Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2011-06-16 07:02

Mycket BLT hos SvD?

En kort inflikning av min bevakning av min mediabevakning. Sitter det många journalister med för stora lån hos SvD, eller vadan detta osedvanligt stora intresse för gårdagens artikel där jag lade halsen på stupstocken och utropade att toppen i bostadspriserna (iaf lägenhetspriserna) är passerad?

Från MediaCreeper:

Samtliga besök från SvD var till bostadbubbleartikeln eller framsidan, där man kan läsa den samma. Brukar bara ha något enstaka besök från SvD per dag annars.

Det finns två möjligheter här. Antingen att Schibsted/SvD/E24/Aftonbladet skall sno konceptet och utropa en topp i bostadsmarknaden utan att ge mig en eloge, eller att många journalister hos SvD svettas just nu pga hög belåning. Det senare är ju intressant då det säger något om agendan bakom den egna journalistiken.

Naturligtvis kan det finnas andra förklaringar. Men att de skulle referera till en blog ser jag som otänkbart. Möjligen Schibsted/Aftonbladet, men knappast Schibsted/SvD.

Sedan får ni som prenumeranter på SvD i döda-träd-version själva fundera på om det är bra eller dåligt att personalen läser den här bloggen. Annat som SvD läser kan man också få till sig via MediaCreeper. Dock viss dominans för undertecknad under gårdagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Det förvånar mig inte eftersom Bromma är ett journalist- och redaktörsghetto. Där har sannolikt många storstadsmurvlar köpt in sig dyrt och de har nu ett egenintresse av omvärldsbevakning. Dina artiklar här i bloggen är unika. Ingen annan stans kan man läsa liknande djuplodande analyser av läget.
  Räkna med att murvlarna stjäl som korpar. Det kan man göra av bloggare nämligen. Dessa har ju vare sig medel eller möjligheter att göra så mycket åt detta korpande.

  SvaraRadera
 2. Troligt är att den första personen har mailat ut länken till artikeln till sina kollegor.

  SvaraRadera
 3. Mediafolket har ju vana att "bli inspirerade" av amerikanska media, och nu ser de möjlighet att göra på samma sätt från svenska alternativa media.
  Något erkännande? Det kan du glömma. Det skulle - om möjligt - undergräva det lilla förtroende journalister har bland vanligt folk.

  SvaraRadera
 4. Nåja, jag har omnämts av Sverker Lenas på DN Kultur 2-3 ggr, har citerats på DN kultur en gång, och nämnts av svd.se på ledarbloggplats 2ggr om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 5. fortsätt! Mer analyser, mer grafer som inte syns i mainstream!

  SvaraRadera
 6. "utropa en topp i bostadsmarknaden utan att ge mig en eloge"

  Ja, det har ju hänt förut. Ibland får man nästan en känsla av att någon på SVD och Bonnier har till uppgift att bevaka det du skriver och sedan skriva om dom ämnen som du får flest kommentarer på. Grattis till en bra blogg//Ar

  SvaraRadera
 7. Till alla journalister som läser denna blogg:
  Cornucopia var först med att komma på tanken att vi har en bolånekris. Alla andra som skriver om bolån, bopriser, räntor eller det ekonomiska läget framöver måste därför ha stulit detta från den extremt vältalige, intelligenta och kompetenta bloggaren Cornucopia.

  Mitt förslag: För varje stöld som en journalist gör sig skyldig till ska en galt skänkas till den skicklige bloggaren.
  En kram skulle säkert vara mer välbehövlig för den bistre (men otroligt sakkunige och kvalificerade) Cornucopia, men det kommer med största sannolikhet att avfärdas som "trams".

  Pay your dues, journalister!

  SvaraRadera
 8. Kan du få ut HTTP_Referer i dina loggar så kan du kolla om de länkat till dig från sitt intranät - vilket inte är helt omöjligt om du får mer träffar än vanligt därifrån.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 9. Internet är alltså inte så anonymt!

  SvaraRadera
 10. Visst är det irriterande om journalister stjäl artiklar/upplägg från bloggar. Men det är så det är. Journalister har alltid snott saker och sedan kallat dem sina egna. Varför? För att de kan det. Ingen kollar.

  Om en tidning stjäl en text verbatim, OK, då är fan lös. Men om de snor artikelupplägg, hey man, ta det som en komplimang.

  SvaraRadera
 11. För min del läser jag mer än gärna Cervenkas analyser i SvD. Men ve och fasa om nån "journalist" skulle skriva negativt om bostadsmarknaden - i sådana fall följer alltid en standardintervju med Mäklarsamfundet eller nån VD på en mäklare - så att bubblan kan fortsätta eldas på

  SvaraRadera