Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2011-06-09 06:15

Lite börsfunderingar

Bloggrannen Winning Trading presenterar en långsiktig och mycket enkelt TA-modell i ett blogginlägg med film och allt.

Principen är enkel. Man tittar på månadscharten och lägger in MA12, 12-månaders glidande medelvärde. Om en månad stänger under MA12 har man ett trendbrott och långsiktig säljssignal. Just nu är OMXS30 under MA12 i månadscharten, men månaden är inte slut än. Under uppgången sedan 2009 har detta skett två gånger tidigare, men då har börsen återhämtat sig. Det är alltså bara en väldigt preliminär signal. Men om börsen stannar kvar här nere eller faller vidare så är enligt denna enkla modell börsuppgången över för den här gången. Metoden fångade senaste stora nedgången utmärkt, även om det fanns en felaktig signal 2006, som dock snabbt följdes av en köpsignal. Modellen fångade även upp IT-bubblans krasch, men mitt data sträcker sig inte så långt, utan det får ni titta på hos Winning Trading.

Gissningsvis är det sådana här enkla modeller som Tobbe på Winning Trading tar stöd av i den bok om långsiktiga börsplaceringar som han gör reklam för här på bloggen (klickbar länk till beställningsformulär). Ovanstående enkla TA-modell är ett typiskt exempel på en börsklimatmodell som säger när man skall vara investerad och när man inte skall vara det.

Det relevanta är om det finns fundamenta som stöder en nedgång. Svaret är ja. Börsbolagens vinster är på rekordnivåer, frågan är om de kan överträffas och därmed motivera en uppgång. Vinsterna är alltid på rekordnivåer när börsen toppar, det ligger i sakens natur. Samtidigt har vi alla finans- och skuldkriser hängade över oss och någon återhämtning har det förstås inte blivit av amerikanskt tryckande av pengar. Hos Bonniers finanstidning DI kan man läsa en artikel där två fondförvaltare på Carnegie menar just detta och rent av rekommenderar bankboken istället för de egna fonderna. Samtidigt kan man läsa att rosa tidningens tekniske analytiker Dawid Myslinski talar om bottenkänning på börsen och menar väl därmed att det är köpläge.

Allt går förstås att skylla på olika tidsperspektiv, annars kan inte alla ha rätt.

Ca 1050 ser ut att vara ett möjligt stöd för OMXS30 baserat på tidigare dipp.

Ca 1090 är också ett möjligt stöd.

Med samma resonemang är 1250 ett stöd för amerikanska S&P-500.

I så fall finns det mer nedsida i det kortsiktiga.

Annars skriver även Bonnier att Anders Borg förklarar att Greklands ekonomi inte är viktig och att svenska staten därför inte kommer låna ut några pengar till landet. Mitt i nyllet...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Ser man på månadschartet så har TA metoden genererat tre stycken falska och två stycken
  äkta köp/sälj signaler. Metodens värde är därför diskutabelt.

  SvaraRadera
 2. Antalet fel och rätt är inte relevant. Vad som är relevant är om du tjänat pengar. De felaktiga signalerna har lett till återköp månaden efter och man har alltså bara tappat en liten "försäkringskostnad", som avsevärt uppvägs av vinsterna på korrekta signaler.

  SvaraRadera
 3. Dessutom är de inte bekräftade signaler eftersom de stängde över MA12. Det är först vid bekräftad månadnedgång man får en signal, alltså är det bara en falsk signal 2006, mot två korrekta.

  SvaraRadera
 4. risk reward är det ca 2 % ned till stöd i sop och 6% upp till årshögsta. bra trade tycker jag. bull

  SvaraRadera
 5. Re 08:27. I teorin ja. I praktiken nej. Hos majoriteten av traders som agerat med lång position på köpsignalen tex mars 09,hade till positionen förmodligen likviderats vid den första (falska) säljsignalen. De flesta (dock inte alla) av dessa hade dessutom haft svårt att reversera sin marknadstro och hoppat på den långa positionen igen och således tappat ytterligare. Samma sak som ovan hade förmodligen (för många) också inträffat vid den andra (falska) säljsignalen. Dessutom kan en del låst fast sig vid ett 'säljtänkande' och hållt fast vid en förlorande säljposition (vid första eller andra falska signalerna) trots att verkligheten uppmanar till motsatt beteende.
  Dagens situation är liknande dvs möjlig säljsignal och valet och kvalet är likadant som vid ovan två nämnde situationerna.

  SvaraRadera
 6. Fast som redan har sagts så snackar winning trading bara om månadsstängning under MA200. Inte noteringar under. Och det har ju fungerat skapligt.

  Vill man agera direkt på noteringar under eller över MA 200 och inte få det lite mer bekräftat så kan man väl det men risken är ju då att man får fler affärer av en viss spread som kanske ger mer i förlust än om man faktiskt hade lugnat sig och väntat på bekräftad signal.

  Hur det är med det vet jag inte, det behöver man ju räkna på, men rimligtvis får man inte köpa direkt mot MA 200 efter en månad som har stängt ovanför, eller sälja efter en som stänger under.

  Fast de "falska" utbrotten som det i mars var ju väldigt volatilt och det kan ju också bli dyrt som sagt.

  SvaraRadera
 7. Om man bara ska gå efter dessa kurvor så ser det nu mest troligt ut att det stutsar upp mot 1180 igen.De flesta är mycket negativa nu så det kan kanske stämma.

  SvaraRadera