Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2011-06-07 15:12

Stora lokala och regionala skillnader i bostadsbubblans prisutveckling

Via en läsare fick vi tipset till en rapport med fina grafer över prisutvecklingen på småhus som Lantmäteriet/Metria släppt för bostadspriser från år 2000 fram till och med år 2010. Man har kvartalsvis grupperat ihop likartade kommuner, t ex Stockholm-Göteborg-Malmö, eller de centralaste Stockholmskommunerna, likartade kranskommuner samt även en del regionala kommunkluster.

Vad som är slående är hur olika prisutvecklingen kan vara. Naturligtvis är osäkerheten i statistiken större i mindre kommuner, där färre objekt gör att varje enskild affär slår hårdare mot index. Men man kan också konstatera att det finns kommuner där huspriserna redan fallit till nivåer man såg tidigt 2007 eller rent av 2006. Bara för att bubblan precis börjat pysa i storstadsområdena, så betyder det inte att den inte redan kraschat på enskilda mindre attraktiva orter.

Några exempel på grafer ur rapporten följer.

Vi börjar med Stockholm med kranskommuner av "premiumtyp".

Täby har helt klart sämst utveckling. Kommunen föll hårdast på raset 2008-2009 och är även först med att falla nu när priserna verkar ha toppat, vilket kan ses som en bekräftelse på riktningen framöver.

Lite längre ut sticker t ex Norrtälje ut och uppvisar priser på småhusen som man såg 2007.

Går vi ut i provinsial-Sverige så är det intressant att hitta en kommun som verkar vara Sverige-medel, nämligen Växjö.

Fast Alvesta och Ljungby följer inte direkt medlet... Men så måste det finnas kommuner både över och under medel.

För Hallandskommunerna sticker Laholm ut.

Småhuspriserna på samma nivå som 2007. Bara en liten ökning sedan dippen 2009 även om priserna alltså varit högre. Svårt att sitta med några vinster om man köpt de senaste åren. Speciellt som stämpelskatt och eventuellt pantbrevskostnader tillkommer. Plus alla renoveringar. Samtidigt är t ex Halmstad, en av Sveriges tjugo största tätorter, tillbaka på samma priser som 2008.

För Sveriges motsvarighet till Detroit, Trollhättan, så ser det också rätt dystert ut.

I princip samma priser sedan 2007. Inga pengar tjänade där de senaste åren, generellt.

Sämst ser det ut i den sk Zonen runt Riksbunkern.


Karlskoga och Kristinehamn är i princip tillbaka på priser från tidigt 2007 eller slutet 2006.

Eller vad sägs om Köping och Sala?

Poängen här är att bostadsbubblan inte alls är lika uppressad i hela landet. Regionalt eller lokalt kan alltså priserna vara kvar på 2006 års nivåer. Naturligtvis finns det fundamenta till varför bostadspriserna inte stigit i exempelvis Trollhättan, men detta visar att vid allvarligare ekonomiska nedgångar så är resten av landet ingalunda säkert heller. Ni som har lokalkännedom kan säkert förklara varför Täby utvecklats betydligt sämre än övriga premiumkommuner runt Stockholm?

Allt här i världen går iaf inte upp. Upp! UPP! Man kan idag sälja sin bostadsrätt i Stockholm och köpa en villa i Kristinehamn och leva på räntan på vinsten... (typ)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Som om grädde på moset är Täby en av de kommuner där det byggs och byggts en hel del. Även kommunerna "längre ut" från Täby såsom Vallentuna, Sollentuna har kraftigt byggande vilket också bidrar till att göra situationen aggressivare.

  Många BLT-reservat i området där det blir mindre Thailand och platt tv framöver.

  SvaraRadera
 2. haha, jag gillar slutraden!

  Jag gjorde precis så nämligen, flyttlasset går nästa helg ;)

  /A

  SvaraRadera
 3. Grattis. "Precis så", bildligt talat, eller var det Stockholm-Kristinehamn exakt?

  SvaraRadera
 4. Cornu hur kommer Saabs konkurs drabba bostadspriserna i Trollhättan? Finns det värde i fabriken utan Saab?
  Det är ju säkerheten de gett..

  SvaraRadera
 5. Går väl att tillverka något annat i fabriken, men det kräver ju att någon är intresserad av det. Annars är det bara en meningslös fabrikslokal. Kanske kan plockas ner och säljas till Kina eller till råvaruåtervinning.

  SvaraRadera
 6. Exakt så. Känns rätt bra att köpa kåk till ungefär samma kostnad som man lägger i normal kontantinsats för motsvarande villa i Sthlm.

  Får man bara ihop pusslet i övrigt med arbete osv. finns förutsättningar att det kan det bli riktigt bra över tid.

  /A

  SvaraRadera
 7. Kristinehamn är inte allt för långt från Norge, men dagpendling är att glömma, veckopendling kanske? Grymma löner har de dock om man lyckas bo billigt.
  Stockholm 25000 för en ingenjör, 40000 i Oslo för samma ingångslön..

  SvaraRadera
 8. Om jag kan leva på räntorna varför ska jag då jobba?
  Det finns betydligt roligare saker att göra än att göra någon annan rik på sitt slit ;-)

  SvaraRadera
 9. Man blir uttråkad av att inte jobba, alla måste ha en syssla i livet. Men du behöver kanske inte jobba med kniven mot torskstrupen längre :)

  De pensionärer jag känner ångrar att de inte trappade ner efter 65, de slutade tvärt och blev mycket rastlösa.

  SvaraRadera
 10. Krävs rätt stora vinster för att du ska kunna leva på avkastningen från räntor allena. Oavsett om du gjort riktigt bra affärer på en överhettad bomarknad och har med dig några miljoner i bagaget. Dock när räntorna nu kryper uppåt 5-6% så blir det ju skillnad på livsförutsättningarna med det på bankkontot vs. 4-6 miljoner på skuldkontot.

  Lägg därtill ett potentiellt värdefall på 20-30% och kalkylen blir ännu bättre.

  SvaraRadera
 11. Sista meningen lockar onekligen.
  /08

  SvaraRadera
 12. Ja, det krävs rätt stora vinster. Långt ifrån alla som har så stora vinster (efter skatt). Men det är iaf teoretiskt möjligt.

  Sedan får man titta över vad man skall sätta pengarna i så att de även får en inflationsjustering. Fortum, Axfood etc kanske, och leva på utdelningarna samtidigt som underliggande värde borde följa inflationen via energi- och matpriser.

  SvaraRadera
 13. Dagens nollräntor och inflation gör att det krävs ett jäkla kapital för att kunna leva av ren ränteavkastning.

  Alla gillar ju inte att gambla på casino börsen heller. Det är skandal att räntespanade ska gå minus trots tigerekonomin, skamligt!

  SvaraRadera
 14. Vi får väl se hur det blir med räntorna framöver.

  SvaraRadera
 15. Täby betraktas traditionellt som en "rikemanskommun". När bankerna började ge frikostiga lånevillkor så fanns det möjlighet för människor i exempelvis Österåker, Vallentuna och andra lite mindre "fina" kommuner, att skaffa sig status och bekräftelse genom att skaffa sig ett boende i Täby(Även kortare väg till jobbet i stan ska tilläggas). Till slut blev det för dyrt även för dessa att köpa i Täby, därför blev exempelvis Sollentuna ett intressant alternativ, vilken kan man se i grafen.

  Precis som Michael säger så har det byggts kraftigt i kranskommunerna norrut. Ni förstår säkert att det inte är billiga miljöanpassade hyresrätter, utan påkostade, trendiga villor. Jag är uppväxt i Österåker, jag vill även nämna den kommunen vad gäller aggressivt byggande och en kommun som med största sannolikhet innehåller kraftig många BLT's av värsta sorten. Det vill säga personer med högst moderata inkomster som köpt villor för 3-6 miljoner och som har små ekonomiska marginaler. Det känns nästan jobbigt att åka dit och hälsa som situationen är nu - det är ledsamt att så många kommer att få problem.

  En annan sak: om du frågar mig tycker jag att det är dags för ett svavelosande inlägg om Peak Oil blandat med politiska spänningar, kärnvapen och schyssta grafer. Iran. Här kommer lite länkar: (jag skickar med en om Saudi också):

  http://crudeoilpeak.info/iran-needs-60-bn-from-foreign-banks-to-stop-1-mbd-oil-production-drop-by-2015-anyone-interested

  http://www.businessonlineearn.co.cc/indien-flirtar-med-vita-huset-straffar-oljeshejkerna-i-iran/

  http://www.e24.se/business/ravaror/saudi-gor-massiva-oljeinvesteringar_2851099.e24

  SvaraRadera
 16. Vad ger riksgälden, som påstår att det är inflationsskyddat :)

  Förmögenhetsöverföringen mellan sparare och låntagare har pågått för länge anser jag.

  Men om majoriteten är låntagare så styr de såklart, majoritetens diktatur. Demokrati är fint i teorin, liksom kommunism.

  Det värsta är ändå hur vi plundrar våra pensioner för att ha det bra för stunden. Jag ser inte fram emot att bli 75 såvida jag inte kan skapa mig 5 miljoner utom statens klor.

  SvaraRadera
 17. Men Sala har ju en silvergruva. Öppnar man den igen så kommer priserna att gå som en raket där. Annars tycker jag att ditt urval av kommuner är märkligt. Det är ju sydvästra Skåne som alla vill bo i eller flytta till.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 18. OCh vi som har 5 miljoner? Ser vi fram emot att bli 75?

  SvaraRadera
 19. 5 miljoner räcker länge på tex Filipinerna.. :)

  Man kan grovt räknat anse att en kr ger ca 5 peso i värde där. Beroende på var man rör sig. Tänk att bli pensonär med motsvarande 25 mille i köpkraft.. Inga istappar eller brutna lårbenshalsar på isfläckar, isolering i betongförort och kattmat..

  SvaraRadera
 20. Trams, Anonym 16.59, du är bara dum nog att inte spara i guld!

  Kräv betalt i guld när du säljer saker och kräv att få betala med guld när du köper.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 21. http://money.cnn.com/2011/06/07/real_estate/walk_away_mortgage/index.htm

  Kommer detta ske även här? Är det FU till bankmaffian eller ren girighet?

  SvaraRadera
 22. Täby har på senare år mer och mer befolkas av nyrika barnfamiljer med akademikerföräldrar. Med nyrik menar jag folk som genom en hyffsat bra lön som konsult etc. fått tillgång till de senaste årens låneberg. De är lite äldre än indiefamiljerna som flyttar till södra delen av stan. De vill flytta till en fin förort men har inte råd med Danderyd, Lidingö eller Bromma. Dock kostar det på att bo i Täby. Ungarna ska se ut som riktiga täbbs med dyra märkeskläder och välpolerade mopeder. Eftersom transporterna är ganska dåligt måste man ha 2 bilar (självklart statusmärken) i familjen (i vilka man spenderar mkt tid i köer in till jobbet i stan eller i kista). Man ska gärna ha en båt nere i värtan och så har man den årliga solsemester, sommarstugan, skidsemestern etc. Det blir helt enkelt dyrt när man genom lånade pengar försöker framstå som något man inte är. När sen räntan börjar stiga och det bara är folk med "riktiga" pengar som kan betala för husen så inser man till sin förskräckelse att folk med riktiga pengar inte vill bo i ett wannabe-ghetto långt ifrån stan.

  Kan det vara en förklaring?

  /Täbybo

  SvaraRadera
 23. Det jag mest är rädd för är inte bostadsbubblan utan tjänstejobbs bubblan i Stockholm. När tokkonsumtionen upphör en dag blir det en jäkligt hård smäll i denna stad.

  Det är inga varaktiga jobb direkt. Vad ska då alla stylister, nagelputsare etc syssla med? Det är ju inga raketforskare som har dessa jobb idag.

  Bostadsbubblan plus jobb bubblan, det kommer tömma denna stad ganska snabbt, man flyttar hem till dalarna eller vart man nu kröp fram ifrån.

  Tigerekonomin kan snabbt bytas till sköldpaddeekonomin. Tillväxten ser med belånade bostäder, bankerna kräver ofta att man belånar bostaden som säkerhet för företagslånet.

  Industriorter har redan känt av detta, Stockholm har sitt kommande. Men konsekvenserna här blir värre, att förlora jobbet och ha ett huslån på 300K är inte lika hårt som att ha 3miljoner i lån..

  SvaraRadera
 24. Folk lever i föreställningen att tjänstesektorn aldrig kan drabbas av arbetslöshet och neddragningar. Den känslan förstärktes 2008-2009 när krisen aldrig riktigt nådde tjänstejobben i storstäderna. Men IT-konsult och finansfolk(kärnan i den stockholmska medelklassen) är de FÖRSTA som ryker när tjänstesektorn viker i nästa kris.

  Jag begriper inte hur de kan gå in i mångmiljonlån som inte kan amorteras av på ens en livstid. Och dessutom med 85% hävstång. Jag förstår helt enkelt inte längre hur folk tänker. Vad för tankar rusar genom hjärnan när man skriver på de där lånepapprena ?

  Hur sover de om nätterna ? Skulle vilja se en bloggpost där BLT fritt kan få berätta hur de tog sina lån och hur de resonerar kring risker. Jag är uppriktigt konfunderad och nyfiken.

  /Realisten

  SvaraRadera
 25. Realisten:

  Ja, man måste ju ha någonstans att bo. Jag sover gott om nätterna. Amorterar iofs rätt ordentligt.

  SvaraRadera
 26. 19:35
  Jag tror folk litar på politiker tyvärr. Säger Reinfeldt och Borg att krisen är över så är det så för många.

  Bernanke sa 2007 att sub prime var under kontroll. Många trodde säkert på detta då.

  Det blir en dyrbar läxa för många att politiker snackar skit och ljuger, tyvärr!

  SvaraRadera
 27. Har läst rätt många olika kommentar-trådar om bostadspriser nu senast familjeliv-tråden. Det är alltid samma tjatiga argument om utbud/efterfrågan och varför inte priserna ska gå ner. Det som de flesta som argumenterar mot en bubbla missar är kredit-tillväxten betydelse, vi har idag haft en kredit-tillväxt på runt 8-10% årligen i 10-15år. Och för att hålla uppe prisnivån behöver den ligga på 5-7% i fortsättningen. Alla som har studerat frågan, förstår att detta är orimligt/omöjligt i längden. Desto längre det får fortgå desto tuffare kommer återhämtningen att bli. Kolla på USA, Japan, Spanien, Danmark det är vad som hänt/händer där och det kommer att ske i Sverige också.

  SvaraRadera
 28. När spricker bubblan bubblorna ordentligt? Bostadsbubblan, peakoil (energikris) och slutligen Matkrisen) Vad tror du Cornu om du skulle våga dig på en gissning?

  Det sista som jag behöver inhandla innan krisen kan slå till för fullo är en plog, harv, jordkällare och riktigt mycket kunskap.

  SvaraRadera
 29. Läs kommentarerna på cnn länken. Jänkarna är inte långt ifrån uppror har jag en känsla av, många är jäkligt förbannade och har fått nog.

  I ett land så välbeväpnat skulle jag som politiker vara orolig, men wall street är nog de som får springa snabbast..

  SvaraRadera
 30. Förr eller senare kommer bostadspriserna att stagnera, nästan garanterat.

  Anledningar:

  * Svenssons lön stiger inte i takt med uppgångens storhetstider.
  -> vem vill köpa orimligt prissatta fastigheter?
  * Svenssons lånevillkor försämras -> tvingas sälja?
  * Ekonomin kommer att försämras, förr eller senare.
  (Stockholm är inte heller en världsmetropol som London eller Moskva)
  * Det kommer att byggas nya bostäder (tänk Irland).
  o.s.v.

  Bara att undvika den marknaden, och satsa på "stabila" aktier i stället. Hellre billigt boende och rejält månadssparande i aktier (som ger real avkastning) än BLT-tillståndet.


  P.S. Jag hittade av slumpen en relevant artikel, visserligen från -05, men antagligen ändå aktuell?

  citat: "I dag ägs en fjärdedel av fastigheterna i centrala Stockholm av utländska investerare."

  och

  "Dessutom är det i dagsläget inga problem att hitta köpare till fastigheter som man vill sälja. Risken att inte få loss pengar som är bundna i fastigheter är därför liten."

  [ från http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=723958 ]

  SvaraRadera
 31. Täby låg kring 2000 högre än snittet. Om du startar index 100 1995 eller så, så liknar Täby övriga kommuner mer.

  SvaraRadera
 32. Ang. kredittillväxt och bostadspriserna. Citat: "för att hålla uppe prisnivån behöver den ligga på 5-7% i fortsättningen."

  Jag fattar inte det där. Om kredittillväxten är 0, blir då inte priserna stillastående i nominella termer?!? Och med 3% inflation måste kredittillväxten vara 3% för stillastående priser (realt).

  Eller?

  SvaraRadera
 33. Täby har ett större område kallat Täby Kyrkby som generellt har lägre prishöjd och drar ner snittet. Förresten ang snyfttråden på familjeliv om lägenheten i Täby så är det nyproducerade lägenheter som hade både högt inträde och avgift. Är knappast högsta prio när det finns betydligt billigare lägenheter mer nära Täby Centrum - men mindre flashigt...

  SvaraRadera
 34. Ni är välkomna till Wermland när ni har tröttnat på storstädernas stress och höga boendekostnader. :)

  SvaraRadera