Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2011-06-26 12:22

Var är mina pengar, Avanza?

Från Avanzas Facebooksida, min fetstil:

"Hur ligger det till med utdelning i utländska aktier i kapitalförsäkring? Kommer man att få tillbaka avdragen utländsk skatt?
Thursday at 10:55am · Like ·

Avanza Bank Hej Michael,
I mars i år lämnade vi in en begäran till Skatteverket om avräkning för 2008 års utländska källskatt. Detta förslag blev godkänt och vi återbetalade då detta till de berörda försäkringstagarna. Vi har även lämnat in en begäran för år 2009 och hoppas nu få ett positivt besked även på denna. Ha en fortsatt bra dag! //Sanna"


För att Avanza inte skall kunna ångra sig så har vi en skärmdump från Avanzas Facebooksida nedan, kompletta namnet på frågeställaren borttaget (även om det förstås står på Facebook så behöver inte jag hänga ut bankkunder med komplett namn och bild).

För att kunna kommentera "var är mina pengar, Avanza?" måste man tyvärr like-a Avanzas Facebooksida, men det går förstås att ångra efter man väl kommenterat.

Jag har haft utländska utdelningar i kapitalförsäkring hos Avanza sedan 2006, inklusive år 2007, 2008, 2009, 2010 och 2011, men har inte fått ett öre av avdragen källskatt tillbakabetalt i enlighet med Avanza-Sannas kommentar ovan. Jag har även flera gånger frågat Avanza om avräkning, även om det är ett tag sedan sist.

Så var är mina pengar, Avanza?

Eller är det bara vissa kunder som fått avräkning? Sitter Avanza och smyghåller på resten av pengarna i hopp om att kunderna inte frågar efter dem? Jag har frågat efter dem för länge sedan.

För att förklara bakgrunden så skall försäkringsbolaget räkna av dragen utländsk källskatt från schablonbeskattningen av kapitalförsäkringarna, och dessa pengar skall alltså återgå till försäkringstagaren, innehavaren av kapitalförsäkringen. Tidigare har t ex Nordnet påstått sig göra detta.

Min enkla fråga till er läsare är om ni inte heller fått tillbaka några pengar från Avanza, och ovanstående Facebook-kommentar alltså är struntprat? Har ni inte fått pengar tillbaka så är det på sin plats att kommentera både på Facebook och i ett meddelande från ditt konto till Avanzas kundtjänst. Beroende på hur mycket du t ex haft i kanadensiska högutdelande truster så kan det röra sig om 10 000-tals kronor i pengar tillbaka, dock aldrig mer än schablonbeskattningen för kapitalförsäkringen om jag uppfattat det korrekt. (Räkneexempel: 2008 kunde man lätt ha 10% i utdelning på truster, varav 15% försvann i källskatt. Hade man då 10000/(0.15*0.1)=666 666 kronor i truster så blir det 10 000 kronor tillbaka som Avanza eventuellt tjyvhåller på. Dock var schablonskatten på 666 666 kronor bara ca 7 000:- kronor, så för 10 000:- tillbaka behöver man ha haft truster för en miljon. Drabbar alltså ingen fattig, iaf inte om vi pratar om 10 000-tals kronor.)

Så hur ser det ut för dig? Har Avanza betalat tillbaka källskatten?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Ser inget på mitt konto-15% draget.
  Kan det synas på deklarationen?

  SvaraRadera
 2. Jag har sänt frågan kanske 8 ggr till deras kundtjänst men alltid fått undanglidande svar.

  Skatter verkar inte vara någon exakt vetenskap hos Avanza.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 3. Ingen återbetalning har gjorts till mig. Har frågat och liksom /Lowrisk har jag absolut inte fått svaret att det ska vara "återbetalat" som Avanza-Sanna säger enligt din screen dump.

  SvaraRadera
 4. Avanza verker i mitt tycke allt mer inriktade på att hantera skatter...

  <a href="http://cristofferstockman.blogspot.com/2011/06/avanza-goes-skatteparadis.html</a>

  SvaraRadera
 5. Nej. Såklart från Nordnet men inte Avanza.

  SvaraRadera
 6. Har också fått från NON men inte AVA, tråkigt.

  SvaraRadera
 7. På Avanza kanske de skriver sina egna insändare/frågor som en del tidningar, radio- och tvprogram gör? De finns många klassiska exempel på det.
  De blir liksom så enkelt att svara på frågor om man formulerar frågorna själv, och så ser det bra ut. Marknadsföring är väl själva anledningen till att företag är på Facebook

  SvaraRadera
 8. Nån som vet om detta gäller IPS-konto också?

  SvaraRadera
 9. Har inte fått något. Har frågat minst 10 ggr det senaste året, och så sent som för tre veckor sedan svarade de med sitt standardsvar att de "jobbar på det".
  Den enkla slutsatsen är att om man inte vill betala mer i skatt än vad riksdagen bestämt, så skall man ha sin KF hos Nordnet.

  SvaraRadera
 10. 18:49, det gäller inte IPS, bara försäkringar.

  SvaraRadera
 11. Hej,
  Jag får börja med att be om ursäkt för mitt felaktiga meddelande på Facebook. Denna återbetalning för den utländska källskatten för år 2008 har dessvärre blivit något försenad eftersom vi har byggt ett system för att i framtiden kunna göra dessa återbetalningar kontinuerligt. Vi hoppas kunna börja återbetala skatten till våra kunder under dagen och det bör vara klart senast i slutet av veckan.

  Jag ursäktar återigen mitt felaktiga svar och har ni funderingar får ni gärna vända er till oss på 08-562 250 00.

  Vänligen
  Sanna
  Avanza Bank

  SvaraRadera