Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2011-06-18 17:27

Vad tycker grekerna själva?

Nu kan förstås ingen enskild person sägas representera hela landet, men här har ni ett intressant blogginlägg om Grekland, skrivet av en grek på välskriven engelska.

Grekerna protesterar inte för att de vill ha räddningspaketen men inte nedskärningarna. De vill helt enkelt inte ha fler räddningspaket alls. De vill blir av med makthavarna och vara fria.

"We will not suffer any more so that we can make the rich, even richer. We do not authorise any of the politicians, who failed so spectacularly, to borrow any more money in our name. We do not trust you or the people that are lending it. We want a completely new set of accountable people at the helm, untainted by the fiascos of the past. You have run out of ideas"

Finns även en del intressant statistik i blogginlägget, t ex att greker i snitt går i pension senare än tyskarna, arbetar näst flest timmar om året av alla OECD-länderna. Och de som fuskar med skatten är inte vanligt folk, utan alla egna företagare. Mutorna man måste betala för att få allmän sjukvård beror inte på korruption, utan på desperation då lönearbetande läkare inte får ihop pengar till att leva på annars, medan privata läkare stoppar alla pengar svart rakt ner i fickan. Och det mesta av underskottet i statsbudgeten består i räntebetalningar på statsskulden, inte på obalanser i den dagliga ekonomin. Det hela kallas med all rätt för ett angrepp och en invasion av en suverän stat med avsikt att ta dess riktiga tillgångar för att finansiera räntebetalningarna till de som tar över tillgångarna. Asset grab.

Jag skrev också igår om att det inte sker några neddragningar på den grekiska militären. Det är värre än så. Tyskland och Frankrike, som ju är de som klagar mest över Grekland har rent av sedan krisen inleddes förra året tvingat på grekerna vapenaffärer för 2.5 miljarder EUR i köp av bland annat fregatter och ubåtar från Frankrike och Tyskland. Låter lite motsägelsefullt när man samtidigt säger att landet måste göra åtstramningar...

Kontentan är att den kritik som viftas fram som ursäkt för ytterligare åtstramningar och utförsäljningar av statlig egendom bara gäller en mindre del av grekerna. Resten är hårt arbetande skattebetalare som nu får ta skiten. Och är genuint trötta på det.

Om detta verkligen är den allmänna uppfattningen i Grekland så finns det bara två slut på den grekiska tragedin. Revolution och/eller militärkupp. Folket kommer inte vara nöjda med fler nödlån. De vill inte ha nya nödlån. De vill ha sina liv tillbaka. Och det kommer inte via ytterligare upplåning.

Läs iaf inlägget. Good stuff. Länkar igen, då jag tror de flesta av mina läsare skulle gilla det som skrivs.

36 kommentarer:

 1. Min djupt analytiska hjärna har kommit fram till ett svar på alla problem, 3e världskriget.

  Vare sig vi vill eller inte så måste vi minska radikalt i antal konsumenter av naturresurser. En farsot som raderar miljarder behövs, men vi stretar emot med läkemedel, naturen kommer se till att jämvikt råder ändå. Naturen är den högsta intelligensen på detta klot, inte människoapan.

  Vi måste halveras och där efter blir runt en tredjedel. Jorden kan långsiktigt försörja en miljard människor. Troligen kommer ingen människa överleva då vår medfödda girighet är vår self destruct knapp.

  Jag kan tänka mig att offra sveriges offentligt anställda parasiter först, därefter arbetsförmögna men lata parasiter, därefter politiker och bankägare.

  3-4 miljoner svenskar kan leva rätt väl av det naturen ger oss, men inte fler!

  Usa måste bli runt 40 miljoner, EU 50-60..

  Det är en dyster kalkyl, men vissa av oss ska bort.

  SvaraRadera
 2. Vad har grekerna för val egentligen?

  1: Gå ur EMU, defaulta och devalvera.

  2: Stanna kvar i EMU och fortsätta bli våldtagna av trojkan.

  SvaraRadera
 3. Problemen i Grekland är likartade de i Sverige.
  Staten har för stor makt, tar in alldeles för mycket skatt.
  För dessa skatter bygger de en egen, politikervärld åt dem själva.
  Sveriges politiker är inte svenska folkets politiker utan EU´s
  politiker.!

  SvaraRadera
 4. Detta inlägg visar en helt annan bild än den vi fått av Grekerna.
  Frågan är om man kan belägga de uppgifter om pensionsålder , arbetstid mm som han kommer fram med?
  Ett blogginlägg kan ju vara en partsinlaga.

  SvaraRadera
 5. Med tanke på att deras trovärdigheten med avseende på statistik är minst sagt en katastrof bör läsaren ta både ett och två steg tillbaka. Med detta i åtanke samt efter att ha läst blogginlägget ser jag ingen som helst anledning att ändra uppfattning kring Greklands misär.

  SvaraRadera
 6. Var det inte år 2009 som Grekland erkände att de fuskat med statistiken?
  Statistiken som hänvisas till i blogginlägget verkar vara producerad innan erkännandet.
  Så jag tar också två steg tillbaka...

  SvaraRadera
 7. Bravo Cornu! du går från klarhet till klarhet.
  Föga förvånande skall det ha uptäckts stora gasfyndigheter i Grekland, gissa om utvinningsrätterna nu skall reas ut.
  Bara kvar för dig att inse var epicentrum för all djävulskap är:
  http://www.marketskeptics.com/
  Se den senaste serien och förena dig med oss "foliehattar"
  Även denna var bra:
  http://www.zerohedge.com/article/911-didnt-change-anything
  Jag håller med Ilargi på T.A.E. att det bästa vi kan göra för friheten är att stödja de Grekiska undomarnas uppror:
  http://theautomaticearth.blogspot.com/2011/06/june-8-2011-generation-junk.html
  Någon som är duktig på Google-fu som kan hitta en trovärdig insamling till stöd för de protesterande?

  SvaraRadera
 8. Jag skulle gärna se ett inlägg om centralbanker och guldstandard. Lite personliga reflektioner och vad du tycker verkar sunt. Med den vanliga hårda argumentationen och ett utlägg om vad du tror effekterna av den politik du vill föra skulle vara

  SvaraRadera
 9. Krisen kommer aldrig försvinna förrän folk fattar att vi får ta smällen. Vi skjuter på problemen och så skjuter vi lite till.

  Samtidigt blir det färre och färre runt bordet, fler och fler slås ut. Gnället börjar när massan drabbas, inte innan.

  40% unga är utan hopp i Spanien, deras skuld, de är unga. 25% i Sverige..

  För att de etablerade ska ha det bra måste de yngre offras, det är lika runt hela västvärlden. Sen har folk mage att klaga på de yngre, de ska snällt ställa sig vid skranket och skämmas för att de föddes?

  Nej, den feta egoistiska medelklassen i väst måste få fettet avskuret nu. Rensa rent på borden!

  SvaraRadera
 10. Gäller att prioritera rätt. Bankmaffian ska ut först, det är primärparasiten. Gäller i Sverige, euro-zon och USA. Sen kan vi börja snacka om hur samhället ska byggas.

  SvaraRadera
 11. Vad finner du för intressant i statistiken som han presenterar? Jag ser inte riktigt poängen. Jaha, enligt statistiken jobbar grekerna mest. Jaha, enligt statistiken går de i pension relativt sent. Vad säger det? Ingenting. Det hade varit intressant att få hårda fakta på hur många som deklarerar sanningsenligt för det hårda arbete de tydligen utför. Att bloggaren säger si och så om sina närstående rör mig inte i ryggen. Han påstår att det bara är de rika som skiter i att betala skatt, och du verkar köpa det rakt av. Varför?

  SvaraRadera
 12. @anonym 18:38
  Grekiska staten tar in alldeles för lite skatt jämfört med vilken annan stat som helst. Därmed inte sagt att pengarna spenderas klokt.

  SvaraRadera
 13. Jag köper inget rakt av. Jag redovisade en länk och redogjorde för en del av det som skrevs. Klarar du inte av andra infallsvinklar än din egen är det ditt problem.

  Jag har inget problem med att redovisa åsikter som inte är mina egna här på bloggen.

  SvaraRadera
 14. Många bra kommentarer här, det är egentligen bara den första (18.02) som suger. Market Skeptics förtjänar länkning, så att folk masar sig dit. Att kopiera en URL är det ju nästan ingen som bemödar sig med.

  Jag tycker också att det är läge att diskutera den svenska Riksbanken och hur stödet för den ser ut. Som jag ser det så är centralbankens avskaffande ett måste innan ekonomisk-politika diskussioner blir meningsfulla. Vore intressant att se Cornucopias läsares syn på saken i en omröstning.

  Anonym 20.13 har rätt, skillnaderna är oerhört stora mellan unga och deras föräldrar idag, sett till inkomst och förmögenhet. Det kommer att straffa sig, med all rätt. Politiker och bankirer lär få det särskilt hett om öronen framöver. Mikael 20.46 har också helt rätt.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 15. Cornu/ Nåja, jag får uppfattningen – inte bara i det här inlägget utan sett till flera – att du är av ungefär samma uppfattning som den här bloggaren. Det kanske är fel och i så fall behöver du inte ta åt dig något av kritiken.

  Jag håller med dig i vissa delar, som att bankerna har en stor del i problemet, men man kan knappast bortse från att Grekland länge varit ett genomkorrupt land från sämst betalda arbetare till den rikaste politikern. Är det verkligen någon som tror på att "de som fuskar med skatten är inte vanligt folk, utan alla egna företagare"? Det låter väl naivt att se någon sanning i det.

  SvaraRadera
 16. Om du får en lön där man likt i Sverige tar skatten vid källan, hur skall du då fuska med skatten? Oavsett om du är grek eller svensk? Förklara för mig hur den som får sin nettolön (=lön efter skatt) utbetald varje månad skall kunna fuska med skatten på sin lön?

  Låter som du som bloggaren menar gått på all den desinformation om genomkorrupta skattesmitande greker som säljs i media, med anledning att få europeiskt stöd för att pungslå grekerna på deras statliga tillgångar.

  Säger inte att det är så, men när man tar skatt vid källan så kan inte individen fuska. Egna företagare kan däremot fuska.

  SvaraRadera
 17. Mkt bra inlägg där du visar på mångsidighet.

  Såg en intressant newsflash om Lybien...
  Kan detta innebära att Lybieninsatsen kommer självdö? (Rebellerna har slut på pengar och kan inte pumpa upp mer olja...)

  SvaraRadera
 18. Inlägget är en scam - detta är ett tal av Marita Ulvskog 73 som körts genom google translate.

  Seriöst, lita inte på statistik från Grekland.

  SvaraRadera
 19. Cornu/ Hur många är det som jobbar vitt då? Jag vet inte, men det verkar ju uppenbarligen som att väldigt, väldigt många greker bara delvis jobbar vitt och med arbetsgivarens goda minne tar ut en del av lönen svart. Och att det funkar så lite överallt.

  SvaraRadera
 20. Hej Cornu, du skrev i inlägget om Greklands köp av bland annat fregatter och ubåtar från Frankrike och Grekland. Antar att du menar Frankrike och Tyskland? Kan vara värt att rätta i alla fall, annars låter det väldigt konstigt.

  SvaraRadera
 21. Sen kanske man även bör ta hänsyn till hur strukturen ser ut gällande vilka som är egenföretagare. "Och de som fuskar med skatten är inte vanligt folk, utan alla egna företagare." Vad är det som säger att "vanligt folk" inte är egna företagare? Gissningsvis har Grekland en mycket, mycket högre andel "vanligt folk" som är egenföretagare än vad Sverige har. Taxichaffisarna, elektrikerna och rörmokarna är rimligen vanligt folk men lär likväl vara egenföretagare i väldigt hög grad.

  SvaraRadera
 22. AB: Jo, den gamla teknikpionjären Ulvskog hade nog en laptop redan 1973, och Sverige är förstås "one of the oldest civilizations in the world."

  SvaraRadera
 23. Hur kan det vara så att tyskarna och fransmännen "tvingat" på Grekland krigsmateriel? Det är väll helt och hållet deras (Greklands) val i slutändan om de vill skriva på dessa avtal eller inte. Tyskland och Frankrike har ju sin egna ekonomi att tänka på, jättarna (Staterna) ser säkert avskrivningarna inom räckhåll och ett avtal på 20 Miljarder är väll inget som gör skillnad när dem ända kommer komma undan med det.

  Vilken risk är egentligen störst eller med andra ord värst? Om folk svälter pga. pengabrist, eller om banker kursar pga. pengabrist?

  Kursar Greklands banker så åker blir effekterna avsevärt mycket värre i europa än om bankernas skulder avskrivs. Pengar är bara papper i grund och botten..

  SvaraRadera
 24. "Nassim Nicholas Taleb is the Lebanese-American philosopher who formulated the theory of “Black Swan Events” – unpredictable, unforeseen events which have a huge impact and can only be explained afterwards. Last week, on Newsnight, he was asked by Jeremy Paxman whether the people taking to the streets in Athens was a Black Swan Event. He replied: “No. The real Black Swan Event is that people are not rioting against the banks in London and New York.”"

  God natt.

  /Jörgen

  SvaraRadera
 25. Framtida Akademiker:

  Ja, pengar är bara papper. Problemet är dock att bara några % av det vi kallar pengar är gjort av papper. Resten är inte pengar, utan krediter skapade i privata bankers datorer, och som vi kallar pengar. Dvs vi andra ska tro att det är pengar, men bankerna själva ser inte på krediterna som pengar, de accepterar inte krediter som betalning från andra banker. Krediter är inte beständiga, de dödas vid återbetalning, och därför kan de inte jämställas med papperspengar, som är beständiga. Detta tycks vara förvirrande för många, t ex de som påstår att vi lever i ett fiat-system. Det gör vi inte. Vi lever till (typ) 98% i ett kredit/skuld-system med en liten (typ) 2%-ig andel fiat.

  SvaraRadera
 26. Om man tittar på dagens opinionsundersökning som kom från Grekland så vill 47,5 % att räddningspaketen inte röstas igenom jämfört med 34,8 som vill se att de godkänns. Detta är nog något för de grekiska politikerna att titta på... (http://di.se/Artiklar/2011/6/19/238395/Halften-av-grekerna-vill-stoppa-atstramningarna/)

  SvaraRadera
 27. Intressant Mikael 08:56. Har du någon länk till exempelvis något enkelt exempel där man kan lära sig mer om hur det funkar?
  /Karl

  SvaraRadera
 28. Det frodas många myter kring Grekland. Vid en snabbkoll kring deras pensioner verkar många siter ha översatt material från Bild-Zeitung. Och Bild är lika trovärdiga idag som när "Hans Esser" jobbade där.

  Att grekerna får sin årslön utbetalad i 14 portioner verkar också uppröra, men det är väl inte konstigare än vårt svenska semestertillägg.

  Men det är inte lätt att hitta nån relevant info, desinformationen kring Grekland ligger som en dimridå. Allt för att ingen skall ifrågasätta vad som händer, och påpeka att hela EU är delansvariga för hur det ser ut. Det är inga direkta nyheter att de inte hållt sig till EU:s budgetmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flytta hit, saa kommer ni att faa en bild om hur det aer att leva haer. ni kommer att se vem har raett och fel. Ingen kan informera er fel om ngt. haer. Ni kommer att springa saa mycket som ni alldrig har gjort i he;la ert liv skall jag saega er alla som skriver utan och veta vad som gaeller haer. Nu taenker ni :varfoer flyttar ni inte daerifraan?? Nej. Vi bodde i Asverige i 17 aar och kom till Grekland foer att stanna haer foer resten av vaart liv. Vaara politiker har faat oss daer vi aer nu.. EU aer ett fiasko, det kvittar om dom har gett bidrag(eller vad det heter till vissa laender), men dom betalar vi tillbaka tror ni att dom skaenker det till oss??? Min man jobbar 16 timmar , inte foer att det aer saa mycket jobb haer och vaara fickor oeversvaemmas av pengar, men daerfoer att det aer ont om jobb och grekerna maaste J O B A fler timmar foet att kunna leva som vanligt folk... Hoega loener, och pronomer det har bara dom offentligt anstaelda.... Ni anar inte hur det aer och bli sjuk, faa medicin, man maaste springa till en massa myndigheter och faa underskrifter till allt. och alla myndigheterna aer inte bredvid varann dom aer kilometer langt. Laater det roligt??? kom ner saa faar ni proeva paa det. Vet inte om ni orkar foer ni har vant er vid ett annat li. Lugnt och fint. H A E R maaste vi Kaempoa vi vanliga maenniskor . Fattar ni. saa era aasikter om Grekland och dess folk skall ni har bara om N I K O M M E R H I T . sen kan vi talas vid om hur det var. AAsikt om ngt har man bara om man vet saekert hur det aer. annars haller man tyst. det var vad jag hade att saega..... Tack....

   Radera
 29. Ingen klagar på att massor av svenskar aldrig jobbat en enda arbetsdag i sitt liv. Att kalla greker för parasiter är att kasta sten i glashus, det vimlar av parasiter i Sverige också.

  Fårket spelas som strängar av eliten, flytta fokus på vilka som skapat krisen till folket i grekland, få alla att hatar grekerna, inte eliten..

  Söndra och härska, så har överheten alltid spelat ut massorna mot varandra. Tänk att bankeliten stödde båda sidor under WW2 med lån..

  Fårket är bra korkade och kan lätt duperas att angripa fel syndabock. De skyldiga heter Goldman Sachs och den grekiska politikereliten mha finanseliten.

  Men det är så klart det grekiska folkets fel, de slöt avtalen med GS..

  SvaraRadera
 30. Demokrati innebär att vi röstar på politiker som gör populära saker.
  Därför lurades Grekerna med generösa reformer.
  Grekerna lyckades dölja det underskott som detta medförde.
  Att som i den blogg som Cornu visade upp lura folket tro att allt är bra går till en viss gräns-som nu tycks tänjts till en gräns då uppvaknandet blir bryskt!
  Det är nog många som bör rannsaka sitt samvete i Grekland och kanske även i de finanskretsar som ställde upp för politikerna/Oppti

  SvaraRadera
 31. Demokratins ursprungsland är det första att kollapsa.

  Vi ser demokratins död som samhällssystem! Äntligen! Demokrati är lika bra som kommunsim..

  SvaraRadera
 32. Demokratin är inte till för att tjäna människor. Istället används den av outbildade politiker som vill styra våra liv, ta våra pengar, kontrollera vår rörelsefrihet, socialisera statliga utgifter med mera.

  Och vi får inte välja att stå utanför systemet.

  Demokratin som samhällssystem är ett platonskt misslyckande av enorma mått och leder till socialism för att människor låter det ske.

  I någon annan artikel såg jag att någon skrev att svenskarna är illa ute på grund av sin övertro till myndigheterna. Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv, det är verkligen en korrekt analys.

  Övertron till systemet, politikerna, demokratin, myndigheter och organisationer gör att de ständigt försämras, men människor tar inte tag i problemen på allvar och förblir passiva. Men att klaga på allt gör människor i allmänhet mer än gärna.

  Kommunism = Socialism
  Socialiserande system = Demokrati
  Demokrati = Allvarlig inskränkning av våra fri- och rättigheter.
  Förminskad individuell frihet = Kommunism

  SvaraRadera
 33. Tja eftersom makten över penning- och kreditskapandet aldrig ställs under demokratiskt inflytande utan hålls dolt och ouppnåeligt för folket så är det svårt att prata om demokrati. Vänster-högertjafset är bara ett sätt att behålla status quo och ge sken av folkinflytande.

  Karl 9:14

  Jag tycker mig ana en uppblåsande storm nu på webben kring dessa frågor, sannerligen välbehövligt. Du kan ju börja med lincolns blogg:

  http://parasitstopp.wordpress.com/

  En intressant historik om bankväldets historia fann jag här:

  http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?com_mode=flat&com_order=1&itemid=710

  SvaraRadera
 34. Demokratins dödsryckningar ser vi nu. Jag firar med ett mousserande sommarvin :)

  Demokratin är endast en bra idé i tanken. En majoritet kan förslava en minoritet, det är inget optimalt styrsystem. Ingen instans ska vara så mäktig. Samhällen fungerar bäst när de är fraktionerade utan starka maktcentra.

  I demokratins namn kan man göra det mesta och det är legitimerat, det är detta som skrämmer mig. Se bara hur socialismen tvingat av folket all deras frihet och ekonomiska frihet. Att tvinga vissa att betala för andra är inte frihet, det är slaveri.

  Sen styrs demokratierna inte av politikerna som kan väljas utan av kapitalet som inte syns. Tyvärr verkar 95% av jordens folk inte fatta detta utan slaveriet fortsätter.

  Endast ett världskrig kan rensa upp förfallet till slut. Egoism och girighet, lättja och likgiltighet måste bort.

  SvaraRadera
 35. En till sak angående situationen i EU och Grekland:

  "As indicated from leaks of the recent 2011 Bilderberg meeting in Switzerland, the euro-zone is in a major crisis, and Bilderberg members are struggling to keep the house of glass from shattering to pieces. One major subject discussed at this year’s meeting, according to Bilderberg investigative journalist, Daniel Estulin (who reportedly has inside sources in the meetings who leak information, which has proved quite accurate in the past), the Bilderberg meeting discussed the situation of Greece, which is likely to only get worse, with another bailout on the horizon, continuing social unrest, and a possible abandonment of the euro. The problems of Greece, Ireland and the wider global economy as a whole were featured in this year’s discussions. Representatives from Greece this year included George Papaconstantinou, the Greek Minister of Finance, among several bankers and businessmen.

  Among the EU power players attending this years meeting was the first President of the European Council, Herman van Rompuy, who was appointed as President following an invitation to a private Bilderberg meeting in November of 2009, at which he gave a speech advocating for EU-wide taxes, allowing the EU to not rely exclusively upon its member nations, but have its “own resources.” Van Rompuy, who previously stated that, “2009 is also the first year of global governance,” is no surprise guest at Bilderberg. Other key EU officials who attended this year’s meeting were Joaquín Almunia, a Vice President of the European Commission; Frans van Daele, Chief of Staff to European Council President Van Rompuy; Neelie Kroes, a Vice President of the European Commission; and of course, Jean-Claude Trichet, President of the European Central Bank." -Andrew Gavin Marshall, Global Research

  http://lewrockwell.com/orig10/marshall12.1.html

  Kan vara värt att läsa igenom artikeln och göra lite egna efterforskningar och analyser, men det kanske inte är något man vill diskutera med sina vänner för då kan man förlora dem rätt snabbt.

  Ideologiska strömningar som är obekväma för staten tenderar ju att buntas ihop med konspirationsteorier och debatter kring specifika händelser eller situationer. Detta är ett sätt att hämma och tysta ned obekväma tankar och idéer, och det sker genom att dementin av sådana idéer har socialiserats och institutionaliserats.

  Men egentligen är det hela rätt konkret. Prova själv att först skriva en lista på våra mest grundläggande fri- och rättigheter. Sedan skriver du en lista på förutsättningar och krav som måste vara uppfyllda för att en kommunistisk stat likt det forna Sovjetunionen skall vara på plats. Sedan så gör du en grundlig analys av hur EU är uppbyggt och vilka lagar, regleringar, subventioner etc. som har införst, dvs. hur långt Unionen verkligen har kommit till att realisera EUSSR. Sedan tittar du närmre på vilka fri- och rättigheter som har tagits bort, hur de har avvecklats och vilka fri- och rättigheter som kan komma att försvinna.

  Detta arbetssätt är både konkret och verklighetsförankrat.

  Om man vågar titta på den långsiktiga utvecklingen och grundtanken med EU så står det åtminstone för mig mycket klart åt vilket håll vi är på väg mot mellan frihet eller socialiseringsdesign av ett federalt EUSSR. Detta oavsett vilka individer och grupper som drar i trådarna.

  Tycker att man som individ ska våga titta närmare på de reformer, lagar, regleringar, skatter, subventioner, monopol, tvångs- och kontrollmekanismer som har införts efter Andra Världskriget, och ta den mer övergripande diskussionen om frihet istället för att haka upp sig på specifika grupper eller individer. Maskineriet rullar ju på oberoende av dem som individer.

  SvaraRadera