Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2011-06-17 15:44

Schibsted förvandlar isländska icke-råd till råd

Som bekant så räddade inte Island sina banker utan lät dem gå i konkurs, och har klarat sig efter omständigheterna utmärkt.

Man är dock ödmjuka och säger att man inte vill ge råd till andra, speciellt när det gäller banker och räddningen av dessa.

Bra så.

hur rubriksätter Schibsted/SvD detta. Jo: "Islands råd till Grekland: Gör inte som vi".

Man tar sig för pannan. Island säger specifikt att man inte vill ge några råd, fast som en läsare kallade det, i en schibstediansk felsägning översätter man faktiskt texten till "Island bör vara ödmjukt och inte undvika att ge råd till andra länder, särskilt när det gäller banker".

Allas vår hyllade Andreas Cervenka står för den översättningen från Bloombergs artikel där följande står: "Iceland should be humble and avoid advising other countries, especially when it comes to banking”.

Skall vi gissa att det är en Schibstedsk agenda att rädda prestigeprojektet EMU som ligger bakom denna makalösa översättning, inklusive rubriken. En skandalöst usel översättare som Åke Ohlmarks (som översatte Lord of the Rings så illa att inte Eowyn dödade nazgûlernas kung i Return of the King, detta eftersom Ohlmarks inte kunde tillåta att en kvinna gjorde något sådant. Tolkien kunde som professor i nordiska språk dock svenska och blev så upprörd över Ohlmarks usla översättning att han skrev en separat bok om hur Lord of the Rings skulle översättas. Ohlmarks kontrade med att skriva en bok om att alla som läser Tolkien är djävulsdyrkare.) skäms i jämförelse med Cervenka här.

Värst är dock rubrikvalet. Rubriken borde vara "Island vägrar ge råd till Grekland".

Cirkus Schibsted. Skamvrån Cervenka. Matchstraff. Kompanistryk. Kölhalning. Gatlopp. Börja inte smutta på rödvinet redan på arbetstid. Även om man är journalist.

Skall man förvrida vad andra säger så skall man starta en blogg. Inte skriva åt en tidning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Har du någon källa på att Ohlmarks gjorde den missen avsiktligt? Hans Tolkien-översättning i övrigt tyder annars på att detta bara var ett i den långa raden av slarvfel, låt vara ett med större följder än de flesta. (Dessutom var karln av allt att döma inte särskilt bra på engelska till att börja med.)

  SvaraRadera
 2. Hej Cornu!

  Jag har svarat på ditt inlägg under ".....V och Sjöstedt" - har du tid får du gära kommentera.

  Island är väl ännu inte med i EU?


  Sokrates

  SvaraRadera
 3. Det är sådana här inlägg som sänker nivån på den här bloggen. Det är synd att du varvar kvalitet med sådan här dynga.

  "Matchstraff. Kompanistryk. Kölhalning. Gatlopp."

  Ta det lite lugnt Cornu, du beter dig som en kolerisk treåring.

  SvaraRadera
 4. Till Anonym 16:10

  Varför tycker du att han beter sig som en kolerisk treåring?

  //Andreas

  SvaraRadera
 5. Ibland är du riktigt grym! Stor tumme upp för den drapan åt papperspressen.

  SvaraRadera
 6. Ett inte som inte borde vara där-är det allt du retar dig på Cornucopia?
  Eller är det Island som undgått katastrofen och kan låna igen till vettig ränta som retar dig?
  Undergångsfanatiker kan få rätt nån gång-då kan de stå vid ruinerna och glädjas åt det i alla fall!/Oppti

  SvaraRadera
 7. hahaha! god dagsform på Cornu!

  SvaraRadera
 8. Haha, vem hyllar Cervanka?

  SvaraRadera
 9. Oppti: Kolla upp vad som resulterade i att det går så bra för Island först. Det råkade vara att de nekade bankerna full återbetalning. Något som Cornucopia har förespråkat i flera år.

  Det är många som vill att bankmaffian ska lynchas, verbala utbrott är inte bara förståeligt utan ett sundhetstecken. De ansvariga borde dömmas till månghundraåriga fängelsestraff. Efter S&L-skandalen på 80-90-talen låste man i USA in 1400 kriminella från den så kallade "finansindustrin". Den skandalen var mikroskpisk i jämförelse med vad som hänt idag, att hela det globala banksystemet är insolvent (om man inte genomfört redovisningsregeländringar som gör att bankerna sedan hösten 08 kan HITTA PÅ vad deras tillgångar är värda. Kolla upp mark to model vs mark to market, om någon är skeptisk). Hur många i fängelse idag? Tre? Madoff, den där skatteparadissnubben och han den överviktiga killen med glasögon. Tre. Man skulle diplomatiskt kunna uttrycka det så att det duger inte.

  Om inte rättssystemet tar tag i detta kommer pöbeln att så småningom utkräva summarisk rättvisa, och det kommer inte bli vackert.

  SvaraRadera
 10. " Börja inte smutta på rödvinet redan på arbetstid. Även om man är journalist."
  Orimliga krav tycker jag!
  /forskare som smuttar på labspriten (95%-iga för 99%-iga smakar denatureringsmedel)

  SvaraRadera
 11. 17:20, det var precis så väl uttryckt som jag önskar att jag kunde själv. Tack för det, och skriv mer!

  SvaraRadera
 12. @Oppti
  Jag undrar är du dålig påläst eller trollar du bara nu. Om du inte ser vitsen av det "INTE" så är du verkligen inte insatt.

  SvD skriver i princip att man inte ska följa Islands väg trots att Island har klarat sig bra genom att inte följa IMF och Co. Det "INTE" säger att Island valde fel väg.

  SvaraRadera
 13. Kanhända Cervenka lastat på sig exponering mot prima Grekiska statspapper? Eftersom de ju inte kunde defaulta? Skulle förklara att han börjar titta lite djupt i flaskan... för problem med sponken är enda förklaringen till att han beter sig så irrationellt och förvirrat att man hittar på rubriker. Eller så har han blivit sinnesförvirrad?

  SvaraRadera
 14. Nu brukar det ju inte vara artikelförfattaren som sätter rubriken, men...

  17.20 - lysande skrivet.

  /Palle

  SvaraRadera
 15. Fattar ni inte att Oppti är ett bittert troll, han tål inte att höra sanningen så han spelar dum.

  Hans överbelånade sunk villa i Sollentuna riskerar att bli utmätt.

  SvaraRadera
 16. finns Oppti på riktigt? eller är det bara folk som skämtar här!?! /Oppti

  SvaraRadera
 17. Det verkar som om SVD bedriver bank-, regerings- och EU-propaganda så att inte Islands exempel skall bli lösningen på BIG PISS ländernas skuldproblem.

  Island är en självständig nation, eftersom man ej är med i EU, med egen valuta och centralbank och det var inte statliga skulder man vägrade betala utan privata bankers skulder som man ändå inte kunde betala eftersom stora belopp var i utländsk valuta.

  Jämför Island med Irland så förstår man varför man skall vara en självständig nation med egen valuta. Irländska regering gjorde det enorma misstaget att ta över betalningsansvaret för privata Irländska bankers skulder och nu får irländska skattebetalare betala bankernas skulder i generationer så att bankerna får sina vinster och bonusar.

  SvaraRadera
 18. Hm, tänkte på Åke Ohlmarks översättning. Jag har en kopia av boken och kom inte ihåg att det var fel så jag kollade upp det och där står det faktiskt att Eowyn dräper honom. Har jag en nyare utgåva kanske?

  SvaraRadera
 19. Slutade läsa SvD när dom bytte till sin nya design som är förfärlig.

  SvaraRadera
 20. Anonym från 20:13 återvänder:
  Det har tydligen rättats till i Åkes översättning i senare utgåvor enligt wikipedia.

  SvaraRadera
 21. Åh, vad trött jag blir att läsa denna blogg!!!Slutar nu /Anders

  SvaraRadera
 22. 22:33: Gör som Mona och ta en timeout!

  SvaraRadera
 23. Det fina med Cornucopia-mannen är att det inte bara är stryka medhårs hela tiden. Det är tankar som far hit och dit och argument och idéer som man ibland rynkar pannan åt, men samtidigt en hel del tänkvärdheter och saker man håller med om. Det gäller bara att sålla, precis som i vanliga livet, i vardagen. Vore det inte trist med ännu en torr, intetsägande pk-blogg som inte sticker ut hakan som Cornu gör?

  Ni som irriterar ihjäl er kan väl sluta läsa, eller kan ni inte slita er? Om det senare, öva er på att sålla och släpp tanken att allt måste stämma överens med hur just ni tänker.

  Over and ut.

  /Palle

  SvaraRadera
 24. @22:33 I lol'd.

  SvaraRadera
 25. 22.33 äh sluta nu Cornu

  SvaraRadera