Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2011-06-22 21:10

Ryssland ökar marininfanteriet med 60% i Östersjön

Via den eminente Rysslandsbevakande försvarsbloggaren Observationsplatsen nås vi nu av nyheten att Ryssland kraftigt ökar sitt marininfanteri i Östersjöflottan. För er som inte känner igen begreppet så motsvarar marininfanteriet ungefär amerikanska marinkåren. Det är iaf dessa trupper som i första vågen skall landsättas i ett anfall över Östersjön, via de fyra Ropucha-klassens skepp, de två enorma och snabba Zubr-svävare man har i Östersjön och via den till 2012 färdiga Ivan Gren som förväntas baseras i Östersjön.

För detaljer om de större skeppen se tidigare inlägg om dubblingen av den ryska marina invasionsförmågan. Till detta så har de sista underskrifterna nu gjorts på de ryska inköpen av franskdesignade Mistralskepp förra veckan.

Sedan tillkommer en uppsjö av mindre landstigningsfartyg i Östersjöflottan, fartyg som enskilt bara kan ta något enstaka stridsfordon eller stridsvagn åt gången.

Marininfanteriet är iaf ett offensivt vapen avsett att landsättas på främmande kust, utrustat med stridsfordon/pansarbandvagnar och moderna stridsvagnar. Den 336:e marininfanteribrigadens bemanning ökas nu iaf från 2500 man till 4000 man och är alltså ett rent offensivt förband avsett att sättas in mot mål i Östersjön, t ex i linje med övningen Ladoga 2009 som var till för att öva skyddande av rysk energiinfrastruktur, t ex en gasledning genom Östersjön som passerar nära Gotland.

Enbart de fyra Ropuchaskeppen kan i morgon landsätta 1400 marininfanterister och 48 pansarbandvagnar i princip var som helst i södra Östersjön, på en enda vända. Till det kommer Zubr-kapaciteten om 1000 man utan fordon i en vända, mindre skepp och framöver även Ivan Gren. Den utökade marininfanteribrigaden kan antagligen lyftas i sin helhet på två vändor, om man inte tillfällig förstärker med kapacitet från Norra Flottan eller Svarta Havsflottan, likt man gjorde under övningarna 2009. Även om det inte bedöms som sannolikt så kan förstås även ett Mistralskepp stationeras i Östersjöflottan, men det ligger i så fall ett antal år framåt i tiden. Det första Mistralskeppet förväntas grupperas mot Japan.

Av någon okänd anledning utökar man nu alltså denna förmåga med 60% i närtid. Har man inte en offensiv planering finns ingen anledning att ha marininfanteri alls. Man kan jämföra med svenska amfibiekåren som är ett defensivt förband avsett att operera i den svenska skärgården, bland annat för att kunna säkra öar och gruppera lättare sjömålsrobot 17 (Hellfire) i flanken på invasionsstyrkor. En diametral skillnad mot det med stridsfordon och stridsvagnar utrustade marininfanteriet.

Spontant kan upprustningen vara en konsekvens av att man förväntar sig ha Ivan Gren färdig nästa år, och med kraftigt ökad invasionsförmåga i Östersjön måste man förstås även ha fler marininfanterister på plats också.

En god regel när det gäller säkerhetspolitik är att man inte skall lyssna på vad andra säger, utan istället titta på vad de gör. Svensk säkerhets- och försvarspolitik handlar istället om att hitta närmsta sandlåda att stoppa ner huvudet i.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Man resonerar kanske att Sveriges icke-existerande försvar i sig utgör en säkerhetsrisk. Och att det i nödfall, i bistra energikrisande tider, kan komma att behövas sättas in ett infanteriförsvar även i Sverige... :D

  SvaraRadera
 2. Tur man bor på västkusten då.

  SvaraRadera
 3. Cornucopia

  Kan inte komma på en enda vettig anledning till varför ryssarna skulle invadera oss. Men är ingen specialist, så kan du inte upplysa en fåvitsk vad jag missat? Tack på förhand!

  SvaraRadera
 4. Har skrivit om det förr, rent av en hel bok. Sverige som helhet är ointressant, Gotland och eventuellt Skåne kan vara av intresse. Främst dock Gotland. Den somkontrolletar Gotland långfingrat Östersjön om
  Man grupperar luftvärn där. Därmed skär man helt av alla möjligheter att bistå Baltikum.

  Finns ingen avsikt idag, men uppenbarligen kapacitet och antagligen även planering.

  SvaraRadera
 5. Iphone felstavade där. Skall vara kontrollerar inget annat. Damn you autocorrect.

  SvaraRadera
 6. Sverige lägger väl 100 milj+ per dag på krigsmakten. På vilket sätt detta skulle öka fredsrisken har jag svårt att inse. Varaktig fred bygger på helt andra saker än närvaron av militära rustningar. Det är väldokumenterat att militära rustningar ökar misstron och misstänksamheten, och skadar de värden som varaktig fred bygger på. Militärers katt-och-råtta lek om något är en säkerhetsrisk. "Det är inte våra vapen rustningar som är ett hot utan de andras." "Det är inte mina utsläpp som är skadliga för miljön, utan alla andras." "Det är inte min bil som orsakar trafikköer, utan det är alla andras." Omöjligt att inte se på omhuldandet av krigsmakten utan genusglasögon. (Jag ser mig inte som "feminist" på något sätt.) En traditionellt manlig bastion, en arena för politisk och ingenjörsmässig bodybuilding...

  SvaraRadera
 7. Cornu,

  Sverige har de senaste 20 åren byggt 204 toppmoderna stridsflygplan. Ryssland har under samma tid byggt 66 stycken.

  Sverige har de senaste 20 åren byggt 3 gånger fler toppmoderna stridflygplan än Ryssland.

  Tycker du att det är rimligt att Sverige med 9 miljoner invånnare bygger 3 gånger fler stridsflygplan än Ryssland som en gång i tiden var världens största krigsmakt i materiel och manskap räknat?

  Vad vi nu ser i Ryssland är i princip en upprustning till vad Ryssland som minimum behöver för att försvara sina gränser.

  Ryssland har idag 60 fungerande stridsflygplan med modern teknik som skall försvara världens längsta gräns. Det finns inte på kartan att Ryssland skulle anfalla ett nordiskt land. Då behövs Rysslands samtliga moderna förband och enheter, vilket lämnar resten av Ryssland oförsvarbart.

  Att Ryssland har 4 000 marina soldater i Östersjön är snarare ett tecken på hur fortsatt gravt eftersatt den ryska militärmakten är.

  SvaraRadera
 8. Om det nu skulle bli en invasion av Gotland kan man ju hoppas att det sker under Almedalsveckan så får vi ju sanerat samtidigt.

  SvaraRadera
 9. En olycka kommer sällan ensam, så det land som blir utsatt för en invasion får nog räkna med att ryssen även kommer dimpande från skyn med sina luftlandsättningsförband. I hasorna på de örlogsfartyg som du räknat upp, får man nog räkna med att RoRo-fartyg kommer med Follow-on-Forces, då särskilt med tyngre markförband med bättre eldkraft.

  Det var väl mot denna form av vanartigt beteende, som vi hade ett Kustartilleri(förr betraktat som litet), med mer personal än Försvarsmakten har sammanlagt i nuläget.

  Hå, hå, så kan det gå. Förr eller senare lär våra politiker få börja fundera på vad den massiva uppladdningen och förnyelsen betyder, som vi sedan ett tag tillbaka sedan kunnat notera på "andra sidan". Men det vore nog att erkänna att vi varit inne på ett historiskt stickspår utan vettigt slutmål, ett stickspår som löpt parallellt med verkligheten i ett parallellt universum. Detta har pågått under lång tid, så nu är vår försvarsförmåga förvandlad till ej efterfrågade minnen hos en lite äldre generation.

  Det finns väl knappt något mer föraktat än det gamla invasionsförsvaret, ett tacksamt mål för mer modernt tänkande tänkare att ha som kontrast till vårt nya försvar, med sin unika beredskap och höga personaluppfyllnad.

  SvaraRadera
 10. 4 000 man?

  För 25 år sedan hade Sovjet 250 000 soldater stationerade kring Östersjön i ren försvarsberedskap och ytterligare 800 000 i snabbinkallad beredskap vid händelse av anfall. I Östtyskland ytterligare 1 miljon soldater. För att inte tala om över 1 000 operativa stridsflygplan kring Östersjön.

  Idag blir du rädd när man ökar från 2 500 till 4 000. Vissa var visst inte med under Kalla Kriget.

  SvaraRadera
 11. Gillar mer när du skriver om ekonomins kollaps

  SvaraRadera
 12. Minns med nostalgi när militärpoliserna sökte genom bilarna med hund när man stod i kön och skulle över till Fårö. När 40mm Boforsare (57mm?) dundrade över norra gattet och robotbåtarna stod på så skummet yrde. När Viggen- och ibland Drakenrotarna patrullerade över norra Fårös stränder på lågan. Gåshud över hela kroppen på den flygintresserade pojken.

  När kriget äntligen kommer ska jag... äh, bara skojar.

  Recept: Köp S-400 av ryssen och smäll upp på Gotland. Komplettera med RBS-15 så ska ni se att vi kan odla vår honung i fred.

  /Palle

  SvaraRadera
 13. Frågan är om Cornu har någon legitimitet i försvarsförmågan överhuvudtaget.

  Man skall komma ihåg att Cornu vid flera tillfällen gått Rysslands ärenden på denna blogg.

  GRU har säkerligen jublat både en och två gånger när Cornu gått hårt åt svensk underrättelsetjänst. Man är lovligt naiv om man inte tror att ryska ambassaden starkt uppskattar det som skrivs på denna blogg.

  Cornu har vid ett flertal tillfällen högljutt propagerat för att minska anslagen till försvarsmakten underrättelsetjänst med 500 miljoner kronor om året. Och till viss del lyckats med det också.

  Om Cornu får som han vill kommer han göra hela den svenska försvarsmakten blind och döv när han drar undan benen för underrättelsetjänsten. Då hjälper det ingenting hur mycket arm- och lårmuskler, våra stridsförband, försvaret har om man varken ser eller hör fienden komma.

  SvaraRadera
 14. Cornucopia har fullständigt gått bort sig i försvarsfrågan.

  Den mannen, som vill förbjuda svenska försvaret att signalspana mot Ryssland, har ingen trovärdighet när det kommer till att bygga ett försvar av landet.

  SvaraRadera
 15. Lite väl hårda ord i 22:50 och 22:56,

  men frågan är intressant och viktig.

  Varför vill du skära svensk underrättelsetjänst budget med 500 mkr (FRA kabelsignalspanning)?

  FRA är till 90 % inriktat mot Ryssland. FRA och SÄPO fick fram till nyligen ej sammarbeta så FRAs verksamhet har inte alls varit inriktad mot terrorism. FRA riktar fokus mot Ryssland.

  Det har länge varit ett krav från försvarsledningen att få signalspana i kabel för att kunna upprätthålla svensk underrättelseförmåga.

  Den vill du dra undan. Telefontrafik, mobiltelefoni, internettrafik går idag uteslutande via kabel.

  Tror du svenska försvaret kräver 500 mkr för underrättelsetjänst för att de inte behöver det?

  Varför tror du försvaret krävde 500 mkr till underrättelsetjänsten och inte 500 mkr till operativa förband?

  SvaraRadera
 16. Det är ju inte bara denna händelse man skall haka upp sig på det är den massiva övriga upprustningen som visar på tendensen.
  Det tillsammans med att man plockade Georgien utan att världen brydde sig för några månader sedan.

  Vi får se hur mycket världen bryr sig nästa gång de plockar något. Och hela tiden rustar de upp så vi får mindre och mindre att sätta emot.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 17. Magnus Redin2011-06-22 23:28

  Anonym 22:33, var gör en landstigningsförmåga i Östersjön nytta för att försvara Rysslands gränser? Var finns stränderna där de skulle behöva landstiga för att försvara sin gräns?

  SvaraRadera
 18. Att Ryssland funderar på att invandera Sverige/Gotland låter i första anseende som ett skämt. Men rätt fort inser man att det inte är omöjligt då den som har makten över fossilbränsle i framtiden också kan kontrollera och invadera, så vida inte Sverige ställer om fort och anpassar sig. Men det kanske krävs för att svensken ska vakna ur sitt hjärntvättade tillstånd. Naturen har sitt eget sätt att skapa balans.

  Angående Ryssland för övrigt så har de på många håll olikt världen överlag redan anpassat sig för "post-apocalypse", genom att skapa små samhällen där de utbyter varor med varandra och bygger tillsammans, mer eller mindre frånkopplat från yttre påverkan. Liknande livsstilar kommer uppstå i västvärlden, även Sverige.
  Så även om Ryssland alltid lekt katt råtta lek med Sverige så finns där kunskap att lära sig för framtida överlevnad.

  Mindre bra är fega politiker som rubbar Sverige genom att tillåta kommunistiska seder och förtryck av pressfrihet.

  SvaraRadera
 19. Den militära underrättelsetjänsten är väl inte svensk?

  Är det något som inte går direkt till främmande makt?

  SvaraRadera
 20. Nattmössan2011-06-23 01:02

  Hej 22:23, verkar som det blev lite för mycket bag-in-box ikväll?

  Det ryska flygvapnet har i dagsläget 3,282 flygplan och helikoptrar (Wikipedia som källa men ändå).

  att endast 1.8% procent av dessa skulle vara stridsdugliga låter som önsketänkande. I vilket fall är de betydligt mer stridserfarna än sina svenska motsvarigheter vilket Tjetjenien och Georgien visar.

  OM det skulle bli aktuellt med en landskamp så vet vi (ja, vi vet) att de flesta svenska piloter aldrig skulle hinna lyfta, de flesta antagligen inte hinna lämna hemmet givet lite nattliga besök från allehanda tavelförsäljare, "svartjobbare", och lastbilschaufförer.

  VARFÖR det skulle bli aktuellt? Äh, det är klart att alla svenska, finska och tyska underrättelseorgan är ute och cyklar (http://en.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream#Security_and_military_aspects).

  Nej, tillbaka till grillen. Börjar dofta häääärligt...

  SvaraRadera
 21. @ Anonym 22:33

  Vilka är dina källor att ryssarna endast ha byggt 66 nya stridsflygplan de senaste 20 åren?

  Och, jag kan tänka mig att Ryssland på något sätt går in i Baltikum, kanske med förevändning att skydda de ryska minoriteterna. Ryssland gillar heller inte att Baltikum ingår i Nato. Enligt http://www.svd.se/kultur/understrecket/en-yrvaken-bjorn-soker-sina-fiender_6234786.svd, står det: ”I den ryska försvarsmaktens militärdoktrin från februari 2010 utpekades Nato som ett av de ”främsta krigshoten mot Ryssland.”

  Med tanke på ovanstående anser jag att Sverige ska hålla sig utanför Nato men i gengäld satsa på ett eget starkt territorialförsvar. Lägg nuvarande säkerhetspolitiska dogm, som bygger på Solidaritetsförklaringen och att Sverige bäst försvaras i Afghanistan, i papperskorgen.

  Parallellt med detta ska vi också öka vårt utbyte (inom kulturen, turistnäringen, handeln etc.) med Ryssland. Det gynnar båda parter.

  I ett avskedstal 110610 i Bryssel inför Nato sa den avgående amerikanske försvarsministern Robert Gates att USA kan komma att skära i försvarsbudgeten, vilket i så fall skulle innebära att USA kommer med avseende på Nato att dra ned i Europa. De europeiska Natoländerna måste då ta ett större säkerhetspolitiskt ansvar för Europa, enligt Gates. http://www.securitydefenceagenda.org/Home/tabid/1213/Default.aspx

  Vi kommer nog i den närmaste framtiden se en försvagning av Nato i Europa. Så Sverige bör inte blint lita på att Nato är den säkerhetspolitiska garanten i framtiden.

  Säkerhetspolitiskt bör vi förbereda oss på att kampen om våra råvaru- och energitillgångar (järn, vattenkraft, vindkraft) kan komma att hårdna. Nationalstaten Sverige, försvagat av nyliberala strömningar, kan tvingas av det energisuktande Kontinentaleuropa/EU att bygga ut vindkraften samt dämma upp våra sista orörda älvar. Någon har räknat ut att man årligen kan plocka ut 512 TWh vindkraftsel ur Sverige, om jag inte missminner mig. Nuvarande årliga totala elanvändningen i Sverige ligger i storleksordningen 150 TWh.

  SvaraRadera
 22. NATO's totala oförmåga, 10 år i Afghanistan och nu i den Libyska sandlådan, imponerar varken på ryssen eller någon annan.
  NATO är inget hot mot någon, - se på Momma Daffy som mitt i bombregnet spelar schack eller tar en tur med bilen och vikar åt folket ibland.

  Ryssarna behöver alltså inte kosta på sitt försvar en enda rubel så i stället rustar de väl upp för att anfalla Gotland och Sverige för de vet av erfarenhet att Sverige är deras enda fiende på denna jord vilket ständigt också bekräftas av denna blogg.

  SvaraRadera
 23. Sjodan säger...

  Att ockupera land är idag ointressant...bara uländer sysslar med sådant. Jag tror det istället är ekonomiska flöden som är intressanta. Den ryska gasledningen dragen genom svenska vatten är en utmärkt förevändning för utökad rysk militär närvaro i närheten eller på gotländsk mark eftersom svensk militär inte har vilja eller kapacitet att freda eget territorium.

  I övrigt måste jag nog hålla med gruelse (22:33), men en sak kan ni alla glömma, USA kommer alltid att ha råd med allt dom vill och önskar. I princip alla oljeproducerande länder i världen står under det amerikanska vapenparaplyet och i gengäld så är dessa länder bundna att för sitt överskott köpa amerikanska statspapper.....vill USA bygga 34 nya hangarfartyg så kommer dom att göra det. Den enda riktiga verksamma utrikespolitiken är just ett hangarfartyg. Amerikanska statspapper kommer alltid, alltid, att ha köpare. När sen oljan tar slut så kommer världskartan att ritas om, men den styggaste killen i kvarteret kommer knappast att vara overksam i den omtumlande utveckling vi har framför oss.

  “ I’m so bored with the USA”…../The Clash

  SvaraRadera
 24. 1. FRA. Jag har aldrig uttalat mig negativt om FRA:s signalspaning i luften, då den är militärt relevant. Signalspaning i kabel är det dock inte, och jag har flera gånger förklarat varför. Saknar man läsförståelse är det inte mitt problem. (Ledtråd: Man skickar inte order om anfall eller truppförflyttningar via okrypterad e-post genom Sverige, och vi som kan lite om krypto vet att FRA inte kan knäcka normala krypton som finns i vanliga programvaror.)

  2. Flygplan. Ni som tjatar om 204 st svenska flygplan, hur många av dessa är i krigsorganisation? (4 divisioner = ca 72 plan) Nämn den siffran istället. Sedan kan du nämna siffran på hur många basbataljoner vi har (2, snart 1) och med det hur många plan vi kan tanka, ladda och klargöra i en skarp situation (16-32, eller 8-16 st om man är realistisk). Nämn även antalet krigsflygbaser vi har (2), som alltså också innebär att vi bara kan ha högst 16-32 plan i krig om baserna får vara ifred.

  204 JAS-plan är inte en relevant siffra. Dessutom står alla planen uppradade i ett fåtal oskyddade plåthangarer, så få att en enda Tu-95 Bear eller Tu-122 Backfire har tillräckligt många kryssningsrobotar för att slå ut i princip hela svenska flygvapnet vid ett strategiskt överfall.

  Dessutom är det som sagt inte 60 plan som Ryssland har. 60 plan är toppmoderna, modernare än JAS 39. Man har 100-tals jaktplan som är jämlika med JAS 39 (JAS 39 är ett plan som började designas på 70-talet), plus 1000-talet i reserv. Till det kommer bombflyget etc.

  3. 250 000 man i Östersjöområdet under Sovjet. Javisst, men amfibieförmågan är idag nästan lika stor som då. Och det är inte aktuellt att invadera hela Sverige, det behövs inte. Dessutom är 4000 man bara marininfanteriet. Till det kommer alla övriga styrkor.

  Vi hade 3x så stor numerär (800 000) i det svenska försvaret som Ryssland hade i Östersjöområdet förr i tiden. Idag har ryssen istället fler marininfanterister än vad vi har armésoldater i fältförband (=de förband som faktiskt skall strida på marken)..

  Föreslår att du läser Midvintermörker, vilket är min samlade replik på det svenska försvarets förmåga, men där håller jag ner den ryska kapaciteten och Ryssland opererar med ena handen bunden bakom ryggen och hoppandes på ett ben.

  SvaraRadera
 25. För övrigt, om du inte vill sponsra mig genom att köpa Midvintermörker så finns boken på massvis med bibliotek, sök på bibliotek.se.

  SvaraRadera
 26. Cornu, du verkar vara en trevlig prick så det är trist se hur du vrider dig av ångest när ryssmaran rider dig.

  Vet inte om detta hjälper dig gå vidare men gör ett försök.

  Exakt vad kommer hända OM nu ryssen invaderar oss? Ptja jag förställer mig de vill vi skall upprätthålla vår produktion och infrastruktur dvs life goes on.

  Kan det vara det s.k. fria ordet som oroar dig? Ptja ordet är inget värt om ingen bryr sig om det så vad blir skillnaden?

  Kan det vara ekonomiskt elende? Ptja de har vi redan.

  Jag förställer mig att en commie-armé är betydligt större än vad vårt lilleplutt land kan ställa upp och om jag minns rätt från när jag gjorde rekryten handlade det om någon timme vi kunde värja oss om ryssen kom och den rekryten gjorde jag innan nedskärningarna.

  Ingen större poäng för ryssen göra en massiv attack på oss vad jag kan se men om det trots det skulle inträffa vet jag inte riktigt vad det är du förväntar dig kommer ändras?

  Jag var lite inne på jag tagit fel och du var en "människa" men din ångest över ryssen gör jag upplever dig som tillhörande "folket"

  Bemästra ditt tankemonster och gå vidare med ditt riktiga liv i stället tycker jag.

  Ha en trevlig midsommar.

  SvaraRadera
 27. Jag vet inte, men är det inte långsökt att Ryssarna ger sig på ett EU land som angränsar till nato? Visst kanske i framtiden. Ryssarna tror jag först och främst vill ta tillbaka förlorad mark och då har de att göra.

  Det stora problemet är väl att vi just nu blir invaderade, av en stor världsreligion. Och vi kan räkna ut ganska exakt när den är i majoritet här. Det har de ”goda” ordnat.

  SvaraRadera
 28. Ingenjören2011-06-23 10:55

  "Jag vet inte, men är det inte långsökt att Ryssarna ger sig på ett EU land som angränsar till nato? Visst kanske i framtiden. Ryssarna tror jag först och främst vill ta tillbaka förlorad mark och då har de att göra."

  Problemet är att de behöver inte invadera eller fysiskt ta tillbaka mark. Hotet om intervention kan räcka för att påverka beslut i grannländerna. Om man t ex tittar på Georgien utnyttjade man en existerande konflikt för att sprida sitt inflytande. Ryssland kan inte gå i krig med NATO-länder eller EU-länder, men de kan intervenera i interna konflikter i dessa länder (eller hota med att göra det om inte vilkor X, Y och Z uppfylls). Inte heller jag tror att Ryssland kommer invadera något av sina västliga grannländer, däremot finns risken att de 'stöder', de ryska minoriteterna i Baltikum, blandar sig i Ukrainas inre angelägenheter, eller om man ska vara riktigt spexig, börjar stödja olika separatistiska eller irredentiska rörelser i centraleuropa bara för att ställa till oreda(exempel på potentiella konflikter: det finns ungerska minoriteter som lokalt är majoriteter i alla ungerns grannländer).

  Ju starkare Ryssland är desto mer riskabelt är det att syna eventuella ryska bluffar.

  SvaraRadera
 29. Ingenjören2011-06-23 11:03

  @Anonym: "Det stora problemet är väl att vi just nu blir invaderade, av en stor världsreligion. Och vi kan räkna ut ganska exakt när den är i majoritet här. Det har de ”goda” ordnat."

  Det är ganska intressant att höra hur ni snackar ner hotet från Ryssland för att kunna blåsa upp hotet från "en stor världsreligion", senast när SD i försvarsutskottet krävde att Ryssland skulle ges fria händer i Baltikum(Molotov-Ribbentrop anyone?). Det är ganska enkelt att räkna ut räkna ut när 'de' är i majoritet här, och svaret är: Såvida ingenting dramatiskt händer(t ex en utomjordisk invasion av arabiska halvön): Aldrig. Födelsetalen i mellanöstern sjunker som en sten och födelsetalen för muslimer i Sverige är inte speciellt imponerande. Detta kan enkelt kontrolleras genom att plotta födelsetal i Svenska kommuner mot andel invandrare. Korrelationen blir mer eller mindre exakt noll. Vidare är en alldelles för stor andel av invandrarna ickemuslimer, t ex Thailändskor och kristna Irakier för att det ska kunna ske. Men om man har bestämt sig för att bara se de tecken som talar för någonting och blundar för allt som talar mot det kan man så klart tro det.

  SvaraRadera
 30. På dom, ingenjören, på dom!

  Bra så.

  SvaraRadera
 31. Re 06:58

  Vad skriver du för dynga, vadå värja oss någon "timme"
  Det handlade om veckor.
  Ekonomiskt elände? Har vi det menar du? vi har haft realt stigande inkomster i 10 år.

  SvaraRadera
 32. "Ingenjören"
  Blåsa upp? Det ena är ett faktum, det andra ett påhitt som du själv så fint förklarar i 10.55.

  Skulle Cornu skriva en bok om det verkliga hotet så skulle hela hans business blivit bannlyst. Det kan man inte göra utan att få en fatwa i huvudet. Plus hela pk gänget.

  Muslimerna har gått från några tusen till ca 600.000 (muslimska organisationens egna siffror). Jag är inte SD:are men ser Islam som något i stil med kommunism och nazism.

  Invandringen är extremt hög,ca 1,2% per år. Som USA:s invandring när den var som högst på 1920 talet. Och exakt tid, när islam är i majoritet är väl lätt att räkna ut om vi fortsätter på inslagen linje. Det är klart att vi kommer inte fortsätta på inslagen linje men det är en annan femma.

  SvaraRadera
 33. Istället för att försöka bygga upp det döda eller icke existerande försvaret på flertals miljarder kronor, så vore det väl på sin plats att söka en gemensam militär allians med Ryssland istället för med andra västländer när deras imperier går ner & det Ryska, samt Kinesiska Imperiet växer sig starkare både militärt & Ekonomiskt.

  Johan

  SvaraRadera
 34. Ingenjören2011-06-23 13:53

  @Anonym 11:56: "Skulle Cornu skriva en bok om det verkliga hotet så skulle hela hans business blivit bannlyst. Det kan man inte göra utan att få en fatwa i huvudet. Plus hela pk gänget."

  Bästa Anonym. Det finns gott om människor som skrivit om det du beskriver som det 'verkliga hotet'. T ex Mark Steyn och Bruce Bawer(att de dessutom har objektivt fel och till exempel anger andelen muslimer i Sverige till 10% redan år 2005 är en helt annan historia). De är inbjudna till fina debattsoffor och citeras flitigt av bland annat Per Gudmundsson och Axess. Vidare finns det en hel hoper bloggar som saluför just den åsikten. Närmare bestämt ca en tredjedel av alla bloggar man ser som länkar till en nyhet i dagspressen som rör antingen brott eller utrikiska länder. För att vara allomfattande är PK censuren med andra ord ganska lam. Trots att PK-censuren, enligt uppgift, kontrollerar hela samhället verkar den okapabel att blockera t ex bloggen Canute Ocean från tidningarnas Twingly system. Om de finns en PK konspiration är den med andra ord ganska illa fungerande.

  Vidare till din nästa punkt. "Muslimerna har gått från några tusen till ca 600.000 (muslimska organisationens egna siffror)." Detta påstående är ytterst tveksamt. Av samma anledningar som den som organiserar en demonstration är intresserad av att snacka upp mängden demonstranter har muslimska organisationer i Sverige all anledning att snacka upp hur många muslimer som finns i Sverige. Men låt oss nu låtsas att siffran stämmer. Om nu Sverige har en invandring på 1,2%, vilket är en sanning med modifikation eftersom den även inbegriper återinvandrande Svenskar, polska gästarbetare och utbytesstudenter, så kan man ju undra varför vi bara har 600 000 muslimer i Sverige. Om vi har 1,2% invandring borde vi ju på bara 15 år ha fått hit 1 620 000 invandrare. Detta skulle ju i så fall ha inneburit att över en miljon av invandrarna var ickemuslimer (jag säger 'över' eftersom en del av de muslimer som finns i Sverige är barn till de Bosnier som kom hit i mitten av nittiotalet, och jag kan tillägga att jag träffat tillräckligt många Bosnier för att för att känna mig ganska komfortabel med att de inte kommer kräva sharia i Sverige.). Nu är ju siffran 1,2%, som jag tidigare påpekade, rent nys, eftersom det är en siffra som är brutto och även inbegriper t ex Svenskar som återvänder efter att ha rensat fisk i Norge, men om man nu, som jag, gör sig omaket att faktiskt gå in SCB och se efter hur det ser ut kan man konstatera att vi de senaste 10 åren har haft en nettoökning av muslimska invandrare på ca 180 000 (men då gör vi antagandet att alla som immigrerat från forna jugoslavien varit muslimer, ett väldigt, väldigt stort antagande och vi har skattat andelen muslimska invandrare från irak till 60%). För att få en vettig jämförelse kan man konstatera att ökningen av invandrare i Sverige från Indien, Kina, Thailand, Ryssland, Polen och de kristna irakierna tillsammans blivit 110 000 fler under samma tidsperiod. Den totala ökningen av utrikes födda under samma tidsperiod var 380 000. Dvs. De senaste 10 åren har vi haft en nettoinvandring av muslimer till Sverige på max 180 000 personer, under samma tid har vi haft en total nettoinvandring på 380 000. Dvs, antalet ickemuslimer i Sverige har i absoluta tal ökat med mer än antalet muslimer, 180 000 mot 200 000, detta trots att vi har räknat för att få in så många muslimer som möjligt i beräkningen. I denna takt kommer med andra ord Sverige ha en muslimsk majoritet om... Ja just det, aldrig.

  och till sist: "Blåsa upp? Det ena är ett faktum, det andra ett påhitt som du själv så fint förklarar i 10.5"

  Vadå påhitt? jag beskrev tydligt hur Ryssland kan använda sin miiltära styrka för att få oss att göra precis vad de vill, på vilket sätt skulle det innebära att hotet var ett påhitt?

  SvaraRadera
 35. Detdär med att vi snart bara har en basbataljon stämmer inte riktigt, finns inga planer på det. Hösten 2009 togs det beslut om att basbataljonerna skulle vara kvar på F17 respektive F21. Dessförinnan var beslutsinriktningen att de skulle centraliseras till Kvarn. Försvarsmakten har klart lägre förmåga än för några år sedan, men det är inte riktigt så knapert som vissa vill påskina.

  /H

  SvaraRadera
 36. Magnus Redin2011-06-23 17:33

  @Anonym 11:56, skall man jämföra islam med en politisk rörelse skulle jag föreslå socialismen.
  Då får man med allt från människor som har en hygglig välvilja och gör bra saker tillsammans och för andra, därefter de som är jobbiga med att lägga sig i och vilja centralstyra och ända bort till dem som kallar sig kommunister och nationalsocialister som har en rent fascistisk agenda.

  Det finns inom islam grupper som politiskt sett är fascister men att från det få för sig att alla muslimer är fascister är svagsinne.

  En annan dumhet som ställer till det är försöken att skydda muslimer från främingsfientlighet genom att försöka hindra kritik mot de dåliga rörelserna inom islam. Det som är dåligt måste bearbetas och kritiseras av människor med en humanistisk ambition, t.ex. jämställdhetsengagerade, annars lämnar man kritiserandet till dem som har en främligsfientlig agenda och som vill svartmåla alla muslimer.

  En riktigt obehaglig detalj är att både de muslimska extremisterna och de främligsfientliga till stora delar är överens om vad den rätta tron är. Deras gemensamma fiende är den svagt troende vanemuslimen som inte går att sporra till finansiering och dåd och som är för "svensson" för att vara en bra fiende, kan de radikaliseras bort vinner deras respektive världsbild.

  Vad nu detta har att göra med Ryssland... Du har din agenda och lär repetera den igen, igen och igen oavsett verkligheten och kritik.

  SvaraRadera
 37. Magnus Redin2011-06-23 17:41

  @H, en enda basbataljon centraliserad till Kvarn låter som ett arbetsmarknadspolitiskt kap för "min" flygstad Linköping och en mardröm för försvarsförmågan, vilken tur att det ströks.

  Jag hoppas verkligen att vi investerar i fler kompletta krigsflygbaser och helst en uppsättning mindre och rörligare.

  Ett flygvapen utan en basorganisation är meningslöst och vad skal vi då ha moderna flygplan från Saab till?

  SvaraRadera
 38. Jo, än så länge får två basbataljoner vara kvar. Hade man centraliserat till Kvarn hade man naturligtvis tappat massvis med nyckelpersonal som inte hade haft lust att flytta över mer än halva Sverige från norr eller upp från Blekinge. Hade hälften sagt upp sig hade man ju enkelt varit nere på en basbataljon.

  Vi borde naturligtvis ha fyra basbataljoner, en per division, men då måste vi också ha fyra krigsflygbaser... Nu har vi bara två, så antalet basbataljoner är logiskt ur basperspektiv. Råda används för övning fortfarande, men kortbanorna har nu grävts upp, så den kan inte fungera i skarpt läge.

  I teorin kan man förstås basera flyg på de fredstida baserna Ronneby, Luleå och Såtenäs, samt Ärna (vilket delvis görs i Midvintermörker), men likväl så saknar dessa kortbanor och slås alltså enkelt ut. I Ärna finns iaf berghangarerna kvar.

  Sedan kan man improvisera hur mycket som helst, men det är bättre att ha fungerande baser från början.

  SvaraRadera
 39. Oavsett så saknar vi kvalificerat modernt luftvärn som kan slå mot fjärrbekämpning av baserna, dvs kryssningsrobotar och moderna bomber som fälls miltals från målet. Så de slås mkt lätt ut.

  SvaraRadera
 40. Magnus Redin2011-06-23 18:03

  Egentligen borde vi ha 8 flygbaser, en fast på respektive flotilj och en rörlig som kan baseras ute i landet eller åka på insats utomlands.

  Då kan en flottilj skicka 5-8 Gripar eller helikoptrar utomlands och flyga ungefär som vanligt här hemma för vi skall väl fortsätta försvarandet av Sverige när vi åker på mindre insatser?

  Tre, fyra stycken rörliga basbataljoner är dessutom lagom för att hålla igång en kontinuerlig insats.

  Låter man inte gamla tankar begränsa sig finns det fler möjliga krigsbaseringar, man måste inte följa Bas-90.

  SvaraRadera
 41. Se bl a tidigare inlägg i frågan:

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/svenska-krigsflygbaser.html

  Oavsett om man inte följer Bas-90, trots allt är nuvarande basbataljon modulär och rörlig, t ex med flygledartorn i en höj- och sänkbar container på en lastbil (har jag för mig), så måste det finnas vägar utan mitträcken, klargöringsfickor och helst även förplacerade och skyddade bränsletankar på tänkta platser.

  Allt färre svenska vägar lämpar sig som flygbaser idag. Man kan förstås krigsbasera på alla våra civila flygplatser, vilka det finns gott om.

  SvaraRadera
 42. En annan faktor som idiotförklarar den som säger "204 JAS" är att vi inte har ammunition ens till fyra divisioner om totalt 72 JAS. Plan utan ammunition är tämligen meningslösa i händelse av krig. Fast de kanske kan spana...

  SvaraRadera
 43. Ingengören,
  Vi vet vad antalet har varit och vi vet ungefär vad antalet är nu och då behöver vi inte ”snicki snacka”. Det är lite ”sarnecki” över dig.

  Om cornu skriver en kritisk bok om Islam så blir han i bästa fall bojkottad av annonsörer och i sämsta fall jagad av galningar.

  Sist men inte minst, Ryssland kan anfalla Sverige men sannolikheten är noll. Speciellt nu när de blivit kapitalister (ledarna) och stora förmögenheter skulle frysas.

  SvaraRadera
 44. Ingenjören2011-06-23 19:43

  @Anonym 19:26:
  Så, att faktiskt kolla hur det verkligen ligger till är ”snicki snacka”? Suck, varför forsätter jag resonera med dig. Om fakta och hårda siffror inte är intressanta finns det bara ett ord för din ideologi, och det är 'religion'. Det är inte en fråga om vad du 'vet', det är enbart en fråga om vad du tror. Siffrorna är offentligt tillgängliga, men du är inte intresserad, för alla siffror som motsäger din religion måste ju vara fel.

  Din blåögdhet när det kommer till Ryssland är en helt annan fråga. Exemplen från Moldavien, Ukraina och Georgien visar med all önskvärd tydlighet att den den ryska björnen inte är en kramnalle, kapitalist eller ej.

  SvaraRadera
 45. Ingenjören,
  Kommer du med fakta? Rå fakta är att muslimerna gått från en liten grupp, från början mindre än judarna, till vad vi har idag, där har du fakta. Du går in på del för saken oväsentliga sidospår som jag inte lägger någon energi på att besvara och så lägger du en del ord i munnen på den du debatterar med. Sista inlägget om detta. Får önska en trevlig midsommar.

  SvaraRadera