Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2011-06-15 11:59

Nu kraschar lägenhetspriserna: Tekniska säljsignaler på alla marknader

Till skillnad mot mäklare, banker, makteliten och överbelånade journalister har jag ingen anledning att tassa som katten runt het gröt. Istället säger jag som det är enligt min bild av omvärlden. Jag har sedan bloggen startade skrivit om bostadsbubblan och sedan i höstas har jag rejält ökat omfattningen och höjt till en betydligt mer aggressiv och provocerande nivå. För alla tidigare inlägg om bostadsbubblan, se följande länk.

Idag utlyser jag på dagens uppdateringar av NASDAQ OMX Valueguards-lägenhetsindex att bostadsbubblan har toppat inom åtminstone lägenheter och det är nu nedåt som gäller. NASDAQ OMX KTH-index för villor har bara funnits i några månader och går alltså inte att analysera.

Jag har i tidigare inlägg bland annat gått igenom fundamenta och de engångseffekter som pressat upp priserna och inte kan göra det igen. Jag själv och läsare har i inlägg efter inlägg rapporterat om varningstecken nu under våren, men spiken i kistan är nu att det blivit tekniska säljsignaler över hela brädet för lägenheter i Sverige. Malmö låg redan i sälj, men med majsiffrorna som rapporterades idag så är det tekniskt sälj även i Stockholm, Göteborg, mellanstora svenska städer och Sverige som helhet.

Sälj, sälj, sälj, sälj och sälj.

Eller rättare sagt, om du är belånad till över 70% på din villa och över 50% på din lägenhet så bör du se till att ha en amorteringstakt som tar ner dig under dessa nivåer inom något år. Annars bör du se över din situation. Den som ligger under 70% respektive 50% bör också amortera åtminstone en procentenhet om året. Risken är annars att banken kommer bli väldigt otrevlig mot dig när din belåning kryper upp över 85% av marknadsvärdet och det är dags för omförhandling av lån. De kan tvinga dig att amortera, alternativt betala straffräntor eller söka dig till en annan bank som kommer säga det samma. I de värsta fallen kan de tvinga dig att antingen amortera eller sälja med förlust om du har vatten över huvudet. Den som är i skuld är inte fri.

Till de som nu vill köpa en bostad så är beskedet endast ett. Vänta. Barnen kan bo trångt och mysigt med sina föräldrar några år till.

Till de som vill sälja sin bostad, sälj. Det är nu eller aldrig. När väl paniken sätter in så kommer det gå fort. Det kommer förstås dröja månader, kvartal eller något år innan nedgången går över i panikartat ras, men det kommer. Än så länge är nedgångarna måttliga eftersom säljarna inte kapitulerat utan drömmer om att få samma priser som grannen fick under hetsen i höstas när man kunde belåna sig över 85%.

I övriga fall så hänvisar jag till tidigare inlägg om hur man tjänar pengar på bostadskraschen, nämligen genom att ta negativa positioner i svenska marknadsnoterade banker. Swedbank är absolut värst, följt av SHB. SEB och Nordea kan klara sig bättre, men allra värst ute är förstås de svenska småbankerna som endast har verksamhet i Sverige. Vi får se om Länsförsäkringar överlever det som komma skall. Synd, då Länsförsäkringar är ett väldigt trevligt försäkringsbolag om man är kund.

Naturligtvis är detta inga råd som jag tar något som helst ansvar för utan är personliga funderingar. Ansvar för ekonomisk rådgivning har man endast när detta avtalats skriftligt med underskrifter mellan berörda parter.

Teknisk analys tittar i backspegeln för att se trender. Det garanterar ingenting om framtiden. Jag är dock inte rädd för att ha fel, men jag sätter alltså tidpunkten för toppen på bostadsbubblan till februari-mars år 2011, vilket bekräftades idag den 15:e juni 2011.

Kort om analysmodellen. Vad som fungerat på raset 2008 var PSAR alternativt MACD. Sämst fungerar det för den lilla och väldigt diffrentierade marknaden mellansvenska städer. Analysmetoden fungerar bäst för Sverige som helhet följt av storstäderna - större volym ger tillförlitligare underlag. Teknisk analys fungerar antagligen utmärkt på bostadsmarknaden där inga traders stör utvecklingen och där rörelserna och skeendena är långsamma och tydliga.

Sverige

MACD ger säljsignal för hela den svenska lägenhetsmarknaden. När priserna fortsätter falla så kommer även PSAR ge en säljsignal nästa månad. Sist vi hade en säljsignal var i november 2007, vilket följdes av en nedgång på som värst 14.2% under den akuta finanskrisen.

Men dagens säljsignal ser vi alltså medan svensk ekonomi förmodas vara "god". Bara extremt överbelånad privat. När väl konjunkturen viker kommer 2008 framstå som en svag bris på fastighetsmarknaden jämfört med stormen som nu börjat blåsa upp.

Stockholm

PSAR ger säljsignal för Stockholm. Antagligen ger MACD en säljsignal nästa månad. Sist PSAR gav säljsignal i november 2011 så föll även Stockholmspriserna 14.2%, men det kommer inte stoppa där den här gången. Engångseffekterna som stoppade fallet den gången är redan uttömda.

Göteborg

Starkast lägenhetsmarknad i Sverige har mut- och korruptionshålan Göteborg. Sist MACD gav säljsignal föll lägenhetspriserna som värst 9.1%. Det blir värre den här gången. Samtidigt ser vi att PSAR inte har varit någon bra analysmetod för Göteborgs lägenhetsmarknad.

Malmö

Sedan tidigare var det säljsignaler i Malmö enligt både PSAR och MACD. Och priserna fortsätter falla. Lägenhetsmarknaden i Malmö var redan tidigare svagast i Sverige och har inte återhämtat sig från toppen i oktober 2007, trots alla engångseffekter som pumpats ut i marknaden. Finns ingen anledning annat än masochism att äga ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening i Malmö idag.

Mellansstora svenska städer

Mellanstora svenska städer ger en säljsignal i MACD, men är en mycket spretig marknad bestående av många städer med olika förutsättningar och liten volym relativt övriga index. Tidigare säljsignaler har varit mycket dåliga, men med säljsignaler på samtliga marknader så är beskedet ganska entydigt ändå.

Så var det med den saken. Kraschen är här, även om det är rätt lugnt i början.

Barnfamiljer, tänk på barnen. Barnen mår antagligen bättre med ekonomiskt nöjda föräldrar som sover gott om natten i en hyresrätt än i en ståndsmässig gräddhylla eller överprissatt villa som de tvingas flyttas ifrån när banken säger ifrån. Speciellt små barn måste inte ha egna rum, de måste däremot ha sina föräldrar närvarande och en stabil miljö där de inte plötsligt rycks upp från sin skola eller dagis och tvingas flytta för att mamma och pappa inte hade råd att bo kvar.

Detta gäller alltså belåning. Den som äger sin villa lågbelånat eller skuldfritt förlorar bara sina egna pengar, men behåller sin frihet. De förlorar ingen funktion, utan har kvar funktionen boende oavsett. Men äger du ett klubbmedlemskap i en bostadsrätt så spelar det mindre roll. Då kommer du solidariskt få betala för att dina grannar inte har råd med avgiften till föreningen så att föreningen kan betala på sina egna skulder.

Stormen kommer.

Men jag haft fel förr. Har dock inte sagt att det är NU det kraschar. Det gör jag nu. Idag.

Mäklarstatistik har även kommit med nya bluffsiffror idag. Mer om det senare. Mäklarkåren bortförklarar förstås fallande priser som positivt för bostadsmarknaden. Egentligen stiger priserna, fast de faller. Eller något. Men mäklarna och kunderna vägrar sänka priserna och bristen på avslut gör att statistiken ser bättre ut än vad den egentligen är. Det är köparnas marknad och de har tiden på sin sida nu. Även om 1% i prisfall viftas bort så innebär en procentenhet i månaden 12 procentenheter på ett år. Men det skulle väl också viftas bort. Och Malmö rasar 3% på en månad...

Men den tekniska analysen är tydlig. Raset är här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

112 kommentarer:

 1. Raset är här. Jag är vicevärd i den brf där jag bor och gör således besiktningar av lgh vid försäljning. Sen 1993 då jag köpte min lgh för 135 000 har jag sett hur hur varje lgh, oavsett skick fullkomligt skjutit i höjden och nu går samma lgh för 850- 1 miljon. Låter kanske lite men kom ihåg att detta är i norrlands inland.

  I takt med att priserna skjutit i höjden har omsättningen av lgh-försäljningar ökat men nu är det tvärnit. De som för ett år sen köpte dyrt får nu sälja med förlust. Tydliga förluster. Lgh ligger ute längre hos mäklarna. För några år sen behövdes inga mäklare då den fastighet jag bor i ligger mitt i stan och är ett gammalt sekelskiftshus och har tämligen lättsålda lgh. Nu är det tvärnit. Trots "tigerekonomi" och mer pengar i plånboken.

  Nu är det mest mindre lgh i mitt hus och då är det också även mest yngre människor som bor här, som nu säljer med förlust. Kanske bara ett par hundra tusen i förlust men dock förlust då de allra flesta är fullt belånade.

  SvaraRadera
 2. Hehe, bra med en dramatisk touch!

  Det här tycker jag är intressant, senaste 14 brf i stockholm innerstad just nu:
  lumagatan 17 återinsatt
  kammakargatan 21 återinsatt med acceptpris
  wennerbergsgatan 6 Ny
  liljeholmsbron 8 Återinsatt
  rindögatan 15 Ny
  Essinge brogata 39 ny
  kampementsgatan 14 återinsatt acceptpris
  torstenssonsgatan 3 ny
  Torsgatan 42 återinsatt
  ringvägen 112 ny
  grev turegatan 71 återinsatt
  nybergsgatan 5 återinsatt
  artellerigatan 75 återinsatt
  tegelviksgatan 77 återinsatt

  SvaraRadera
 3. Stort tack Cornu før ett mkt konkret inlægg. Det kan behøvas efter Lars-Erik Nykvists, vd på Fastighetsbyrån, fullstændigt idiotiska førsøk till bortførklaring t situationen.

  Hans agerande stæmmer ganska bra øverens med kapitlet "Coruption and bad faith" i Schillers Animal Spirits.

  SvaraRadera
 4. Du verkar faktiskt ha blivit galen nu.

  De där grafer förutom Malmö ser ju bullish ut. De visar en sund uppåtgående trend med en kortsiktig rekyl mot det stigande medelvärdet.

  SvaraRadera
 5. Cornu,även om jag inte håller med dig om att man kan förutsäga framtiden med hjälp av gårdagen så resepkterar jag din åsikt om att bostadsmarknaden kan ha kraschat.Det är dessutom lite komiskt att de som har motsatt marknadsincitament,dvs mäklare et al,inte riktigt tror som du. Den fundamentala analysen dvs att det sannolikt inte finns mycket mer än en fortsatt ,ehuru osannolik, kraftig högkonjunktur kombinerat med låga räntor och förbättrade kreditvillkor skulle kunna driva priserna högre från dagens nivåer, är mera trovärdig än den 'tekniska analysen' som inte är mer än en grafisk framställning av vad som har hänt hittills men som TORDE sakna prognostiskt värde.Nåväl,sammanfattningsvis ett
  intressant läge som kan innebära ett trendomslag. Notabelt också att enl mäklarna priserna stiger i Malmö,och sjunker (marginellt)
  i Gbg och Sthlm.Borde inte också Malmö sjunka?
  Återstår analys av VAD som driver människor att
  köpa just bostad till allt högre och högre priser.Speciell i beaktande av att lågriskalternativ faktiskt existerar.Bekvämlighet?Girighet? Eller tvingande nödvändighet?Trendkänslighet? Någonstans måste man ju bo eller hur.Här finns en fundamental skillnad mot ägande av aktier,fonder,eller guld.Man KAN leva utan att äga dessa sistnämnda. Men bo måste man.I princip.
  Åtgärder med ökad kontantinsats och amorteringskrav är önskvärda,MEN vilken politiker blir idag vald på den agendan?

  SvaraRadera
 6. Det verkar helt säkert att priserna är på väg ned. Nu är frågan snarast i vilken takt det kommer att ske.

  För att inte förblindas av selektiv perception har jag letat positiva nyheter om bostadsmarknaden. Allt jag hittar är uttalanden från mäklare. Att mäklare överhuvudtaget tillfrågas om prisutvecklingen på bostadsmarknaden är som att fråga kassörskan på coop om inflationsutvecklingen.

  SvaraRadera
 7. Cornucopia, du som är duktig på att ta fram statistik. Det skulle vara intressant och se hur många villor som legat grund för Mäklarstatistik's statistik utslaget per månad de sista året. Tittar man på villor i t ex Stockholm så har det sålts 1805 st i maj enligt dem. Vet att det är trögt att sälja objekt just nu så känslan man får är att mäklarna bara rapporterar in de objekt och priser de själva vill. Tror därför att statistiken vi får är missvisande.

  SvaraRadera
 8. Blir inget ras så länge som folk kan betala. Kommer krävas en konjunkturnedgång för att få ett ras, innan dess kommer det stagnera eller vara fallande trend.

  Blir raset storskalet finns bara ett sätt att stoppa det: Avdragsgillt för räntorna på 50%. =)

  SvaraRadera
 9. Hej

  Som nybliven bostadsrättinnehavare och bolånekund följer jag den här typen av inlägg med stort intresse.

  Jag tycker att scenariot med hundratusentals bolånetorskar låter lite överdrivet. För att det ska ske måste bankerna faktiskt börja begära extra ammorteringar på bred front. Vilka belägg finns det att detta kommer att hända?

  Jag ska banne mig kontakta min bank (nordea) och fråga hur dom tänker agera om marknadsvärdet på min bostadsrätt faller 50%. Återkommer med svar :)

  SvaraRadera
 10. Idag kom ny statistik från mäklarstatik.se
  Om man jämför med statistiken från Maj 2010(http://www.maklarstatistik.se/media/8120/20100615.pdf) så kan man se följande saker:

  Bostadsrätter:
  6676 bostadsrätter omsattes i maj 2010, detta kan jämföras med 6015 st i Maj 2011. Detta är en minskning på ca 11 procent i omsättning av bostäder.

  Kvadratmeter priset för hela riket låg i maj 2010 på: 21 111. I Maj 2011 ligger det på 21680 vilket är en ökning på ca 3 procent. Detta verkar inte stämma med de 5 %s uppgång som Mäklarstatistik påstår har kommit de senaste 12 månaderna
  21680. Men detta har de missat att påpeka..

  /Johan

  SvaraRadera
 11. ano 12:14

  mm, omsättningen är i botten
  kolla: http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/2011/06/vecka-23-2011.html

  Snart kommer stockholmarna inse att dom måste sälja till lägre priser och då kommer prisfallet synas i statistiken.

  SvaraRadera
 12. 12:52, använd mellanslag efter punkter och kommatecken så blir din text mycket enklare att läsa. Min enkla gissning på vad som driver människor till att skuldsätta sig för en livstid för ett hus som antagligen inte ens står kvar lika länge som amorteringstiden, är att ingen talar om för folk hur dumt det är. Varken banker, mäklare, aftonbladet, tv4 eller någon annan som vanligt folk dagligen konsulterar för sin information. Programmet "såld på hus" är så vidrigt i sitt upplägg att det faktiskt borde vara straffbart på något sätt.

  Kontantinsats och amorteringskrav, visst. Förr eller senare tar det dock slut på nya offer att mata bubblan med oavsett kontantinsats och amorteringskrav, och allt spricker ändå. Bubblan är redan på nivåer där familjer kommer att hamna otroligt illa ut.

  SvaraRadera
 13. Cornu,du behöver inte springa som katten.Men du gottar dig osympatiskt mycket av att det går ner! Över huvudtaget börjar jag nu tycka att du är kass att läsa.Har läst dig ganska mycket och fått en aldeles för mörk bild av världen.ibland är det lite ljust också...

  SvaraRadera
 14. Du är vår egen Doctor Doom.

  Bl a tack vare dig och dina skriverier om Pare på VCW ca 2003-4 så sitter jag idag i eget obelånat hus nära mut-och korruptionshålan. Kostnaden är typ 3000/mån för att bo på 155 kvm 12 min resa från Gbgs centrum. Huset är köpt för 1,3 milj, värderat till 3,0 idag och i morgon till 0,75. Som om jag bryr mig. Skönt att slippa vinstskatt den dagen. Tack för alla goda tips (och även skratt) genom åren.

  SvaraRadera
 15. Cornucopia när han är som bäst./Köp guld

  SvaraRadera
 16. Det var att sticka ut halsen :)

  Vet inte om det är nu det börjar, men tycker mig se en trend på mindre lägenheter i Göteborgsområdet att det verkar bli allt mer svårsålt. En del som har legat ute rätt länge nu och priserna har sänkts rätt drastiskt.

  Personligen tror jag det som påverkar mest är bolånetaket. Har svårt att se hur många i min ålder (25-30 år) som kan spotta upp mycket mer än 150-200k SEK, vilket innebär att max pris för en etta eller två har sänkts. Vilket motsvarar ca 1-1,35 miljoner.

  Om du bromsar oss som ska in på marknaden kommer priserna för resten av marknaden bromsas upp också, om det innebär att hus och bostadsrättslägenheter kommer börja falla i pris vet jag inte.

  SvaraRadera
 17. Mmm, man känner hur ilskan börjar koka bland läsare och bolånetagare. Det är väl synd att folk ska ta så illa vid sig personligt vid cornus reflektioner - passar det inte så sluta läs bloggen, vad är problemet?

  Har själv varit bostadsrättsägare (förvisso i en mindre håla utan sthlmspriser) men funderar nu på att göra en ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Det skulle innebära ca 50% lån baserat på DAGENS värde, men vem vet vad lägenheten är värd om ett år. Kanske har ingen lust eller betalningsmöjlighet eller så har bubblan inte spruckit in. Det man ska komma ihåg är att vi blivit matade med desinformation av media och allehanda skitjournalistik i form av tv-program och hela det politiska etablissemangets totala frånvaro av ifrågasättande under en rätt lång period. Varför tar nu inte sossarna eller vänstern, om de vill ha tillbaka makten, upp frågan om vad 7klövern tillsammans gjort med ekonomin? Politikerna har suttit i knäet på bankerna och lurats bedriva en politik som vi tror gynnar oss. Detta är ett skämt, en chimär och ett fullständigt korrupt pyramidspel som vi kommer att få betala. Samtidigt - som individ ser man till sig själv och sina närmastes väl och ve. Därför belånar folk sig och köper till det då rådande marknadspriset.

  Fortsätt blogga, Cornu, du behövs.

  /EDK

  SvaraRadera
 18. Noterade idag att det finns ett överskott av beviljade bygglov för villor. Under det senaste 12 mån har det beviljats 11 000 tillstånd men påbörjats ca 8 000 hus enl SCB.
  Detta kan bero på höga byggkostnader i förhållande till marknadsvärdet på husen säger Johan Derenmar på Sveriges byggindustrier.
  Bostadssituationen i Stockholm är väl inte direkt sån att man väljer och vrakar bland hyres objekten.
  Befolkningen växer här med 30 000 per år.
  Alla kan inte bo hemma hos föräldrarna i evighet!/Oppti

  SvaraRadera
 19. Oppti, vad menar du egentligen? Dina inlägg är alltid mycket speciella, i den meningen att dom väldigt sällan säger något rakt ut. Kan inte du starta en egen blogg där du kan sprida bank och finanspropaganda? Det är din fulla rätt att göra så.

  SvaraRadera
 20. Onekligen intressanta tider vi lever i. Spännande att få uppleva utvecklingen de närmsta åren. Att priserna är för höga i nuvarande kontext råder det ingen tvekan om. Frågan är dock hur kontexten i ekonomin (både Sveriges och hela världen) ser ut om ett decennium. Mycket talar för att värdet på tillgångsformen pappersvaluta kommer att sjunka ihop ganska kraftigt kontra reala tillgångar. Bostäder (främst villor) får väl betecknas som reala tillgångar, vilket det dessutom råder viss brist på i Sverige. Centralbanker över hela världen kommer att se till att skulder "försvinner" (USA, Japan) eftersom nuvarande skuldsättning är ohållbar. Därför skulle det rentav kunna vara en bra idé belåna sig rimligt och reala tillgångar (ex. fastigheter) och låta centralbankerna beta av lånet. Visst, det är hög risk, men jag blir inte förvånad om det lönar sig jämfört med att vara obelånad.

  SvaraRadera
 21. @Oppti
  Spelar ingen roll om Stockholm växer med 30k per år, om de 30k inte har kapital för insats. Problemet stavas att kreditkranen har stängts av i och med bolånetaket.

  Finns alltså tre möjliga lösningar:
  1, Existerande priser måste ner
  2, Det som byggs måste byggas billigare
  3, Bo hemma tills du har sparat ihop tillräckligt för insatsen.

  Personligen hoppas jag på punkt 2. Det hade hjälpt alla om vi kunde bygga billigare. Rätt skeptisk över att en sådan omställning kan ske utan problem dock.

  SvaraRadera
 22. Det här blogginlägget kommer att accelerera dig till höjder du inte varit på tidigare. Om några få år kommer "journalister" och andra att titta tillbaka och se att du hade helt rätt.

  Det blir föreläsningserbjudanden till feta arvoden och möjlighet för dig att bygga ut din kommunikationsplattform.

  SvaraRadera
 23. @Anonym 13:58
  Om vi får kreditdeflation finns det stor chans att pappersvalutan kommer att stiga i värde. Jag är själv kluven mellan tron på inflation och deflation.

  Ser man på Japan de senaste 20 åren har inte Japans centralbank lyckats vända prisfall på både bostäder och aktier. I det fallet var det alltså negativt att satsa på tillgångar så som fastigheter.

  SvaraRadera
 24. Jag läser de flesta Cornu-inläggen och tycker att många innehåller något matnyttigt. Dock håller jag med om kritiken att det kan vara lite "mörkt" ibland; eller rättare sagt har jag känslan av att Cornu riktigt längtar efter någon slags samhällskollaps. Och eftersom denna "längtan" är så stark; så letar du hela tiden efter tecken som pekar i den riktningen.

  Och jag tror att denna inställning till någon form av kollaps är ganska vanlig bland bloggare och vloggare världen över. Och jag kan även själv ibland känna denna "längtan" noch har försökt förstå varför. Jag tror att det beror på en önskan att Världen/Sverige behöver en nystart av något slag. Det är så mycket som har slagit fel pga krediter som pengar - bopriserna, överkonsumtionen, materialism, miljöförstöring, bidragshysteri, lathet i.st.f. arbete osv.

  Kanske har Cornu sin egen syn på detta?

  SvaraRadera
 25. Jag är en positiv och glad person. Däremot säger jag som det är och ser ingen anledning att skönmåla existerande problem, då de bara går att lösa om man medger dess existens.

  Däremot kanske det kan bli svårt för de som tror på media och politikers skönmålning av saker och ting.

  Det är inte mörkt, det är bara realistiskt.

  Min längtan är att vi kan undvika problemen genom att erkänna deras existens, kavla upp ärmarna och lösa dem. Istället för att sopa dem under mattan och låtsas som inget.

  SvaraRadera
 26. @robjoh 14:04

  Hävdar isåfall att Japan valt att inte vända på det. Det är fullt möjligt för dem att trycka ännu mer pengar för att få upp inflationen. USA har lyckats ganska bra med detta det senaste året...

  Sedan är det skillnad på om det är ett land (i detta fallet Japan) som hamnar i den situationen jämfört med om USA, Europa och Japan gör det samtidigt. Detta får givetvis mycket större genomslag på värlsekonomin och alla vill sänka värdet på sina valutor samtidigt. Går inte att jämföra med Japan eftersom omvärldens efterfrågan trots allt har funnits även om det gått knackigt.

  SvaraRadera
 27. @Anonym 12:57

  "Blir inget ras så länge som folk kan betala. Kommer krävas en konjunkturnedgång för att få ett ras, innan dess kommer det stagnera eller vara fallande trend."

  Hallå!! Grekland bankrutt, USA, Irland, Spanien, Portugal, Storbritannien, Flera tyska delstater, Ungern, Österrike, Belgien och inte att förglömma Italien...alla är snart eller redan bankrutt.
  Tror du inte att Sverige kommer påverkas när vår största exportmarkans, Europa, faller ner i ett svart hål av permadeflation?

  Kinas bostadsbubbla ser ut att också brisera, likaså Australiens och Kanadas, priserna i Vancouver faller redan.

  http://www.youtube.com/watch?v=dsx2vdn7gpY

  Game över man! Game over!!

  SvaraRadera
 28. Jag tar väl å säljer för utlandsflytten i augusti då, 9 månader tidigare än jag tänkt. Känns lite panikartat, men man får ju lite panik av det här inlägget.

  SvaraRadera
 29. Undrar om det börjar visa sig snart i att mäklare slås ut? Enligt den "nakne mäklaren (RE/MAX vd) så har 2/3 av Spaniens mäklare slagits ut då 2/3 av bostadsmarknaden försvunnit:
  http://naknamaklaren.se/2011/03/29/lagesrapport-krisen-pa-bostadsmarknaden-i-spanien/

  Men det kanske är lite för tidigt än.

  SvaraRadera
 30. Grekerna verkar på dåligt humör idag appropå ingenting.

  SvaraRadera
 31. Knappast för ingenting. Ett helt land skall förvandlas till bankbonusar, inte konstigt om de är upprörda. Om någon kom hem till dig och tog allt av värde "för det är viktigt att bankerna inte går omkull", skulle du tycka det var kul?

  SvaraRadera
 32. "Tror du inte att Sverige kommer påverkas när vår största exportmarkans, Europa, faller ner i ett svart hål av permadeflation?"

  Jodå, visst kommer Sverige påverkas. Ræntan kommer återigen toksænkas och det blir ænnu billigare før oss att bo i våra høgt belånade hem. Ingen fara på taket, med andra ord. :)

  SvaraRadera
 33. Gustav, nja. Räntan har redan varit "noll" och det kommer alltså inte höja våra bostadspriser igen. Vi har nu större skulder än när räntan var "noll" sist.

  Men framför allt så sätts bostadsräntorna på marknaden. Och marknaden kommer inte vilja låna ut pengar till kraschande svenska banker för 0% i ränta.

  SvaraRadera
 34. Jag har is i magen och sitter i baten. Tror att oljepriset och bostadspriserna gar ner for att det ar sommar och pa sommarn har man semester.

  Jag ska btw aka till grekland om tva veckor!!! ;)

  SvaraRadera
 35. Jag har en kollega som argumenterar för att priserna i Stockholm inte är övervärderade, utan snarare fair value. (Till skillnad från mig som liksom många andra här tror att det är århundradets bolåne- och bostadsbubbla.) Han menar att en nyutexaminerad student, med en ingångslön på 25-30 tusen i månaden utan större problem kan betala såväl räntor, avgifter som amorteringar om han eller hon köper en etta i innerstan för 2 miljoner. Hans exempel:
  Bruttolön 28000
  Nettolön 20000
  Bottenlån. 1.700.000 (amorteringsfritt)
  Topplån. 300.000 (15 år amorteringsplan)
  Ränta Bottenlån: 5%
  Ränta Topplån: 7%
  Avgift förening: 2000.

  Räknar man på det här så blir boendekostnaden efter skatt 8.600 och personen i vårt exempel har då 11.000 kvar att leva på vilket min kollega menar är no problemo.

  Jag, som har hela min utgångpunkt i att det är fel på kreditgivningen då den varit alldeles för generös, och att det är den som kommer att packa ihop och gå hem, kan inte argumentera med eller mot honom. Hur skulle ni argumentera mot den typen av resonemang som min kollega har? Är det rätt att utgå från en simplistisk kvar-att- leva-på-kalkyl?

  SvaraRadera
 36. Vi kan redan nu se att omsättningen i antal sålda från toppen för ett par år sen är ner 30, eller tom 50% i vissa områden, DET är ett tecken på att marknaden definitivt har vänt. Precis som hände vid Lehman-krashen, fast då dopades den svenska marknaden med nollränta och bubblan blåstes upp ytterligare ca 10%, nu är det definitivt, här kommer kraschen, ta skydd! //Pessimistisk Mäklare

  SvaraRadera
 37. 15:17

  Så din utgångspunkt ær att din kollega har fel, men du vet alltså inte varfør? Det går utmærkt att binda bottenræntan till under 5% på 10 år.

  Den enda egentliga risk som køparen i ditt exempel då tar ær att han/hon blir arbetsløs.

  Cornu 15:00

  Bankerna kraschar inte pga en sættning i bostadspriserna. Bankerna får problem om/nær lånetagarna inte kan betala. Det ær också fræmst betalningsførmågan som bedøms vid kreditgivningen till bostæder.

  Marknadsræntorna kommer så gott som garanterat inte att stiga om Europa "faller ner i ett svart hål av permadeflation"

  SvaraRadera
 38. Tyvärr tror jag inte på en bostadskrasch. Stagnerande eller något sjunkande priser möjligen, men inte prisras. Folk kommer inte paniksälja bara för att priserna går ner, för då blir de bostaslösa (hyresmarknaden igenkorkad sedan länge i de flesta större städer).
  Du påpekar att mäklare är jäviga i frågan, men de flesta som sitter och hänger på diverse forum/bloggar på nätet och förutspår kraftigt fallande priser är lika påverkade av sina egna drömmar om att kunna köpa ett billigt hus.
  Jag skulle gärna se en kollaps på bostadsmarkaden ur rent egoistiskt perspektiv då det sannorlikt skulle stoppa den planerade exploateringen och massiva nybyggnationen i vårt område men det innebär inte för den saks skull att jag tror det kommer att ske.

  SvaraRadera
 39. Tove / Det Goda Livet, det kan man ju tro. Jag äger dock redan en bostad med ingångsvärden i "karriären" från 1997. Ungefär det samma gäller t ex bloggrannen Flute.

  Så vi talar inte i egen sak för att vi vill köpa billigt. Vi skriver som vi skriver för att det är som det är.

  15:17 Det väsentliga är inte vad enskilda kan ha råd med i sin ekonomi. Det väsentliga är vad kollektivet är beredda att lägga på boende. Och där har vi nått en gräns.

  SvaraRadera
 40. Ska bli kul att läsa om domadagen och bostadskrachen som "Midvintermörker" handlar om!

  Ska bli kul sommarunderhållning att läsa om när hundratusentals hemlösa bolånetorskar ger sig ut på gatorna, likt zombies, och äter upp alla småbarn och gulliga hundar.

  SvaraRadera
 41. Ytterligare indikator är att samhället/media bombaderar kanalerna med mäklarprogram under primetime. Under hela mitt liv har jag aldrig sett så många mäklarprogram vid samma tidsinterval vilket har som syfte att stimulera tittarens lust att köpa bostad och inreda. Har själv tagit mig en titt på dessa och visst blir man sugen att köpa fast man vet peaken är här.
  Om tv-kanalerna säger att det är den absolut bästa underhållningen som finns och att det drar mest tittarsiffror så får jag lov att nästan garva ihjäl mig. Bara rent struntprat överallt för att hjärntvätta folket.

  SvaraRadera
 42. 15:40 *fniss*

  SvaraRadera
 43. Jont, som bekant är jag ju oförstörd av TV-propaganda. Har inte "sett på TV sedan hösten 2006" då vi renoverade och inte satte in några TV-uttag i vardagsrummet. På den tiden fanns inga mäklarprogram, men väl homestyling och hemfixeriprogram om hur man billigt fick saker att se dyrt ut. Eller fanns det mäklarprogram redan då? Att man stylade en lägenhet och sedan fick någon stackare till att köpa den? Minns ärligt talat inte.

  SvaraRadera
 44. @Anonym 14:41
  USA har stigande inflation i allt utan fastigheter, där faller fortfarande priserna. Så jag förstår inte riktigt hur man kan kontra med USA. Jag har helt enkelt svårt att se att det är fastigheter som skulle vara ett bra försvar emot inflation.

  SvaraRadera
 45. Intressant att du sticker ut hakan. Om inte annat så blir utvecklingen intressant att följa just p.g.a. detta :-)

  Får du rätt så innebär det fina affärsmöjligheter. Kanske i TV soffor med Pousette, Hansson och c.o.

  Får du fel däremot så blir det lätt att avfärda dig som "foliehatt" framgent

  Försvagningen är här. Men själv vågar jag inte ropa hej förräns "premiemarknaden" i sthlm, åtminstone avtar något. Idiotiska budgivningar är fortf. legio här.

  /Darius

  SvaraRadera
 46. Ska bli skönt att slippa bli överöst med reklam från alla smajlande och kostymklädda mäklare.

  SvaraRadera
 47. Cornucopia har förväxlat fallande bostadspriser med fallande tillgångspriser. Sedan finanskraschen 2008 så följer alla tillgångsslag i princip varandra. När börsen faller så följer det mesta med, inklusive huspriserna.

  Skulle börsnedgången vi är inne i bli värre under sommar och höst, vilket jag bedömer, så kommer de flesta tillgångsslag falla, inklusive priserna på bostäder.

  Men det behöver man ju inte vara Einstein för att inse.

  Den gamla sanningen om att börsen leder ekonomin (och inte tvärtom) gäller alltid. Utom i Cornus värld, där bostäder har någon slags eget liv.

  Jag tror inte ett skvatt på en bostadskrasch som inte sammanfaller med ett kraftigt börsfall. Tvärtom. De är siamesiska tvillingar.

  Men å andra sidan är det just det jag tror vi ser nu. Börshumöret går ner. Och bostäderna följer med.

  SvaraRadera
 48. Dr Hedge, visst. Finns ingen motsägelse mellan det du skriver och det jag skriver. Ner går det iaf.

  SvaraRadera
 49. Varför kallar inte Corny detta fenomen vid sitt riktiga namn?

  wikipedia

  Det är ganska enkelt att se igenom om man försöker. Gör vi inte det här lite väl komplicerat med analyser och säljsignaler när det är ganska enkelt att konstatera att ett hus helt enkelt inte är värt livslång skuldsättning, dvs mer skuld än man realistiskt kan betala tillbaka? Det behövs inte argumenteras mer än så. Vem befinner sig på toppen av detta massiva bedrägeri/pyramidspel? Bara en tanke.

  SvaraRadera
 50. Darius, jag är inte rädd för att ha fel. Tror jag på något så sticker jag ut inte bara hakan utan halsen. Har haft fel förr här på bloggen, men klarat av det ändå.

  Annars kan man förstås säga något intetsägande istället, ungefär som i gammelmedia: "bla bla bla inga problem bla bla bla"

  SvaraRadera
 51. 16:43 har jag inte kallat det pyramidspel någon gång? Skrivit att bostadsbubblan bygger på greater fool theory har jag gjort många gånger.

  Skillnaden är dock att i en bostad finns ett visst underliggande värde, vilket inte finns i ett riktigt pyramidspel. Bubbla är ett bättre namn för det, inte pyramidspel. Men det är en smaksak.

  SvaraRadera
 52. Om den som befinner sig i toppen på pyramiden är den som tjänar mest pengar på det, har ett intresse i att ge sken av att det som förmedlas i pyramiden är värt det som påstås och dessutom kontrollerar krediterna som används för att skuldsätta/lura in fler/ och dessutom blåsa upp värdet ytterligare så att ännu mer krediter skapas, är inte det i allra högsta grad ett pyramidspel? Krediter som dessutom är närmast tagna ur luften?

  SvaraRadera
 53. Visst, jag säger inte emot dig. Även Madoffs konkursbo hade vissa underliggande värden...

  SvaraRadera
 54. Ponzibedrägeri(Ponzi Scheme), ligger väl närmare till hands att jämföra bostadsbubblan och Madoff med? För övrigt går det väl att likna mer eller mindre hela finansmarknaden med det?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ponzibedr%C3%A4geri

  SvaraRadera
 55. @robjoh 16:20

  För det första så startades pengapressen i USA lång efter det att priserna hade börjat gå ner där. En av anledningarna att börja trycka pengar (köpa obligationer) var ju just att hålla uppe huspriserna (genom att hålla nere långräntorna)...

  För det andra så är det, jämfört med många andra delar av världen, fundamentala skillnader både i hur samhället i stort fungerar i USA och hur husmarknaden fungerar där. Utbudet, vem som står för risken osv...

  Min tes/fruktan är att tillgången pappersvaluta kommer att falla snabbare i pris än vad ett hus gör. Ett hem/hus är ett behov som är svårt att ta bort, därav kommer det alltid att behålla ett visst värde. Dessutom kommer det inte att bli billigare (mätt i pappersvaluta) att bygga ett hus i framtiden. Kanske kommer värdet på pappersvaluta att falla snabbare än värdet på hus om centralbankerna fortsätter som dom gör.

  SvaraRadera
 56. eller för att uttrycka läget i vardagstermer

  "Sometimes the world shits on everybody. Pretending it ain't shit doesn't make you an optimist, it makes you an idiot"

  http://shitmydadsays.com/

  SvaraRadera
 57. Underbart med diagram.

  Rimligen skall priserna ner från 175.000 till ca 130.000 i Sverige.

  SvaraRadera
 58. Nu ska bara guldpriset sätta lite fart också. Ett stort hus för en liten tacka, ja tack!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 59. Men hur räknar man belåningsgrad på en fallande marknad? I relation till högsta priset nånsin för motsvarande objekt, i relation till vad jag betalade? I relation till aktuellt marknadsvärde?

  Personligen är jag inte orolig, de säkra tillgångarna överstiger skulderna, men jag väljer att inte lösa lånet just nu. Lite orolig för BRF:ens lån är jag dock.

  SvaraRadera
 60. Kaxigt med att säga att bubblan spricker NU, förresten. Men helt rätt, det är inget kul med folk som är mjäkiga om när domedagen kommer. :)

  SvaraRadera
 61. Om bankerna är Ponzi så visst, ok. jag tycker nog iallafall att även om finansmarknaden också är ett gigantiskt någon sorts spel, så är just bostadsbedrägeriet värre. Att ha en egen bostad är så djupt rotat i mänskligheten och för den delen även djur att beteendet knappt kan undvikas. Det är att ge sig på det allra svagaste i människan, att profitera och bedra människor som bara vill vara människor. Det är därför jag finner begreppet bolånetorsk lite stötande, det är en orättvis benämning på folk som är som folk är mest. Hursomhelst, all ilska som börjar bullas upp i stugorna bör riktas mot bankerna.

  SvaraRadera
 62. Flash! Även Myrsjöhus varslar femtio anställda!

  SvaraRadera
 63. Anders: man räknar utifrån aktuellt marknadsvärde.

  SvaraRadera
 64. Härligt, jag gillar när man vågar sticka ut hakan :)

  SvaraRadera
 65. Såå... om man lyckas sälja sin nyrenoverade lägenhet om ~3 månader så kommer cornu bli imponerad?

  Challenge accepted! ;)

  Nej men detta är mycket intressant, jag arbetar på bank och är lite tvetydigt, samtidigt som man halva dagen kan sitta och prata med folk som har problem med sina bolån pga. räntan (intressant då kalkylen som användes när de räknade på ränta upp till 8%) medan halva dagen prata med folk om investera deras "vinst" från lägenhetsförsäljning till att se att nya bolån blir godkända på belopp som, i mina ögon, är galna.

  Jag sitter lugnt i min båt iallafall, min lilla lägenhet med en förening som resonerar att om man har skulder är man ej fri och sköter ekonomin bra (följer med ett hököga) och min belåning ligger på 50%, snabbt som tusan tickar den sakta neråt, blir bättre när sambon nu börjar jobba, så sover jag lite, väldigt lite, lugnt.

  SvaraRadera
 66. 19:08 bankanställd, det är som sagt en stor skillnad på att se att kalkylen för boendet går ihop även vid 8% ränta och att i realiteten uppleva att man inte har råd med Thailandsemestern, att barnen inte kan följa med på skolresan och att man måste dra ner på matkontot redan när bolånet ligger vid 4%.

  Det är ju just detta som gör att marknaden stannar upp och vänder ner. Även om de inte kommer missa sina räntor vid högre ränteläge, så är skulderna nu så stora att man som kollektiv inte har lust att ta på sig mer skulder då man faktiskt vill göra annat än att bara titta på sin teppenyaki-häll.

  SvaraRadera
 67. 1% per månad är 8.86% per år

  /petimäter

  SvaraRadera
 68. Jag skrev procentenheter, inte procent. Citat: "en procentenhet i månaden 12 procentenheter på ett år"

  Dessutom heter det pettimeter.

  SvaraRadera
 69. Givetvis, det är jag fullt med på. Kanske jag ej lyfte fram så bra men det är ofta detta som är problemet med de som har jätteproblem just nu med att betala sina lån - de vill inte lägga sitt andra "sparande" (till konsumtion) på räntan då de "ska åka på semester hallå?" eller "måste ha kläder, mat, nöje asså" (för flera tusen) och allt annat är oacceptabelt. Den biten ser jag klart och tydligt varje dag och har sett det många många gånger. Obeståndsgruppen i en viss bank samt ett visst inkassobolag har väldigt mycket hos sig just nu och det kommer definitivt inte bli mindre framöver.

  Dock blir jag alltid ställd när jag ser bolån bli godkända som är på summor som aldrig - ALDRIG - kommer att kunna betalas av inom en livstid. Samtidigt som det skrämmer mig - då jag anser att det kommer gå ner så funderar jag alltid två gånger på om jag missar något.

  Sen minns jag att jag jobbar på bank där bolånen är av ytterst vikt och skrattar lite ledsamt inombords...

  // Bankanställd

  (Jag hade en diskussion idag med en far som var kokande av ilska då räntorna äter upp deras semesterkassa - vad ska barnen säga när de inte får åka till - just det - thailand i 2 veckor. Hur kan banken vara så okänslig och inte hjälpa dem med detta och ge dem bättre deal på lånet... Hur samtalet slutade går vi inte in på men jag kan konstatera att denna person inte läser denna blogg.. )

  SvaraRadera
 70. Ett fall på 1% i månaden blir dessutom 1-0.99^12=0.1136, dvs 11.36% procent.

  SvaraRadera
 71. Bankanställd 19:25, och värre blir det. Och alltför ofta precis som jag varnat för och fruktat, att det blir helt oskyldiga barn som drabbas.

  SvaraRadera
 72. http://www.ne.se/petimeter

  inte pettimeter, utan petimeter eller petimäter :)

  Dessutom kan du inte använda procentenheter så där, de är ju alltid relativt något ;)

  /petimäter a.k.a petimeter

  SvaraRadera
 73. Ser fram emot hur du räknade fram 1% i månaden till att bli 8.86% per år, när jag får det till 11.36%. Till dess står jag kvar på min tvållåda.

  SvaraRadera
 74. helt rätt, bara för att jag är en petimäter betyder det inte att jag inte är lika förvirrad som alla andra. Lågbelånad är jag dock.

  /Petimäter

  SvaraRadera
 75. återstående värdet 0.99^12 = 0.886, blev lite ivrig där
  /petimeter

  SvaraRadera
 76. Så länge du är lågbelånad behöver du inte kunna räkna, du klarar dig bra ändå...

  SvaraRadera
 77. Sålde förra veckan. Ryggdunk till mig och min fru, sonens framtid är räddad! Nu ser jag fram emot när Cornu förordar "KÖP!" om sådär 2-3 år.

  SvaraRadera
 78. Några frågor:
  - Kan du inte peta in Sveriges fjärde största stad, Uppsala, också?
  - Hur fort kan det tänkas rasa och hur långt? Dvs om man sitter med husdrömmar i en hyresrätt, hur länge behöver man vänta tills priserna stabiliserat sig?
  - Vad kommer våra kära politiker att göra när kraschen kommer? Då så många väljare kommer att drabbas kan man kanske tänka sig att de gör allt för att lindra fallet och vinna röster med ökade ränteavdrag, ökad inflation etc.
  /Charlie

  SvaraRadera
 79. Man kan säga vad man vill men priserna har börjat sjunka imellanstora städer. Det är en enorm fördröjning i prisnedgångar på fastigheter pga av acceptansfaktorn som gör att stora förändringar börjas alltid av ett sorts vacum på marknaden där fler och fler objekt blir liggande under längre tid och en del kanske tom väntar med planerade försäljningar i flera år.

  De som ändå sälj är antingen "5 stjärniga områden" som alltid har hyfsad omsättning och där priserna drar upp medelvärdet samt "sista minuten" försäljningarna där säljare kan tänka sig gå ner 7-10 % för att få ett snabbt avslut.

  Det är inte förren vikande konjunktur -> högre arbetslöshet samt "panik, jag kan inte betala banken" försäljningarna börjar ett eventuellt ras kommer ske. Tror att det dröjer 6-18 månader innan vi starten på nåt sånt. Eller så vänder trenden upp igen :)

  SvaraRadera
 80. Hej Cornu
  Vi är en familj som f.n. sitter likvida med 2 miljoner på bankboken. Vi planerar att köpa hus på "bubblans" botten. Har du några tips på hur man placerar pengarna så säkert som möjligt under tiden?
  Evil_Dad

  SvaraRadera
 81. Tjenara Cou!

  Är en skånekille som just nu bor i norra Italien men som tänker köpa en liten gård i mellansverige, med lagomt avstånd till sthlm där många polare till mig bor. Det skulle ju vara grymt att ha tillgång till mark att jaga på och ett ställe att bara hänga på.

  Tror du jag ska slå till nu i år (frugan vill slå till nu i sommar) eller ska jag vänta?

  Jag hoppas kunna betala det mesta kontant.

  /Z

  SvaraRadera
 82. Objekt på objekt staplas på hög just nu. Säljarna förstår inte att marknaden har vänt - utan vill ha samma pris som grannen fick för ett år sedan. Mäklarna vågar inte tala om sanningen för säljarna (i rädsla för att bli av med kunden) och kvar står vi med en drös objekt som ingen vill varken köpa eller sälja. Helt klart är dock att den part som kommer att få ge sig är säljarna. Fast det hindrar ju inte fartblinda dårar att buda upp enstaka objekt här och där - men det är nog en övergående trend. I sommar och höst kommer man att kunna välja och vraka bland objekt som köpare.

  Priest

  SvaraRadera
 83. Vad är det som är nytt? En tillgångsklass går upp och sen ned, för att sen gå upp igen och sen falla tilbaka. Man spekulerar inte i sitt boende. Let it be
  Om bankerna inte ljugit och verkligen tagit höjd för lånen, kommer allt vara som vanligt, efter en uppgång kommer en rekyl. So what? Sansa er och koncentrera er på något ni kan kan påverka eller berika er på, på annat sätt. Sitt lugnt i båten. Ibland blåser det, och ibland blåser det inte. Kan nån säga mig vad som är nytt och nyttigt i denna debatt? Cornu har varnat för vargen både tre och fyra ggr, men vilken nytta gör han? Odla på Cornu, och njut av livet, ta hand om familjen och koppla av. Ok?

  SvaraRadera
 84. Det blir inte lika höga besöksiffror då? Folk älskar ond bråd död.

  SvaraRadera
 85. 20:43, vet inte hur länge, antagligen några år innan en botten. Eller längre än så.

  21:06, fördela på högräntekonton med insättningsgaranti hos fyra olika banker. Visserligen är insättningsgarantin 100 000 euro nu, men vid kris kan man tvingas sänka, så bättre att fördela ut på fler banker än två.

  Z 21:26, kontantköp är lite speciellt. Ju längre du väntar i nedåtgående marknad, ju mer får du för pengarna. Läs vad jag skrivit om smågårds- och hästgårdsbubblan, värre än villor och marknaden har redan helt gått och dött.

  När du får det du vill ha för den mängd pengar du vill förlora så kan du ju köpa kontant. Du kunde haft mer pengar kvar, men du är ju fortfarande fri från banken. I min erfarenhet så bör man dock ta tid på sig för gårdsköp och inte köpa ngt man inte vill ha bara för att man saknar tålamod. Man kan dock alltid lägga skambud i dagens marknad...

  SvaraRadera
 86. Ok, Tack Mannen!

  Jag ska prata med frugan och känna av läget och så och slå en signal till Mogge och kolla lönesaldot - Chefen ska ha lovat mig en bonus också så jag känner mig rätt rich idag. Vi får se hur det går. Måste ju hursomhelst fixa huset i Malmö och på ön först.

  /Z

  SvaraRadera
 87. 21.48
  Då alla banker, politiker, myndigheter, journalister och inte minst mäklare sitter i samma båt(Vadå-bubbla?)är det väl önskvärt att det finns folk som exempelvis Cornu som inte befläckas av en partisk mundering utan ser saker i sitt naturliga tillstånd utan egenintresse.

  SvaraRadera
 88. Mogge, kör han enduro fortfarande? Snackade med BrynJohnny häromdan, han hade visst nåt skit me knäna. Frippe och Knuten var var på Harrys och blev utslängda som vanligt. Själv knegar man på där på reningsverket ungefär som vanligt, och frugan målar dalahästar.

  SvaraRadera
 89. hyperinflation inc! Jag har guld & Silver redo & en getaway plan redo i bagaget!

  Mvh Johan Sporring

  SvaraRadera
 90. Stå på dig Cornu!

  Du säger obehagliga saker, men det är viktigt att någon i detta land förklarar hela sammanhanget av hur det förhåller sig med vår "tigerekonomi".


  Sokrates

  SvaraRadera
 91. @22:32
  *ASGARV*

  SvaraRadera
 92. 22:32 Humor! :-)

  SvaraRadera
 93. Mmmm. Nu först känner jag att det börjar tippa ner en aning i sthlm. Det kan komma mer elelr så kanske det stabiliserar sig. Jag har i 10 år tyckt att bostadsmarknaden är övervärderad men har i efterhand konstaterat att det mest varit på känslomässiga grunder, så är det nog med de flesta på denna blogg också. Har inte sett någon vettig förklaring från någon (jo en om att börsen ledde många marknader) om VARFÖR det går ner just nu, samt hur länge detta kan förväntas fortsätta. Kan man inte säga något om detta har man knappast kommit med något revolutionerande förutsägelser. Tänk om läkaren skulle ge denna diagnos: "du kommer snart bli sjuk för du har tränat alldeles för lite och du har varit väldigt frisk en längre tid än vanligt nu". När du sedan äntligen börjar snörvla ropar läkaren i högan sky: "vad var det ja sa, nu kommer du bli sjuk utav bara h-vete för att kompensera den långa tiden av friskhet".

  Försök nu förutse hur kraschen kommer utspela sig (beskriv sjukdomsförloppet för patienten), dvs är det ner 5% i 4 år eller oförändrade nominellt belopp i 10 år? Har ni inte denna kunskap är ni inte bättre än mäcklarna som kraxar om att allt ska gå upp, upp, upp.

  Förklara också varför och hur han fick sjukdomen. Räcker inte med att han levt ohälsosamt (inte tvättat händerna) utan krävs exakt smittoorsak (ehec från groddar). Och anser ni att det är en kombination av orsaker så varför just nu? Bolånetaket infördes ju i höstas? Är det en magisk gräns för räntan? Är det vikande sthlm-börs? Är vi helt plötsligt jätterädda för Eurokrisen, vilket vi inte var för ett år sedan?

  Jag försöker inte vara spydig utan tror att det finns mycket kunskap på denna blogg, särskilt av författaren, men tycker att denna kunskap ibland drunkar i känsloladdade argument.

  SvaraRadera
 94. Har du inte vänt på det där? Marknaden har ju varit sjuk i många år och kommer att bli friskare?

  SvaraRadera
 95. Coolt, ifall man följt köp och säljsignalerna för Göteborg så har man hittills gjort en förlust på ca 20%.

  /Plow

  SvaraRadera
 96. http://www.dn.se/ekonomi/lagre-bostadsrattspriser

  *fniss*

  SvaraRadera
 97. @00:48
  "Har du inte vänt på det där? Marknaden har ju varit sjuk i många år och kommer att bli friskare?"

  Det är ju från ditt perspektiv men jag talar utifrån ett "ekonomiskt" perspektiv där tillväxt är normen för vad som anses friskt. En krympande tilvaro är inte förenlig med ett naturligt tillstånd för någon organism, det leder till att arter blir utrotade/tronföljd...

  SvaraRadera
 98. Öh.. ett ständigt växande tillstånd leder också till utrotning. Både i det lilla och det stora. Hos människan (m.fl) finns det en sjukdom som bygger på ständig tillväxt. Cancer.

  Populationer som går i overshoot drabbas också av olika farsoter.

  Snarare är en balans något mer av ett naturligt tillstånd om något.

  SvaraRadera
 99. Hur leder ett ständigt växande tillstånd till utrotning? Du ser alltså din årliga löneökning (om du har någon) som ett sätt av din arbetsgivare att utrota dig?

  När du talar om balans tror jag du åsyftar att inte överskjuta ditt levnadsområdes bärförmåga, vilket inte ska förväxlas med faktum att varje organism för egen del försöker växa/sprida sina gener så mycket som möjligt.

  Att sedan prata om hur man VILL att det ska vara, det är en annan sak. Sammanfattning: strävan efter annat än tillväxt leder till utrotning/tronföljd.

  SvaraRadera
 100. 'What's with this lust to spend coin? Markets are stupid.'

  'Keeps people happy,' said Bottle, 'or if not exactly happy, then... temporarily satiated. Witch serves the same function.'

  'Witch is'

  'Keeping them outa trouble.. The disruptive kind of trouble. The kind that comes when a population finds the time to think, really think, I mean--when they start realizing what a piece of shit all this is.'
  - Dream of Dust, Steven Erikson

  SvaraRadera
 101. Att priser har ökat så mycket procentuellt när man ser över hela landet jämfört med tidigare i Sverige samt uppgång i andra länder tycker jag talar för att priserna idag är ett stort överpris och alla överpris kommer alltid att falla.

  Om det skapar en panik (lite vad media bestämmer sig för att skriva) kommer det självklart att sjunka ännu mer.

  Troligtvis kommer det att bli panik eftersom förhoppningar varit så höga, vilket kommer att leda till ett fall strax under ett rimligt marknadsvärde på lite längre sikt.

  Rimligt marknadsvärde i Stockholm enligt mig är 35-48.000 m2 plus minus 0,3-1,5% per år.

  SvaraRadera
 102. I sammanhanget kan nämnas att jag skulle betala av lånen på min bostadsrätt i våras (efter att ha sålt fonder och aktier för 300k, men på nordea och swedbank blev vecken i deras pannor väldigt djupa. "Betala av lån. låt se. Du ska få prata med min kollega." Efter ett tag fick jag göra min insättning men jag förvånades över att det verkade vara ett så pass ovanligt ärende.
  Min slutsats blev att det är sjukt ovanligt att privatpersoner kvittar lånen. Känns bra i efterhand nu när börsen kommer krascha vilken dag som helst, /erik

  SvaraRadera
 103. Gratulerar Erik, som du säger var det antagligen med ganska god börstiming.

  SvaraRadera
 104. Vi har en PhD i statistik på mitt jobb (vi är störst i världen på affärsanalys) och han har aldrig hört talas om de statistiska metoderna som nämns på denna blogg.

  SvaraRadera
 105. Vi har två PhDs på mitt jobb (vi är också störst i världen på affärsanalys) och båda är väl förtrogna med alla de statistiska metoder som används på denna blogg.

  SvaraRadera
 106. 15:15 Vilka metoder? Han hämtar ju sin statistik bla från banker, mäklare och statliga myndigheter. Copy och paste heter metoden. Dina PhD kollegor verkar ju inte bara vara störst i världen på affärsanalys, dom verkar vara sämst i världen på informations hantering också.

  SvaraRadera
 107. Den nuvarande kreditkrisen lämnar miljontals människor i mörkret när det gäller att få ett lån. David McDowell garanti säkrade lån ut för Business män och kvinnor med och prisvärda ränta på 3% är du i affärstransaktioner?, Bil köp?, Inporting och exportera? Alla sökande måste ha en bra income.please kontakta oss idag via e-post [email protected] för mer information .. Observera alla sökande måste vara (16) och över .. © Upphovsrätt 2011

  SvaraRadera
 108. Drygt ett år senare så har vi fortfarande All Time High i Sthlms innerstad och finare villaområden i Sthlm. Svennebanan kanske har rätt trots allt: bostäder går aldrig ner i pris.

  SvaraRadera
 109. Alltid lika kul att gå tillbaka till det här inlägget.

  SvaraRadera