Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2011-06-17 09:38

Militärkupp på gång i Grekland?

Tydligen innebär ombildningen av den grekiska regimens regering att försvarsministern blir finansminister och finansministern blir miljöminister. Man förstår förstås att om man har kompetens som försvarsminister så är man en utmärkt finansminister. Eller?

Nu har jag dålig koll på grekisk inrikespolitik, den nya finansministern har varit en alternativ kandidat till partiledarposten och kan ses som ett sätt att samla det styrande partiet internt. Men samtidigt är försvarskopplingen intressant. Försvarsministern tar ansvar för åtstramningarna...

Grekland har en stolt tradition av militärkupper. Grekland har också bland de största (störst?) försvarsbudget i procent av BNP inom EU. Detta eftersom NATO-landet Grekland hela tiden förväntar sig att gå i krig med NATO-landet Turkiet, ett land som dessutom bland annat Sverige vill ha in i EU så vi kan få två länder inom unionen som kapprustar med varandra.

Grekerna själva säger att de är det kristna Europas försvar mot de elaka muslimerna i Turkiet och österut och därför måste ha så stora försvarsutgifter och att resten av EU solidariskt borde betala Grekland pengar för denna tjänst.

Någon som hört ett ljud om att de grekiska åtstramningspaketen tagit en enda eurocent från försvarsbudgeten? Militären är mäktig i Grekland.

Frågan är nu om flytten av försvarsministern till finansministerposten är ett led i att blidka en militär som börjat tappa tålamodet och allvarligt börjat överväga militärkupp för att få lite ordning och redan i landet?

CIA varnar iaf för en militärkupp i landet. Värt att notera är dock att uppgifterna om CIA:s spekulation kring en militärkupp kommer från ... turkiska media. Så med lite källkritik får vi väl se hur det blir med den saken.

Under tiden fortsätter socialisten Anders Borg att propagera för att bankernas vinster skall vara privata, men deras förluster skall socialiseras. Men han pratar faktiskt om den betalningsinställelse och omstrukturering av den grekiska statsskulden, nämligen att utestående skulder skall förlängas och inte betalas. Det är per defintion en statsbankrutt, statskonkurs, en default. Men med lite nyspråk hoppas han att marknaderna inte skall förstå det.

Jonas Sjöstedt (v), har för övrigt författat en liten skrift om den europeiska skuldkrisen. Mycket grafer och läsvärt, där Sjöstedt framstår som en socialliberal i kontrast mot den korporativt socialistiske Anders Borg.

Tillägg: Misstänker att en militärkupp i Grekland skulle välkomnas av EU med öppna armar även om man förstås skulle fejka lite moralisk indignation offentligt. Men väger det mellan militärkupp eller havererade tyska och franska banker så är nog valet lätt för EU-frälset. Militärkupp är också en glidande skala, man kan kalla det "en inrikespolitisk säkerhetsintervention för folkets egen säkerhet" eller något annat lämpligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Militärkupp? Men de sa ju att EU var ett freds- och demokratiprojekt?

  Ljög de?

  SvaraRadera
 2. Erfarenheter från Kreta förra veckan: Inget kvitto på taxiresor, restaurangbesök. Betala med kort i butik i princp omöjligt. Otrevligt bemötande på flygplats. Allmän oroskänsla bland befolkningen. AWACS- och Mirageplan i luften. Nog låg man ibland på kvällen och tänkte på att en militärkupp inte låg långt borta.

  SvaraRadera
 3. Skulle den grekiska staten få i de skatteintäkter som privatpersoner och företag struntar i att betala skulle statens ekonomi vara i balans.
  Men så längre andra länder fortsätter låna ut mer pengar till grekland kan denna galenskap fortsätta ett tag till.
  Grekland är tvingade till att snarast få balans i sin ekonomi på ett eller annat sätt, klarar inte politikerna detta blir det militären som tar över.
  /Utblick

  SvaraRadera
 4. I morse sa Borg i en radio intervju att långivarna skulle vara med och ta en del av smällen. Det är väl enklare att kasta ur sig påståenden än att först ta reda på fakta när man skall få fram några inlägg per dag.

  SvaraRadera
 5. Bankägarna bestämmer sig för en militärkupp.
  De Insolventa Bankerna "räddas" ytterligare ngr månader.
  EU och Euron räddas ytterligare ngr månader.
  Marknaden och Skendemokrater jublar, problem solved, i ngr månader.
  BTFD!

  SvaraRadera
 6. Har varit i Grekland många gånger och det tillhör undantagsfallen att du får någon form av kvitto överhuvudtaget någonstans.

  Med tanke på att Grekland styrdes av militären 1967-1974 så finns det många greker som direkt kan hoppa in och fortsätta där det tog slut senast.

  SvaraRadera
 7. 11:17, vet jag mycket väl. Men allt annat än att bankerna skall ta hela smällen är socialism. Bara för att du är socialmoderat så måste du inte vara en zo(m)bie.

  Nej, inget stöd till Grekland, inget stöd till banker. Konkursboen kan möjligtvis tas över av staten för att säkra upp infrastrukturen, även om det är snudd på socialism det med.

  SvaraRadera
 8. som sagt...
  "Mars 2012 - efter fem månader av ekonomiskt sammanbrott och kravaller har den grekiska militären fått nog och tar makten i en kupp. Övriga EU reagerar med att utesluta landet ur unionen (och euron) men det struntar den nya regimen i. Egentligen tycker EU-ledarna att det är ganska skönt att bli av med Grekland, men ingen säger förstås det officiellt. Retoriken handlar om militärjuntans hemska brott mot de mänskliga rättigheterna, men inget annat land ingriper."

  SvaraRadera
 9. Cornu 11:17
  Om du visste varför nämnde du det inte då?
  Ursäkta att jag trampade på ömma tår, i övrigt avstår jag från att klassificera dig

  SvaraRadera
 10. I och med förra höstens förändringar i grundlagen - militären får sättas in mot svenska folket, är det väl förberett för ordnad militärkupp även i Sverige?

  SvaraRadera
 11. Jag nämnde det faktiskt "nämligen att utestående skulder skall förlängas och inte betalas". Det är bara det att han vill att staten/Sverige/EU skall ta en del av smällen för en spekulation vi inte är inblandade i.

  SvaraRadera
 12. Svenska pensioner kommer offras i Grekland. Svenska pensionsfonder köper ju statsskuldssedlar, alla som jublar åt krispaket etc fattar inte att deras egna pension offras för att de ska ha råd med den nya platta tvn.

  Sen när aporna blir 65 kommer de gnälla, korkade får!

  SvaraRadera
 13. Enligt wikipedia (tyck vad ni vill om tillförlitligheten) visar att f. d. försvarsministern, nye finansministern Evangelos Venizelos åtminstone inte har militär bakgrund. Han är istället jurist och professor i konstitutionell rätt.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Evangelos_Venizelos

  SvaraRadera
 14. Svenska pensionspengar har varit dödsdömda sedan många år tillbaka. Var och en får ta hand om sig själv i framtiden.

  SvaraRadera
 15. Borg är en korporativ socialist = Facist enligt Mussolinis definition.

  SvaraRadera
 16. Högerns jalla jalla snack emot skatter och klara dig själv har nu givit resultat...

  SvaraRadera
 17. Greklands militär och rekriterad från CIA sedan USA anekterat landet 1946,om nu Grekerna väljer bort USA så kommer militären att agera!

  SvaraRadera
 18. Betyder det nånting att Greklands försvarsminister blev finansminsiter? Vad skulle vi säga här hemma om "Tomhylsan" Tolgfors blev finansminister?

  SvaraRadera
 19. Liten korrigering: "Constitutional law" ska visst översättas med statsrätt, inte min direktöversättning "konstitutionell rätt". Jag hade bråttom senast.

  SvaraRadera
 20. Well, själv hoppas jag på revolution och att alla går man ur huse och rullar alla politiker och banksters i tjära och fjädrar samt plundrar alla banker på allt guld och silver som blir nya valutan i Europa och sedan lever vi lycka i alla dagar utan regeringar och politiker.

  Belgien har klarat sig utmärkt utan regeringen i snart ett år nu. Tänk om Sverige hade varit utan regering så hade svenska skattebetalare sluppit att betala gratis sjukvård för alla världens medborgare som vill använda den.

  Hur som helst så är politiker och banksters folkets största fiende idag.

  SvaraRadera
 21. Kan EU ha en diktaturstat som medlem ? Kommer man kasta ut landet ? Skicka in trupper för att försvara demokratin ?

  SvaraRadera
 22. Jag hörde att en grekisk soldat måste betala för sin kaffe, vatten och toalettpapper, är det så hemskt dåligt i Grekland?

  SvaraRadera