nationalistisk politik, både utrikes & inrikes till skillnad från andra Europeiska nationer & någorlunda anti-NATO politik, men vad i all världen får dig att tro att Ryssarna vill attackera Sverige?

  Vad har Sverige gjort emot Ryssland & Ryssland emot Sverige? Vore det inte bättre att söka en någorlunda gemensam militär allians med Ryssland om man är rädd för att bli attackerade utav dom & öka handeln med Ryssland, samt sluta vara rädd för den "påhittade" fienden i öst.

  Ryssar & Svenskar har mycket gemensamt & vi borde vara öppna emot varandra, det är mycket som både vi väst kan lära oss av ryssarna som dom kan lära av oss.

  Mvh HerrNationell

  SvaraRadera
 23. 20:58, ja, jag var med vid tältbranden. Det visslade i luften av lös ammunition så vi blev beordrade att ligga kvar på marken i tälten. En natt samma helvetesövning (Skillingaryd, smällkall vinter) fick vi utdelat skarp ammunition 5.56 nattetid istället för lös. Vet inte om det var via er toloomgång. Det upptäckes iaf som tur var.

  Robotmassakern på Revingehed, avser du Pansar-92 eller slutövningen? Vi massakrerade robot på bägge.

  Var du tologruppchef? Då har vi tolat. För hand. Satt i 11-bil själv.

  SvaraRadera
 24. Herr Nationell. Ryssland behöver som jag skrev inte invadera eller attackera oss. Som det ser ut kan de istället säga till vad de vill och vi måste foga oss.

  Du tror att ryssarna är veka svenskar som bryr sig om genuspolitik och HBT-frågor. Ryssen förstår bara ett enda språk, och det är styrka. Övriga skrattar man åt, inklusive Sverige.

  SvaraRadera
 25. Det mest underliga kan inträffa.

  Ta läget i Sverige vintern 1743-1744.
  På våren det fjärde Dalupproret (Stora Daldansen). Regeringen fruktar allmän bonderesning och inbördeskrig. Dessutom är krig med Danmark nära att bryta ut.
  Svenska regeringen ber tsarinnan Elizaveta Petrovna (Peter den stores dotter)om beskydd. 12 000 ryska soldater , 30 galärer och 20 andra fartyg avdelas.
  De ryska förbanden förläggs i Stockholm, Söderköping och Norrköping.
  I Norrköping inkvarteras Kexholms, Tjerigovska, Aspsjeronska och Nisovska regementena.
  Det är bara 24 år sedan ryssar brände staden.

  Inte förrän midsommaren 1744 lämnar de ryska regementena Sverige.
  Men det här lärs väl inte ut i svenska skolor längre?

  Maria Kuprijanova

  SvaraRadera
 26. @Cornu 04:20, var det skönt med sovmorgon? :-)

  SvaraRadera
 27. 04.20
  Jag körde bataljonskvartermästarens, med fleras, elvatolva. När de var och fikade och någon, tror det var TL, ville tola sa jag ok. Inte värre än så men upprörda var de, fel orderväg. Inga skarpa skott den gången. Tror mig dock minnas denna incident nu när du nämner den.

  I min bil såg man inte så mycket men hörde desto mer. Robotmassakern jag tänkte på var när våra stridsvagnar blev utslagna i en rad på en kvart. Då var det mycket kommentarer där bak. Så här efteråt ãr det ett typexempel på vikten av att öva. I verkligheten har man knapp en chans. Sambandschefen var en cool person för övrigt.

  SvaraRadera
 28. 17000 i månaden är nog helt okej för den som tycker att det är kul att skjuta på andra människor.

  SvaraRadera
 29. I en skarp situation spelar det väl inte så stor roll hur soldaterna ser ut? Dör gör de ändå med nästan 100%-ig säkerhet. Även en tjockis kan hålla i ett vapen och fortsätta skjuta tills dess att ammuntionen är slut eller motståndarens kulor tagit kål på honom. Det tar inte mer än några dagar innan en rysk invasionsstyrka intagit hela Sverige. Några trupprörelser, inkallande av värnpliktsförsvar etc hinner vi inte med ändå. Bättre med ett hemvärn "på steroider" som kan agera fartgupp för en rysk (eller amerikansk) invasion.

  SvaraRadera