Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2011-06-21 12:32

Så jobbar journalisterna på Dagens Industri

Klockan 06:29 igår morse publicerar jag en artikel om hacket av Bitcoinsajten mtgox efter flera läsartips. Klockan 13:48 igår går Dagens Industri in och läser specifikt min artikel, skärmdump från MediaCreeper.

Klockan 17:23 publicerar Dagens Industri en egen artikel. Bloggar nämns inte, däremot "bedömare i internationell media" som Forbes.

Att prenumerera ett år på Dagens Industri kostar drygt 4000:- eller mer, och då får man artiklar som är baserade på surfande på nätet och lite omskrivningar av det som skrivits här eller hos Forbes (Forbes får dock referenser, men erkänna att man bara surfar på nätet gör inte journalister). En sådan artikel verkar ungefär vara vad en journalist klarar av att prestera på en hel dagslön.

Att läsa bloggar är gratis. Men så tar det inte en hel dag att skriva ett blogginlägg. Vill man läsa något först så är det iaf inte till DI man skall vända sig. Och vad vore den här bloggen utan sina hängivna läsare, vars tips jag inte ens alltid har tid att bemöta?

Tillägg: Klockan på MediaCreeper går två timmar fel (visar antagligen GMT +0) ser det ut som, så journalisten var inne 15:48 igår, inte 13:48. Det här inlägget rönte direkt viss uppmärksamhet från Bonnier och Dagens Industri enligt MediaCreeper nedan.

Både Bonnier och Dagens Industri använder antagligen automatiska tjänster som bevakar förekomsten av deras namn på Internet. Vi säger hej till publiken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Di är en skittidning och det är sorgligt att läsa en del kommentarer i den tidningen.

  SvaraRadera
 2. Det visar att vi lever i en värld där man googlar när man skall göra något.
  Även du kommer upp då!
  Förresten varifrån får du allt ifrån?
  Vad jag inte gillar är att du kan se vem som är inne på din blogg och läser.
  Hur är det med medlarfriheten då?
  Kan skatteverket se om jag går in på hussiter i Bahamas?

  SvaraRadera
 3. Ägaren av en websajt kan i princip alltid se vem som det är som är inne och tittar, eller iaf var denna sitter, som t ex hos Dagens Industri. Jag kan t ex se var du sitter och skriver ifrån, ort och Internetleverantör/företag plus en massa teknisk info om din webplatform. Och vad du ibland signerar dina inlägg med.

  Skatteverket kan dock inte se detta, om de inte beställer den informationen från FRA som kan se vilka websajter du besöker utomlands.

  Meddelarfrihet handlar inte om att du är anonym, utan att mottagaren av informationen inte får lämna vidare uppgifter om dig eller att man ens inte får fråga efter källor för anonyma tips. Jmf med att ringa in ett tips till en tidning med nummerpresentation.

  Det finns dock bra anonymiseringstjänster på Internet som gör dig relativt anonym. En del företag, t ex inom forskning, nyttjar detta för att inte avslöja något om vad de letar efter.

  Och vill myndigheter och journalister inte synas så får de väl jobba istället för att surfa på Internet...

  SvaraRadera
 4. Guld Eller Skuld?2011-06-21 13:20

  Det bevisar bara vad journalism är på väg att bli - en syssla snarare än ett yrke. Givetvis finns det ett värde i att ha en journalistisk utbildning men det krävs någonting mer för att göra det som journalismen är ämnad att göra, nämligen att hitta buggar och fel i samhällsapparaten och skriva om detta. Detta gör många bloggare idag bättre än de etablerade medierna. Det är enklare för en bloggare att skriva saker med spets utan att behöva tänka på att vara PK hela tiden. Det finns många skitbloggar också naturligtvis.

  SvaraRadera
 5. Creepers är idag ett enkelt övervakningssystem för allmänheten (t.ex. bloggare) som vill se var t.ex. myndigheter och media söker information på Internet.

  Nästa utvecklingsnivå av creepers borde rimligtvis ha en inbyggd särskiljande (diskriminerande) funktion som inte släpper igenom besökare från t.ex. adresser som uppenbart är kopplade till myndigheter och media. Allt för att irritera medial och statlig maktkonsolidering.

  Man borde kunna lägga in specifika disclaimers som poppar upp för specifika besökare. T.ex:

  Till DI skulle man kunna ha en sida text som gör sig lustig över tidningens ständigt sjunkande kvalité, dess outbildade journalister, dess dess DI-app som möjligtvis lagrar användares portfölj-data eller annan viktig information och det faktum att dom surfar runt och snor bra material från intelligenta och skickliga bloggare, utan att vare sig behöva lyfta ett finger för att hitta denna information, eller bemöda sig att skriva in ett tack för tipset med medföljande länk till originalartikeln.

  Man skulle dessutom kunna göra sig lustig över deras användning av tjänster från:

  * 24/7 Real Media, Media Innovation Group.

  Data Collected:
  Anonymous (ad views, browser type, operating system, referring/exit URLs, page views, time/date), Pseudonymous (IP address)

  Data Sharing:
  Anonymous data is shared with third parties.

  Data Retention:
  13 months

  * Comscore Beacon, VoiceFive Networks

  Data Collected:
  Anonymous (details undisclosed)

  Data Sharing:
  Anonymous data is shared with third parties.

  Data Retention:
  Undisclosed

  Och fler som:

  * NetRatings SiteCensus, The Nielsen Company
  * Amazonaws
  * Bonnier Digital Services
  * Score And Research
  * Inworldwide

  SvaraRadera
 6. Jag skrattade gott när jag såg DI:s artiklar, förstod omedelbart att det var copy-paste + redigering. Det var inte första gången heller.

  Tror det var länge sedan de presenterade eget material och av den anledningen köper man inte tidningen. Samma saga med övriga tidningar.

  SvaraRadera
 7. Skicka en faktura till DI, bara för att markera, alternativt avkräva dom en gratisprenumeration av gårdagens nyheter som du sen kan tända upp vedpannan med...

  SvaraRadera
 8. Är det så bra att outa sina besökare? Risken är att de mörkar istället.

  Ibland får man besökare från sajter, eller med sökord som får en att höja ögonbrynen litet, men det vore dumt att avslöja att man sett det.

  SvaraRadera
 9. Tycker det är viktigt att folk blir medvetna om att allt de gör på Internet loggas på här och var. När det gäller myndigheter och media är det rent av bra att granska dem och med det visa vad de sysslar med. Har även tidigare visat vilka banker som besöker bloggen mest, vilket också är relevant.

  SvaraRadera
 10. Dina läsare är inte överbegåvade men inte heller helt urblåsta. Mao tror jag nog dom flesta redan vet att det är mycket copy&paste från ett flertal Bonnierägda tidningar från din blogg. Det jag försöker säga är att du inte ska känna dig tvungen att bevisa eller ens påtala detta uppenbara då vi (många iaf) redan känner till detta faktum.

  SvaraRadera
 11. 15:17, målgruppen för blogginlägget kanske inte är mina läsare utan Bonnier, för att skriva dem på näsan att jag vet att de snor och att de inte är diskreta och att mina läsare vet att de snor?

  Har fortfarande en naiv dröm att Bonner och Schibsted inte bara skall ange källa när de refererar varandra, utan även när de refererar bloggar.

  SvaraRadera
 12. Utan att vilja försvara DI: Det man betalar 4000 kr för är väl papperstidningen, som innehåller andra och generellt betydligt mer genomarbetade artiklar än DI.se. Att sedan även dessa artiklar (i min mening) ofta är ganska usla är en annan sak. De är åtminstone usla på en annan nivå än att vara dåliga copy&paste från nätet.

  SvaraRadera
 13. Hmm har du ingen licenstext om bloggen? exvis en sådan har jag: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode

  SvaraRadera
 14. här är nästa. Dock refereras källan denna gång:

  Di.se: "Nu Grekland - då Tyskland"
  2011-06-21 19:15

  "Ekonomibloggen Cornucopia påpekar att rollerna en gång var de omvända."

  http://di.se/Default.aspx?tr=289892&rlt=1&pid=238585__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

  SvaraRadera
 15. Vill ni läsa på papper kan jag rekommendera Economist. (<1500:-/år) Kopierad av många. De har också en del bloggare (http://www.economist.com/blogs/) Då läser ni det innan det dyker upp i Svd och DN.
  /CK

  SvaraRadera
 16. 19:24, de har tydligen lärt sig. Bra. Så skall det se ut.

  SvaraRadera
 17. http://www.sweclockers.com/forum/130-bitcoin/1016625-konton-tomda-pa-mybitcoin-com/index2.html

  Nu har BÅDA världens största bitcoin sidor hackats och folk har fått alla sina deponerade bitcoin skickade till hackerna. Detta är irreversibelt, dvs det går ej att skicka tillbaka BitCoinsen. Bitcoin är därmed värdelösa från och med nu då säkertheten inte dög.

  Tycker det är synd att du aldrig rekommenderade folk att sälja sina BitCoins. Hade du rekat sälj hade folk kunnat få sig en tankeställare och kanske kunnat plockat ut en vinst innan allt föll ihop.

  SvaraRadera
 18. Å ena sidan troligt att de lånar fakta från din blogg, men vad säger att de inte läst om det på annat håll först? Och kom till din sida först när de började söka ytterligare information?/S

  SvaraRadera
 19. 20:23, folk som är insvepta i en bubbelhysteri lyssnar sällan. Dessutom ger jag inte rekommendationer. JAg skrev om och om igen att Bitcoin var en bubbla och ett pyramidspel och gav bort mina egna bitcoins. Put your money where your mouth is. Fattar inte folk det beteendet så är det deras eget problem.

  SvaraRadera
 20. 20:43

  Cornu, du skrev att du inte rekade sälj i BitCoin. Hade du varit modig och gått ut med en säljrek hade många sluppit bli ruinerade på Bitcoin.

  En del av skuggan faller på dig. det behövs människor som kan gå ut med en varning och säga SÄLJ, nu kom det aldrig någon sälj-rek från dig och många forlorade stora summor i dessa 2 hacer-attacker.

  SvaraRadera
 21. Haha, du är ett troll. Kul. Tjata vidare om du saknar ett liv.

  SvaraRadera
 22. Så här har jag skrivit om Bitcoin: "Jag anser nämligen att de är värdelösa och utgör ett pyramidspel."

  Inte mitt problem om du saknar läsförståelse.

  SvaraRadera
 23. Det fanns gott om internationell media som skrivit om det innan din artikel postades. Att tro att du är först eller att DI efterrapat dig är hybris.

  SvaraRadera
 24. Undrar hur lätt det vore att sprida desinformation till lata "journalister" utan källkritik...

  SvaraRadera
 25. Jag jobbade som webbutvecklare i 1997 och satt bredvid några "journalister" som skulle publicera på webben.
  De presterade max en artikel om dagen och behövde all möjlig hjälp med att lägga in bilder och byta typsnitt.

  Inte de vassaste knivarna i lådan om man säger så. Jag har alltid undrat hur man kan ha råd med att ha sånt folk drällandes omkring.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 26. Det var först när bloggosfären började växa på allvar som jag kände att det ens var lönt att försöka skapa sig en bild av vad som händer i samhället. Vad gäller gammelmedia läser jag i princip enbart lokaltidningen (på nätet), allt annat går via twitter och bloggfiltren - dvs det kommer först via dessa innan jag klickar vidare in på en tidningssajt.

  /M

  SvaraRadera
 27. Cornucopia blev omnämmt på di.se ikväll: http://mobil.di.se/c.jsp?cid=25400741&articleId=238585

  Jäkla kul. En av de bästa bloggar!

  SvaraRadera
 28. Angående CKs tips om The Economist. Economists Editor in chief John Micklethwait, Vendeline von Bredow och Adrian D. Wooldridge var några av deltagarna på det senaste mötet för Bilderberggruppen.

  Tåls att tänka på när man bedömmer The Economist och dess innehåll.

  Även representanter från Google, Facebook, Amazon, Linkedin, Microsoft, Shell, WTO, United Nations World Food Program, Goldman Sachs, Citigroup, Nordea, Barclays PLC, var där samt Carl Bildt, Ewa Björling, Jacob Wallenberg med flera. T.ex. Rockerfällan och Rumpan.

  Och just det, Kevin Warsh från Federal Reserve var där.

  "Power corrupts; absolute power corrupts absolutely"- Lord Acton

  SvaraRadera