Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2011-06-28 08:44

Trolleritrick och illusioner

Trollkonstnärer är fascinerande. Trots att vi alla vet att det vi ser är en bluff så är det ett fantastiskt skådespel. Speciellt om man själv är närvarande som publik och inte kan skylla allt på vinklar och klipp i TV:n. Har man någon gång sett Joe Labero trolla bort sig själv från en bur hängande i en kedja i taket eller hur han sugs rakt genom ett snurrande propeller så krävs det rejält med tankeverksamhet för att räkna ut hur det hela går till.

Men bara för att det ser ut att vara på riktigt och bara för att man som åskådare inte kan räkna ut hur det går till så är det fortfarande bara ett trolleritrick, en illusion.

Alla trolleritrick ser per definition ut att vara "på riktigt". Annars är det inget trolleritrick.

Bland det starkaste kortet är förmågan illusionisten har att dra bort uppmärksamheten från det väsentliga. Vifta med handen, titta här, titta på det här kortet, det är spader ess minsann, ser alla det? Men tricket har ingenting med spader ess att göra, men alla tittar så noga ändå.

T ex på en amperemeter. Som visar 3.4 ampere stabilt. Sedan kör man en lång utläggning om vad det innebär i Watt (220*3.4=748 W). Fast vi har ju inte 220 Volt i väggen längre. Vi har 240 V. 3.4*240=816 W. Redan där var trollkonstnären alltså ute och var kreativ. Lite skrämmande i sig att en ingenjör som menar att han har uppfunnit en fullständigt revolutionerande energikälla inte har koll på spänningen i vägguttaget (som för övrigt hemma hos oss är ca 228-232 Volt beroende på förbrukning, inte 240). Men där viftade man med spader ess och alla tittade. Varför visade man inte vad spänningen var? Tänk om man transformerat upp spänningen till det vägguttaget, tänk om spänningen i vägguttaget är 1000 Volt? Det skulle rakt av förklara allting. Men vi skall titta på spader ess istället för resten av kortleken. Kanske är hela kortleken spader ess? Men det visas iaf inte.

En läsare påtalade att en annan variant är att tillföra ström via alla dessa mätinstrument som till synes är inkopplade. Notera t ex 2:42 hur en sladd går in i ett annat vägguttag, som inte hänger på tidigare visade amperemeter. Och vad finns i den stora blå lådan? Allting i systemet sägs regleras inifrån denna hemliga stora blå låda, stor nog att rymma något så banalt som ett stort blybatteri. Eller hellre lite dyrare gelbatterier, eller kompakta litiumbatterier eller ngt annat, tillräckligt för att köra en doppvärmare i rätt många timmar. Denna stora blå låda ägnas flera sekunder av demonstrationen, men öppnas aldrig. Naturligtvis innehåller den företagshemligheter, så vad som finns där inne lär vi nog inte få se. Tricket är att vifta med handen kring allt annat än den blå lådan som bara i all hastighet nämns. Tillägg: Stryk det. 5:53 öppnar han lådan och avfärdar det som finns i som stupid electronic stuff, titta på spader ess. Han öppnade dock bara lådan när han blev tillfrågad om det, och så mycket tveksam ut på lådans innehåll, i princip gläntade på locket och var tyst en stund innan han öppnade helt och började prata. Lådans djup mäts dock inte och jämförs inte med utsidan, dvs om det finns ngt i botten framgår ej.

Annat avledande handviftande är t ex strålningsmätaren. Strålningsnivån är ju fullkomligt ointressant om det inte sker någon nukleär process, vilket också är den enklaste förklaringen till att mätaren inte visar något avvikande, trots en mycket banal och enkel blyinfattning. Men genom att prata om strålning så tänker alla på en fusions- eller fissionsprocess. Titta på spader ess!

Likt Joe Labero när han sågas rätt igenom av ett jättelikt sågblad så är det vi ser inte vad som sker. Eller när han mot slutet sugs rakt in genom en roterande propeller. Vi ser bara inte hur det egentligen fungerar.

Men det är inget olagligt i det. Det är performance art, underhållning, trolleri, illusion. Först när man vill ha betalt för något som inte är illusion går man in i bedrägeri. Men samtidigt är det t ex väldigt svårt att hävda bedrägeri när man t ex erbjuder en nyemission i ett företag. Du får ju faktiskt vad du betalar för, nämligen aktier i företaget. Och företaget sysslar precis med vad det säger sig göra, nämligen kommersiallisera en apparat som de kallar e-Cat eller Hyperion. Att apparaten sedan inte fungerar kan man i åratal bortförklara med allt från konspirationer till att det behövs mer teknikutveckling. Och fler nyemissioner (och med det mer styrelsearvoden och VD-löner). Aldrig förr har ny revolutionerande teknik tagit 6 månader att kommersialisera utan att någon hört talas om det hela tidigare. Dessutom ny teknik som i en apparat stor som en skrivare kan göra ett hushåll självförsörjande på energi.

Och godtrogna aktieägare finns det alltid att ösa pengar ur. Titta på Dala Djupgas. Det finns fortfarande de som tror på abiotisk olja som utvinningsbar energi. Eller Obducat. Så många löften, så många nyemissioner, så lojala aktieägare. Men så lite försäljning, oavsett om det var BlueTooth, platt-TV, LED eller solceller som via bolagets apparater skulle ta över världen. Tog över världen gjorde det, men via andra företag.

Poängen är att det lättaste sättet att bli lurad är att vilja bli lurad. Offret gör mer än halva arbetet själv. Motparten bara pekar ut riktningen.

När Joe Labero till synes helt fritt flyger runt som en fågel över scenen så är det för bra för att vara sant. Och när det är för bra för att vara sant så är det inte heller sant.

Men storartade illusionstrick är också svåra att lista ut. Medgivanden som att "vi vet inte hur det fungerar" är inte medgivanden att Joe Labero besitter förmågan att teleportera sig ur en bur hängande i en kedja i ett tak. Det är bara ett medgivande att man inte har en aning hur han gjorde det.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Lite pessimistiskt kanske?

  Hade människan haft den inställningen hade vi ännu inte upptäckt hjulet.

  SvaraRadera
 2. Som sagt, den som vill bli bedragen blir bedragen.

  Ett hjul som rullar kan vem som helst se hur och att det fungerar.

  SvaraRadera
 3. Nej nu ta mig fan lackar jag..

  Cornu, detta är lite off topic, men jag undrar om du skulle kunna skriva om detta:

  Du vet säkert att avanza sedan en tid har integrerat burgundy i sitt "smarta" orderläggningssystem om man lägger ordrar på sajten? Problemet är att om man t.ex lägger en order på volvo mitt i spreaden, så hamnar den på burgundy och ignoreras av alla, TILLS pris rör sig i ofördelaktigt håll mot dig, dvs du blir fylld "ett snäpp ner" eller sist eller inte alls.

  Detta är bara ett exempel på hur avanza försöker få över trafik till burgundy, på kundernas bekostnad.

  Ordrarna kan komma till burgundy när du lägger en order och vill hamna först i "kön" i spreaden också, istället hamnar de på burgundy, och market-makern lägger genast en likadan order på omx..

  Det minsta man kan kräva är att ha en huvudsaklig "opt-out"-knapp för burgundy på hela sajten.. men det är klart, avanza äger ju burgundy-helvetet..

  / anonymouse

  SvaraRadera
 4. Intressant vinkling med spänningen. Italien har dock 230V, tidigare 220V. (Du slarvade nog lite och skrev W istället för V dessutom). Oavsett är det så självklart att man enkelt kan ändra spänningen att jag iaf inte ens tänkt tanken att någon gör det...Jag har hent enkelt blivit hänförd precis som med riktig trollerikonst:)

  Bra att någon granskar detta kritiskt! Men precis som du hoppas jag att det är sant, skulle hjälpa mänskligheten något enormt nu när vi når PO.

  /Ninja

  SvaraRadera
 5. "Fast vi har ju inte 220 Volt i väggen längre." Precis, inte "vi" som i Sverige.

  Men hur är det i Bologna/Italy där demon filmas? Självklart kan matningen vara vad som helst men man kanske inte ska haka upp sig på en presentations-tabbe om sådan inte finns.

  SvaraRadera
 6. Det ska vara 230 V i väggen i Sverige. Inte 240.

  SvaraRadera
 7. Ett av de märkligare trolleritricken är byggnad 7 i WTC-komplexet.

  Trolleri, sabotage, eller terror?

  SvaraRadera
 8. Spänningen i hela kontinentaleuropa är satt till 230V +6% /- 10%. I storbritannien är toleranserna tvärtom. Dessutom finns möjlighet att falla utanför detta område under en kortare tid och ändå följa normen. Så det är helt möjligt att han 220V i sitt uttag.

  SvaraRadera
 9. Spelar ingen roll. Poängen är fortfarande att han inte visar hur många volt han har, och därmed faller allt annat som visas.

  SvaraRadera
 10. Befolkningmängden ökar därmed fler dårar och hycklare. Han är gammal och flintskallig vilket alltid ger ett kraftfullt intryck av vishet. Jag antar att syftet med att outa denne snubbe är för att några vetenskapsmän från Sverige besökt denne och är övertygade om en sensationell upptäckt.

  Om de nu finns seriösa aktörer som nu tror på att denne mans påhitt existerar, och är så naiva. Så får de helt enkelt lära sig det den hårda vägen. Låt dem investera miljarder för att sedan bli blåsta. De kommer inte lära sig vett och etikett på annat sätt, tyvärr. Inget är omöjligt, men livet har lärt mig vilka som är bedragare och skojare. Genom att visa sådana här typer så sänks kvalitén på bloggen. Nöjesblaska nästa?

  SvaraRadera
 11. http://www.youtube.com/watch?v=8BYb-XIa7qU&feature=related

  SvaraRadera
 12. Ompostning, W ändrat till V:

  Poängen att man kan transformerat upp till 1000 V är fortfarande relevant. Man visar inte spänningen och därmed är amperesiffran helt ointressant.

  Det är som att säga "jag är miljonär", utan att säga i vilken valuta.

  SvaraRadera
 13. Det värsta är att Ny Teknik rapporterar som om det vore seriöst. Spänningar hit och dit, ånga som inte flödar tillräckligt mycket håller jag med om, men det spelar ingen roll, det finns hundra olika sätt att manipulera testet med. Det enda oemotsägliga är att Rossi säger att han kan göra billigt energi. Något mer finns inte. Tror jag på de orden eller inte? Nej, eftersom man lätt kan googla fram att Rossi verkar vara en skojare + att demonstrationen är så sjukt meningslös, det hade hade gett mig lika mycket om han kört med en svartsprejad vattekokare och gjort samma påståenden.

  Jonas

  SvaraRadera
 14. Jont, eftersom jag skriver om energikris och peak oil så är det fullt relevant att ta upp det som en del påstår är ljuset i slutet av tunneln.

  SvaraRadera
 15. Spänningen i ett "vägguttag" är tänkt att vara 400/roten ur tre.

  SvaraRadera
 16. Peter Madison:

  WTC7 bara råkade husera Cia, Nsa och port authority bl.a. om jag minns rätt.

  Enligt mig var WTC7 kommandocentralen. Om så stålbalkarna byttes ut mot vedträn skulle byggnaden inte falla som den gjorde..
  / lemonride

  SvaraRadera
 17. Flitige Fredrik2011-06-28 10:42

  Cornu skriver: " Denna stora blå låda ägnas flera sekunder av demonstrationen, men öppnas aldrig. "

  Men vad är det som han gör vid 5:53?

  SvaraRadera
 18. Lemonride 10.38

  Jag vet vad och vilka WTC 7 innehöll. Jag vet också vad man tutat i mig de senaste 10 åren. Det finns fortfarande människor som går på tricket och därmed intet nytt under solen...tyvärr.

  SvaraRadera
 19. Var det inte byggnad 7 som fortfarande stod kvar i bakgrunden nar nyhetsankaret meddelade att den hade kollapsat? Den traffades heller inte av något flyg utan bara føll ihop som ett korthus. Spår av termit har också hittats har jag hørt. Skumt och laskigt det dar.

  SvaraRadera
 20. Tänkte bara informera om att man inte alltid kan ta ström gånger spänning för att få aktiv effekt (W) när det gäller växelspänning. Man får skenbar effekt, VA. Om strömmen och spänningen är fasförskjutna (eller inte sinusformade) så är den riktiga effekten mindre än produkten av deras effektivvärden. Detta händer när man har t ex induktiva laster som motorer.

  SvaraRadera
 21. Nu är det inte vi åskådare som blir lurade utan fysikerna på plats. De har enligt egen utsago fått mäta, vända och vrida på allt utan att se inuti. Allt som du har kommit med hittills idag (och igår) har man kunnat utesluta. Det man är mest oense om är om ångan mätts på rätt sätt. Lite vatten kan ha runnit igenom systemet utan att ha förångats vilket kan förändra resultatet. Man borde kanske värmt vatten i någon tunna för att visa effekten exakt. De har dock gjorts en publik test där de ökande flödet på vattnet för att bara värma vatten (utan förångning) och det lyckades R med.

  Jag vill påstå att du har fel Cornu, det är inte "extremt enkelt" att lura fysiker med en så enkel manick där man med lite kunskap i gymnasiefysik kan mäta det man vill. Men visst kan det vara en bluff, och visst kan alla fysiker ingå. Och grekerna och jänkarna.

  SvaraRadera
 22. Hade inte fysikerna blivit lurade hade inte Rossi fått någon uppmärksamhet. För vetenskaplighet krävs en hypotes om vad det är som sker, och sedan att denna hypotesen förvandlas till teori genom att bevisas i oberoende laboratoriexperiment som kan återproduceras av andra forskargrupper.

  I det här fallet finns ingen hypotes och inget oberoende laboratorieexperiment. Och det kan inte återproduceras av andra forskargrupper eftersom det inte finns någon hypotes att pröva. Jmf med kvantfysisk magi, där det både finns hypoteser, teorier och återproducerade experiment.

  Kort sagt så finns det ingen vetenskaplighet i det hela. Betyder inte att det är bluff, men alla lampor blinkar iaf på min varningspanel.

  Poängen med bluffar är att de skall vara svåra att avslöja. Annars går de inte så här långt.

  SvaraRadera
 23. Men stora grejen är att det är för bra för att vara sant. Tyst, kompakt, så litet att det går att använda var som helst, ingen strålning. Enda faran är vätgas, som ju är explosivt om det kommer ut i luften.

  Det som presenteras är drömmen inom energiutvinning. Tyst, kompakt, ofarligt, två hål i väggen. Det är perfekt. Inte konstigt att många vill tro på det.

  SvaraRadera
 24. Timingen är också perfekt...

  SvaraRadera
 25. Bäst som alltid!/Ron Paul

  SvaraRadera
 26. Ett riktigt bra trolleritrick ar fractional reserve banking och skapning av "pengar" ur tomma intet. Vidare ar det denna illusion man arbetar før.

  SvaraRadera
 27. Peter Madison och anonym 10:50:

  WTC är ju det som format politiken de senaste 10 åren.. en enda stor lögn..

  De flesta har dock inte orken eller IQ:n till att förstå att "våra ledare" utan samvetskval kan offra några tusen människoliv för sina intressen. Det är det största psykologiska hindret.

  Likadant var det med Gulf of Tonkin i Vietnam, men Mcnamara erkände tillslut att allt var en lögn, - en false flag op. Det kostade världen några miljoner liv..

  Men men, allt detta kommer ju fortsätta tills några tusen av oss tar och hugger av några politikers armar.. lite gammalt hederligt våld..
  / lemonride

  SvaraRadera
 28. Jo det mest sannolika är ju bluff, det inser även jag, men ibland händer det... Är det en bluff så kommer R hålla den ifrån universitetet i Bologna. Och ändå skrev han nyss ett avtal med universitet. Visst han kanske inte överlämnar den och det är ett spel för gallerierna. Men han målar isf bara mer och mer in sig i ett hörn.

  Bluffar lägger man normalt upp på helt annat sätt och det har vi sett många av. men jag har aldrig sett någon som visat upp en färdig bluffprodukt för fysiker och klarar det. Då håller man sig så långt från fysiker man kan och jobbar med att ta in kapital och fina hemsidor.

  SvaraRadera
 29. Intressant!

  documentary on our coming global energy revolution based on the LENR technology of Andrea Rossi - the Energy Catalyzer
  http://youtu.be/xRry6a3U0Cw

  SvaraRadera
 30. 11:36, eller så vet man vad man gör och hur man skall få sådana som dig att tro på det hela?

  Ja, plötsligt händer det. Visar det sig fungera på riktigt så är det här den svartaste av svanar och större än ... ja, allt. Intressanta är dock att Rossi lever, vilket ju gör att allt konspirationstrams genom åren om "bla bla bla oljebolagen sitter på bla bla bla mördad bla bla cover-up bla bla bla" är just trams. Vilket vi iofs redan visste. Konspirationer är trams.

  Rossi har även fått rejält med mediauppmärksamhet. Är det en bluff så får man anta att den spektakulära frisyren är till för att han snabbt och lätt mha en rakapparat skall kunna byta utseende och leva resten av livet i en solstol i något skatteparadis någonstans.

  SvaraRadera
 31. Cornu, det finns vassare pennor än du som är ödmjuka. Googla så hittar du hela..

  "Hur vet jag att Rossi inte är bedragare och försöker lura pengar av andra? Tydligen har Rönnblom fått reda på att BlackLight Power gjort detta. Den som vill locka till sig investerare brukar annonsera efter dem. Ingen av alla dem som jag träffat runt Rossi har blivit tillfrågad om pengar. Jag har vid det här laget talat med Andrea Rossi och frågat honom om hans liv och arbete i ganska många timmar och kommit fram till att hans kompetens som bedragare, och även som trollkarl, är begränsade. Och varför skulle en kemiingenjör som lagt ner många år av sitt liv på att utveckla en metod som utvinner petroleum ur organiskt avfall nu byta karriär? Jag kan naturligtvis ha fel, men om det hela kollapsar av någon anledning är det klart mest sannolika att han lurat sig själv först och sedan alla oss andra.
  Jag anser att det rimliga förhållningssättet just nu är att med spänning och ett rimligt öppet sinnelag invänta de ytterligare tester och studier som är på väg, och även den megawatt-anläggning som skall vara på gång i Aten till hösten. Att vara skeptiker är framför allt att undersöka och genomlysa, inte avfärda, även om det naturligt nog är det vi oftast gör."
  Hanno Essén i folkvett nummer 2 2011

  SvaraRadera
 32. 11:52, javisst. Lustigt nog är väl Essén en av de som en del menar har sagt att det hela är på riktigt. Fast av ovanstående så säger han snarare "vet inte".

  Jag vet inte heller, jag har aldrig fått händerna på apparaten.

  Sedan har forskare ett annat sätt att uttrycka sig på. Kan de inte bevisa något så är de ödmjuka. Bristen på bevis är dock inte samma sak som att något är korrekt.

  SvaraRadera
 33. Men börja inte med det här 9/11 tramset igen. Cornu har redan yttrat sig om det i en skojig tråd här på bloggen, där jag blev satt på plats. Minns inte vad den heter, om konspirationsteorier kanske?

  SvaraRadera
 34. Tydligen är gubbarna som varit på plats haft sina händer på apparaten och efter det gjort isotopanalysen en aning mer ödmjuka än andra fysiker. De verkar rent av luta mot att det kan vara på riktigt om man lusläser deras texter. Det här är enda anledningen till att jag inte avskriver detta som bluff, ännu..

  SvaraRadera
 35. ursäkta för OT men dårar debatterar pseudeovetenskap för tillfället. Länk för Till dårarna som tror att 9/11 utfördes av USA eller Mossad.

  http://www.debunking911.com/pull.htm

  Mvh Fakta

  SvaraRadera
 36. Ah, yes. Debunkarsajterna. Gå dit och läs gott folk, far inte med osanningar här. Lyssna på Fakta, han är ingen dåre.

  SvaraRadera
 37. Det verkar som om viljan är att sätta upp ett långtgående samarbete mellan Stockholm, Bologna och Aten. Näms även i videon:http://youtu.be/xRry6a3U0Cw

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3144772.ece

  SvaraRadera
 38. Det hela är mycket enkelt:

  Rossi är utbildad filosof, inte kärnfysiker.

  Är det rimligt att en filosof hittar lösningen på Cold Fusion - något som några av världens bästa kärnfysiker på 60/70/80-talet ägnade tusentals manår åt och som DARPA spenderat hundratals miljoner dollar i utan resultat?

  Rossi har två tidigare bluffar bakom sig:

  Startade på 70-talet ett bluffbolag som skulle omvandla soppor till olja.

  Greps för smuggling av guld på 90-talet.

  Titta på demo-videon ovan. Är detta en kärnfysiker? Rossi säger: "This blue box contains electonic stuff, some stupid stuff, just electronics" "This is a gamma ray meter, its,,, ehhh ,,, ehhh, is used to meausre the gamma ray".

  det är uppenbart att han knappt förstår vad instrumenten gör eller används för.

  SvaraRadera
 39. Ja inte kommer våra kärnfysiker hitta något inom detta område då vissa dömer ut hela hela området LANR. Jänkarna, Steven Chu, samlade nyligen ihop de vassaste pennorna på området, vilket är intressant. Någon månad efter Rossis demonstration där. Företagets ägare har nära kontakter med energidepartementet.
  http://the-explorer.com/steven-chu-looks-at-lattice-assisted-nuclear-reactions-cold-fusion/2011/3429583.html/

  Och svenskar kärnfysiker som var topp i världen på 60 talet har inte ens fått bedriva forskning på området, är i princip hjälplöst efter.

  SvaraRadera
 40. Du är då inte ödmjuk i detta Cornu, om du har fel får du lämpligtvis bli väldigt ödmjuk.

  SvaraRadera
 41. ... och har du fel så slipper du ta några som helst konsekvenser som anonym. Har jag fel så skriver jag det. Dessutom lär jag istället för peak oil börja skriva om du sköna nya värld istället, om det hela var på riktigt.

  SvaraRadera
 42. 21:23

  Cornu, kan tycka att det är lite tråkigt att du inte klockrent och rakt ut vågar säga att detta är en solklar bluff.

  För bluff är det, titta bara på inlägg 16:45

  Detta är en solklar bluff. Lika trovärdig som att om en psykolog skulle komma och säga att han byggt ett fungerande fusionskraftverk i sitt kök.

  Det är på den nivån det här ligger. Att en filosof, som tidigare ertappats med bedrägeri vid 2 tillfällen, påstår sig ha skapat en maskin som världens mest renommerade fysiker i årtionden på 60 till 90-talet gick bett på är bara löjligt! Skriv BLUFF med stora bokstäver och lägg inte in massa "men" och "om".

  SvaraRadera
 43. Det kan ju hur som helst bli ett trevligt blankningsobjekt.

  SvaraRadera
 44. Rossi anger
  *************
  7 kg vatten per timma
  3,4 Ampere nätström
  Vattentemp 26,5 grader C
  Ångtemp 100,1 grader C

  Vattenvärmning
  *****************
  Specifikt värme för vatten: 4181 J/(kg * K)
  deltaT = 100,1 - 26,5 = 73,6 grader
  4181 * 7 * 73,6 = 2 154 051 J

  Elektrisk energi
  *****************
  Nätspänningen i Italien är nominellt 230 V rms.
  Effekt: 230 V * 3,4 A = 782 W
  1 J = 1 Ws
  Elektrisk energi per timma: 782 Wh = 782 * 3600 Ws = 2 815 200 J

  Energidifferens
  *****************
  Elektrisk energi > Energin som teoretiskt används för att värma vattnet. Verkningsgraden är mindre än 100 %, dvs ingen energi "produceras".

  Intressant notering
  ********************
  Rossi nämner orden "energy production" vid något tillfälle i klippet. Det strider ju mot energiprincipen om att energi inte kan tillverkas eller förbrukas utan bara omvandlas mellan olika former. Detta borde ju en person med vetenskaplig bakgrund ha koll på...

  SvaraRadera
 45. Du glömde ångbildningsentalpiteten.

  SvaraRadera
 46. 17:46

  Du skriver:
  "Och svenskar kärnfysiker som var topp i världen på 60 talet har inte ens fått bedriva forskning på området, är i princip hjälplöst efter."

  Det kan ju mycket väl vara så att anledningen till att man verkar vända sig till svenska fysiker, liksväl som grekiska och italienska, är för att det inte finns särskilt hög kompetens på området i just dessa länder.

  Man ger en aura av legitimitet, fördröjer avslöjandet, så man hinner dra in storkovan.

  SvaraRadera