Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2011-07-18 12:28

EU vill att privatpersoner skall betala för skuldkrisen via ny bankskatt

Samtidigt som den suveräna skuldkrisen accelererar och blir allt mer akut för BIGPIS FUK US-länderna (Belgien-Italien-Grekland-Portugal-Irland-Spanien Frankrike-Storbritannien (UK) och USA) så famlar nu EU:s ledare allt mer desperat efter lösningar.

Senaste förslaget är att lägga en skatt på alla EU:s banker, även de svenska relativt oskyldiga bankerna. Detta för att man skall få den privata banksfären att betala för kalaset och Euro-fiaskot. Men det är förstås bara en illusion. Höjda skatter på en sektor förs alltid vidare till kunderna. I den mån kunderna är företag så för dessa sedan vidare sina ökade kostnader till sina kunder.

I slutändan blir det alltså alla EU:s privatpersoner som skall finansiera den här bankskatten. Det låter dock bättre att skattebestraffa bankerna än privatpersonerna, men inget företag för inte vidare sina kostnader till kunderna. Exempelvis genom höjda räntor på bostadslånen, avgifter på bankomatuttag, sänkta räntor på bankkonton och höjda avgifter på Internetbanker och kort etc. Men det får bli rätt saftiga höjningar om Internetbanker skall betala det hela. Istället kommer bankernas ökade skatteutgifter tas där volymen är som störst. I Sverige är det som bekant bostadslånen...

Annars kan man förslagsvis börja med att lägga en skatt på det EU-frälse som skattefritt jobbar i Bryssel och just är de som infört euron till en början. Det räcker kanske inte långt, men vill man höja andras skatter och kostnader kanske man skall börja med sig själva?

Det finns nu iaf de (britter förstås) som menar att eurosamarbetet har mindre än 48 timmar kvar att leva. Pengar strömmar nu in i åtminstone schweizerfranc, CHF, så till den grad att den schweiziska centralbanken har intervenerat för att inte CHF skall stärkas för fort och för mycket.

Även USD stärks förvisso, men det känns som att det är flykt till det lilla alplandet som gäller nu, då USA som bekant har en alldeles egen löpande skuldkris som blir allt svårare att sopa under mattan. Intresset för Schweiz var för övrigt vad som fick mig att skriva förra inlägget om förvaring av guld i bankvalv i bl a Schweiz.

Nu tror iofs inte jag att eurosamarbetet havererar inom 48 timmar, men problemen med skuldkriserna kvarstår och förvärras för varje dag som går. För den som tror något annat så ser det allt mer ut som att man skickar vidare problemet allt kortare intervall. Det rör sig numera bara om dagar eller veckor innan problemen tilltar igen, inte månader. Förr eller senare kommer verkligheten ikapp EU och EMU (och USA).

För övrigt skulle väl en bankskatt göra att pengar drar ut ur EU, t ex till Norge eller Schweiz. Eller andra mer ljusskygga ställen.

23 kommentarer:

 1. GIABO - Global Insurrection Against Banker Occupation

  SvaraRadera
 2. Ibland, Cornucopia, framför du löst tyckande. Att en bankskatt skulle föras över till bankernas kunder är ett exempel på löst tyckande.

  Bankerna tar redan ut de maximal räntor och maximala avgifter som kunderna kan och vill betala. De kan alltså inte skjuta över sina kostnader till kunderna helt godtyckligt.

  Argument som bankpersonal med miljoner i bonusar varje år hittat på för att skydda sin lukrativa verksamhet är långt under din nivå.

  En bankskatt vore inte fel men helst skulle en Tobinskatt införas, dvs en avgift på alla transaktioner i finanssystemet.

  Girig bankpersonal är givetvis emot det men vi som är låntagare och skattebetalare skulle vinna på det.

  Dessutom borde alla som idag är bankkunder kunna låna i Riksbanken till styrränta, t.ex. mot statsobligationer eller som bottenlån på en fastighet.

  Gissa vad miljonbonusbankpersonalen anser om ett sådant förslag.

  /LV

  SvaraRadera
 3. LV, det är inget tyckande, det är verklighet. Inga kostnader för skatter, avgifter, tullar eller regleringar tas av företagen, utan skickas alltid vidare till sina kunder. I den mån inte kunderna har råd att betala går istället företag omkull och betalningen kommer då genom minskad konkurrens och med det högre priser i konkursernas spår.

  Lev du vidare i din lilla bubbla om att skatter inte skickas vidare till kunderna i form av dyrare produkter och tjänster.

  SvaraRadera
 4. Det omvända gäller dock inte alltid. Sänkta skatter brukar inte skickas vidare, utan tas istället ut som högre vinster.

  SvaraRadera
 5. Nog tror jag bankerna går skadeslösa om man tar ut avgifter från dem. Speciellt eftersom det inte finns något alternativ för folk att byta till.

  Min känsla blir mer och mer att man skall minimera sina affärer med banker så mycket det bara går för det kommer bara bli dyrare framöver.

  Alla Basel-kraven som bankerna kämpar med nu, lägg på det ovanstående förslag (som kommer ta tid att få igenom visserligen), penningtvättkraven, trror-registren etc etc.

  It's gonna cost ya'!

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 6. Re LV

  Nämn något företag fått högre utgifter och inte valt att ta ut de högre kostnaderna i högre kostnader för kunder? Vad får dig att tro att bankerna kommer acceptera högre utgifter och bara sitta med armarna i kors?

  SvaraRadera
 7. Lars, var hittade du att bankskaten skulle omfatta alla banker i EU och inte bara alla banker i euroländerna?

  SvaraRadera
 8. Kanske skulle man göra som fransmännen och åka ner till Bryssel och spruta lite grispiss över parlamentet?

  Angående banker och hur de nästlat sig in i våra liv alltmer sedan ca. 60-talet så försöker jag mer och mer komma ifrån den storbank jag själv växt upp med (Swedbank) och istället använder jag tjänster från t.ex. Avanza eller mindre banker där man inte bara är en gödgris för ledning och aktieägare.

  Rekommenderar återigen boken Bankbluffen av Joel Dahlberg.

  Varje gång jag är i kontakt med min bank tar jag upp att de tjänar gratispengar på mitt lönekonto och även om jag hittills inte fått något för det så är det bra om folk blir medvetna om detta och börjar att pressa bankerna. T.ex. borde man väl kunna få lite rabatt på sitt VISA-kort eller Internetbank som plåster på såren för detta? Värt ett försök, annars är det väl bara att bombhota det lokala kontoret. :-D

  OBS: Det var ett skämt det där med bombhotet, vill inte ha bilar med mörka rutor på gatan och framför allt inte mina småpengar frysta på Swedbankkontot. ;-)

  /Palle

  SvaraRadera
 9. @Magnus Redin:

  http://di.se/Artiklar/2011/7/18/240418/Bankskatt-ska-radda-Grekland/?sr=6&tr=290862&rlt=0

  /Palle

  SvaraRadera
 10. Banker har aktieägare, aktieägare och marknaden förväntar sig avkastning. För att ge avkastning i en tid med ökande kostnader så måste bankerna förskjuta en del av kostnaderna till kundbasen, i form av högre avgifter.

  Om Borg och FI inför högre kapitalkrav än Basel II så kommer kostnaderna att öka.

  SvaraRadera
 11. Både rätt och fel är min åsikt angående överförande av skatter till kunder. Förväntat return-on-equity har förvisso sjunkit från 18% till 15% sen finanskrisen men överlag skickas det mesta vidare, marginalen på rörliga lån är ett exempel på det.

  Med anledning av inlägget så har jag en tanke, grekisk skuld är idag redan prissatt till mellan 45% och 67% av nominellt värde beroende på löptid, längre löptid och lägre ränta= lägre pris och tvärtom. Om ecb lånar ut 100mdr eur till Grekland kan Grekland minska sin skuld med 100mdr/0,45 på ett bräde. Förlusten hos investerarna är bokförda sen länge så ingen effekt kris där. Greklands skuld minskar utan att bnp ändras så kvoten blir avsevärt bättre. Värdet på ecbs innehav av Greklands papper stiger då konkursrisken minskar. Jag ser bara vinnare i det här. Tankar?

  SvaraRadera
 12. Förlusten hos privata investerare är i nuläget 0% ? Och alla eventuella förluster ligger hos ECB/FED/Kinesiska dito Och de privata investerarna ser ogärna att den förlusten ökar?

  SvaraRadera
 13. Att försvarsmakten hänger på din blogg kan man förstå. Men skatteverket?? Men så ser man att skatteverket hänger på alla bloggar. Mycket fusk eller:-)
  http://gnuheter.com/creeper/name/Skatteverket

  SvaraRadera
 14. Mycket lutar åt att bankerna/politikerna är i panikläge och kommer göra allt för att "fixa" detta oavsett vem som blir drabbad förutom dem själva. Allt tyder på att de kommer göra det in i det allra sista och införa total faschism i mycket större grad än nu.

  Faschismen lär bli brutal och hänsynslös tills sista oljedroppen och metallen är förbrukad. Så länge folket i Europa får mat, vatten och tak lär vi inte få se någon revolution som vissa tror. Men det är inte omöjligt, men det krävs mycket för att sådant skall ske, typ ett mirakel. Titta på Grekland det är ett bra exempel. Deras demonstrationer är ett skämt mot Jasmin-revolutionen vilket krävs för att politikerna skall lyssna.

  Förr trodde jag faktiskt inte att makteliten skulle våga krossa demokratin så öppet men nu är jag säker på det. Inget är omöjligt tydligen.

  SvaraRadera
 15. Re LV. Absoluta merparten av de bankanställda får inte stora bonusar. De har tämligen normala löner o en del fall rätt låg löner i förhållande till sin utbildningsnivå.

  Givetvis förs kostander över till kunderna att införa Tobinskatt gynnar bara feta politiker som vill slösa bort ännu mer av våra skattepengar.

  SvaraRadera
 16. Här i Norge har Nordea höjt kostnaderna på lånen. Förutom räntan betalar jag 35 NOK/månad i avgift, något som nu höjts till 50 NOK/mån. I kronor ingen större ökning men procentuellt. Visst kommer bankerna försöka ta mer betalt men jag tvivlar på att allt kommer kunna vältras över på kunderna.Jag menar det att det är bara att inse att vi har en för stor banksektor i förhållande till övrig ekonomi (inte bara retail banker utan framför allt investeringsbanker,corporate finance, private equity) och det kommer i åren framöver inte bara slaktas bonus utan även folk från dessa institutioner.Läste en intressant intervju av Jim Rogers (Quantum fond grundare med George Soros) som menade att sekundär utbildning (läs MBA) är nästa bubbla som kommer att brista. Tror att många som läser en MBA gör det för att komma in på banking sektorn.

  SvaraRadera
 17. BIG PIS FUK US (STORA PISSET KNULLAR OSS) är ju en lysande förkortning på hela det politiska haveriet med EMU och EU.

  Om vår regering går med på att betala en enda krona till EMU bankerna så är de rubbade. De skall se till att inga svenska banker äger några "BIG PIS FUK US" obligationer så att vi inte får en ny bankkris i Sverige.

  Enda lösningen jag kan se är konkurs av länder och banker snarast, innan skulderna blir ännu större och alla EMU länder går i konkurs.

  Förhoppningsvis är detta slutet på EMU och EU. Har det kommit något bra ut ur EU som vi inte redan hade med ESS? Jag kan inte komma på någonting, det bara kostar pengar, 16 miljarder netto/år, plus en massa irriterande lagstiftning som ingen vill ha.

  Sverige ut ur EU(SSR) nu!

  SvaraRadera
 18. EU har 27 medlemsländer medan Euron har 17 länder.
  Om man nu ska var noggrann men det kanske inte spelar så stor roll på denna site?

  SvaraRadera
 19. Man börjar ledsna på all skönmålning som förekommer så den här postningen jag nyss läsning var om inte annat bättre än vardagslunken.

  http://www.redeye.se/aktiebloggen/seb-det-som-goms-i-sno-kommer-upp-i

  Det enda som är riktigt säkert är att gemene man kommer få notan förr eller senare...

  SvaraRadera
 20. @ Anonym 2011-07-18 15:15: Tänk lite längre än vad näsan räcker. Skatteverket är tillsammans med bl. a. Försvarsmakten en av Sveriges största myndigheter (ca 10 000 anställda). Är det inte rimligt att anta att en viss andel av dessa anställda är ekonomiskt intresserade och därmed har privat intresse av att läsa denna blogg?!? Man får väl bara hoppas att de gör det på sin rast och inte på arbetstid.

  SvaraRadera
 21. En "bankskatt" för att betala kostnaderna pga dåliga krediter kan ju ses som ett uttryck för att räntorna eg. varit för låga, och för mycket billig kredit delats ut...
  Mats L

  SvaraRadera
 22. Jag tycker att det pratas mycket om att folk måste ta sitt ansvar när de inte kan betala sina skulder på huslån mm Men när kommer bankernas ansvar in över deras försäljningsknep och affärsstrategier i ett land där vi har ett allmäntillstånd där vi skall konsumera oss lyckliga och arbeta oss blodiga för lyxiga kök och najsa lägenheter i innerstan och 60" 3D skärmar....Finns det inte andra vägar att gå än denna vi gått i snart 200 år ?
  Många verkar tro att detta är den enda vägen till ett bra liv....vi har förvandlats till konsumtions-sombis utan reflektion över hur detta påverkar vår omgivning oss själva våra barn och deras framtid, ibland önskar jag en riktig ordentlig börskrasch där våra papperslappar med ettor och nollor får visa sitt riktiga värde, där vi kan bygga upp ett nytt samhälle där de riktiga fysiska värden är det som räknas och där svenska folket är den maktfaktorn styr landet med respekt och kärlek...men det är ju tyvärr en utopi.
  För media och marknadskrafterna har fullt upp med att hjärntvätta oss med massa dynga som vi i slutändan kunnat klara oss mycket bra utan !
  Trädet är ruttet och frukten smakar sunkiga massproducerade genmanipulerade tomater från Portugal.

  SvaraRadera
 23. Ockrare brukar man benämna långivare som prackar på folk krediter som de inte kan betala för att sedan hålla dem i skuld- och ränteslaveri resten av livet.

  SvaraRadera