Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2011-06-28 14:25

Ibland är det faktiskt unikt

Ibland blir det bara för intressant och unikt på bostadsmarknaden. Då vi bodde "i området" när huset byggdes på 90-talet så har jag ständigt undrat över vad det är för anläggning. Min magkänsla har sagt mig att det skulle vara någon form av kultistgömställe, någon form av regligös sekt. Och magkänslan var någorlunda nära verkligheten. Återkommer till det senare.

Nu är det iaf till salu. Men strunta i priset nu. Bättre bemedlade läsare, vilka jag vet finns, kanske kan vara intresserade. Iaf om de har f*** you-money och vill vistas i Göteborgsområdet.

10 hektar på egen udde och återvändsgränd, mestadels parkliknande tomt. Huset är på 1 362 kvadratmeter, inklusive atriumgård med kupoltak som går att hissa undan med maskin, pool i atriumgården, ordentlig bar i atriumgården (lämplig för dagens inhyrda bartender), enormt garage med travers i taket (garaget är tillräckligt stort för dina minst 7st bilar, måndag-söndag, eller helikoptern förstås), helikopterplatta, backupdieselaggregat med 10 m3 nedgrävd dieseltank. Några gästhus, stall för tio hästar, tennisbana, kräftdamm etc. Cykelavstånd till kommunens centralort och gräddhyllan Mölnlycke med allt vad det innebär (=Systembolaget).

Allt den svinigt rike survivalisten kan tänka sig behöva. Om inte annat kan man fly de annalkande zombiehorderna i helikoptern. Eller i båt över sjön. Dessutom bara minuter från Landvetter Flygplats och alltså även användbart som bug-out-location för den rike dollarmiljardären.

Rådanäs heter platsen, addressen är Rådanäsvägen 21 tror jag.

Priset? Bara 40 miljoner. Äsch då. Priset ligger alltså i storleksordningen med ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening i Stockholm, med säg 7 (Södermalm) till 14 (Östermalm) rum att disponera för klubbmedlemmen. Kvadratmeterpriset på Rådanäs är dock bara ca 29 000:- per kvm, men då får man stall, tio hektar sjöudde etc gratis. Lägenheten på Östermalm kostar över 90 000:- per kvadratmeter, men utan sjötomt och stall.

Nackdelar? Järnväg på andra sidan sjön mot söder. Fast vad värre är att på norra sidan av sjön skall stenbrottet expandera och kommer äta upp hela vyn mot norr och på andra sidan det kommande hålet av stenbrottet kommer man se motorvägen. Blir antagligen ett antal år med oväsen, som man antagligen inte hör när man slappar med sin drajja vid poolen på atriumgården. Stenbrottet går att skymta i bakgrunden på fotot på ett uthus, men kommer expandera i vyn.

Tillbaka till det där med kultister. Ägaren driver ett helikopterbolag, bra sätt att kunna skriva av helikoptern förmodar jag, samt är engagerad i styrelsen för en förening med följande verksamhetsbeskrivning:

"Föreningen har till ändamål att stödja och driva verksamhet som skapar enhet i världen. Med enhet menas förståelse, sammanförande och praktiserandet av visdom från olika kulturer, religioner och trossystem samt en inre enhet och känsla av inre frid hos individen. Föreningen skall bidra till ökad förståelse och utbyte av erfarenheter mellan olika kulturer, forskare och nytänkare i världen. Föreningen skall bedriva verksamhet såsom kurser, utbildningar, forskning, festivaler, seminarier, friskvårdbehandlingar, ekologisk odling, ekologisk djurhållning, försäljning av egenproducerade produkter såsom friskvårds och hälsprodukter samt förädlade frukt och grönsaksprodukter från vår egen odling."

I övrigt har jag ingen aning om vem som bor på platsen, namnet säger mig inget. 65 år och pensionen hägrar får man förmoda.

Men ibland är ett mäklarobjekt så unikt att det är värt att uppmärksamma.

Jag eller någon till mig närstående har inte fått någon som helst ersättning för att skriva detta inlägg. Däremot har jag äntligen fått se bilder på det här stället. Har kört förbi otaliga gånger och funderat på att köra in och snoka, men har varit rädd för att bli kidnappad av kultister och avstått. Om någon läsare köper stället, så ser jag fram mot en inbjudan. Jag kan stå i ett hörn och recitera blogginlägg eller något. Bättre än Sveriges Radio. Bartender? Annars kan jag spela biljard, vi har också biljardbord. Fast inte 1 362 kvadratmeter hus.

Tillägg: Nu har vi rett ut vem det är som äger huset. Det är entreprenören och uppfinnaren bakom IT-bubblans Array Printers, ett bolag jag själv rent av vad med i när bubblan var som värst. Mer uppgifter om andra uppfinningar som inte varit bubblor hittar man på helikopterbolagets hemsida.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Ta en titt på det här:

  http://www.hemnet.se/bostad/fritidshus-4rum-fjallbacka-skargard-tanums-kommun-valo-kaserna-1-1989796

  En friggebod för 250.000kr/kvm

  SvaraRadera
 2. Objektet i inlägget kostar faktiskt bara 29000:- per kvadratmeter, men då får man stall och tio hektar sjötomt gratis.

  SvaraRadera
 3. Det låter som miljöpartiet. Är det Maria Wetterstrands gamla hus? Jag hörde att hon flydde mångkulturen och flyttade till Finland.

  SvaraRadera
 4. Huset på halvön i Mölnlycke är omtalat av de flesta i Göteborgs närområde. Tydligen skall det ha byggts av en duktig uppfinnare.

  Tyvärr verkar det som att det är lite tråkig design på huset när man kommer nära. 40 mkr blir nog svårt att få för en byggnad som inuti närmast liknar en offentlig byggnad.

  SvaraRadera
 5. 15:02, tack det var allt jag behövde för att reda ut det hela, skrev ett tillägg enligt ovan.

  SvaraRadera
 6. Haha, rolig kartlänk Skeppsholmen kör med:
  http://www.skeppsholmen.se/goteborg/villor?guid=3TJJBJG7533PL9RM&view=Map

  Som tur är angav de adressen så här är en bättre länk:
  http://maps.google.se/maps?q=r%C3%A5dan%C3%A4sv%C3%A4gen+21,+m%C3%B6lnlycke&hl=sv&ie=UTF8&ll=57.669519,12.145869&spn=0.001343,0.00327&sll=59.2652,18.132752&sspn=0.020529,0.052314&t=h&z=19

  Utomlands skulle man definitivt inte angett adressen överhuvudtaget.

  16830911

  SvaraRadera
 7. Det borde vara staffbart att bygga något så vidrigt fult på en så vacker plats...

  /Jonas

  SvaraRadera
 8. Off topic,

  Flera medier rapporterar idag om ett stort oljefynd i Nordsjön. Kanske kan hjälpa till att bromsa upp peak oil i Norge. Frågan är om det även kan synas på internationell nivå. I alla fall kul för Norge med sådana här betydande fynd.

  SvaraRadera
 9. 16830911, Mäklaren har inte lagt ut adressen, men väl karta, utifrån vilket man kan dekonstruera adressen.

  SvaraRadera
 10. 16:00, stor humor från din sida. Oljefyndet räcker globalt i som bäst 11 timmar, och för Norges produktion i 15 dagar.

  SvaraRadera
 11. Cornu, du borde ta dig en titt på detta BLT-par, gammal artikel förvisso och du har kanske redan sett den. Säger en hel dom vilka marginaler BLT-kollektivet har.

  http://www.gp.se/ekonomi/1.162858-nytt-hopp-om-att-salja

  SvaraRadera
 12. Mycket intressant. Våningen på söder ägs av en känd gallerist (BW) som för ett par månader sedan var med i SvDs (annons)bilaga Perfect Guide där bilder från hans lägenhet visades.

  BW är våldsam motståndare till de ombyggnationer som är på gång av Slussen och har bla finansierat en visualisering av hur hemska dessa kommer att bli.

  Nu ser vi att han har många skäl till detta. 29 900 000 st.

  SvaraRadera
 13. Bara soppan till åkgräsklipparen lär bli dyr för en vanlig löneslav. Även om den går på jordbruksdiesel.

  SvaraRadera
 14. Hey, det är ju bara ett "retreat center" !


  Får lite scientologvibbar av det hela...

  SvaraRadera
 15. vem är tuttlisan på första bilden för söderlägenheten? :)

  SvaraRadera
 16. @21:03 - alltså inte bara jag som tänkte scientologerna direkt då... :-)

  /Palle

  SvaraRadera
 17. Undrar hur ofta vi kommer att läsa detta framöver?
  Informationsbristen och saknad av analys tyder väl bara på oförmåga att ta in sanningen:

  http://www.e24.se/pengar/bostad/bostadspriserna-vantas-fortsatta-ned_2900032.e24

  SvaraRadera